Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Albert Rudé trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10963)

s1mone 02.05.2024 22:39

Dla mnie gol z Widzewem to była sytuacja zero-jedynkowa. Nie żadna miękka tylko zero-jedynkowa. Ewidentny spalony poprzez absorbowanie uwagi bramkarza, mieliśmy zwyczajnego farta, że sędzie popełnił ewidentny błąd na naszą korzyść.

Jakbym miał brać pod uwagę miękkie faule, kartki czy sytuacje do tzw interpretacji to bym zwariował.

Z resztą decyzji nas krzywdzących też było sporo, chociażby ostatnio w lidze nie było karnego po ewidentnej paradzie obronnej przeciwnika przy zagraniu ręką.

Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno z Widzewem jak i z Pogonią szczęście było po naszej stronie. I bardzo dobrze. Forum nie muszę zmieniać, ale nie będę bredził o jakieś fachowości bo Cziczkan dobrą lagę puścił w 90 minucie. Bez żartów.

Trenerów się rozlicza z wyników. Rude może nadal w tym sezonie zrobić wynik na ocenę celującą. Niech awansuje do ESA. Pierwszy będę bił brawo. Co nie zmienia faktu, że trzymanie jak najdalej od boiska Ratona i granie czwórką w tyłach by mu niebywale sprawę ułatwiło. Pozdro :):)

gizmowisla 02.05.2024 22:42

prosze cie , prosze cie , prosze cie .......

wolfy 02.05.2024 23:28

Teraz wychodzi jednak że rotowanie składem miało sens. Chichkan i Satrustegui złapali ważne minuty z Podbeskidziem, Sobczak odpoczął, Colley odpoczął. Cała czwórka zagrała bardzo dobry mecz z Pogonią. Sobczak dawno tak dobrze nie wyglądał jak w tym meczu.

Elendil 02.05.2024 23:48

Dziwne jest to, że niektórzy tak łatwo wytykają "fart", bo w dwóch meczach strzeliliśmy bramki w ostatnich sekundach, ale jakoś ślepi są na to, że zarówno dziś, jak i z Widzewem (oraz Piastem pomiędzy), byliśmy po prostu drużynami lepszymi w piłkę nożną. Te bramki nie wzięło się z niczego, tylko z konsekwentnej, mądrej gry. Nie widzę sensu dyskutować z kimś, kto nie widzi całych 90/120 minut, tylko zachowuje się, jakby istniały tylko akcje bramkowe.

TommyTSW 03.05.2024 00:05

no tak, a w lidze kopanie po czole i popełnianie dziecinnych błędów.wychodzi że mają wvjebkę w tą ligę a 3pkt powinni dostawać za samo wyjście na boisko

Ogryzek 03.05.2024 06:02

Ale co to za dyskusja. Graliśmy bez Ratona w FINALE bo TRENER tak zdecydował. Bez Krzyzanowskiego bo TRENER tak zdecydował. Widac uczy sie na swoich błędach (albo wcześniej nie zawsze miał alternatywę).

Tez uważam zaledwie po 2 meczach ze Czikczan daje spokój i gra świetnie nogami - daleko Ratonowi i Brodzie do niego. Najlepszy nasz bramkarz na ten moment. Z Ratonem mogłoby byc róznie.

Martinus 03.05.2024 07:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1622095)
Dla mnie gol z Widzewem to była sytuacja zero-jedynkowa. Nie żadna miękka tylko zero-jedynkowa. Ewidentny spalony poprzez absorbowanie uwagi bramkarza, mieliśmy zwyczajnego farta, że sędzie popełnił ewidentny błąd na naszą korzyść.

Jakbym miał brać pod uwagę miękkie faule, kartki czy sytuacje do tzw interpretacji to bym zwariował.

Z resztą decyzji nas krzywdzących też było sporo, chociażby ostatnio w lidze nie było karnego po ewidentnej paradzie obronnej przeciwnika przy zagraniu ręką.

Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno z Widzewem jak i z Pogonią szczęście było po naszej stronie. I bardzo dobrze. Forum nie muszę zmieniać, ale nie będę bredził o jakieś fachowości bo Cziczkan dobrą lagę puścił w 90 minucie. Bez żartów.

Trenerów się rozlicza z wyników. Rude może nadal w tym sezonie zrobić wynik na ocenę celującą. Niech awansuje do ESA. Pierwszy będę bił brawo. Co nie zmienia faktu, że trzymanie jak najdalej od boiska Ratona i granie czwórką w tyłach by mu niebywale sprawę ułatwiło. Pozdro :):)

Przede wszystkim cały czas ignorujesz fakt, że w każdym z tych meczów byliśmy lepsi. Byliśmy lepsi grając na neutralnym stadionie z czołową drużynę eklasy. I tak to jest wielka zasługa Rude. Ale tego nie napiszesz, co nie?
Czy miał szczęście w ostatniej akcji meczu? Tak, ogromne. Czy miał pecha przy słupku Sobczaka? Tak. Czy miał pecha przy strzale Goku? Tak. Czy wynik jest sprawiedliwy? Tak.

AgresywnyChomik 03.05.2024 07:11

Mial farta, Puchar wygrał bo nauczył sie 1wszej ligi xD

s1mone 03.05.2024 07:44

Byliśmy lepsi wizualnie, oczywiście.
Tylko, że za wrażenia artystyczne punktów nie rozdają o czym przypomina liga. My mamy mocną kadrę, co m.in. wczoraj udowodniliśmy. Nawet najlepszy trener nie jest w stanie ciamajd nauczyć grać w piłkę. To, że mamy taki rozrzut jakościowy pomiędzy meczami to raczej jest kamyczek do ogródka trenera, nie zaleta.

Jak Rude zrobi awans to ocenię go duzo łaskawiej. Niech tylko nie wraca do Ratona i wahadłowych, bo sobie znowu sam problem stworzy z niczego.

Drozd 03.05.2024 08:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1622116)
Tylko, że za wrażenia artystyczne punktów nie rozdają o czym przypomina liga. My mamy mocną kadrę, co m.in. wczoraj udowodniliśmy. Nawet najlepszy trener nie jest w stanie ciamajd nauczyć grać w piłkę. To, że mamy taki rozrzut jakościowy pomiędzy meczami to raczej jest kamyczek do ogródka trenera, nie zaleta.

Jak Rude zrobi awans to ocenię go duzo łaskawiej. Niech tylko nie wraca do Ratona i wahadłowych, bo sobie znowu sam problem stworzy z niczego.

Prawdziwy łaskawca :rotfl:, recenzent ...

Twoje "oceny" są tyle warte co zeszłoroczny śnieg, bo nie masz zielonego pojęcia o tym co łaskawie oceniasz. Fakt, że rzeczywistość dowiodła klasy trenera, a mimo to gąb co bardziej nawiedzonych krytykantów wciąż nie pozamykała, świadczy tylko o poziomie ignorancji który prezentują.

Psy szczekają, a karawana jedzie dalej...

Lepsi wizualnie? :rotfl: A wynik to jaki był... skoro byliśmy lepsi wizualnie i wygraliśmy to w czym problem?

A wiem...

Rude wyszukany przez AI na zlecenie zaskrońca Królewskiego, znajomek Kiko który się nie nadaje, wykręcił wynik niewidziany w Wiśle od czasów Cupiała. Piąty raz w prawie 120 letniej historii klubu.

Co za niefart. :>:rotfl:

Markus 03.05.2024 08:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1622072)
widzę te pseudo intelektualne wysrywy Markusa.

Pseudo intelektualne "wysyrywy" produkowałeś i produkujesz tu przede wszystkim Ty:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez S1meone
Nie byłem fanem Sobola ale na tą chwilę to Rudy może mu conajwyzej buty wypucować.Budujemy akcje z 3 stoperami w linii i wychodzącym między nimi Carbo i dziwary, że z przodu nic nie tworzymy, jak prawie pół zespołu zostaje w tyłach.... Wypierdzielić tego pieprzonego tchórza.

Rude jest zakochany w grze wahadłowymi i będziemy taką ostrożną grę uprawiać.
Oczy bolą.....
A chłop jest ślepy, dostał ostrzeżenie w poprzednim meczu ze Świtem i z Resovią robimy to samo. Jak dla mnie facet ma gadane, może znać się na taktyce, ale on nie potrafi dobrać piłkarzy do pozycji / taktyki do materiału. Jak dla mnie do wypierdzielenia w trybie pilnym. Jak zostanie na przyszły sezon to witaj 1 ligo na dłużej.

Cytat:

Drozdy, Malkolmy, Leszki idą w zaparte
Jak na moje to wypieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerdolić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przetrzeźwieje w locie !!!! (c) ciało.
Idealny moment na danie szansy Jopowi. Szanse na awans bardzo małe, jedynie przez baraż. Duża szansa na pozostanie w 1 lidze. Rude wyników nie robi, jeśli mamy dać Jopowi szansę, to kiedy będzie lepszy moment niż teraz

Cytat:

Generalnie jestem zażenowany naszą postawą i dziwię się, że Rude ma tu tylu popleczników podczas, gdy ani gra, ani wyniki się nie zgadzają.

Cytat:

Wolfy : nie udawaj idioty. Jesteśmy w pierwszej lidze, praktycznie co mecz stwarzamy sobie małą liczbę sytuacji bramkowych i stąd wynikają nasze problemy. Nie wymagam gry jak za Kasperczaka, ale my tylko mecze przepychamy. (...) Co do Markusika. Ja wygłaszam swoją opinie nt naszej gry od początku rundy. Może i było mniej walki w tym meczu, a może sam Uryga musiał coś powiedzieć Cała reszta była na swoim stałym poziomie. Mało odważna gra do przodu, ospała gra piłką, dużo biegania w jednym tempie. Rude w pigułce. Zobaczymy co pokaże w kolejnych meczach. Jak na razie to ani wizualnie, ani punktowo się to nie spina.

Cytat:

Oczywiście wygrywamy 2:1 bo nie bylo dwóch baboli Krzyżana - swietna gra, walka do końca, pokazali charakter!! Super trener, gratulacje, liżemy się po fiutach mniammm! Zrozumcie: My gramy cały czas mniej więcej to samo w każdym meczu!!!!!! Tyle, że akurat ostatnio zebralismy w papę!!

Cytat:

Mi się nasza gra za Rude nie podoba.
Jesteśmy wybiegani ale brakuje dynamiki. Czytaj biegamy dużo, ale w jednym tempie. I tak samo gramy. Powoli. Dołóż do tego zostawianie 3 stoperów z tyłu w fazie konstruowania akcji i co mecz mamy piep**oną bryndzę.

To nie jest żaden kryzys, to jest rezultat!!

Za mocne treningi, niedopasowane do możliwości drużyny + zbytnia asekuracja w rozegraniu =Rude.
Pan trener znalazł sobie genialny moment na 'przesuwanie barier' możliwości naszych piłkarzy i pewnie to robi, tylko że to może dać efekt dopiero po czasie, a my tego czasu nie mamy!!
Przy obecnych obciążeniach oni dalej będą biegać jednostajnie i powoli. I będzie to wyglądać jakby im się nie chciało niestety. Bo tak to wygląda od początku rundy!!

Cytat:

Powiedz mi czy ty naprawdę uważasz, że gramy ładnie za Rudego? Bo to, że nie gramy skutecznie jest niepodważalne

Cytat:

My zagraliśmy gówno głównie przez autorskie kretynskie pomysły Rudego. Osłabia nas od wejścia wystawiając pilkarzy na nieoptymalnych pozycjach, bo tak bardzo jest zakochany w swoim ulubionym ustawieniu. Rude próbuje futbol na siłę na nowo wymyślać i pokazać jaki jest mundry. Niestety dla niego wychodzi to po prostu mega choojowo. Generalnie nie widzę żadnej różnicy na plus względem Radka.

Cytat:

Markus to, że powtórzysz 30x że Carbo jest najlepszym pomocnikiem ligi nie sprawi, że to na pewno będzie prawda. Carbo jest dobry, ale na podobnym poziomie gra wielu pomocników w tej lidze. Skoro chcesz kogoś kto był w naszym zasięgu na podobnym poziomie - Polaka - proszę : Janusz Gol

Teraz też kolejne "mądrości", że Wisła wygrywa dzięki fartowi. Otóż na ten fart trzeba sobie zapracować, trzeba tworzyć sytuacje, mieć taktykę, która pozwala skutecznie bronić i operować piłką, zmuszać rywala do błędów cały czas aż do ostatniego gwizdka. Rude taką taktykę dla Wisły ma i ją wdraża. Wygrał 3 mecze z ekstraklasowymi drużynami, w każdym nasz zespół pokazał bardzo dobrą jakość gry pomimo pomyłek sędziowskich również i na naszą niekorzyść (z Widzewem to rywale powinni grać w dziewiątkę, a my mieć w regulaminowym czasie gry oprócz tego jeszcze ze dwa karne). Dodatkowo Rude świetnie zarządza meczem i umiejętnie rotuje zawodnikami, tak by zachować jak największą część ich sił.

Twoja dotychczasowa narracja legła w gruzach, więc daruj sobie kolejne kompromitujące przemyślenia i oceny.

FraMat 03.05.2024 08:40

Markus, mógłbyś naprawdę chociaż przez kilka dni przestać grzebać w śmietniku tego forum tylko po to, żeby się do kogoś dosrywać.
Wszyscy się cieszą z sukcesu, nawet jeśli zauważają pewne braki, czy niedoskonałości, ale ty zawsze musisz przypieprzać się do każdego o to, co powiedział/nie powiedział/źle powiedział/inaczej powiedział.
Weź, wyjdź na pole, popatrz: jest słonecznie, zielono, słuszna część Krakowa się cieszy.
Ciesz się i ty zamiast szukać okazji do dosrywania.

No jesteś jak krakowski gołąb z Rynku: fruwasz w odmętach swoich analiz i tylko czekasz, by na kogoś z góry nasrać.

Martinus 03.05.2024 08:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1622116)

Nie, nie byliśmy lepsi wizualnie. Lepsi wizualenie to jesteśmy w meczach I ligi, gdzie mamy 98% posiadania piłki i ani jednej sytuacji (bo widzisz, w przeciwieństwie do Ciebie potrafię zauważyć dobre i złe strony pracy trenera). Tu byliśmy po prostu lepsi. Konkretniejsi. Stworzyliśmy więcej sytuacji. I zasłużenie wygraliśmy.

krysztal 03.05.2024 08:48

Brawa dla trenera,dla drużyny za grę w tegorocznej edycji Pucharu Polski.To niewątpliwie ogromny sukces Rude ale też Sobolewskiego i Jopa.Wygraliśmy zasłużenie co nawet sami gracze Pogoni przyznali.Świetny game plan,bardzo dobre wykonanie.Mam nadzieje,że będzie to impuls do zakończenia ligi z przytupem i awansu do Esy.
Ps.Drozd przestań pieprzyć o Sobczaku.Gdyby nie on nawet połowy piłek nie udałoby się opanować z przodu.Zawodnik idealnie skrojony na taką grę.Obrońcy najczęściej muszą uciekać sie do fauli żeby odebrać mu piłkę

s1mone 03.05.2024 08:57

Ja też uważam, że zasłużyliśmy na zwycięstwo.

Po prostu widzę, że jedyne dobre mecze rozegraliśmy niestety w Pucharze Polski.

Powtarzam kolejny raz - niech trener awansuje do ESA to sam będę piał peany pod jego adresem.

A co do gry trzema stoperami to dalej podtrzymuje. Raton i wahadłowi to dwa nietrafione pomysły obecnego trenera. Zobaczymy czy w lidze też wreszcie wyjdziemy czwórką w tyłach, tak jak wczoraj z Pogonią. Mocno na to liczę. Tak czy siak jeśli Rude to spieprzy i nie awansuje to jestem za tym, aby do następnego sezonu przygotowywał nas inny trener. Dla mnie najważniejszy jest awans. Puchar Polski to była fantastyczna przygoda, na którą zapracowało 3 trenerów - ale to jedynie puchar pocieszenia.

Wróćmy tam, gdzie nasze miejsce - a będę trenera, który tego dokona wychwalał pod niebiosa. To takie proste.

-------------------------------------------

Tak przeanalizowałem co tam pisałem i co tam niby jest kontrowersyjnego?
Chłop ma problem, żeby 1,5 punkta średnio w 1 lidze robić to co miałem go głaskać i piać jakim niebywałym fachowcem jest?
No na ta chwilę nie jest, mimo 3 bardzo dobrych meczy w PP. To, że my potrafimy zagrać tak jak z Pogonią świadczy, że mamy bardzo dobrych piłkarzy. To, że punktujemy tak żałośnie w lidze jest niebywałe.
Ale tak jak mówię, ja go tam nie będę teraz specjalnie krytykował dopóki liga się nie skończy - zapracował na to u mnie zdobyciem PP. Chyba, że ciągle mnie będę markusiki i inne drozdy wywoływać do tablicy.

Podsumowując :

Ja mam nadzieję, że Rude potrafi uczyć się na błędach i wyciąga wnioski. Byłby to dobry prognostyk przed ligą. Ja jestem fanem filozofii bodajże najbardziej utytułowanego trenera w historii piłki. Co ma zrobić trener? Przede wszystkim nie szkodzić, czasem pomóc. To są słowa Carlo Ancelottiego. Niech nasz trener da naszym piłkarzom grać tak jak lubią i potrafią. Niech lekko pomoże wtedy, gdy trzeba. Niech nie szuka kwadratowych jaj i nie odkrywa piłki na nowo.

Dwa filary awansu wg s1mone :
- Raton jak najdalej od murawy
- Brak wahadłowych

Drozd 03.05.2024 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1622125)
Ps.Drozd przestań pieprzyć o Sobczaku.Gdyby nie on nawet połowy piłek nie udałoby się opanować z przodu.Zawodnik idealnie skrojony na taką grę.Obrońcy najczęściej muszą uciekać sie do fauli żeby odebrać mu piłkę

Ale ja nie twierdze, że zagrał słabo, twierdzę że zagrał lepiej niż zwykle. Natomiast nie ma się co oszukiwać pewnego poziomu nie przeskoczy. Ta główka w pierwszej połowie to musi być gol. W kilku innych sytuacjach też mógł lepiej się zachować. Gdyby poza walką wręcz miał jeszcze skuteczność to może, ale na dzisiaj potrzebny jest silny napastnik. Żyro byłby dobry gdyby nie kontuzje.

krysztal 03.05.2024 09:40

Grę Żyry w tym finale na razie przemilczę,teraz jest czas na radość.

wolfy 03.05.2024 09:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1622112)
Mial farta, Puchar wygrał bo nauczył sie 1wszej ligi xD

Z głupimi nie na sensu dyskutować. Teza Królewskiego że ta drużyna radziłaby sobie lepiej w Ekstraklasie niż pierwszej lidze została udowodniona. Pewnie sam rzucał to na zasadzie że nikt tego nigdy nie sprawdzi, ciekawe scenariusze pisze życie.

Rude wdraża swój system gry i przynosi to owoce. Tyle że nic wartościowego nie powstaje od razu. Największym błędem było pozostawienie Sobolewskiego który jest bez pojęcia i strata przez to całej rundy.

Rude odbudowuje tych piłkarzy przede wszystkim mentalnie. To może zaowacować w ewentualnych barażach. Sobolewski wyszedł na Puszczę 7-mioma obrońcami, z wiadomym efektem. Rude z Pogonią grał swoką piłkę.

Żal czasu zmarnowanego przez Sobolewskiego, ale może nie wszystko stracone.

kbr 03.05.2024 09:52

Szkoda, że inni trenerzy przez ostatnie 13 lat nie mieli takiego "farta".

Kurz 03.05.2024 10:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1622138)
Z głupimi nie na sensu dyskutować. Teza Królewskiego że ta drużyna radziłaby sobie lepiej w Ekstraklasie niż pierwszej lidze została udowodniona.

Nie została. Wszystkie mecze, które rozegraliśmy były dosyć otwarte. I to jest najistotniejszy czynnik w tej kwestii. Ekstraklasowcom nie za bardzo wypadało murować w meczach z pierwszoligowcem. Może niektórzy myśleli, ze mecze wygrają się same. Nie chcę wszystkiego zwalać na brak zaangażowania z ich strony, bo wykonaliśmy kawał świetnej roboty, ale... Wracając do tematu liczą się jeszcze 2 słowa "respekt" i "rutyna". Otóż mecze w ekstraklasie byłyby tak otwarte, jak te w pucharach tylko do momentu pojawienia się respektu (z którym mamy do czynienia w 1 lidze). Potem w wielu spotkaniach zaczęłoby się murowanie. Rutyna to 2 kwestia, mecze w PP były jak święta Bożego Narodzenia, niezwykłe wydarzenia, dla których chce się żyć i da się wykrzesać niezwykłą energię. Chcąc nie chcąc gra, nawet w ekstraklasie, szybko zmienia się w rutynę. I to na rutynie trzeba wychodzić na boisko i wygrywać mecze co tydzień. Różnicę pomiędzy piłkarską przygodą i otwartą piłką a rutyną i murowaniem mamy okazje obserwować co tydzień.

Jagul 03.05.2024 10:23

No fajnie - została udowodniona. Teraz tylko przekażcie mu, że gramy głownie w 1 lidze.

Cymes 03.05.2024 10:42

Jeśli coś na razie zostało udowodnione, to wszystko co wynikało z pracy Alberta Rude w poprzednich klubach. Czyli bardzo dobra, albo świetna gra z podobnym lub faworyzowanym przeciwnikiem oraz regularne głupie wpadki w sytuacjach kiedy to jego drużyna jest faworytem. Zajebiście, że to pierwsze zostało wczoraj wspaniale potwierdzone. Teraz czas na obalenie drugiej części tezy.

Drozd 03.05.2024 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1622145)
Nie została. Wszystkie mecze, które rozegraliśmy były dosyć otwarte. I to jest najistotniejszy czynnik w tej kwestii. Ekstraklasowcom nie za bardzo wypadało murować w meczach z pierwszoligowcem. Może niektórzy myśleli, ze mecze wygrają się same. Nie chcę wszystkiego zwalać na brak zaangażowania z ich strony, bo wykonaliśmy kawał świetnej roboty, ale... Wracając do tematu liczą się jeszcze 2 słowa "respekt" i "rutyna". Otóż mecze w ekstraklasie byłyby tak otwarte, jak te w pucharach tylko do momentu pojawienia się respektu (z którym mamy do czynienia w 1 lidze). Potem w wielu spotkaniach zaczęłoby się murowanie. Rutyna to 2 kwestia, mecze w PP były jak święta Bożego Narodzenia, niezwykłe wydarzenia, dla których chce się żyć i da się wykrzesać niezwykłą energię. Chcąc nie chcąc gra, nawet w ekstraklasie, szybko zmienia się w rutynę. I to na rutynie trzeba wychodzić na boisko i wygrywać mecze co tydzień. Różnicę pomiędzy piłkarską przygodą i otwartą piłką a rutyną i murowaniem mamy okazje obserwować co tydzień.

Super, tylko jeżeli ktoś pamięta Wisłę Kasperczaka czy Skorży to w meczach które kończyły się 3:0 dla Wisły, do 80 minuty bywało 0:0. Mimo, że przewaga potencjału drużyn była znacznie większa niż dzisiaj. Tak wygląda gra z murarzami i trudno mieć pretensje do trenera,że tak to wygląda. Jest tak na każdym poziomie. Mecz City Real najlepszym dowodem. Dlatego po takim meczu jak w Pruszkowie czy w Resovii, należało by gratulować że bramkę udało się strzelić i rozumieć dlaczego gra wygląda tak, a nie inaczej, a nie wieszać psów na trenerze. Zwłaszcza że najczęściej bramki tracimy po indywidualnych wielbłądach.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1622150)
No fajnie - została udowodniona. Teraz tylko przekażcie mu, że gramy głownie w 1 lidze.

Nie mu, tylko zawodnikom, bo to ich postawa decyduje o efektach. Trener może im tylko powiedzieć jak, a że wie jak to wczorajszy mecz udowodnił. To zawodnikom musi chcieć się chcieć. Jak im się chce to wyniki są.

Kurz 03.05.2024 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1622205)
Tak wygląda gra z murarzami i trudno mieć pretensje do trenera,że tak to wygląda.

Nie mam o to pretensji do trenera, czemu często daję wyraz. W ogóle na tym etapie jeszcze go nie oceniam. Chodzi mi tylko o to, żeby nie dać się zwariować. Jeśli awansujemy do ekstraklasy, potrzebujemy solidnych wzmocnień, żeby tu nie wrócić. Start w eliminacjach to jeszcze poziom wyżej, jeśli chodzi o kadrę. Nie wiem ile będzie trwała nasza przygoda, ale gra na kilku frontach niemal zawsze odbija się na postawę pucharowiczów w lidze. Bez awansu do ekstraklasy, nie ma nawet sensu zawracać sobie głowy pucharami.

Cieszę się ze zdobycia pucharu, oby to był jakiś dodatkowy impuls i punkt zwrotny, ale boję się, ze dwumecz z na przykład oboma GKSami będzie o wiele trudniejszą przeprawą niż przygoda z Widzewem, Piastem i Pogonią. Obym się mylił.

Witalis 03.05.2024 17:12

Puchar Polski to super rzecz dla klubu i wielki sukces trenera. Co by nie było dalej, na pewno będziemy pisać, że ten Puchar zdobył i odniósł sukces. Mam nadzieję, że będziemy po tym zdaniu dodawać "oraz", a nie "ale".

Nie mam nic przeciwko, gdyby okazało się, że to dobry trener, po prostu potrzebował czasu, aby drużyna zaczęła grać, jak tego od niej chce.

FraMat 03.05.2024 17:27

No cóż... Rude zaczął zdecydowanie teraz grać systemem z dwoma stoperami i dwoma skrajnymi obrońcami z zadaniami ofensywnymi, czyli czwórką z tyłu, a nie trójką z dwoma wahadłowymi.

Wydaje się, że takie ustawienie jest najskuteczniejsze w naszej lidze (czy to I czy to ekstraklasie) więc może na razie się tego trzymać bez szukania kwadratowych jaj?

Markus 04.05.2024 19:47

2 Załącznik(ów)
Garść statystyk dotycząca gry Wisły przedstawiona przez Ćwiąkałę. Warto zwrócić uwagę jak wypada Wisła na tle drużyn z Ekstraklasy w PP.

Również statystyki dotyczące ofensywy na tle pierwszoligowych rywali wyglądają bardzo dobrze.

BCGorlice 05.05.2024 11:25

Głos w dyskusji panowie eksperci, piękne podsumowanie kilku inteligentnych inaczej iberofilów

https://twitter.com/sportowy_kanal/s...XgE2-lGmhwv6Ow

Mocno śmiechłem jak mi się przypomniało to wzmożenie pseudo znawców gdy ktoś zasugerował coś w tym stylu.

Drozd 05.05.2024 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BCGorlice (Post 1622321)
Głos w dyskusji panowie eksperci, piękne podsumowanie kilku inteligentnych inaczej iberofilów

https://twitter.com/sportowy_kanal/s...XgE2-lGmhwv6Ow

Mocno śmiechłem jak mi się przypomniało to wzmożenie pseudo znawców gdy ktoś zasugerował coś w tym stylu.

A skąd on może wiedzieć jaka jest rola Mariusza Jopa w sztabie? Możesz wyjaśnić o czym niby świadczy taki głos w dyskusji? Kogo niby podsumowuje? :)

Teraz pojawi się kabaretowa narracja, że puchar to zasługa Jopa, a liga to wina Rude. Jakoś trzeba umniejszyć sukces Królewskiego który na Rude postawił.

leszekm 05.05.2024 16:20

Ogromny sukces w postaci zdobycia PP a niektórzy tylko szukają okazji do jechania po Królewskim i Rude. Może poczekacie chociaż do końca sezonu?

BCGorlice 05.05.2024 16:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1622336)
A skąd on może wiedzieć jaka jest rola Mariusza Jopa w sztabie? Możesz wyjaśnić o czym niby świadczy taki głos w dyskusji? Kogo niby podsumowuje? :)

Teraz pojawi się kabaretowa narracja, że puchar to zasługa Jopa, a liga to wina Rude. Jakoś trzeba umniejszyć sukces Królewskiego który na Rude postawił.

Ale nikt nie tworzy żadnej narracji kolego. Może poza Tobą.

Ja tylko wrzuciłem wypowiedź najlepszego trenera najlepszej drużyny tej ligi, który powiedział, iż ucieszył się że Albert zastąpił Mariusza bo w przeciwnym przypadku miałby trudniejszego konkurenta.

Chłop raczej wie co mówi. Wnioski każdy wyciąga sobie sam. Tabela I ligi póki co pokazuje, że trener mówiący te słowa odjechał Albertowi o 9 punktów w 11 meczach.

Ja to akurat nie mam zdania w tej dyskusji bo o ile Albert jest jaki jest to trudno go porównać do Jopa który praktycznie nie miał okazji się dłużej pokazać.

A linka wrzuciłem bo pamiętam jak iberofile rzuciły się tu na kogoś kto śmiał zasugerować, że Jop ważny jest czy coś w tym stylu.

wolfy 05.05.2024 17:34

Oszołomy otrząsnęły się z szoku i znowu kąsają. Widać jak bardzo boli sukces Rude niektórych "kibiców" Wisły.

Wracamy do cyrku p.t. "trener pozorant, asystent mistrz" z czasów duetu Stolarczyk - Sobolewski.

Jaroo1 05.05.2024 17:45

Jak któryś z PMSow chwalił Rude po jakimś meczu to były ochy i achy jakiego mamy trenera i jak PMSy mówią prawdę. Jak się wypowiedział jakis PMS inaczej to już źle, wszyscy źli i głupoty gadają :D typowe kółko wzajemnej adoracji. Tak samo jak udawanie, że Rude jest super bo jest PP a że w I lidze na 7 kolejek przed końcem padły szansę na top 2 to nieważne, to że nam podjeżdżały Arki, Lechie, Katowice - i to oni zrobili wlansie taka robotę jaka się wymagało od Rude - to nieważne. To że Wisła z pucharów to zupełnie inna Wisła już w lidze to nieważne. Rude top i tyle, wszystko inne nieważne.

Drozd 05.05.2024 17:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BCGorlice (Post 1622340)
Ale nikt nie tworzy żadnej narracji kolego. Może poza Tobą.

Ja tylko wrzuciłem wypowiedź najlepszego trenera najlepszej drużyny tej ligi, który powiedział, iż ucieszył się że Albert zastąpił Mariusza bo w przeciwnym przypadku miałby trudniejszego konkurenta.

Chłop raczej wie co mówi. Wnioski każdy wyciąga sobie sam. Tabela I ligi póki co pokazuje, że trener mówiący te słowa odjechał Albertowi o 9 punktów w 11 meczach.

Ja to akurat nie mam zdania w tej dyskusji bo o ile Albert jest jaki jest to trudno go porównać do Jopa który praktycznie nie miał okazji się dłużej pokazać.

A linka wrzuciłem bo pamiętam jak iberofile rzuciły się tu na kogoś kto śmiał zasugerować, że Jop ważny jest czy coś w tym stylu.

Raczej nie tyle wie co mówi, bo skąd niby miałby wiedzieć? Co wydaje mu się co mogło by być.

A Ty piszesz że to :

"piękne podsumowanie kilku inteligentnych inaczej iberofilów".

Faktycznie ta Twoja inteligencja jakaś inna.

Rude, od początku mówił o tym, że ceni sobie doświadczenie Jopa, korzysta z jego uwag i podpowiedzi. Antagonizowanie Rude i Jopa może mieć dokładnie taki sam efekt jak antagonizowanie Polaków i Hiszpanów. Czyli naruszenie jedności drużyny. Komu na tym zależy? Dlaczego? To są pytania na które odpowiedź można łatwo znaleźć przeglądając większość tematów na tym forum.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1622352)
Jak któryś z PMSow chwalił Rude po jakimś meczu to były ochy i achy jakiego mamy trenera i jak PMSy mówią prawdę. Jak się wypowiedział jakis PMS inaczej to już źle, wszyscy źli i głupoty gadają :D typowe kółko wzajemnej adoracji. Tak samo jak udawanie, że Rude jest super bo jest PP a że w I lidze na 7 kolejek przed końcem padły szansę na top 2 to nieważne, to że nam podjeżdżały Arki, Lechie, Katowice - i to oni zrobili wlansie taka robotę jaka się wymagało od Rude - to nieważne. To że Wisła z pucharów to zupełnie inna Wisła już w lidze to nieważne. Rude top i tyle, wszystko inne nieważne.

To, że nam poodjeżdżały jakieś drużyny nie wynika z błędów Rude tylko patologicznego podejścia do swoich obowiązków niektórych naszych piłkarzy. Oraz przekrętów sędziowskich, które czasem kosztowały nas cenne punkty.

Warsztat Rude można oceniać właśnie po meczach w PP, bo tam piłkarze prezentowali się wolicjonalnie tak jak powinni w każdym meczu, a taktyka i pomysł na grę Rude pozwalał im wygrywać z drużynami o teoretycznie większym potencjale.

Teraz czeka nas 6 meczów, które odpowiedzą czy nasi piłkarze potrafią się skoncentrować i zmobilizować, bo jeżeli tak to wygramy wszystko do końca.

Jaroo1 05.05.2024 18:09

Aha. Czyli drozd jest tym słynnym algorytmem Królewskiego, który ocenia trenerów. Algorytm drozd ocenia tylko wygrane, jak przegrywamy to jest wina piłkarzy. Zgodnie z algorytmem drozdem Sobolewski był nie do ruszenia i to samo jest z Rude, on niczemu niewinien :D

Cymes 05.05.2024 18:10

https://www.youtube.com/live/WWx58xs...38QC6-g&t=4895

Wypowiedź jest trochę ucięta. Jakoś mam podejrzenia, że właśnie w ten sposób, żeby wzbudzić dodatkową polemikę/wsadzić kij w mrowisko. Witamy w internetach. W całości nabiera jednak trochę innego kontekstu i w sumie jest ciekawsza. Grabowski nie twierdzi, że Jop jest lepszy od Rudego. Nie twierdzi, że puchar jest zasługą Mariusza. Stwierdza natomiast, że uważał, iż w momencie zmiany trenera między rundami na takiego, który nie zna pierwszoligowej rzeczywistości Wisła z dużym prawdopodobieństwem wypisała się z walki o bezpośredni awans. Natomiast w przypadku pozostawienia Jopa drużyna jego zdaniem lepiej weszłaby w rozgrywki i walczyła o awans do samego końca.

Coś co mielimy tutaj od trzech miesięcy. O tym, że Rude powinien zacząć pracę tam gdzie skończył ją Jop, że można mieć wątpliwości czy w pełni wykorzystał znajomość ligi i drużyny przez swojego asystenta, że brnął w pomysły, które zaprowadziły Sobolewskiego donikąd. Proste jak 2+2. Kto miał zrozumieć, ten zrozumiał. Wałkowanie tego po raz nty nie ma sensu.

Swoją drogą, przewinął mi się na sb jakiś durny wysryw - kto to w ogóle jest ten Grabowski? No więc jest to chłop, który w niższych ligach zrobił trzy, cztery awanse. I właśnie tak to działa. Bierzesz drużynę z niższych lig, pakujesz w nią parę baniek, zatrudniasz chłopa, który zna rzeczywistość tych rozgrywek i regularnie robi w nich awanse i...awansujesz. Proste? Proste.

wolfy 05.05.2024 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cymes (Post 1622358)
Swoją drogą, przewinął mi się na sb jakiś durny wysryw - kto to w ogóle jest ten Grabowski? No więc jest to chłop, który w niższych ligach zrobił trzy, cztery awanse. I właśnie tak to działa. Bierzesz drużynę z niższych lig, pakujesz w nią parę baniek, zatrudniasz chłopa, który zna rzeczywistość tych rozgrywek i regularnie robi w nich awanse i...awansujesz. Proste? Proste.

A w następnym sezonie spadasz na ryj z Ekstraklasy, bo zamiast grać w piłkę to grałeś pod pierwszą ligę. Klasyczne .......olo miłośników PMS.

Trzeba zwolnić Rude, bo prześladuje bąbelkuff jak Krzyżanowski i nie jest taki zajebisty jak Jop. BTW, wyjaśnisz mi skąd Jop ma doświadczenie w pierwszej lidze? Bo prowadził drużynę tylko w czwartej :>

AgresywnyChomik 05.05.2024 18:16

Przedstawiciel PMS propsuje PMS - nowe nie znałem.
Juz moglibyście dać sobie na wstrzymanie do konca sezonu.

MaLk 05.05.2024 18:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1622359)
A w następnym sezonie spadasz na ryj z Ekstraklasy, bo zamiast grać w piłkę to grałeś pod pierwszą ligę. Klasyczne .......olo miłośników PMS.

Bo jak się bierze zadaniowca, to się go bierze tylko do wykonania tego konkretnego zadania i potem nie powierza mu się czegoś, na czym niekoniecznie się zna. Strażaka bierze się do ratowania przed spadkiem, specjalistę od awansów do walki o awans, a faceta od budowania zespołu od podstaw na lata do budowania zespołu od podstaw na lata kiedy się ma na to odpowiedni spokój i czas.

Oczywiście zakładając, że w ogóle bierze się zadaniowca.

Martinho 05.05.2024 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cymes (Post 1622358)
https://www.youtube.com/live/WWx58xs...38QC6-g&t=4895

Wypowiedź jest trochę ucięta. Jakoś mam podejrzenia, że właśnie w ten sposób, żeby wzbudzić dodatkową polemikę/wsadzić kij w mrowisko. Witamy w internetach. W całości nabiera jednak trochę innego kontekstu i w sumie jest ciekawsza. Grabowski nie twierdzi, że Jop jest lepszy od Rudego. Nie twierdzi, że puchar jest zasługą Mariusza. Stwierdza natomiast, że uważał, iż w momencie zmiany trenera między rundami na takiego, który nie zna pierwszoligowej rzeczywistości Wisła z dużym prawdopodobieństwem wypisała się z walki o bezpośredni awans. Natomiast w przypadku pozostawienia Jopa drużyna jego zdaniem lepiej weszłaby w rozgrywki i walczyła o awans do samego końca.

Coś co mielimy tutaj od trzech miesięcy. O tym, że Rude powinien zacząć pracę tam gdzie skończył ją Jop, że można mieć wątpliwości czy w pełni wykorzystał znajomość ligi i drużyny przez swojego asystenta, że brnął w pomysły, które zaprowadziły Sobolewskiego donikąd. Proste jak 2+2. Kto miał zrozumieć, ten zrozumiał. Wałkowanie tego po raz nty nie ma sensu.

Tak tak, to nowy polski mourinho. Weźmy Peszkę bo zrobi awans z Wieczystą. Znając polskie realia października nie doczeka. Poczytaj sobie komentarze jak go zatrudniali:
http://www.90minut.pl/news/326/news3...em-Lechii.html
To bufonowaty noname

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl