![]() |
Cytat:
A co do jeszcze standardów cywilizowanych państw, to ostatnio modne jak to nie ma wolności słowa, wszytko byłoby ok jakby nie to że te same wokół siebie nie tolerują żadnych przejawów wolności słowa |
palade.pl
Nie wiem, jak powstaje. Ale na podstawie kilkuletnich obserwacji stwierdzam, że wyprzedza sondaże "renomowanych" firm o lata świetlne. Też bym wolał, żeby sondaże wyborcze były w ogóle zakazane, bo mieszają tylko ludziom w głowach. Ale skoro już nie są zakazane, to wolę te wiarygodne. |
Akurat sondaż HH jako jedyny jest polecany przez Marcina Palade. Także nie wiem skąd się bierze zdziwienie tą różnicą między PO i PiS. W ich sondażach w ciągu tego roku różnica między tymi partiami spadała już w okolice 3-4% kilkukrotnie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Polish_...election,_2011 |
Cytat:
Magazyn The Ecomonist w publikowanym przez siebie rankingu państw demokratycznych umieścić Polskę na 48. pozycji (na 167 państw świata). Z państw Unii Europejskiej za nami znalazły się tylko Łotwa, Bułgaria oraz Rumunia. Polska została zakwalifikowana do zepsutych demokracji. W „Indeksie demokracji” od lat notujemy kiepskie miejsce. W 2006 roku, gdy gazeta opublikowała ranking po raz pierwszy, znaleźliśmy się na 46. pozycji. Dzięki nagonce medialnej to rząd PiS jest uznawany za niszczący demokrację w Polsce. Tymczasem po czterech latach rządów PO-PSL pozycja państwa polskiego w zestawieniu jest jeszcze gorsza. http://www.fronda.pl/news/czytaj/tyt...kryzysie_13984 Dlaczego Kwaśniewski,Wajda i inne ałtorytety nie alarmują ze zagrożona jest w Polsce demokracja? Przecież jest gorzej niż za Kaczorów. Osiągnęliśmy poziom Kambodży. |
Cytat:
Polecam lekturę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Drozd, znalazłem fajny komentarz na tej stronie co dałeś, pasuje też jako odpowiedź do Ciebie Ja bym się tym raportem nie podniecał… Z raportu „ogólnie” wynika, że demokracja w Europie (też zachodniej) się kurczy, a w Polsce… Porównując raporty z lat 2006, 2008 i 2010 „kondycja polskiej demokracji” jest kiepska, ale stabilna. W latach 2006, 2008 i 2010 Polska znalazła się kolejno na: 46, 45 i 48 miejscu, ale… W latach 2006, 2008 i 2010 oceny Polski w kategoriach: I – Wybory i pluralizm, V – Wolności obywatelskie, III – Udział w polityce i II – Funkcjonowanie rządu nie zmieniły się: I – 9.58; V – 9.12; III – 6.11; II – 6.07. Tendencję spadkową odnotowano w kategorii: IV – Kultura polityczna: IV(2006) – 5.63; IV(2008) – 5.63; IV(2010) – 4.38. Przyglądając się opisowi metodologii: ta kategoria dotyczy m.in.: postrzegania liderów politycznych przez społeczeństwo, rozumienia roli i reguł funkcjonowania państwa, rządu i systemu demokratycznego, oceny wpływu polityki na ekonomię oraz poparcia dla rozdziału Kościoła od państwa. Co to znaczy? Ludzie patrząc „na to wszystko” coraz mniej rozumieją „o co biega”? http://graphics.eiu.com/PDF/Democracy_Index_2010_web.pdf http://graphics.eiu.com/PDF/Democrac...dex%202008.pdf http://www.economist.com/media/pdf/D...EX_2007_v3.pdf |
Przeczytalem ten artykuł. Autor poddaje krytyce na Wegrzech dużą część tego, co znajduje odzwierciedlenie w Polsce w polityce gospodarczej i społecznej Platformy. W niektórych zas przypadkach posluguje się tanią demagogią, na ktorą złapac się mogą lemingi. Zaprzecza tez sam sobie zwłaszcza w analizie wpływu myśli Keynesa na praktykę gospodarcza rządu Orbana
Nie znam tak naprawde rzeczywistoscu politycznej Wegier, jednak poznałem już wystarczająco Kornaia: to ekonomista na usługach cudakowej partii popieranej przez unijną gerontokrację. W takim świetle postac Orbana nabiera coraz bardziej pozytywnych wartości |
Cytat:
|
Cytat:
Ciekawym jest też stwierdzenie, że: 1. nie znasz rzeczywistości politycznej Węgier 2. ale wiesz że Kornai jest na usługach cudakowej partii (cokolwiek to znaczy, bo jeśli oznacza partię obiecującą cuda to wskaż tą, która tego nie robi) |
gosc: Dla mnie leming to ktoś nieinteresujący się głębiej polityką, swoją wiedzę o niej czerpiący z tytułów na portalu internetowym czy na pasku w stacji informacyjnej. Bezkrytycznie przyjmujący punkt widzenia każdego, kogo zobaczy w magicznym pudełku z ruszającymi się obrazkami. W swoich wyborach nie kierujący się swoimi poglądami i kalkulacją, ale emocjami, dobrymi i złymi skojarzeniami.
Odpowiadając na do bólu przewidywalną ripostę - tak, tacy są w elektoracie każdej partii... |
Cytat:
A najśmieszniejsze to pisanie że ktoś kocha i Tuska i PO, a po czym to taki ktoś stwierdza ? Po tym że ktoś krytykuje PiS i Kaczyńskiego, to już oznaka kochania Tuska. Pokaż mi przykłady gdzie ktoś piszę o uwielbieniu do Tuska, PO, polityków PO, tak jak piszą o PiS, widziałeś kiedyś żeby się ludzie zbiorowo masturbowali bo polityk ich partii ich mniemaniem "zniszczył" wrogiego dziennikarza w tv ? |
Rejestracja miesiąc temu i 95% postów w temacie politycznym. Broń Boże niczego nie sugeruje, ale jeśli już na kibicowskim forum, bronisz Tuska i spółkę to mógłbyś się postarać robić to merytorycznie. Z całym szacunkiem, ale twoje posty, wyglądają tak jakby pisał je 14-latek.
Cytat:
|
Cytat:
|
a ja myślę koleś, że zostałeś oddelegowany z młodzieżówki na agitkę przedwyborczą w tym temacie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
""Kolejny nawiedziony ? I jak was traktować za normalnych jak macie urojenia ?" "O jakie ładne dział propagandy PiSu dał ci dane, czekam co tam jeszcze dla Ciebie przygotowali, a terasz odmaszerować funkcjonariuszu." "Zresztą zrobię Ci przyjemność i zakończę naszą dyskusje :-D Tzn zakończę ogólnie dyskusje tutaj." Specyficznie histeryczny styl wskazywałby raczej na nastolatka. Jeszcze większe wątpliwości powstają gdy popatrzy się na godziny wysyłania postów. Normalny człowiek w tym czasie pracuje a tymczasem wygląda na to że nasz gość w godzinach pracy sterczy przed ekranem i odpisuje na każdy pojawiający się post (no chyba że to jest jego "praca"). |
Cytat:
Ciekawe natomiast jest to GDZIE SA WSZYSCY ZANIEPOKOJENI? Mimo, że, co wynika z rankingu, Jest GORZEJ niż za strasznych ciemnych i cuchnących dyktaturą czasów Kaczora. Wkleiłem Ci ranking, suchy fakt, nie moja wina że bez instrukcji jak je rozumieć suche fakty są dla Ciebie nieciekawe :) i wolał byś już z wyjaśnieniem. Ostatni raz służę. PO to DNO. ps. Mógłbyś kolego nie porównywać się do mnie w co drugim uzasadnieniu swoich dyrdymałów? Bo pomyślę że jestem twoim idolem. I może mi uderzyć woda sodowa :) |
Skoro jest dyskusja o sondażach, to przypomnę to co maglowaliśmy w tym temacie wcześniej. Większość sondaży w PL robiona jest techniką CATI, czyli są to sondaże telefoniczne. Wybiera się losowo ponad 1000 respondentów i zadaje im pytanie o to, na kogo pragną oddać głos.
Problem w tym, że oprócz typowych mankamentów (szczerość respondentów, nieufność wobec ankietera) w Polsce dochodzi jeszcze jedna, poważna kwestia. Współczynnik telefonizacji mamy ciągle poniżej progu, który europejskie stowarzyszenie pracowni badań opinii publicznych uważa za wystarczający, by badanie było w pełni reprezentatywne. Czyli: dzięki badaniu telefonicznemu nadreprezentowani są respondenci mający telefon - mieszkańcy dużych miast, statystycznie rzecz biorąc zamożniejsi i młodsi. Teraz dopiszmy sobie, kto ma jaki elektorat i czyje poparcie najprawdopodobniej jest zaniżone:-D |
Cytat:
Właśnie takie, a nie inne formułowanie - albo inaczej - przekazywanie określonych teorii i twierdzeń ce..... pewnych ludzi aktywnie wspierających partię miłości.... Brak merytorycznego przemyślenia jakichkolwiek tekstów przez takich osobników wychodzi w rzucaniu hasła A, które to hasło podpiera odpowiednio dobrany fakt B, i wychodzi z tego teoria C. Z takimi ludźmi nie sposób rozmawiać, gdyż opierają się oni na tym, że wiedzą najlepiej... Przykładem niech będzie hasło 100 mld $ długów jakie "narobił" PiS. Jeżeli facet nie jest w stanie zanalizować hasła, które sam rzuca - nie bierze pod uwagę, że przeliczenia zadłużenia związane są z kursami walut, zadłużenie kraju w części wyrażane jest w walutach zagranicznych, ale w zdecydowanej większości w walucie polskiej (obligacje), to o czym z nim dyskutować ??? Oczwywiście tymi 100mld $ jak się okazało nie rzuca tylko myśliciel gosc coś tam , ale w innych dyskusjach na innych odwiedzanych przeze mnie forach rzucają inni fani partii miłości. W związku z tym hipoteza, że była to tzw "SMS-owa instrukcja" z których słyną działacze pewnej partii, a nie samodzielne przemyślenie młodego gniewnego. Krakowskim przykładem osoby wiekowej o podobnym sposobie pisania jest niejaka Renata Rudecka-Kalinowska - salon24. Pozdrawiam PS> Co z tymi inwestycjami drogowymi, bo temat powinien wrócić na top, a jak widać kolega Siwy opuścił front walki, a kolega emj się obija. Pora przejść do pierwszych rozrachunków. Chyba, że coś przeoczyłem ??? |
Zagłosowałem w owej ankiecie powyżej i jestem mocno zdziwiony;o
Widać że jest tu dużo młodych ludzi co głosowało na partie która prowadzi. I nie są zadowoleni z poczynań z obecnej tak jak jest pokazywane w mediach. Myślę że na szerszą skalę takiego elektoratu to nie ma ta patria. PS: A Nowa Prawica jest w każdym okręgu wyborczym zarejestrowana?? bo nie widziałem losowania:D A już wiem o co chodzi.. że maja 20 komitetów na 40 i walczą o 21 o przydzielenie od sądu<okok> w W-wie |
Cytat:
|
Cytat:
Jak zapewne zauważyłeś nie odnosiłem się do "merytorycznej" twórczości kolegi gość2332 bo szkoda mi czasu nawet na jej czytanie a co dopiero komentowanie. Natomiast wydaje mi się że 43 letni chłop, o ile ma w porządku pod kopułą, nie powinien pisać o jakichś: "urojeniach" , "funkcjonariuszach" i "kończeniu dyskusji tutaj" (w momencie gdy właśnie rozpoczyna kolejna tyradę), nawet jeśli jest piszącym wg: sms-ów agitatorem. Wydaje mi się że ten styl wskazuje raczej na mającego kłopoty z pęcherzem nastolatka. Co potwierdzają godziny wysyłania postów. A jeśli chodzi o inwestycje drogowe to już od jakiegoś czasu próbuje się dowiedzieć od kolegi emj10 kiedy wreszci bedziemy mieć raport. I cisza. Kolega Siwy też gdzieś zniknął :>. Jeśli o mnie chodzi to czekam. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
gdzie ja pisałem o PO i gdzie pisałem o Tusku. Uderz w stół.... - potwierdza to jedynie moje przypuszczenia |
Cytat:
Czytaj uważnie. Porównując raporty z lat 2006, 2008 i 2010 „kondycja polskiej demokracji” jest kiepska, ale stabilna. W latach 2006, 2008 i 2010 Polska znalazła się kolejno na: 46, 45 i 48 miejscu, ale… W latach 2006, 2008 i 2010 oceny Polski w kategoriach: I – Wybory i pluralizm, V – Wolności obywatelskie, III – Udział w polityce i II – Funkcjonowanie rządu nie zmieniły się: I – 9.58; V – 9.12; III – 6.11; II – 6.07. Tendencję spadkową odnotowano w kategorii: IV – Kultura polityczna: IV(2006) – 5.63; IV(2008) – 5.63; IV(2010) – 4.38. Przyglądając się opisowi metodologii: ta kategoria dotyczy m.in.: postrzegania liderów politycznych przez społeczeństwo, rozumienia roli i reguł funkcjonowania państwa, rządu i systemu demokratycznego, oceny wpływu polityki na ekonomię oraz poparcia dla rozdziału Kościoła od państwa. Cytat:
wiślak68, "Natomiast wydaje mi się że 43 letni chłop, o ile ma w porządku pod kopułą, nie powinien pisać o jakichś: "urojeniach" , "funkcjonariuszach" i "kończeniu dyskusji tutaj" Wejdź np. na salon24, niezalezna.pl, dowiesz skąd takie słownictwo i dlaczego, poza tym widzę że błędny wiek podałem Cytat:
|
Cytat:
Gościu (czy jak Ci tam) monitor przez Ciebie poplułem weź już wyjdź i nie kompromituj się więcej;) |
Cytat:
Cytat:
|
Kiełbasa wyborcza przyprawiona dużą ilością głupoty:
Cytat:
Racje miał Korwin - bardziej opłaca się wysłać polityków i urzędników na wakacje na koszt podatnika niż pozwolić im się wykazać :lol:. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sąd Najwyższy Rosji uznał, że były szef koncernu naftowego Jukos, Michaił Chodorkowski, był bezprawnie przetrzymywany w areszcie.
W orzeczeniu można przeczytać, że sędziowie Moskiewskiego Sądu Miejskiego, którzy w ubiegłym roku przedłużyli areszt wobec byłego magnata paliwowego, dopuścili się poważnego naruszenia prawa. Michaił Chodorkowski i jego biznesowy partner Płaton Lebiediew odsiadują wyroki 13 lat pozbawienia wolności za rzekome oszustwa finansowe. Obaj biznesmeni już od 2003 roku pozostają za kratami. Rok temu przewieziono ich z kolonii karnych do moskiewskiego aresztu śledczego, gdzie czekali na wyrok w kolejnej sprawie. Zdaniem obrony, powinni oni albo wrócić do kolonii karnej albo oczekiwać na wyrok na wolności. Stanowisko to potwierdził swoim orzeczeniem Sąd Najwyższy, uznając przedłużenie aresztu za bezprawne. Chodorkowski i Lebiediew starają się o warunkowe wyjście na wolność. Jednak sądy i naczelnicy kolonii karnych przeciągają te procedurę. Obrońcy praw człowieka uznają obu przedsiębiorców za ofiary zemsty politycznej. Rosyjskie władze natomiast nazywają ich podatkowymi oszustami. Nie wiem czy facet jest winny,czy też nie. Ale chodzi tutaj o sam werdykt. Ciekawe do czego jest to wstęp. Co się za tym kryje. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A co do sondaży. Puls Biznesu opublikował, swego czasu, sondaż,że oto 55% Polaków unika kupowania wyrobów z metką made in china. Wszystko fajnie i przyjemnie, tyle że w 2010 roku sprowadzono o 26% towarów z tego kraju więcej niż rok wcześniej. O ilości sprowadzonego towaru informuje MF. Więc kto tu kogo robi w wała? |
Cytat:
Tyle ze jego chyba z powrotem po wyjsciu z sali sadowej znow zaaresztowano. |
Cytat:
Facet odsiedzial tyle lat, że jest żywym wzorem dla tych co próbowaliby cos podskoczyć do Putina i jego świty to wiedzą już, że to sie poprostu nie opłaca. A tak można zawrzeć deal. Chodorkowski pewnie ma coś na kontach poza granicami kraju. Wpłaci tam gdzie trzeba i wyjdzie. Na zachodzie przyklasną. Putin zostanie uznany jako wspaniałomyślny przywódca. Rosja jako państwo prawa z "niezależnym" wymiarem sprawiedliwości. Same plusy. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:15. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl