Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

siedzenaganku2 25.08.2015 10:23

Cytat:

Widocznie piłka jest po prostu dużo bardziej losowa, o czym się zapomina...
to czemu mistrza polski zdobywa tylko legia, lech lub wisla, mistrza hiszpani real lub barca, itd...? kazdy sport jest losowy, ale charakteryzuje sie rowniez tym, ze wiekszy wspolczynnik farta maja ci lepsi

Karherop 25.08.2015 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siedzenaganku2 (Post 1412309)
to czemu mistrza polski zdobywa tylko legia, lech lub wisla, mistrza hiszpani real lub barca, itd...? kazdy sport jest losowy, ale charakteryzuje sie rowniez tym, ze wiekszy wspolczynnik farta maja ci lepsi

chyba chciałeś napisać: "to czemu mistrza polski zdobywa tylko legia, lech lub wisla lub ślask lub zagłebie" to tak tylko z ostatnich 10 lat

PS. Nie masz możliwości pisania nazw własnych, krajów z dużej litery?

tofik 26.08.2015 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1412307)
Zauważ, że to samo dzieje się po drugiej stronie Błoń. Decyzje Filipiaka są tak samo glupie lub głupsze.

A niezaprzeczalnie, obaj mają głowę do biznesu.

Widocznie piłka jest po prostu dużo bardziej losowa, o czym się zapomina...

Element losowy jest dużo większy niż w fabryce kabli, czy wytwórni oprogramowania - to oczywiste.

Niestety - klluby to dla nich zabawki, a nie poważne przedsięwzięcie i nie ważne, ile kasy utopią na nich - nie zbiednieją na tyle by to odczuć. Tak było przynajmniej do niedawna w przypadku Cupiała. Ale teraz powoli banki zaczynają się go czepiać o Wisłę, wiec trochę się uspokoił. Nie mam wątpliwości natomiast, że gdyby tych problemów z bankami nie było na stołku trenerskim Wisły nie byłoby już nie tylko Moskala, ale i jego następcy :)

Wojtas 26.08.2015 23:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1412299)
Mnie denerwuje najbardziej ze Cupial sie zachowuje jak typowy kibic ktory po slabszych wynilach wywala trenera zamiast spojrzec szerzej na problem. On ma klapki na oczach i popelnia ciagle te same bledy.

.

Cupial juz wogole sie nie zachowuje,skonczyl traktowanie Wisly jak cos na czym mu zalezy gdzies tak po porazce w Nikozjii.

a teraz to juz tak na zasadzie "byle funkcjonowala".

tofik 27.08.2015 07:42

Ale Kazika byłby prawie wywalił gdyby nie wstawili się za nim Gaszyński i Kapka. Czyli "mało mnie obchodzą, ale trenera to se zwolnię, a co."

Wojtas 27.08.2015 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1412462)
Ale Kazika byłby prawie wywalił gdyby nie wstawili się za nim Gaszyński i Kapka. Czyli "mało mnie obchodzą, ale trenera to se zwolnię, a co."

Ruchy Cupiala są jak pudelko czekoladek,nigdy nie wiadomo co sie trafi.:)

styska 26.09.2015 13:18

Wisła ma nowego właściciela?

Przeglądałam sobie dzisiaj fb i na jednym z Wiślackich funpage znalazłam taką o to informację:

http://i2.fmix.pl/fmi1785/96f8d6e500...9d/zdjecie.jpg

Czyżby kolejna plotka ??

ABGwislakABG 26.09.2015 13:26

Nie jest dobrze, Baweł potwierdza :(

A tak na serio - popatrz kobieto na 1 komentarz pod zdjęciem. Chodzi tylko i wyłącznie o promocję profilu.

2 - nie FUNpage, a FANpage.

WISŁAZWE 26.09.2015 13:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1415475)
Nie jest dobrze, Baweł potwierdza :(

A tak na serio - popatrz kobieto na 1 komentarz pod zdjęciem. Chodzi tylko i wyłącznie o promocję profilu.

2 - nie FUNpage, a FANpage.

Może właśnie to FUNpage - i wszystko jasne ;)

Czyżby Wisła była dla Niemców więcej warta niż Złoty Pociąg? :lol:

piotek 26.09.2015 13:43

Może po prostu Zloty Pociąg stoi na naszych terenach?

Do ewentualnej zmiany podchodzę z nadzieją.

63.5 Kg 26.09.2015 16:17

To ja tez napisze taka sytuacje...
Edek kowalik były piłkarz Cracovii prowadzi swoja dzialanosc...
Często się z nim widuje,rozmawiam itd...
Ostatnio rozmawial z moim ojcem i stwierdził ze widuje się ze Skrobowskim(Bylym Naszym piłkarzem) który twierdzi ze wokół Wisły kreca się Amerykanie..

Takie z dupy ale musialem napisac...

Karherop 26.09.2015 18:39

Oczywiście nie chce mi się wierzyć w 'rewelacje' tego fanpagu, natomiast pytanie nie brzmi 'czy Bogusław Cupiał sprzeda Wisłę", ale "komu?"

Do końca roku TF musi się pozbyć Wisły. To warunek banków. Opcję widzę 4: odda ją TS-owi, miastu, stworzy nową spółkę której fikcyjnie sprzeda udziały, będąc dalej jej właścicielem lub po prostu sprzeda zamożnemu biznesmenowi.

Oczywiście opcje z TS-em oraz miastem są najmniej prawdopodobne. Cupiał stracił już dużo pieniędzy, ale dalej liczyć potrafi i za bezcen nie odda nikomu Wisły. Zapewne sprzeda ją nawet za połowę włożonych pieniędzy (50 mln?), jednak to tylko i wyłącznie moje domysły.

Dariook 26.09.2015 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1415488)
Oczywiście nie chce mi się wierzyć w 'rewelacje' tego fanpagu, natomiast pytanie nie brzmi 'czy Bogusław Cupiał sprzeda Wisłę", ale "komu?"

Do końca roku TF musi się pozbyć Wisły. To warunek banków. Opcję widzę 4: odda ją TS-owi, miastu, stworzy nową spółkę której fikcyjnie sprzeda udziały, będąc dalej jej właścicielem lub po prostu sprzeda zamożnemu biznesmenowi.

Oczywiście opcje z TS-em oraz miastem są najmniej prawdopodobne. Cupiał stracił już dużo pieniędzy, ale dalej liczyć potrafi i za bezcen nie odda nikomu Wisły. Zapewne sprzeda ją nawet za połowę włożonych pieniędzy (50 mln?), jednak to tylko i wyłącznie moje domysły.

50 mln? Za co?

Herb SA, licencja, ogórkowe karty zawodnicze i wierzytelności...

Dzimi 27.09.2015 00:08

10 lat temu miałem nadzieję, że Wisła za jakiś czas będzie w Ekstraklasie takim potentatem, jak w Niemczech jest Bayern Monachium. Marzenia prysły, ale życzę nam wszystkim nowego właściciela, który da nadzieję n a to, że jeszcze może tak być

Karherop 27.09.2015 09:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1415495)
50 mln? Za co?

Herb SA, licencja, ogórkowe karty zawodnicze i wierzytelności...

Mnie nie musisz przekonywać, ze to zbyt wiele, ale czy zdziwilo by mnie jakby Cupial chcial i 100 mln zlotych? Jakos niekoniecznie... Kiedys zreszta Kicie czy innemu biznesmenowi krzyknal taka kwote.

element 27.09.2015 09:51

Za logo SA nikt nie zapłaci, tylko za herb TS Wisła. Rok założenia, historia, tradycja i sławy.

Samo kupno TS Wisła nic nie będzie kosztować. Gdy w 1997 r. Cupiał wykupił piłkarzy w umowie zawarto punkt, który mówi, że gdy Cupiał będzie chciał odejść z Wisły to daje prawo pierwokupu TS Wisła i daje jej możliwość przejęcia sekcji piłkarskiej za darmo (symboliczna złotówka). Chyba nawet zawarto również punkt, mówiący o tym, że nie wolno zmieniać nazwy klubu dodając nazwę firmy głównego sponsora / właściciela. "Wisła TELEFONIKA Kraków", itd. Wszystko po to by zabezpieczyć przyszłość klubu. Oczywiście sama TS Wisła nie udzwignie tego, są już po wstępnych rozmowach z inwestorami gdyby co.
.. bez Kitów, a na poważnie :D

cudlaty 27.09.2015 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 1415512)

...mmsą już po wstępnych rozmowach z inwestorami gdyby co.
.. bez Kitów, a na poważnie :D

taaa jasne! Tych inwestorow juz jest kilku i wszyscy wypowiadają się tu, na tym forum :-D

element 27.09.2015 10:55

A po co TS ma podpisywać umowy z inwestorami już teraz skoro Cupiał nigdzie się nie wybiera z Wisły i raczej się to nie zmieni dopóki żyje jego mama.

TS Wisła jest jedynie przygotowana na to w razie diametralnych zmian i zdaje sobie sprawę, ze potrzebna jest pomoc inwestorów.

serek.c2 27.09.2015 11:52

"Warunek banków" - gdzie, kiedy i kto - oprócz pismaków - potwierdził te rewelacje?

63.5 Kg 27.09.2015 12:34

Wlasnie zawsze najbardziej mi się to podoba jak to każdy wie wszystko o wszystkim no bo przecież tak pisza i tak mowia...
Jak to wszyscy wiedza po co się spotyka trener z zarządem i o czym rozmawiają(Zdarzaja się nawet cytowane słowa które padaly na tych spotkaniach).

Co poniektórzy wiedza co robi Cupial na codzien,gdzie przebywa w danym dniu i czym się wlasnie zajmuje...

Jest tez wiele osob które znaja bardzo dobrze punkt po punkcie umowy z piłkarzami,sponsorami,bankami i tym podobnymi...

Znajda się tez osoby które sa w stanie do zlotowki podac zadluzenie klubu no bo przecież oni to wiedza....

Oczywiście o takich którzy znaja co do dnia zadluzenia klubu wobec piłkarzy czy innych instytucji to nawet nie pisze bo to przecież każdy z nas wie...

Dariook 27.09.2015 12:49

Prawda.

Wiadomo jest, że Cupiał jak bedzie chciał sprzedać, oddać czy podarować komuś klub, to to po prostu zrobi. Jak uzna, że Coca-Cola nie powinna być na naszych koszulkach, gdyż np. on woli Pepsi, to zostawi i zapłaci za Telefonikę.
Jednak wtedy znajdą się tacy którzy na pewni wiedzą ile z Myślenic płynie kasy i podniosą alarm, że właściciel działa na szkodę BG. Zaczynają rozkminiać jakiegoś Murapola czy jak tam było temu żywicielowi PBB, myślą że znajdą zbawienie u króla cipsów, są w stanie nawet umieścić na naszych koszulkach logo antify lub zajefajną tęcze, bo pewnie TF za free sobie tak wisi, a kasa nam jest koniecznie potrzebna.

A może po prostu w....ia go tak ten Mikołaj z " Co raz bliżej Święta".

element 28.09.2015 09:22

1. TS Wisła przejmuje piłkarzy
2. Prowadzone są rozmowy z inwestorem/ sponsorem
3. Cupiał nie odchodzi, uwalnia się od TF i ładuje kasę z własnej kieszeni

Czy moje przypuszczenia z wczoraj się sprawdzą ? :D news z dzisiaj.

Cytat:

Według doniesień "Dziennika Polskiego" Towarzystwo Sportowe Wisła Kraków pożyczy Wiśle Kraków SA kwotę miliona złotych, dzięki czemu do końca września br. spółce uda się spłacić wierzycieli i dzięki temu nie powtórzy się sytuacja sprzed roku, kiedy to ukarani zostaliśmy ujemnymi punktami.

Ponadto - jak czytamy w "Dzienniku Polskim" - negocjacje o powrocie piłkarzy pod "skrzydła" Towarzystwa Sportowego - wkraczają w decydującą fazę i wszystko wskazuje na to, że spółka zostanie przejęta w przeciągu najbliższych tygodni.

Według informacji "Dziennika Polskiego" TS Wisła prowadzi rozmowy m.in. z jedną z niemieckich firm, która byłaby gotowa współfinansować klub z ul. Reymonta. Jej właściciel jest ponoć gotowy sponsorować Wisłę kwotą 2 mln euro rocznie. Ponadto z prywatnych pieniędzy, a nie Tele-Foniki, Wisłę nadal sponsorować zamierza Bogusław Cupiał.

luke1906 28.09.2015 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 1415569)
3. Cupiał nie odchodzi, uwalnia się od TF i ładuje kasę z własnej kieszeni

Czy moje przypuszczenia z wczoraj się sprawdzą ? :D news z dzisiaj.

Miałem takie same przemyślenia. Za dużo Cupiał w to włożył, także emocjonalnie, żeby się pozbyć klubu ot tak. Spodziewam się że przekaże Wisłę do TS, ale dalej będzie miał dużo do powiedzenia. Tyle, że już jako osoba prywatna, bez żadnych hamulcowych z TeleFoniki.
Może to i lepiej dla nas?

Viper 28.09.2015 10:21

^^ O ile Prezes ustali z innymi jakąś sensowną długofalową strategię, która potem będzie konsekwentnie realizowana to tak. Jeśli znów będą zmiany decyzji co kilka miesięcy to nie za bardzo.

KOMINEK 28.09.2015 13:11

Jeśli jest w tym krztyna prawdy to wygląda na to że jest to jakieś hokus -pokus między TS a SA bo skąd zadłużony TS weźmie nagle bańkę by dać SA ? Myślę że chodzi tu różne kruczki prawne a kto faltycznie bęzie ,,właścicielem/ współwłaścicielem to się okaże

Viper 28.09.2015 15:26

^^ Jeśli chodzi o milion złotych to podejrzewam, że dla Pana Wawro i jego kolegów nie jest większym problemem wydanie jednorazowo takiej sumy. Zaznaczam tu, że jednorazowo. To nie to samo co zdeklarowanie się na stałe wpłacanie miliona rocznie. Prawnie nie ma przeszkód, by wpłacił to celowo na konto TS.

Fakt jednak taki, że jak wykłada tyle kasy z własnej kieszeni to znaczy, że faktycznie może być jakiś sponsor z konkretną ofertą. Tylko wpierw chce by sytuacja klubu była czysta i klarowna.

krzaq12 28.09.2015 15:45

Jeżeli Wisła Kraków przejdzie pod skrzydła TS-u to jeśli tylko pokierują tym odpowiedni ludzie, którzy dadzą czas i zaufanie Gaszyńskiemu to możemy znów za kilka-kilkanaście miesięcy wrócić na szczyt.
Możliwe, że ten niemiecki udziałowiec będzie chciał na zdrowych zasadach inwestować w klub, wspierając akademie, a pamiętać należy że te rzekome 2 mln euro to niemal 2 razy więcej niż obecnie przelewa BC (5mln zł z umowy sponsorskiej z TF). Każdy dodatkowy udziałowiec może przyciągać ze sobą kilku mniejszych sponsorów, którzy mogliby zbudować tzw. piramidę sponsorską.
Zapewne logo zostanie zmienione z tego SA na logo Towarzystwa Sportwego a co za tym idzie będzie możliwa sprzedaż jednolitych gadżetów. Do tej pory część kibiców zaopatrywała się w pamiątki SA inny kupowali od TS-u. Tutaj są rezerwy, można na tym wiele zyskać notując sprzedaż na poziomie zbliżonym do Legi czy Lecha.
Jeśli Bogusław Cupiał będzie wspierał klub z prywatnej kieszeni to jest to chyba dodatkowy sygnał dla wszystkich że bardzo mu zależy na Wiśle, ale nie może jej tak mocno jak dawnej wspierać bo ma związane ręce, natomiast liczy się każde 10 , 100 tys. zł.
Trzeba być dobrej myśli i wspierać klub chodząc na mecze, będąc z nim na dobre i złe, to tyle ile możemy my, kibice tylko tyle i aż tyle.

element 28.09.2015 16:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzaq12 (Post 1415592)
Zapewne logo zostanie zmienione z tego SA na logo Towarzystwa Sportwego

To jest herb Wisły.

TS Wisła wydając ten milion wydaje jakby na samą siebie. Żeby drużyna nie rozpoczęła gry znów z ujemnymi punktami i karą finansową. Stąd TS myśli przyszłościowo.
Trochę to pogmatwane ale jeżeli jest coś na rzeczy to panowie w czarnych garniturach po Oksfordzie będą wiedzieć co robić ;-)

krzaq12 28.09.2015 16:09

Wiem, wiem źle się wyraziłem obecny herb Wisły Kraków SA został stworzony na potrzeby sekcji piłkarskiej która została przekazana w ręce prywatnego inwestora którym był BC. Po planowanych zmianach nic chyba nie stoi na przeszkodzie aby wrócić do herbu TS Wisła Kraków. (jeśli się mylę poprawcie)
Identyczna sytuacja z herbem przez lata była w Legii, gdzie niedługo przed wejściem do klubu w roli udziałowca, Leśniadorskiego wrócono do macierzystej wersji herbu.

siemstein 28.09.2015 18:20

Swoją drogą, nawet po wycofaniu się Cupiała, napis Tele-Fonika może pozostać na koszulkach, oczywiście na innych zasadach, sponsorskich i zapewne z mniejszymi przelewami dla Wisły. No chyba, że Tele-Fonika nie może w ogóle angażować się w akcje sponsorskie. Ale to dygresja. Bardziej ciekawi mnie w jaki sposób TS Wisła(?), Cupiał(?), Gaszyński(?) czy ktokolwiek inny znalazł sponsora dającego 2x więcej pieniędzy na Wisłę niż obecnie TF? Jaki ma plan TS na utrzymanie klubu? Bo po przyjściu Cupiała wszyscy wiemy jaki był plan. Władować tyle pieniędzy ile się da. A wszyscy wiemy, że TS jest biedne jak mysz kościelna porównując finanse z realiami ekstraklasy. Nie chcę być złym prorokiem, dlatego zakończę tym: Liczę na to, że (jeśli wszystkie sensacje z dzisiaj okażą się prawdą) wpływy do klubu będą bardziej zdywersyfikowane i stan spółki nie był zależny od jednej firmy czy jednego inwestora.

cudlaty 28.09.2015 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siemstein (Post 1415603)
A wszyscy wiemy, że TS jest biedne jak mysz kościelna porównując finanse z realiami ekstraklasy. .

Jestem przekonany, że zarówno za tym sponsorem jak i pieniędzmi w TS stoi BC. Jakoś musieli to wykombinować...

Karherop 28.09.2015 22:13

Cytat:

Swoją drogą, nawet po wycofaniu się Cupiała, napis Tele-Fonika może pozostać na koszulkach, oczywiście na innych zasadach, sponsorskich i zapewne z mniejszymi przelewami dla Wisły. No chyba, że Tele-Fonika nie może w ogóle angażować się w akcje sponsorskie

Ne wiem na ile to potwierdzone informacje, ale tele fonika od 2 lat nie przelała na konto Wisły ani złotówki. Sponsor z nich w tym momencie żaden.

Poza tym nie wiem jak to wygląda w klubach na zachodzie, ale ile klubów tak jak my posiada dług właścicielski który jest oprocentowany zwiększającym tym samym zadłużenie klubu?

Jeśli Cupiał (telefonika) nie zrobią manewru jak kiedyś ITI (umorzenie według różnych informacji 150-180 mln), to nigdy nikt poważny w Wisłę nie zainwestuje.

PiVoSH92 28.09.2015 22:20

Zakładam, że na ten moment sponsoring TF polega na "zamiast przelewać wam 3 melony umorzymy wam 3 melony długu". Co byłoby całkiem logiczne dla Cupiała w kontekście sprzedaży klubu.

South 28.09.2015 22:28

Jeśli TF nie daje kasy, to z czego idą przelewy dla piłkarzy ? Z biletów, z pamiątek ?

Karherop 28.09.2015 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 1415620)
Jeśli TF nie daje kasy, to z czego idą przelewy dla piłkarzy ? Z biletów, z pamiątek ?

+ prawa telewizyjne nc+ oraz premie za uzyskane miejsca od pzpn

Patryko 28.09.2015 22:36

Czy zmiana właścicielska nie stwarza przypadkiem możliwości dochodzenia należności przez Telefonikę względem nowego właściciela?

Babba 28.09.2015 22:52

Cytat:

Liczę na to, że (jeśli wszystkie sensacje z dzisiaj okażą się prawdą) wpływy do klubu będą bardziej zdywersyfikowane i stan spółki nie był zależny od jednej firmy czy jednego inwestora.

Lepiej przecież jak właścicielem jest jakiś konkretny,ogarnięty podmiot niż na przykład taki cyrk na kółkach jak w Lechii. Tam większość udziałów ma Lechia Investment, która to należy do szwajcarskiej spółki,a właścicielem tejże jest grupa zrzeszająca kilkaset kancelarii prawniczych,a nad tą grupą piecze sprawuje prezes Benfiki. Nasprowadzali już ponad 40 kopaczy i tak wybierają hajs,piorą mamonę...żenada.

Swoją drogą do dziś się nie wyjaśniło skąd Leśny i Miodulski wzięli pieniądze na 7.

konik28 28.09.2015 23:00

Czy TS dostaje pieniądze z miasta Kraków ? bo jeżeli tak to klub jak przejdzie do TS to tez będzie dostawał kasę z budżetu miasta ;))

Arsenal 28.09.2015 23:01

Osobiście nie znam Wisły za czasów TS,Wisła jaką znam to jest tylko ta za Bogusława Cupiała człowieka który dla tego klubu zrobił tak wiele dzięki czemu mogliśmy przeżywać wspaniałe mecze,człowieka którego brak oznaczał być może dla Wisły tułaczkę po 2,3 ligach.Człowieka który bardzo chciał dla tego klubu jak najlepiej który zawiódł się na tylu ludziach kręcących się wokół klubu.Ciężko jest mi wyobrazić sobie Wisłę bez Cupiała ale zawsze liczyłem na to że jeżeli doszło by do takiej sytuacji jak teraz że BC musiał odejść piłka nożna wróci do TS.Bałem się przejęcia Wisły przez nieodpowiedzialnych ludzi pokroju takich jak Wojciechowski,Król czy Cacek czyli chwilę się pobawić i zostawić w 4 lidze.Teraz zaczyna się kolejna duża karta historii której zmiany jesteśmy świadkami.Zaczynamy od początku.Byle by dobrzy ludzie zajmowali się tym klubem a historię od 1997 do 2015 roku ocenimy na przestrzeni następnych lat byleby to wszystko się ułożyło.Panu Cupiałowi serdecznie dziękuję za mistrzostwa,wspaniałe mecze,puchary...Ale raczek na pewno BC będzie chodź w niewielkim stopniu dalej pomagał Wiśle z własnej kieszeni.
Wisła Kraków to moja historia.

regan 28.09.2015 23:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1415621)
+ prawa telewizyjne nc+ oraz premie za uzyskane miejsca od pzpn

+ sponsoring

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl