![]() |
Jeśli coś dobrego ma się zacząć dziać w tym klubie to to jest właśnie ten moment. Ten rok trzeba poświęcić na przebudowę drużyny, trenera bym zostawił bo dwa mistrzostwa pokazały że jest to odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu i nie skreśli tego to że goście zarabiający często po 200 tys. euro rocznie nie potrafią wykorzystać jednego z dziesięciu sam na sam (dwa mecze). Drużynę powinniśmy budować na zawodnikach takich jak: Cebanu, Alvarez (zapowiada sie dobrze, takich transferów nam trzeba, wypożyczyć i jak coś to kupić), Marcelo, Piotr Brożek, Małecki, Garguła, Kirm, Boguski i mimo wszystko Ćwielong (Powinien być jokerem-zmiennikiem, Brożek też tak dawniej grał dlatego ja w niego wierze bo szumu robi duzo tylko jest nieskuteczny pod bramką). Do tych młodych zawodników (młodych moze poza Gargułą i Kirmem) dołączyć powinni doświadczeni Głowacki i Sobolewski. Z drużyną pożegnać powinni się Łobodziński, Jirsak, Cantoro, Paweł Brożek i Mariusz Pawełek. Brozio już nie ma ambicji w polskiej lidze więc tylko niech nastrzela w te rundzie bramek aby podwyższyć cenę i po tylu latach doczeka się zasłużonego wyjazdu. Łobo i Jirsak nie spełniają pokładanych nadziei więc można im dać jeszcze pół roku szansy bo czasem pokazują potencjał ale nie wiem czy to będzie mialo sens. Cantoro odejdzie przez brak formy i odmładzanie drużyny, a Mario jest zwyczajnie za słaby na drużynę Mistrza Polski. Cały ten plan ma jednak sens tylko jeśli za tych piłkarzy przyszliby RÓWNORZĘDNI i MŁODSI zawodnicy którzy wprowadziliby świeżość do naszej gry, mogą to być właśni takie Kirmy i Alvarezy, na transfery poszłoby 1,1.5 mln euro a za Brożka mielibyśmy ze 3 mln euro więc nadrobilibyśmy zaległości finansowe i przebudowali zespół. Myślę że polityka transferowa w tym okienku była na właściwych torach i oby została na nich jak najdłużej, dobrym tropem poszedł Bednarz. Teraz pan Cupiał musi się zastanowić czy zwija interes (wyprzedaż najlepszych zawodników: Marcelo, Diaz, Brożkowie, Smuda zatrudniony z nierealnym celem zdobycia mistrza) czy jednak chce doczekać czasu gdy NOWA DRUŻYNA WISŁY będzie walczyła o LM na NOWYM STADIONIE W KRAKOWIE. Oby tylko przetrwać ten rok na wyjazdach z mistrzem...
|
Cytat:
na litość boską. Jedyny z naszego składu który jest do sprzedania to Marcelo. tzn. byłby pewnie jakiś kupiec Jakby był zdrowy to może Boguskiego by ktoś kupił ale Ćwielonga??, Łobodzińskiego i Pawełka ?? :lol: takich rzeczy to nawet w erze nie ma |
Łobo kupi Feyenord xD Bo benhauer doradzi xD Pawełek pójdzie do Rosji, a Ćwielong do Polonii Bytom albo Ruchu ;p
|
i jak kupować to tylko zagranicznych grajkow.
oni maja inne podejscie do sportu,treningu niż Polacy. wszyscy placzecie ze jestes kelnerami itp. to jest sport ktos wygrywa, ktos przegrywa Celtic przegral z Artmedia Bratyslawa pierwszy mecz 5-0 a potem wygrali 4-0 i awansowala Artmedia i co Celtic jest kelnerem?takie .......enie i tyle... przegralismy i koniec. to juz jest przeszlosc...patrzmy cos dzis sie wydarzy...a nie zyjmy ta porazka |
Trzeba zakontraktować Vaska. Pawełek nie ma żadnego zmiennika. Kurto nie wytrzyma presji. Trzeba dać mu najpierw pograć z Piastem Gliwice i takimi tam ogórkami.
|
Odpadliśmy...trudno już niczego nie zmienimy-taki jest sport. Wczoraj wielu z nas miało jeden z najgorszych dni w życiu ale musimy iść do przodu i pomyśleć o tym co zrobić żeby obronić tytuł Mistrza bo nie ukrywajmy ,że będzie o to ciężko możliwe że jeszcze ciężej niż ostatnio.Nie zgodzę się z Wilczkiem! Z jego wypowiedzi wynikało że sprzedamy jakichś piłkarzy a mimo to będziemy mieli taki skład że zmieciemy w lidze wszystkich. Bez jaj, jeśli sprzedamy najlepszych grajków to możemy zająć miejsce nawet w środku tabeli! Wilczek powinien wylecieć pierwszy. Ale po tej porażce nie zapominajmy o transferach. Musimy pozyskać dobrego bramkarza do pierwszej 11 bo Pawełek potrzebuje odpoczynku! Lepszy bramkarz może nam dać w lidze parę punktów więcej no i sprzedaż Pawła Brożka wydaj być się nieunikniona ale można go sprzedać tylko wtedy kiedy przyjdzie ktoś na jego miejsce. Ja proponuję sprzedać Brozia i kupić na jego miejsce dwóch młodych utalentowanych napastników ( ambitnych,walecznych , głodnych gry) Za Brożak powinniśmy dostać około 3mln euro, napastnicy po około 500-600 tyś euro każdy i bramkarz jakieś 250 tyś euro. Daje nam to około mln euro , może troszkę więcej a budżet zasila niecałe 2 mln.euro . I wtedy mamy w kadrze 4 napastników którzy mogą poprowadzić nas po kolejny tytuł Mistrza i zarazem budżet jest troszkę podreperowany.
|
Wszystko już wiadomo z wypowiedzi Wilczka : W KLUBIE NIE BYŁO KASY!!
Co teraz? boje się nawet pomyśleć.Jeżeli Cupiał odpuści to jesteśmy w tym sezonie w dupie. Mam jednak nadzieję ,że zaciśnie zęby i znajdzie się kasa na zawodników. Potrzebujemy przynajmniej jednego klasowego napastnika ,który potrafi strzelać.Solidnego bramkarza. Ja tu mówię o Ekstraklasie a nie LM. Na LM to wszystko mało. Nawet gdybyśmy jakimś cudem dotarli do 4 rundy to tam lekcje futbolu dałby nam Partizan czy Olympiakos. Nie ma kadry nie ma LM. Klub jest ch.jowo zarządzany. W współczesnym świecie wystarczy głową ruszyć a kasa się znajdzie. Trzeba obrać jakiś plan tak jak np. Śląsk Wrocław. Wykorzystać internet , znaleźć sponsorów, kombinować i kasa na transfery będzie . |
Cytat:
|
Cytat:
Według mnie ludziom w Wiśle brakuje pomysłów na jej zdobywanie . Skoro Cupiał nie może pozwolić sobie na ciągłe dokładanie do interesu trzeba coś wykombinować aby klub zaczął zarabiać sam na siebie. Dajmy przykład Śląska który ma w planach czerpać zyski z centrum handlowego. Na zachodzie to jest standard ,że klub czerpie zyski z różnych źródeł poza sportowych.Klub powinien funkcjonować jak przedsiębiorstwo, maszyna do robienia kasy która wykorzystuje swój wizerunek. Podam przykład takiego Bayernu Monachium i jak zagospodarowali samąprzestrzeń stadionową. "Stadion posiada rozbudowaną infrastrukturę. Na jego terenie znajdują się m.in. trzy żłobki, dwa sklepy dla fanów - "Megastore" Bayernu liczący 800 m² oraz TSV 1860 - z 400 m² powierzchni sklepowej. Poza tym wokół stadionu działa 28 kiosków z artykułami dla kibiców. Znajdują się tu sale konferencyjne, pomieszczenia biurowe, także kilka restauracji, które zajmują łącznie powierzchnię ok. 6 500 m². Do stadionu należy także wielopoziomowy parking na 10 500 samochodów i jest to jednocześnie największy samochodowy parking w Europie" |
Cytat:
Umbro gratisowe stroje Gerling daje polisy Bytom garniturki dla kadry Gatorade - napoje na kaca itd. itp. Popatrzmy na reklamy wokół boiska. Po pierwsze brak elektronicznych banerów - dyskwalifikujący u wielu potencjalnych partnerów. A jakie reklamy możemy zobaczyć na dykcie?: Beton towarowy, Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej (też pewnie barter - klub nie musi opłacać CO), jakaś woda mineralna ze zwykłego kranu itp. A ja się pytam co robi dział marketingu, że nie ma reklam żadnej z firm branży: motoryzacyjnej, elektroniki użytkowej, elektrotechnicznej (np. elektronarzędzia), kosmetycznej (np NIVEA FOR MAN jest obecna na wielu stadionach Europy) browarów, poważnych banków a nie banków do minet (wiem, że Ekstraklasa S.A. chce pozyskać sponsora z tej branży, ale ch...j mnie to obchodzi - klub powinien powalczyć o takich sponsorów), producentów napojów (coca, pepsi), telekomunikacyjnej, reklamy sieci handlowych. Tu jest pole do popisu i zarobienia sporo grosza dla naszego klubu. Niestety do tej pory zarządowi dobrze wychodziło tworzenie stanowisk: manager ds. marketingu, dyrektor ds sprzedaży biletów itp. Do klubu przyssała się cała masa pijawek, która poza własnym odżywianiem się nie potrafi nic innego. A już szczytem nieudolności zarządu naszego klubu jest fakt, że cały sezon gramy poza Krakowem! Działając w taki sposób pozbawiamy się znaczących wpływów, wydajemy masę kasy i nie dziwota, że nie można zrównoważyć budżetu. Kolejna sprawa - budowa stadionu. Dlaczego nie można dokonywać już rezerwacji przestrzeni komercyjnej na stadionie??? Ja szukam nowej siedziby dla mojej firmy i chętnie wynajmę biuro na stadionie Wisły. Chętnie dokonałbym wpłaty rezerwacyjnej. Myślę, że w czerwcu po zdobyciu mistrzostwa wiele bogatych przedsiębiorców skusiłoby się abyy dokonać rezerwacji loży na stadionie. Ciekawe ile osób dzisiaj dokonałoby takiej rezerwacji??? Aż prosi się aby wprowadzić system internetowego rezerwowania/zakupu biletów. Ale po co??? Pijawki wokół klubu lepiej żyły ze sprzedaży na lewo biletów na szlagierowe mecze. A kibiców szlag trafiał w kilkugodzinnych kolejkach. EDIT: proszę o przerzucenie posta do "Nibylandii" tam lepiej pasuje |
Cytat:
Dobrze napisane niekompetencja marketingu Wisly jest po prostu razaca, ale pisanie tego na forum nie zmieni nic do poki o tym nie bedzie wiedzial Cupial. A ze Wisla go interesuje tylko kiedy gra a na glowie ma problemy w TF to sie nie wtraca w dzialalnosc. A te problemy powinny byc zalatwione juz kilka lat temu. Jedynym sposobem na zmiane jest spianie tych problemow i wreczenie Cupialowi do reki. Nie przez Prezesa, sekretarke osobiscie zeby gdzies po drodze nie zginelo a tak to dalej pseudo doradcy beda mieszac tak jak by im nie zalezalo na rozwoju tego klubu. Teraz jestem ciekawy odnosnie transferow z klubu jaki i do klubu. Z klubu na pewno tylko pytanie kto i kto w zamian, bo jezeli oslabimy sie jeszcze bardziej to nie widze naszej przyszlosci najlepiej |
MaG, cassius,
Mądre rzeczy piszecie, tyle że: Na tyle, na ile się orientuję, to kwestia relacji Śląska z Solorzem wcale nie jest taka różowa, jak to jest ogólnie pokazywane. Diabeł tkwi w szczegółach umowy ale tej nie znam, podobnie chyba jak Wy. Co do zagospodarowania powierzchni stadionowej - stadion buduje sobie Miasto Kraków. Nie wiadomo dokładnie jak wygląda kwestia możliwości dysponowania przyszłą powierzchnią użytkową - póki co pewnie leży to w gestii Miasta a nie Wisły. A patrząc na to, jak załatwianych jest tam wiele spraw to można przyjąć, że urzędasy mają jeszcze sporo czasu, żeby o tym myśleć. Co do potencjalnych sponsorów, to oczywiście nie jestem kompetentny żeby oceniać klubowy dział marketingu ale jak popatrzeć na czołowe, krajowe drużyny piłkarskie czy siatkarskie (sport najbardziej promowany w TV) to tych firm z branży bankowej, kosmetycznej, sieci handlowych ani pepsi z colą nie widać. Może po prostu nie są zainteresowane reklamą w sport? Poza tym znalezienie jakiegokolwiek większego sponsora w sytuacji, gdy przez rok nie ma Wisły w Krakowie jest chyba naprawdę niełatwe. Ps. Przepraszam za OT. |
Głowacki na głównej stronie przeprosił. Dla niektórych może nie ma to znaczenia ale dla mnie ma!
|
Piszecie tutaj o sponsorach ale od ilus tam lat nasz stadion to nieustajaca budowa (czyli dla sponsora nie za aktrakcyjne jest budowanie wizerunku w oparciu o wertepy), brakuje nam pilkarzy medialnych grajacych na wysokim poziomie (kiedys firmy chcialy krecic rklamy z naszymi graczami a teraz z kim ?? - albo sa sredni na boisku albo zupelnie nie medialni), Wisła przestała byc hegemonem o którym się pisze non stop (jak juz to pisze sie bardziej w kontekscie negatywnym, bo to ze wygrywa mistrza jest dla prasy nudne) - teraz na topie jest Lech, za chwilę będzie Śląsk itp. Poza tym dla mnie nie wazne czy na bandzie jest Masarnia kogos tam czy coca -cola a wazne kto ile dal kasy dla klubu za ta bande.
A co do polityki to ja bym sprzedał obu Brożków, Pawełka, Jirsaka, Boguskiego, Ćwieląga,Łobodzinskiego, zakończył współpracę z Cantoro a za kase zbudował porządne obiekty treningowe i szkółkę + siec scautingu zeby w końcu pojawili sie jacys wychowankowie, do tego zatrudnił jakiegos brazylijczyka który by se siedział na plażyw Brazylii i łowił perełki sredniej klasy (jak Marcelo), a za reszte kasy kupił jakis srednich, ambitnych zastępców tych sprzedanych zawodników. A od działu marketingu wymagałbym przygotowania porządnego planu marketingowego na następne 5 lat. |
A według mnie żadna rewolucja nie naprawi skutków wczorajszego meczu. Trzeba iść do przodu i uczyć się na błędach a nie rozprzedawać piłkarzy. Teraz musimy się skupić na mistrzostwie, apotem jak się uda to o Lidze Mistrzów.
|
moim zdaniem i mam nadzieję że Cupiał pójdzie po rozum i wyrzuci Pawełka i Łobodzińskiego. Za kasę z nich kupić Gikiewicza. Moze jacyś Ruscy się na nich by skusili, kto to wie.
|
Cytat:
A poza tym czy on jest faktycznie aż tak dobry? |
Cytat:
Cytat:
|
W klubie nie ma już Vargi (rozwiązana umowa) ciekawe czy efekt wczorajszego meczu i cięć w budżecie czy wcześniej zaplanowany ruch.
|
Cytat:
sie zaczyna .. ze strachem otwieram oficjalną. |
I dobrze.. ale jest jakieś oficjalne info na ten temat?
Edit: ok już mam :) |
Cytat:
|
Szkoda, ze nic za niego nie dostaniemy, ale przynajmniej kontrakt o jeden mniej. Jeszcze tylko kontrakt Cantoro by pasowało rozwiązać.
|
No i super! jednego mniej.
Jeszcze sprzedać takich kopaczy jak Cantoro, Diaz, Jirsak, Pawełek, Brożek, Ćwielong i budować nową drużynę na młodych którym się coś chce i mają jakieś umiejętności |
Renegocjować kontrakty z zawodnikami, a jak się któryś nie zgodzi to do ME. Klub zaoszczędzi, a piłkarze postąpią honorowo... Ktoś w ogóle wierzy w takie rozwiązanie?
|
Kontrakt Cantoro ma się sam rozwiązać w grudniu. Nie ma co sobie zawracać już głowy Mauro. Tylko ta runda i bye-bye.
|
Cytat:
Wszystko zalezy jak sa umowy zapisane ale raczej nie wiele mozna, tylko mloda ekstraklasa ale to sa wysokie koszty bo i tak trzeba im sporo placic a i znalesc kogos w ich miejsce ale moze jak w przypadku Niedzielana wymusic odejscie(zreszcze ciekaw jestem czy juz jest po) |
Cytat:
|
Teraz aby załatać lukę w budżecie trzeba będzie sprzedać Brożka, może też Marcelo.
To powinno pokryć straty i dać klubowi możliwość zakontraktowania w miejsce Brożka jakiegoś napastnika, bo z samym Cwielągiem na szpicy, jako jedynym napastnikiem wspieranym przez Boguskiego i Małeckiego to nawet pucharów w przyszłym sezonie raczej nie będzie. Gdyby wcześniej wkalkulowano ich sprzedaż w tym sezonie i sprowadzono dodatkowego napastnika do gry, zapewne w ogóle nie byłoby tej rozmowy, ani dramatu z Estrończykami. Niestety u nas postępuje sie nieracjonalnie. Dziś warto sie zastanowić, czy naprawdę nie warto było dać Zurawskiemu lepszej propozycji kontraktoweej? Wydalibyśmy więcej o 300-400 tys Euro, ale i z nim w składzie z pewnością nie straiclibyśmy tych 2-3 mln Euro... Pilną potrzebą jest także zmiana na bramce - Pawełek pod ręką Kazimierskiego gra co sezon gorzej, powoli sięga już dna. Za rok będzie nowy stadion, nowe rozdanie w LM, pucharach. Ciągle warto o nią walczyć. Tyle, że Wisła, nie chcąc sie kompromitować i dalej równać w dół, musi być do nich niestety znacznie lepiej przygotowana kadrowo i mentalnie. Obecnie mamy za słabych piłkarzy w składzie na sprostanie temu wyzwaniu. |
http://sport.onet.pl/0,1248711,2013646,wiadomosc.html
Co o tym sądzicie? Jaka ma być ta "nowa Wisła" ? |
Nowa Wisła? Jak ja sobie to wyobrażam?
Bez Brożków, Pawełka, Ćwielonga, Jirsaka, Diaza, Cantoro i jeszcze kilku. Z trenerem, który teraz jest. Z innym człowiekiem od skautingu. Z innym człowiekiem jako prezesem. Konkretnych kandydatów nie podam, bo sam nie wiem kogo można dać za Bednarza, czy Wilczka. Na pewno należy pozbyć się i Kazimierskiego i Janasa. To dwa wielkie skarania. Co będzie to będzie. Mnie już w tym lichym kraju nic nie zdziwi. Pewne jest jedno - Cupiał, jeśli faktycznie chce "nowej Wisły", ale takiej która w końcu odrobi długi, która zaistnieje w Europie, to niestety ale musi wydać więcej niż kilka milionów Euro. |
Cytat:
|
a co do Vargi to u nas mial kontuzje pojechal do UTA Arad i cudownie ozdrowial :) gdzies to wyczytalem nie pamietam juz dokladnie gdzie
|
Cytat:
|
Cytat:
Ufff, to pewnie nie byłby to Smuda, bo owszem Amica ładnie zagrała z Udinese (choc i tak odpadła), ale przynajmniej potem nie bruździła nam w zdobyciu mistrzostwa...:P |
Cytat:
Zmiana polityki transferowej to podstawa, jeżeli Cupiał marzy o stworzeniu Nowej Wisły to tak jak pisze poprzednik musi wydać dużo pieniędzy, i dać trenerowi czas na budowę nowej drużyny, a nie 1 sezon i jak się nie uda to do widzenia. Rozwiązać kontrakt z Cantoro może sprzedać Łobodzińskiego może innych zawodników ale zacznijmy coś zmieniać bo daleko tak nie zajedziemy a anielska cierpliwość Cupiała kiedyś się skończy... |
Cytat:
|
Nie zapominasz, że 2 razy z rzędu zdobył MP?
|
Cytat:
tu są potrzebne ostre reformy i zmiany bo inaczej nic nie osiągniemy Edit: Czy to czasem nie Putin wyj*bał i zmienił ten cały ruski odpowiednik naszego PZPN + kadre trenerów? Bo doszli do półfinału ostatnio na euro2008 i coś takiego mi się o uszy obiło |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:12. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl