Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

PrzemyślABG 08.08.2010 21:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 956450)
Najbliższą kolejkę gramy na wyjeździe. W Łodzi.

Najbliższa kolejkę gramy na wyjeździe. W Chorzowie.

crazykaro 08.08.2010 21:59

I nie tylko najbliższą. Mamy równe 3 tygodnie na dokończenie tego co być musi aby wrócić do domu :D

konrad123 08.08.2010 22:18

Sorry, pomyliłme się. Chodziło mi o najbliższy mecz u siebie (tj. 3. kolejka). Czyli mam rozumieć, że przy R22 zagramy dopiero w listopadzie? Przecież tak się starali i mówili że 4. runda LE na pewno na Reymonta (gdybyśmy awansowali) bo wcześniej stadion nie miał pozwolenia od UEFY a tu nagle że w Ekstraklasie też na razie nie można na nim grać ?!

yoda79 08.08.2010 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez konrad123 (Post 956521)
Sorry, pomyliłme się. Chodziło mi o najbliższy mecz u siebie (tj. 3. kolejka). Czyli mam rozumieć, że przy R22 zagramy dopiero w listopadzie? Przecież tak się starali i mówili że 4. runda LE na pewno na Reymonta (gdybyśmy awansowali) bo wcześniej stadion nie miał pozwolenia od UEFY a tu nagle że w Ekstraklasie też na razie nie można na nim grać ?!

To tylko moje czarnowidztwo z tym listopadem, koniec sierpnia to pierwszy mozliwy termin,choć jak będzie-nie wie nikt.

crazykaro 08.08.2010 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 956532)
To tylko moje czarnowidztwo z tym listopadem, koniec sierpnia to pierwszy mozliwy termin,choć jak będzie-nie wie nikt.

Wszystko leży w sile argumentów Basałaja i Majchra. No bo nie ma się co czarować. Jeżeli miasto złoży jąkąś dobrą ofertę (w co szczerze wątpię) to prezes może się na nią zgodzić i zagramy dopiero w listopadzie. Ale wydaje mi się jednak że ciekawsze argumenty bedzie miał po swojej stronie Basałaj i pojawimy się na Reymonta jeszcze w tym miesiącu

PiotrG 08.08.2010 22:58

Jeśli Basałaj jakkolwiek się przygotuje, to Majchrowskiego przegada bez problemu. Śmiem twierdzić, że większość z nas tutaj, którzy znają sprawę, bez problemu by wygrała dyskusję z prezydentem i ZIKITem.
No cóż, jutro powinno się sporo wyjaśnić, mam nadzieję, że będą telebimy, kioski, kasy i przyciśnięcie wykonawcy, a Wisła wróci na obiekt na razie przy 2 trybunach, a na 2 pozostałych prace będą trwały.

borsuk 09.08.2010 00:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 956580)
Jeśli Basałaj jakkolwiek się przygotuje, to Majchrowskiego przegada bez problemu. Śmiem twierdzić, że większość z nas tutaj, którzy znają sprawę, bez problemu by wygrała dyskusję z prezydentem i ZIKITem.
No cóż, jutro powinno się sporo wyjaśnić, mam nadzieję, że będą telebimy, kioski, kasy i przyciśnięcie wykonawcy, a Wisła wróci na obiekt na razie przy 2 trybunach, a na 2 pozostałych prace będą trwały.

Piotr, prosze Cie. Orientujesz sie najlepiej w tym temacie o czym wszyscy wiedza wiec nie bądź naiwny. Bo nawet nadzieje trzeba na czyms oprzec. Przeciez doskonale znasz historie tej inwestycji i postawe i punkt widzenia inwestora. Ja jedyna nadzieje opieram na tym, ze Basałaj ma konkretne propozycje dla tych amatorow (czyt.: inwestora), ktore uwzgledniaja kontekst polityczny historii tej inwestycji i jego argumenty beda skuteczne w konekscie politycznym a nie racjonalnym, ktory my na forum probujemy prezentowac. A jesli Basałaj ma teraz na głowie skutki odpadniecia druzyny z pucharow (nowy trener, kiepska gra, braki w budzecie) to nie wiem czy bedzie sie mogl odpowiednio skupic nad argumentacja, ktora bedzie w stanie dotrzec do polityka Majchrowskiego.

PiotrG 09.08.2010 00:07

Dlatego napisałem: "jakkolwiek się przygotuje". Wiele nie trzeba, a Majchrowski jest pod ścianą - nikt poza Wisłą tego obiektu nie wynajmie, a jak pójdzie info w świat o tym, że Wisła nie bierze stadionu z konkretnych powodów, to Majchrowskiemu odbije się to czkawką, zwłaszcza, że zbliżają się wybory.
No cóż, zobaczymy jutro. Ja mam głęboką nadzieję, że Basałajowi zależy na pozycji i w klubie i klubu, a jeśli on nie wywalczy dokończenia obiektu, to nie zrobi tego już nikt inny - ZIKIT i prezydent ignorują interpelacje i prośby SKWK, w sposób delikatnie mówiąc komunistyczny.

borsuk 09.08.2010 00:19

Za Wisłą też nie przemawia fakt, że grając poza Reymonta jest w plecy finansowo więc w tym momemncie możliwości ewentualnego "pata" w rozmowie się równoważą. Tę świadomość ma Basałaj ale niestety również Majchrowski. Tu jest potrzebna odwaga ze strony Wisły (o czym kiedyś pisałem) ale na tę odwagę postawienia miasta pod ścianą się nie zanosi. Chyba że się coś zmieniło od czasu wywalenia z klubu ludzi, którzy załatwili sponsora a potem mieli czelność w imieniu Wisły mieć pretensje do polityków, że przez ich gierki poltyczne, Wisła tego sponsora straciła i była w plecy 4 mln. Czy Basałaj wykaze się odwagą i przemyslanym planem negocjajcji uwzgledniajacym argumenty polityczne? Oby. Każde skuteczne działanie powinni jednomyślnie poprzeć kibice. O to też bym się obawiał. Ot taka to Wisła ostatnich czasów...

DoggTS 09.08.2010 08:02

i kolejny artykul na temat naszego stadionu: gazeta
mam nadzieje ze prezes Basałaj wywalczy coś na spotkaniu z Majchrem...

anthony09 09.08.2010 09:07

Ja nie rozumiem czemu ludzie z takim wykształceniem potrafią tak spieprzyć inwestycje za 500 mln złotych... Inwestycje, która nie jest dokończona i nie będzie przez jakiś czas ;] Mamy nieestetyczną konstrukcję trybun Płd,Płn. Wypadałoby teraz po prostu bić się w serce i nowy projekt przeprowadzić na te 2 trybuny, żeby było bliźniacze do zach. wsch. ;) Do tego pozbycie się pawilonu i przede wszystkim nowa konstrukcja dachu wraz z elewacją. Ten stadion da się odremontować... no ale cóż za kolejne 400 mln ;] Prawie wszystkie stadiony wyglądają bez elewacji tak jak nasz, no ale cóż taki Baltic Arena ma ciekawą bryłę a nie samą konstrukcję betonową ;] No cóż ale projektować fajnie też nie jest jak się nie ma miejsca na stadion, tak samo na hale ;/ Wsadzić majtki na łeb też się da ale nie wyglądają one tak estetycznie jak na dup*** ;]
Potrzebny nam projekt architektoniczny na bryłę stadionu i tyle ;] za kolejne 100-200mln ;]

Arapaho 09.08.2010 11:09

Ludzie po co wam gwiazdy takie czy owakie na otwarcie .Nie lepiej za te kilkaset tysięcy zrobic porzadną elewacje? Przez parę godzin ludzie poskaczą a potem przez wiele lat będziemy straszyć tymi odrapanymi i pełnymi zacieków szarymi betonowymi kolumnami.Dajcie spokój.
Niech nie opowiadaja głupot że bedą czyścić ten beton bo to mydlenie oczu ze parę m-cy bedzie to samo - kto był pod stadionem to wie jak to przy wschodniej wygląda.Wiocha i tyle.Mam nadzieję że Basałaj ma oczy i obierze stadion po wykonaniu elewacji albo zawrze w umowie odpisy z tytuły wykończenia jej przez SSA).

dynek.pl 09.08.2010 11:41

Czy ta elewacja jest taka wazne naprawde ?? Wychodzi mi, ze na jesieni 2007 zostala otwarta trybuna D, a do dzisiaj nie zostala wykonczona, czyli wychodzi rowne 3 lata, a teraz sie nawet nie da na nia wejsc Niech mnie ktos poprawi bo wydaje sie to niewiarygodne.

Adam 09.08.2010 12:21

Gazet sie niektorzy naczytali i wierza ze na stadion wejdziemy dopiero w listopadzie. Otoz w listopadzie bedzie OFICJALNE otwarcie pojawi sie Prince itp Stadion dla kibiców zostanie otwarty na 4 kolejke tj 28 sierpnia

Prosze nie siejcie paniki :) Mecz z Arka byl ostatnim na Suchych Stawach

Cytat:

Pierwotnie napisane przez konrad123 (Post 956521)
Sorry, pomyliłme się. Chodziło mi o najbliższy mecz u siebie (tj. 3. kolejka).

Znow sie pomyliłes 3 kolejka jest równiez na wyjezdzie(ŁÓDŹ) u siebie gramy dopiero w 4 kolejce z Polonia Bytom

Zbyychu 09.08.2010 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DoggTS (Post 956676)
i kolejny artykul na temat naszego stadionu: gazeta
mam nadzieje ze prezes Basałaj wywalczy coś na spotkaniu z Majchrem...

odnośnie tego artykułu. Wybaczcie, jeśli to już było poruszone, nie siedzę w tematyce stadionowej aż tak bardzo, zapytać jednak chciałem o punkt drugi z tekstu GW - "Mniej - niż przewidują przepisy - bramek wejściowych i kas. Jeśli na stadionie mają się odbywać mecze, ten błąd musi być szybko naprawiony."
na tyle, na ile czytałem, na forum pisano i zbyt małej liczbie bramek wejściowych i kas, ale w kontekście użyteczności, nie pisano nic o sprzeczności z obowiązującymi przepisami. Ktoś coś kojarzy, co to za przepisy?

sandbender 09.08.2010 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adam (Post 956840)
Gazet sie niektorzy naczytali i wierza ze na stadion wejdziemy dopiero w listopadzie. Otoz w listopadzie bedzie OFICJALNE otwarcie pojawi sie Prince itp

Przy tym trybie pracy i zarządzania budową oraz ilością niespełnionych obietnic jestem skłonny uznać, że owszem, pojawi się Prince, ale nie piosenkarz tylko batonik Prince Polo.

Arapaho 09.08.2010 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 956780)
Czy ta elewacja jest taka wazne naprawde ?? Wychodzi mi, ze na jesieni 2007 zostala otwarta trybuna D, a do dzisiaj nie zostala wykonczona, czyli wychodzi rowne 3 lata, a teraz sie nawet nie da na nia wejsc Niech mnie ktos poprawi bo wydaje sie to niewiarygodne.

Na tej budowie skandal goni skandal - trudno wyrokowac czy najważniejsza jest elewacja a raczej jej brak , brak telebimu, asfal zamiast kostki, 3 kasy na całą trybunę czy pusta parę lat północna- a może brak gastronomi.
Tak czy siak - jakby ktoś kupowal nowe BMW z odrapanym lakierem i to nie perlowym jak w zamówieniu to taki taki samochód pewnie każdy rzuciłby na pysk dealerowi. A tu nawet na forum niektórzy piszą że nawet im sie elewacja podoba ...bo tak nie typowa a poza tym z daleka nie widać że są zacieki i odpryski betonu.No coż . To Polska przecież...potem sie dziwić że Chińczycy najwiekszy szrot którego nie przyjmują w Anglii wysyłają do Polski bo tu biorą wszystko (autentyczny przykład z klimatyzatorami z którymi statek wyj...li z Anglii to przypłynał do nas)

Abstrakcja 09.08.2010 15:48

Na stadionie Lecha jest coś podobnego także nie wiem...

SpoXsteR 09.08.2010 19:25

Cytat:

Wnętrze trybuny północnej - czyli goła konstrukcja stalowa!
http://stadionwisly.info/fotorelacje...dion_wisly.jpg

http://stadionwisly.info/fotorelacje...owy/2010-08-09

marcin19876 09.08.2010 20:46

Czy wiadomo co ustalo na tym dzisiejszym sspotkaniu basaŁaja z prezydentem dotyczacego odbioru stadionu????

PiotrG 09.08.2010 21:03

Nie było żadnej informacji o tym. Pewnie spotkania albo nie było, albo zakończyło się brakiem jakiegokolwiek rozwiązania.

Znalazłem tylko takie cudo:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...ej_bramki.html

Nie wiem skąd wzięło się to 17mln PLN kosztów dla operatora, ale jeśli to prawda, to ani Wisła, ani nikt inny tego obiektu nie wynajmie. 6-8mln za dzierżawę też chyba nikt nie da.

harthausen 09.08.2010 21:42

nie jestem przekonany, że informacje dziennikarzyny z GW to zawsze rzetelność i dobre źródło informacji.

mgła 09.08.2010 21:59

Spotkanie Majchra z Basałajem będzie jutro, tak mówił w tej audycji radiowej:
http://www.radiokrakow.pl/www/home.n...oranny_gosc_rk
gdzieś koło 2 minuty

ardem99 09.08.2010 22:17

http://www.youtube.com/watch?v=VkghH...layer_embedded

film z budowy stadionu

sovinho_02 10.08.2010 09:38

Myślę że przydałoby się powiesić cytat Henryka Reymana "Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki " nad wejściem na murawę, tylko taki wielki i oczojebny żeby się piłkarzynom do głowy wbiło i wtedy zwycięstwo jest nasze :)

Arapaho 10.08.2010 10:52

Ciekawe jak długo wytrzymają grupy trzymające władzę na trybunach takie plucie w twarz...Ciekawe
Ja wczoraj skreśliłem maila do jednego ważnego polityka krakowskiego ogólnie znanego i innej opcji niż J.M. zobaczymy co z tego wyjdzie

Czarny 10.08.2010 11:33

Nie można ot tak odmówić dostępu do dokumentacji przetargowej. Jest to sprzeczne z ustawą prawo zamówień publicznych i ustawą o dostępie do informacji publicznej. Zgodnie z ustawą maksymalny termin udostępnienia tych informacji to 2 miesiące i to przy jakichś super specjalnych okolicznościach, których Prezydent nie wykazał i które moim zdaniem w tym wypadku nie występują, no i nie można sobie napisac "w terminie późniejszym", trzeba wskazać konkretny termin.

Oxydrene 10.08.2010 11:52

Jeśli o tych kołowrotach to jest prawda, i wiedząc, że tej maksymalnej przepustowości nigdy nie będzie bo zawsze ktoś nowy nie wie jak bilet wsadzić drugiemu karnet nie będzie chciał zaskoczyć itp to wejście na stadion będzie masakrą i regularnie kilka tysięcy ludzi będzie oglądać dopiero drugą połowe, a jak nie weźmiemy szturmem tych gównianych kołowrotów to decydenci na każdą skargę będą odpowiadać " to proszę przyjść trochę wcześniej" czyli w domyśle 2 godziiny przed meczem. Przypomina to zupełnie mecz wyjazdowy w naszej super lidze tylko, że nie o to chyba chodzi na stadionie u siebie wartym pół miliarda złotych. Tutaj kibica ma sie w dupie i to on robi łaske tym kutasom w garniturach, że ogląda ten gnój. Podobne problemy mieli we Wrocławiu na ostatnim meczu z Jagiellonią. Z tym, że tam część ludzi po*******iła i poszła do domu(link na potwierdzenie: http://www.fanslask.pl/?p=1978)

A oni tu euro chcieli robić....

rafal777 10.08.2010 12:04

O czyli miałem rację. Inwestor nie wie co ile bedzie jeszcze kosztowac i dlatego czeka az zakończy sie budowa głównej i wtedy policzy kasę. Znając życie nie zostanie nic i trzeba będzie prosić radnych o dodatkowe 50mln zł....KRYMINAŁ!!

medyk 10.08.2010 12:05

ja sie pytam gdzie jest w tej calej sytulacji klub? gdzie jest skwk? czemu nie ma zadnego protestu? czemu nie potrafimy sie zorganizowac? isc pod magistrat? zawiązac jakis komitet? do jasneh cholery emerytowane babki nas wyprzedzają w obronie nielegalnie postawionego Krzyża potrafią sie zorganizowac pod pałacem prezydenckim a my? Miasto dyma nas bez mydła w kwestii stadionu 5 lat a my dalej nic..

SKWK apeluje zorganizujcie coś WY macie taką władze i możliwość by poszły za wami setki i tysiące kibiców..

buczo1985 10.08.2010 12:08

Choć tyle, że w miarę została wytłumaczona kwestia telebimów i elewacji...Czyli prawdopodobnie po zakończeniu inwestycji stwierdzą, że przekroczyli budżet i póki co nie ma kasy na te elementy.
Z kolei nie rozumiem tego fragmentu odpowiedzi na 5 pytanie:
"Aktualna nawierzchnia z asfaltu, w większości powierzchni jest
w dobrym stanie technicznym, ewentualne ubytki i pęknięcia zostaną naprawione"
O jaki asfalt do poprawek chodzi?

Falmokirak 10.08.2010 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez medyk (Post 957490)
ja sie pytam gdzie jest w tej calej sytulacji klub? gdzie jest skwk? czemu nie ma zadnego protestu? czemu nie potrafimy sie zorganizowac? isc pod magistrat? zawiązac jakis komitet? do jasneh cholery emerytowane babki nas wyprzedzają w obronie nielegalnie postawionego Krzyża potrafią sie zorganizowac pod pałacem prezydenckim a my? Miasto dyma nas bez mydła w kwestii stadionu 5 lat a my dalej nic..

SKWK apeluje zorganizujcie coś WY macie taką władze i możliwość by poszły za wami setki i tysiące kibiców..

masz racje bo jeśli nikt się za to nie weźnie to w dalszym ciągu Majchrowski będzie nas okłamywał bo taka jest prawda, niech ruszy dupe do roboty a jak nie to trzeba zareagować

Deever 10.08.2010 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 957434)
jebię ten stadion, ważniejsza cracovia" w ukrytym znaczeniu...

Nie wiem, jak to jest możliwe, że tak wielu kibiców Wisły powtarza z uporem godnym lepszej sprawy bzdury o sympatyzowaniu Majchra z koszernymi... :shock:

To, że budowa ich stadionu idzie sprawnie, to efekt tego, że miasto wyciągnęło wnioski z błędów, które popełniło przy budowie naszego.

Nie doszukujcie się wszędzie spisków! My po prostu płacimy cenę za pionierstwo, tak samo zresztą, jak Poznaniacy. To nie przypadek, że te stadiony, których budowa rozpoczęła się najwcześniej, mają największą ilość bubli i niedoróbek.

UM z Majchrem na czele sprzyja parchom, dlatego wydali na budowę stadionu Wisły ponad pół miliarda złotych. :>

I dlatego chcieli budować dla obu klubów wspólny stadion. To przecież typowe dla zwolenników gorszej strony Błoń. :D

Nie mylcie nieudolności ze złą wolą. :-)

PiotrG 10.08.2010 12:21

buczo1985, też nie wiem.
Przed trybuną północną praktycznie nie ma już żadnej nawierzchni, przed południową są chaszcze, trawa i dziury, między którymi jest trochę asfaltu.

Co do reszty - ręce opadają.

wolfy 10.08.2010 12:21

Ta informacja o bramkach mnie przeraziła. Przecież to jakieś jaja są...
12 kołowrotków na 12 tys. osób?!

cassius31krakow 10.08.2010 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 957500)
swego czasu na E była taka sytuacja ze system szwankował, i nie zawsze chciało wpuszczać ludzi z biletami i karnetami. Czasu do meczu coraz mniej, kolejka zdenerwowanych ludzi przed bramą domagających się wejścia, a blondyna która kierowała tam ochroną jedyne co zrobiła to wezwała wsparcie ochrony do uspokojenia tłumu. Coraz bliżej meczu, coraz więcej ludzi i nerwowa atmosfera. Skończyło się na tym że ochrona ręcznie otwierała bramki, wpuszczając bez sprawdzenia biletów czy karnetów. Dwie - trzy takie sytaucje na nowych trybunach i kołowrotków na pewno przybędzie.

A kto beknie, gdy pierwsza, druga lub trzecia taka sytuacja skończy się tragedią taką jak w Sheffield?

WiślakMyślenice 10.08.2010 12:31

Cytat:

Nie wiem, jak to jest możliwe, że tak wielu kibiców Wisły powtarza z uporem godnym lepszej sprawy bzdury o sympatyzowaniu Majchra z koszernymi... :shock:

To, że budowa ich stadionu idzie sprawnie, to efekt tego, że miasto wyciągnęło wnioski z błędów, które popełniło przy budowie naszego.

Nie doszukujcie się wszędzie spisków! My po prostu płacimy cenę za pionierstwo, tak samo zresztą, jak Poznaniacy. To nie przypadek, że te stadiony, których budowa rozpoczęła się najwcześniej, mają największą ilość bubli i niedoróbek.

UM z Majchrem na czele sprzyja parchom, dlatego wydali na budowę stadionu Wisły ponad pół miliarda złotych. :>

I dlatego chcieli budować dla obu klubów wspólny stadion. To przecież typowe dla zwolenników gorszej strony Błoń. :D

Nie mylcie nieudolności ze złą wolą. :-)
Aha, czyli "nie zejdźcie na psy" to było nic? Wierzysz w tłumaczenie Majchra o nawiązaniu do hymnu cracovii? Cały czas on i ZIKIT wali z nami w chuja. Na supermarkecie parchów robota wre a jak tylko włączę transmisję z budowy trybuny to żywej duszy nie ma albo co najwyżej parę robotników. Dziwie się, że dopiero od meczu z azerami zaczęliśmy przypominać o sobie bo nie wierzę, że Mostostal tak olewałby tak wielką inwestycję.

Ciekawe co zdołał zdziałać Basałaj u majchra...

felipe 10.08.2010 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 957506)
Ta informacja o bramkach mnie przeraziła. Przecież to jakieś jaja są...
12 kołowrotków na 12 tys. osób?!

No szok. Bo zakładając, że wpuszczamy widzów na 2 h przed meczem, i że wchodzą od samego początku równomiernie (nie za bardzo możliwe, największe natężenie jest w drugiej godzinie...) to wychodzi nam 1 osoba co 7 sekund :shock:

Poje**ło ich za przeproszeniem?

Maćko 10.08.2010 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Deever (Post 957504)
(...)

Wydali dlatego, bo 50% z tego poszło "do kieszonek" i nie ma co tu pitolić. Wystarczy spojrzeć na kosztorysy niektórych elementów, by wpaść w osłupienie.

"Nigdy nie zejdziemy na psy" - a Ty wmawiaj sobie, że Majcher jest w porządku.

Zero szacunku dla gościa. Mam nadzieję, iż ktoś, kto ma czelność nazywać się Wiślakiem, nigdy nie zagłosuje na tego człowieka.

+ jak zawsze brawa dla Darka Olszówki!

WiślakMyślenice 10.08.2010 12:45

Cytat:

Zero szacunku dla gościa. Mam nadzieję, iż ktoś, kto ma czelność nazywać się Wiślakiem, nigdy nie zagłosuje na tego człowieka.
Kto kandyduje oprócz majchra na prezydenta?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl