Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Jaroo1 25.05.2011 21:52

Cytat:

Nie - zwycięstwo Górnika nic nie daje, bo w bezpośrednich starciach z Amiką mają remis (2-0, 0-2), a bilans bramkowy znacznie gorszy.

Niestety, scenariusz jest jak najbardziej realny. Mało prawdopodobny, ale w tym sezonie wszystko możliwe.
Pisalem ze nie wnikam w male tabele ani wyniki bezposrednich spotkan bo nie bylo sensu kiedy dalej wszystko było w toku

Jaga 45 pkt -porazka w ostatnim meczu
Amica 42+3
Gornik 42+3

Mala tabela:
Górnik-Amica 2:0
Amica -Górnik 2:0

Górnik -Jaga 0:1
Jaga-Górnik 2:0

Jaga-Amica 2:0
Amica-Jaga 2:0

A to ciekawe, na 6 meczow w 5 wynik 2:0 hehe. No i Amica jak ladnie, 2:0, 0:2 zarowno z Gornikiem jak i Jaga heh

TABELA
Jaga 9 pkt 5-2 -bramki
Amica 6 pkt 4-4
Górnik 3 pkt 2-5

Mam nadzieje ze nic nie pomylilem. Jesli nie to mozna powiedziec ze wszystko sprowadza sie do meczu Gornik-Widzew. Jelsi tam nie bedzie remisu to i Jaga i Lechia moga swoje mecze przegrac.
Czyli w najlepszej sytuacji przed ostatnia kolejka Jaga. Jesli sama nie bedzie potrafila zdobyc nawet 1 pkt u siebie to wystarczy ze nie wygra Widzew na wyjezdize i Lechia u siebie (chociaz 2 warunki do spelnienia to i tak duzo)

A wiec jeszcze raz. Kiedy Amica bedzie w pucharach -napewno nie w nastepnym sezonie (taki zart hehe) - warunki

Lechia - Zagłebie X2
Jaga - Ruch 2
Górnik - Widzew X

no i przedewszystkim Amica-Korona 1 bo bez tego to w ogole nie ma co zakladac

Nie potrafie wyliczyc prawdopodobienstwa ale mysle ze w porownaniu do ostatniego roku i meczu Wisla-Cracovia, Lech-Ruch to tamte warunki to byl pikus przy obecnych

0 22 25.05.2011 22:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 1100026)
Ja myślałem, ze dla kibicow Legii zawsze liczyło się tylko jedno - Mistrzostwo. Widac brak sukcesów, zwraca uwagę na jakieś głupie rekordy. Ale nic , życzę kolejnych 20 lat w pierwszej piątce :)

Słabo znasz kibiców Legii. Liczy się Mistrzostwo i Puchar, Tabela Wszechczasów oraz golenie frajerów i wyszukiwanie wyjątkowych cech klubu. Fakt, że jesteśmy jedynym klubem w Polsce potrafiącym się tak długo utrzymać bez przerwy w czołówce ligi jest jedną z tych rzeczy o których wspomniałem w drugim zdaniu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fan01 (Post 1100031)
Mozesz mi przypomniec ile razy byliscie mistrzem, a ile my? dzieki ;)

9 do 14. Po pierwsze akurat to nie ma nic do mieszczenia się w czołówce (wolę mieć mniej mistrzostw bez okresów haniebnych kiblowań w niższej lidze - chociaż to jest kwestia absolutnie osobista nie podlegająca dyskusji, bo każdy uważa jak chce), a po drugie - piłka w grze. Podliczymy się na koniec świata.:>

flamengista 25.05.2011 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1100048)
(...)

Zakładając, że wszystkie wyniki w ww. meczach są tak samo prawdopodobne (a w tym sezonie tak w zasadzie jest) i przyjmując że Amika mecz wygra, to prawdopodobieństwo wynosi 1/3*1/3*2/3 czyli ok. 0,074.

zdzichu411 25.05.2011 22:12

a cytując weszło

ostatniej kolejce:
- Jagiellonia zagra z Ruchem
- Górnik zagra z Widzewem
- Lechia zagra z Zagłębiem

I teraz podamy wam wyniki, które wcale nie są aż takie nieprawdopodobne.
Czyli: Jagiellonia remisuje, Widzew wygrywa, Lechia wygrywa.

Co to oznacza? Wszystkie zespoły mają po 46 punktów, ale na czwarte miejsce - dzięki małej tabeli - wskazuje łódzki klub

Dość prawdopodobne rozwiązanie.

fan01 25.05.2011 22:14

Lechia - Zagłebie X2 65%
Jaga - Ruch 2 31%
Górnik - Widzew X 26%
Lech - Korona 1 84%
za http://www.90minut.pl/news/157/news1...8-kolejce.html

czyli 4,5% szans na puchary dla Lecha ;)
no ale to tylko matematyczna zabawa

Jaroo1 25.05.2011 22:16

Cytat:

Co to oznacza? Wszystkie zespoły mają po 46 punktów, ale na czwarte miejsce - dzięki małej tabeli - wskazuje łódzki klub
to chyba bedzie rekordowa kolejka jesli chodzi o cene za ustawiane mecze. Np taki Gornik, nie ma juz szans na puchary i teraz Widzew chce kupic od nich mecz ale jednoczesnie Jaga i Lechia musza posmarowac zeby Gornik tego mecuz nie przegral. Nie wiem co za medrzec ta kolejke ustawi. Chyba sam fryzjer musi sie pofatygowac.
A na miejscu Gornika to bym sprzedal mecz tym 3 zepsolom a i tak gral normalnie :D

PS Kasa moglaby isc na dlugi klubu

transmisje 25.05.2011 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1100058)
Zakładając, że wszystkie wyniki w ww. meczach są tak samo prawdopodobne (a w tym sezonie tak w zasadzie jest) i przyjmując że Amika mecz wygra, to prawdopodobieństwo wynosi 1/3*1/3*2/3 czyli ok. 0,074.

No to powiem jak ja to widzę:
Jagiellonii nie stać na LE/Kupno meczu - Przegrywa.
Lech wygrywa.
Górnik wygrywa lub remisuje.
Co do Lechii to nie wiem(Tu może być każdy wynik - promocja stadionu w LE lub ewentualnie boją się kompromitacji).

Widzę to tak:
Albo Lechia i Śląsk promują stadiony grając w LE albo wchodzi doświadczony w pewien sposób Lech.
Dla niektórych to dziwne myślenie ale ja nie wierze w czystość tej ligi a tym bardziej tego sezonu.

Jak będzie to dowiemy się w Niedziele.

lorddavy 25.05.2011 22:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez transmisje (Post 1100072)
No to powiem jak ja to widzę:
Jagiellonii nie stać na LE/Kupno meczu - Przegrywa.
Lech wygrywa.
Górnik wygrywa lub remisuje.
Co do Lechii to nie wiem(Tu może być każdy wynik - promocja stadionu w LE lub ewentualnie boją się kompromitacji).

Widzę to tak:
Albo Lechia i Śląsk promują stadiony grając w LE albo wchodzi doświadczony w pewien sposób Lech.
Dla niektórych to dziwne myślenie ale ja nie wierze w czystość tej ligi a tym bardziej tego sezonu.

Jak będzie to dowiemy się w Niedziele.

Nie wierzę w tak 'cudowny' zbieg okoliczności jak awans Poznania do pucharów (porażka Jagi u siebie przy jednoczesnym remisie w Zabrzu i max remisie w Gdańsku). Ale chętnie sobie obejrzę kolejkę - zapowiadają się spore emocje. W Bełchatowie Bartoszek też gra o swoją posadę a Śląsk już jedną nogą w pucharach i bez Mili więc ...

Sartre 25.05.2011 22:47

Heheh, a to dobre: Legia jest obecnie o 3 gole straty do najlepiej strzelającej w tym sezonie Wisły :D Jakby powtórzyć dzisiejszy wyczyn + 1 gol Legii lub -1 gol Wisły, to Legia będzie najlepiszej strzelającą drużyną w tym sezonie :rotfl:

Boki zrywać ta liga :rotfl:

visa 25.05.2011 23:06

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...a_kartka_.html

jak uważacie ? Był faul czy nie ?

Nie lubię w ogóle dyskutować na takie tematy; czy był spalony, czy była ręką, czy była bramka czy nie.. ale jednak JAK DLA MNIE - to ewidetnie widać prawą rekę kaczmarka jak mu odlatuje do tyłu po uderzeniu Franka

Sartre 25.05.2011 23:09

Trudno powiedzieć. Niby go złapał, ale PO interwencji. Frankowski by mógł sobie biec i z prędkością światła w kierunku bramki, ale piłki to by się tam nigdy nie doczekał.

Rogullo 25.05.2011 23:15

Moim subiektywnym zdaniem ta kolejka była udana ponieważ ... osobiście wolę Śląska na drugim miejscu i Cracovię w E-klasie , niż Cracovię w pierwszej lidze i Śląska w środku tabeli :P. Szkoda tylko Lechii i tej porażki 1-0 :/.

Gordian 26.05.2011 00:10

Cytat:

Wiślaków wychodzących na murawę w Lubinie przywitano iście po królewsku. Wzorem Hiszpanii, zawodnicy Zagłębia ustawili się w dwa rzędy, między którymi, z honorami, przechodzili mistrzowie Polski, oklaskiwani przez zawodników "Miedziowych".

- Była to moja inicjatywa - przyznał po meczu trener Urban. - Takie zdarzenia maja miejsce w lidze hiszpańskiej. Wprowadzajmy to co jest dobre. Wyraziliśmy w ten sposób szacunek dla mistrza kraju, doceniliśmy to, że zdobyli mistrzostwo. To przejaw kultury sportowej, która nic nie kosztuje.

A teraz szybkie pytanie. Czym różni się Urban od takiego np Ształowa? ;P

A teraz serio. Bardzo ładny gest. Nie spodziewałem się.

zim zum 26.05.2011 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 1100139)
Bo mieliśmy dwie wtopy z 5 miejscem :) Inaczej liczyłbym pierwsze czwórki :)

A mówiąc poważnie: no, nie wiem. Wydaje mi się, że pierwsza piątka to czołówka co do zasady. Natomiast 7 to już środek tabeli (zwłaszcza, gdy liga miała 14 ekip), natomiast z punktu widzenia również lat 90tych (w końcu 20 lat) to mieliśmy również ligę 18 zespołową, więc 5 jest naprawdę ok. Przecież to tylko zabawa, a niektórzy się spinają jakby faktycznie szło o centymetry.

P.S. Z jednej strony mówisz, że liczy się mistrzostwo, a z drugiej umieszczasz Widzew w piątce, mimo że ma ich mniej od... Cracovii :) Mistrzostwa to jeden z kilku czynników.

Proponuję od nowego sezonu wyedytować jedną piosenkę i śpiewać " W pierwszej piątce jest Legia....."

flamengista 26.05.2011 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 1100171)
Proponuję od nowego sezonu wyedytować jedną piosenkę i śpiewać " W pierwszej piątce jest Legia....."

Myślę, że ta riposta ładnie zamyka dyskusję na temat "pierwszej piątki":lol:

Panowie, chcecie sobie robić licytację na statystyki - to załóżcie inny wątek. Nudne się to robi.

Acha, jeszcze jedno. Rozumiem złośliwości wobec Pasów, ale za żenujące żarty z Muzeum Holokaustu to jednak muszę dać bana. Więc warto trzymać poziom.

Pablo84 26.05.2011 08:27

Coś Ci nasi sympatyczni gości z Legii mają chyba są jacyś niedowartościowani :P.

Panowie, najważniejszą opcją są mistrzostwa Polski.Tu nawet nie chodzi o samą złote medale, tylko nawet klasyfikację.

MatMario 26.05.2011 08:50

Najpewniejszy wynik w tą niedzielę... Remis we Wrocławiu. Śląsk potrzebuje punktu. Arka przy równej ilości punktów ma lepszy bilans z sami wiecie kim.

zim zum 26.05.2011 08:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1100205)
Najpewniejszy wynik w tą niedzielę... Remis we Wrocławiu. Śląska potrzebuje punktu. Arka przy równej ilości punktów ma lepszy bilans z sami wiecie kim.

Nic to nie zmieni, bo w Bełchatowie wygrywają goście.

Sartre 26.05.2011 08:58

Cytat:

Najpewniejszy wynik w tą niedzielę... Remis we Wrocławiu. Śląska potrzebuje punktu. Arka przy równej ilości punktów ma lepszy bilans z sami wiecie kim.
Trochę trudno uwierzyć, żeby Cracovia przynajmniej nie zremisowała. Zresztą po tym co pokazywała Arka z nami, Śląsk przy półgodzinnym wysiłku powinien zaklepać sobie zwycięstwo 2:0 i dalej może sobie grać w dziada.

Kocur 26.05.2011 09:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1100208)
Trochę trudno uwierzyć, żeby Cracovia przynajmniej nie zremisowała. Zresztą po tym co pokazywała Arka z nami, Śląsk przy półgodzinnym wysiłku powinien zaklepać sobie zwycięstwo 2:0 i dalej może sobie grać w dziada.

W budżecie Comarchu na przyszły sezon już jest Ekstraklasa - więc jak Bełchatów strzeli 4 to Craxa strzeli 5 i po zawodach. :D

Gwiaździsty 26.05.2011 09:29

Przedstawiciele Grupy 99 byli już w Bełchatowie we wtorek, oglądać elektrownię :)

emj10 26.05.2011 09:37

A po co mają oglądać jak Bytom i Arka nie zdobędą już żadnych punktów? Szukacie spisku jak zawsze.

szprotson 26.05.2011 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1100228)
A po co mają oglądać jak Bytom i Arka nie zdobędą już żadnych punktów? Szukacie spisku jak zawsze.

po 1.
Przezorny zawsze ubezpieczony

po2.
http://mainhg.demotywatory.pl/upload...pokles_500.jpg

wanciak86 26.05.2011 11:52

Kolejny raz Lechia okradziona..

http://img4.imageshack.us/img4/4894/bajic.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/photo/my-images/4/bajic.jpg/

emj10 26.05.2011 12:15

Faktycznie "bardzo naciągany" spalony.

W Warszawie w poniedziałek się okaże co Weissem.
Cytat:

Jak informują słowackie media, podczas poniedziałkowej konferencji o godz. 16:30 przed meczem Słowacji z Andorą, Vladimir Weiss ogłosi czy zostanie trenerem Legii Warszawa. Przymierzany do prowadzenia "wojskowych" szkoleniowiec, spotkał się wczoraj z prezesem Słowackiego Związku Piłki Nożnej Jánem Kováčikiem. Tematem ich rozmów było podjęcie przez Weissa pracy w Warszawie. Obaj panowie uzgodnili, że o swoich ustaleniach poinformują w poniedziałek.

Rzecznik słowackiego związku Juraj Čurný nie chce zdradzić, co konkretnie Weiss ustalił z Kováčikiem. Wyjawia tylko, że ustalone zostało jak rozwiązać sytuację, w której selekcjoner kadry Słowacji jest jednocześnie trenerem klubowym.

!!IRIVER!! 26.05.2011 12:27

No spalonego nie było, jakby jeszcze dodać debilną reakcję sędziego - sygnalizacja spalonego w momencie, kiedy zawodnik Lechii minął bramkarza - to po prostu rzygać się chce. Zresztą w ogóle liniowi wczoraj mieli nienajlepszy dzień.

wanciak86 26.05.2011 12:54

Najgorsze jest, że ten punkt może zaważyć na braku LE w Gdańsku, oraz że liniowy stoi w linii z zawodnikami a i tak podnosi chorągiewke:/

Lechista_ 26.05.2011 13:50

Dzis prawdopodobnie nadejdzie historyczna chwila i nowy stadion PGE Arena w Gdansku bedzie mial nowa ulice. Najbardziej realne jest to, ze stadion bedzie sie znajdowal na ul. Pokolen Lechii Gdansk.

Sami 26.05.2011 13:56

przed 30. kolejką:

Wisła - Polonia
Pauzują: Cikos (Wisła); Sadlok (Polonia)

GKS - Cracovia
Pauzują: Fonfara (GKS); Szeliga (Cracovia)

Górnik - Widzew
Pauzują: Dzalamidze(?) (Widzew)

Jagiellonia - Ruch
Pauzują: Cionek (Jagiellonia)

Śląsk - Arka
Pauzują: Mila (Śląsk); Moretto (Arka)

Legia - Bytom
Pauzują: Chomiuk (Bytom)

Lech - Korona

Pauzują: -

Lechia - Zagłębie
Pauzują: -

Marszałek 26.05.2011 14:04

Walka o puchary przesłoniła Wam jedno. Sam nie wiem co o tym sądzić.

Patrzcie kto awansuje do ligi? Jakie te zespoły mają zaplecze infrastrukturalne i finansowe?To już wolę aby Arka została. Serio. Przynajmniej na ich stadion można popatrzeć. Nie straszy.

szprotson 26.05.2011 14:11

oj Marszałku ale dorzuciłeś.

Podbeskidzie Bielsko-Biała mimo iz śmiać sie z nich chce, kojarzą mi sie z krasnalami ogrodowymi ma ....naprawde zaplecze.
Stadion nowy na 15 klocków im zbuduje miasto. Miasto...bardzo bogate i madrze kierowane. Zreszta jak ktos mieszka w BB to wie o czym ja teraz pisze.
Nie zdziwie się jesli TSP w ciągu kilku (2,3,4) sezonów bedzie mocną polską drużyną.

Marszałek 26.05.2011 14:15

Ale ja mówię o stanie na teraz. Trzeba złożyć wniosek licencyjny i......kiedyś będziemy mieć stadion?A jak się władze zmienią i stadionu nie wybudują,bo kasę dadzą na coś innego?

szprotson 26.05.2011 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1100398)
Ale ja mówię o stanie na teraz. Trzeba złożyć wniosek licencyjny i......kiedyś będziemy mieć stadion?A jak się władze zmienią i stadionu nie wybudują,bo kasę dadzą na coś innego?

Spokojnie.
Z roku na rok to miasto mnie zaskakuje in plus, wiec nawet jesli nie miasto to znajda prywatnego inwestotra.
Wszyscy bogaci mieszkający na Śląsku przenoszą się do BB, dlatego jestem spokojny o ten klub.
Naprawde kilka lat wcześniej bym postawuł wszystko ze jesli awansuja to spadną z hukiem ale teraz sytuacja diametralnie inna. Prężnie rozwijające się miasto

zim zum 26.05.2011 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1100398)

Przetarg już jest na finiszu, od wakacji ruszają. Nie siej fermentu.

Marszałek 26.05.2011 14:32

Pytam rzeczowo i kulturalnie. Odpowiedź uzyskałem. Rozumiem,że przed startem ligi zdążą.

A co z ŁKS-em?Szanowna Palestra ma jakieś informacje w tym temacie?

P.S. A BB się rozwija by Dubai czy by Kraków?Ci bogaci inwestorzy w BB, którzy lecą aby wesprzeć klub. Ciekawe.

zim zum 26.05.2011 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1100411)
Pytam rzeczowo i kulturalnie. Odpowiedź uzyskałem. Rozumiem,że przed startem ligi zdążą.

A co z ŁKS-em?Szanowna Palestra ma jakieś informacje w tym temacie?

Nie, nie zdążą, bo stadion ma byc gotowy na 2013, ale w lecie rusza budowa. Po drugie jesteś fanem drużyn, które mają ładny stadion czy drużyn, które cokolwiek prezentują od strony piłkarskiej ? Arka do ligi wniosła tyle, że weszła "psim swędem" z 4 miejsca. Przez 2 sezony ratowała dupę w ostatniej chwili ,a w tym roku w 29 spotkaniach z drużynami z ekstraklasy pokazała mniej dobrej piłki niż Podbeskidzie w 5 spotkaniach PP z zespołami z najwyższego szczebla. Niech grają Ci, którzy najlepiej wyglądają na boisku, nie wprowadzajmy jakiejś ligi na podstawie wyglądu stadionów :)

Co do ŁKS, to podobno mają być wykonywane jakieś prace na stadionie. Tak mówił wczoraj będący najbliżej tematu Wieszczycki.

szprotson 26.05.2011 14:37

:) nie wiem, nie byłem w Dubaju :)

Tak jak w pewnym momencie Wrocław stał sie modny dla przedsiębiorców i ogólnie modny do życia, tak porównałbym BB jako ktos kto jest tam pare razy do roku. Dla zwykłego mieszkańca może to wyglądać inaczej ale taki głupi przykład :
Salon Audi w BB miał jako jedyny w Polsce RS8. Dlaczego akurat w BB a nie W-Wa czy inne miasta ? ...no właśnie

E: Nie zapominajmy że Arka Gdynia gra od 3 lat totalne morderstwo futbolu. Polonia Bytom znowu gra o to by związać koniec z końcem jakimś cudem. ŁKS przeszedł kilka zmian i zobaczymy co łódzka klika pokaże w ekstraklasie.

Marszałek 26.05.2011 14:42

Oczywiście,że drużyn,które prezentują się dobrze piłkarsko. A Krasnale, Górale czy jak ich tam zwą, rzeczywiście piłkarsko dobrze się prezentują?Lepiej od Arki,Cracovii, Polonii Bytom i Legii:)

Ekstraklasa to dla mnie pewien próg,który aby przeskoczyć trzeba przynajmniej organizacyjnie i infrastrukturalnie spełniać pewne wymogi. Są one postawione w licencjach. I labo te licencje respektujemy albo odwalamy prowizorkę. Stąd moje pytanie o w/w kluby.

szprotson 26.05.2011 14:46

Marszałku, ale czy kiedykolwiek tak naprawde te licencje były respektowane?
Przeciez pamiętamy ze obiekt Odry czasem był obiektem innych drużyn.

Najwazniejsze sa pieniadze, jak one sa to i licencje będą.

Kociewiak 26.05.2011 14:55

Jak mamy patrzec tylko na stadiony to pół ligi trzeba by było zdegradować.
Na ŁKSie ma być remontowany stadion tak, żeby licencje dostali, ale mam nadzieje, że w Łodzi ktoś wkońcu pójdzie po rozum do głowy i jakiś stadion zbudują. Bo niestety Łódź i Szczecin to jedyne z wielkich miast które takowego nie posiadają. Dodatkowo derby Łodzi to zawsze jakiś piłkarsko-kibicowski smaczek :)
Na Podbeskidziu będą budowali chyba 15 tysięcznik więc nie będzie źle

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl