![]() |
Dla mnie gol z Widzewem to była sytuacja zero-jedynkowa. Nie żadna miękka tylko zero-jedynkowa. Ewidentny spalony poprzez absorbowanie uwagi bramkarza, mieliśmy zwyczajnego farta, że sędzie popełnił ewidentny błąd na naszą korzyść.
Jakbym miał brać pod uwagę miękkie faule, kartki czy sytuacje do tzw interpretacji to bym zwariował. Z resztą decyzji nas krzywdzących też było sporo, chociażby ostatnio w lidze nie było karnego po ewidentnej paradzie obronnej przeciwnika przy zagraniu ręką. Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno z Widzewem jak i z Pogonią szczęście było po naszej stronie. I bardzo dobrze. Forum nie muszę zmieniać, ale nie będę bredził o jakieś fachowości bo Cziczkan dobrą lagę puścił w 90 minucie. Bez żartów. Trenerów się rozlicza z wyników. Rude może nadal w tym sezonie zrobić wynik na ocenę celującą. Niech awansuje do ESA. Pierwszy będę bił brawo. Co nie zmienia faktu, że trzymanie jak najdalej od boiska Ratona i granie czwórką w tyłach by mu niebywale sprawę ułatwiło. Pozdro :):) |
prosze cie , prosze cie , prosze cie .......
|
Teraz wychodzi jednak że rotowanie składem miało sens. Chichkan i Satrustegui złapali ważne minuty z Podbeskidziem, Sobczak odpoczął, Colley odpoczął. Cała czwórka zagrała bardzo dobry mecz z Pogonią. Sobczak dawno tak dobrze nie wyglądał jak w tym meczu.
|
Dziwne jest to, że niektórzy tak łatwo wytykają "fart", bo w dwóch meczach strzeliliśmy bramki w ostatnich sekundach, ale jakoś ślepi są na to, że zarówno dziś, jak i z Widzewem (oraz Piastem pomiędzy), byliśmy po prostu drużynami lepszymi w piłkę nożną. Te bramki nie wzięło się z niczego, tylko z konsekwentnej, mądrej gry. Nie widzę sensu dyskutować z kimś, kto nie widzi całych 90/120 minut, tylko zachowuje się, jakby istniały tylko akcje bramkowe.
|
no tak, a w lidze kopanie po czole i popełnianie dziecinnych błędów.wychodzi że mają wvjebkę w tą ligę a 3pkt powinni dostawać za samo wyjście na boisko
|
Ale co to za dyskusja. Graliśmy bez Ratona w FINALE bo TRENER tak zdecydował. Bez Krzyzanowskiego bo TRENER tak zdecydował. Widac uczy sie na swoich błędach (albo wcześniej nie zawsze miał alternatywę).
Tez uważam zaledwie po 2 meczach ze Czikczan daje spokój i gra świetnie nogami - daleko Ratonowi i Brodzie do niego. Najlepszy nasz bramkarz na ten moment. Z Ratonem mogłoby byc róznie. |
Cytat:
Czy miał szczęście w ostatniej akcji meczu? Tak, ogromne. Czy miał pecha przy słupku Sobczaka? Tak. Czy miał pecha przy strzale Goku? Tak. Czy wynik jest sprawiedliwy? Tak. |
Mial farta, Puchar wygrał bo nauczył sie 1wszej ligi xD
|
Byliśmy lepsi wizualnie, oczywiście.
Tylko, że za wrażenia artystyczne punktów nie rozdają o czym przypomina liga. My mamy mocną kadrę, co m.in. wczoraj udowodniliśmy. Nawet najlepszy trener nie jest w stanie ciamajd nauczyć grać w piłkę. To, że mamy taki rozrzut jakościowy pomiędzy meczami to raczej jest kamyczek do ogródka trenera, nie zaleta. Jak Rude zrobi awans to ocenię go duzo łaskawiej. Niech tylko nie wraca do Ratona i wahadłowych, bo sobie znowu sam problem stworzy z niczego. |
Cytat:
Twoje "oceny" są tyle warte co zeszłoroczny śnieg, bo nie masz zielonego pojęcia o tym co łaskawie oceniasz. Fakt, że rzeczywistość dowiodła klasy trenera, a mimo to gąb co bardziej nawiedzonych krytykantów wciąż nie pozamykała, świadczy tylko o poziomie ignorancji który prezentują. Psy szczekają, a karawana jedzie dalej... Lepsi wizualnie? :rotfl: A wynik to jaki był... skoro byliśmy lepsi wizualnie i wygraliśmy to w czym problem? A wiem... Rude wyszukany przez AI na zlecenie zaskrońca Królewskiego, znajomek Kiko który się nie nadaje, wykręcił wynik niewidziany w Wiśle od czasów Cupiała. Piąty raz w prawie 120 letniej historii klubu. Co za niefart. :>:rotfl: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Twoja dotychczasowa narracja legła w gruzach, więc daruj sobie kolejne kompromitujące przemyślenia i oceny. |
Markus, mógłbyś naprawdę chociaż przez kilka dni przestać grzebać w śmietniku tego forum tylko po to, żeby się do kogoś dosrywać.
Wszyscy się cieszą z sukcesu, nawet jeśli zauważają pewne braki, czy niedoskonałości, ale ty zawsze musisz przypieprzać się do każdego o to, co powiedział/nie powiedział/źle powiedział/inaczej powiedział. Weź, wyjdź na pole, popatrz: jest słonecznie, zielono, słuszna część Krakowa się cieszy. Ciesz się i ty zamiast szukać okazji do dosrywania. No jesteś jak krakowski gołąb z Rynku: fruwasz w odmętach swoich analiz i tylko czekasz, by na kogoś z góry nasrać. |
Cytat:
|
Brawa dla trenera,dla drużyny za grę w tegorocznej edycji Pucharu Polski.To niewątpliwie ogromny sukces Rude ale też Sobolewskiego i Jopa.Wygraliśmy zasłużenie co nawet sami gracze Pogoni przyznali.Świetny game plan,bardzo dobre wykonanie.Mam nadzieje,że będzie to impuls do zakończenia ligi z przytupem i awansu do Esy.
Ps.Drozd przestań pieprzyć o Sobczaku.Gdyby nie on nawet połowy piłek nie udałoby się opanować z przodu.Zawodnik idealnie skrojony na taką grę.Obrońcy najczęściej muszą uciekać sie do fauli żeby odebrać mu piłkę |
Ja też uważam, że zasłużyliśmy na zwycięstwo.
Po prostu widzę, że jedyne dobre mecze rozegraliśmy niestety w Pucharze Polski. Powtarzam kolejny raz - niech trener awansuje do ESA to sam będę piał peany pod jego adresem. A co do gry trzema stoperami to dalej podtrzymuje. Raton i wahadłowi to dwa nietrafione pomysły obecnego trenera. Zobaczymy czy w lidze też wreszcie wyjdziemy czwórką w tyłach, tak jak wczoraj z Pogonią. Mocno na to liczę. Tak czy siak jeśli Rude to spieprzy i nie awansuje to jestem za tym, aby do następnego sezonu przygotowywał nas inny trener. Dla mnie najważniejszy jest awans. Puchar Polski to była fantastyczna przygoda, na którą zapracowało 3 trenerów - ale to jedynie puchar pocieszenia. Wróćmy tam, gdzie nasze miejsce - a będę trenera, który tego dokona wychwalał pod niebiosa. To takie proste. ------------------------------------------- Tak przeanalizowałem co tam pisałem i co tam niby jest kontrowersyjnego? Chłop ma problem, żeby 1,5 punkta średnio w 1 lidze robić to co miałem go głaskać i piać jakim niebywałym fachowcem jest? No na ta chwilę nie jest, mimo 3 bardzo dobrych meczy w PP. To, że my potrafimy zagrać tak jak z Pogonią świadczy, że mamy bardzo dobrych piłkarzy. To, że punktujemy tak żałośnie w lidze jest niebywałe. Ale tak jak mówię, ja go tam nie będę teraz specjalnie krytykował dopóki liga się nie skończy - zapracował na to u mnie zdobyciem PP. Chyba, że ciągle mnie będę markusiki i inne drozdy wywoływać do tablicy. Podsumowując : Ja mam nadzieję, że Rude potrafi uczyć się na błędach i wyciąga wnioski. Byłby to dobry prognostyk przed ligą. Ja jestem fanem filozofii bodajże najbardziej utytułowanego trenera w historii piłki. Co ma zrobić trener? Przede wszystkim nie szkodzić, czasem pomóc. To są słowa Carlo Ancelottiego. Niech nasz trener da naszym piłkarzom grać tak jak lubią i potrafią. Niech lekko pomoże wtedy, gdy trzeba. Niech nie szuka kwadratowych jaj i nie odkrywa piłki na nowo. Dwa filary awansu wg s1mone : - Raton jak najdalej od murawy - Brak wahadłowych |
Cytat:
|
Grę Żyry w tym finale na razie przemilczę,teraz jest czas na radość.
|
Cytat:
Rude wdraża swój system gry i przynosi to owoce. Tyle że nic wartościowego nie powstaje od razu. Największym błędem było pozostawienie Sobolewskiego który jest bez pojęcia i strata przez to całej rundy. Rude odbudowuje tych piłkarzy przede wszystkim mentalnie. To może zaowacować w ewentualnych barażach. Sobolewski wyszedł na Puszczę 7-mioma obrońcami, z wiadomym efektem. Rude z Pogonią grał swoką piłkę. Żal czasu zmarnowanego przez Sobolewskiego, ale może nie wszystko stracone. |
Szkoda, że inni trenerzy przez ostatnie 13 lat nie mieli takiego "farta".
|
Cytat:
|
No fajnie - została udowodniona. Teraz tylko przekażcie mu, że gramy głownie w 1 lidze.
|
Jeśli coś na razie zostało udowodnione, to wszystko co wynikało z pracy Alberta Rude w poprzednich klubach. Czyli bardzo dobra, albo świetna gra z podobnym lub faworyzowanym przeciwnikiem oraz regularne głupie wpadki w sytuacjach kiedy to jego drużyna jest faworytem. Zajebiście, że to pierwsze zostało wczoraj wspaniale potwierdzone. Teraz czas na obalenie drugiej części tezy.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cieszę się ze zdobycia pucharu, oby to był jakiś dodatkowy impuls i punkt zwrotny, ale boję się, ze dwumecz z na przykład oboma GKSami będzie o wiele trudniejszą przeprawą niż przygoda z Widzewem, Piastem i Pogonią. Obym się mylił. |
Puchar Polski to super rzecz dla klubu i wielki sukces trenera. Co by nie było dalej, na pewno będziemy pisać, że ten Puchar zdobył i odniósł sukces. Mam nadzieję, że będziemy po tym zdaniu dodawać "oraz", a nie "ale".
Nie mam nic przeciwko, gdyby okazało się, że to dobry trener, po prostu potrzebował czasu, aby drużyna zaczęła grać, jak tego od niej chce. |
No cóż... Rude zaczął zdecydowanie teraz grać systemem z dwoma stoperami i dwoma skrajnymi obrońcami z zadaniami ofensywnymi, czyli czwórką z tyłu, a nie trójką z dwoma wahadłowymi.
Wydaje się, że takie ustawienie jest najskuteczniejsze w naszej lidze (czy to I czy to ekstraklasie) więc może na razie się tego trzymać bez szukania kwadratowych jaj? |
2 Załącznik(ów)
Garść statystyk dotycząca gry Wisły przedstawiona przez Ćwiąkałę. Warto zwrócić uwagę jak wypada Wisła na tle drużyn z Ekstraklasy w PP.
Również statystyki dotyczące ofensywy na tle pierwszoligowych rywali wyglądają bardzo dobrze. |
Głos w dyskusji panowie eksperci, piękne podsumowanie kilku inteligentnych inaczej iberofilów
https://twitter.com/sportowy_kanal/s...XgE2-lGmhwv6Ow Mocno śmiechłem jak mi się przypomniało to wzmożenie pseudo znawców gdy ktoś zasugerował coś w tym stylu. |
Cytat:
Teraz pojawi się kabaretowa narracja, że puchar to zasługa Jopa, a liga to wina Rude. Jakoś trzeba umniejszyć sukces Królewskiego który na Rude postawił. |
Ogromny sukces w postaci zdobycia PP a niektórzy tylko szukają okazji do jechania po Królewskim i Rude. Może poczekacie chociaż do końca sezonu?
|
Cytat:
Ja tylko wrzuciłem wypowiedź najlepszego trenera najlepszej drużyny tej ligi, który powiedział, iż ucieszył się że Albert zastąpił Mariusza bo w przeciwnym przypadku miałby trudniejszego konkurenta. Chłop raczej wie co mówi. Wnioski każdy wyciąga sobie sam. Tabela I ligi póki co pokazuje, że trener mówiący te słowa odjechał Albertowi o 9 punktów w 11 meczach. Ja to akurat nie mam zdania w tej dyskusji bo o ile Albert jest jaki jest to trudno go porównać do Jopa który praktycznie nie miał okazji się dłużej pokazać. A linka wrzuciłem bo pamiętam jak iberofile rzuciły się tu na kogoś kto śmiał zasugerować, że Jop ważny jest czy coś w tym stylu. |
Oszołomy otrząsnęły się z szoku i znowu kąsają. Widać jak bardzo boli sukces Rude niektórych "kibiców" Wisły.
Wracamy do cyrku p.t. "trener pozorant, asystent mistrz" z czasów duetu Stolarczyk - Sobolewski. |
Jak któryś z PMSow chwalił Rude po jakimś meczu to były ochy i achy jakiego mamy trenera i jak PMSy mówią prawdę. Jak się wypowiedział jakis PMS inaczej to już źle, wszyscy źli i głupoty gadają :D typowe kółko wzajemnej adoracji. Tak samo jak udawanie, że Rude jest super bo jest PP a że w I lidze na 7 kolejek przed końcem padły szansę na top 2 to nieważne, to że nam podjeżdżały Arki, Lechie, Katowice - i to oni zrobili wlansie taka robotę jaka się wymagało od Rude - to nieważne. To że Wisła z pucharów to zupełnie inna Wisła już w lidze to nieważne. Rude top i tyle, wszystko inne nieważne.
|
Cytat:
A Ty piszesz że to : "piękne podsumowanie kilku inteligentnych inaczej iberofilów". Faktycznie ta Twoja inteligencja jakaś inna. Rude, od początku mówił o tym, że ceni sobie doświadczenie Jopa, korzysta z jego uwag i podpowiedzi. Antagonizowanie Rude i Jopa może mieć dokładnie taki sam efekt jak antagonizowanie Polaków i Hiszpanów. Czyli naruszenie jedności drużyny. Komu na tym zależy? Dlaczego? To są pytania na które odpowiedź można łatwo znaleźć przeglądając większość tematów na tym forum. Cytat:
Warsztat Rude można oceniać właśnie po meczach w PP, bo tam piłkarze prezentowali się wolicjonalnie tak jak powinni w każdym meczu, a taktyka i pomysł na grę Rude pozwalał im wygrywać z drużynami o teoretycznie większym potencjale. Teraz czeka nas 6 meczów, które odpowiedzą czy nasi piłkarze potrafią się skoncentrować i zmobilizować, bo jeżeli tak to wygramy wszystko do końca. |
Aha. Czyli drozd jest tym słynnym algorytmem Królewskiego, który ocenia trenerów. Algorytm drozd ocenia tylko wygrane, jak przegrywamy to jest wina piłkarzy. Zgodnie z algorytmem drozdem Sobolewski był nie do ruszenia i to samo jest z Rude, on niczemu niewinien :D
|
https://www.youtube.com/live/WWx58xs...38QC6-g&t=4895
Wypowiedź jest trochę ucięta. Jakoś mam podejrzenia, że właśnie w ten sposób, żeby wzbudzić dodatkową polemikę/wsadzić kij w mrowisko. Witamy w internetach. W całości nabiera jednak trochę innego kontekstu i w sumie jest ciekawsza. Grabowski nie twierdzi, że Jop jest lepszy od Rudego. Nie twierdzi, że puchar jest zasługą Mariusza. Stwierdza natomiast, że uważał, iż w momencie zmiany trenera między rundami na takiego, który nie zna pierwszoligowej rzeczywistości Wisła z dużym prawdopodobieństwem wypisała się z walki o bezpośredni awans. Natomiast w przypadku pozostawienia Jopa drużyna jego zdaniem lepiej weszłaby w rozgrywki i walczyła o awans do samego końca. Coś co mielimy tutaj od trzech miesięcy. O tym, że Rude powinien zacząć pracę tam gdzie skończył ją Jop, że można mieć wątpliwości czy w pełni wykorzystał znajomość ligi i drużyny przez swojego asystenta, że brnął w pomysły, które zaprowadziły Sobolewskiego donikąd. Proste jak 2+2. Kto miał zrozumieć, ten zrozumiał. Wałkowanie tego po raz nty nie ma sensu. Swoją drogą, przewinął mi się na sb jakiś durny wysryw - kto to w ogóle jest ten Grabowski? No więc jest to chłop, który w niższych ligach zrobił trzy, cztery awanse. I właśnie tak to działa. Bierzesz drużynę z niższych lig, pakujesz w nią parę baniek, zatrudniasz chłopa, który zna rzeczywistość tych rozgrywek i regularnie robi w nich awanse i...awansujesz. Proste? Proste. |
Cytat:
Trzeba zwolnić Rude, bo prześladuje bąbelkuff jak Krzyżanowski i nie jest taki zajebisty jak Jop. BTW, wyjaśnisz mi skąd Jop ma doświadczenie w pierwszej lidze? Bo prowadził drużynę tylko w czwartej :> |
Przedstawiciel PMS propsuje PMS - nowe nie znałem.
Juz moglibyście dać sobie na wstrzymanie do konca sezonu. |
Cytat:
Oczywiście zakładając, że w ogóle bierze się zadaniowca. |
Cytat:
http://www.90minut.pl/news/326/news3...em-Lechii.html To bufonowaty noname |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:22. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl