![]() |
Widzę zę kolega FraMat ma jakieś pretensje do Pana Bogusława.
Drugi twój post dzis czytam i drugi raz masz w podobnym tonie. Raz że przez to że wtrącał sie do tego jak Wisła obracała środkami finansowymi ( a przecież jest włąscicielem ) to powinien ponieś konsekwencje finansowe i nie domagać sie zwrotu swojej kasy. A teraz że tak naprawde to od samego początku chodzilo o tereny okołostadionowe ... |
Pierwszym zadanie jest ustabilizowanie budżetu i wyjście z długów zewnętrznych + zaległych pensji i mam wrażenie że jest to teraz realizowane.
Po realizacji tego etapu są 3 drogi 1) zostajemy z budżetem około 30 mil licząc na jakiś drobnych sponsorów i zajmując miejsca koło 5 raz wyżej raz niżej 2) Cupiał sprzedaje część udziałów i w zależności od uzyskanej kwoty + pozyskanego sponsora zaliczamy progres 3) Cupiał sprzedaje Wisłę i tu jest wielka niewiadoma bo w zależności od inwestora może się wszystko zdarzyć. Innych dróg raczej nie widzę |
Cytat:
Niestety problemem jest także to, że Telefonika nie wywiązuje się nawet z "ustalonych wcześniej zobowiązań". Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ci z Was, którzy domagają się szczerej i jednoznacznej deklaracji BC nie zastanowią się nad skutkami jeśli powie: nie dokładam bo nie mam/nie chce mi się... - 3 tysiące, a potem mniej na trybunach - gra wychowankami + dziadami typu Żytko i zgrani emeryci - spadek i kompletny brak perspektyw A teraz można się jeszcze przynajmniej łudzić, że coś się odmieni. |
Cytat:
|
Ciekaw jestem ile (w przybliżeniu)wynosi teraz dług Wisły wobec Telefoniki? Wie ktoś? I jak to z nim jest klub ma jakieś określone terminy na splacanie go? Co w przypadku bankructwa Wisły ? Zostaje czy go nie ma ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale Telefonikę kontrolują banki, w których jest zadłużona. Umorzenie długu byłoby niegospodarnością i wpędziłoby TF w spore kłopoty.
|
Najprawdopodobniej Cupiał i jego doradcy ustanawiali takie przekazywanie pieniędzy, ązeby właśnie w wypadku kontroli banków móc powiedzieć "Tam jest nasz xx baniek" i mieć pewne zabezpieczenie.
|
Cytat:
|
Czyli w sumie jesteśmy w dupie, Cupial inwestować nie będzie, długu nam nie umorzy aa sprzedać klubu tez nie sprzeda, bo kto wyda prawie 100 baniek (razem z długami) na klub w Polsce? Nie wiem czy nie bardziej oplacaloby się ogłoszenie upadłości, start od 0 i w 4 lata znowu jesteśmy w e klapie i bijemy się o mistrza, a tak to nie wiadomo ile ta stagnacja będzie trwała...
|
1.Zdrowie Cupiała nie uległo pogorszeniu
2. Jeśli chodzi o banki co naciskają rozumiem że info od Cupiała bądź prezesów banków |
Ciekawy artykuł i ciekawy cytat
Cytat:
W artykule jest także mowa że obiecany zastrzyk finansowy z Telefoniki nie nastąpił, nie było przelewu. http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...go,nId,1833699 |
Cytat:
|
A ktoś ma jakieś wiarygodne info o zadłużeniu Wisły wobec TF? Bo z tego co widzę, to te 100mln jest już od 5. lat conajmniej.
|
Cytat:
|
Fakt jest taki ze na początku Cupiała w Wiśle pieniądze trafiały nie poprzez przelewy a zwyczajnie Cupiał je przywoził w walizkach . Śmiem watpic ze te pieniądze pochodziły z TF . Kolega tu słusznie zauważył ze ten hipotetyczny dług jest taki jak w danej chwili jest wygodnie.
|
Przez ten dług Cupiał nie może sprzedać Wisły ale też z dnia na dzień nie może się zwinąć
|
Cytat:
Na koniec 2013 roku (raport za 2014 nie został jeszcze złożony): Zobowiązania krótkoterminowe: 124 900 992,04 zł w tym wobec jednostek powiązanych: 100 387 787,66 zł Oprocentowane pożyczki od TF: 38 473 395,57 zł |
Nie znam się. Ale na logikę.
Nie bardzo wierzę w opinie, że klub jest niesprzedawalny, bo banki się nie zgodzą. Nie byłoby działaniem na niekorzyść firmy (Tele-Fonika) sprzedanie firmy zależnej (Wisła), która rok do roku przynosi straty, po cenie odzierciedlającej jej wartość wg rzetelnej wyceny. Opcje są przecież dwie. Albo: 1. TF trzyma Wisłę jeszcze 3 lata. Przez ten czas dług Wisły rośnie, na końcu Wisła upada, licytuje się co się da, odzyskano niewiele. 2. TF sprzedaje Wisłę za kwotę niższą niż długi, ale ma kłopot z głowy. Opcję 1 przerabiamy od lat, żadne restrukturyzacje póki co nie przynoszą sukcesu. |
Weście pod uwagę to ze Wisła przez te lata spłaca w zasadzie jedynie oprocentowanie od długo i to sa bardzo poważne sumy (za tych drani holendrów ) splata odsetek przekroczyła 25% budżetu klubu. Cupiał Wisły nie sprzedaje z wielu powodów z jakich ja nie wiem ale w miłości do klubu WYBACZCIE niewierze .
|
(wikink1) Następny nawiedzony "myśliciel". Wisła nie spłaca żadnych długów po Holendrach (którzy dali MP, najlepszy wynik w europejskich pucharach Wisły od 9 lat i korzyści z pucharów, które gdyby były powtarzalne, zbudowałyby nowoczesny klub sportowy), bo ich nie ma i nie było. Wystarczy zrobić proste zestawienie kosztów i korzyści, czyli kilku pensji i korzyści z pucharów.. nawet jak był jakiś minus, to były transfery, te tuż przed Maaskantem i te po nim.. od Marcelo do Meliksona i kolejne miliony euro.. teraz inny nawiedzony "myśliciel", który będzie zamiast obłędu anty-holenderskiego w Wiśle, prezentował inny, podobny np. przeciw Smudzie, to napisze, że Wisła spłaca teraz Smudę ..otóż Wisła nie bankrutuje z powodu pensji Smudy, czy Genkowa, ani nikogo innego.. podpisywano kontrakty za wola, wiedzą i zgodą Bogusława Cupiała, po czym za jego wolą, wiedzą i zgodą te kontrakty nie wypełniano, albo je zrywając jednostronnie, albo po prostu nie płacąc na czas.. jeśli to decyzje właściciela, to wyłącznie on ponosi za nie odpowiedzialność. Przyczyną biedy w Wiśle jest więc polityka właściciela, a nie tych co lepiej lub gorzej jego plany realizowali, lub realizują nadal.. Wkrótce Wisła będzie płacić prawdopodobnie 3 trenerom jednocześnie, czyli w naszym klubie nic nowego.
Cytat:
Cytat:
|
MILOSZ nie zrozumiałeś mnie mamy identyczne zdanie POZDRAWIAM
|
Fakt, mój błąd, nie zrozumiałem Twojej ironii o "draniach", sorry ;), też pozdrawiam.
|
Wisla prowadzi zla polityke od 96 r. Wtedy juz byly mln naklady w klub. Nieliczono rie z niczym.
|
W 96 r., to tu była ch..,dupa,i kamieni kupa, a nie milionowe nakłady.
Nadzieje na wielką Wisłę padły w lecie 2003, gdy Cupiał rozp...ił drużynę Kasperczaka. |
Mam nadzieję, że Cupiał sprzeda Wisłe. Oby jak najszybciej.
|
Cytat:
|
Oczywiste jest, że banki zgodzą się na sprzedanie spółki- córki nawet za przysłowiową złotówkę.
Pod jednym warunkiem, nabywca albo wykupi zadłużenie od razu, albo je przejmie, czyli zobowiąże się do jego spłacenia w ustalonym terminie tak, żeby Telefonika nie poniosła straty. Inaczej ani Telefonika, ani banki sobie tego nie wyobrażają. |
Cytat:
A ciekawa jest Informacja ze Wisla splaca corocznie odsetki od tych 100mln bo na pewno nie jest to niska kwota, no i latwy zysk dla wierzyciela. |
Wyobrażacie sobie, że ktoś kupuje 18 letni samochód z wliczonymi kosztami wszystkich napraw i tankowań?
|
Cytat:
|
nie porównuj samochodu do firmy...
Samochód jest środkiem trwałym, który się zużywa, a firma ma bilans ze wszystkimi wierzytelnościami i zobowiązaniami. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Podobnie jest z Wisłą i Cupiałem. Zostawia on ją w takim stanie, że nasz samochodzik ląduje na 6 pozycji w lidze i nawala w najważniejszym momencie przez brak dotankowania/serwisowania/smarowania któregoś, a wg mnie którychś elementów (piłkarze) przed (patrząc sportowo, nie kibicowsko) najważniejszym meczem/wyścigiem sezonu warunkującym dalszą pozycję i ilość funduszy na naprawy, wymiany części i na benzynę. Cytat:
|
Cytat:
|
Super - a możesz się odnieść do meritum?
|
nie ma sensu dopóki nie rozumiesz podstaw
|
Podstawy rozumiem, i dużo dużo więcej. Zapewne z racji wykonywanego zawodu nienawidzę korpo gadki, serwowanej m.in. przez Gaszyńskiego. Patryko jak i Fiti zrozumieli przenośnię, w porównaniu do byłego czerwonego. Można pieprzyć 3po3, pytanie - po co?
Podstawą do rozumienia czegokolwiek jest biznes kablowy i jego specyfika, inwestycje Cupiała i stan ekonomiczno-marketingowy Telefoniki. Nie widzę tutaj o tym dyskusji, tylko coś w stylu czy dla Cupiała 100 tys. euro to jest jak dla kibica 100zł czy jednak nie. Przyuważ z kim fruwasz, ptaszku. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl