![]() |
Aktualizacja tego tego kosztorysu była 28 sierpnia czego tu nie rozumieć.
|
Cytat:
(Zresztą, już nieistotne). |
Cytat:
|
Tak z innej beczki
Czyj jest ten teren co zaznaczyłem na czerwono? http://pl.tinypic.com/r/54hwmx/7 Bo białe to kiedyś parchaty stadion lekkoatletyczny był, potem była ruina a 'dziś' widzę że tam nasi mają boisko treningowe. A to obok? - bo pamiętam że tam było tez boisko i ktoś na nim zawsze trenował a teraz jak byłem to jest jeden wielki chwast i nieużytek. |
MKS Cracovia albo miasta (w zasadzie na jedno wychodzi)... Swego czasu było wynajmowane pod Cyrki i różne imprezy "mało-sportowe". Potem jak zaplanowano tam budowę tego całego Centrum Rehabilitacyjnego (czy jakoś tak) to ogłoszono, że wstęp wzbroniony, a teren starano się ogrodzić (tzn. zalatać dziury w ogrodzeniu i furtce od strony Wisły).
|
Cytat:
|
Cytat:
To jak dla mnie był tekst mający na celu tylko i wyłącznie ośmieszenie kolegi z branży. Świadczy o tym przyczepienie się do owych 17 metrów i wizualizacje z kortami, basenami i torem do formuły 1. Dosyć niski poziom dowcipu zresztą. Jest oczywiście kilka celnych uwag. Nawet wiele - tyle, że forma "podania" jak na poważne biuro architektoniczne jest niedopuszczalna. W branży architektonicznej Obtułowicz jest krytykowany za dumping. Tyle, że etyka środowiskowa sprawia, iż nie mówi się tego publicznie, a jedynie we własnym kręgu. Tekst z weterynarzem pod moim adresem mogłeś sobie darować. Cytat:
Oczywiście, że można porównywać z wieloma stadionami i zawsze znajdzie się jakiś, który będzie lepszy. W przypadku naszego - takich będzie całkiem sporo. To oczywiste, że obiekt przy Reymonta jest niedoskonały. Ta rzecz przecież nie podlega dyskusji. Natomiast irytuje mnie niedostrzeganie pozytywów i ciągłe wałkowanie tego samego oraz przyczepianie się do spraw mało istotnych. Co do pozytywów : z tego co przeczytałam po meczu z Australią - to świetna akustyka, wygląd stadionu wewnątrz ( wrażenie zwartego "kotła" ), projekt dachu ( taki prosty, industrialny i wydaje się, że solidny ), wykończenie wnętrz też chyba nie jest najgorsze. Ja już lubię ten stadion. Mimo wszelkich niedoróbek. A może także dzięki nim ;) Cytat:
Że najpierw dostał zlecenie tylko na dwie trybuny a potem dopiero na całość stadionu ? Cytat:
Powinien jak najbardziej nie zgodzić się. Nie znamy kulisów sprawy.Podejrzewam, że wyraził zgodę na wyraźne polecenie inwestora aby obniżyć i tak już wysokie koszty oraz uniknąć kolejnych przestojów w budowie. Inwestor potrafi być bardzo przekonywujący :] Skadinąd wiem, że w wielu wypadkach, architekt chcąc uniknąć konfliktu oraz zapewnić sobie dalsze zlecenia, odpuszcza. Mało jest takich w Polsce, którzy mają tak silną pozycję, że mogą zawsze postawić na swoim. A gust inwestorów bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Poza tym dla nich najbardziej liczy się tzw PUM ;) Cytat:
Tyle, że powinno się skupić na rzeczach istotnych. A nie na wymyślaniu ile wspaniałych obiektów zmieści się na 17 metrach. |
Skoro nas czytają przedstawiciele UMK, to ja mam prośbę: skoro już nas cytujecie (w tym i moją wypowiedź), to proszę to robić rzetelnie, a nie wybiórczo. Dlaczego, oprócz ewidentnych pochwał, nic nie ma w tekście o katastrofalnej elewacji i fuszerkach budowlanych, o których pisali kibice po powrocie z meczu?
|
Niech ktos zrobi wizke i podesle na konkurs na zagospodarowanie 17 metrów, obrazek z obnizona murawa i wbudowanym trybunami, które podciagna trybuny na odleglosc 8-10 metrów,a za bramkami 5-7m..
Cos na zasadzie: http://stadiony.net/projects/grand_s...e_lille06m.jpg Musze przyznac, ze jesli byloby to wykonalne i kiedys bylaby taka potrzeba, to Obtulowicz w niezamierzony sposob osiagnalby wspanialy efekt..Bez burzenia (ew.okraglak),bez wielkich wydatków zwiekszylibysmy pojemnosc pewnie gdzies do 40 tyś. Trzeba by bylo jeszcze tylko przebudowac murek od skyboxów.. A tekst(ukazal sie w Krakowskiej?) kancelarii w gazecie to meeeeega skandal, na ripsote Wisla lub SkWK lub osoba prywatna, powinna wyslac do ich redakcji wszystkie minusy tego stadionu.. |
Kto był na meczu wszystko widział. To co sie wypisywało o tym stadionie w zderzeniu z tym co się zobaczyło ma sie nijak. Na całe szczęście ludzie z całej Polski mogli zobaczyć to samo na żywo, bo to co lansowane było przez media to była karykatura rzeczywistości.
Zacytuję nawet wpis jednego z pokrzywdzonych przez los, który oprócz tradycyjnej negacji wszystkiego nieświadomie zauważył jeden bardzo istotny szczegół : Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Liczy się przede wszystkim widoczność z trybun i ich wnętrze, a nie podniecanie się ogladaniem z Błoń elwewacji w czasie meczu. Już myślałem, że zrozumiał ale :) : Cytat:
|
Cytat:
Niestety istnieje jeszcze cos takiego jak zwierciadło wód gruntowych. Co na pewno ograniczylo obnizanie murawy. Mysle ze te 80 cm to max na jaki moglismy sobie pozwolic. Rozwiazan na obnizenie ZWG jest wiele ale zapewne nie oplaca sie ich tu zastosowac i istnialoby ryzyko przykrej niespodzianki w przyszlosci. |
macie jakieś info odnośnie stanu murawy po 1 meczu ?
pytam bo chciałbym aby u nas, nie powtórzyła się historia z Poznania, chciałbym aby mówiono, że na Wiśle jest w końcu porządna i równa płyta |
Ja widać, nie tylko u nas projektanci mieli swoje wizje:
http://img255.imageshack.us/img255/6...okf.jpg?ref=nf Kraków pozdrawia poznańskich architektów. |
Cytat:
|
Cytat:
Różnica jest taka, że my problem naszego stadionu nagłośniliśmy i podchwyciły to ogólnopolskie media, mając raz na jakiś czas świetny temat. W Poznaniu wszyscy siedzą cicho jak mysz pod miotłą. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Australia na stadionie Wisły Kraków, czyli organizacja na czwórkę z plusem
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...a-na,id,t.html |
Najbardziej mnie "cieszy" nagły wysyp na forum osób zainteresowanych stadionem, a raczej jego krytyków. Gdzieście byli przez ostatni rok albo i więcej jak wady o których teraz piszecie mozna było- w większości- poprawić.Ano własnie.... grupka osób sie szarpała z pisaniem po radnych i interpelacjach a reszta miala to w dupie.To teraz macie to na co zasłużyliście.Bo przynajmniej wykończenie północnej , kioski, nie zamknieta bryła (przypominam była sensowna koncepcja jednego z użytkowników zabudowania narożnika albo przedłużenia zachodniej ale braklo siły przebicia),telebimy czy elewację mozna było (w całości lub w części ) wymusić.
I skończcie z tymi 17 metrami - kto był to wie że to nie jest problem (przynajmniej w widoku ze wschodniej). Martwcie się teraz np. że nie ma sektora gości i z Korona zamkną dla nas cała południową (chyba że Koroniarze nie dojadą) |
Z innej beczki
Czy ktoś wie kiedy będą montowane krzesełka na zachodniej? Patrząc na postęp prac nie wydaje mi się, żeby skończyli na mecz z Legia w listopadzie. Na wschodniej potrzebowali miesiąc żeby je zamontować...
|
Cytat:
Cytat:
Zerknij na czym skupia się autor artykułu, o którym piszemy. Chyba, że zapomniałeś od czego nasza wymiana zdań się zaczęła ? Cytat:
Zupełnie niedawno wybudowany gmach filharmonii łódzkiej ma fatalną akustykę. A jest to obiekt specjalistyczny. Cytat:
Cytat:
Może to kwestia właśnie dachu i nachylenia trybun. Cytat:
Cytat:
Tyle, że ostatnio na ten temat napisano już wiele. Nie chcę się powtarzać. Na forum wolę pisać o pozytywach. Cytat:
Bez narożników i ( tu mogę się faktycznie mylić ) chyba bez trybuny AB. Na szybko stadion przeprojektowywano gdy wynikła sprawa Euro. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jednak projekt był nierealny - odciągi od dachu trybuny wschodniej w parku Jordana, do tego konstrukcja starego A/B nie wytrzymałaby ciężaru dachu. Oczywiście trybuny D/E zrealizowano z tego pierwotnego projektu, trybuny o długości 100m. Obtułowicz już wtedy nie pomyślał o odległościach trybun od boiska, nowa wschodnia miała być oddalona tak jak jest to dzisiaj zrobione (17,5m), właśnie ze względu na zbyt długie trybuny za bramkami. Jak wyszła sprawa EURO, to po prostu zmieniono projekt trybun bocznych - dodano narożniki, trybuny stały się dwupoziomowe, a oświetlenie powędrowało na dach. Jedyne, co było lepsze w początkowej wersji projektu, to telebim przed okrąglakiem, a nie pod dachem zachodniej. Skoro nas UM czyta... hello~! Kiedy będzie ten przetarg na operatora cateringu (kioski, restauracje)? Miał być w sierpniu. Kiedy zacznie budowane być zaplecze północnej? |
Ela, nie potrafię już z Tobą dyskutować dlatego ograniczę się do jednego pytania;
Cytat:
|
Ja sie pytam dlaczego miasto miałoby wybierać operatora cateringu skoro cały stadion ma miec wynajęty Wisła? Więc to chyba Wisła powinna szukać operatora cateringu
|
Przestańmy bić pianę tylko spróbujmy trzymać się faktów.
Temat odległości murawy od trybun dla mnie przestał istnieć, więc po co do niego wracać? Widać, że autor artykułu chciał zaistnieć w mediach (reklama firmy?). Mógł poczekać do meczu i na własne oczy sprawdzić, czy problem jest, czy go nie ma, a nie napinać się w mediach. Podobnie czepianie się szyb w toaletach uważam za chore, przecież od zewnątrz i tak nic nie widać. Po co tworzyć wydumane historie? Skupmy się na rzeczach istotnych, a te dla mnie to przede wszystkim elewacja, trybuna północna, telebimy i catering. To są rzeczy do rozwiązania natychmiast. P.S. Okrąglak faktycznie tam jest potrzebny jak diabeł w Częstochowie, z tym się zgadzam. Ale konia z rzędem dla tego, kto ma tak wprawne ucho, że potrafi wychwycić różnice w akustyce z okrąglakiem i bez... |
Cytat:
|
Cytat:
Bo ja się specjalnie przyglądałem i jedyne, co widziałem, to sekcje z umywalkami. No czego jak czego, ale akurat mycia rąk po sikaniu to ja się nie wstydzę. A i sikać jest milej, jak sobie patrzysz na Kałuży ;) |
Cytat:
Kioski gastronomiczne powinny zostać zaliczone do przestrzeni sportowej i wyposażone przez inwestora, a operator obiektu, zatrudniłby firmę świadczącą usługi w gotowych już kioskach. Jeśli miasto nie ma kasy na wyposażenie, to powinno dać je Wiśle jako przestrzeń sportową w tym 1%, a Wisła na własną rękę szukałaby firmy, która sama je wyposaży i będzie świadczyć usługi. Tylko przy tym 2. rozwiązaniu, to Wisła wiele na tych kioskach nie zarobi, w przeciwieństwie do innych operatorów obiektów. |
Cytat:
|
Czy jest gdzieś dostępna finalna wersja ostatniej interpelacji? Nie wiem czy mi umknęła pośród po meczowych postów, czy jej tu po prostu jeszcze nie było. A na stronie BIPu, ostatnia jest z maja..
_______________________ http://majchrowski.blogspot.com/2010...onie-wisy.html Cytat:
Do tego nie ładnie jest panie prezydencie mijać się z prawdą (ludzie nie będący politykami, nazywają to również kłamstwem) Cytat:
Jak spełnia, to gdzie telebimy, hmm? Wsysło, czy ktoś jeszcze nie wycenił na nowo? Ładine to tak wybiórczo dobierać kryteria i wymogi? |
Cytat:
Zauważyliście że pod blogiem Majchrowskiego mozna dodawać komentarze? :D |
Wiele osób pisało wczoraj o artykule na Interii w którym była ankieta co ma być na stadionie, dzisiaj pojawił się nowy który ma tytuł: Barany na Wiśle. Osobiście uważam że artykuł ten wcale nie ma za zadanie zwrócić uwagi na błędy na stadionie, chodzi o wyśmiewanie Wisły i jej kibiców. Ja tak to odbieram.
|
Cytat:
Co do tego bloga - śmiechu warte. Nie dość, ze ciągle pisze bajki o listopadzie, to jeszcze delikatnie mówiąc mija się z prawdą, że stadion spełnia wymogi Elite, czyli obecnej czwartej kategorii. |
co do komentarzy pod blogiem , to nawet bardzo rzeczowo i kluturalne ale krytykujące cokolwiek nie mają szans sie pojawić , sprawdzałem:)
a tak na marginesie do meczu z Korona został praktycznie tydzień, wie ktoś czy rzeczywiście ten mecz będzie na R22? wczoraj w WŚ świecie nikt nie umiał mi powiedzięc kiedy będą bilety i czy mecz na R22... |
Co z sektorem D?. Ruszyły tam jakieś prace czy nie?. Ktoś w tym temacie pisał że coś tam zaczęli robić. Z góry dzięki za odpowiedź.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Panowie, jestem autorem tego felietonu o 17,5 metrach i inicjatorem konkursu na zagospodarowanie tej przestrzeni. Żeby było jasne, akcja zupełnie nie jest wymierzona w kibiców, ani klub tylko w osoby odpowiedzialne za niegospodarne wydawanie kasy! Sam sympatyzuję z Wisłą! Zauważcie, że pomysł poszedł w świat i już przynosi wymierne skutki. Wcześniejsze próby rzeczowej krytyki były w chamski sposób ignorowane przez prezydenta, ZIKiT czy architekta. A taka nagonka może tylko zmobilizować naszych decydentów. Rozgłos jest spory, prezydent nie ma się najlepiej z tym wszystkim, napewno stanie na głowie, żeby załatwić telebimy, czy bebechy trybuny D. Poczekajce, zobaczycie, że akcja przyniesie dobre owoce, zarówno w materii sprawiedliwości jak i korzyści dla obiektu Wisły Kraków. Na interii jest kontynuacja wczorajszego artykułu, tym razem już nie mojego autorstwa. Swoją drogą, ciekawy pomysł, który tutaj znalazłem z tym obniżeniem murawy i dobudowaniem trybun. W narożnikach trzebaby je jakoś ściąć, żeby zachować wjazdy, ale sprawa wydaje się do ogarnięcia. Postaram się sporządzić taką wizualizację. Pozdrawiam serdecznie!
|
Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego na przystankach w Krakowie są reklamy stadionu Lecha Poznań?
Takie: http://static.wirtualnemedia.pl/medi...n_kampania.JPG Poznań nas informuje, że są gotowi na Euro? To fajnie! Bo my akurat nie. Może warto w Krakowie jednak reklamować krakowskie stadiony? Aha. Może jednak nie... WHAT THE FUCK?! |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl