Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Michał Probierz były trener Wisły Kraków - dyskusje na temat pracy trenera. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8618)

murray 24.04.2012 07:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wyar (Post 1243081)
Robert Maaskant - grupa K LE - 4 mecze,3 punkty stosunek bramek 4:11...
Legendarny dorobek...

Trener jak na polskie warunki znakomity, niedościgniony ideał.
Wzorzec z Sevres.

jerry.lii.lewis 24.04.2012 07:28

Jak pomyślę o kilku ostatnich meczach Wisły - raz gramy beznadziejnie, podwórkową kopaninę bez zaangażowania i pomysłu i przegrywamy albo szczęśliwie remisujemy, a za tydzień, w kolejnym meczu (dwóch !!!) pakujemy po 3 gole grając o niebo lepiej (co nie znaczy, że świetnie, ale składnie z elementami pressingu) i taka "plecionka" raz po raz. Zaczynam myśleć, że Probierz nie ma wpływu na tę drużynę najmniejszego, a gra i wynik jest efektem lepszego dnia albo kaprysu piłkarzy.

Nehiar 24.04.2012 07:40

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
No to jedziemy ! Franek Smuda czyni cuda !
A serio to naprawdę mam nadzieje, że Dyzma nie wyląduje u nas ...

cfa 24.04.2012 07:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1243096)

No ja myślę, że Smuda będzie miał problemy z prokuraturą jak mu na EURO nie pójdzie, a zadba o to Janek Tomaszewski.

AYALA 24.04.2012 07:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1243096)

Bednarz nie ma nic do gadania jesli Boguś zdecyduje sie na Dyzme.Probierz poleci pewnie jak nie zdobędzie przynajmniej 6 pkt w 3 ostatnich spotkaniach.Szkoda mi najbardziej że zbyt pochopnie Skorże zwolniono 2 lata temu mimo wszytsko...

willow 24.04.2012 07:52

Cytat:

Obawiam się,że bezcześcisz Maaskanta,i to forum Ci tego nie wybaczy ;-)
Robert Maaskant - grupa K LE - 4 mecze,3 punkty stosunek bramek 4:11...
Legendarny dorobek...

Maaskant był trenerską wydmuszką. Jedyne, co mu wychodziło, to autopromocja. Robienie z niego jakiegoś trenerskiego guru, któremu wszyscy przeszkodzili wprowadzić nas na salony, graniczy z chorobą psychiczną.

Maaskant swoich przeciwników miał. Pewnie byli i tacy, którzy chodzili za Cupiałem i holendrowi bruździli. Nie mam co to tego wątpliwości. Co nie zmienia faktu, że trenerem był przeciętnym.

Podobnie jak Moskal, Probierz i cała reszta przedstawicieli PMS. PMS zatrzymała się na Piechniczku. Polscy trenerzy są w większości leniwi i bez ambicji. Nie mają ciągu do samokształcenia, nie mają kasy na staże, nie mają dostępu do najnowszej metodyki szkoleniowej. I im się nie chcę bo i tak wiedzą, że prędzej czy później, nawet jak z karuzeli spadną, to na krótko. Zaraz na nią wskoczą. Takie są realia.

Naszym ratunkiem jest doświadczony, zagraniczny trener, z udokumentowanymi sukcesami. Nie wymagam kogoś, kto wygrał LM bo wiadomo, że nie mamy na to kasy. Ale kogoś, kto w LM grał, kto coś osiągnął. Kto potrafił z przeciętnym klubem awansować do LM i nie dostać w niej batów. Kto przepracował w zagranicznej ekstraklasie kilka lat z tym samym klubem.

Nie zgadzam się, że nas nie stać na takiego trenera. To wierutna bzdura. Nie stać to nas na słabego trenera. Straty wynikające z zatrudniania co pół roku trenerskich patałachów są większe, niż koszty utrzymania dobrego trenera. Wolę zapłacić trenerowi tę kasę, którą zarabiają niektóre nasze pseudo-gwiazdy w postaci choćby Garguły i dać mu 3-4 lata na budowę drużyny według jego wizji. Powoli i etapami wymieniając co rundę jednego - dwóch zawodników. Na znacznie lepszych jakościowo.

Odbudowa Wisły powinna zacząć się od sztabu trenerskiego, budując jednocześnie boiska treningowe. I niech turlamy się przez najbliższe dwa lata w środku tabeli, mam to gdzieś, jeśli będę widział, że klub jest budowany z wizją i głową.

rw88 24.04.2012 08:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1242937)
Ale nie zakończyliśmy. W przeciwieństwie do Jagi Probierza

Tamtą Jagiellonię wypaliła wizja sukcesu zdecydowanie ponad stan, za bardzo psychicznie nastawili się na mistrza i potem balon pękł z hukiem, gdy wróciła rzeczywistość, prysło to nastawienie psychiczne, które mieli jesienią i na początku wiosny tamtego sezonu. Wiadomo było, że po tamtym sezonie pomóc tam może tylko efekt nowej miotły, że ktoś musi dać drużynie nowy impuls do działania, że Probierz wyciągnął z tej ekipy wszystko to, co było do wyciągnięcia i więcej z tą drużyną nie osiągnie, zdawali sobie z tego sprawę zawodnicy, zdawał sobie również z tego sprawę sam Probierz, który już wcześniej chciał opuścić klub.

Teraz jednak ma do dyspozycji mimo wszystko zupełnie inny materiał piłkarski, jest w klubie z zupełnie innymi ambicjami, więc nie sądzę, że taka sytuacja się powtórzy - dla Wisły analogią do sytuacji Jagiellonii by było przykładowo to, że rok po roku klub wchodzi do Fazy Grupowej LM i tam dwukrotnie zajmuje czwarte miejsce i balon większych oczekiwań pęka, gdy wszyscy powoli zdają sobie sprawę, że Wisła w tym stanie, bez większych inwestycji (na które się nie zanosi) nie jest w stanie wyciągnąć w LM lepszego wyniku, niż sam awans. Daj więc Boże, żeby był z Probierzem kiedyś taki problem.

Natomiast czas pokaże, czy Probierz jest adekwatnym trenerem dla ambicji Wisły. Na ten moment moim zdaniem nie ma racji ani "obóz zwolenników Probierza", ani "obóz przeciwników Probierza". Jedni i drudzy teraz ze swoją opinią mniej czy bardziej "strzelają", bo na ten moment rozkład szans powodzenia tego szkoleniowca w Wiśle jest 50% na 50%. A że ktoś musi trafić w jedną z tych opcji, to za pół roku, rok czy dwa będzie mówił "widzicie, miałem rację". Prawda jest jednak taka, że w tym momencie NIKT z tutaj piszących nie jest w stanie obiektywnie stwierdzić, czy Probierz jest tą osobą, która tu zostanie na lata i wejdzie do legendy klubu, czy wyleci na początku następnego sezonu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1242975)
Te umowne 200% z obecnej drużyny pokazują, że jak na polskie warunki był znakomitym trenerem.

O, to jest dobry przykład ślepego zapatrzenia "obozu przeciwników Probierza" we wszelkiego rodzaju myśl zagraniczną - czyli Maaskant wyciąga z Wisły 200% i jest znakomitym trenerem, Probierz wyciąga z Jagiellonii 200% procent, ale niestety trenerem jest żenująco beznadziejnym, obaj ocenieni w równej skali, czyli "jak na polskie warunki" of kors.

westersyl 24.04.2012 09:01

Cytat:

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS
Nie róbmy z kogoś idioty tylko dlatego, że jest Polakiem i pracuje w Polsce. W czasach kiedy są dostępne różne starze dla trenerów, można sobie swobodnie pojechać na każdy mecz jak i zarówno obejrzeć go w domku w jakość HD, jeśli ktoś jest głodny wiedzy, a uważam, że Probierz jest to jest wstanie wzbogacić swój warsztat na tyle aby podejmować dobre dla klubu decyzje. Chciałbym aby w klubie pracowali ludzie z manią dążenia do doskonałości w każdym elemencie, Probierz coś takiego w sobie ma.

Wołałbym abyśmy niwelowali przepaść pomiędzy nami, a resztą świata budując boiska, stawiają na szkolenie, ściągając co raz to lepszych zawodników niż płacić krocie terenorwi zzagraniacy który będzie wyróżniał się tym że mówi na konferencji po angielsku czy hiszpańsku.

borys 24.04.2012 09:18

Jak chcecie miec dobrego trenera, lepszego niz Probierz odpowiedzcie sobie na pytanie czy takowy przyjdzie do klubu gdzie:

1. Nie ma systemu szkolenia
2. Budzet na transfery jest jak wlasciciel ma takie widzimisie.
3. Nie ma planu rozwoju druzyny.
4. Pracujesz w systemie saperskim.
5. Wymagania sa ponad stan.

I jak Probierz nie wydaje sie juz taki kiepski?

-Goral- 24.04.2012 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1243100)
Maaskant był trenerską wydmuszką. Jedyne, co mu wychodziło, to autopromocja. Robienie z niego jakiegoś trenerskiego guru, któremu wszyscy przeszkodzili wprowadzić nas na salony, graniczy z chorobą psychiczną.

Maaskant swoich przeciwników miał. Pewnie byli i tacy, którzy chodzili za Cupiałem i holendrowi bruździli. Nie mam co to tego wątpliwości. Co nie zmienia faktu, że trenerem był przeciętnym.

Podobnie jak Moskal, Probierz i cała reszta przedstawicieli PMS. PMS zatrzymała się na Piechniczku. Polscy trenerzy są w większości leniwi i bez ambicji. Nie mają ciągu do samokształcenia, nie mają kasy na staże, nie mają dostępu do najnowszej metodyki szkoleniowej. I im się nie chcę bo i tak wiedzą, że prędzej czy później, nawet jak z karuzeli spadną, to na krótko. Zaraz na nią wskoczą. Takie są realia.

Naszym ratunkiem jest doświadczony, zagraniczny trener, z udokumentowanymi sukcesami. Nie wymagam kogoś, kto wygrał LM bo wiadomo, że nie mamy na to kasy. Ale kogoś, kto w LM grał, kto coś osiągnął. Kto potrafił z przeciętnym klubem awansować do LM i nie dostać w niej batów. Kto przepracował w zagranicznej ekstraklasie kilka lat z tym samym klubem.

Nie zgadzam się, że nas nie stać na takiego trenera. To wierutna bzdura. Nie stać to nas na słabego trenera. Straty wynikające z zatrudniania co pół roku trenerskich patałachów są większe, niż koszty utrzymania dobrego trenera. Wolę zapłacić trenerowi tę kasę, którą zarabiają niektóre nasze pseudo-gwiazdy w postaci choćby Garguły i dać mu 3-4 lata na budowę drużyny według jego wizji. Powoli i etapami wymieniając co rundę jednego - dwóch zawodników. Na znacznie lepszych jakościowo.

Odbudowa Wisły powinna zacząć się od sztabu trenerskiego, budując jednocześnie boiska treningowe. I niech turlamy się przez najbliższe dwa lata w środku tabeli, mam to gdzieś, jeśli będę widział, że klub jest budowany z wizją i głową.

Probierz to taki sam przedstawiciel PMS jak Kasperczak.
Probierz wyjechał do Niemiec, tam grał, tam robił kursy trenerskie.

Probierz to nasz atut. Z polskich trenerów podobną klasę reprezentuje tylko Skorża, choć zalety i wady obu z nich są różne.

Fornalik, Lenczyk, Ojrzyński, Zieliński, Nawałka, Smuda - to półka niżej, choć niektórzy widziani są przez różowe okulary bo im ten sezon wyszedł. Maaskanta zaliczyłbym do tej grupy. To nie są źli trenerzy, potrafią od czasu do czasu coś ugrać.

Są jeszcze młodzi jak Rumak, Hajto i dopiero przyszłość pokaże co z nimi.

Reszta to PMS to są trenerzy słabi,albo są leniwi(Janas), albo brak im charyzmy(Michniewicz) albo jedno i drugie(Pasieka). Przyszłości przed drużynami przez nich prowadzonymi nie ma żadnej.

borys 24.04.2012 13:33

Uryga ma przejsc operacje. Co tu sie kur... dzieje. Jovanovic, Chavez, Bunoza kontuzje kończące sezon. Sobol kontuzja na pol roku. Melikson, Malecki prawie to samo. Co chwile jakies urazy.

To jest poprostu komedia, a dodatkowo powyzsze kontuzje tez mialy mocny wplyw na to jak wyglada sezon. Mam nadzieje, ze zwrocono na to uwage pod katek kolejnych przygotowan - w rozumieniu pracownikow jak i dobieranych sposobow.

Boruc 24.04.2012 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1242986)
odwróćmy:
Kto w tej chwili w Polsce ( w ekstraklasie) jest gorszy od Probierza? Kto? Slucham ...
a poważnie:
co takiego osiągnął Probierz czego nie osiągneli: Michniewicz, Zieliński, Skorża, Lenczyk, Smuda, Kasperczak? Kolejnośc przypadkowa. Lista niepełna.

Chodzi o to, że Probierz NICZYM nie wyróżnia się od trenerów, ktorzy i tak nie spełniają dzisiejszych oczekiwań Wisły?

Lenczyk jest chyba 30 lat starszy, więc jak można porównywać ich osiągnięcia? Jak Probierz mógł zdobyć mistrzostwo, jeśli nie prowadził drużyny walczącej o mistrzostwo? Co osiągnął Mourinho zanim przyszedł do Porto? O ile się nie mylę to też nie miał na koncie mistrzostwa, a jednak dostał szansę poprowadzenia najlepszego klubu w Portugalii. Śmieszą mnie argumenty, że nic nie osiągnął, bo w każdym klubie Ekstraklasy, w którym pracował robił z drużyną coś ponad stan:
Jagiellonia bez Probierza - środek tabeli, ligowy przeciętniak.
- z Probierzem - 2x Europejskie Puchary, Puchar i Superpuchar Polski
ŁKS bez Probierza = Cracovia
- z Probierzem - środek tabeli

funkykoval 24.04.2012 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1243159)
Uryga ma przejsc operacje. Co tu sie kur... dzieje. Jovanovic, Chavez, Bunoza kontuzje kończące sezon. Sobol kontuzja na pol roku. Melikson, Malecki prawie to samo. Co chwile jakies urazy.

To jest poprostu komedia, a dodatkowo powyzsze kontuzje tez mialy mocny wplyw na to jak wyglada sezon. Mam nadzieje, ze zwrocono na to uwage pod katek kolejnych przygotowan - w rozumieniu pracownikow jak i dobieranych sposobow.

No, zwolnion Bahra...zatrudniono Jastrzębskiego.

borys 24.04.2012 14:37

Wiem, ale watpie ze to "cale zlo", lekarze tez chyba niezle daja ciala.

Po prostu Wiślak 24.04.2012 15:21

Cytat:

Z reguły nie odpowiadam nadgorliwym neofitom i innym wyznawcom Wielkich Forumowych Opluwaczy,zwanych szumnie przez Ciebie,niepieprzeńcu,zwykłymi kibicami. Już tezy,jakie wysnułeś z mojego postu każą widzieć Cię dokładnie w roli,jaką mi przypisałeś - ale mniejsza o to,zwykle szkoda mi czasu,by odpowiadać,bo i po co ? Tym razem łaskawie zrobię wyjątek,przed oczyma mając obraz
z piany i ,jaka zapewne toczysz za każdym razem,kiedy mi odpowiadasz - nie pierwszy to raz,prawda ? (...)

:shock: :rotfl:

Kolejny nawiedzony z obsesją i kompleksami, który wpada tu, aby opluwać i obrażać innych. Uzbroi się taki w stek frazesów, komunałów , wejdzie na ambonę wyższości i pokazuje paluszkiem: ten zły, ten nawiedzony, ten pieniacz, ten nie ma racji, ten cenzor i neofita, tamten musi brać leki, ten miałki i małostkowy… Można rzec, skrzyżowanie prokurator Wolińskiej z Adasiem Michnikiem i domieszką Palikota. Dodatkowo zadufane w sobie. Wow!

Pamiętam, że przed Lewadią, w sprawie rezygnacji z Kosowskiego, czy podczas sezonu zakończonego 8 miejscem , byłeś równie elokwentny i zapalczywy w atakach na krytyków działaczy Wisły. Deja vu? Szkoda, że nic Cię to nie nauczyło.

Nic dziwnego, że nikt poważny nie reaguje na te zaczepki. Mnie też twoje słowa ani ziębią, ani grzeją. Kolejny „leming”, produkt pokolenia neostraty, bezinteresowny lub interesowny wyznawca aktualnych władz Wisły, tudzież życiowy nieudacznik. Nie mam zamiaru wnikać, nie moja broszka. Nikt, kim warto się zajmować.

Każdy ma „pilota” i autorytet jaki chce i na jaki zasługuje. Jeśli Ty cenisz sobie opinie Saganowskiego lub innych krajowych „ekspertów” z doświadczeniem i funkcyjnością w rodzaju Kapki, Rogali, Węgrzyna, Trzeciaka, Kaczamarka, Bońka etc. - Twoja sprawa. Czuj się z nim lub z nimi „jakoś ufniej” – w końcu każdy spełnia Twoje kryteria, miał więcej do czynienia ze sportem i pracą w nim niż ktokolwiek na forum. Ja należę do osób, które z „pilotem” typu Kapki, Saganowskiego, Wieszczyckiego, Rogali, czy Bednarza nie chcieliby nigdzie lecieć. Uważam, że bardzo źle, gdy zasiadają za sterami.

To fajnie pokazuje wartość Twoich poglądów i ocen. Lataj sobie z nimi dalej w przestworzach codzienności. Niech wyznaczają Ci kurs, prowadzą za rączkę, gdy potrzebujesz, mówią, co trzeba robić, oceniają, co dobre, a co złe. Jak wiadomo, są świetnymi przewodnikami, z samymi sukcesami i kapitalnymi lądowaniami. A Kapka może być dla Ciebie prawdziwym mentorem w kadzeniu Cupiałowi. Powodzenia.

Martwi mnie jedynie to, że zawsze, gdy w sporcie dochodzi do głosu myślenie takie jak osobnika Wyara, zaczynają się kłopoty, klęski i wszystko się wali. Na potęgę. Nie ma nic bardziej pewnego. Cóż, Wisła przetrwała ponad 100 lat, przetrwa i to.

tofik 24.04.2012 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1243111)
Nie róbmy z kogoś idioty tylko dlatego, że jest Polakiem i pracuje w Polsce. W czasach kiedy są dostępne różne starze dla trenerów, można sobie swobodnie pojechać na każdy mecz jak i zarówno obejrzeć go w domku w jakość HD, jeśli ktoś jest głodny wiedzy, a uważam, że Probierz jest to jest wstanie wzbogacić swój warsztat na tyle aby podejmować dobre dla klubu decyzje. Chciałbym aby w klubie pracowali ludzie z manią dążenia do doskonałości w każdym elemencie, Probierz coś takiego w sobie ma.

Wołałbym abyśmy niwelowali przepaść pomiędzy nami, a resztą świata budując boiska, stawiają na szkolenie, ściągając co raz to lepszych zawodników niż płacić krocie terenorwi zzagraniacy który będzie wyróżniał się tym że mówi na konferencji po angielsku czy hiszpańsku.

Ta, a poza tym, że ładnie mówi po angielsku nadal będzie gra pozorów, jedno boisko do treningu, mało młodych piłkarzy, zero długofalowej polityki. Zgadzam się, że w chwili obecnej kasa musi przestać być rozpieprzana. Niestaty na to się nie zanosi bo klub jest tak zarządzany a nie inaczej. Kojarzy mi się to z biedakiem, który jak ma kasę to pierwsze co robi to kupuje fajki i wino, a później nie ma co żreć, taka patologia trochę.

Dariook 25.04.2012 01:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1243100)

Co za idiota podpisał z Gargułą taki kontrakt?

Piłkarzy o wartość ich kontraktów winił bym najmniej...

Pablo84 25.04.2012 09:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1243167)
Wiem, ale watpie ze to "cale zlo", lekarze tez chyba niezle daja ciala.

Ale co mają do tego lekarze?W dzisiejszych czasach sportowy mają świetne warunki do tego, by zdiagnozować delikwenta.W Wiśle też są świetni fizjoterapeuci, więc nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma.
Czasami niestety jest tak, że z nimi malo kto się liczy, bo najważniejszy jest czas, a nie zdrowie zawodnika, dlatego np są takie przypadkie jak ostatnio, kiedy Jaliens grał z kontuzją, na obronie, bo nie miał kto inny zagrać, lub wtedy, kiedy Melikson doznał kontuzji a przez swoją głupotę dograł z nią do końca.

s1mone 25.04.2012 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1242938)
Śmieszne to jest doszukiwanie się dominacji i sukcesu trenereskiego tam gdzie go nie było i być nie mogło . Strzelamy trzy bramki koszmarnie słabemu beniaminkow/spadkowiczowi, a potem bronimy się rozpaczliwie przez pół godziny. Z drugim beniaminkiem męczymy sie okrutnie przez 70 minut, by potem skorzystać z kontuzji gracza który trzymał całą obronę.

No fakt. A jakie to wyniki miał Maskaant z ŁKSem i Podbeskidziem? Tymi koszmarnie słabymi drużynami? Ile im tam wpakował? 4:0? 5:0? Dziwne takie stwierdzenia o wybitnie słabych drużynach, czy wybitnie mocnych w kontekście tego jak ostatnio nasza liga wygląda i fakt, że każdy może wygrać z każdym. Są drużyny ciut lepsze i ciut gorsze i tyle.

Z resztą ja nie piszę o żadnym sukcesie, ale niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

Podkreślę :
Jeżeli WISŁA za Probierza w większości meczów naszej ekstraklasy ma strzelać po 3 bramki (oczywiście nie we wszystkich) i ma tworzyć sobie tyle sytuacji w każdym meczu co ostatnio - to zwalnianie trenera Probierza będzie głupim pociągnięciem.

Nie wiem, nie potrafi ktoś zrozumieć sensu stonowania tej wypowiedzi? Wcale nie powiedziałem, że Probierz ma zostać, tylko jeśli (a wg mnie jest to duże jeśli, może to być zwyczajny przypadek, a nie tendencja chociaż ja trzymam kciuki za tendencję) utrzymamy tą łatwość dochodzenia do sytuacji w każdym meczu to nie powinno się go zwalniać? A dlaczego? Proste - wystarczy, że w 2 na 3 mecze w naszej buraczanej strzelimy po 3 bramki, czyli pewnie wygramy dwa mecze i jeden przerżniemy to na koniec sezonu będziemy mieć 60 punktów czyli mistrza w cuglach patrząc na to jak wyrównana jest obecnie nasza liga. Ja czekam na kolejne trzy mecze. Jak nadal będziemy sobie stwarzać sytuacje, a coś tam na boku przerżniemy to ja będę szczęśliwy. No chyba, że przerżniemy z Cracovią, tfuu!

Ktoś nadal myśli, że mam różowe okulary, czy po prostu nie potrafi czytać ze zrozumieniem?;p

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1242938)
A tak mamy redukcje celów. Chociaż oczywiście marketing bedzie nam wpierał przed sprzedażą karnetów, że znów mamy podbić świat.

Jeśli faktycznie nastąpi 'redukcja celów' to się bardzo zdziwię. Podejrzewam, że cała ta konferencja Bednarza to był 'chłyt matetindody' w celu zbicia ceny za Polaków o których się staramy. Wątpię, aby Cupiał wytrzymał długo Wisłę w środku tabeli. Bardzo w to wątpię. Prędzej wszystko znowu rozpierdzieli w piach.

kacpaw91 25.04.2012 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1243353)
Co za idiota podpisał z Gargułą taki kontrakt?

Piłkarzy o wartość ich kontraktów winił bym najmniej...

Dariook, rzecz w tym, że w momencie kiedy podpisywano Gargułę był to gracz, na którym wielu chciało opierać reprezentację. Jeden z najlepszych wtedy polskich pomocników. Wielu piało z zachwytu. Wisła zgarnęła za darmo bardzo dobrego piłkarza. Problem, że kilka tygodni po podpisaniu kontraktu doznał kontuzji, którą leczył półtora roku i nigdy potem nie wrócił do dawnej dyspozycji. Wtedy te 350 tysięcy euro kontraktu było owszem oszałamiającą kwotą na realia ligowe, ale po Gargule każdy miał prawo spodziewać się tego, że te pieniądze się będą zwracać. Nie przewidziano kontuzji... Z perspektywy czasu transfer Garguły można uznać za niewypał transferowy. Jednak wtedy ten transfer był przyjmowany z wielką radością. Szkoda, że nie wykupiono go z Bełchatowa zaraz po podpisaniu kontraktu.

Dariook 26.04.2012 01:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1243613)
... Z perspektywy czasu transfer Garguły można uznać za niewypał transferowy. Jednak wtedy ten transfer był przyjmowany z wielką radością. Szkoda, że nie wykupiono go z Bełchatowa zaraz po podpisaniu kontraktu.

Bo chytry dwa razy traci...drogi kolego.

Tak na marginesie trzeba zaznaczyć że większość naszych transferów to niewypały, niestety.

Kluvi 26.04.2012 08:25

niestety jeśli chodzi o Gargułę straciła i Wisła i Bełchatów. My dawaliśmy im za ost. pół roku gry w Bełchatowie 200 albo nawet 300 tys. euro ale oni chcieli więcej i nie chcieli nawet negocjować tego...

s1mone 03.05.2012 20:37

Hmm, chyba jednak te 3 super mecze to był przypadek, bo teraz z Cracovią i Górnikiem wróciliśmy do starego dobrego kopania się po czole. Niestety:(

Ciekaw jestem czy Wisła ze Śląskiem zagra na poważnie, czy jednak nie będzie się starać pozbawić mistrzostwa naszą największą zgodę.

Manhunt 04.05.2012 05:26

Oglądnijcie sobie multilige.
Canal+ zadał wszystkim piłkarzom pytanie , z którym trenerem by chcieli pracować (oprócz swojego) :
1 Probierz
2 Skorża
3.Fornalik
Troche bronili Probierza , ale też chwalili Kazia Moskala i powiedzieli ,że nie potrzebnie go zwolnili.
To było gdzieś tak chyba w połowie multiligi ,(bodajże omawiany był wtedy Leszek).
Od godziny 7:10 zaczyna się multiliga czyli gdzieś od 10 będą omawiane mecze

Worcester 04.05.2012 07:36

domin_czyzyny
a tata jest wazniejszy od mamy?
skasuj posta, bo bedzie wstyd jak to ktoś z zewnątrz przeczyta.

Pablo84 04.05.2012 07:40

Dokładnie.Jak można sobie tak wybierać.Ja osobiscie więcej sympatii czuję do Śląska.Więc jest po równo.
Panie Probierzu.Niech Pan wystawi taki skład, by nie zepsuć święt tym z sektora C.

domin_czyzyny 04.05.2012 07:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1246141)
domin_czyzyny
a tata jest wazniejszy od mamy?
skasuj posta, bo bedzie wstyd jak to ktoś z zewnątrz przeczyta.

Racja, ale w moim zdaniu coś jednak prawdy było.
Oczywiście, nie wyobrażam sobie składu innego, niż ME w niedzielę :) i wspólne święto z WKS-em.

westersyl 04.05.2012 07:51

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...rwszej_druzyny

Patrząc nawet nie na całokształt ale np na to jak Lamey blokował dośrodkowanie to można było się mocno uśmiać. Wejście Bitona na boisko też komedia.
Takiemu Lameyowi czy Draganowi Probierz załatwił ładne wyjście z klubu i chyba dobrze, że tak się dzieje.

Ogólnie jeśli chodzi o Lameya to on poruszał się wczoraj jak okręt na morzu.

tofik 04.05.2012 08:14

Pod publiczke zagranie. Jaliens nie gral tak najgorzej, po prostu w klubie nie moga przeboleć jego pensji.
Lamey i Paljic i Biton. Słabi i pogodzeni z tym, że nie dostaną nowych kontraktów. Jakoś za bardzo mnie nie dziwi, że się nie starają. Probierz jakby miał jaja to by nie robił szopki tylko już dawno stawiał na kogoś innego, skoro ci są po sezonie odstrzeleni. Ale on działa tak jak nasz klub, z dnia na dzień.

orm 04.05.2012 08:17

Ogólnie w Multilidze Probierz był bardzo chwalony. Co ciekawe chwalił go tez Jezierski, którego Probierz usunął z drużyny. Mówili, że bardzo dobrze prowadzi treningi, przygotowuje drużynę, robi dobre odprawy i jest świetnym motywatorem. Jednocześnie - poza Mielcarskim - przejechali się po Probierzu za rundę w Wiśle: że to generalnie porażka.

63.5 Kg 04.05.2012 08:21

Ogladam wczoraj mecz z ojcem i mowie:
"Licze ze to ostatni mecz w Wisle-Bruda,Jaliensa,Lameya i Pajlica"...

I tu nagle bum...

irman 04.05.2012 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orm (Post 1246152)
Ogólnie w Multilidze Probierz był bardzo chwalony. Co ciekawe chwalił go tez Jezierski, którego Probierz usunął z drużyny. Mówili, że bardzo dobrze prowadzi treningi, przygotowuje drużynę, robi dobre odprawy i jest świetnym motywatorem. Jednocześnie - poza Mielcarskim - przejechali się po Probierzu za rundę w Wiśle: że to generalnie porażka.

Tylko że jakoś w grze drużyny geniuszu trenera Probierza za cholerę nie widać. Od czasu jego przyjścia nie zmieniło się nic. Jak była padlina tak jest. Pewnie już z Moskalem wyglądałoby to nieco lepiej.

AS82 04.05.2012 08:23

Nie wiem czy Probierz robi prima aprilis czy nie , wygląda to raczej na to ,że chcemy ułatwić Śląskowi sprawe

BBudowniczy 04.05.2012 08:25

Powracając jeszcze do meczu z Górnikiem , to zastanawia mnie jedno: jaki sens w meczu o "pietruszkę" ma wystawianie przez Probierza piłkarzy którzy zwiną się po sezonie lub też nie rokują na przyszłość. W szczeglności chodzi mi tu o Jaliensa, Lameya, Jirsaka, Paljicia (kosztowni i zawodni), Bitona (i tak odchodzi po sezonie) czy też Bruda (23 letni "talent"), który już dawno powinien zostać odsiany z zespołu ME. Jeżeli nie w takim meczu, to kiedy mają sobie pograć Szewczyk, Uryga czy Pułka ? Wpuszczenie 2,3 takich piłkarzy w pierwszym składzie lub jako pierwsza zmiana niczym już nie grozi, a przynajmniej umożliwi sprawdzenie "w boju" na którego z tych piłkarzy można liczyć w kolejnym sezonie + pokaże reszcie młodych piłkarzy że warto się starać.
Podobnie było w meczu z Podbeskidziem - w końcówce przy bezpiecznym wyniku 3:1 Probierz wpuszcza na boisko 31 letniego Gargułę, 36 letniego Sobola i 34 letniego obrońcę Jaliensa. Jaki to ma sens to chyba wie tylko sam trener.

PS. Dzisiejsza decyzja Probierza słuszna, chociaż mógł sobie odpuścić tych 4 "muszkieterów" już dużo wcześniej.

Flamaster 04.05.2012 08:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1243013)
całe dwa miesiące...nie wiem nawet czy zdążył rozpakowac walizki
Poza tym, co to za osiągnięcie: praca za granicą? Zdobył tam jakiś tytuł, puchar czy coś takiego?

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS i taki, który prowadzil już conajmniej jeden cały sezon (nie dwa miesiące) jakś pierwszoligową drużynę w ktorejś z zachodnich lig. I nie ma na koncie samych porażek w tej lidze. To minimum.

Rozumiem, że Theo Boss byłby w sam raz? Prowadził Vitesse Arnhem, by przejąć swego czasu Polonię Warszawa.

Kiedyś, za czasów Dana Petrescu, bardzo ciekawie czytało się Twoje posty. Teraz, trudno się nie uśmiechnąć przy kolejnej krytyce polskiej myśli szkoleniowej i gloryfikowaniu wszystkiego, co położone jest na zachód od rzeki Odry.
Próbujesz wymyślać jakieś teorie dotyczące fantastycznej gry Wisły za Maaskanta. Co rusz można przeczytać o systemach, genialnej taktyce i rewelacyjnym przygotowaniu taktycznym. Gdybym nie oglądał meczów, pewnie bym uwierzył. Niestety zdarzało mi się oglądać i niestety Wisła wcale nie grała nadzwyczajnej piłki. Wszystko oparte na umiejętnościach indywidualnych dwóch-trzech zawodników. Żadnego systemu. Prawdziwą wartość tej drużyny pokazał niestety APOEL, który tę Wisłę zmiótł z powierzchni ziemi. Maaskant był takim taktykiem, że nie potrafił w żaden sposób zatrzymać siły ofensywnej mistrza Cypru. Nie był jak Mourinho, który stosował antyfutbol przeciwko Barcelonie. Wisła nie miała żadnych argumentów przeciwko APOEL-owi. Może by awansowała, gdyby odpalił Małecki i Melikson. Ale znowu wracamy tutaj do sedna - co to za trener, który liczy tylko i wyłącznie na zrywy dwóch swoich asów?

Ocenianie Probierza w tym momencie jest tak idiotyczne jak zwolnienie Petrescu. Czego Ty od niego oczekujesz? Dostał drużynę po okresie przygotowawczym, rozbitą. W dodatku pojawiły się problemy finansowe i było pewne, że większość zawodników w tej drużynie nie zostanie. Myślisz, że łatwo wycisnąć cokolwiek z takiego materiału? Wyobraź sobie, co musi się dziać w szatni, skoro Probierz jest zmuszony do zawieszania zawodników za brak zaangażowania.

Należy skończyć z tą hipokryzją. Ciągle krytykuje się zbyt częste zmiany trenerów, a jednocześnie krzyczy, że ten też jest do bani i najlepiej zafundować mu dyscyplinarkę. Dajcie mu trochę popracować. Niech wpoi swoje pomysły nowym zawodnikom podczas okresu przygotowawczego. Trzeba być cierpliwym, bo tutaj częste zmiany nic nie dają. Przykładem może być chociażby Polonia Warszawa. Co dały ciągłe zmiany trenerów? Pozbawiły zespół szans na mistrzostwo. Na przeciwległym biegunie mamy Ruch Chorzów, czy Man City, które przecież posiada trenera określanego do niedawna mianem przeciętnego. Władze dały mu jednak kredyt zaufania i teraz najprawdopodobniej będą cieszyć się z upragnionego tytułu.

saklak1906 04.05.2012 08:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 1246155)
Tylko że jakoś w grze drużyny geniuszu trenera Probierza za cholerę nie widać. Od czasu jego przyjścia nie zmieniło się nic. Jak była padlina tak jest. Pewnie już z Moskalem wyglądałoby to nieco lepiej.

Pewnie bo Ty tak chcesz.Moskal pokazal co umie a umie nie wiele.

Grantar 04.05.2012 08:49

Probierz chce zbudować autorytet na odsuwaniu od gry Pajlica ?????
Przecież on zawsze wkładał w grę serducho czym nadrabiał niektóre braki piłkarskie ....
Uczciwiej chyba było odsunąć go za zbyt wysoką pensję w stosunku do umiejętności ..... bo chyba o to tu chodzi by go zniechęcić do Wisły ......
Panie trenerze trzeba być twardym ale FAIR

Zaczynam w duchu skandować: Kaziu Moskal !!! Kaziu Moskal !!!!

mitmichael 04.05.2012 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 1246155)

Z Tym szrotem co mamy to nie oczekuj od Niego, ze cos zrobi jak Tym panienkom z Lameyem na czele nawet sie wczoraj biegac nie chciało.

Jago 04.05.2012 09:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grantar (Post 1246176)
Probierz chce zbudować autorytet na odsuwaniu od gry Pajlica ?????
Przecież on zawsze wkładał w grę serducho czym nadrabiał niektóre braki piłkarskie ....
Uczciwiej chyba było odsunąć go za zbyt wysoką pensję w stosunku do umiejętności ..... bo chyba o to tu chodzi by go zniechęcić do Wisły ......
Panie trenerze trzeba być twardym ale FAIR

Zaczynam w duchu skandować: Kaziu Moskal !!! Kaziu Moskal !!!!

Właśnie o co tutaj chodzi? wiadomo że z Pajlica żaden lewy obrońca i umiejętności on nie ma żadnych ale wczoraj nie widziałem żeby specjalnie mu się biegać nie chciało, przecież to on wywalczył karnego. Trochę te kary zrobione na siłę i całkiem nie profesjonalnie to wyszło no ale cóż.

TOMEK 11 04.05.2012 09:47

ja się pytam gdzie odsunięcie Bruda i Garguły

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl