![]() |
Możesz też wspomnieć o lekceważącym stosunku prezydenta i Niedziałkowskiej do kibiców - opóźnione odpowiedzi na interpelacje, które nie zawierają żadnych konkretów oraz słynny mail ze skopiowanym z Wikipedii tekstem o brutalizmie.
|
ostatni masz oświetleniowy montują:)
Wam tez nie działają zdjęcia na oficjalnej stronie Wisełki?? |
Kilka szczegółów dot. kosmetyki placu przed al.3 Maja:
- realizacja tymczasowego rozwiązania nie jest realizowana według docelowego projektu zagospodarowania terenu, chodzi w zasadzie o zrobienie spadków na asfalcie aby nie stała woda - czytaj KOSMETYKA - kostka betonowa na połączeniu alejki przy przystanku tramwajowym będzie ułożona do istn. asfaltu (tuż za obecnym ogrodzeniem przy kasach), tutaj wykonywana jest podbudowa, reszta to nawierzchnia asfaltowa czytaj BRAK KONCEPCJI PRZESZTRZENNEJ, NALEŻAŁO DOWIĄZAĆ SIĘ DO ISTN. CHODNIKA I TYLE - nie wiadomo jeszcze jak daleko będzie układana (patrząc w kier. ul. Piastowskiej)_MAKSYMALNA OSZCZĘDNOŚĆ ŚRODKÓW - jutro przystąpią do rozbiórki ogrodzenia oraz starych kas_CZYTAJ NIE BĘDZIE AŻ TAK OBSKURNIE - plac doczyszczenie istn. asfaltu, miejscami podbudowa i nakładka _CZYTAJ PROWIZORKA - chaszcze i gruzowisko wzdłuż ul. Reymana (od 3 Maja do prawie początku trybuny południowej) nie będzie ruszane (na czas meczu będzie przysłonięte)_BRAK KOMENTARZA Podsumowując, Euro odebrało mi nadzieje że coś będzie doprowadzone do końca porządnie, ZIKIT prawdopodobnie postąpi podobnie przy placu północnym. Liczą się ze znajdzie się inwestor prywatny, który wybuduje parkingi podziemne i przy okazji uporządkuje teren, myślę że ta prowizorka zostanie przy stadionie na kilka następnych lat. Szkoda, że nie chcą znaleźć środków na przynajmniej dobre zagospodarowanie przestrzeni wokół stadionu. Szkoda, że zamiast zlecać prace w marcu budzą się na 3 tyg. przed meczem. - |
Cytat:
Bez pomysłu bez wizji, to przecież ważna część miasta, nie jakieś zadupie, dlaczego nie dbają o odbiór wizualny. Ale może dobrze zagra kadra dziennikarze nie zostawią na tym stadionie suchej nitki ps. Będzie ktoś zorientowany na tej konferencji w czwatek żeby zadawać niewygodne pytania - bo tak to Majcher zrobi sobie PR do kamery jaki on to "gospodarz miasta" |
mIcHaL666 - fajna robota!
Napiszę o tym, co bym poprawił, bo pochwały ci się pewnie nie przydadzą. Artykuł prasowy musi mieć jakieś akapity. Dobrze skonstruowany reportaż czyta się lepiej, niż tylko czystą listę. Można te błędy podzielić na jakieś grupy. Np. wygląd stadionu, niepraktyczność rozwiązań, błędy kwestionujące użyteczność, wykonanie elementów itd. No i do tej listy przydałoby się trochę objaśnień - liczymy że artykuł dotrze do jak największej liczby widzów, a nie każdy musi wiedzieć co to są sky-boxy czy zbiorniki retencyjne. Przydałoby się też odróżnić błędy kolosalne, do tych pomniejszych (np. opisać kuriozalne rozwiązanie z 3 kasami, a tylko wymienić te szpary w narożnikach, czy inne niedociągnięcia w wykonaniu. Żeby nie było że tylko krytykuję, sam przygotuję moją wersję i napiszecie, co sądzicie. |
Cytat:
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ie,1500300,812 http://www.youtube.com/watch?v=V8GpLCxxfs0 http://www.youtube.com/watch?v=twR1ieaUaR8 nie wiem tylko czy prawa autorskie pozwola umiescic to w artykule.. |
Dzisiaj rozmawiałem z " bardzo ważną osobą reprezentująca jednego z głównych podwykonawców" (celowo piszę tak a nie inaczej bo nie chcę ujawniać źródła ))) - ale jest pewne).
Na listopad muszą doprowadzić AB do takiego stanu żeby dało się rozegrać mecz reprezentacji na pełnym stadionie. Oczywiście będzie zrobione prawie wszystko na zewnątrz trybuny ale pod spodem jeszcze pozostanie kawał roboty. Teoretycznie np. instalacje ( wod-kan, klima, co, wentylacja) na AB mają być zrobione do końca października - ale nikt nie wierzy w to że będą zrobione. Realnie cały stadion pewnie będzie oddany gdzieś tak koło marca - może trochę wcześniej. Mówię tu o odbiorze całościowym !!! Nas czyli głównych zainteresowanych powinni wpuścić jakoś we wrześniu ( oczywiście tylko na kawałek stadionu) - de facto wtedy jeszcze na właściwie rzecz biorąc plac budowy )) |
Cytat:
Jeśli możesz, to zaakcentuj w nim jeszcze to jak tragicznie wygląda bezpośrednie otoczenie stadionu i boisk treningowych. Najlepiej zamieścić zdjęcia tych wszystkich chaszczy, stert śmieci, zardzewiałych i porozwalanych bram i fragmentów podziurawionego ogrodzenia przez które wchodzą na tereny Wisły żule z całego Krakowa. Słowami trudno opisać tą tragedię którą można zauważyć w odległości kilku metrów od stadionu który aspirował do organizacji EURO 2012... |
Co do tej struktury artykułu, to postarałem się trochę poukładać listę mIcHaL666. Dopisałem też kilka rzeczy. Napiszcie co sądzicie:
Wygląd stadionu od zewnątrz 1. Zmiana betonu architektonicznego elewacji na beton konstrukcyjny bez wykończeniówki. Efekty można ocenić poniżej: - dziury (fotka) - pęknięcia (fotka) - zacieki (fotka) - inne niedoróbki elewacji (np to z deską dwie strony wczesniej :D) 2. Ścianki działowe w świetle okien!! w tym ścianki niewykończone!! - vide dokumentacja zdjęciowa (fotka) 3. Rezygnacja z przebudowy infrastruktury drogowej i dojścia do trybun południowej i północnej, (fotka) Wygląd stadionu od wewnątrz: 1. Nieestetyczne mury żelbetowe ogradzające skyboxy, zamiast barierek lub szklanych balustrad,(fotka) 2. Szpary w narożnikach,(fotka) 3. Fosy dookoła trybun, w których poprzez niezbyt działające odwodnienie gromadzi się woda,(fotka) 4. Brak maskowania elementów klimatyzacji na trybunach (można by też poszukać jakąś fotkę) Utrudnienia dla kibiców: 1. Tylko 3 kasy biletowe dla ponad 30 tys. kibiców, 2. Rezygnacja z 4 z 16 bramek wejściowych na trybunę wschodnią (czyli z 8 kołowrotów) – kibice aby zapełnić trybunę będą musieli pojawiać się już dwie godziny przed meczem! Nieopłacalne rozwiązania dla wynajmującego stadion klubu: 1. Brak zbiorników retencyjnych - darmowego sposobu na dowadnianie murawy 2. Brak kiosków gastronomicznych w obrębie całego obiektu 3. Pomimo, że stadion został zaprojektowany by spełniać wszystkie kryteria najwyższej kategorii UEFA (klasa Elite), wykonawca nie ma w planach zamontowania telebimów na trybunach (jeden z wymogów do przyznania ów najwyższej kategorii stadionowi). Klub sam będzie musiał się w telebimy zaopatrzyć. Inne błędy w projekcie: 1. Brak zaplecza trybuny północnej, 2. Niepraktyczny pawilon multimedialny, który pełni wyłącznie rolę sali konferencyjnej (koszt 11mln PLN) i wjazdu dla karetek (?) 3. Duże odległości trybun bocznych od murawy (ponad 17 metrów na stadionie, który ma służyć wyłącznie meczom piłki nożnej jest niespotykane), 4. Wyjazd dla kosiarek w środku trybuny wschodniej, Należy też wspomnieć coś o terminach oddania stadionu (nie ma o tym ani słowa!). Przydało by się też małe porównanie - ile czekał Lech, ile Legia - a ile czekamy my. Do tego koniecznie parę komentarzy od władz miasta i urzędników. Linki o Bartii są dobre. Oprócz tego kultowy, "brutalny" komentarz Niedziałkowskiej: "Stadion jest przykładem nurtu brutalizmu w architekturze, który w Polsce źle się kojarzy" Ten artykuł ma walić po oczach ilością błędów i kalectwem/złodziejstwem (wciąż nie wiem, czy to wszystko robione jest z premedytacją, czy z nieudolności...) urzędników |
Ja ze swojej strony mogę zaproponować publikację w tygodniku z mojego podpisu. Jeżeli kogoś to zadowala oczywiście...
|
Cytat:
Tylko wiecie, żeby nie zrobić takie propagandy, że nikt na tego buble chodzić nie będzie chciał ;] No chyba, że zatytułujecie nowe trendy światowe na krakowskim stadionie i opisać z ironią tą naszą ostatnią wiadomość pani z ZIKIT-u, za takie coś to powinna wylecieć z płaczem z roboty!! Majchrowski powinien twardą ręką trzymać swoich podwładnych, a nie tak z uległością wypowiadać się na dany temat, bo z każdą rozmową Majcher prezentuje inne stanowisku, więc wkoncu co ? |
Cytat:
|
Cytat:
Na listopad jest planowany jeden mecz reprezentacji, ale już jest zarezerwowany dla Poznania na otwarcie ich stadionu. |
W tym pięknym kraju i mieście już chyba nikt nie wie co gdzie kiedy....
Generalnie informacja od człowieka była taka, że w listopadzie musi być możliwość rozegrania meczu z kompletem publiczności. |
Mam pytanie, kiedy zostaną zburzone kasy przy bramach?
|
Myslicie że dlaczego Majchrowski przeciąga oddanie trybun? Chce aby reprezentacja zagrała na jego ukochanym stadionie
|
Cytat:
|
Cytat:
....a mac! Czlowiek cos robi dla nas wszystkich i siebie, odwala sporo roboty a wokol siebie w "miescie" nie ma zbyt wielu sprzymierzencow bo albo symaptycy Cracovii albo przeciwnicy klubow pilkarskich w ogole i sie jeszcze znajdzie jakas maruda co bedzie patrzec na rece a sama gowno zrobi. |
Niewiem czy ktoś wspominał ale jutro w Gazecie Krakowskiej na 1 stronie jest o naszym stadionie.
|
Wlasnie o tym cały czas dzisiaj pisze. Ze glownie GK wykazuje jakies wieksze zainteresowanie naszym stadionem i tym co sie wokol niego dzieje. Tylko oni odpowiadaja na maile czy tez kontaktuja sie telefonicznie.
|
Cytat:
P.S.Jakbyśmy mieli ministra który robi coś dla Krakowa (czy Wisły) jak Gosiewski dla Włoszczowej to by go większość po tyłku całowała |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
list do redakcji: Cytat:
i jest jeszcze tego trochę - wiem, że GW jest nielubiany medium, a dodatku krakowskiego w wielu przypadkach nie da się czytać, tak o stadionie trochę ostatnio jednak napisali. |
Może dorabia w wybiórczej
|
Cytat:
:) nie nie ,podziekujmy jeszcze Majchrowskiemu za to wszytsko,przeciez tak wslaciwie nic sie nie dzieje,tułaczka,stadion z milionem usterek ,zrobym sobie jeszcze z nim grilla w ramach wspolnej integracjii i podziekowania. |
Majchrowskiego trzeba milo przyjac na otwarcie stadionu, pieknie podizekowac i pocalowac w reke za to ze dopilnowal budowy stadionu bo tak nakazuje dobre wychowanie! Po prostu tak trzeba, nie wolno bluznic i nikogo bic!
Gosc smieje nam sie w twarz, robi sobie z nas jaja i nalezaloby zeby dostal w morde. No ale co mu mozna zrobic, wyzwac? I co mu sie sanie? W takim zyjemy ustroju ze koles robi nas w ch.. i najprawdopodobniej go za to kara nie spotka ale nie wiem jak kibic Wisly moze nie zyczyc mu zeby dostal po japie :D |
Cytat:
W dzisiejszym jest już dość ostro, niestety, zbyt dużo informacji opiera się na słowach przedstawicielki skompromitowanego biura architektonicznego. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale czego się spodziewać po nich skoro łapę w krakowskim dodatku GW trzyma słynny tropiciel wiślackich wlepek, guru koszernego forum a zarazem miłosnik gejów i ich Parad Równości. |
Oświetlenie w komplecie szkoda,że z tygodniowym opóźnieniem :/
|
Gdzie tam w komplecie.
Trzeba podwiesić jeszcze końcówkę pomostu technicznego, zamontować lampy. Do tego całość trzeba podłączyć, nagrzać odpowiednio lampy (potrzeba na to 100h ciągłego świecenia), później ustawić (linie, które były na murawie miały do tego służyć, ale geniusz planistyki wymusił ich demontaż (trawkę trzeba było wykosić), a teraz muszą zostać ponownie rozłożone) i zyskać wszelkie niezbędne odbiory. Zejdzie się jeszcze. |
Stadion Wisły Kraków: tandeta za grube miliony
http://www.gazetakrakowska.pl/fakty2...iony,id,t.html |
@PiotrG nieprecyzyjnie się wyraziłem chodziło mi o maszty.;)
|
PiotrG - lampy o ile widze na zdjęciach są już na podwieszonych pomostach zamontowane.Nie są one przecież na całej długości.Więc wygląda na to ze jest wszystko gotowe
|
nie chce tutaj bronic architektów, bo błedy zostały popełnione, ale głowna odpowiedzialnosc spada na inwestora czyli w tym wypadku miasto...przerabianie projektu z 22 tys o bardzo przecietnej architekturze,ukladzie przestrzenno-funkcjonalnym i przyjętych rozwiązanaich - często błednych i nietrafionych na obiekt o pojemnosc 35 tys. na klase ELITE jest naprawde sprawą trudną i w dodatku architekci ktorzy nie maja bladego pojecia o prejektowaniu tego tpu obiektów o tej randze... tj jak efekt DOMINA spieprzysz w jednym a efekt jest w kilku...zarowno biuro jak i inwestor są siebie warci i trzymają jeden poziom czyli denny poziom...generalnie gdyby nie olbrzymie pieniadze to obiekt nadaje sie do wyburzenia...jakies 2-3 lata te,mu jak widzialem wizualizacje i pierwsze plany to kategorycznie wypowiadalem sie zeby tego nie budowac ale wszyscy piali ze to lepsze niz nic...ja osobiscie sie trzymam sie zasady ze jezeli mam miec dziadostwo, lipny produkt to wole tego wogole nie miec, i tak jets w przypadku tej inwestycji to widac bylo zanim wbili pierwsza lopate i nie pisze tego bo juz to widac i teraz wszyscy sa madrzy ale w archiwum forum pewnie sa wypowiedzi ludzi ktorzy mowili jak to sie skonczy...tj. architektura o rozwiazaniach i pomyslach z lat 70-tych...pół wieku w becnym rozwoju swiata :).... poza tym inwestycja adekwatna do poziomu klubu i sposobu jego funkcjonowania wiec nie nie ma tragedii w mojej ocenie...wszystko jest na swoim odpowiednim poziomie
|
Cytat:
|
Dzieki wczorajszym staraniom pan Piotr Rąpalski z GK napisal dzisiaj o naszym stadionie ciekawy artykul, serdecznie mu za to dziekuje tak samo jak i osoba ktore pozwolily wykorzystac swoje materialy.
Jutro jest konferencja i bedzie kolejna odslona tym razem w postaci pytan skierowanych do osob ktore ponosza odpowiedzialnosc za to jak nasz stadion fatalnie jest wykanczany. Część maila jaki otrzymałem dzisiaj : Cytat:
|
I teraz wyjdzie na to, że projektant się wywiązał ze swojego zadania, z trudem po mozolnej sprawie przeprojektowania stadionu udało mu się skleić stadion do kupy dla klasy "elite". Wykonawca dołożył starań, żeby wszystko wyglądało jak najlepiej, wykonuje pracę które nie zostały wcześniej zaplanowana dla korzyści stadionu, bo jeżeli nie wykonawca to zrobi to kto ? Kolejny przetarg i R22 w 2011... Inwestor czyli Miasto stara się jak może, próbuje wszystko rozwiązać ale problemy materialne nie pozwalają na godne wykończenie stadionu ... i tak w kółko ;/
Teraz to wszystkie organy będą manipulować nami kibicami, jedni będą zwalać winę na drugich i po prostu zwycięży ten którego teksty, wypowiedzi będą częściej i korzystniej prezentowane przez media ;] Ten artykuł z GK myślałem, że będzie ostrzejszy z wyliczeniem wszystkich wad wykonawcy, miasta, projektanta, mam nadzieję, że GK podąża kierunkiem sądu, wysłucha wszystkich stron i napiszę podsumowanie swojej pracy przy pomocy podpunktów PiotraG i innych. Tylko mam nadzieję, że wszystkie problemy zostaną rozwiązane przed oficjalnym otwarciem stadionu. |
Jeśli zrobią fajną elewację, jeśli usuną buble, które w tym temacie zostały wypunktowane, to nasz stadion będzie ok. Oczywiście za taką kasę można było zrobić coś wspaniałego, rewelacyjnego. Niestety, nawet w optymistycznym wariancie, nasz stadion będzie na poziomie tego co jest w Poznaniu, czy Warszawie czyli przeciętnych budowli wybudowanych za niebotyczną kasę.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl