Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Sędzia 10.10.2011 01:31

I jeszcze jedno - poczekajmy na wyniki wyborów do Senatu. Bo może się okazać, że PO nie będzie mieć większości i np. ten blok Prezydentów miast zdobędzie wystarczająco dużo mandatów senatorskich, by PO musiało dogadywać się na koalicję zarówno w Sejmie, jak i w senacie.

Sędzia 10.10.2011 01:59

Są wyniki z 15% - na razie PO o prawie 2,5% niżej niż w sondażu OBOP, PiS prawie idealnie. RPP prawie tak samo, PSL i SLD o 1% więcej niż w sondażu.

Mareq 10.10.2011 02:06

Gowin póki co idzie z trójki jak burza(prawie więcej głosów niż 1 i 2 sumie) .
Były ploty , że Napieralski nie zgarnie mandatu(to już by była mega sensacja) , jednak wyniki mówią co innego. Natomiast w samym mieście Szczecinie jest nieźle masakrowany(31 do 6 przy 50 % obwodów) przez swojego byłego partyjnego podwładnego - Arłukowicza.
Grabarczyk(łódzka jedynka) póki co plasuje się za czarną perłą polskiego parlamentu i za kowbojem z resortu sprawiedliwości ;) .

milansport 10.10.2011 02:08

PO zawsze ma mniejszy wynik z cząstkowych wyników bo najpierw spływają dane z małych komisji (wsi, miasteczek), a dopiero potem z miejskich gdzie PO ma zawsze najlepsze wyniki.

Przykład z wyborów prezydenckich, kiedy w nocy prezydentem był Kaczyński, rano Komorowski.

1q2 10.10.2011 02:16

Wyniki jak dla mnie na duży plus.Oby stykło na dotychczasową koalicję i będzie świetnie.Miałem taką nadzieje że Pis i Sld polegnie i polegli.Palikot...to nie jest ideowiec a skrajny cynik ale pokłony za wynik bo on to zrobił ciężką pracą.Byłem pewien że to będzie słomiany zapał, szczególnie że w sondażach do niedawna nie istniał a ten s....iel jeździł, organizował i dziś ma 10%;)

A tak na marginesie - jak dla mnie kibole ogólnie to tak z 5% dla PO zrobili.

marian3a 10.10.2011 02:23

PiS w Chicago otrzymał 80% głosów ! a w Mińsku wygrało PO :D ot taka ciekawostka :)
http://wybory.wp.pl/title,W-tych-mie...wiadomosc.html

Sędzia 10.10.2011 02:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milansport (Post 1175414)
PO zawsze ma mniejszy wynik z cząstkowych wyników bo najpierw spływają dane z małych komisji (wsi, miasteczek), a dopiero potem z miejskich gdzie PO ma zawsze najlepsze wyniki.

Przykład z wyborów prezydenckich, kiedy w nocy prezydentem był Kaczyński, rano Komorowski.

W 2007 roku

"02.17 Oto cząstkowe, nieoficjalne wyniki wyborów, przekazane PKW drogą wyłącznie elektroniczną, bezpośrednio z protokołów obwodowych komisji wyborczych z nieco ponad 11 proc. obwodów (2884 obwody). Frekwencja: 53,15 proc. Procent otrzymanych ważnych głosów: PPP - 1,1; LPR - 1,28; PiS - 31,63; PO - 41,1; PSL - 8,83; Samoobrona - 1,62; LiD - 14,04; Partia Kobiet - 0,15."

Skończyło się o 0,4% lepiej dla PO i o 0,5% dla PiS. W sumie nie było prawie żadnej zmiany.

7 kotów 10.10.2011 02:35

Nie bardzo potrafie zrozumiec, jakim sposobem po 4 latach kiepskich rzadow niespelnionych obietnic, swiatowego kryzysu i zwiazanych z tym podwyzek, tragicznej smierci prezydenta, afer, wynik jest identyczny jak przed tymi 4 laty.
Media ? Glupota ?

1q2 10.10.2011 02:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1175418)
Media ? Glupota ?

Jarosław?Grzesiu N?

marian3a 10.10.2011 02:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1175419)
Jarosław?Grzesiu N?

Mam rozumieć że 37% polaków zagłosowało przeciwko PiS'sowi a nie na program Platformy Obywatelskiej ?
w sumie jakoś nie jestem taką opinią zaskoczony ... zawsze jak rozmawiam z wyborcami PO to ich sztandarowy argument: "nie dać Kaczyńskiemu władzy"

WISŁAZWE 10.10.2011 06:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marian3a (Post 1175420)
Mam rozumieć że 37% polaków zagłosowało przeciwko PiS'sowi a nie na program Platformy Obywatelskiej ?
w sumie jakoś nie jestem taką opinią zaskoczony ... zawsze jak rozmawiam z wyborcami PO to ich sztandarowy argument: "nie dać Kaczyńskiemu władzy"

No i jestesmy w domu, sam znam (niestety) ludzi którzy gówno się znają na polityce a na wybory idą tylko po to aby nie dopuścić Kaczyńskiego do władzy. Myśle, że podobnie to działa po drugiej stronie no bo powiedzmy szczerze ile procent ludzi którzy głosowali na PiS poszło tylko po to aby odsunąć od władzy Donalda...

Jeszcze większy odsetek stanowią ludzie, którzy nawet nie zapoznali się z programem wyborczym, propozycją zmian. Ostatnio podczas rozmowy zapytałem " co takiego proponuje PO że tak chętnie chcesz na nich głosować..." odpowiedź jaką dostałem była druzgocąca - " a czy to ważne, ważne żeby karzeł nie został premierem, wystarczy że jego brat był prezydentem i jesteśmy w dupie..."
Dalsza rozmowa była bez sensu.

Chyba źle zrobiłem udzielając się w tym temacie, ostatnio ograniczyłem się tylko do czytania i chyba trzeba będzie do tego wrócić.

sanderuss 10.10.2011 07:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisłazwe (Post 1175422)
no i jestesmy w domu, sam znam (niestety) ludzi którzy gówno się znają na polityce a na wybory idą tylko po to aby nie dopuścić kaczyńskiego do władzy. Myśle, że podobnie to działa po drugiej stronie no bo powiedzmy szczerze ile procent ludzi którzy głosowali na pis poszło tylko po to aby odsunąć od władzy donalda...

jeszcze większy odsetek stanowią ludzie, którzy nawet nie zapoznali się z programem wyborczym, propozycją zmian. Ostatnio podczas rozmowy zapytałem " co takiego proponuje po że tak chętnie chcesz na nich głosować..." odpowiedź jaką dostałem była druzgocąca - " a czy to ważne, ważne żeby karzeł nie został premierem, wystarczy że jego brat był prezydentem i jesteśmy w dupie..."
dalsza rozmowa była bez sensu.

Chyba źle zrobiłem udzielając się w tym temacie, ostatnio ograniczyłem się tylko do czytania i chyba trzeba będzie do tego wrócić.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisłazwe
boże chroń!
Aż ciekawości sprawdziłem jego program wyborczy i propozycję zmian:
- legalizacja związków partnerskich

dalej zrezygnowałem z czytania.

1234567890

tomek100 10.10.2011 07:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1175374)
Myślę, że - ze względu na moją pracę - masz o tym mniejsze pojęcie ode mnie...

Z mojej strony koniec tematu. Zmykam do spania.

Nieprawdopodobne... wiesz wszystko, nawet gdzie ja pracuję i bezczelnie twierdzisz nawet ze mną nie rozmawiając, ze wiesz więcej o ekonomii / gospodarce niż ja. Bardzo, ale to bardzo byś się zdziwił...

Wrzucasz wykres bez głębszej analizy przyczyn takiego zjawiska ekonomicznego i wygłaszasz na tej podstawie daleko idące wnioski. Szczerze: dyskwalifikuje Cię to jako ekonomistę / finansistę...

Z mojej strony koniec tematu.

majka89 10.10.2011 07:34

A ja siĘ zapytam po co czytaĆ program wyborczy skoro i tak on nie zostanie zrealizowany choĆby w minimalny sposÓb?

_ukoL 10.10.2011 07:43

Cytat:

Nie bardzo potrafie zrozumiec, jakim sposobem po 4 latach kiepskich rzadow niespelnionych obietnic, swiatowego kryzysu i zwiazanych z tym podwyzek, tragicznej smierci prezydenta, afer, wynik jest identyczny jak przed tymi 4 laty.
Media ? Glupota ?

Bo Ci piękni, młodzi panowie ładnie mówią i elegancko prezentują się w telewizorze! Przecież powszechnie wiadomo, że na PiS wstyd głosować. Mają jednak problem, bo w Polsce mamy 30% moherów, kiboli i oszołomów.
Lipa straszna. 10% dla Palikota - ten kraj schodzi na psy.

Zbychu 10.10.2011 07:45

Ciekaw jestem jaka by koalicja powstała gdyby wyniki były jak w naszej ankiecie?

Uff...jednak dobrze że rzeczywistość okazała się inna:)

Darkh 10.10.2011 07:59

http://wybory2011.pkw.gov.pl/wyn/120...01.html#tabs-1 w Krakowie PO prawie 49%.... i uświadommy sobie, że to forum jednak ma "niszowe" poglądy w stosunku do ogółu mieszkańców...

Griszka30KR 10.10.2011 08:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marian3a (Post 1175416)
PiS w Chicago otrzymał 80% głosów ! a w Mińsku wygrało PO :D ot taka ciekawostka :)
http://wybory.wp.pl/title,W-tych-mie...wiadomosc.html

Ja nie moge pogodzic sie z jednym, jak ludzie mieszkajacy na stałe gdzie indziej(niektórzy nie znajacy w ogóle realiów), moga decydowac jak ma byc dla mnie tu w Polsce......

serek.c2 10.10.2011 08:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 1175424)
Nieprawdopodobne... wiesz wszystko, nawet gdzie ja pracuję i bezczelnie twierdzisz nawet ze mną nie rozmawiając, ze wiesz więcej o ekonomii / gospodarce niż ja. Bardzo, ale to bardzo byś się zdziwił...

Wrzucasz wykres bez głębszej analizy przyczyn takiego zjawiska ekonomicznego i wygłaszasz na tej podstawie daleko idące wnioski. Szczerze: dyskwalifikuje Cię to jako ekonomistę / finansistę...

Z mojej strony koniec tematu.

Napisałem "myślę, iż ze względu na swoją pracę wiem na ten temat więcej". To nie twierdzenie, to przypuszczenie. Jeśli jest inaczej szczerze przepraszam a do dyskusji na temat ekonomii i finansów zapraszam na priv.

Zdyskwalifikowałeś (wykluczyłeś) mnie jako ekonomistę i finansistę - będę musiał pogadać o tym z Arłukowiczem hehe

Wykresów też nie wrzucałem ;)

stawski 10.10.2011 08:35

Wynik Gasipsa mnie zszokował, szczerze mówiąc. Sadzić, palić, zalegalizować! To jak widać chwytliwe hasło wyborcze. Mnie osobiście zdziwiła dość niska frekwencja. Kiedy byłem oddać głos, to ludzi było dużo, a uważałem żeby nie trafićna tłum kościółkowców po pełnej godzinie. Pani w komisji powiedziała że frekwencja dośćwysoka, a to połowa uprawnionych nie poszła. No ale z drugiej strony sam nie wiedziałem jak zagłosować, taki wybór to żaden wybór... Jak grabarczyk dalej będzie ministrem infrastruktury, to znaczy że PO może olać opinię publiczną po całości i co gorsza zdaje sobie z tego sprawę. Ja liczę że Hallowa poleci ze stołka, bo jej pomysły w min. edukacji przyprawiająo ból, przepraszam "bul" głowy....

irman 10.10.2011 08:38

Cytat:

Media ? Glupota ?

A może tym 50%, którzy zagłosowali za koalicją rządzącą, te 4 lata wydają się całkiem przyzwoite? Może uznają, że światowy kryzys i wyższe ceny surowców na światowych rynkach to nie wina Tuska i Rostowskiego? Może ludzie są przekonani, że samolotem z prezydentem nie kierował Tusk, tylko piloci, którzy popełnili serię skandalicznych błędów? Może jedyną dużą aferą przez te 4 lata była afera hazardowa, która faktycznie nie odbiła się takim echem jak powinna, ale miała miejsce już 3 lata temu i po prostu o niej zapomniano?

A może tak jak napisał 1q2 opozycją kierują tak wybitni przywódcy jak plastikowy Grzesio i wielki strateg Jarosław? Co oni zaproponowali w tych wyborach Polakom poza stwierdzeniem "wybierzcie nas a będzie lepiej"?

Mixu 10.10.2011 08:42

Nasz nowy poseł albo posłanka wybrany/na z Krakowa. Anna/Andrzej? Grodzka/i ?

http://2.bp.blogspot.com/_4G7zZa0j1c...0141_-_375.jpg

Ruch Poparcia Palikota.
Komentarz zbędny chyba no nie?

Sędzia 10.10.2011 08:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 1175440)
A może tym 50%, którzy zagłosowali za koalicją rządzącą, te 4 lata wydają się całkiem przyzwoite? Może uznają, że światowy kryzys i wyższe ceny surowców na światowych rynkach to nie wina Tuska i Rostowskiego? Może ludzie są przekonani, że samolotem z prezydentem nie kierował Tusk, tylko piloci, którzy popełnili serię skandalicznych błędów? Może jedyną dużą aferą przez te 4 lata była afera hazardowa, która faktycznie nie odbiła się takim echem jak powinna, ale miała miejsce już 3 lata temu i po prostu o niej zapomniano?

A może tak jak napisał 1q2 opozycją kierują tak wybitni przywódcy jak plastikowy Grzesio i wielki strateg Jarosław? Co oni zaproponowali w tych wyborach Polakom poza stwierdzeniem "wybierzcie nas a będzie lepiej"?

Co do pierwszej części to zgoda - tak właśnie Polacy to ocenili, i choć oczywiście strach przed PiSem odegrał pewnie jakąś rolę, to jednak trzeba powiedzieć wprost - PO dała Polakom dokładnie to, czego większość (no dobra, 40%, ale to wystarczy) głosujących chciała. Choć osobiście tego nie rozumiem, to rozumiem skąd wynik PO.

Natomiast o ile GN jest już skończony, to uważam, że szydzenie z JK i nazywanie go "wielkim strategiem" jest mało poważne - musisz przyznać, że stworzenie partii, która jest trwale zakorzeniona w polskiej scenie politycznej i zbiera 30% głosów (w wygranych wyborach z 2005 roku PiS zdobył tylko 26,99%) to nie jest powód do tragizowania. To jest tylko porażka, ale nie takie rzeczy widziały demokracje starsze od naszej.

serek.c2 10.10.2011 09:09

Jedyne co dobre po tych wyborach (przynajmniej dla mnie) to prawdopodobne umocnienie złotego. Tylko na jak długo?

szlaQ 10.10.2011 09:09

Kraków wybrał do sejmu Transseksualistę. To jedno zdanie podsumowuje całe te wybory ... nie ma na to żadnego komentarza ...

grzesiek9000 10.10.2011 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mixu (Post 1175441)
Nasz nowy poseł albo posłanka wybrany/na z Krakowa. Anna/Andrzej? Grodzka/i ?

Ruch Poparcia Palikota.
Komentarz zbędny chyba no nie?

Błagam weź to zalinkuj, albo coś bo na to się nie da patrzeć

St@chu 10.10.2011 09:10

Cytat:

- Jest takie powiedzenie, że do trzech razy sztuka, ale obawiam się, że dwie porażki to już będzie ilość wystarczająca. Jeżeli w 2011 roku wyborów nie wygramy, to ja pozostawię miejsce innym, pewnie młodszym, oni dalej będą to prowadzili - zapowiedział Jarosław Kaczyński.
21 kwietnia 2008
http://fakty.interia.pl/polska/news/...ramy,1097340,3

Ciekawe czy doczekamy się realizacji i tej przedwyborczej obietnicy...

AS82 10.10.2011 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 1175450)
21 kwietnia 2008

on juz kiedys mówił ,że nie bedzie premierem jak brat bedzie prezydentem i ,że nie bedzie koalicji z SO

Sędzia 10.10.2011 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 1175450)
21 kwietnia 2008

Masz nieaktualne informacje, od ponad pół roku.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/j...7-1-14--d.html

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1175452)
on juz kiedys mówił ,że nie bedzie premierem jak brat bedzie prezydentem i ,że nie bedzie koalicji z SO

A Donald mówił, że jego rząd nigdy nie podniesie podatków. I co, mamy się tak przerzucać? JK zmienia zdanie co do technicznych kwestii, jak robić politykę, a DT zmienił zdanie co do fundamentalnej dla programu jego partii sprawy.

silver03 10.10.2011 09:17

Prawda jest taka, że nie liczną się ideały czy program wyborczy partii. Wystarczy posiadać ludzi z "gadanym" i tym można sobie załatwić miejsce w sejmie, dobry PR, puszczenie oka do każdej z grup społecznych i większość osób jest już omamiona. Przykład JKM, nie ważne jakie rzeczy by mówił, ma łatkę szowinisty, wariata itp. ciężko z takim wizerunkiem wejść do sejmu.

grzesiek9000 10.10.2011 09:28

Janek dostał się do sejmu.

Kod:

http://niezalezna.pl/17427-tomaszewski-bedzie-gral-w-klubie-pis
Jeśli zabierze się za krytykę Tuska tak jak za Smude czy PZPN ,to będzie ostro.

AS82 10.10.2011 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzesiek9000 (Post 1175457)
Janek dostał się do sejmu.

Kod:

http://niezalezna.pl/17427-tomaszewski-bedzie-gral-w-klubie-pis
Jeśli zabierze się za krytykę Tuska tak jak za Smude czy PZPN ,to będzie ostro.

Żeby się nie stał tylko drugą Nelly Rokitą Pisu :lol:

Worcester 10.10.2011 09:35

http://www.fakt.pl/Transseksualistka...,133222,1.html

polskie spoleczeństwo zgniło.

Worcester 10.10.2011 09:36

http://www.fakt.pl/Transseksualistka...,133222,1.html

polskie spoleczeństwo zgniło.

tomek100 10.10.2011 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1175435)
Napisałem "myślę, iż ze względu na swoją pracę wiem na ten temat więcej". To nie twierdzenie, to przypuszczenie. Jeśli jest inaczej szczerze przepraszam a do dyskusji na temat ekonomii i finansów zapraszam na priv.

Zdyskwalifikowałeś (wykluczyłeś) mnie jako ekonomistę i finansistę - będę musiał pogadać o tym z Arłukowiczem hehe

Wykresów też nie wrzucałem ;)

Jeśli Twoją intencją było rzeczywiście wyrażenie przypuszczenia a nie stwierdzenia to ja również ze swojej strony szczerze przepraszam :-)

Sędzia 10.10.2011 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1175454)
Przykład JKM, nie ważne jakie rzeczy by mówił, ma łatkę szowinisty, wariata itp. ciężko z takim wizerunkiem wejść do sejmu.

JK też ma u wielu podobną opinię i daje sobie radę. Problem polega na tym, że Korwin ma ofertę, która dla większości Polaków nie jest interesująca.

Dla ewentualnego elektoratu problemem może być to, że Korwin głosi czasami interesujące hasła, ale brak jest jakichkolwiek informacji jak chce to zrobić.

Bo stwierdzenie, że obniżymy podatki, a potrzebne pieniądze zaoszczędzimy zwalniając urzędników, to nie jest żaden konkret, bo urzędnika nieco trudniej zwolnić, ale nie wiem czy JKM sobie z tego zdaje sprawę.

ps. wiemy które sondaży przedwyborcze się wyłożyły.

GfK Polonia dla Rzeczpospolitej - PO 46 proc. - PiS 31
SMG KRC dla TVN 24 - tylko trzy pkt różnicy między PO i PiS i 3 miejsce SLD.
Tak samo Homo Homini.

Co do Homo Homini to na plus można im zaliczyć, że nie błaźnili się przez całą kadencję informacjami typu 45% dla PO albo 17% dla PiS.

OBOP dość dobrze i po raz kolejny exit polls się zgodziły.

AS82 10.10.2011 09:53

Czy przy tej ordynacji do Sejmu ,wchodza kandydaci którzy zdobyli na danej liście najwiecej glosow ( mimo tego że sa np. na 3cim miejscu na liscie) czy wchodza po kolei ,najpierw jedynki z listy,dwojki,trojki itd.. ?

Marszałek 10.10.2011 09:55

Sprawa jest jasna. Miernota w cenie. Nawet to zabawne.

Tak się zastanawiam, gdyby przyszedł jakiś facet z znikąd, jak Tymiński z teczką, w której wg plotek jest cudowny "eliksir" na wszystkie kraju kłopoty. Ile taki facet by dostał procent? rzecz jasna w TV byłby co chwila, wszystkie dzienniki by o nim wspominały,wywiady, reportaże. Co wywiad to rzut kamery na teczkę, która nasz kandydat trzyma w ręce. Problemem jest tylko grupa narodu,którą trzeba by postraszyć wyborców,że o to oni stoją za waszą nędzą. Wiadomym,że Żydzi odpadają, Cyganie też, ja bym obstawiał za ZUS-em. Tak,baby w ZUS-ie stoją za waszą nędzą. Gdy dojdę do władzy,to uproszczę działanie ZUS-u, będą wypłacać szybciej i więcej. Coś w tym stylu. Ciekawe ile facet miałby procent i czemu tak dużo:)

Smuci wynik Korwina. Makabra,dla tego narodu nie ma żadnego ratunku. Liczyłem na jakieś 3-4 procenty. A tu nie. Facet mówi co i jak, od 20 lat to samo,wszystko się sprawdza jak w kryształowej kuli, a ludzie i tak idą głosować na kogoś kto po kimś jedzie, czy z czegoś drwi. O nic nie robieniu nie mówiąc. Wychodzi na to,że jako taki liberalizm gospodarczy popiera tylko 1% ludzi! W cenie widać są pedały, aborcja, trans coś tam, a gospodarczo socjalizm w 99 procentach!

P.S. No to w nagrodę VAT 25%:)plus 40 gr na litrze ON od 2012 roku. Bawmy się.

Sędzia 10.10.2011 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1175467)
Czy przy tej ordynacji do Sejmu ,wchodza kandydaci którzy zdobyli na danej liście najwiecej glosow ( mimo tego że sa np. na 3cim miejscu na liscie) czy wchodza po kolei ,najpierw jedynki z listy,dwojki,trojki itd.. ?

Głosami. Jak jedyna dostanie mniej głosów niż dwójka, to wchodzi dwójka.

gosc2332 10.10.2011 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1175467)

Na pewno nie po kolei, Tomaszewski dostał się z ostatniego miejsca. ale nie znam się na tym dokładnie

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl