Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Byli piłkarze, trenerzy i inni pracownicy Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=229)

funkykoval 24.10.2018 09:27

Małecki z tego co zerknąłem to wchodzi z ławki albo jest jednym z pierwszych zmieniany. Natomiast w Pucharze Słowacji w Partizanie Bardejov zagrał były piłkarz Wisły Emmanuel Sarki

brylant17 24.10.2018 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1516839)
a jak tam małecki

Naucz się pisać nazwiska z dużej litery!

https://images89.fotosik.pl/61/70cb0a6f4fa40e7agen.jpg

wolfy 26.10.2018 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1516861)
Naucz się pisać nazwiska z dużej litery!

https://images89.fotosik.pl/61/70cb0a6f4fa40e7agen.jpg

No to go nie wykupią raczej :/

filipowski 29.10.2018 09:48

Śmieszna ciekawostka o Meresińskim,od Piotra Wołosika.

Trzy historie szczególnie zapadły mi w pamięci. Pierwsza, gdy Meresiński w Dubaju „kupowałâ€ jacht za 4 miliony euro, nie mając grosza przy duszy. Koszta: lot do stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich, świetny hotel i znakomity wyszynk potencjalnemu kupcowi fundowała firma handlująca pięknymi, morskimi jednostkami. Pan Jakub po kilku dniach testów i dobrej zabawy zrezygnował z zakupu, tłumacząc, że silnik ma zbyt słabą moc… A już w ojczyźnie, próbując przejąć Wisłę, prawników poprzedniego właściciela Bogusława Cupiała przekonywał znajomością z milionerem – Romanem Karkosikiem. Dzwonił przy nich, używając opcji „głośnomówiącej” i prowadził rzekomą rozmowę z prężnym biznesmenem, tyle że był to kumpel z… Częstochowy. Zaś na romantyczną, podniebną randkę, z pewną aktorką, JM zapomniał portfela. Dziewczyna musiała założyć kilka tysięcy złotych za swojego szarmanckiego kawalera.

FraMat 29.10.2018 10:21

Jakoś mnie to nie śmieszy.
Czasami żałuję, że to nie czasy średniowiecza. Gość by z rąk kata nie wyszedł.

krakus76_ 29.10.2018 11:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1517096)
No i Kazek po dwóch meczach na wyjeździe - remis z liderem - Rakowem - i wygrana z Chojnicami, wspiął się na drugie miejsce w tabeli. Mam nadzieję, że kiedyś będzie mu dane poprowadzić jeszcze Wisłę. Nie ukrywam, że moim zdaniem, to jeden z lepszych trenerów w Ekstraklasie. Mam tylko wątpliwości co do jego talentu szukania innych zawodników i ew. zdolności motywacyjnych, ale to jeden niewielu trenerów, którzy potrafi ustawić drużynę tak, ze każdy wie, co ma robić.

Może dobry, ale na I ligę albo inny zespół z ekstraklasy ale do Wisły ewidentnie nie pasuje (do tego czego kibice oczekują - stylu gry). Dobry rzemieślnik może z niego jest/lub będzie ale artystą nie jest.

Ps. Moskal Kazimierz, nie ruszaj Kazka bo zginiesz :)

brylant17 04.11.2018 13:51

Pojawiły się kursy gdzie zagra Kuba...1.32 na to,że w Wiśle...

mitmichael 07.11.2018 20:10

Franiu Smuda nowym trenerem Gornika Łeczna. Celem awans do ekstraklasy

Karherop 07.11.2018 23:05

Zabawniejsze jest to że Smuda twierdzi, że w 2017 roku spadł z Łęczną z ekstraklasy przez.. korupcje.

siara 08.11.2018 07:49

Nie, Smuda walczy o spadek ;)

brylant17 08.11.2018 13:54

Nabrał kasy za reprezentację,odprawę pewnie też odstał niemałą nie powinien on przypadkiem siedzieć na emeryturze? Mało brakło,aby Widzew nie awansował wyżej....

Pero 08.11.2018 14:25

nie jestem w stanie racjonalnie wytłumaczyć sobie jak ktoś przy zdrowych zmysłach może go zatrudniać...

s1mone 08.11.2018 19:31

Akurat Łęczna grała pod jego batutą dobry futbol, a jak odszedł to zaczęła grać bryndzę. Skoro go zatrudniają z powrotem to znaczy, że jednak po czasie stwierdzili, że za jego trenowania było lepiej. Mają do tego prawo.

Nigdy nie uważałem Franza za uber-trenera, ot typowy ekscentryczny zamordysta i dobry motywator - do prowadzenia reprezentacji się w ogóle nie nadawał. Ale jako strażak do drużyny w rozsypce? Czemu nie.

Śmieszy mnie to popadanie ze skrajności w skrajność, jak Smuda robił wyniki i obejmował reprezentację to wszyscy go chwalili, większość narodu aprobowało jego wybór. Ja byłem sceptyczny, bo z niego taki S-E-L-E-K-C-J-O-N-E-R co właśnie piłkarza poznaje po tym jak wchodzi po schodach. A za oglądanie Lewandowskiego kazał sobie zwracać kasę za bilet:) Ale dać mu materiał ludzki z którego ma coś ulepić nie mając wpływu na transfery - to może ulepić coś konkretnego ii niekoniecznie będzie to klocek :D W szczególności na krótką metę zanim piłkarze się nim zdążą zmęczyć.

Karherop 10.11.2018 23:26

A co to ma w ogóle do naszych byłych piłkarzy/trenerów?

xanti1906 10.11.2018 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1517836)
A co to ma w ogóle do naszych byłych piłkarzy/trenerów?

Trenerem ŁKS jest Kazek Moskal.

bódyń 18.11.2018 09:56

Lista najlepszych obcokrajowcow w lidze( miejsca 100-51)
http://weszlo.com/2018/11/17/powspom...historii-ligi/
Jak komus nie chce sie czytac
86. Wild Donald Guerrier
80. Jean Paulista
57. Brasilia

Charlie 18.11.2018 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1518272)
Lista najlepszych obcokrajowcow w lidze( miejsca 100-51)
http://weszlo.com/2018/11/17/powspom...historii-ligi/
Jak komus nie chce sie czytac
86. Wild Donald Guerrier
80. Jean Paulista
57. Brasilia

W drugiej części powinni znaleźć Cantoro, Melikson, Cleber, Lopez, Stilic, Diaz i Brlek, ewentualnie też Pareiko i Biton. Do tego Uche i Marcelo powinni być w pierwszej piątce, nie zdziwiłbym się, gdyby któryś z nich wygrał.

czaro 18.11.2018 15:46

Między 100 a 50 było miejsce też dla Nikoli.

Karherop 18.11.2018 16:35

Brlek w pierwszej 50? Biton?? Pareiko??? to żarty? Zachowajcie obiektywizm. Było dużo lepszych graczy w ponad 100 letniej historii ekstraklasy.

Marcelo,Cantoro, Uche, Melikson, Stillić, może Cleber, Diaz, Lopez - aczkolwiek jeden sezon to troche mało na takie wyróżnienie.

Ela 18.11.2018 16:58

Cytat:

Brlek w pierwszej 50? Biton?? Pareiko??? to żarty? Zachowajcie obiektywizm. Było dużo lepszych graczy w ponad 100 letniej historii ekstraklasy.

Marcelo,Cantoro, Uche, Melikson, Stillić, może Cleber, Diaz, Lopez - aczkolwiek jeden sezon to troche mało na takie wyróżnienie.

A Stanko Svitlica? :D

Charlie 18.11.2018 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1518283)

Imho Brlek powinien być w setce, skoro jest chociażby taki Covilo. Pareike też bym w setce zmieścił. Biton może faktycznie przesada, choć grał dobrze.

Już jest całosć - Nikola 49, Lopez 38, Diaz 32, Cleber 24, Melikson 13, Cantoro 9, Marcelo 7 (za nisko imho), Stilic 6, Uche 1.

Arkadiusz.Czerepach 18.11.2018 19:03

Jeśli Lopez zdobedzie 2x z rzedu króla strzelców , to bezdyskusyjny nr1

czaro 18.11.2018 21:28

Diaz spokojnie mógłby być dużo niżej.

Swoją drogą, ale ten czas leci.

Karherop 19.11.2018 07:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1518287)
Diaz spokojnie mógłby być dużo niżej.

Swoją drogą, ale ten czas leci.

A ilu piłkarzy z historią w polskiej lidze (po ms w 82 roku), gralo w ćwierćfinale MŚ?
Diaz grał (wszystkie mecze od dechy do dechy) i był bliski awansu do półfinału . Poza tym regularna gra w Bundeslidze. Wyciągnął ze swojej kariery maxa.

wiesniak842 19.11.2018 08:05

Chociażby Paulinho w tym roku. Żeś wymyślił kryterium.
Salenko pewnie czołówka tego zestawienia bo został królem strzelców na MŚ:D

Karherop 19.11.2018 08:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1518289)
Chociażby Paulinho w tym roku. Żeś wymyślił kryterium.
Salenko pewnie czołówka tego zestawienia bo został królem strzelców na MŚ:D

Napisałem to co go wyróżnia. A z nami zdobył 3 x MP co myślę że jest dobrym wynikiem? Obiektywnie karierę zrobił większa niż chociażby Cleber, nawet jak go uważamy za lepszego obrońcę.

Arkadiusz.Czerepach 19.11.2018 08:19

powiedzmy sobie szczerze , taki ranking , to nic innego jak subiektywne impresje , bo jak porównać gościa który w naszej lidze był tylko statysyą przez momencik w kiepskim klubie , a potem zrobił kariere w najlepszym klubie świata* i zagral w na MŚ w najlepszej druzynie swiata*
do goscia ktory przed i po ESie nigdzie nic nie pokazał , ale tutaj wykręcił liczby kosmiczne

*określenie umowne

wiesniak842 19.11.2018 08:21

Dokładnie. Dlatego dziwi mnie, że wywiązała się z tego jakakolwiek dyskusja. Tym bardziej, że na podstawie rankingu antywislackiego portalu dla gimnazjalistów;)

wolfy 19.11.2018 12:27

Dlatego albo to jest ranking najlepszych zagranicznych piłkarzy w Ekstraklasie, albo tych co sobie najlepiej w niej poradzili. Akurat Diaz jest wysoko w obu klasyfikacjach, ale np. taki Uli Borowka przyjechał tu na emeryturę a Paulihnio zrobił karierę dopiero po krótkim epizodzie w ŁKS.
Taki Carlitos u nas miał sezon życia, w Legii też OK gra ale jest o wiele za cienki żeby wyjść poza naszą śmieszną ligę (już sama Legia pokazała, że w normalnych warunkach - czyt. cała drużyna nie gra pod niego - jest dużo słabiej).
Tak samo Jaliens w przekroju całej kariery był raczej lepszym piłkarzem niż Cleber, ale do naszej ligi przyjechał już na emeryturę.

Karherop 19.11.2018 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1518292)
Dokładnie. Dlatego dziwi mnie, że wywiązała się z tego jakakolwiek dyskusja. Tym bardziej, że na podstawie rankingu antywislackiego portalu dla gimnazjalistów;)

Sam dalaczyles, więc możesz co najwyzej dziwić się swojemu zachowaniu :)

wiesniak842 19.11.2018 16:01

Dolaczylem bo jak zwykle wypisywales glupoty:) Jakbys nie zauwazyl to odpowiadalem na Twoj i tylko Twoj post.

Karherop 19.11.2018 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1518312)
Dolaczylem bo jak zwykle wypisywales glupoty:) Jakbys nie zauwazyl to odpowiadalem na Twoj i tylko Twoj post.

Chyba się trochę zakreciles i już nie wiesz jak wybrnąć ;) Jak nie widzisz sensu dyskusji to nie pisz, zamiast pisać że nie ma sensu dyskutować . Pozdro.

s1mone 19.11.2018 17:00

Ten ranking jest dość ciekawy i mocno subiektywny. Biorąc pod uwagę, że biorą dwie składowe - kariera ogółem po/przed grą w ekstraklasie i gra w ekstraklasie to nadal się nie spina, bo np. Zeigbo miał tylko udaną rundę a potem przepadł. Ewidentnie liczą się też wrażenia artystyczne i subiektywne zdanie autorów, więc to taki 'ranking' z przymrużeniem oka.

Z drugiej strony lektura zacna. Fajna podróż w przeszłość przy czytaniu.

Wracając do Wiślaków w rankingu :

- za nisko Marcelo, zdecydowanie moim zdaniem nr 1 tej klasyfikacji. Moim zdaniem najlepszy piłkarz jaki kiedykolwiek grał w naszej ekstraklasie (poza Lewandowskim) zaznaczając swoją w niej obecność (bo był jeszcze Paulinho).
- za wysoko Mauro Cantoro, który grał w Wiśle za jej najlepszych czasów i dobre sezony przeplatał słabszymi, często wygrzewał ławkę całymi partiami sezonu. Tylko w jednym sezonie grał prawie wszystko od deski do deski. Ale cóż Mauro był przesympatyczny i stał się Wiślakiem z krwi i kości, bardzo lojalny i pozytywny facet. W sercach naszych kibiców zawsze będzie wysoko, ale patrząc obiektywnie to za Sobolem to on mógł conajwyżej sprzęt nosić. Wielu go mitologizuje, że to był topowy pomocnik,nawet jakąś nagrodę zebrał w którymś sezonie - a moim zdaniem jak na tamtą Wisłę był conajwyżej dobry (a patrząc na nasz skład wtedy rzekłbym przeciętny). Mnie często irytował. Z jednej strony zwalniał grę gdy była taka potrzeba (kółeczka), z drugiej robił to samo, gdy takiej potrzeby nie było. W ofensywie nie dawał liczb, w defensywie nie był ścianą nie do przejścia jak Sobol. Po prostu solidny piłkarz stosowany w rotacji składu bardzo mocnej wtedy kadrowo Wisły Kraków.

Karherop 19.11.2018 18:20

Te słynne "kółeczka" u Cantoro irytowały tylko w ostatnich dwóch sezonach u nas. Gdy ewidentnie brakowało mu już szybkości i kariera zmierzała już w kierunku amatorskiej. Miał też swoje problemy z kontuzjami gdy nie udawało mu się rozgrywać całych sezonów lub popadal w konflikty (jak z Petrescu). Barwna kariera. A czy za wysoko w rankingu? Grał u nas 8,5 roku. Żaden obcokrajowiec nie zabawił u nas miejsca i zapewne już nigdy nie zabawi. przegląd pola, siła fizyczna, świetne wykończenie. Lepsza wersja Bashy.

Ranking wg mnie ciekawy, można polemizować z pozycjami, ale od tego są subiektywne wybory że nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać. Jak dla mnie jest wypadkową wartości dodanej do ekstraklasy oraz klasy sportowej. Ciężko to wywarzyć i stąd wiele dziwnych wyborów.

Arkadiusz.Czerepach 19.11.2018 21:14

w sumie tak se myśle , że brakuje na tej liście Pola Lloncha

pepe72 19.11.2018 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1518325)
w sumie tak se myśle , że brakuje na tej liście Pola Lloncha

prowokator :>

Arkadiusz.Czerepach 19.11.2018 21:45

czemu , skoro jest Cantoro...

no, ok teraz to oczywiście prowo ;)

Karherop 19.11.2018 22:25

Z łezką w oku można też wspominać Władzię. Czarna pantera środka pola.

TIR_DO_SŁUBIC 19.11.2018 22:29

Issa Ba to był kot.

Dariook 20.11.2018 00:46

Szkoda, ze Patrika Kluiverta nie ma i nie bylo ;(

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl