Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Wybory prezydenckie 2015 - na kogo zagłosujesz? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9448)

serek.c2 17.05.2015 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1400735)
Jak mógł nie poruszyć kwestii Marka Mareckiego, którego spotykają represje za trzymanie krzesła na wiecu Bronka, jak mógł nie wspomnieć o dzisiejszych rewelacjach na temat rozkazu Sienkiewicza o podpaleniu budki pod ambasadą rosyjską, jak mógł nie powiedzieć o powiązaniach Komorowskiego z WSI, o książce Sumlińskiego?

Może dlatego, że pytania i odpowiedzi były przygotowane, zaakceptowane i wyuczone na blachę? ;)

kerim1906 17.05.2015 21:23

Jaroo1
"Duda go nie dojebał to nie rozumiem"

ano dlatego go nie dojebał bo w umysłach ludzkich po debacie ma zostac obraz spokojnego , rozsądnego , uśmiechniętego Dudy i konfrontacyjnego , krzyczącego wtrącającego się komora , tzw "dojebanie" zrozumiesz Ty , ja i dajmy na to jeszcze z 5% oglądających , a obraz musi pozostać u 95 % i to zadanie Duda zrealizował

Jagul 17.05.2015 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400731)
Jagul 'Bezsensowne pytania ze strony Dudy, a to pytanie o Jedwabne to idiotyzm do kwadratu."

to takie ćwiczenie , przeczytaj to pytanie i zastanów się co zrobił komor , dla ułatwienia dodam że mówił też o Tobie

Doprecyzuje:

Jak człowiek startujący z ramienia prożydowskiej partii, która sama głosowała za emeryturami dla żydów, będącymi zadośćuczynieniem może komukolwiek zarzucać takie rzeczy jak słowa o Jedwabnem. Przyganiał kocioł garnkowi :lol: Czysta hipokryzja.

Żeby było jasne dla Ciebie. Obie te rzeczy potępiam (zarówno słowa Bronka jak i emerytury dla żydów).

kerim1906 17.05.2015 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1400741)
Doprecyzuje:

Jak człowiek startujący z ramienia prożydowskiej partii, która sama głosowała za emeryturami dla żydów, będącymi zadośćuczynieniem może komukolwiek zarzucać takie rzeczy jak słowa o Jedwabnem. Przyganiał kocioł garnkowi :lol: Czysta hipokryzja.

Żeby było jasne dla Ciebie. Obie te rzeczy potępiam (zarówno słowa Bronka jak i emerytury dla żydów).

no to się zgadzamy , ja tylko zareagowałem na Twoje stwierdzenie o bezsensowności pytania o Jedwabne,było bardzo sensowne i ciesze się że to potwierdzasz, ja natomiast wielokrotnie krytykowałem temat "emerytur żydowskich" chociaż nie jest to do końca jednoznaczne , i nie myl porządków , "emerytury" i odpowiedzialność Polski za holokaust w wykonaniu bula to dwa nieporównywalne zdarzenia

JEDREK76 17.05.2015 21:46

Debata na remis. Komorowski agresywny i ożywiony jak nigdy. Duda nieco ospały i onieśmielony na początku (a pierwsze wrażenie ciężko później zatrzeć) nieco w trakcie debaty odzyskiwał rezon.
Merytorycznie Duda wydawał się lepiej przygotowany, ale z jego strony można było więcej oczekiwać -> ot, choćby w temacie związków Bredzisława z WSI.

W kontekście ostatnich informacji o policyjnej prowokacji pod ruską ambasadą, interesujące także wydarzenie po debacie z niejakim Andrzejkiem Hadaczem w roli głównej
https://www.youtube.com/watch?v=UDg5kweQJz8
Po zadymie (przypominam sprowokowanej wywiadem Komorowskiego w Wybiórczej) ten rzekomy "obrońca Krzyża" wystąpił w roli głównej w jednym ze spotów przedwyborczych PO (bodaj w 2011) jako rzekomy stronnik PiSu, następnie ujawnił się na warszawskiej gejparadzie jako przyjaciel Palikmiota, a obecnie twardo obstaje za Bredzisławem jak widać posuwając się do rękoczynów.
Zasadnym więc wydaje się pytanie czy sytuacja z Krakowskiego Przedmieścia z 2010 roku również nie była wyreżyserowana?

Gwiaździsty 17.05.2015 21:48

Dokładnie, z debaty ludzie zapamiętają ogólny obraz całości , który kandydat będzie ich prezentowsał. Przecież Bulu sprawiał wrażenie wyuczonego na pamieć co do sekundy robota. Numery z przekazywaniem kartki to już były. Więc widać, że powielane są w dalszym ciągu te same numery. Poza tym musiał być agresywny bo tylko obrazem mógł zatrzeć brednie, które przekazywał. Szczyty zakłamania (górnictwo, projekty bywatelskie, wojsko, służba zdrowia itp.) to zarzucanie Dudzie to czego winną jest własnie polityka PO i wspierającej jej Komorowskiego. Tak jak powiedział w debacie Duda "lest dokładni odwrotnie niż to co pan mówi". Jak ktoś na spokojnie przeanalizuje to co pierdzielił Bulu to nie ma złudzeń po czyjej stronie jest racja.

kerim1906 17.05.2015 21:49

JEDREK76"ale z jego strony można było więcej oczekiwać -> ot, choćby w temacie związków Bredzisława z WSI."

Duda wiedział co robi , temat WSI ważny ale zrozumiały dla garstki, niestety

Gwiaździsty 17.05.2015 21:56

Temat WSI jest jasny dla tzw. kumatych i ich przekonywać juz nie trzeba, dla pozoistałych mógłby być niejasny tym bardziej, że zapewne miałby przygotowane schematy odpowiedzi gdyby Duda odpalił rakietę WSI. Dla innych widzów to nie temat na debatę, no chyba że trzyma się go w zanadrzu gdyby poszedł jakiś kłamliwy atak w debacie czwartkowej w TVN.

JEDREK76 17.05.2015 22:07

Panowie gadkami, że temat jest jasny dla kumatych i dla kumatych go trzeba zostawić, tylko pozostawiacie armaty największego kalibru interlokutorom. Naprawdę uważacie, że w kontrze do ataku Bredzisława na SKOKi nie powinno się pojawić wyjaśnienie ze strony Dudy, że właścicielem/prezesem/szefem tego, który okazał się być przekrętem był były oficer WSI? Naprawdę nie uważacie, że dla zwykłego Kowalskiego vel Nowaka może być interesującą informacja, że te wojskowe służby, tak bronione przez Bredzisława w ciągu 15 lat swego istnienia w III RP nie wykryły choćby jednego rosyjskiego szpiega (nie bez przyczyny Cenckiewicz w swojej książce określił je mianem "Długiego ramienia Moskwy")?

heoij 17.05.2015 22:08

To był ładny strzał:

PBK: - Zmienia pan poglądy z wyborów na wybory.

Duda: - Pan zmienił poglądy z piątku na poniedziałek

:D

igortsw 17.05.2015 22:10

W skrócie trzy momenty utkwiły mi w głowie:

1. Jak ktoś zauważył wcześniej, zupełnie niepotrzebne pytanie o Jedwabne ze strony Dudy, nie wnoszące nic, a nawet polepszające sytuacje przeciwnika.
2. Bronek pyta o zmianę poglądów, Duda przypomina że gajowy zmienił poglądy w ciagu kilkudziesięciu godzin, Bronek już nawet nie pyskuje.
3. Bronek podaje, że wydatki na służbę zdrowia wzrosły o kilka miliardów z czego widać jest bardzo rad (czy ktoś z Was zauważył choćby drobną poprawę za te miliardy?)

Nie umiem dokonać obiektywnej oceny debaty, ze względu na poglądy. Debatę oglądają ludzie którzy już raczej mają utwierdzoną decyzcję, nawet jeśli któryś z kandydatów dokona cudu i 50 000 z wyborców oglądajacych debatę zmieni obóz (w co i tak nie wierzę) to odbierze rywalowi elektorat rzędu 0,3-0,4 p.p. - myśle, że różnica będzie kształtować się powyżej 2 p.p.

Gwiaździsty 17.05.2015 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1400749)
Panowie gadkami, że temat jest jasny dla kumatych i dla kumatych go trzeba zostawić, tylko pozostawiacie armaty największego kalibru interlokutorom. Naprawdę uważacie, że w kontrze do ataku Bredzisława na SKOKi nie powinno się pojawić wyjaśnienie ze strony Dudy, że właścicielem/prezesem/szefem tego, który okazał się być przekrętem był były oficer WSI? Naprawdę nie uważacie, że dla zwykłego Kowalskiego vel Nowaka może być interesującą informacja, że te wojskowe służby, tak bronione przez Bredzisława w ciągu 15 lat swego istnienia w III RP nie wykryły choćby jednego rosyjskiego szpiega (nie bez przyczyny Cenckiewicz w swojej książce określił je mianem "Długiego ramienia Moskwy")?

Zgadzam się tutaj zabrakło mi wyjeśnienia ze strony Dudy o SKOK Wołomin, tutaj mógł przemycić temat WSI w jzkims drobnym fragmencie, bo nie sadze, ze byłby czas jeszcze na Sumlińskiego itp.

heoij 17.05.2015 22:20

Druga sprawa to Komorowski sam zapędził się w kozi róg odnośnie reformy Sądów Gowina, przecież Jarosław Gowin był wtedy ministrem sprawiedliwości w rządzie Platformy Obywatelskiej jak przeprowadzał tą reformę i miał poparcie całego klubu także dziwne, że Komorowski atakował swoją partię za to co zrobiła ? :D

Smuga 17.05.2015 22:22

Pisałem, to już i napiszę po raz wtóry: odwołując się tylko do tzw. twardego elektoratu Duda nic nie ugra, a ukręciłby sobie tylko bicz, którym sprawnie posłużyłby się potem Komor. Trzeba mieć świadomość tego, że ludzie w większości nie mają zielonego pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak WSI, różnego rodzaju aferach i kompromitujących Komorowskiego powiązaniach. Liczy się przekaz podprogowy. W tym elemencie Duda wypadł wprost wyśmienicie. Radykalizmem i ostrym przekazem, o którym mówił Ziemkiewicz można ugrać 1-2% wyborach. Żeby grać o pełną pulę należy się odwołać do szerszego spektrum wyborców.

ABGwislakABG 17.05.2015 22:23

WSIą należy zagrać we czwartek, żeby sztabowcy gajowego maruchy nie mieli pola do kontrdziałania. Albo nie na taką skalę. Gajowego jak widzimy do debat potrafią przygotować.

Ja zaś specjalnie patrzyłem, jak kamerzysta zwracał uwagę na wyraz twarzy Komora przy pytaniach Dudy. Raz widziałem tylko wymuszony uśmieszek. W reszcie przypadków Bredzisław w odróżnieniu od Lady Gagi nie potrafił zrobić poker face'a, wręcz poczuł ciepłe w spodniach.

Tyle tematów jest do poruszenia, przecież pełowcy taki wachlarz możliwości dali. Grzech nie wykorzystać. Andrzeju, nie bądź sługą złym i gnuśnym, mnóż talenty.

Smuga 17.05.2015 22:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 1400751)
1. Jak ktoś zauważył wcześniej, zupełnie niepotrzebne pytanie o Jedwabne ze strony Dudy, nie wnoszące nic, a nawet polepszające sytuacje przeciwnika.

Pytanie mocno kontrowersyjne, ale jednak polemizowałbym, czy, to polepszyło sytuację Komora i zadziałało na niekorzyść Dudy. Polityka historyczna w wydaniu Komorowskiego leży i kwiczy. Jedwabne, to tylko jeden z wielu takich „kwiatków”, które Gajowy ma na swoim koncie w tej materii. ;)

yarow 18.05.2015 00:53

Wątek (może pozornie) poboczny. Jowita, kim jesteś ;)
https://www.facebook.com/26946218990...66784/?fref=nf

Griszka30KR 18.05.2015 07:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hubert.fan (Post 1400750)
To był ładny strzał:

PBK: - Zmienia pan poglądy z wyborów na wybory.

Duda: - Pan zmienił poglądy z piątku na poniedziałek

:D

Ładny strzał to był z blokowaniem przez Dude miejsca pracy na uczelni.
Chłopa zamurowałao i dalej patrzył z tym malowanym uśmieszkiem...... :)

Krav 18.05.2015 07:21

Ja tylko dodam od siebie, że zdecydowanie zgadzam się z opinią, którą przeczytałem gdzie w internecie - wszyscy (albo zdecydowana większość) spodziewała się wygranej Dudy, bo Komorowski jest takim głąbem, że wystarczyło troszkę poczekać, by sam się skompromitował. Jednym słowem nie oczekiwali od niego (ja też nie) w zasadzie niczego dobrego. Tak się nie stało, wypadł, powiedzmy poprawnie, dlatego przez wielu odebrane jest to jako jego zwycięstwo - tylko tyle i aż tyle.

Z innej beczki - bardzo jestem ciekawy jak będzie wyglądać debata w WSI24. Wczoraj od strony dziennikarskiej wyglądało to dobrze, przez dobór dziennikarzy - Ziemiec z TVP to chyba jeden z najporządniejszych dziennikarzy, Gawryluk też poprawnie wypadła. Ciekaw jestem kto będzie prowadził debatę w czwartek - tow. Kuźniar i Olejnik :lol: ? Jedynym sensowym wyborem wydaje mi się B. Rymanowski, inni to jeden śmieć większy od drugiego.
Obawiam się tylko tego, że prowadzący i Komor nie zjedli na antenie Dudy, bo żeby zatrzeć złe wrażenie będzie za mało czasu.

Coglin 18.05.2015 07:28

Komorowski sam dał argumenty Dudzie do strzałów w drugiej debacie - mamprawowiedziec prowadzone przez córkę Bronka, Nałecz blokujące etat na UW.
Poza tym jest jeszcze WSI, Pro Civili, lasy państwowe, zadłużenie Polski za rządów Bronka i PO, podpalona budka.
Tylko mam wrażenie, że Duda chce pozować na ciepłą kluchę i może mu jaj zabraknąć, żeby pojechać Bronka.
Oby mu się odmieniło.

Vuko 18.05.2015 08:25

Pamiętajcie, że Duda ma nie masakrować Komorowskiego, żeby przekonać przekonanych (to robi Krul od lat - i jakie są tego efekty każdy widzi), ale zdobyć elektorat centrowy, który chce spokoju, "nie chce wojny z Rosją" i nie chce widzieć cienia Kaczyńskiego za Dudą.

rast 18.05.2015 09:02

Oglądalność debaty- 10 588 195 widzów.

Może i się nie znam, ale spodziewałem się dużo więcej po Dudzie, a tu okazało się, że już w drugiej debacie nie wypada za dobrze...Obecnie urzędujący prezydent-rezydent jak na swoje możliwości intelektualne(:D) zaskakująco nieźle wypadł. Remis ze wskazaniem na Bronisława, niestety.

W samych wyborach przewaga jednego nad drugim będzie bardzo mała!!

jendrus 18.05.2015 09:09

Co do pracy na uczelni. To jest normalna rzecz na uczelniach.
Katedry chcą miec jak najwiecej dr. Prawdopodobnie Waltz tez tak ma na UW. Oni kasy niepobieraja, a uczelnia dostaje.

Dziwne jest to ze o wpadce z gowinem ani slowa w tvp.. rano

Gwiaździsty 18.05.2015 09:19

A internauci z RMF24 widza to tak:

http://wpolityce.pl/polityka/244814-...ja-watpliwosci

kerim1906 18.05.2015 09:29

Griszka30KR 'Ładny strzał to był z blokowaniem przez Dude miejsca pracy na uczelni.
chłopa zamurowałao i dalej patrzył z tym malowanym uśmieszkiem"

zlekceważył to pytanie , nie powtarzaj farmazonów tylko sprawdz, to jest standart , nikt nikomu nic nie blokuje bo dopóki jest URLOPOWANY przez Dziekana na jego miejsce ktoś pracuje , farfocel a Ty "ładny strzał "

Vuko "Pamiętajcie, że Duda ma nie masakrować Komorowskiego, żeby przekonać przekonanych"

i o to w tej debacie chodziło , nie bzdety kto wygrał czy przegrał , Duda zostawił po sobie obraz spokojnego , uśmiechnietego , wyluzowanego polityka z jasnym prostym przekazem dla ludu czyli emerytury 67, praca dla młodych , sześciolatki , referenda obywatelskie,natomiast komor wyszedł na aroganta , krzykacza czytajacego z kartki , lekceważącego przeciwnika bez żadnego przekazu do społeczeństwa, no może oprócz standardowego straszenia Pisem

heoij 18.05.2015 09:40

Rafał Ziemkiewicz "Dlaczego głosuję przeciwko Komorowskiemu": https://www.facebook.com/notes/rafa%...29368423740450

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...0817567b08ab27

Czyli wychodzi na to, że 8 lat straconych przez rząd PO-PSL ... a nawet się pogorszyło w tej kwestii ...

Kuźniar :D

http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142...mMErJzwvIT.jpg

emj10 18.05.2015 09:42

Opinie na Politico i Bloombergu zbieżne do moich, czyli remis ze wskazaniem na Komorowskiego.
http://www.politico.eu/article/komor...idential-race/
http://www.bloomberg.com/news/articl...ction-campaign

PS. Komorowski może wykorzystać w kolejnej debacie zauważonego przez media babola, którego zrobił Duda w ostatnim zdaniu, gdzie powiedział, żeby opodatkować aktywa bankowe (czyli de facto oszczędności obywateli), a nie tak jak powinien powiedzieć, że chce opodatkować zyski banków, bądź ewentualnie zagraniczne transfery pieniężne do spółek matek.

kerim1906 18.05.2015 10:01

http://niezalezna.pl/67157-reklamowa...aja-internauci

to jest dobre, cytaty kartkowe bula od córki , masakra

martin_6 18.05.2015 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400780)
Griszka30KR 'Ładny strzał to był z blokowaniem przez Dude miejsca pracy na uczelni.
chłopa zamurowałao i dalej patrzył z tym malowanym uśmieszkiem"

zlekceważył to pytanie , nie powtarzaj farmazonów tylko sprawdz, to jest standart , nikt nikomu nic nie blokuje bo dopóki jest URLOPOWANY przez Dziekana na jego miejsce ktoś pracuje , farfocel a Ty "ładny strzał "

Nieważne, jak jest w rzeczywistości, ludzie przed telewizorami widzieli, że Dudę zatkało po strzale. Jakby się do tego odniósł później i powiedział to, co Ty napisałeś, to by się jakoś wybronił. Zrobił najgorzej jak mógł. Duknął tylko "Panie Prezydencie..." i zamilkł. Wiadomo, że by go uciszali prowadzący, jakby próbował od razu, ale gdyby w tym momencie próbował się nawet wciąć i na chama coś powiedzieć (jak to robił chwilami Bronek), to efekt byłby lepszy, ludzie by zobaczyli, że ma na to kontragument.
Tak pijarowo oceniam, nie merytorycznie. Przyznaję Ci rację, że argument z dupy, ale strzał okazał się celny przez złą reakcję Dudy.

kerim1906 18.05.2015 10:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1400787)
Nieważne, jak jest w rzeczywistości, ludzie przed telewizorami widzieli, że Dudę zatkało po strzale. Jakby się do tego odniósł później i powiedział to, co Ty napisałeś, to by się jakoś wybronił. Zrobił najgorzej jak mógł. Duknął tylko "Panie Prezydencie..." i zamilkł. Wiadomo, że by go uciszali prowadzący, jakby próbował od razu, ale gdyby w tym momencie próbował się nawet wciąć i na chama coś powiedzieć (jak to robił chwilami Bronek), to efekt byłby lepszy, ludzie by zobaczyli, że ma na to kontragument.
Tak pijarowo oceniam, nie merytorycznie. Przyznaję Ci rację, że argument z dupy, ale strzał okazał się celny przez złą reakcję Dudy.

nawet moge sie z Toba zgodzić , tylko uwierz mi , lud gó...o obchodzi etat Dudy, to jest bzdet , kapiszon , nikt na to nie zwrócił uwagi , co jest ważne dla ludu Duda wypunktował perfekcyjnie , a oświadczenie końcowe? , porównaj bula atak na Pis i przekaz Dudy , i co społeczeństwo zapamięta z końcowego oświadczenia obu kandydatów ? straszenie Pisem czy coś co ich bezpośrednio dotyczy ?

to o czym piszę od wczoraj w rozbudowanej formie przedstawił Karnowski , w punkt

http://wpolityce.pl/polityka/244826-...rzegral-debate

martin_6 18.05.2015 10:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400788)
nawet moge sie z Toba zgodzić , tylko uwierz mi , lud gó...o obchodzi etat Dudy, to jest bzdet , kapiszon , nikt na to nie zwrócił uwagi , co jest ważne dla ludu Duda wypunktował perfekcyjbnie , a oświadczenie końcowe? , porównaj bula atak na Pis i przekaz Dudy , i co społeczeństwo zapamieta z końcowego oświadczenia obu kandydatów ? straszenie Pisem czy coś co ich bezpośrednio dotyczy ?

Ale czemu mówisz do mnie o oświadczeniu końcowym? Ja twierdzę, że strzał Bronka z etatem był wizerunkowo celny. Właśnie takie bzdury budują końcowy wynik. Tak jak kiedyś uderzenie Tuska w JarKacza z cenami jabłek - przecież to był idiotyzm, nikt rozsądnie myślący tego nie łyknął, ale uważam, że strzał bardzo skuteczny. Później Duda nadrobił, fakt, końcówkę miał lepszą, gdy Bronek jak jakiś burak machał kartką i coś tam się darł, a AD ze spokojem pinktował. Ale nie rozumiem, po co próbujesz bronić każdego gestu i każdego posunięcia swojego kandydata, jeśli nie ma czego bronić?

Gwiaździsty 18.05.2015 10:35

Faktycznie do większości słabo zorientowanych widzów przemawia teatr jaki odgrywa kandydat czyli ogólne wrażenie. Jesli jest stanowczy to może pleść banialuki, Jeśli macha kartkami to znaczy, ze ma dowody. Nikt przecież tych kartek z widzów nie oglądnie. Nikt tez z nich (przeciętnych zjadaczy chleba) nie będzie analizował czy Komor kłamał czy nie, a tu wychodzi że łgał i to na bezczelnego:

http://wpolityce.pl/polityka/244851-...cje-prezydenta

kerim1906 18.05.2015 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1400791)
Faktycznie do większości słabo zorientowanych widzów przemawia teatr jaki odgrywa kandydat czyli ogólne wrażenie. Jesli jest stanowczy to może pleść banialuki, Jeśli macha kartkami to znaczy, ze ma dowody. Nikt przecież tych kartek z widzów nie oglądnie. Nikt tez z nich (przeciętnych zjadaczy chleba) nie będzie analizował czy Komor kłamał czy nie, a tu wychodzi że łgał i to na bezczelnego:

http://wpolityce.pl/polityka/244851-...cje-prezydenta

to że kłamał było wiadomo po wypowiedziach Dudy , ale nie zgodzę się że do widzów dociera krzyk i machanie kartkami , wręcz odwrotnie , Duda dotarł swoim spokojnym zrównoważonym przekazem do odbiorców niezdecydowanych , komor tylko "podkręcał" twardy elektorat atakami na PIS

emj10 18.05.2015 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1400789)
Ale czemu mówisz do mnie o oświadczeniu końcowym? Ja twierdzę, że strzał Bronka z etatem był wizerunkowo celny. Właśnie takie bzdury budują końcowy wynik. Tak jak kiedyś uderzenie Tuska w JarKacza z cenami jabłek - przecież to był idiotyzm, nikt rozsądnie myślący tego nie łyknął, ale uważam, że strzał bardzo skuteczny. Później Duda nadrobił, fakt, końcówkę miał lepszą, gdy Bronek jak jakiś burak machał kartką i coś tam się darł, a AD ze spokojem pinktował. Ale nie rozumiem, po co próbujesz bronić każdego gestu i każdego posunięcia swojego kandydata, jeśli nie ma czego bronić?

Wydaje mi się, że ten moment może i był wizerunkowo celny przez co zostanie zapamiętany jako jedna z ważniejszych setek przypominanych w kolejnych kampaniach wyborczych, ale nie ma on bezpośredniego przełożenia na obecną kampanię wyborczą, gdzie liczy się "tu i teraz".

Tym "tu i teraz" jest ostatni tydzień kampanii wyborczej, gdzie przekaz obu kandydatów jest bezpośrednio skorelowany z tym o jakie elektoraty walczą Komorowski i Duda.

Komorowski walczy o mobilizację i powrót swojego elektoratu, który opuścił go w I turze (zagłosowało na Komorowskiego jedynie 60% wyborców, którzy oddali na niego głos 5 lat temu) co przy frekwencji na ścianie zachodniej rzędu 35-45% oraz frekwencji na ścianie wschodniej rzędu 45-55% miało przełożenie na wynik w tej odwiecznej walce Polski A i B podzielonej od czasów zaborów.

Duda wypadł i tak lepiej niż w debacie przed I turą wyborów, gdzie moim zdaniem wyraźniej przegrał z czołówką Kowalskim, Braunem i Wilkiem, a także uległ lekko Korwinowi moderującemu dyskusję i uplasował się na piątek pozycji, a wszystko przez tą swoją sztuczność i wyuczenie na pamięć kwestii niczym dobry aktor. Wczoraj wyglądał zdecydowanie świeżej, ale nie pozbył się tego swojego wycofania przez co przez większą część debaty był z defensywie, a kontry w środkowej i końcowej części debaty bite były już na podwójną gardę Komorowskiego, który pożyczył trochę amoku od Niesiołowskiego na wczorajszy występ.

Duda natomiast liczy na powiększenie swojego elektoratu o elektorat centrowy (w domyśle Kukiza), gdyż w I turze zyskał już blisko 90% elektoratu PiS-u, czyli praktycznie w całości wyczerpał swój naturalny partyjny rezerwuar wyborców co zmusza go do poszukiwania dodatkowych głosów po środku.

Podsumowując można powiedzieć, że obaj kandydaci w dniu wczorajszym walczyli o inny elektorat. Komorowski próbował zmobilizować swój dawny elektorat, który dał mu zwycięstwo 5 lat wcześniej, a PO pozwalał utrzymać się od 8 lat u władzy. Duda natomiast sięgał ręką po elektorat centrowy kilkukrotnie kierując doń socjalne obietnice.

Debata na remis ze wskazaniem na Komorowskiego.

kerim1906 18.05.2015 11:16

he, he wołominiak emj10 nie kopiuj moich wpisów , to samo napisałem o 11.53 :D

TSWthedues 18.05.2015 11:39

Panowie i tak będzie decydująca debata w Czwartek, wtedy zobaczymy czy B.Szydło da radę przygotować AD. Paradoskalnie gdy zaczną skakać notowania Prezydenta w sondażach może uda się zmobilizować elektorat jego wyborców, którzy nie głosowali na niego w pierwszej turze.

heoij 18.05.2015 12:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 1400766)
Ładny strzał to był z blokowaniem przez Dude miejsca pracy na uczelni.
Chłopa zamurowałao i dalej patrzył z tym malowanym uśmieszkiem...... :)

https://pbs.twimg.com/media/CFSCtqWWoAAbGZb.png:large

Szkoda, że Duda mu tego nie powiedział :-/

Pablo84 18.05.2015 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400785)
http://niezalezna.pl/67157-reklamowa...aja-internauci

to jest dobre, cytaty kartkowe bula od córki , masakra

Dobre to jest to....
http://prostozmostu.net/kraj/zapis-r...i-pod-ambasada
Jeśli to prawda, to ciekawy jestem jak się ma to do "zgody i bezpieczeństwa" S....ysyny podpalają budkę wartowniczą ambasady Rosyjskiej, w imie wojenek politycznych. ....A. TO WSZYSTK NIE MIEŚCI MI SIĘ W GŁOWIE.
Dlaczego ludzie nie wyszli z widłami na tych s....ysynów.!!!

I te .......one łby będą straszyć ....an PiS`em, że chce wywołać wojnę z Rosją? JA .......E!!!!

kerim1906 18.05.2015 12:55

Pablo wyluzuj , jak już pisałem wiele razy wcześniej , jak nie pomoże kartka wyborcza to ludzie w końcu wyjda na ulicę , pseudoeksperci a za nimi część obserwatorów powtarza bzdety o jakimś "etacie" Dudy a ludzie to w d..ie maja , ich obchodzi co będzie z ich dziećmi , rodzinami , pracą a ne z durnymi karteczkami bula napisanymi przez spasionego kamińskiego

p.s pisałem o tym na politycznym , dobrze że przypominasz bo reżimówka jak zwykle udaje że nic się nie stało

i po co zajmować się bzdetem ? pisałem już kilka razy ale co poniektórzy z uporem maniaka drążą temat

http://fakty.interia.pl/raporty/rapo...os,nId,1735398

martin_6 18.05.2015 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hubert.fan (Post 1400808)

Szkoda, że Duda mu tego nie powiedział :-/

No i właśnie w tym rzecz. Każdy ogarnięty wiedział, że przytyk Komora jest z dupy. Tylko czemu Duda zamiast skontrował i sprawić, że Komor będzie stał z rozdziawioną gębą, tylko coś wydukał i zamilknął. Sprawa była wcześniej kilka razy poruszana, jak można było nie przygotować na to celnej odpowiedzi? Partactwo sztabu w tym przypadku.

Ciekawe, jaki wpływ na kampanię będzie miało odkopanie afery taśmowej? Wydaje mi się, że w przeciwności do niektórych wątków, które wyszły na jaw latem, historia z budką ma potencjał. Ma potencjał, bo jest prosta i byle pijaczek z pod budki (nomen omen) z piwem ją zrozumie. Ciekawy tydzień nas czeka.
Póki co medja milczo. Ciekawe, czy długo dadzą radę nie mówić o sprawie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl