![]() |
Cytat:
|
Panowie mam pytanie, do prezentacji muszę użyć fragment filmu i jakim programem można dobrze wyciąć go z filmu? Może ktoś ma coś sprawdzonego bo w ciemno nie chce instalować setek innych programów.
|
To zalezy od formatu filmu, jesli jest w avi to najprosciej VirtualDubem, a jak z plyty dvd to mozesz uzyc np. Sony Vegas
Jak chcesz jakies wskazowki to napisz na prv |
zdaje ktoś rozszerzoną majce w środe? jak przygotowania :)
|
Przygotowywałem się od września, zrobiłem obie części repetytorium p. Kiełbasy więc mam nadzieję na dobry wynik. ;-)
|
Może troche głupie pytanie, ale już sam nie wiem jak to jest, każdy mi mówi co innego,a mianowicie, jak jest punkrowana geografia podstawowa?mozna dostac np. 0,5 punkta?albo 1,5 / 2? Bo jeżeli jest zadanie np. że trzeba wpisac jakies ztery rzeczy do tabelki, za zadanie jest max 2pnkt a ja wpisuje 3 dobrze a jedno zle, to dostane 1,5 pnkt?czy 1? Jesli ktoś wie na 100% jak jest to prosze o odpowiedz.
|
Cytat:
Nie wiem po co to pisze bo mam to juz za soba, ale jak na razie niczym sie tak nie stresowalem jak ustnym polskim. Mysle, ze komisja czasem przesadza a ustna mature powinnie nam zaliczac za to ze chodzilismy na ten polski przez 3 lata. Przykladowo wczoraj dostalem pytanie: Co nazywamy paroksyzmem nieuleczlnej gorączki czy cos w tym stylu? dotyczylo to literatury przedmiotu z ballady romantycznosc, gdzie w bylo to wytlumaczone w jeszcze bardziej metaforycznym jezyku |
Co bedzie jak nie zdam ustnego polskiego?? kiedy jest mozliwosc poprawy(termin sierpniowy??) czy wogole jest mozliwosc poprawki. jak to jest ??
|
Termin sierpniowy. Tylko potem sie musisz z tym liczyc, ze nie dostaniesz sie na studia tam gdzie chcesz.
|
Cytat:
bo klucz do geografii ostatni raz widzialem zaraz po probnej. panowie, w poniedzialek ustna, a ja jeszcze nawet calej prezentacji nie mam zrobionej, nie mowiac o tym ze trzeba by sie jeszcze jej nauczyc:shock: jak zdam, to bedzie cud |
Cytat:
Cytat:
|
Co do tego terminu sierpniowego różnie to bywa. Wszystko zależy od kierunku i uczelni, są takie gdzie lista jest jeszcze otwarta nawet w październiku :) tak więc nie wszystko jeszcze stracone :D
|
Cytat:
Ja ustna miałem o ósmej rano, a zacząłem ją pisać (ale, uznałem że nie to nie potrzebne, i przerwałem po pół godzinie...) o piątej rano... O siódmiej byłem już w mpku w drodze do szkoły... A propos ustnej i trzech pytaniach od komisji: jeśli nie odpowiesz na żadne oblewasz. Ale nasza polonista nas poinformowała, że owszem oblewają za nie nawiązanie rozmowy, ale za bredzenie bez sensu już nie mogą. Bo rozmowę nawiązałeś :D. Także byle coś odpowiedzieć... Cytat:
Nawet ciekawsze zaoczne są zajęte... |
Kamil nie przejmuj sie ja skonczylem pisac prezentacje w srode w czwartek sie jej uczylem ale byla za dluga o 5 minut wiec musialem zmieniac duzo rzeczy dasz rade.
Ludzie i nie myslcie o sierpniu tylko uczyc sie na polski. Wczoraj doszedlem do wniosku, ze bardziej niz na prezentacje patrza na to jak sie odpowiada na pytania i czy realizuje sie konspekt. Kolega nie zdal bo mial jedna nie powiedzial nic o jednej ksiazce ktora mial w bibliografii |
To wszystko zależy od szkoły i komisji. Ja znam przypadek, że koleś olał sprawę i bibliografie oddał bez żadnej literatury przedmiotu (sic!) i 'zdał' na 6 pkt.
|
hm w poniedziałek angielski,powiedzcie obiektwynie czy ciezko zdac czy nie ? bo nie zdarze się jakoś puczyć szczególnie..jutro cały dzień jest zarezerwowany dla Wisełki więc bede szedł na spontanie na ten angielski :P
|
Za same zrealizowanie kropek na ustnym ang masz 15 pkt :) nie słyszałem, żeby ktokolwiek oblał ang . Chyba, ze chodzi o rozszerzony :P
|
do usunięcia
|
Komisja ma prawo poprosić Cię abyś pokazał im swój konspekt. Ryzykowne zagranie :-)
|
ja bylem metr od komisji wiec by nie przeszlo nie wiem jak jest w innych szkolach ale to widac ze czytasz a nie mowisz z pamieci
|
Cytat:
Cytat:
Wogle miałam w komisji jakieś dziwne 2 kobiety,którego wogle nie zmieniały wyrazu twarzy.I jak odpowiadałam na pytania,to patrzyły bez żadnego potakiwania głową ani nic,że nie wiedziałam czy dobrze mówię czy jakieś kompletne bzdury:P |
Słuchajcie Bracia i Siostro
Poszukuję pilnie jakiegoś opracowania odnoście Potopu, a dokładniej obrony Jasnej Góry. Na klp.pl nie ma nic. Potrzebuję do prezentacji bo zatrzymałem się właśnie na tej książce. Przeskakuję sobie jeden utwór dalej ale i tak do tego Potopu będę musiał wrócić. Poratujcie. Analiza fragmentu o obronie Jasnej Góry. Fragmentu = 150 stron :D Najlepiej o tym jak tą sytuację przedstawia Sienkiewicz. Wierzę że wiecie o co mi chodzi. Naprawdę pilne :-) |
do usunięcia
|
tak z ciekawosci, ile mowiliscie swoją prezentacje? jezeli byla dosyc krotka to przyczepiala sie komisja o to?
|
Ja powiem tak- moja jest już prawie napisana prócz tego Potopu. Przeczytałem ją wolno w 7 minut. Nie wiem jak to będzie wyglądało jak będę mówił, i właśnie tego się boję. Nie tego że się nie nauczę, ale tego że będę mówił za krótko :shock:
Polonistka mówiła, że minimalna granica wypowiedzi to 10 minut. Jak będzie krótsza i się uprą, mogą od raz u Cię odesłać i powiedzieć że nie wyczerpałeś tematu. |
Z czytaniem to jest tak,że wychodzi krócej,więc tak spokojnie możesz dodać z 2 nawet 3 minuty. Dojdzie stres, jakieś zająknięcia itp.:)
A co do czasu,to chyba zależy od komisji. Mi się wydaje,że te 2 babki ode mnie wogle nie patrzyły na zegarek,a raczej czas przekroczyłam :) |
Cytat:
|
Czy na ustny mogę zabrać ze sobą bardziej rozbudowany, ramowy plan wypowiedzi?
|
Cytat:
Chociaż ktoś wcześniej pisał,że mogą Cię poprosić o pokazanie kartek, więc to chyba znowu wszystko zależy od komisji |
Cytat:
Dobra, piszę o tym Potopie. Potem zrobię sobie bardziej szczegółowy plan wypowiedzi i według niego będę się uczył. A jutro wezmę go ze sobą i grzecznie, kulturalnie zapytam komisji czy mogę z niego korzystać :-) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl