![]() |
Niby to skrzydłowy, ale wrzutek w czasie meczu i dryblingow mało. Choc to 1 mecz w kadrze, wiec to zaden wyznacznik. Z reszta malo go widzieli na boisku i dostawla malo podan.
|
Cytat:
|
Cytat:
tylko problem jest taki że ten chłopak uważa się za gwiazdę (brawo media), i oferty takiej "Arki" w życiu nie przyjmie, gdzie czytałem wywiad i mówił Legia albo Wisła |
|
Jeśli byłaby okazja wyciągnięcia go w miarę tanio, to można by go ściągnąć, jednak wątpie...
Wg mnie to on jest średniakiem w lidze, a chciałby pewnie zarabiać krocie :) |
Ktoś tu pisał o tym, że Tristan zdobył gola dla WHU.
http://videos.sapo.pt/w3TeawAfTvOlEMdhUDcY :rotfl: |
Cytat:
|
Tyle, że musielibyśmy za niego zapłacić, bo kontrakt nie konczy mu sie teraz, tylko za rok.
Bo kontraktowanie gracza rok wczesniej, byloby nieporozumieniem, jesli mialby rok grzac lawe. |
Ja na miejscu Bednarza rozejrzałbym się po rynku afrykańskim. Ostatnio troche zainteresowałem się tymi rozgrywkami i obejrzałem kilka meczów tamtejszej ligi mistrzów ! Widać , że jest tam kilku niezłych piłkarzy ,którzy mają potencjał. Na mnie najwieksze wrażenie zrobił ten :
http://img405.imageshack.us/img405/7...97aa9d6dd8.jpg http://img405.imageshack.us/img405/1...jpg/1/w294.png Mabi Tresor Mputu - 23 lata , TP Mazembe (Demokratyczna Republika Kongo)., ofensywny pomocnik Piłkarz , którego obejrzałem w 4 meczach afrykańskiej Ligi Mistrzów - dwukrotnie z nigeryjską Enyimbą ,z kameruńskim Cotonsport i sudańskim Al-Hilal. Może akurat tak sie złozyło ale w tych meczach Mputu zdobył 3 bramki i zaliczył 2 asysty.Zawodnik , który zrobił na mnie ogromne wrażenie : jak wiekszość afrykańczyków posiada świetną szybkość i dynamike, imponuje także rzadkimi wśród czarnoskórych piłkarzy umiejętnościami technicznymi. Jego dodatkową zaletą jest uniwersalność.Potrafi grać jako ofensywny pomocnik, cofniety napastnik , dobrze radzi sobie na skrzydle. Po obejrzeniu go w akcji , zainteresowałem się nim i zacząłem przeglądać jego statystyki. Okazało sie , że w tym sezonie ligowym w 30 meczach zdobył dla swojej drużyny 34 bramki.W reprezentacji Mputu rozegrał 12 spotkań i strzelił w nich 3 bramki.Bardzo dziwi mnie to że ten piłkarz nie gra jeszcze w Europie, bo ma napewno predyspozycje do gry nawet w czołowych klubach europejskich. Myśle , że Wisła byłaby wstanie pozyskać tego piłkarza. Jak wiadomo kluby afrykańskie nie dysponują takimi możliwościami finansowymi jak kluby europejskie, w dodatku jego klub nie należy do najbogatszych w Afryce (tak jak kluby egipskie lub sudańskie). Z Pawłem mógłby stworzyć zabójczy duet lub w razie potrzeby grać jako ofensywny skrzydłowy. Tutaj podrzuce dwa filmiki z bramkami Mputu. Wiem , że zaraz powiecie , że filmiki są gówno warte ale musicie mi wierzyć na słowo , że gościu jest zajebisty :) http://www.youtube.com/watch?v=cJieG...eature=related (prawie jak Kuba Błaszczykowski):-D http://www.youtube.com/watch?v=7hMzv...eature=related (prawie jak Paweł Brożek ):-D |
http://www.transfermarkt.de/de/spiel...or/profil.html
Interesowały się nim kluby angielskie. |
My bierzemy graczy za darmo a nie za 1 mln euro.
|
Maciuś nie przesadzajmy ! Ceny na transfermarkcie są zawsze zawyżone. Myśle że właśnie ze względu na to , że podobno interesowały sie nim angielskie kluby. Jak damy 0,5 miliona to spokojnie mamy tego piłkarza i jeszcze nam Mazembe dołoży jakiegoś młodego , perspektywicznego grajka. Osobiści wole dać tyle za niego niż za Gargułe. Po pierwsze jest młodszy (można jeszcze na nim zarobić ) po drugie jest uniwersalny i może na obu pozycjach na których wzmocnieniu nam zależy grać (atak i skrzydło) . A po trzecie jest po prostu lepszy .
|
Cytat:
|
Kamil jakby wszyscy myśleli tak jak ty to afrykańscy piłkarze w ogóle nie graliby w Europie. Futbol afrykański bardzo się rozwinął w ostatnich latach o czym świadczą choćby wyniki reprezentacji z "Czarnego Lądu" na MŚ.Wielu piłkarzy afrykańskich gra w ligach , w których teoretycznie powinni mieć problemy z aklimatyzacją np. w Szwecji , Danii, Norwegii i odgrywają tam kluczowe role.:shock: Pozatym nigdy nie ma pewności czy dany piłkarz się sprawdzi . Dasz mi taką gwarancje np. w przypadku Garguły ?? Powiem tak : Jak ktoś dobrze gra w piłke to sobie wszędzie poradzi.:-)
Kolejny piłkarz , który mógłby wzmocnić naszą druzyne to : http://img88.imageshack.us/img88/114...appcotatf4.jpg http://img88.imageshack.us/img88/122...jpg/1/w230.png Kassaly Daouda , 25 lat ,Cotonsport Garoua (Kamerun), bramkarz Jeden z wyróżniająctch się piłkarzy najlepszego kameruńskiego klubu. Pochodzi z Nigru. Bezprzecznie najlepszy bramkarz tej edycji afrykańskiej Ligi Mistrzów. Jedno jest pewne: Na nic by sie nie zdały bramki Daouda Kamilou (najlepszy strzelec zespołu) gdyby nie znakomite interwencje Kassaly. Czarnoskóry zawodnik to jeden z najlepiej spisujących sie na linii bramkarzy jakich widziałem. Pomagają mu w tym znakomite warunki fizyczne (ponad 190cm wzrostu) i świetna skocznosć. Niektóre jego interwencje przypominały mi parady byłego bramkarza reprezentacji Kamerunu - N'Kono.Jego mniejszymi zaletami są : pewny chwyt , stabilność formy i znakomita współpraca z obrońcami. Troche słabiej jest u Kassaly z grą na przedpolu ale nie popełnia w tym aspekcie dużych błedów . Bramkarz , który niemiałby problemów z wygryzieniem ze składu Pawełka . Myśle że tak jak w przypadku Mputu nie byłoby trudne pozyskanie go. |
Słabi Ci piłkarze. Z youtuba to można teledyski pooglądać, a nie oceniać przydatność piłkarzy do klubu w teorii mającego ambicje na Ligę Mistrzów czy fazę grupową pucharu UEFA. Gdzieś ich widział? Puszczają ligę kameruńską w jakiejś TV w Europie? Z chęcią bym obejrzał bananowy song. :-)
|
1. Po czym wnioskujesz , że są słabi ? Widziałeś ich w akcji ? Ja widziałem i ci powiem , że takiemu Mputu niektórzy nasi piłkarze moga buty czyścić.
2. Nie widziałem ich w rodzimych ligach tylko w Afrykańskiej Lidze Mistrzów . I to nie w jakiś ogórkowych zespołach tylko w czołowych klubach . 3. Można obejrzeć niektóre mecze na SopCascie ! Zapraszam ! 4. Tak jak wczesniej napisałem " Te filmiki są gówno warte" ale ja nie oceniam po filmikach , tylko po całych meczach. Co wam miałem całe mecze nagrywać ? Masz jeszcze jakieś "mądre" argumenty ? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
1. Tak ale mogą czyscić buty lepszym a to , że nasi mogą im czyścić buty znaczy że są lepsi od naszych . Argument jak nic :)
2. Jak sie ogląda mecze jakiś ogórków a nie Kamerun - Nigeria itp. to trudno się dziwić :) np. Mecz Luxemburg - Malta też nie zachwyca poziomem , ale nie można na jego podstawie powiedzieć , że w Europie jest słaby poziom. 3. Ja już wyrosłem :):lol: Ale tak to jest : Twierdzisz , że są słabi a w akcji nie chcesz ich obejrzeć ? Boisz sie , że będziesz musiał przyznać mi racje ?? 4. O Panu Wdowczyku to nie jest temat tylko jak już coś to o Panu Bednarzu :). Napewno ich obejrzymy w lepszych ligach . Tylko wtedy będziemy załowali , że mogliśmy ich mieć u siebie . :-/ AYALA czy ja mówie żeby ich odrazu ściągać ? Przeciez można ich pooglądać , zaprosić na testy . Przecież to nie zaszkodzi :) . Trzeba tylko chcieć ! Nie gadaj mi tu o Lechu bo już mnie to w****iać zaczyna. Udało im sie Stilica ściagnąć i już - " Lech ma świetny scauting". Zobaczymy jak te nowe "perełki" będą grały . Ale to już rozmowa na osobny temat . |
Cytat:
Lech Stilicia widzial tylko na tasmach nikt go na zywo nie ogladal.Wygladal na Dvd fajnie wiec go szybko zakontraktowali. |
Kupiłbym teraz: Bąka, Romeu, Grzelaka i Beto. A latem Gargułe, Pawłowskiego, Ivanovskiego i Bartczaka
|
Kolejnym zawodnikiem , którego Wisła byłaby wstanie pozyskać i byłby on niewątpliwie wzmocnieniem jest :(tym razem już nie z Afryki)
http://img132.imageshack.us/img132/3...ozak270gv2.jpg http://img132.imageshack.us/img132/4...jpg/1/w203.png Jan Kozak - 28 lat , Artmenia Bratysława (Słowacja ), środkowy pomocnik Jeden z najlepszych piłkarzy ligi słowackiej . Kilka lat temu był etatowym reprezentantem kraju U-18 i U -21. W sezonie 2005/2006 głównie jego postawa zadecydowała o zakwalifikowaniu sie słowackiego zespołu do fazy grupowej Ligi Mistrzów. Wtedy w pokonanym polu Artmedia pozostawiła Celtic i Partizan Belgrad. Kozak wyróżnia się niekonwencjonalnym i dokładnym podaniem. Jest bardzo niebezpieczny przy stałych fragmentach gry . Świetnie wykonuje rzuty wolne i jest grozny w pojedynkach powietrznych przy rzutach rożnych. W dodatku jest pewnym egzekutorem rzutów karnych. W reprezentacj izadebiutował dopiero po ukończeniu 25 lat. Do tej pory rozegrał w niej 14 meczów w ,których zdobył jedną bramke. Jest piłkarzem o dużym doświadczeniu. Z wyjątkiem rodzimej ligi grał również w lidze czeskiej (Slavia Praga) , Premiership ( West Bromwich).W młodości zaliczył także epizod w lidze belgijskiej (KSC Lokeren). Myślę , że byłaby duża szansa aby piłkarz ten przeszedł do Wisły.Wartość piłkarza jest szacowana w granicach miliona euro ale kontrakt Kozaka wygasa w czerwcu, więc dla Artmedii to ostatnia szansa aby na nim zarobić.Myśle ze kwota oscylując w granicach 300-500 tys euro w pełni zadowoliłaby słowaków. Z indywidualnymi zarobkami nie powinno być problemów , ponieważ jak wiadomo liga słowacka nie jest potentatem finansowym i Jan nawet jak na polskie warunki w słowacji zarabia "śmieszne" pieniądze. |
Ten Mputu jest dobry
http://www.youtube.com/watch?v=YcLcs...eature=related Trzeba go kupic. Szkoda, ze Golota jeszcze chce walczyc, bo jakbysmy ich obu mieli to napastnicy rywali nawet by nie pomysleli, zeby sie pod nasza bramke dostac. |
Raz ślepej kurze ziarno z tym Stilicem,choć wg mnie nadhodzącą rundę gość będzie miał średnią. Ich piaskownica.
Z tymi Murzynami to niezły trop,Europa przerabiał już to z 20 lat temu. Tam wszytko jest przebrane okrutnie. Jak ktoś coś umie to już gra w Francji czy Hiszpani, do nas taki gość raczej średnio by się wybierał. Kluby tam aż tak malo nie płacą znowuż, skończmy z legendami. Poza tym taki gość na testy nie przyjeżdża. Albo kupujesz albo nie. Testy to przechodzić może jakiś no name a nie facet rozpoznawalny z Afrykańskiej Ligi Mistrzów. Nie każdy to Baszczyński. przypomnia mi się sytuacja, jak pewni medrcy z KGHM-u zauważyli,że w Demokratycznej Republice Konga, żaden duży koncern surowcowy nie wydobywa miedzi. A pokłady tam są gigantyczne. No to co zrobili geniusze z KGHM-u. Sruu,wykupili udzialy w złożach, ba nawet hutę kupili miejscową, droge wybudowali. I....huta była tak przestarzałą,że w czasie produkcji traciła 50 procent wydobytego materiału:). A na papierze też wszytko tak ładnie wyglądało.Nie będę wspominal ,ze inwestycja zakończyła się in munus. Do czego to pisze. Aby realizować jakieś plany w Afryce to nalezy mieć gruntowne rozeznanie w temacie. Być na miejscu, bo jak czlowiek tylko opiera się na tym co piszą i mówią, to może wyjść na idiotę nabitym na dużą kasę.Zresztą odsylam do wspominek Kolakowskiego,jak to w Afryce z pilkarzami bywa:) Poa tym nalezy zadac sobie pytanie,jak taki dobry to czemu nie gra w Francji czy w Hiszpani,nawet w drugiej lidze? |
Cytat:
|
co do zawodników a Afryki to cóż częściej pewnie trafia sie takie Omeonu ( dziś gra w 3 lidze w Szwecji) niż Olisadebe lub Uche.Obawiam sie że ten rynek jest już przebrany przez Francuskie kluby.
Pewnie dałoby sie wyłowic jakaś perełke gdzies w rezerwach hiszpańskiej drużyny jak kiedyś Kalu.Do dziś nie zapomne jego wyskoku do głowki na wysokośc pierwszego piętra |
Wasiu czy to ze raz czy nawet dwa ktoś sie niesportowo zachował i dostał czerwoną kartke oznacza , że nie jest dobrym piłkarzem ? Nie tacy już zawodnicy się gorzej zachowywali.Taki naprzykład Totti co opluł Poulsena na Euro ? Znaczy , że jest słaby ?
Marszałek dobrze mówisz ale w paru kwestiach sie z tobą nie zgadzam. taki piłkarz jak Mputu chetnie wybrałby się właśnie do nas ponieważ narazie nie ma szans na angaż w takich klubach jak Tottenham, Standard Liege czy Olympiakos Pireus. (mimo że te kluby go obserwuja )W naszej lidze taki piłkarz mógłby się o wiele lepiej wypromować niż w Afryce. W dodatku zarobki w klubach z krajów takich jak Kongo, Kamerun ,Niger, Maroko są słabe. Zdarzają sie w Afryce kraje , w których piłkarze niezle zarabiają ale są to raczej Egipt, Sudan,Nigeria.. Kolejna rzeczą w ,której sie z tobą nie zgodze jest kwestia testów. Nie chce już powiedzieć , że piłkarze afrykańscy sie "nie szanują" ale naprawde kilku czołowych piłkarzy z najlepszych lig w Afryce jezdziło po różnych krajach szukając pracodawcy w Europie i nie byli to wcale piłkarze słabi ! Mi sie wydaje , że w naszym wypadku Afryka to dobry kierunek . W końcu my szukamy tanich piłkarzy , a tańszych grających na takim poziomie nigdzie indziej nie znajdziesz. Naprzykład taki Mputu gdyby grał w Europie i dajmy na to był francuzem to jego cena wynosiłaby 5mln a nie 0,5 mln. Takie realia :-) Widze że wielu z was tu wątpi w to , że w Afryce są jeszcze jacyś niezli piłkarze , którzy jeszcze nie grają w Europie. Ja was zapewniam że są. trzeba tylko dobrze poszukać. Staram się wam przedstawić właśnie takich , którzy moim zdaniem są właśnie takimi jeszcze nie odnalezionymi diamentami. Ale niewykluczone , że wkrótce do Francji lub gdziej indziej trafią. |
Większość jforumowiczów jest na nie, bo nie. Więc tym bym się nie przejmował.
Z resztą ty nie przekonuj forum, tylko przekonuj Bednarza :) |
matizaq - troche sobie zazartowalem, bo musze przyznac, ze zawodnik ciekawy, ale szanse na sprowadzenie go sa znikome. Na tym linku co dalem jakis Belg pisze, ze podobno juz gdzies poszedl to belgijskiego klubu.
Ale Twoje pomysly co calkiem niezle, moze uda Ci sie nawiazac wspolprace z Bednarzem :D |
Cytat:
Załóżmy hipotetycznie - pozyskujemy : Mputu za 500tys Kozaka za 400tys Kassaliego za 100tys Pawłowskiego za 500tys Romeu za darmo Wydajemy około 1,5 mln euro i nowe poznańskie "gwiazdki" mogą nas oglądać wraz ze swoimi znakomitymi scautami i wszędobylskim trenerem w przyszłym sezonie Ligi Mistrzów :-D |
Ten Mputu to kawał dobrego piłkarza wysarczy zobaczyć w komentarzach z jakimi klubami jest łączony (Arsenal,Blackburn,Standard).
|
A mnie ciekawia nazwiska jakie komentator wymienia.
Lua Lua, Shabani Nonda. Silne sklady maja te afrykanskie kluby. |
Bo te afrykańskie, szczególnie egipskie i południowo afrykańskie, kluby płacą piłkarzom taką kasę, jaką mogli by dostawać w Europie, o czym dobitnie można przekonać się, patrząc na to, ilu egipskich piłkarzy gra w europie. Widział ktoś jak co dwa lata Egipt gra w PNA? Amr Zaki poszedł do angielskiego średniaka i z miejsca został gwiazdą ligi, a z tego co pamiętam to w Egipcie za jakąś sensację olbrzymią nie uchodził. Podobnie Mohamed Zidan, który pierwszy sezon w Niemczech miał wybitny.
Egipt to świetny rynek, ale z wyciąganiem piłkarzy z Egiptu mają problemy anglicy i hiszpanie, więc my o tym możemy pomarzyć. |
Cytat:
vote-for-mikey tez o tym pisałem. Dlatego zamieściłem tu piłkarzy z lig takich jak Kameruńska czy Kongijska. W egipskich klubach też znalazłoby się 3-4 piłkarzy o podobnej klasie do tych których wymieniłem ale niestety są oni nie do wyciągnięcia. |
Z tego co czytałem wynika na to że Mputu idzie na testy do Chelsea (sprostowanie - nic takiego nie wynika po prostu znalazłem kilka takich "rewelacji" ot plotki transferowe)i choć jest to wątpliwe to jednak jest to mzawodnik z dużą renoma na świecie już teraz.- Wojtek_Lok jesteś żałosny sam nie masz argumentów tylko szydzisz i to kompletnie bez powodu ani sensu. Na tym forum mnóstwo jest takich starych mądralów co nigdy niczego konstruktywnego nie powiedzą tylko wciskają te swoje głupie komentarza które nie w nosza nic do dyskusji a tylko zaśmiecają forum. A moderatorzy tylko temu klaszcza, na tym forum powinniśmy komentować sprawy sportowe a nie komentować komentarze innych - jak ktoś chce to niech się przeniesie na wp albo interie -wybór jest ogromny !
|
Cytat:
A jaki rynek nie jest przebrany ? W ten sposób można siedzieć na dupie i powiedzieć niema na świecie dobrych piłkarzy do wzięcia bo wszędzie jest już przebrane. W afryce Francuzi, w Europie Niemcy i Anglicy a na księżycu Marsjanie. Całę szczęście ostała się jedna Bośnia ale ona już też zaklepana przez kolejorza. Dobrych piłkarzy można znaleźć wszędzie problem z tym żeby znaleźć piłkarza z potencjałem który narazie nie przykówa uwagi innych. Brawa dla kolegi że znalazł Mputu - ale obawiam się że jest to już piłkarz na którego patrzy pół europy (co nie zmienia faktu że nie jest nie do wyciągnięcia, chyba że żeczywiście przesądzone jest jego przejście do Standardu albo klóbu Premiership. Najtrudniej jest ocenić wysoko potencjał piłkarza którym inni gardzą a potem udwodnić że się mylili. |
Cytat:
|
Jak się czyta ten temat to aż się oczy przeciera kogo potraficie znaleść.... :O
Większość transferów z tego tematu, w ogóle nie do zrealizowania, dlatego ja nie odkryje Ameryki i powiem "Gdybym był Bednarzem" to sprowadzał bym po prostu więcej młodych, rokojucąch i może troche zgapie od dzisiejszego wydania PS, ale faktycznie zobaczcie na skład z sezonu gdy Wisła gromiła Parme i Schalke furore robili młodzi: Strąk,Uche, ciągle jeszcze młody Żuraw, Kosa, po sukcesach w PUEFA posypały się kolejne mistrzostwa, a teraz... |
Gdybym był Bednarzem to bym na nim grał, opowiedziałbym... :D
A tak na poważnie to bym dopiął te transfery które mają być dopięte no i postarałbym się wymusić u Bossa stworzenie choćby namiastki siatki scoutingowej ;] |
Nie chce już powiedzieć , że piłkarze afrykańscy sie "nie szanują" ale naprawde kilku czołowych piłkarzy z najlepszych lig w Afryce jezdziło po różnych krajach szukając pracodawcy w Europie i nie byli to wcale piłkarze słabi
Jakże istotny fragment, który mówi bardzo wiele,aż za wiele.Eto,Droghba, przytaczam największe nazwiska. Co łączy tych piłkarzy? Poza tym,że są znakomitymi kopaczami, zarabiającymi krocie? Lubią sprawiać problemy,że to ujmę wychowawcze. Nie na miarę chłopców z dawnego Leeds, ale innego typu. Są to problemy o podłożu finansowym. Wystarczy,że ktoś im zawróci w głowie, jaką sumką, i już zaczynają się z nimi przejścia. Jakieś ciche negocjacje między megnagerami a rzekomym przyszłym pracodawcą itd. Wszytko to wpływa negatywnie na drużynę, w której grają. Pal licho taka Barcelona czy Chelsea. Mają na tyle dobrych kopaczy, że jakoś sobie bez Eto czy Droghby radzili. Ale już nasz przykład z Uche nie jest taki miły. Pseudo zainteresowanie ze strony Ajaxu, spowodowało u tego chłopca, z niewątpliwym talentem, odpływ krwi z mózgu a w drugą stronę popłynęła sodówka. Chciał odejść,bo mu więcej kasy oferowali, rzekomo. Na piłkarzach z Afryki bardzo ciężko budowac zespół. Giganci jakoś sobie radzą, bo mają wystarczające środki, aby okiełznać aspiracje finansowe kopaczy z Afryki. Co innego my. Sprowadzając takiego gracza( raczej drugi sort) musimy brać pod uwagę naprawdę wiele istotnych czynników. Zresztą, tak jak przy kupnie każdego kopacza, ale przy piłkarzach z Czarnego Lądu należy zwrócić szczególnie uwagę na jedną ważną kwestię. Piłkarze z Afryki to nie są goście pokroju Marcelo, który gra w otwarte karty i mówi, że kopie u nas,aby się wybić gdzieś dalej. Piłkarze z Afryki, zwracają uwagę nie tyle na rozwój własnej kariery, co na szybkie wzbogacenie się. Myślą krótko terminowo. Stąd te wojaże dobrych piłkarzy Afrykańskich po klubach zachodnich, i udziały w testach. Poza tym, Matizaq, weź pod uwagę taką rzecz. Kupując piłkarza, który już gdzieś przechodził testy i nie został zatrudniony, sam sobie zmniejszasz pole manewru przy ewentualnych negocjacjach z potencjalnym nabywcą twojej gwiazdy:). Sprzedaż jasne,ale z ceny musisz zejść. Nie masz jak wybić kontrargumentów przyszłemu kupcowi co do jakości gracza,którego od Ciebie kupuje. Był na testach ,nie sprawdził się, a to,że w Polsce się przebił. Średni argument. Z Polski gracze idą za naprawdę średnie pieniądze. Co do piłkarzy z Egiptu. Są to solidni gracze, ale bez rewelacji. Poza tym jak zarabiają w takim Zameleku 7 pensji krajowych co miesiąc i są bohaterami Kairskiej ulicy,to na co mają się tułać po Europie? Zdarzają się perełki, ale reszta docenia co ma. To są ludzie żyjący innymi kategoriami. Niemniej ciekawych zawodników wyszukaleś. W wolnym czasie coś o nich poszperam z ciekawości. A tak swoją drogą, czemuż nikogo z Artmedii nie kupilismy?nie pojmuje. Kozak już od dawna powinien u nas kopać. To tak na marginesie.Szukaj nadal. Może a nuż Bednarz przeczyta. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:26. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl