![]() |
Cytat:
A nie od byłego działacza Stronnictwa Demokratycznego (20 lat członkostwa!), który dopiero po wprowadzeniu stanu wojennego odkrył w sobie liberała. I ten liberał wchodząc po raz pierwszy do Sejmu w wolnej, demokratycznej Polsce, zamiast zająć się sprawami gospodarczymi rzuca się na teczki? Ja w tym nie widzę konsekwencji. Karamazow: naprawdę nie chce mi się szukać, musisz mi uwierzyć na słowo. To było podczas któryś z prawyborów, doszło do awantury którą sfilmowali dziennikarze. Owszem, JKM się zagotował i wypalił z grubej rury. Problem w tym, że jak Korwin traci nerwy (co zdarza się rzadko, ale jednak zdarza) to wychodzą z niego bardzo niemiłe poglądy. BTW: myślę, że jeśli ci zależy to bez problemu odkopiesz to w googlach. Ja nie mam na to czasu ani ochoty. Materiał widziałem w telewizji i mi to wystarcza. |
O ile dobrze pamiętam Korwin skądinąd słusznie powiedział wtedy, że jest przeciwko obowiązku posyłania niepełnosprawnego dziecka do szkoły integracyjnej, jednocześnie jednak jeżeli jest taka wola to oczywiście rodzice mogą to zrobic.Cała afera została oczywiście następnie nakręcona przez dziennikarzy.
|
Nowa prognoza na http://palade.pl/
Ja już nie wiem, jak w końcu ta prognoza powstaje. Bo jeśli na podstawie innych sondaży, to jakim cudem tu różnica między PO i PiS wzrosła, skoro wszędzie poziomy poparcia obu partii drastycznie się wyrównują? Ciekawe to. |
Cytat:
któraś z kolei osoba przytacza tego Marcina Palade, sprawdzały się do tej pory jego prognozy ? Tak, czytałem o tym że założył OBW, ale o skuteczności jego prognoz nie wyczytałem nigdzie. Ktoś mógłby w dwóch , trzech słowach napisać czy warto odwiedzać jego stronę ? |
Tak, sprawdzały się. Nie idealnie, ale w porównaniu do ochoczo cytowanych przez media "renomowanych" ośrodków badawczych to inna liga.
|
Po co miałbym robić tą prognozę na podstawie sondaży po których jedzie od dawna? Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Chociażby bierze pod uwagę to, że blisko 20% wyborców nie ma telefonu stacjonarnego, to że PSL jest od lat niedoszacowany w sondażach, a także to że wyborcy PiS często nie chcą się chwalić na kogo głosują.
|
Cytat:
|
Poczytaj jak PGB sporządzało sondaże, które różniły się od innych. Był z 5 lat temu tekst Palade na ten temat.
Dla mnie to jedyne dane, które można kopiować. Innymi nie ma co sobie zawracać głowy. |
Cytat:
Tym niemniej pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm wobec teorii kolegii emj10: Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby chłop brał przez 6 lat dane PBG (zaznaczam: nie wyniki badań bo te są dostępne, ale szczegółową strukturę próbki i wyników która ujawniana nie jest) publikował na tej podstawie prognozę a PBG w ciągu 6 lat nie podało go do sądu za kradzież praw intelektualnych. Jeśli natomiast robi obrókę publikowanych danych PBG to jest to to o czym mówimy z tym tylko że możemy zacieśnić definicję do tego że przygotowuje prognozę w oparciu nie o wyniki sondaży ale w oparciu o sondaże PBG. Jak jest naprawdę: nie wiem. |
Cytat:
Pytanie, na czym pracuje Palade, nadal otwarte. wislak86 - ale Palade przypadkiem nie jest cały czas związany z PGB? Bo mam wrażenie, że tak. To by sporo wyjaśniało. |
PGB sensus stricto nie istnieje od dobrych 3 lat, a sondażami może się zajmować wyłącznie Estymator, który w połączeniu z OBW stworzył właśnie PGB. Także nie widzę tutaj żadnych 6-ciu lat kiedy "kradnie on prawa intelektualne", bo po pierwsze publikuje na swoje prognozy pod nazwiskiem Palade jakoś od 2009, albo od początku 2010 roku, a po drugie broni go Dodajmy do tego, że sondaże, które przez kilka lat publikowało PGB były sporządzane metodą "on street" przez ankieterów ulicznych i tym przede wszystkim się one różniły od sondaży innych grup badawczych. Należy pamiętać też, że Palade z politycznego nadania dostał stołek w Radiu Opole w 2006 roku i to było początkiem końca PGB. W skandalu dwa lata później został wyrzucony z tego Radia, słusznie, czy nie słusznie to już nie moja broszka.
Czy robi on sondaż, czy prognozę, czy opiera się na danych źródłowych tą są wyłącznie moje/nasze spekulacje, ale ja przychylam się do tego, że ma dostęp do surowych danych, które sam obrabia. Czy są to dane PGB/Estymatora, czy może OBOP-u, HH, albo innej grupy badawczej to są już moje domysły, ale jest kilka poszlak, które wskazują na to, że ma te dane w postaci wykresu/tabelarycznej, a nie tylko w postaci sondażu, który trafia do opinii publicznej. Może na to wskazywać to, że gdy publikował prognozy wyborcze dla prawicy.net podpisywał je w ten sposób: http://prawica.net/blog/marcin-palade/09-05-2010 Cytat:
http://www.homohomini.com.pl/raport27.pdf Na koniec sam wyjaśnił metodologię tamtej prognozy. http://prawica.net/blog/marcin-palade/10-05-2010 Cytat:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,28,12...Bydgoszcz.html Czyżby Palade zajmował się prowadzeniem grupy robiącej ankiety dla Palikota? Sądzę, że tak, ale może też mieć dostęp do nieobrobionych danych, które sam obrabia. Wyniki dosyć podobne, a jest wyłącznie duża różnica na korzyść RP. http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl Co do samych "prognoz" jak to nazywa Palade to najlepiej przeczytać to co pisze on każdorazowo na zakończenie. Cytat:
http://naszapolska.pl/index.php/comp...pis-id-eb-w-eb PS. Ostatnio znalazłem taką stronę i się zastanawiałem, czy nie ma ona nic wspólnego z Palade, choć prędzej działają tam ludzie od JKM. http://www.wybory.xaa.pl/sondaze-uliczne.html |
Cytat:
Nie mówię, że to jest bez wartości, ale da się to zrobić lepiej. |
Jeśli ktos jeszcze nie widział... Panie Premierze, słyszy mnie Pan???
http://www.youtube.com/watch?v=WCU9dV4YTxU |
Oglądał ktoś wczoraj kabaret na 2 o 20? :) Tam jest najlepszy sondaż. Otóż zamiast zwyczajnego "posiedzenia rządu" gdzie głównym tematem jest piłka nożna, pojawiła się symptomatyczna zmiana. Premierem znów jest Jarek Kaczyński !! :) Znów zaczyna się ogłupianie ludzi. Jarek na dzień dobry kazał przesłuchać i przebić piłkę, cały czas mlaskał, a pomysłem jego otoczenia na poprawę sytuacji w Polsce było wrzucanie granatów do restauracji. Lemingi pewnie piały z zachwytu nie zdając sobie sprawy że nie ma sie z czego śmiać. Bo to znaczy że "Nocna zmiana" trzęsie portkami i chwyta się wszystkiego. Liczę ze drugi raz Polacy nie dadzą się wydymać. I podobne propagandowe brednie tylko utwierdzają w przekonaniu. Byle nie "Nocna zmiana".
|
Cytat:
Jareczek vel trzepocząca na wietrze flaga dziś zaczyna lizanko politykom PO :lewandowskiemu i Buzkowi. Już to przerabialiśmy z Oleksym - dobrym komuchem buehehe. Ten Jarek to niezły gość - jak wstanie lewą nogą jest jak pies mysliwski, pluje jadem i szczeka. Jak wstanie prawą nogą, jest milutki, chwalący wszystkich i wszystko. Coż za zmienna postać. I jak tu zagłosować na gościa i jego partie jak nie wiadomo jak zmieni sie jego retoryka, poglądy i działania? Przynajmniej PO jest stabilne - nic nie robi hehe. |
Jakiego drugiego dna PO........? Wyjaśnij jak to się stało że w kabaretowym posiedzeniu rządu premierem nagle stał się Jarek? I wróciły wszystkie kretyńskie przytyki? "Nocna zmiana" trzęsie portkami? :)
Jarek jest taki jaki jest i jaki powinien być, choć czasami zbyt delikatny. Bajki o zmianie wizerunku łykają tylko zmanipulowane lemingi. Pamiętaj że dla leminga, taki jest Jarek jak go pokazują media. W kampanii prezydenckiej szefem sztabu była podstawiona dywersantka. To i przekaz był łagodniejszy. Jak się nie myśli samodzielnie tylko powiela medialną propagandę to faktycznie można być lekko skołowanym. :) Ale to nie wina Jarka że lemingi oszczędzają mózgi. "Oleksy jest politykiem lewicy średnio starszego pokolenia" Gdzie widzisz coś o dobrym komuchu? W TVN usłyszałeś? Zmień lepiej na superstację ;) |
Cytat:
Czas się obudzić drogi Droździe. My jesteśmy wolni. A wy? |
i jeszcze jedno, najważniejsze w całej tej wymianie zdań. Kieruję do Ciebie cytacik, autorem jest Kaczyński:
BBC, które jest zwykle podawane jako przykład niezależności i obiektywizmu, jest w oczywisty sposób lewicową radiostacją i ten obiektywizm odnosi się co najwyżej do lewicy. więc odwalcie się od TVNów, GW, Newsweeków i innych nie sprzyjającym Wam mediom. Prawda jest taka, że każdy ma swoje media, które układają klocki pod danego odbiorcę. Więc dla mnie i całego elektoratu PO Wasze media czyli GP, GN, URZE itd.kłamie. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Nie masz problemów z codziennością? Gratulacje :). Klasyczny zadowolony POmylony. ps. Wywieś transparent na meczu to pogadamy. I kto to jesteście wy? Lemingi? To faktycznie jesteście wolni, ja bym nawet powiedział że powolni. |
Zieeew, idźcie sobie do piaskownicy i tam obrzucajcie się wyświechtanymi epitetami jak lemingi czy inne pisdzielce, bo nie sądzę, by kogoś to jeszcze poza wami jarało.
Drozd - no bez jaj! Raz kabaret jadący całkiem słusznie po Tusku zrobił coś o Jarku i już sługusy systemu! Come on! Szpen - Twojego bełkotu nie da się czytać. Zalatuje fanatyzmem i nienawiścią do rywala. Pozwól, że Ci wytłumaczę tak, że zrozumiesz - jesteś w elektoracie PO tym, czy w elektoracie PiS-u są tzw. moherowe berety. PS: "jestem na tyle inteligentny" :lol: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
kto je tworzyl i jak dostaly koncesje. a jak wrocisz bogatszy o lekture to wtedy pogadamy. aha w zdanie, "jestem na tyle inteligentny" chyba zmienles niechcacy szyk i mialo tam byc "jestem ntelginentny na tyle (aby)... " |
Cytat:
O nowa gwiazda w tym temacie. Co do mediow to nie my mamy się odwalić od TVN tylko TVN niech się odwali od nas- bo nic innego nie robią niż chronienia dupska tym którzy pozwolili im zdominować rynek mediów (razem z Polsatem).O ile gazetę każdy sobie kupi jaką chce to stacje ogólnodostepne mamy jakie mamy. Pewnie, można nie ogladac nic ale skoro płacę z moich podatków na publiczną TV to żadam CZEŚĆI programów publicystycznych w których prowadzący mają inne preferencje niż obsesyjny cykor przed JK. NIech mediota ma swojego Lisa , a Pis -owiec swojego Pośpieszalskiego.Proste . A najlepiej nich mają wspolny program wtedy okazaloby się who is who :) |
Apraho, ale przecież z Twojej kasy ani TVN, ani Polsat nie mają ani grosza. Opłacasz jedynie telewizję publiczną, która puszcza programy dla "normalnego" widza dopiero w paśmie nocnym między 00:05 (dobre dokumenty na TVP Info), a 01:00 (czasem trafi się jakaś perełka na TVP2). I Tyle.
Jeśli nie oglądasz różnych show w tefałenach i innych, nie interesujesz się ichniejszymi produkcjami filmowymi i nie śledzisz każdego dnia losów gwiazdek opłacanych przez te telewizje to zwyczajnie nie jesteś ich targetem. |
Widzę,że debilizm sięgnął zenitu. Od kilku dni śmiga jeden slogan, "emeryci będą mieć emerytury z kasy uzyskanej z gazu łupkowego". Wzruszające. Jeszcze nic nie wiadomo z tym gazem,a tu widzę kasa jest już wydana! Po drugie, jakoś dziwnie jestem przekonany,że my jako kraj nic z tego mieć nie będziemy. Co najwyżej dołożymy do tego bajzlu. I tyle. Ciekawa dyskusja toczy się w tym temacie na "trójce".
Kraj o Afrykańskich standardach nie ma szans na rozwój związany z jakimkolwiek gazem. Łupkowym czy to ziemnym. To jest naprawdę poważna sprawa,my cywilizacyjnie jesteśmy na etapie budowy dróg, które co jakiś czas trzeba łatać. Więc nie pchajmy się tam gdzie połamiemy sobie ręce. |
Cytat:
a) na ogół jest bzdurny b) nie zostanie zrealizowany c) musi dobrze brzmieć d) musi wzbudzać medialne zainteresowanie e) musi trafiać do dużej grupy wyborców Wydaje się więc, że ten jest idealny... Swoją drogą jakiś czas temu podobnie myslałem o płacy minimalnej = 1500zł, jak się okazuje ta, o zgrozo, została wcielona w życie. Oby była wyjątkiem potwierdzającym regułę. |
Cytat:
Niby na Półwyspie Arabskim standardy były na wyższym poziomie? |
Cytat:
Jak myślisz Vincent do śmierci będzie mieszkał w Polsce ? Albo Radzio z żoną Apelbaum ? Oczywoście, że nie. Bedą się pławić w luksusie za to co zrobili, na koszt ....kolonizatorów. :) |
Cytat:
|
Nie wydaje mi się żeby przykładowa Arabia Saudyjska , w momencie kiedy rozpoczęto u nich eksploatację surowców naturalnych , stała na wyższym cywilizacyjnie poziomie niż ,,etap budowy dróg , które i tak trzeba łatać''.
Wielbłądom utrudnienia terenowe raczej nie przeszkadzały. ,,W latach 30. perspektywy wzrostu i rozwoju gospodarczego wydawały się ograniczone. Nie było lotnisk, a jedyny port morski obsługiwał głównie podróżujących pielgrzymów. Transport między oddalonymi od siebie miastami odbywał się po nieutwardzonych drogach przecinających jałowe, pustynne tereny. Rolnictwo było bardzo słabo rozwinięte, a przemysł praktycznie nie istniał'' |
Piękna szopka jest z tą rejestracją list KNP w całym kraju.
http://wybory.onet.pl/parlamentarne-...ktualnosc.html Czy mogę prosić jakiegoś wiślackiego prawnika o przełożenie treści artykułu na język polski bo mam kilka wątpliwości co do interpretacji tej całej sytuacji. Dodatkowo w artykule zdjęcie Korwina na tle baneru z twarzą Palikota i hasłem "Gospodarka jest najważniejsza":). Oczywiście ta fota to przypadek jak wszystko w tym kraju:lol:. Coraz ciekawej: http://www.prawica.net/node/530 |
W sumie to nie było innej możliwości. Protest wyborczy, a na taki środek zdecydował się KNP, można składać dopiero po wyborach, więc musiał zostać przez SN zignorowany. Chociaż nie wiem, czy w ogóle była jakaś inna ścieżka prawna w tej sytuacji. Brak normalnej procedury odwoławczej to kpina z demokracji...
|
Generalnie z tego co wiem sytuacja wygląda tak:
Aby uzyskac prawo startu w całym kraju partia powinna miec zarejestrowane co najmniej 21 okręgów wyborczych do 30.08. Korwin zgłosił tyle list z tym, że przez opieszałosc PKW ostatnią, 21 listę komisja zweryfikowała mu dopiero 6 września.I tutaj pojawia się problem - gdyby tak rozumiec interpretację prawną PKW uzyskuje wielkie i jednocześnie niebezpieczne narzędzie w swoich rękach i de facto jest w stanie decydowac kto może zostac dopuszczony do startu w wyborach a kto nie. Nie jestem prawnikiem, ale według mnie racja ewidentnie leży po stronie Korwina-Mikke - jestem bardzo ciekawy jak się ta sprawa skończy. |
Cytat:
Komuś wyraźnie zależy, aby jedyna partia prawicowa mająca szansę wejść do sejmu, w wyborach nie wystartowała. Tusk Donald, Pawlak Waldemar i towarzysze z SLD mają w pamięci "nocną zmianę" i próbę oczyszczenia polskiej sceny politycznej, m.in przez Korwina. |
Cytat:
Nie zdziwie się jak zbudują rurociąg do jakiegoś portu w Polsce a rury do jego budowy dostarczą Rosjanie:) Cytat:
|
Pyerdolą o gazie łupkowym a zapominają o konwencjonalnym którego mamy 1 bilon 200 miliardów m^3, a rocznie wydobywamy 4,5 miliarda:-) kpina.
|
Cytat:
Cytat:
Podałem przykład kraju który był na niskim poziomie cywilizacyjnym(dramatyczna infrastruktura) , jego elity nie stanowiły światowego wzorca zarządzania/uporządkowania politycznego , a mimo wszystko potrafił wykorzystać swoje zasoby naturalne. Oczywiście , że nie dokonał tego sam , ale z drugiej strony ciężko twierdzić , że przez swoich ,,patronów'' został wyrolowany. A jak się ma eksploatacja złóż gazu do konkurowania z Chinami , to już nie mam zielonego pojęcia. Na marginesie , to w ogóle nie wiem na jakiej płaszczyźnie Polska miała by konkurować z Chinami , skoro to nie ta liga i tą ligą nigdy nie będzie. |
Brawo Sepioł - nie ma to jak zrobic sobie pocałunek śmierci :)
|
Wydaje mi się, że filmik z Sepiołem należy szerzej rozpropagować, bo na to zasługuje. Choćby przez założenie osobnego tematu... ale ja tego nie zrobię, bo znowu dostanę bana, albo coś. :lol:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl