![]() |
trochę grosza jednak wpadło z GPW :-)
|
Dług publiczny.
Myślę, że to będzie dobry temat na moje zapytanie. Podatki, opłaty i inne obciążenia, które płacimy po ustaleniu ich przez polityków to chyba jedna z najważniejszych spraw, które powinny nas interesować nieprawdaż ?
Na stronce z licznikiem długu publicznego, który na dzień dzisiejszy przekroczył 740 mld zł..., jest napisane,że na koniec tego roku: - państwowy dług publiczny wyniesie 750,8 mld zł - dług sektora finansów publicznych ma wynieść 783 mld zł Teraz jak ja mam to rozumieć, że samorządy są zadłużone na 33 ,8 mld zł ? Jeszcze jedno pytanie, przy określanu czy dług przekroczył 55% pkb bierze się państwowy dług czy ten większy, dług sektora finansów publicznych ? |
Jeśli się nie mylę to 783 mld zł to dług publiczny powiększony o oprocentowanie(czytaj dług po kapitalizacji). Co zaś do określania, który jest brana pod uwagę jest nominalna wartość długu.
|
Rozumiem, czyli 38.3 mld zł pójdzie z naszych kieszeni na wypłatę odsetek i spłatę obligacji, które przypadły na ten rok - kupa kasy w sumie, ale do bankructwa greckiego jeszcze daleko biorąc pod uwagę dochody budżetu, o ile się nie mylę około 280 mld zł. Dobrze, że mamy ten konstytucyjny próg 60% ,ale słyszałem że są zakusy, aby go zwiększyć tymczasowo.
Dziwię się rządzącym bo to co teraz się dzieje - podwyżki podatku VAT ,akcyz, a dzisiaj przeczytałem o zamrożeniu progów w PIT do 2013 na dłuższą metę nie pozwoli utrzymać zadłużenia w ryzach ! Wątpię żeby w wyborach PO z kimś uzyskała większość konstytucyjną, a czy PIS się zgodzi na zmianę zapisu o 60 % ? Tego to nie wiem bo polityką interesuję się niewiele, bardziej czytam o sprawach wpływających na mój portfel. Takim dziecinnym wydaje mi się zwalanie problemu na samorządy - któryś z polityków narzekał już nie wiem który, że się zadłużają co zwiększa dług - tam przynajmniej ten dług idzie w inwestycje, a to da się wytłumaczyć. Było jeszcze coś o długu i OFE, który go zwiększają - ja nie wypowiadam się pozytywnie o OFE, ale to już inna dyskusja. Jeszcze jedna sprawa to namawianie zmiany liczenia długu przez UE, przecież do obliczania % udziału długu w pkb zobowiązany jest GUS, nie mylę się ? Może chodzi o 60%, potrzebne do wprowadzenia w Polsce euro ? bo tam też jest limit 60% jako jedne z kryteriów... |
kurde . dwa dni temu wyyjebali mi prawie przed blokiem ogromny bilboard z pajacem Majchrowskim " sprawdzony prezydent"
a teraz pytanko z zakresu prawa.. Co mi grozi jak go powiedzmy delikatnie zniszcze. podpale, albo obrzuce jajkami,,pomaluje spreyem etc , a może wąsik ala hitler? qrde spać nie mogę jak to gówno świeci mi na osiedlu |
Cytat:
Cholera, swój chłop, szkoda że SLD :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sie przejmujecie... i tak zaraz wojna:
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/...o-schronu.html |
|
O k.... ! Czy naprzeciw nich nie stoi czasem niewidoczny na zdjęciu mieszkaniec z Ruskiej Budy ? Zabrakło tylko Michnika, chyba że go właśnie dekoruje za zasługi dla judeokomuny.
|
o co chodzi?
|
Cytat:
spóźnia się :foch: |
z wyjątkowym niesmakiem oglądam serwisy informacyjne.
Już wczoraj kątem oka widziałem w wyborczym Metrze, że najważniejszym dzisiejszym wydarzeniem jest powstrzymanie faszystów w Wawie. Widać, że bardzo zależy na tym aby miast mówić o 11 listopada mówi się o faszystach. majstersztyk |
Ale w legalnej manifestacji ONR i MW nie ma nic dziwnego a nazywanie ich faszystami, nazistami to przesada.
Tak się składa, że grupka kibiców Śląska, także tam jest. Jeżeli nie można już w Polsce organizować legalnych manifestacji i swoich poglądów to czy jest to jeszcze demokracja czy totalitaryzm ? Ja opowiadam się po stronie manifestacji ONR i MW i jeżeli profesorowie, dziennikarze czy osoby publiczne nazywają nas faszystami czy naziolami to trochę nienormalne i źle świadczy o inteligencji tych ludzi. Czy ludzie identyfikujący się z prawicą i patriotyzmem to nazista ? Jeśli tak to dowiedziałem się, że jestem nazistą. Ach ta PrOpaganda. |
harimata - przykro mi o tym mówić - ale jesteś faszystą.
Stało się tak dlatego, że prawdopodobnie większość ludzi w Polsce wie, że tam są faszyści. Dziennikarze czy osoby publiczne nazywają Cie harimata faszystą i to jest nienormalne- zgoda - ale świadczy to nie tyle o inteligencji tych ludzi, co o ich przebiegłości. Mówią bowiem ze szklanego ekranu do zwyczajnego Kowalskiego wiedząc jakie konsekwencje będzie miało w główkach ludzi ich gadanie. Ten zręczny zabieg powoduje zgrabne manipulowanie prawdą albowiem w tym wypadku prawdą jest to za czym opowie się 50% +1 albowiem 50% +1 ma siłę tak niszczącą, że jeśli przegłosuje że X należy zakatować za faszyzm - to go zakatuję niezależnie od tego czy jest faszystą czy nie. Piękny tekst - antyfaszyści, antyfaszzm z jednej strony. Z drugiej takie tuzy faszyzmu jak Pospieszalski i megafaszysta Ziemkiewicz. Okazuje sie również, że capo di tutti capi jest Mikke --->http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...tacji_ONR.html |
Jarkowi chyba sie PiS sypie, myśle jednak że ci odchodzą nie maja większych szans aby stworzyc nowe ugrupowanie polityczne majace znaczące popracie.
|
http://www.wislakrakow.com/forum/dat...AASUVORK5CYII=http://yabba.salon24.pl/245781,nie-r...budujmy-boiska
Trzeba było kandydować na prezesa PZPN-u, a nie brać się za coś co cię przerasta :rotfl: |
słyszałem iż miało być dziś pod Olkuszem otwarcie " drogi? " ale deko nie wyszło... heh politycy chcieli przed wyborami się polansować....
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zaczęło sie od tego że pijana tłuszcza popdpuszczona przez "postępowe" media i polityków biła na Krakowskim Przedmieściu babcie. Teraz ta sam hołota z poparciem tych samych "postępowców" atakuje legalną demonstracje.
Jeszcze parę lat temu "postępowcy", wtedy jako geje, nie mogli przejść na Wawel. Teraz sami atakują. Widać jak na przestrzeni kilku lat pod wpływem dominującej w mediach poprawności politycznej zmienia się układ społeczny. Nie ma co ukrywać że te nowe "trendy" bardzo mi się nie podobają. |
Wyobraźcie sobie histerię pewnych mediów kiedy doszłoby do odwrotnej sytuacji.
Od czasu jak we Francji w szopce bożonarodzeniowej zamiast Jezusa umieszczono jakiegoś mikołaja (żeby Arabów nie urazić) nie nazywam tego poprawnością polityczną tylko popieprzonością polityczną. |
Cytat:
|
7 najwiekszych wpadek wyborczych Polecam szczególnie gość nr 3 wymiata ;p
|
o kurde - w życiu warszawy nie przypuszczałem, że Tusk spełni najważniejszą i największą obietnicę polityczną !!!
Zaczynam czuć respekt przed tym Panem http://biznes.onet.pl/bbc-irlandia-p...9,1,news-detal |
A jednak wiedział co mówi! A ja go wyśmiałem :shock:
|
Jeszcze a' propos faszystów, to wreszcie ktoś światły nauczył ich kultury:
http://www.youtube.com/watch?v=EmpPY...layer_embedded |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:00. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl