![]() |
Małecki z tego co zerknąłem to wchodzi z ławki albo jest jednym z pierwszych zmieniany. Natomiast w Pucharze Słowacji w Partizanie Bardejov zagrał były piłkarz Wisły Emmanuel Sarki
|
Cytat:
https://images89.fotosik.pl/61/70cb0a6f4fa40e7agen.jpg |
Cytat:
|
Śmieszna ciekawostka o Meresińskim,od Piotra Wołosika.
Trzy historie szczególnie zapadły mi w pamięci. Pierwsza, gdy Meresiński w Dubaju âkupowałâ jacht za 4 miliony euro, nie mając grosza przy duszy. Koszta: lot do stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich, świetny hotel i znakomity wyszynk potencjalnemu kupcowi fundowała firma handlująca pięknymi, morskimi jednostkami. Pan Jakub po kilku dniach testów i dobrej zabawy zrezygnował z zakupu, tłumacząc, że silnik ma zbyt słabą moc⌠A już w ojczyźnie, próbując przejąć Wisłę, prawników poprzedniego właściciela Bogusława Cupiała przekonywał znajomością z milionerem â Romanem Karkosikiem. Dzwonił przy nich, używając opcji âgłośnomówiącejâ i prowadził rzekomą rozmowę z prężnym biznesmenem, tyle że był to kumpel z⌠Częstochowy. Zaś na romantyczną, podniebną randkę, z pewną aktorką, JM zapomniał portfela. Dziewczyna musiała założyć kilka tysięcy złotych za swojego szarmanckiego kawalera. |
Jakoś mnie to nie śmieszy.
Czasami żałuję, że to nie czasy średniowiecza. Gość by z rąk kata nie wyszedł. |
Cytat:
Ps. Moskal Kazimierz, nie ruszaj Kazka bo zginiesz :) |
Pojawiły się kursy gdzie zagra Kuba...1.32 na to,że w Wiśle...
|
Franiu Smuda nowym trenerem Gornika Łeczna. Celem awans do ekstraklasy
|
Zabawniejsze jest to że Smuda twierdzi, że w 2017 roku spadł z Łęczną z ekstraklasy przez.. korupcje.
|
Nie, Smuda walczy o spadek ;)
|
Nabrał kasy za reprezentację,odprawę pewnie też odstał niemałą nie powinien on przypadkiem siedzieć na emeryturze? Mało brakło,aby Widzew nie awansował wyżej....
|
nie jestem w stanie racjonalnie wytłumaczyć sobie jak ktoś przy zdrowych zmysłach może go zatrudniać...
|
Akurat Łęczna grała pod jego batutą dobry futbol, a jak odszedł to zaczęła grać bryndzę. Skoro go zatrudniają z powrotem to znaczy, że jednak po czasie stwierdzili, że za jego trenowania było lepiej. Mają do tego prawo.
Nigdy nie uważałem Franza za uber-trenera, ot typowy ekscentryczny zamordysta i dobry motywator - do prowadzenia reprezentacji się w ogóle nie nadawał. Ale jako strażak do drużyny w rozsypce? Czemu nie. Śmieszy mnie to popadanie ze skrajności w skrajność, jak Smuda robił wyniki i obejmował reprezentację to wszyscy go chwalili, większość narodu aprobowało jego wybór. Ja byłem sceptyczny, bo z niego taki S-E-L-E-K-C-J-O-N-E-R co właśnie piłkarza poznaje po tym jak wchodzi po schodach. A za oglądanie Lewandowskiego kazał sobie zwracać kasę za bilet:) Ale dać mu materiał ludzki z którego ma coś ulepić nie mając wpływu na transfery - to może ulepić coś konkretnego ii niekoniecznie będzie to klocek :D W szczególności na krótką metę zanim piłkarze się nim zdążą zmęczyć. |
A co to ma w ogóle do naszych byłych piłkarzy/trenerów?
|
Cytat:
|
Lista najlepszych obcokrajowcow w lidze( miejsca 100-51)
http://weszlo.com/2018/11/17/powspom...historii-ligi/ Jak komus nie chce sie czytac 86. Wild Donald Guerrier 80. Jean Paulista 57. Brasilia |
Cytat:
|
Między 100 a 50 było miejsce też dla Nikoli.
|
Brlek w pierwszej 50? Biton?? Pareiko??? to żarty? Zachowajcie obiektywizm. Było dużo lepszych graczy w ponad 100 letniej historii ekstraklasy.
Marcelo,Cantoro, Uche, Melikson, Stillić, może Cleber, Diaz, Lopez - aczkolwiek jeden sezon to troche mało na takie wyróżnienie. |
Cytat:
A Stanko Svitlica? :D |
Cytat:
Już jest całosć - Nikola 49, Lopez 38, Diaz 32, Cleber 24, Melikson 13, Cantoro 9, Marcelo 7 (za nisko imho), Stilic 6, Uche 1. |
Jeśli Lopez zdobedzie 2x z rzedu króla strzelców , to bezdyskusyjny nr1
|
Diaz spokojnie mógłby być dużo niżej.
Swoją drogą, ale ten czas leci. |
Cytat:
Diaz grał (wszystkie mecze od dechy do dechy) i był bliski awansu do półfinału . Poza tym regularna gra w Bundeslidze. Wyciągnął ze swojej kariery maxa. |
Chociażby Paulinho w tym roku. Żeś wymyślił kryterium.
Salenko pewnie czołówka tego zestawienia bo został królem strzelców na MŚ:D |
Cytat:
|
powiedzmy sobie szczerze , taki ranking , to nic innego jak subiektywne impresje , bo jak porównać gościa który w naszej lidze był tylko statysyą przez momencik w kiepskim klubie , a potem zrobił kariere w najlepszym klubie świata* i zagral w na MŚ w najlepszej druzynie swiata*
do goscia ktory przed i po ESie nigdzie nic nie pokazał , ale tutaj wykręcił liczby kosmiczne *określenie umowne |
Dokładnie. Dlatego dziwi mnie, że wywiązała się z tego jakakolwiek dyskusja. Tym bardziej, że na podstawie rankingu antywislackiego portalu dla gimnazjalistów;)
|
Dlatego albo to jest ranking najlepszych zagranicznych piłkarzy w Ekstraklasie, albo tych co sobie najlepiej w niej poradzili. Akurat Diaz jest wysoko w obu klasyfikacjach, ale np. taki Uli Borowka przyjechał tu na emeryturę a Paulihnio zrobił karierę dopiero po krótkim epizodzie w ŁKS.
Taki Carlitos u nas miał sezon życia, w Legii też OK gra ale jest o wiele za cienki żeby wyjść poza naszą śmieszną ligę (już sama Legia pokazała, że w normalnych warunkach - czyt. cała drużyna nie gra pod niego - jest dużo słabiej). Tak samo Jaliens w przekroju całej kariery był raczej lepszym piłkarzem niż Cleber, ale do naszej ligi przyjechał już na emeryturę. |
Cytat:
|
Dolaczylem bo jak zwykle wypisywales glupoty:) Jakbys nie zauwazyl to odpowiadalem na Twoj i tylko Twoj post.
|
Cytat:
|
Ten ranking jest dość ciekawy i mocno subiektywny. Biorąc pod uwagę, że biorą dwie składowe - kariera ogółem po/przed grą w ekstraklasie i gra w ekstraklasie to nadal się nie spina, bo np. Zeigbo miał tylko udaną rundę a potem przepadł. Ewidentnie liczą się też wrażenia artystyczne i subiektywne zdanie autorów, więc to taki 'ranking' z przymrużeniem oka.
Z drugiej strony lektura zacna. Fajna podróż w przeszłość przy czytaniu. Wracając do Wiślaków w rankingu : - za nisko Marcelo, zdecydowanie moim zdaniem nr 1 tej klasyfikacji. Moim zdaniem najlepszy piłkarz jaki kiedykolwiek grał w naszej ekstraklasie (poza Lewandowskim) zaznaczając swoją w niej obecność (bo był jeszcze Paulinho). - za wysoko Mauro Cantoro, który grał w Wiśle za jej najlepszych czasów i dobre sezony przeplatał słabszymi, często wygrzewał ławkę całymi partiami sezonu. Tylko w jednym sezonie grał prawie wszystko od deski do deski. Ale cóż Mauro był przesympatyczny i stał się Wiślakiem z krwi i kości, bardzo lojalny i pozytywny facet. W sercach naszych kibiców zawsze będzie wysoko, ale patrząc obiektywnie to za Sobolem to on mógł conajwyżej sprzęt nosić. Wielu go mitologizuje, że to był topowy pomocnik,nawet jakąś nagrodę zebrał w którymś sezonie - a moim zdaniem jak na tamtą Wisłę był conajwyżej dobry (a patrząc na nasz skład wtedy rzekłbym przeciętny). Mnie często irytował. Z jednej strony zwalniał grę gdy była taka potrzeba (kółeczka), z drugiej robił to samo, gdy takiej potrzeby nie było. W ofensywie nie dawał liczb, w defensywie nie był ścianą nie do przejścia jak Sobol. Po prostu solidny piłkarz stosowany w rotacji składu bardzo mocnej wtedy kadrowo Wisły Kraków. |
Te słynne "kółeczka" u Cantoro irytowały tylko w ostatnich dwóch sezonach u nas. Gdy ewidentnie brakowało mu już szybkości i kariera zmierzała już w kierunku amatorskiej. Miał też swoje problemy z kontuzjami gdy nie udawało mu się rozgrywać całych sezonów lub popadal w konflikty (jak z Petrescu). Barwna kariera. A czy za wysoko w rankingu? Grał u nas 8,5 roku. Żaden obcokrajowiec nie zabawił u nas miejsca i zapewne już nigdy nie zabawi. przegląd pola, siła fizyczna, świetne wykończenie. Lepsza wersja Bashy.
Ranking wg mnie ciekawy, można polemizować z pozycjami, ale od tego są subiektywne wybory że nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać. Jak dla mnie jest wypadkową wartości dodanej do ekstraklasy oraz klasy sportowej. Ciężko to wywarzyć i stąd wiele dziwnych wyborów. |
w sumie tak se myśle , że brakuje na tej liście Pola Lloncha
|
Cytat:
|
czemu , skoro jest Cantoro...
no, ok teraz to oczywiście prowo ;) |
Z łezką w oku można też wspominać Władzię. Czarna pantera środka pola.
|
Issa Ba to był kot.
|
Szkoda, ze Patrika Kluiverta nie ma i nie bylo ;(
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:16. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl