Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Tomasz Kulawik byłym trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8884)

wolfy 13.03.2013 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1303347)
wygrali dwa mecze na krzyż, strzelili parę bramek a niektórzy już Kulawika chcą koronować... spokojnie zagramy z Leszkiem, Lubinem albo Legią i bańka pęknie. Bardzo szybko ....

Czyli - zagramy z drużynami które nie zrobiły wyprzedaży, ba - wręcz się wzmocniły, które płacą regularnie zawodnikom i które nie ściągają bezrobotnych piłkarzy i?..

No właśnie - i co? Okaże się, że "Kula" nie jest cudotwórcą? Że mamy beznadziejną drużynę z jednym, może dwoma piłkarzami?

My walczymy w tym sezonie o utrzymanie. To jest nasz poziom i wedle niego należy oceniać wyniki drużyny. Jeden, dwa mecze tego nie zmienią. Balon pompują tylko oderwani od rzeczywistości pajace mając nadzieję, że pęknie z hukiem. A wtedy będzie winien Kulawik, "bo taki klub jak Wisła..." ma kibiców - mitomanów którzy nie zauważyli, że mamy skład złożony w większości z emerytów i nie stać nas nawet na regularne wypłaty.

Uwielbiam takich "znawców".

Rob_Zombie 13.03.2013 11:47

Cytat:

wygrali dwa mecze na krzyż, strzelili parę bramek a niektórzy już Kulawika chcą koronować... spokojnie zagramy z Leszkiem, Lubinem albo Legią i bańka pęknie. Bardzo szybko ....

Niektórzy to chyba aż zacierają ręce kiedy w końcu przegramy. A przegramy, to nieuniknione bo mamy chujową drużynę która od półtora roku gra padakę a jest dodatkowo ciągle osłabiana. Ale jak już do tego dojdzie to forumowi 'spece' będą mieli używanie, "a nie mówiłem!?". "Gdzie my z takim trenerem o którym na weszło napisali że ma niewyjściowego wąsa!? A na konferencji przekręca Bełchatów na Katowice pajac jeden!"
A Kula póki co robi swoje, 5 meczów 3 zwycięstwa, 0 porażek. Patrząc na to jak ta drużyna wyglądała jeszcze całkiem niedawno za Probierza to jest wręcz kosmos. Oczywiście punkt odniesienia bardzo niski, ale piłkarze przecież ci sami.

wolfy 13.03.2013 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1303361)
Oczywiście punkt odniesienia bardzo niski, ale piłkarze przecież ci sami.

Minus Melikson.

Lysy 13.03.2013 13:10

Cytat:

Nie można przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. Ja w przeciwieństwie do większości malkontentów i narzekaczy dawałem i dalej daje Kulawikowi czas na pokazanie się. Nie będę go skreślał, za wygląd czy głupie (niepotrzebne) teksty na konferencjach. Nie skreślę go również po ewentualnej porażce z Lechem czy Legią, jeśli zespół nawiąże walkę. Pełniejszy obraz Kulawika będziemy po zakończeniu sezonu, wtedy przyjdzie czas na oceny. Jak na razie widać poprawę w grze, głównie dzięki obecności Małego i Kosy, ale nie tylko...

Lukasz 13.03.2013 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1303361)
Niektórzy to chyba aż zacierają ręce kiedy w końcu przegramy. A przegramy, to nieuniknione bo mamy chujową drużynę która od półtora roku gra padakę a jest dodatkowo ciągle osłabiana. Ale jak już do tego dojdzie to forumowi 'spece' będą mieli używanie, "a nie mówiłem!?". "Gdzie my z takim trenerem o którym na weszło napisali że ma niewyjściowego wąsa!? A na konferencji przekręca Bełchatów na Katowice pajac jeden!"
A Kula póki co robi swoje, 5 meczów 3 zwycięstwa, 0 porażek. Patrząc na to jak ta drużyna wyglądała jeszcze całkiem niedawno za Probierza to jest wręcz kosmos. Oczywiście punkt odniesienia bardzo niski, ale piłkarze przecież ci sami.

Lubie takie koneksje.
Kula robi swoje więc czy jest oderwany od rzeczywistości czy nie, nie ma znaczenia. Ciekawy wniosek. Owszem - wyniki go bronią ale czy to oznacza że może przekręcać 'Bełchatów na Katowice'?

Dalej, trzeba się zdecydować na jedna opinie. Jak drużyna gra kosmos to nie może być 'chujowa'. Albo mamy potencjał albo mamy szrot. Albo są dobrze przygotowani do sezonu albo źle. Albo Kulawik ma materiał do trenowania albo nie ma. Albo podejmuje dobre decyzje albo nie.

Wiesz, gdyby istniały oczywiste argumenty za 'Kulawikiem' to byłyby dawno wyciągnięte. A tak to głównymi 'za' jakie się pojawiły była 'wiślackość' trenera, słabła drużyna, brak kasy oraz personalnej alternatywy. Nie miej za złe tym co nie popadają w hurraoptymizm po tych spotkaniach i nie zmieniają optyki. Nota bene sam zakładasz że argument 'wyniki go bronią' zaraz się skończy. I co dalej?

Dariook 13.03.2013 13:40

Ja pójdę o krok dalej.
Nie wiem, może się mylę jednak mam wrażenie, że chyba Łysy w końcu odetchnął z ulgą. Widmo spadku się realnie oddaliło, dlatego rozdział pod tytułem " Basałaj Story" dużymi krokami dobiega końca. Nie pozostało nic innego , jak dumnie zameldować Bossa o wykonaniu powierzonego mu zadania.

Pozostał jeszcze Puchar Polski.
Jak to wczoraj Jacus powiedział, jeśli jest możliwość to trzeba go zdobyć. Na pytanie redaktora, jaka Wisłą będzie nas reprezentowć, przygasł momentalnie. Odpowiedział wymijająco, jednak dało się wyczytać z gęby, że chyba jeszcze sprawami personalnymi to się nie zajmowano.

Jest to o tyle ciekawe, że praktycznie cała drużyna po sezonie przestaje istnieć. Łącznie z trenerem, który chyba okaże się być opcją tylko i wyłącznie na dogranie rozgrywek .

Już nawet Kula zapytany o angaż w Wiśle dzeki zdobyciu PP., mota się i odpowiada trzy po trzy.

Nie wiem, ale dziwnie to wszystko ostatnio wygląda. Jeśli Kulawik jest bystry, to zrozumie że teraz gra nie tylko o możliwość pracy na dłuższy kontrakt, ale i może o całą swoją karierę.

Tylko wynikami udowodni, że zna się na robocie. A wtedy nie powinien mieć problemów z kontynuacją pracy w innym klubie. Jeśli będzie piach, wiadomo, w klubie szat rozdzierać z tego powodu się nie będzie. Ale dla niego, może to oznaczać tylko ME.

Dlatego trzymam kciuki, żeby Kula zdobył ten PP.
Przynajmniej Łysy będzie miał jeden problem więcej. Bo z wczorajszej rozmowy wynikało to tak, że możliwość zdobycia pucharu polski chyba tak naprawdę do tej pory nie była brana na poważnie.

Lysy 13.03.2013 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1303376)
Wiesz, gdyby istniały oczywiste argumenty za 'Kulawikiem' to byłyby dawno wyciągnięte.

Aż zacytuje samego siebie, bo nie chce mi się drugi raz to samo pisać:

Cytat:

Dobór zawodników do podstawowego składu - nie mam zastrzeżeń.
Zmiany przeprowadzane w czasie meczu i żywe reagowanie na wydarzenia na boisku - brak zastrzeżeń.
Sposób gry drużyny, gra skrzydłami, na jeden kontakt - w porównaniu do Probierza jest progres, aczkolwiek cudów od tych piłkarzy nie ma co oczekiwać.
Brak uprzedzeń do piłkarzy, konfliktów wewnątrz drużyny (via. Moskala konflikt z Małeckim i preferowanie Genkova nad Bitonem) - teraz wszystko gra.

Argumenty za, a przynajmniej broniące w jakimś stopniu Kulawika. Może jakiś obalisz?

Natomiast argumenty przeciw, jakie najczęściej się pojawiały to typowe weszło:
- przejęzyczenia i głupie gadki
- wygląd bywalca "automatów do gier"
- brak pewności siebie.

Bywały też ataki związane z grą zespołu, ustawieniami poszczególnych zawodników. Pamiętam jaka była nagonka na "Kulę" że wystawia Burlige w pomocy "przecież on się nie nadaje" , "co on robi" i Łukasz pokazał, że Kulawik się nie mylił. Może Burlidze sporo brakuje do normalnego/średniego pomocnika ale i tak to chyba najlepsza dla niego pozycja.
Kulawik nie boi się zaryzykować, spróbować nowych wariantów, dla niektórych to wielki minus, dla mnie niesamowity PLUS! Znaczy to nie mniej , nie więcej, że trener ciągle szuka, dąży do poprawy gry, a nie zadawała się tym co jest.

wolfy 13.03.2013 13:50

Cytat:

Owszem - wyniki go bronią ale czy to oznacza że może przekręcać 'Bełchatów na Katowice'?

Ja .......ę. Jak bardzo niektórych "Weszło!" odmóżdża - to wręcz przerażające.

:help:

Uwaga, mamy problem. Kulawik źle wypada na konferencjach. Zamiast "Bot" powiedział "Katowice", a potem się upierał!

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak, może. Bo obejdzie to tylko pojebów którzy szukają na siłę problemów. Którzy czyhają tylko na okazję żeby kogoś upodlić, przypiąć mu łatkę, opluć i wyszydzić. Oraz - rzecz jasna - bandy ich bezmózgich klakierów, którzy potrzebują tego typu podniet.

Normalny kibic - nie, nawet nie kibic, każdy normalny i pozbawiony kompleksów człowiek - po prostu się uśmiechnie i za kilka dni o całej "sprawie" zapomni. Wypominanie komuś przejęzyczeń i uznawanie ich za argument za czymkolwiek to przejaw intelektualnego dna. Ja wiem - wzorce idą z góry. Jak ś.p. prezydent przekręcił nazwisko Boruca, to rechot debili słychać było do czasu katastrofy.

Prawdopodobnie przeoczyłem etap, kiedy podobne zdziczenie stało się czymś naturalnym - stąd pewnie taka a nie inna reakcja.

"Powiedział Katowice!". " I jeszcze się upierał!".

Najeżdżam tutaj na "Weszło!", ale oni przecież w gruncie rzeczy tylko zaspokajają społeczne zapotrzebowanie. A ja od dłuższego czasu - jako jeden z nielicznych - nie wiem o co chodzi. Ktoś się przejęzyczył, ktoś palnął głupotę - zdarza się. Czy fakt, że Stuhr Jr ma znikomą znajomość historii kraju oznacza, że jest słabym aktorem? Wszyscy się pośmiali (może poza zainteresowanym) i temat umarł śmiercią naturalną. To przecież - w gruncie rzeczy - drobnostka.

"Powiedział Katowice!". I ....?

marcin19876 13.03.2013 13:51

zaraz zrobimi z Kulawika najlepszego trenera na świecie bo Wisła wygrała 2 czy 3 mecze. Co on osiągnął jako trener.... NIC... dla mnie po sezonie jaki by nie był powinien odejść...

borys 13.03.2013 14:00

No właśnie Kula w Wiśle jest od lat i co osiagnął z młodą ekstraklasą, jakich to piłkarzy nam wychował i ilu?

Sprawe trzeba rozpatrywać inaczej jesli:

- mamy bić sie o miejsca w środku tabeli to jest to dobry trener.
- mamy bić się o mistrza (po ewentualnych wzmocnieniach) to niestety sporo mu brakuje
- mamy dazyc do awansu do LM(proszę się nie śmiać) to jest kompletnie nieodpowiednia osoba

Jesli dodatkowo mamy budować kadre to też nie jest najlepszy trener bo nie ma swojego zdania w sprawie transferow, i brak mu ikry i pewnosci siebie a to atrybuty dobrego i bardzo dobrego trenera.
Kazio tez niestety mial wady, które na dłuższą mete go dyskwalifikowały.

cfa 13.03.2013 14:15

Cytat:

Wiesz, gdyby istniały oczywiste argumenty za 'Kulawikiem' to byłyby dawno wyciągnięte. A tak to głównymi 'za' jakie się pojawiły była 'wiślackość' trenera, słabła drużyna, brak kasy oraz personalnej alternatywy. Nie miej za złe tym co nie popadają w hurraoptymizm po tych spotkaniach i nie zmieniają optyki. Nota bene sam zakładasz że argument 'wyniki go bronią' zaraz się skończy. I co dalej?
I co dalej? Zostanie zwolniony, przyjdzie następny na pół roku, i karuzela wciąż będzie się kręcic. Kulawik pójdzie gdzieś do 1 ligi, zrobi wynik i będziemy tęsknic.

Właśnie z perspektywy trenera bardzo dobrze, że nie ma kasy na drastyczne ruchy bo może sobie spokojnie działac. Szkoda, że Moskal nie dostał takiej szansy.

arti 13.03.2013 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1303388)
No właśnie Kula w Wiśle jest od lat i co osiagnął z młodą ekstraklasą, jakich to piłkarzy nam wychował i ilu?

Sprawe trzeba rozpatrywać inaczej jesli:

- mamy bić sie o miejsca w środku tabeli to jest to dobry trener.
- mamy bić się o mistrza (po ewentualnych wzmocnieniach) to niestety sporo mu brakuje
- mamy dazyc do awansu do LM(proszę się nie śmiać) to jest kompletnie nieodpowiednia osoba

Jesli dodatkowo mamy budować kadre to też nie jest najlepszy trener bo nie ma swojego zdania w sprawie transferow, i brak mu ikry i pewnosci siebie a to atrybuty dobrego i bardzo dobrego trenera.
Kazio tez niestety mial wady, które na dłuższą mete go dyskwalifikowały.

M.in. w związku z tym co napisałeś z poważnymi wnioskami na temat Kuli poczekajmy do czerwca chyba, że wcześniej zacznie się dziać coś zupełnie nieoczekiwanego.
Jak dotąd moim zdaniem jest przyzwoicie. Oby dobra seria została podtrzymana w niedzielę, potem w kolejny weekend itd.:) Swoją drogą to jedyny sposób żeby zachęcić BC do bycia aktywnym:)

Lukasz 13.03.2013 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1303383)
....
"Powiedział Katowice!". I ....?

I nic. ???

Jak powiedziałeś powiedział i tyle. Głupotą jest się upierać ze fakt nie miał miejsca (vide Kulawik na konferencji) jak i głupotą jest mówić ze dzięki 'robieniu swoje' ma prawo tak mówić. Wpadka to wpadka po jaką cholerę szukać dla niej usprawiedliwienia?

Cytat:

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak, może. Bo obejdzie to tylko pojebów którzy szukają na siłę problemów. Którzy czyhają tylko na okazję żeby kogoś upodlić, przypiąć mu łatkę, opluć i wyszydzić.
Taka rola dziennikarza. I chyba przyznasz ze była to najciekawsza 'wypowiedz' Tomka w tej konferencji. O czym dziennikarz miał napisać? Rozumiem że najłatwiej nazwać odbiorce wiadomości pojebem, przykleić mu łatkę szydercy, a mówce moralnie usprawiedliwić post factum wynikami. No tak mi to wygląda.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1303381)
...
Argumenty za, a przynajmniej broniące w jakimś stopniu Kulawika. Może jakiś obalisz?

Nie muszę i nie chce. Chyba mogę tak postąpić. Fajne argumenty. Dajmy im czas - są trochę świeże - maja one kilka dni o ile się nie mylę? Zobaczymy czy znajdą potwierdzenie w następnych meczach.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1303380)
.....
Dlatego trzymam kciuki, żeby Kula zdobył ten PP.
Przynajmniej Łysy będzie miał jeden problem więcej. Bo z wczorajszej rozmowy wynikało to tak, że możliwość zdobycia pucharu polski chyba tak naprawdę do tej pory nie była brana na poważnie.

Racja. Dobrze by było narobić kwasu Bednarzowi. BTW Może wszyscy załapali że grają o własny byt - od trenera przez piłkarzy a skończywszy na sprzątaczkach w klubie.

borys 13.03.2013 14:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1303397)
M.in. w związku z tym co napisałeś z poważnymi wnioskami na temat Kuli poczekajmy do czerwca chyba, że wcześniej zacznie się dziać coś zupełnie nieoczekiwanego.
Jak dotąd moim zdaniem jest przyzwoicie. Oby dobra seria została podtrzymana w niedzielę, potem w kolejny weekend itd.:) Swoją drogą to jedyny sposób żeby zachęcić BC do bycia aktywnym:)

I o to chodzi cieszmy sie tym co jest a pozniej sie zobaczy - zbyt wiele niewiadomych.

Kocur 13.03.2013 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1303383)

Uwaga, mamy problem. Kulawik źle wypada na konferencjach.

Tak jakbyś nie wiedział że dla wielu forumowiczów to jak wypadasz na konferencjach jest najważniejsze ...
:lol:

Od Mourinho to szczotka w kiblu jest bardziej elokwentna ale gościa i tak nie przekonasz. Zostaw.

Bóg Trybun (objawion) 15.03.2013 23:22

Ameryki nie odkryję, ale na plus liczy się Kuli wpajanie naszym asom do głów gry na siebie. Próbują tej krótkiej piłki, ściany, klepania.

Po tym, jak Probeiro wymyślił, aby jedyną rozumiejącą się parę boiskową (Ivica & Maor) rozdzielić, każdego z nich obdarowywując jednym skrzydłem (przeciwległym - do kompletu) i każąc im czyhać na kontry niczym złe licho w sitowiu, to już spora poprawa. Kierunek dobry, ale czasu nie wystarczy. Ciśnienie na sukces, czyli pazerność + niecierpliwość.

Możemy co najwyżej wynajmować efektowny lokal, własnego domu nie zbudujemy nigdy.
O ogrodzie zapomnijmy.

wolfy 15.03.2013 23:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1303804)
Ameryki nie odkryję, ale na plus liczy się Kuli wpajanie naszym asom do głów gry na siebie. Próbują tej krótkiej piłki, ściany, klepania.

Po tym, jak Probeiro wymyślił, aby jedyną rozumiejącą się parę boiskową (Ivica & Maor) rozdzielić, każdego z nich obdarowywując jednym skrzydłem (przeciwległym - do kompletu) i każąc im czyhać na kontry niczym złe licho w sitowiu, to już spora poprawa. Kierunek dobry, ale czasu nie wystarczy. Ciśnienie na sukces, czyli pazerność + niecierpliwość.

Możemy co najwyżej wynajmować efektowny lokal, własnego domu nie zbudujemy nigdy.
O ogrodzie zapomnijmy.

Brutalna prawda jest taka, że Kulawik kupił sobie spokój do następnego remisu/porażki. Pewnie połowa mózgów już liczy punkty straty do Legii, są nawet jednostki które kombinują ile Sikorski musi strzelić, żeby korona króla strzelców była nasza. Wiec jak nie wygramy - będzie dramat.

Już czytałem że Pogoń jest ultra-słaba, tak jak gdybyśmy my rozdawali karty w lidze.

Za Kulawika widać jakiś pomysł na grę. Z naciskiem na słowo "jakiś" - faktycznie, w stosunku do "polskiego Guardioli" postęp jest niesamowity, normalnie oaza na pustyni.

Tak czy siak - tu nie ma czego budować. Wystarczy spojrzeć ilu zawodnikom kończą się kontrakty i w jakim są wieku. Po sezonie odchodzi większość pierwszego składu, w dodatku - raczej na emeryturę. Cokolwiek Kulawik stworzy - za trzy miesiące przestanie istnieć.

Wystarczy spojrzeć kogo ściąga Łysa Pała żeby się domyślać, w jakim kierunku to wszystko zmierza...

Bóg Trybun (objawion) 15.03.2013 23:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1303805)
Wystarczy spojrzeć kogo ściąga Łysa Pała żeby się domyślać, w jakim kierunku to wszystko zmierza...

"[...]ponad stanami jest i stanów-stan[...]"

wolfy 16.03.2013 00:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1303807)
"[...]ponad stanami jest i stanów-stan[...]"

Nie będę gorszy:

"[...]Jestem Żółtą Magnetyczną Gwiazdą, która otacza centralny, zielony Zamek Symbolizacji[...]".

Co nie zmienia faktu, że i tak jesteśmy w dupie.

Bóg Trybun (objawion) 16.03.2013 00:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1303811)
Nie będę gorszy:

"[...]Jestem Żółtą Magnetyczną Gwiazdą, która otacza centralny, zielony Zamek Symbolizacji[...]".

Co nie zmienia faktu, że i tak jesteśmy w dupie.

o tym pisałem powyżej, zgoda. Bardziej boli, że głowa ponoć liczyć umie (że winnica z nadania to inna sprawa) ale członki jej kalekie. Paradoks albo prawidłowość - albo 1.: umie mnożyć ale dzielić już w ogóle albo 2.: wcale liczyć nie umie, więc kozy skaczą.

Trochę offtop ale żeby było w temacie: powiedział "Katowice" i nosi koraliki!

wolfy 16.03.2013 00:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1303812)
Trochę offtop ale żeby było w temacie: powiedział "Katowice" i nosi koraliki!

Nie to, że powiedział, ale że się jeszcze wypierał.
I żeby tylko koraliki!

Dobrze, że się zrozumieliśmy.

arti 16.03.2013 19:33

No i co z tym Nawałka?mam nadzieję,że jeszcze nikt niczego z nim nie podpisał.

westersyl 16.03.2013 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1303913)
No i co z tym Nawałka?mam nadzieję,że jeszcze nikt niczego z nim nie podpisał.

Nie wiem jak można mieć jakieś wątpliwości co do tego nazwiska. Nawałka zrobił zespół z pół piłkarzy, większość nazwisk nic nie znaczyła w piłce, to on odbudował Gancarczyka, przez moment zrobił piłkarza z Bonina. Podczas jego pobytu Danch, czy Kwiek osiągnęli życiowy poziom. To pod jego okiem niechciani piłkarze jak Magiera czy Mączyński zaczęli tak grac,że wielu widziałaby ich ponownie w Wiśle.
To on uratował budżet Górnika wprowadzając Milika do składu, również dzięki niemu Górnik sprzedał za kupę forsy takich piłkarzy jak Siokorski czy Jeż którzy już na polskich boiskach nie zagrali tak jak w Zabrzu. Również on wprowadzał Nakoulme który grał tak że nawet kluby z Francji widziałoby go w składzie.
Prawy pomocnik Olkowski również został wprowadzony do ekstraklasy przez Nawałkę, jeszcze nie tak dawno mocno starali się o niego działacze Lecha, podobno też my.

Jak patrze na skład Górniak to jest zespół o śmiesznie słabych personaliach, to tylko i wyłącznie zasługa trenera, że teraz przeżywają rozczarowanie związane z tym że wysiadają z wyścigu o mistrzostwo polski. Niby miał czas na zbudowanie drużyny i te sprawy tylko polecam zwrócić uwagę na to że w Górniku też ciągle dochodzilo do roszad a to wyciągnęli mu Banasia, Bonina, Sikorskiego, Jeża, Milika. Za każdym razem potrafił sobie poradzić. To jest zespół, który straszy w ataku Łuczakiem.

Czy Adam Nawałka ściągnął chociaż jednego wyróżniającego się albo solidnego ligowe piłkarza z Estraklasy ? Nie on ciągle musi borykać się z tym aby odubdowac jakiegoś upadłego piłkarza, wprowadzić kogoś do seniorskiej piłki a to świadczy o jego klasie. Teraz podjął się np zadaniu odbudowania Jelienia ponownie wyciągnął rękę do Bonina itd.
Nie wiem jak ten sezon potoczy się dalej dla Górnika być może upadną jeszcze niżej, a to nie zmieni mojego stosunku do tego trenera. Po prostu gdzieś to wszystko musiało pęknąć, nie da się wygrać ligi tylko przygotowaniem fizycznym i organizacją gry. Trzeba mieć jeszcze piłkarzy.

FraMat 16.03.2013 22:21

ale tak jest ze wszystkimi wynalazkami polskiej myśli szkoleniowej:

- trenerowi daje się trochę czasu, dużo zaufania i przeciętnych piłkarzy zmotywowanych do jakiegoś sukcesu (choćby żeby odejść do Hanoweru)
- trener z PMS ćwiczy najprostsze warianty taktyczne rozpoczynając od ćwiczenia gry defensywnej a potem wprowadzając kilka sposobów rozegrania piłki w ataku.
- pierwsze pół roku pracy powoduje, że druzyna się zgrywa, zaczyna grać zespołowo, co wystarcza do gry i zwycięstwa z każdym prawie w tej ekstraklasie
- gracze nabywają pewności siebie, powielają schematy, wygrywają, jeden czy drugi piłkarz, ktory prosto kopnął piłkę zostaje ogłoszony talentem dziesięciolecia i odchodzi, najlepiej gdzieś na zachód
- drużyna zdobywa wicemistrzostwo, albo podczas kryzysu Wisły czy Legii mistrzostwo Polski a trener zostaje ogłoszony geniuszem podczas gdy jest tylko szczęśliwym strażakiem
- wszyscy już widzą jak ta drużyna gra i ze w zasadzie ma tylko dwa, trzy schematy
- drużyna zaczyna przegrywać a trener i jego kibice zostaje sprowadzony na ziemię

Nawałka, Lenczyk, czasami Smuda, Michniewicz, Probierz, itd....

marek2a 16.03.2013 23:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1303918)
nie da się wygrać ligi tylko przygotowaniem fizycznym i organizacją gry. Trzeba mieć jeszcze piłkarzy.

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:Mylisz sie Waść ,da się .Da sie nawet wejść do grupy w LM. patrz Dan,Dan Petrescu. i taki dziwny klubik Unirea Urziceni.

speedfashion 16.03.2013 23:51

@FraMat

Co tu dużo mówić, w jednym poście przedstawiłeś "złożoną strukturę" polskiej piłki kopanej.

Dziękować.

Dariook 17.03.2013 05:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1303918)
Nie wiem jak można mieć jakieś wątpliwości co do tego nazwiska. Nawałka zrobił zespół z pół piłkarzy, większość nazwisk nic nie znaczyła w piłce, to on odbudował Gancarczyka, przez moment zrobił piłkarza z Bonina. Podczas jego pobytu Danch, czy Kwiek osiągnęli życiowy poziom. To pod jego okiem niechciani piłkarze jak Magiera czy Mączyński zaczęli tak grac,że wielu widziałaby ich ponownie w Wiśle.
To on uratował budżet Górnika wprowadzając Milika do składu, również dzięki niemu Górnik sprzedał za kupę forsy takich piłkarzy jak Siokorski czy Jeż którzy już na polskich boiskach nie zagrali tak jak w Zabrzu. Również on wprowadzał Nakoulme który grał tak że nawet kluby z Francji widziałoby go w składzie.
Prawy pomocnik Olkowski również został wprowadzony do ekstraklasy przez Nawałkę, jeszcze nie tak dawno mocno starali się o niego działacze Lecha, podobno też my.

Jak patrze na skład Górniak to jest zespół o śmiesznie słabych personaliach, to tylko i wyłącznie zasługa trenera, że teraz przeżywają rozczarowanie związane z tym że wysiadają z wyścigu o mistrzostwo polski. Niby miał czas na zbudowanie drużyny i te sprawy tylko polecam zwrócić uwagę na to że w Górniku też ciągle dochodzilo do roszad a to wyciągnęli mu Banasia, Bonina, Sikorskiego, Jeża, Milika. Za każdym razem potrafił sobie poradzić. To jest zespół, który straszy w ataku Łuczakiem.

Czy Adam Nawałka ściągnął chociaż jednego wyróżniającego się albo solidnego ligowe piłkarza z Estraklasy ? Nie on ciągle musi borykać się z tym aby odubdowac jakiegoś upadłego piłkarza, wprowadzić kogoś do seniorskiej piłki a to świadczy o jego klasie. Teraz podjął się np zadaniu odbudowania Jelienia ponownie wyciągnął rękę do Bonina itd.
Nie wiem jak ten sezon potoczy się dalej dla Górnika być może upadną jeszcze niżej, a to nie zmieni mojego stosunku do tego trenera. Po prostu gdzieś to wszystko musiało pęknąć, nie da się wygrać ligi tylko przygotowaniem fizycznym i organizacją gry. Trzeba mieć jeszcze piłkarzy.

Już miałem napisać, że może akurat Nawałka miał szczęście, że przyszło apogeum bla,bla,bla...i olśniło mnie Sikorskim.
Bramki Sikorskiego, nie mogły być dziełem przypadku. Nawałka to czarodziej

A tak na serio. Ten nowy stadion co im budują to też zasługa Nawałki ?

borys 18.03.2013 10:13

4 wygrane, 2 remisy (w tym jeden bardzo nieszczęśliwy).

Zajmujemy 9 miejsce. (gdyby nie sędziowie było by 6 miejsce i 3 pkt. straty do beczki).
Przede wszystkim pokazuje to jak przypadkowa jest E-klasa. Strach pomyśleć co by było gdyby w poprzedniej najgorszej od lat rundzie było choć 1,2 wygrane więcej...

Brawo dla Kulawika, bo to chyba w końcu jest drużyna. Materiał ludzki pozostawia dużo do życzenia ale to jest grupa, którą coś tam zaczyna łączyć.
Z drugiej strony nie podniecajmy się bo wygrywamy z drużynami z niższych stanów tabeli. (Poza Polonią ale oni maja swoje problemy).
Nadal potrzebujemy gruntownej przebudowy, i oby komuś nie urodziło się, że nie jest to konieczne...

P.S Już jakiś czas nikt nie wspomina o zaległych wypłatach, problemach finansowych - zbieg okoliczności???:)

wolfy 18.03.2013 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1304095)
4 wygrane, 2 remisy (w tym jeden bardzo nieszczęśliwy).

Nazywajmy rzeczy po imieniu - sędzia nas skręcił.

funkykoval 18.03.2013 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1304119)
Nazywajmy rzeczy po imieniu - sędzia nas skręcił.

E tam jaki tam sędzia - zwykły pier....y kalosz i tyle. Zresztą Borski na Wiśle powinien mieć zakaz wejścia - mistrz jeśli chodzi o kręcenie lodów niepozornych. Ja w każdym razie pucharowego meczu z Ruchem z poprzedniego sezonu nie zapomnę temu gnojowi nigdy....

domin_czyzyny 18.03.2013 14:38

jeśli chcecie Wisły silnej, to od następnego meczu radzę niektórym pójść na stadion (kupić bilet, kupić piwko, herbatę, kiełbachę, wrzucić 5-10 zł do puchy SKWK), a nie oglądać mecz w TV i komentować go na forum !

FraMat 18.03.2013 15:23

Fajne, ale jakoś Ci nie wierzę... Jak pieniądze za bilety, piwko, kiełbaskę przekładają się na silną Wisłe?
Nie żebym w ten sposób nie "inwestował" :P ale jakoś nie widzę przełożenia. Nawet gdybym podczas najbliższego meczu na Reymonta kupił całe dostępne tam piwo to jak zagwarantujesz mi, że Wisła będzie silna?

mistico 19.03.2013 10:12

Jak wypijesz wszystko co kupisz, to może Ci się spodoba ich gra :) A jak będziesz leżał, to i w tabeli nie będziemy tak nisko

Wracając do tematu - czy gdzieś w jakimś wywiadzie pan Kulawik uzasadnił decyzję o uporczywym wystawianiu na skrzydle Burligi ? To czołówka naszej drużyny w kategorii "Człowiek drewno". Może tam grać Boguski, nawet Sikorski mógłby tam zagrać i byłby lepszy. Nie dość, że co mecz gramy dwoma defensywnymi pomocnikami, to jeszcze dokładamy obrońcę do pomocy. Rozumiem, że normalnie będzie grał Kosowski, ale jest kilka lepszych wariantów niż Burliga.

Sancezz 19.03.2013 12:48

Ja widzę na ławce trenerskiej Dariusza Wosza. Gość całą karierę grał w bundeslidze, był liderem swoich drużyn, było od razu widać, że myśli na boisku. Od zakończenia kariery piłkarskiej zaczął trenować młodzierzową drużynę Vfl Bochum.

syryls 19.03.2013 13:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mistico (Post 1304247)
Jak wypijesz wszystko co kupisz, to może Ci się spodoba ich gra :) A jak będziesz leżał, to i w tabeli nie będziemy tak nisko

Wracając do tematu - czy gdzieś w jakimś wywiadzie pan Kulawik uzasadnił decyzję o uporczywym wystawianiu na skrzydle Burligi ? To czołówka naszej drużyny w kategorii "Człowiek drewno". Może tam grać Boguski, nawet Sikorski mógłby tam zagrać i byłby lepszy. Nie dość, że co mecz gramy dwoma defensywnymi pomocnikami, to jeszcze dokładamy obrońcę do pomocy. Rozumiem, że normalnie będzie grał Kosowski, ale jest kilka lepszych wariantów niż Burliga.

Każdy tak myśli. Przyczepić możemy się dopiero wtedy kiedy drużyna zacznie przegrywać(nie daj Boże!), że Burliga będzie grał było wiadome od tego że przedłużyli z nim kontrakt, a dokładnie łysy debil. Ważne że wygrywamy, może Kulawik sam się przekona że Łukasz to jest jednak zawodnik półka niżej, w Ruchu nie był podstawowym a gdzie dopiero w Wiśle.

Drozd 19.03.2013 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mistico (Post 1304247)

Burliga jak na bocznego jest wysoki zanim się rozpędzi jest trochę rozlany, ale pamiętam Kose jak zaczynał, też wyglądał na drewnianego. Przypuszczam, że na teraz byłoby lepsze wyjście, jednak trener widocznie myśli o przyszłości. Skoro utrzymanie już raczej mamy... Kosy wiecznie nie będzie.

Oczywiście żartuję, z tym utrzymaniem.

KOMINEK 19.03.2013 22:54

Podobno niedawno był wywiad w Dzinniku Polskim z Kulawikiem .Ma ktoś dostępm do niego?

silver03 19.03.2013 23:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1304341)
Podobno niedawno był wywiad w Dzinniku Polskim z Kulawikiem .Ma ktoś dostępm do niego?

Chyba to:
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sp...a-kryzysu.html

domin_czyzyny 20.03.2013 00:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1304139)
Fajne, ale jakoś Ci nie wierzę... Jak pieniądze za bilety, piwko, kiełbaskę przekładają się na silną Wisłe?
Nie żebym w ten sposób nie "inwestował" :P ale jakoś nie widzę przełożenia. Nawet gdybym podczas najbliższego meczu na Reymonta kupił całe dostępne tam piwo to jak zagwarantujesz mi, że Wisła będzie silna?

Gdyby zamiast 11200 osób na Pogoni było 18000 osób i te osoby kupiły cos w cateringu (a moze nawet cale piwo lub inne artykuly-co nie jest trudne), przy dobrych wiatrach jeszcze by kupily cos w sklepie z pamiątkami to zysk z dnia meczu byłby większy, większe byłyby tez zyski z reklam na stadionie, itp. A co za tym idzie mielibyśmy większe możliwości przy tworzeniu lepszej drużyny.

Oprócz tego gdyby z tych 18000 osob taki sam procent wrzucił do puchy SKWK to także Stowarzyszenie miałoby większe fundusze na oprawy meczowe- co z kolei upieksza widowisko i zachęca do kolejnego odwiedzenia R22.

Ale jesli zamiast tego "kibice Wisły" siedzą w domu przed tv to największy zysk ma osiedlowa biedronka ze sprzedanych browarów.

Gwiaździsty 20.03.2013 08:49

Skoro na o wiele gorsza kichę w wykonaniu kopaczy, w zeszłym sezonie potrafiło przychodzić po 17 tys. ludzi to tym bardziej teraz byłoby wiecej, kiedy zaczęli szybciej biegać po boisku. Ale niestety w klubie komuś ubździły się we łbie jakieś wojenki z kibicami, to teraz jest tego efekt. Za przebywanie na stadionie nie w tym miejscu co trzeba można trafić do więzienia, więc ostrożniejsi wolą nie ryzykować. Ciekaw jestem ile w tym sezonie karnetów poszło ? Do czasu wojenki schodziło przeważnie tak między 8 a 9 tys. Może teraz klub się pochwalić ile sprzedał na wiosnę ? A potem ufundować puchar temu magikowi co do tego doprowadził. Ja sam w tym sezonie nie kupiłem karnetu. Po raz pierwszy od wielu lat.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl