Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Europejskie puchary w wykonaniu polskich drużyn. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=989)

Tom Al 05.10.2008 00:21

Porówniania lecą jak trzeba :D :D :D

No cóż, dla przykładu z ostatniego miesiąca - było ostatnio takie 3 spasione świnie z drugiej strony Błoń, które chciały się do mnie przyp.. bo widzieli że w knajpie oglądam derby i jestem za Wisłą. I wróciłem spokojnie do domku z szalikiem nietknięty śmiejąc się im w twarz. Choc jakby któryś z nich miał nóż mogłoby byc nieciekawie. Ale ciekawy jestem czy Ty miałbyś tyle odwagi, kolego od "zer" żeby się obnosic ze swoimi sympatiami klubowymi gdy jest 1:3 na ulicy. Jakoś mnie Twoja opinia nie bardzo obchodzi. Jestem na forum duużo dłużej niż by to z mojego obecnego nicku wynikało i też nie takich widziałem fanatyków jak Ty. Tak na forum jak i na stadionie. Już napisałem - nie potrzebuję się dowartościowywac tym, że kopię dziada. Jak ktoś uważa, że za to zostaje się zerem - jego sprawa.

e - no to już bardziej rozumiem, chociaż zgodzic się nie zgodzę. O ile wiem (w stricte kibicowskich sprawach nie siedzę przecież aż tak bardzo) były jakieś drobne kontakty między nami i Olimpiakosem. Nie .......ę w tym temacie od siebie, bo nie ja wywieszałem ich flagi u nas (albo i odwrotnie, jak pamiętasz to mnie popraw), nie wiem też z czego się ta sympatia wzięła (może z samego meczu z Panathą). W każdym razie takie rzeczy można rozwijac i może to byc urozmaicenie walki na krajowym podwórku. Komuś może to wisiec, a ktoś może uważac że to zajebista rzecz. Jeśli nawet nie Ty, to są ludzie, którym to odpowiadało. Jeśli zaś chodzi o Barcę, to na litośc boską, o stadionie mówiłem. Jako o wizytówce klubu. Ja wiem, dla Ciebie ważne są właściwie tylko kwestie związane z tym kto ma jaką ekipę. I tu się troszkę, panie dzieju, róznimy.

A manię z cyferkami mam. Poniekąd w takim zawodzie robię, ot taka karma. Ale też umiem liczyc i rozumiem, że jak sąsiad ma przejebane to mi nie od razu musi byc lepiej. Czasem nawet mi się od tego robi gorzej. Ekonomia.

e 05.10.2008 00:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tom Al (Post 612028)
e - no to już bardziej rozumiem, chociaż zgodzic się nie zgodzę. O ile wiem (w stricte kibicowskich sprawach nie siedzę przecież aż tak bardzo) były jakieś drobne kontakty między nami i Olimpiakosem.

Owszem byly i sa, ale nie wszystkich z Wisly one dotycza.
I nie wypowiadam sie w imieniu calej Wisly, tylko we wlasnym.
To tak dla jasnosci.

Dobranoc.

Zbychu 06.10.2008 14:09

Cytat:

..."AC Milan, VfB Stuttgart, zespół z Francji i może Tottenham" - wymienia swoich kandydatów na potencjalnych przeciwników wiceprezes Lecha Arkadiusz Kasprzak. "Najlepiej gdyby mecz z Milanem odbył się w Poznaniu. Z kolei na wyjeździe warto byłoby trafić na przykład na drużynę z Bundesligi, tak by nasi kibice nie mieli problemów z dojazdem" - dodał...
http://sport.wp.pl/kat,1754,wid,10432483,wiadomosc.html

Dziwią mnie takie deklaracje ,sugerujące aby trafić na jak najmocniejszych rywali.Ja rozumiem marketing i te sprawy,ale chyba ważniejsze powinno być aby osiągnąć jak najlepsze wyniki,awansować dalej i zdobywać jak najwięcej punktów do rankingów,a to jest bardziej prawdopodobne gdy gra się ze słabszymi drużynami.

4fan_player 06.10.2008 15:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 612698)

Dziwią mnie takie deklaracje ,sugerujące aby trafić na jak najmocniejszych rywali.Ja rozumiem marketing i te sprawy,ale chyba ważniejsze powinno być aby osiągnąć jak najlepsze wyniki,awansować dalej i zdobywać jak najwięcej punktów do rankingów,a to jest bardziej prawdopodobne gdy gra się ze słabszymi drużynami.

huj z nimi niech sobie nawet ze Szczakowianką grają :lol:

Ogryzek 06.10.2008 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 612698)

Przecież to chodzi o pieniądze na transfery a nie żadne punkty!

My niestety straciliśmy swoją szansę na zarobienie pieniędzy, Lech nie.

Grają 4 mecze - niech do nich przyjedzie taki AC Milan i np. Benfica.... 2 x pełny stadion + prawa do transmisji...
Chyba większość znawców nie ma wątpliwości że awans to bardzo trudna i mało prawdopodobna sprawa. Ale za zarobione pieniądze - nie tak wielkie jak w LM ale jednak, znowu pewnie kupią kolejnych Lewandowskich i Stiliców a my skromnie "po oszczędzamy" i nikogo nie kupimy.... a TT był tak blisko gdyby tak wydano trochę na 1 - 2 piłkarzy ofensywnych.....

Ale to są tzw. pseudo oszczędności naszej RN!

fst 06.10.2008 17:04

Nigdy nic nie wiadomo, może w końcu ktoś rzuci groszem i nie przepuścimy więcej okazji i się wzmocnimy, a może nawet nie będzie trzeba wydawać grubych pieniędzy.

Zbychu 06.10.2008 17:05

Rozumiem że w rozgrywkach krajowych można nie lubić Lecha,Legii,Bełchatowa czy innego klubu,jednak w europejskich pucharach każdy polski zespół gra dla dobra całej naszej piłki.W tym sezonie taką szanse nadal ma Lech Poznań i to właśnie pośrednio od dobrej postawy "kolejorza" w grupie UEFA zależy ile naszych drużyn i od jakiego pułapu będą startować w przyszłości w Europie.Naprawde wydają się to sprawy tak oczywiste że nie ma sensu tego głębiej analizować,widocznie jednak są osoby co nie chcą tego przyjąć do wiadomości.

Ogryzek,
Chyba wolisz aby poziom polskiej piłki się podniósł poprzez wzmocnienia Lecha i innych drużyn co by także wymusiło takie działania także na Wiśle Kraków?

e 07.10.2008 11:04

Lech "fart" Poznan trafi oczywiscie na Tottenham, Brugge, Braga i Kopenhage.

:lol:

Aro1234 07.10.2008 11:27

Lech z CSKA Moskwa, Deportivo, Feyenoord i Nancy.. a więc dwóch naszych rywali sprzed 2 lat.. ;)

dynek.pl 07.10.2008 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 613075)
Lech z CSKA Moskwa, Deportivo, Feyenoord i Nancy.. a więc dwóch naszych rywali sprzed 2 lat.. ;)

nieciekawa grupa - tyle fajnych druzyn i jak raz na 2 lata polska druzyna wejdzie to ciagle ci sami rywale

e 07.10.2008 11:29

Co sadzicie, dostana lomot ?

:)

Aro1234 07.10.2008 11:30

Wydaje mi się, że pod kątem awansu nie ma zbyt wielkich szans. Największe byłyby w grupie z Tottenhamem, Spartakiem, Udinese i Dynamem Zagrzeb ale mimo wszystko mogło być też gorzej - vide grupa A: Schalke, PSG, Man.City, Racing Santander - tyle, że wpływy z biletów, tudzież transmisji byłyby ogromne...

Eustachy 07.10.2008 11:31

Kluczem do awansu Lecha powiedzmy z trzeciego miejsca, beda mecze u siebie - tu bym upatrywal szansy na ich miejscu. Grupa srednia. Deportivo ledwo przeszlo jakis Norwegow po dogrywce, wiec potega zadna nie sa. Feyenoord to juz tez nie to co przed laty. Pierwszy mecz w kwalifikacjach przegrali u siebie ze szwedzkim Kalmar. Cska nie jest nie do ogrania. Najsilniejsze jest chyba Nancy, choc nie mam pojecia, na ktorym miejscu sa teraz w lidze. Kiedy gralismy z nimi, zdaje sie ze byli jakas rewelacja krajowych rozgrywek.

krasny 07.10.2008 11:40

Wiadomo juz jakie mecze beda w Poznaniu a jakie na wyjazdach?

spidey 07.10.2008 11:46

Fajna grupa, ciekawe wyjazdy i mocni rywale.
Zazdroszczę :>

hunter 07.10.2008 11:49

Grupa kibicowsko i sportowo atrakcyjna. Mają spore szanse na wyjście z grupy. CSKA Moskwa zdecydowanie poza zasięgiem, ale reszta...

Nancy to cień tego zespołu z którym my graliśmy (po 8. kolejkach mają jedną wygraną w lidze...), Feyenoord wydaje się być jeszcze słabszy niż wtedy co grał z nami. Deportivo ... drużyna w sumie nieobliczalna, potrafi zagrać super, a potrafi przegrać z dużo słabszym przeciwnikiem.

Lech ma szanse, żeby wyjść z tej grupy. Trzecie miejsce spokojnie w ich zasięgu.

Raphael 07.10.2008 11:56

Jak dla mnie to takie średnie losowanie Lecha. Z jednej strony są trudniejsze grupy ale z drugiej strony Poznaniacy i tak są faworytem do zajęcia ostatniego miejsca a mogliby przynajmniej zarobić trochę grosza gdyby mecze domowe mieli zagrać z drużyna mi z najsilniejszych i najlepiej płatnych w kontekście przychodów z transmisji TV lig: angielskiej, włoskiej, niemieckiej i hiszpańskiej a tak u siebie zmierzą się z CSKA i Feynoordem.

Deportivo może ledwo przeszło Norwegów ale w lidze wygrało np. z Realem. Z Nancy też raczej nie mają większych szans bo zespoły francuskie jednak biją nas techniką i organizacją gry na głowę. Jeśli chcą awansować to muszą u siebie zdobyć co najmniej 4 pkt i liczyć na korzystny układ wyników pozostałych meczów.

SpoXsteR 07.10.2008 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Raphael (Post 613093)
a mogliby przynajmniej zarobić trochę grosza gdyby mecze domowe mieli zagrać z drużyna mi z najsilniejszych i najlepiej płatnych w kontekście przychodów z transmisji TV lig: angielskiej, włoskiej, niemieckiej i hiszpańskiej a tak u siebie zmierzą się z CSKA i Feynoordem.

I tak bardzo Cię to boli?
może się złożymy wszyscy po 5 zł i dołożymy im do transferów?

już się bałem że trafią do D.
Mogli trafić od razu do B czy C a tak to będzie nerwówka bo jeszcze awansują i będą jaja
w sumię zaraz po D najłatwiejsza właśnie grupa H, ci to mają szczęście..

Aro1234 07.10.2008 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 613096)

Mogli trafić od razu do B czy C a tak to będzie nerwówka bo jeszcze awansują i będą jaja

Tak mnie to boli, bo im silniejszy będzie Lech i Legia i inne kluby tym silniejsza będzie polska piłka i WISŁA. Chyba nie chcesz, żebyśmy znowu odpadali z potęgami pokroju Valerengi. Może to zmusi Cupiała i całą RN do rzucenia większym groszem na nowe nabytki.

Eustachy 07.10.2008 12:05

CSKA - 2 miejsce w lidze
Deportivo - 8 miejsce w lidze
Feyenoord - 14 miejsce w lidze
Nancy - 15 miejsce w lidze

Kiedy my gralismy z dwoma ostatnimi zespolami przed dwoma laty, byly o wiele wyzej w tabeli. Nancy bylo bodaj drugie, a Feyenoord w strefie pucharowej. Z perspektywy pyr, nic tylko zagrac z nimi w Poznaniu i wygrac oba mecze jedna bramka. Wowczas awans gwarantowany i oba mecze na wyjezdzie mozna wtopic.

SpoXsteR 07.10.2008 12:05

Tak, jeśli oni wyjdą z grupy to Wisła będzie silniejsza.

:rotfl:

szczerze? wolę przegrać ponownie z potęgą typu Varelenga byleby Lech nie wyszedł z grupy

Robin 07.10.2008 12:06

moim zdaniem grupa przy odrobinie szczęścia do przejścia..ja bym jednak wolał grupy ciut bardziej atrakcyjne kluby jak w grupach A, C czy F...nic tylko pozazdrościć dwóch wyjazdów więcej :/

Raphael 07.10.2008 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 613096)

I po co Ci ta wycieczka personalna? Zwyczajnie oceniłem losowanie.

Mam nadzieję, że Lech uzbiera trochę punktów do rankingu krajowego.

Aro1234 07.10.2008 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 613103)
Tak, jeśli oni wyjdą z grupy to Wisła będzie silniejsza.

:rotfl:

szczerze? wolę przegrać ponownie z potęgą typu Varelenga byleby Lech nie wyszedł z grupy

Głupi jesteś czy udajesz? Czytasz to co ja piszę? Czy nie bardzo? Zazdrościsz Lechowi, że gra w grupie a my niei i przez to mu źle życzysz? :-/ Żałosny jesteś...

SpoXsteR 07.10.2008 12:10

Poprawka, ja im zawsze żle życzę, w sparingach, lidze, pp czy pe.

może Ty im dobrze życzysz w meczu z Wisłą, ale nie ja.

i to nie jest żadna zazdrość tylko zwykła nienawiść do wroga, naszej kosy, której życze zawsze jak najgorzej!

Aro1234 07.10.2008 12:12

Czyli generalnie widzę, iż .......i Cię wszystko. Grajmy dalej w pucharach z ****a nawet nie zaściankiem Europy tylko 17 ligą albańską i szczyćmy się wygranymi po 8:0...

A życz se... leczysz kompleksy tak jak ci z drugiej strony Błoń, którzy wyśmiewają nasze porażki z Tottenhamem czy Barcą, a sami nie potrafią ugrać nic z 12.zespołem ligi białoruskiej...

SpoXsteR 07.10.2008 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 613112)
Czyli generalnie widzę, iż .......i Cię wszystko.

Lech? oczywiście.
Liczy się tylko Wisła.

Cytat:

Grajmy dalej w pucharach z ****a nawet nie zaściankiem Europy tylko 17 ligą albańską i szczyćmy się wygranymi po 8:0...

Życie..

Raphael 07.10.2008 12:14

Jak widać jedni wolą być mistrzem zaścianka, inni chcą wygrywać w silnej lidze i potem skutecznie rywalizować bez kompleksów w drużynami europejskimi.

SpoXsteR 07.10.2008 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Raphael (Post 613115)
Jak widać jedni wolą być mistrzem zaścianka, inni chcą wygrywać w silnej lidze i potem skutecznie rywalizować bez kompleksów w drużynami europejskimi.

Właśnie. Jedni tak, drudzy inaczej i sobie nie przegadamy :-).

Tyle

Cytat:

że naprawdę nie zależy ci na tym, by Wisła była silna.
Oczywiście że zależy, ale nie kosztem triumfów naszych kos typu Lech , Legia czy innych.

A to że dostaniemy kilka punktów do rankingu nie oznacza że Wisła zacznie nagle lepiej grać i wygrywać z najlepszymi drużynami świata.

To nie punkty o tym decydują, a tym bardziej wygrane Lecha w pucharach.
Tylko trenerzy czy piłkarze Wisły Kraków.

Aro1234 07.10.2008 12:16

Na koniec tej szybkiej "polemiki" - jak cię ****a podniecają tego typu sukcesy to znaczy, że naprawdę nie zależy ci na tym, by Wisła była silna.

Idąc twoim tokiem rozumowania: "Skorża OUT, Cupiał OUT, Bednarz łysy ****!"

1q2 07.10.2008 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 613103)

I Ty niby jestes kibicem Wisly? -takiej zenady tom dawno nie czytal

mr_seol 07.10.2008 15:03

Z całym brakiem szacunku, SpoXsteR jesteś typowym przykładem zaściankowego , zakompleksionego kibica frustrata, który nie potrafi spojrzeć na pewne sprawy inaczej niż przez pryzmat swojego podwórka. Gdybyś pomyślał przez chwile logicznie, to może doszedłbyś do tego, że dzieki dobrym wynikom innych drużyn, poprawiać sie będzie ranga naszej piłki w Europie, czy zwiększać ilość naszych drużyn w pucharach. Skoro w tym sezonie Wiśle nie udalo sie uzbierać zbyt wiele punktów do rankingu , to chwała bogu że udało się to Lechowi. I ja Poznaniakom życzę wszystkiego najlepszego, tak samo jak liczyłem na Legie w meczach z ruskimi...
Przepraszam ale nie mogłem zdzierżyć ...:-/

kohprzem'68 07.10.2008 15:15

I po co te wycieczki osobiste kazdy ma prawo do swojego zdania i niech sie tego trzyma , ważną sprawą jest poziom naszych sporów , mniej agresji bo się forum zamienia w bukiet warzyw i owoców co źle o nas świadczy .

skttrbrain 07.10.2008 15:36

Pierwszą kolejkę mamy wolną, potem Nancy u siebie, CSKA na wyjeździe, Depor w grudniu u siebie i Feyenoord na końcu. Mecze u siebie kluczowe, obydwa do wygrania przy bardzo dobrzej grze na 100% możliwości. CSKA chyba poza zasięgiem. Generalnie grupa średnia, mogła być i lepsza, i gorsza. Szkoda, że nie trafiliśmy do grupy z Milanem czy Valencia. Fajni medialni nieosiągalni rywale, reszta w zasięgu.
Po względem marketingowym, grupa przeciętna.

Tak z ciekawości, ile dochodu przyniósł Wiśle start w grupie PUEFA dwa lata temu?

spoXter, tak sie zastanawiam, czy Tobie czasem stadiony się nie mylą. Myślisz tak prymitywnie, jak lubiana przez Ciebie 'druga strona Błoń'.

tofik 07.10.2008 15:37

No to zabawa się skończyła. Sukcesem będą 3 punkty chociaż trzeba przyznac, że terminarz Lech ma bardzo dogodny.

SpoXsteR 07.10.2008 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 613192)

spoXter, tak sie zastanawiam, czy Tobie czasem stadiony się nie mylą. Myślisz tak prymitywnie, jak lubiana przez Ciebie 'druga strona Błoń'.

Przylezie taki z Poznania i będzie mi wytyczne robił co i jak.
To że mam odmienne zdanie od większości nie znaczy że masz mi wyjeżdzać z tego typu pierdołami.
Myśle prymitywnie? :lol: a co Ty myślisz że każdy Wam w dupe będzie wchodził i srał w gacie ze szczęscia jak Lech będzie wygrywał z Austrią?
Zresztą sądząc po tym jak szydzisz z przyjaciół z Cracovii skończmy temat bo szkoda klawy na Ciebie.
Myśle prymitywnie i jestem zakompleksionym gnojkiem bo życze żle Lechowi. Byłbym normalny gdybym swojej kosie, wrogowi i klubowi którego nienawidze życzył wszystkiego najlepszego?
Tylko ze względu na to że przejęła Was kuchenka gracie w pucharach więc troszkę pokory :lol:
Wożcie się dalej.. wkońcu nadejdzie dzień sądu i wrócicie na swoje miejsce.

mr_seol możesz jechać i prowokować i tak nie zmienie swojego zdania. Choćby najechało na mnie 100 podobnych jak Ty.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2
I Ty niby jestes kibicem Wisly?

Jeśli mnie pamięć nie myli od 94 r.

Bez odbioru, a reszcie Wiślakom życze podobnego podejścia do sprawy gdy nie daj Boże Cracovia będzie grać w pucharach. Mam nadzieje że się o mało ze szczęścia nie posikacie bo ....punkty, punkty :lol:

Gwiaździsty 07.10.2008 15:45

Co się tu ostatnio namnożyło miłośników poznańskiej Amiki . Nie jeden z tego forumowego wysypu ma pewnie w szafce z bielizną taki biało czerwony szaliczek. I nie chodzi tu o reprezentację. Chociaż może jak się czyta te wynurzenia to jak ulał pasują do tych kosmitów tak odzianych całujących się z wszystkimi na około.
Możecie sobie trzymać kciuki za kogo chcecie, tylko nie wypisujcie tego na forum kibiców Wisły, bo ich obrażacie w ten sposób. Pewnie też biadolicie nad losem klubiku z ul. kałuży ? I trzymacie kciuki, żeby czasem nie spadł ? Dla dobra krakowskiej piłki nożnej oczywiście ? (razem z Mazanem)

Są chyba jakieś granice bzdur wypisywanych na necie. A taka brednią są tezy o tzw. punkcikach co niby gdy zdobywane przez Amikę mają rzekomo pomóc Wiśle ? Niby w czym ? Jak klub jest mocny organizacyjnie i sportowo to żadne punkty mu nie są potrzebne. Może być wtedy tylko 1 miejsce dla Polski i wystarczy, a nie jak ostatnio 3 czy 4 drużyny przegrywające z białorusinami czy rosjanami.

Wyrazy poparcia dla innego klubu niż Wisła wypisujcie na forach tamtych kubów !

konrad1991tsw 07.10.2008 15:46

Nie wiem skąd u Was taki optymizm co do szans Amiki na awans. Wszyscy się napinają że CSKA to nie ta drużyna co kilka lat temu, że Feyenoord ch...wy, że Deportivo przereklamowane. Ale popatrzcie jak pyry się męczyły ze słabą Austrią Wiedeń, która kadrowo w porównaniu do CSKA czy nawet Feyenoordu wygląda jak Piast Gliwice przy Nas. Oglądałem ostatnio mecz CSKA z Zenitem ( 3:1 dla CSKA) i momentami CSKA grało na najwyższym poziomie europejskim. Deportivo potrafiło ograc Real Madryt i to mówi samo za siebie. Feyenoord może w każdym momencie złapac formę i Amicę wtedy ogra bez problemu, a Nancy to strasznie nieobliczlny zespół. Tak więc mimo wszystko Lech nie ma łatwo.

PS. Liczę że Amica w swoim drugim starcie w fazie grupowej PUEFA ponownie zdobędzie swoją magiczną liczbę 0 pkt.

Eustachy 07.10.2008 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 613193)
No to zabawa się skończyła. Sukcesem będą 3 punkty chociaż trzeba przyznac, że terminarz Lech ma bardzo dogodny.

Ja uwazam, ze Feyenoord jest teraz tak cienki, ze Leszek go moze spokojnie puknac nawet na wyjezdzie. Mysle, ze jak zagraja na 100% i jeszcze troche, to tak wlasnie sie stanie. Zobaczymy czy moja wczesna prognoza sie w grudniu sprawdzi ;)

mic 07.10.2008 15:52

Grupa dla Lecha srednia, i pod wzgledem pilkarskim, kibicowskim i marketingowym.
Pierwsze dwa miejsca zarezerwowane dla CSKA i Deportivo. Raczej Lech bez wiekszych szans na wyjscie z grupy, aczkolwiek o 3 miejsce mozna powalczyc z Nancy i Feyenoordem.

06.11 Lech Poznań -:- AS Nancy - ten mecz nie powinien skonczyc sie porazka Lecha, bardziej stawiam na remis niz wygrana, ale wygrana jest calkiem realna

27.11 CSKA Moskwa -:- Lech Poznań - zremisowanie tego meczu bedzie wielkim sukcesem Lecha

03-04.12 Lech Poznań -:- Deportivo La Coruna - j/w

17-18.12 Feyenoord Rotterdam -:- Lech Poznań - obecnie Feyenoord praktycznie nic nie gra, sa w zasiegu Lecha.

Lech powinien zdobyc 2-4 punkty, moim zdaniem wystarczy to max na 4 miejsce.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl