Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Karamazow 01.09.2011 01:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1158844)
odnośnie powyższego całe zamieszanie z aborcją to woda dla młyn dla fanatyków jednej i drugiej strony... po co ruszać coś co jest najlepszym kompromisem ?

z jednej strony "obywatele" domagający się prawa średniowiecznego, a z drugiej strony lewica i feministki, którzy domagają się aborcji na życzenie ... czysty populizm i demagogia, taki zastępczy temat - dla mobilizacji swoich skrajnych skrzydeł

Jeżeli dla ciebie najlepszym kompromisem jest to ,że w przypadku gwałtu daje się prawo do mordowania niewinnego dziecka to ja nie mam pytań.

domin_czyzyny 01.09.2011 06:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karamazow (Post 1158849)
Jeżeli dla ciebie najlepszym kompromisem jest to ,że w przypadku gwałtu daje się prawo do mordowania niewinnego dziecka to ja nie mam pytań.

tak, dla mnie to najlepszy kompromis, próby naruszania tego kompromisu w stronę zaostrzania skończą się pełną liberalizacją. Nie otwiera się puszki pandory...

można podsumować Twoje śmieszne oburzenie moimi stwierdzeniami:

1. Jeśli dla Ciebie zmuszanie kobiety zgwałconej do urodzenia jest normalne to ja też nie mam pytań ... Istne średniowiecze...
2. Jeżeli zmuszanie zdrowej kobiety do urodzenia dziecka i ryzykowania własnym życiem jest OK to je też NIE MAM PYTAŃ !!!

skąd się tacy ludzie biorą ... chyba tylko z rydzykowa albo pustelni... DRAMAT

gosc2332 01.09.2011 07:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1158851)
1. Jeśli dla Ciebie zmuszanie kobiety zgwałconej do urodzenia jest normalne to ja też nie mam pytań ... Istne średniowiecze...
2. Jeżeli zmuszanie zdrowej kobiety do urodzenia dziecka i ryzykowania własnym życiem jest OK to je też NIE MAM PYTAŃ !!!

skąd się tacy ludzie biorą ... chyba tylko z rydzykowa albo pustelni... DRAMAT

Bo niektórych to nie obchodzi do czasu aż ich samych to nie spotka, Karamazow chciałbyś być dzieckiem gwałciciela ?
Dajmy przykład że jest samotna matka, poród grozi jej śmiercią, i co każą urodzić ta umiera i dziecko zostaje same, albo po porodzie zostaje chora, i co, to takie dobre dla dziecka ? Warto tak na siłe kazaćrodzić, a potem takie dziecko ma już na starcie życie zniszczone, ale kogo tam tak naprawdę obchodzi los takiego dziecka...

Karamazow 01.09.2011 07:23

ad 1. Ty chcesz zezwolić na zabijanie niewinnego dziecka podczas gdy zawinił ojciec, to chyba nie jest sprawiedliwość, no chyba, że sprawiedliwość społeczna.
ad 2. Gdzie ja pisałem o sytuacji w której ciąża zagraża życiu matki?

Do Rydzyka mi daleko, prawie tak samo daleko jak do Szechtera, a ty skąd się wziąłeś światły europejczyku?

gościu 2332 wolałbym być dzieckiem gwałciciela niż się w ogóle nie urodzić, bo jeśli nie ma życia pozagrobowego to jest moja jedyna szansa na egzystencję w wszechświecie.

domin_czyzyny 01.09.2011 07:55

z moimi poglądami byłbym w tej Europie dosyć konserwatywny...

ale nigdy bym nie kazał zgwałconej kobiecie rodzić, w sytuacji gdy tego nie chce. Kolego gwałt to wystarczające przeżycia dla osoby, a w sytuacji gdy nie chce mieć nic wspólnego z gwałcicielem jedyne wyjście - a nie kazać jej jeszcze 9 miesięcy cierpieć gdy tego nie chce...dla mnie życie i zdrowie już urodzonej osoby jest ważniejsze niż los płodu - szczególnie we wczesnej fazie.

kolego nie ma świata czarno - białego ... tyle. Zejdź na ziemię i myśl, a nie stosuj doktryny 0-1.

cpc 01.09.2011 08:17

Resort finansów wypowiedział wojnę zagranicznym ulgom podatkowym. Polska renegocjowała umowę z Cyprem, teraz na celowniku fiskusa jest Luksemburg, Singapur, Malezja i Indie – stwierdza "Puls Biznesu".
Ministerstwo Finansów (MF) coraz bardziej zaciska podatkową pętlę na Polakach unikających płacenia podatków od dochodów osiąganych ze spółek zakładanych w tzw. rajach podatkowych. Ostatnio prezydent podpisał zmienioną umowę z Maltą o unikaniu podwójnego opodatkowania. A w umowie z Cyprem rząd już wynegocjował zmiany i czeka na podpis strony cypryjskiej.

+

Rząd chce dać policji i innym służbom dostęp, bez zgody sądu, do informacji o naszych rachunkach bankowych i maklerskich oraz inne nowe uprawnienia – alarmuje "Gazeta Wyborcza".
Projekt przechodzi przez Sejm szybko i po cichu. MSWiA przyznaje, że do przepisów wykonujących unijne decyzje o współpracy przy zwalczaniu przestępczości dorzucono nowe kompetencje dla policji i służb.

- Jeśli projekt będzie budził duże kontrowersje, to jesteśmy skłonni zrezygnować z uprawnień, które nie są konieczne do wykonania unijnych decyzji, i powrócić do tego w przyszłym parlamencie – mówi wiceminister spraw wewnętrznych Adam Rapacki.

+

1,5 mln podsłuchów

+

Akcje przeciwko kibicom

= Łelkom evribady tu policyjne państwo made by PO:lol:

JEDREK76 01.09.2011 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1158860)
Bo niektórych to nie obchodzi do czasu aż ich samych to nie spotka, Karamazow chciałbyś być dzieckiem gwałciciela ? [...]

Może więc pozwól temu dziecku się narodzić, poczekaj aż zacznie mówić i wtedy Go zapytaj czy chce umrzeć czy woli żyć?? Nie uważasz, że to co piszesz jest abstrakcją?? Dlaczego widzisz w takim Dzieciaku tylko "ojca"-gwałciciela, a Matki już nie dostrzegasz??

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1158860)
[...]Dajmy przykład że jest samotna matka, poród grozi jej śmiercią, i co każą urodzić ta umiera i dziecko zostaje same, albo po porodzie zostaje chora, i co, to takie dobre dla dziecka ? Warto tak na siłe kazaćrodzić, a potem takie dziecko ma już na starcie życie zniszczone, ale kogo tam tak naprawdę obchodzi los takiego dziecka...

Kobieta poniżej miała gorszą perspektywę zostawienia już kilku narodzonych dzieci.
http://www.duchaniegascie.pl/molla.html

Nawiasem mówiąc, możliwość zabicia dziecka jaką daje obecna ustawa jest mocno nadużywana o czym może świadczyć choćby przypadek A. Tysiąc, która chciała zabić swoje dziecko pod pretekstem pogorszenia wzroku w trakcie porodu.

flamengista 01.09.2011 09:47

Karamazow - prosta piłka.

Czy zostałeś zgwałcony i w wyniku gwałtu zaszłeś w ciążę? A następnie urodziłeś to dziecko?

Jeśli odpowiedź na powyższe pytania brzmi "nie", to proponuję nie wypowiadać się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.

Bardzo łatwo jest zmuszać ludzi do bohaterstwa, szczególnie gdy nam bohaterstwo nie grozi.

St@chu 01.09.2011 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1158891)

Czy zostałeś zgwałcony i w wyniku gwałtu zaszłeś w ciążę? A następnie urodziłeś to dziecko?

Jeśli odpowiedź na powyższe pytania brzmi "nie", to proponuję nie wypowiadać się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.

Bardzo łatwo jest zmuszać ludzi do bohaterstwa, szczególnie gdy nam bohaterstwo nie grozi.

Absolutnie się pod tym podpisuję. Obecny kompromis jest w moim odczuciu bardzo dobrym rozwiązaniem i ilekroć, ktoś próbuje przy nim grzebać nic dobrego z tego nie wychodzi...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1158885)
Kobieta poniżej miała gorszą perspektywę zostawienia już kilku narodzonych dzieci.
http://www.duchaniegascie.pl/molla.html

Moje pytanie jest takie: Czy państwo ma prawo wymagać od każdej kobiety poświęcenia na miarę późniejszej kanonizacji?

Obecnie nie ma nakazu usunięcia ciąży z gwałtu, czy też w razie zagrożenia życia... Jest taka możliwość i w moim głębokim przekonaniu możliwość aborcji w tych dwóch przypadkach jest nienaruszalnym i świętym prawem każdej kobiety.

---

Zmieniając temat: Czyżby kolejny popis naszego 'wielce szanownego' prezydenta? http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._zbierali.html

Kuriozum.

jakkfk 01.09.2011 10:24

Cytat:

Co za idiotyzm.
Niezgwałcony nie może mówić o gwałcie, ksiądz o planowaniu rodziny, a mężczyzna o aborcji, bo to ciało kobiety.

"ZASZŁEŚ" moderatorze?

dostuffca 01.09.2011 10:32

różne punkty po szybkim przeczytaniu postów nt aborcji

a. gwałciciel nie jest ojcem. Jest gwałcicielem, który w trakcie gwałtu spłodził dziecko.
b. " możliwość zabicia dziecka jaką daje obecna ustawa jest mocno nadużywana" - sprawdź ile było legalnych aborcji, a na ile szacuje się nielegalne / zagraniczne. W dyskusję nt Alicji Tysiąc nie chcę się wdawać
c. przypominam dyskutującym http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina - kto pierwszy ten przegrywa.

domin_czyzyny 01.09.2011 10:32

Cytat:

i ja się tez podpisuję...

jak mu zgwałcą (OBY NIE) Żonę, Matkę, Córkę, Siostrę, to niech wtedy nakłania je do urodzenia dziecka z gwałtu - może wtedy coś zrozumie!

Gwiaździsty 01.09.2011 11:41

Bezwiednie daliście się wciągnąć w temat dyżurny rzucany przed każdymi wyborami przez SLD.

flamengista 01.09.2011 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jakkfk (Post 1158897)
Co za idiotyzm.
Niezgwałcony nie może mówić o gwałcie, ksiądz o planowaniu rodziny, a mężczyzna o aborcji, bo to ciało kobiety.

"ZASZŁEŚ" moderatorze?

Niezgwałcony nie powinien się wymądrzać w sprawie tego, jak powinna się zachowywać ofiara gwałtu.
Ksiądz o planowaniu rodziny w ogóle nie powinien się wypowiadać. Osobiście jestem za zlikwidowaniem celibatu, bo to właśnie bezżeństwo powoduje, że nasi kapłani są tak oderwani od rzeczywistości, w której żyją wierni.
Mężczyzna może się wypowiadać o aborcji, nie może jednak dysponować ciałem kobiety.

Ja osobiście uważam, że jeśli zgwałcona kobieta zdecyduje się urodzić dziecko - to jest to piękna sprawa, godna pochwały. Mi się generalnie aborcja nie podoba.

Nie miałbym jednak na tyle odwagi, by żądać od kobiety rodzenia dziecka w każdych warunkach.

Mówiąc wprost: obecnie prawo w Polsce daje kobiecie taką możliwość, nam pozostaje nadzieja że z takiej możliwości zgwałcona kobieta nie skorzysta. Ba, można pomóc ofiarom gwałtów, np. tworząc specjalną fundację. Taka fundacja mogłaby wspierać finansowo ofiary gwałtu, a następnie działać na rzecz adopcji tych dzieci, których po urodzeniu matki jednak nie będą chciały wychowywać.

Najłatwiej jednak wrzeszczeć w niebogłosy i administracyjnie zadekretować, że nie wolno. Od razu poprawia się samopoczucie i można się samozwańczo ogłosić "obrońcą życia". Rzecz jasna nie ma dla tych osób żadnego znaczenia, że aborcje i tak się odbywają, tyle że nielegalnie.

martin_6 01.09.2011 13:40

Też jestem zwolennikiem obecnego kompromisu i wolałbym, żeby lewica czy też prawica nie próbowały go zmieniać, bo wyjdą z tego same problemy.

Dla zwolenników zaostrzenia prawa - jak teraz zakażecie aborcji, to jakiś przyszły - bardziej lewicowy - Sejm, będzie chciał ustanowione przez was prawo zmienić i nie ma pewności, że nie pójdą dalej, niż obecny kompromis.

Dla zwolenników liberalizacji prawa - jak teraz zezwolicie teraz na aborcję, to jakiś przyszły - bardziej prawicowy - Sejm, będzie chciał ustanowione przez was prawo zmienić i nie ma pewności, że nie pójdą dalej, niż obecny kompromis.

Karamazow 01.09.2011 14:35

Nie ,,zaszłem" kibicu brazylijskiego klubu, proponujesz mi nie wypowiadać się na ten temat a parę postów dalej wypowiadasz się o celibacie wśród księży a księdzem jesteś żeby się wypowiadać o tym dlaczego są oderwani od rzeczywistości?
Nie mógłbyś żądać od kobiety rodzenia dziecka a mógłbyś dać zielone światło na jego zabicie? Zdaję sobie sprawę, że gwałt to dla kobiety ogromna tragedia i trauma, ale nie można zezwalać na zabijanie w świetle prawa niewinnych istot.

orzeu 01.09.2011 15:58

By zylo sie lepiej wszystkim. Podroz pociagiem z Krakowa do Kolobrzegu:
http://rozklad-pkp.pl/traininfo.php/...29.1314888182&

jedyne 18 godzin, zdaje sie ze w tym czasie jest szansa doleciec do Sydney :)

martin_6 01.09.2011 16:29

Było tu już o kompromisie konstytucyjnym, zablokowanym ostatnio przez PO? Tutaj dobry komentarz do tego:
http://www.rp.pl/artykul/9157,710004...nstytucji.html

flamengista 01.09.2011 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1159008)

Dzisiaj szukałem połączeń do Poznania. Jadę tam służbowo w przyszłym miesiącu, a organizatorzy chcą bym przyjechał koleją (fakturę za bilet łatwiej rozliczyć).

Okazuje się, że między Poznaniem i Krakowem nie ma żadnego ekspresu. Kursują tylko 2 razy dziennie TLK, w których nie ma rezerwacji miejsc na 2 klasę. Jazda takim kursem trwa 7,5 godziny, przy czym bardzo możliwe że na stojąco. Mało tego - jeśli chce się wrócić następnego dnia, w zasadzie pozostają dwie możliwości: jazda o 16, a później dopiero po 22. A mówimy o dwóch miastach mających ponad 500 tys. mieszkańców.

Odnoszę wrażenie, że celowo zarzyna się polskie koleje - dokładnie jak w USA. Obecnie jeśli chce się pojechać do Poznania, pozostaje w zasadzie tylko samochód. I o to właśnie chodzi. Przecież koncesjonariusze autostrad będą chcieli na nich zarabiać.

I jeszcze jedno. We wrześniu już i tak długa podróż PKP z Krakowa do Warszawy (ponad 3 godziny) wydłuży się o dalsze 1,5 godziny:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...ch_koleja.html

niby tylko przez wrzesień, ale jestem dziwnie spokojny że remont potrwa dłużej.

Tyle że problem fatalnej infrastruktury kolejowej i drogowej to nie wina tylko (choć w dużej części) PO. Za PiS też budowano w ślimaczym tempie.

PS. dwa tygodnie temu jadąc do Austrii przez Czechy stałem w sporym korku - ruch wahadłowy z powodu robót drogowych. Po tygodniu wracam tą samą drogą do Polski - po remontach ani śladu, droga równa jak stół. I to nie w Austrii, Szwajcarii, USA. Nie, u naszych południowych sąsiadów.

martin_6 01.09.2011 18:16

Ale się Kaczor wycwanił! Jutro o 19.05 będzie z nim godzinny wywiad (trudno to nazwać debatą) w Polsacie i TVP Info. Nie wiem, jak sztab PiS-u to załatwił, ale posunięcie rewelacyjne. Zamiast przekrzykiwać się z liderami innych partii, dostanie godzinkę wywiadu w czasie prawie najlepszej oglądalności. Niezły, naprawdę niezły ruch...

harimata 01.09.2011 18:42

Każdy ma prawo do głosu na temat aborcji i ochrony życia poczętego bo każdego może to spotkać.
Wiecie kiedy w historii Polski była możliwość dokonania aborcji na życzenie matki nie podając nawet powodów ?
Za okupacji Niemieckiej przez 2 lata. Problem jest o wiele bardziej złożony jak samo przerwanie ciąży. Tutaj trzeba najpierw uporać się z domaqmi dziecka, rodzinnymi domami dziecka, adopcjami, prawem karnym itp.
Bo teraz oddając dziecko do domu dziecka to oddanie go na zmarnowanie bo jak wiadomo 60% kryminalistów to wychowankowie domów dziecka czy poprawczaków.

Watts 01.09.2011 18:54

Cytat:

Wiecie kiedy w historii Polski była możliwość dokonania aborcji na życzenie matki nie podając nawet powodów ?
Masz rację - było tak odkąd matka miała cokolwiek do powiedzenia w społeczeństwie, wcześniej przez tysiąc lat była garkotłukiem z chomątem na karku. A jedną ze spuścizn światłej epoki christianitas, w której plebani mieli gromady bękartów, jest urocza metoda dokonania aborcji na życzenie ojca incognito - moczenie ciężarnej w gotującym się jęczmieniu aż poroni. Tego już Adolf Alois Hitler ani żaden antybohater XX wieku nie wymyślił.

Cytat:

Za okupacji Niemieckiej przez 2 lata.
To chyba z jakiegoś podręcznika konserwy, bo niedawno w internecie czytałem podobną dyskusję i padł dokładnie ten sam argument. Ktoś tu pisał o prawie Godwina i ma co chciał.

Każda "matka" powinna mieć prawo do decyzji zgodnie z własnym sumieniem. W tym sporze jestem po stronie osobistej wolności jednostki - twoje sumienie, twój pogląd, twoja ciąża - konsekwencje, psychiczne czy fizyczne, należy zostawić kobiecie. Inna sprawa to ciąże z gwałtu - najwyraźniej obrońcy życia poczętego wolą, żeby noworodki trafiały do pieców lub do beczek po kapustach. Noworodki, a nie embriony.

murray 01.09.2011 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1159087)
Każda "matka" powinna mieć prawo do decyzji zgodnie z własnym sumieniem. W tym sporze jestem po stronie osobistej wolności jednostki - twoje sumienie, twój pogląd, twoja ciąża - konsekwencje, psychiczne czy fizyczne, należy zostawić kobiecie. Inna sprawa to ciąże z gwałtu - najwyraźniej obrońcy życia poczętego wolą, żeby noworodki trafiały do pieców lub do beczek po kapustach. Noworodki, a nie embriony.

Siemano Raskolnikow.

orzeu 01.09.2011 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1159041)
Dzisiaj szukałem połączeń do Poznania. Jadę tam służbowo w przyszłym miesiącu, a organizatorzy chcą bym przyjechał koleją (fakturę za bilet łatwiej rozliczyć).

Okazuje się, że między Poznaniem i Krakowem nie ma żadnego ekspresu. Kursują tylko 2 razy dziennie TLK, w których nie ma rezerwacji miejsc na 2 klasę. Jazda takim kursem trwa 7,5 godziny, przy czym bardzo możliwe że na stojąco. Mało tego - jeśli chce się wrócić następnego dnia, w zasadzie pozostają dwie możliwości: jazda o 16, a później dopiero po 22. A mówimy o dwóch miastach mających ponad 500 tys. mieszkańców.

Odnoszę wrażenie, że celowo zarzyna się polskie koleje - dokładnie jak w USA. Obecnie jeśli chce się pojechać do Poznania, pozostaje w zasadzie tylko samochód. I o to właśnie chodzi. Przecież koncesjonariusze autostrad będą chcieli na nich zarabiać.

I jeszcze jedno. We wrześniu już i tak długa podróż PKP z Krakowa do Warszawy (ponad 3 godziny) wydłuży się o dalsze 1,5 godziny:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...ch_koleja.html

niby tylko przez wrzesień, ale jestem dziwnie spokojny że remont potrwa dłużej.

Tyle że problem fatalnej infrastruktury kolejowej i drogowej to nie wina tylko (choć w dużej części) PO. Za PiS też budowano w ślimaczym tempie.

PS. dwa tygodnie temu jadąc do Austrii przez Czechy stałem w sporym korku - ruch wahadłowy z powodu robót drogowych. Po tygodniu wracam tą samą drogą do Polski - po remontach ani śladu, droga równa jak stół. I to nie w Austrii, Szwajcarii, USA. Nie, u naszych południowych sąsiadów.

Swego czasu sporo ta trasa podrozowalem i najszybciej jest jechac przez Warszawe. Kupujesz jeden bilet na IC i dwie miejscowki, jak nie przejdzie w kasie to u konduktora dziala tak ze mowisz mu ze dalej bedziesz jechal i masz przesiadke w Wawie, on wtedy na bilecie pisze "dalej pociagami InterCity" i w drugim pociagu juz tylko miejscowka. Nie wiem czy ten sposob jeszcze dziala bo dawno tak nie jechalem. W kazdym razie samochod jest najszybszy, i to naokolo przez Lodz jadac.

aha, tu jeszcze obrazek do trasy pociagu Krakow-Kolobrzeg:
http://i55.tinypic.com/118k7yb.jpg

Watts 01.09.2011 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez murray (Post 1159088)
Siemano Raskolnikow.

Rozumiem, że życzysz sobie żeby to państwo i sądy decydowały, co jest zgodne z sumieniem czy zdrowym rozsądkiem? I karało za jakiekolwiek odstępstwo od reguły, zaglądając ludziom do chałup, łóżek i łbów? E, siemano Josipie Wissarionowiczu?

To dla mnie podchodzi pod hipokryzję zapisaną w nadwiślańskich genach - wszyscy by chcieli wolności, demokracji, ale jak przychodzi do niesnasek ideowych to jeden chciałby żeby państwo drugiemu wtryniało się z łapami w życie, a restrykcyjne prawo zastępowało własne sumienie. Spoko.

Przypominam - dyskutujemy o przerwaniu ciąży a nie strzelaniu do drugiego człowieka na ulicy w biały dzień. Przypuszczam że Tobie może to się zlewać w jedno.

murray 01.09.2011 19:12

Piękną wartością jest wolność. Najważniejszą. Musi iść jednak ręka w rękę z odpowiedzialnością.
Mówię tu o tym "decydowaniu w zgodzie z własnym sumieniem" w każdej sytuacji.

JEDREK76 01.09.2011 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 1158896)
[...] Moje pytanie jest takie: Czy państwo ma prawo wymagać od każdej kobiety poświęcenia na miarę późniejszej kanonizacji?[...]

Państwo przede wszystkim powinno Jej zapewnić jak najlepsze warunki, zarówno do zadbania o Nią i o Dziecko w trakcie narodzin jak i po nich. Państwo powinno Jej i Dziecku w jak największym zakresie zapewnić bezpieczeństwo.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 1158896)
[...]Obecnie nie ma nakazu usunięcia ciąży z gwałtu, czy też w razie zagrożenia życia... Jest taka możliwość i w moim głębokim przekonaniu możliwość aborcji w tych dwóch przypadkach jest nienaruszalnym i świętym prawem każdej kobiety.[...]

A Dziecko?? czy Dziecko ma jakiekolwiek prawa??

Aha i jeszcze jedno

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista
[...]Ba, można pomóc ofiarom gwałtów, np. tworząc specjalną fundację. Taka fundacja mogłaby wspierać finansowo ofiary gwałtu, a następnie działać na rzecz adopcji tych dzieci, których po urodzeniu matki jednak nie będą chciały wychowywać.[...]

W tym przypadku pełna zgoda Flamengista. I takie fundacje dla Kobiet które chcą Dziecko urodzić istnieją tylko niewiele się o nich mówi.
http://eurohelp.com.pl/spoleczne/adopcja
http://ekai.pl/wydarzenia/polska/x17...maja-rodzicow/
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...tj3YyLGaLyZYvw

St@chu 02.09.2011 08:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1159120)
Państwo przede wszystkim powinno Jej zapewnić jak najlepsze warunki, zarówno do zadbania o Nią i o Dziecko w trakcie narodzin jak i po nich. Państwo powinno Jej i Dziecku w jak największym zakresie zapewnić bezpieczeństwo.

Pełna zgoda. Niemniej jednocześnie uważam, że to samo państwo w ten sposób może taką matkę jedynie nakłaniać do urodzenia dziecka, a nie może jej zmusić do tego prawnie (mowa cały czas o tych dwóch szczególnych przypadkach).

Cytat:

A Dziecko?? czy Dziecko ma jakiekolwiek prawa??
Ja dostrzegam tutaj dylemat moralny - życie matki, czy życie dziecka (odnosi się to również do gwałtu, choć tu słowo życie ma nieco inne znaczenie). Uważam, że takie dylematy nie powinny być rozstrzygane przez państwo, a przez każdą z tych kobiet z osobna.

Jednocześnie jestem przeciwnikiem zarówno liberalizacji, jak i zaostrzania tych przepisów.

Marszałek 02.09.2011 08:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 1158573)
(...)Ten Urban to musi być pedał bo w każdym wywiadzie tylko o prawach pedałów i to tak filozoficznie, namiętnie.
.

Pedał i może on jest,skoro tyle o nich pisze. Cholera go wie, ale idąc tym tropem, to gość musi być też zajadłym katolikiem i najzagorzalszym członkiem,sympatykiem PiS-u.

Co do samej gazety, czytałem ją kiedyś dużo,tak samo jak Rzepę, ND, Newsweek, Wprost, Życie swego czasu. Teraz biorę to gazetkę do rąk od czasu do czasu. Widać zmiany. Facet ewidentnie się wypalił. Ale on sam o tym pisze,że chciałby zrobić gazetę typowo satyryczną, w takiej konwekcji pisać o polityce,ale nie ma takich pismaków. Więc brnie w to co dawno temu zaskoczyło. Ale nikogo to nie rusza, nie ma już tylu tematów tabu. W ogóle nie ma tabu, odnoszę takie wrażenie w sferze obyczajowej. A to był główny nurt tego pisma. Gołe cycki,rozkraczone babsko. To było to. Co do formy i języka można się czepiać, mnie to nie przeszkadza osobiście,ale co do faktów i treści,facet daje równo. Kaliber oskarżeń w jego artykułach swego czasu był gigantyczny i w zasadzie nigdy nie popełnił głupoty. Dwa razy chyba dał się nabrać, na lojalkę ś.p Prezydenta Kaczyńskiego, i,że Stokłosa swego czasu przekupił Ćwiąkalskiego, ówczesnego szefa resortu sprawiedliwości. Jedno i drugie okazało się kłamstwem za co przeprosił. Było kilka pomniejszych wpadek,ale i do tego bez problemu się przyznawał. Tutaj zawsze mi się podobał. Wtopa artykułu z pierwszej strony, przeprosiny na tej samej stronie dużymi literami. Tak samo, przez wiele lat,wyszydzał i zwracał uwagę na nieprawidłowości działania Komisji Majątkowej. Po zakończeniu jej prac wychodzą kolejne kwiatki, i jednak facet się nie mylił. W pewnych kwestiach miał racje, i tego zarzucić mu nie można. Także tego,że nie udawał nie wiadomo kogo, tylko od razu się określił i walił z grubej rury. Sukces gazeta też zawdzięcza bardzo dobrym pismakom. Pisać tak jak oni to robią łatwo nie jest. Naprawdę. Do tego mają niezłych informatorów. Przyrównując warsztatowo tą gazetę do innych się nie da,bo ona jest poza konkurencją. Chociaż może i jakieś niezłe pisma są,nie wiem.(jak tak to napiszcie, z chęcią coś nowego obczaję) Obecnie jak już czytam jakąś gazetę to tylko Rzepę, z magazynów Uważam Rze, NCzas. A to dlatego,że reszta jest tej samej prominencji, pisząca o tym samym,nudna jednym słowem. A i język i styl za ciekawy nie jest. Rzepa na tym tle prezentuje się okazale.

Co do samego Urbana. Jego felietonów nie czytam,bo są słabiutkie. Kiedyś było dobre. Gadzinowski fajnie pisał,ale odszedł nie wiem czemu, mało mnie to interesuje,ale dawał czasami równo do pieca. Urbach jak zimnego alkoholu broni Jaruzelskiego. Jedna z rzeczy,która mnie w nim brzydzi. Nie do przyjęcia, pozostałe debilstwa, da się przełknąć aby wyciągnąć z tego meritum. Gazeta zmierza w jakimś kierunku, ale raczej upadek jej nie grozi. Chociażby z tego powodu,że jest to jedyny dobrze napisany, skrojony i tematycznie ciekawy tygodnik lewactwa.

Zresztą to co facet wypisuje mnie nie rusza. Bardziej żałosne jest to,że w XXI wieku w środku Europy, podróż z Krakowa do Kołobrzegu trwa tyle co lot do Sydney. Tak samo smutno zastanawiające jest to,że tak kochający wolność słowa Polacy,nie potrafią zaakceptować innych poglądów. Te ciosy słowne i prawne ciskane w Rydzyka, chociażby, i jego wyznawców. Gość kogoś do czegoś zmusza?komuś silą coś narzuca?A tu się okazuje,że "kochający wolność", z chęcią by zamknęła wyznawców, radio,gazetę,szkołę. Bo,bo bo,są źli. Nie gadają to co my chcemy aby gadali,albo nie rozumiemy co gadają. Więc zamknąć. I tak samo zamknąć tych co stawiają namioty na Krakowskim Przedmieściu, przychodzą co miesiąc się modlić, oddawać hołd zmarłemu Prezydentowi. Krzyż postawili,zamknąć. Spalić ich od razu. I to wyśmiewa Urban od blisko 20 lat. Społeczeństwo chcące wolności a samo je negujące, nie reagujące zdziwieniem i gorączką na próby likwidowania wolności słowa. Wypowiedzi. To o co walczyli ci mityczni piewcy wolności?Czy niektórzy nie widzą,że swoim zachowaniem i czynami zadają kłam temu co, niby, miało miejsce w 89 roku?Społeczeństwo, które niby chciało kapitalizmu ale go nie jarzy, buntuje się przeciw niemu, i woli socjalizm:)To jak mogło walczyć o coś czego nie rozumiało? Ludzi chcących i rozumiejących wolność jest pełno. Tak samo przedsiębiorczych,ale takich bez układów. Ale siedzą cicho i pewnie ze zdziwieniem się przyglądają zdarzeniom w kraju,w którym Kiszczak jest "człowiekiem honoru"cool jest łażenie po ulicy z wizerunkiem bandyty Che, a trasa Kraków- Kołobrzeg koleją jest do pokonania w 18 godzin.

Tak się patrze na to wszystko, i się zastanawiam ki czort i jaki łeb wymyślił to jajo z tym przewrotem, i że Polacy to wolność kochają:). Gość musi mieć łeb jak sklep. I żeby nie było. Są grupy Polaków,które chcą wolności, nie jest ich mało. Ale w swojej masie Polacy nic takiego nie chcą, nie rozumieją tego. Gdyby było odwrotnie to Polska wyglądała by zgoła odmiennie.

Cichy 02.09.2011 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1159008)

Rozumiem, że na czas remontu Centralnej Magistrali Kolejowej PKP powinny zapewnić przelot śmigłowcem?

Jak nie remontują - płacz i zgrzytanie zębami. Jak remontują - to samo. Bo najlepiej napierdalać. Wszystkim.

FraMat 02.09.2011 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cichy (Post 1159206)
Rozumiem, że na czas remontu Centralnej Magistrali Kolejowej PKP powinny zapewnić przelot śmigłowcem?

Jak nie remontują - płacz i zgrzytanie zębami. Jak remontują - to samo. Bo najlepiej napierdalać. Wszystkim.

Przestańcie z tym Kołobrzegiem
Normalna trasa z Krakowa do Kołobrzegu prowadzi przez Katowice-Wrocław-Poznań i trzeba na jej przejazd 12,5 godziny. Do tego jestem przyzwyczajony, choć w normalnym kraju wystarczyłoby na to 6 godzin.
Po co tworzą pociąg, który jedzie naokoło i potrzeba na przejazd 18 godzin?

St@chu 02.09.2011 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1159232)
Po co tworzą pociąg, który jedzie naokoło i potrzeba na przejazd 18 godzin?

Pociąg jak pociąg... O ile ktoś nie jedzie całej trasy, a traktuje go bardziej lokalnie: Kraków - Radom, Radom-Warszawa, Warszawa-Toruń, Gdańsk-Kołobrzeg etc. W końcu PKP nie każe nikomu pokonywać całej trasy...

funkykoval 02.09.2011 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1158948)
Niezgwałcony nie powinien się wymądrzać w sprawie tego, jak powinna się zachowywać ofiara gwałtu.
Ksiądz o planowaniu rodziny w ogóle nie powinien się wypowiadać. Osobiście jestem za zlikwidowaniem celibatu, bo to właśnie bezżeństwo powoduje, że nasi kapłani są tak oderwani od rzeczywistości, w której żyją wierni.
Mężczyzna może się wypowiadać o aborcji, nie może jednak dysponować ciałem kobiety.

Wesołe, w takim razie skoro flamengista:
1) nigdy nie grał w ekstraklasie, to nie może się wypowiadać o grze w ekstraklasie.
2) nigdy nie był dyrektorem sportowym w klubie ekstraklasy - nie może się wypowiadać o polityce sprotowo - finansowej klubu;
3) nigdy nie był menedżerem piłkarskim na poziomie ekstraklasy - nie może wypowiadać się na temat transferów....
w szczególności nie powinien wymądrzać się zwłaszcvza jeżeli jest moderatorem.
Zastosujesz się do powyższego według ustalonego przez Ciebie schematu ????

Jak tylko spojrzeć na powyżej zacytowany post nie - skoro nie jesteś księdzem - nie wypowiadaj się o celibacie !!!!!!

Czy flamengista (i jegio koledzy) mieli już zabieg usunięcia ciąży ??? Czy wiedzą jak przeprowadzenie takiego zabiegu może skutkować na psychikę kobiety, na jej ewentualne możliwości przyszłego macierzyństwa itd.?

Jak widać nie przeszkadza to panom się wypowiadać w tych kwestiach - wręcz z pozycji "AŁtorytetu".

Kolego moderatorze zanim cokolwiek napiszesz, to najpierw się zastanów, a nie rzucaj banałami rzucanymi przez kompletne lewactwo, bo nie posądzałem Cię nigdy o lewackie poglądy.

flamengista 02.09.2011 15:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1159322)
Wesołe(...)

Raczej niewesołe, skoro wypichciłeś taki elaborat bez przeczytania moich wcześniejszych postów. I teraz się niestety ośmieszasz.

Gdybyś doczytał, wiedziałbyś że osobiście uważam aborcję za złą rzecz. Zarówno z powodów ideologicznych (zabójstwo de facto już istniejącego człowieka, choćby w formie zarodkowej) jak i właśnie z uwagi na potwierdzone medycznie, negatywne następstwa dla psychiki kobiety.

Natomiast jestem przeciwny ruszaniu obecnej ustawy, a w szczególności zadekretowaniu obowiązku bohaterstwa - bo tymże jest urodzenie dziecka poczętego w wyniku gwałtu. Chwała takim kobietom, które się na to decydują ale nie można ich do tego zmuszać.

Z prawdziwie wesołych spraw:

http://www.weszlo.com/news/7729-CZWA...y_nie_Smolensk

Cytat:

Myślę, że piłkarski tryumf w Moskwie, będący emanacją polskiego ducha, byłby niemożliwy bez Smoleńska
Myślę, że należy polać red. Wenclowi z GP, bo dobrze pisze. Muszę wrócić do lektury tego żurnalu, widać przestawili się na dobrą satyrykę.

gosc2332 03.09.2011 17:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1159366)
Myślę, że należy polać red. Wenclowi z GP, bo dobrze pisze. Muszę wrócić do lektury tego żurnalu, widać przestawili się na dobrą satyrykę.

Tam pełno takich satyrycznych tekstów, często wchodzę na niezalezna aby się pośmiać. Poza tym radze poczytać tam komentarze i proszę powiedzcie mi, czy ci ludzie są normalni ? bo wg. mnie wypisywanie takich bredni nie jest czymś normalnym, i jak tu nie mieć ludzi popierających PiS za psycholi :-/

Drozd 03.09.2011 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1159600)
Tam pełno takich satyrycznych tekstów, często wchodzę na niezalezna aby się pośmiać. Poza tym radze poczytać tam komentarze i proszę powiedzcie mi, czy ci ludzie są normalni ? bo wg. mnie wypisywanie takich bredni nie jest czymś normalnym, i jak tu nie mieć ludzi popierających PiS za psycholi :-/

Wklej kliniczne objawy psychozy i nie zapomnij dodać czyjego autorstwa. Wtedy będziesz wiarygodniejszy :)

Jarek zaproponował debatę z Tuskiem na neutralnym gruncie, przygotowaną przez bezstronną firmę. Co na to PO?

"PO odpowiada na zaproszenie PiS. Spotkają się u Tomasza Lisa?"
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1cf5a

Zdaniem PO Lis jest bezstronny i neutralny :)

Oszołomy :))

gosc2332 03.09.2011 19:22

Drozd, u Sakiewicza powinni się spotkać, on jedyny jest bezstronny i neutralny.\

Cytat:

Wklej kliniczne objawy psychozy i nie zapomnij dodać czyjego autorstwa. Wtedy będziesz wiarygodniejszy :)
A czy tak trudno wejść i samemu zobaczyć, sam sobie każdy może ocenić

Drozd 03.09.2011 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1159625)
Drozd, u Sakiewicza powinni się spotkać, on jedyny jest bezstronny i neutralny.\

A czy tak trudno wejść i samemu zobaczyć, sam sobie każdy może ocenić

Na pewno bardziej niż Tomasz "panie prezydencie niech pan nas ratuje" Lis. :)

Mogę wejść i poczytać tylko po co, wystarczy popatrzyć na rudego i już mamy podręcznikowy obraz psychozy no może PiSozy. Od czterech lat nic biedak nie może bo mu PiS zawadza :). Niestety PiSoza jest zakaźna lepiej się gościu przebadaj.

przem 03.09.2011 21:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1159643)
Na pewno bardziej niż Tomasz "panie prezydencie niech pan nas ratuje" Lis. :)

Nie wydaje mi się. Jednak - jak powiedział Ziobro u Pochanke (piękny występ!), redaktor Sakiewicz nie udaje bezstronności i jasno mówi na kogo głosuje i jakie ma poglądy.

martin_6 03.09.2011 21:14

Bądźmy poważni. Ani Lis, ani Sakiewicz obiektywni nie są. Nie muszą być - w Polsce posiadanie swoich poglądów przez dziennikarzy nie jest zabronione. Jeden popiera PO, drugi PiS - nie widzę w tym najmniejszego problemu. Ale takie propozycje, jak debata w programie Lisa trudno traktować poważnie. Jak dla mnie to coś jak żądanie debat w centrum programowym PiS-u - warunki zaporowe. Wygląda na to, że ani PO ani PiS tak naprawdę takiej debaty (póki co) nie chce.

Nie ma co szukać "obiektywnych" dziennikarzy do prowadzenia debat. Niech obie strony wskażą, powiedzmy, po jednym swoim dziennikarzu, którzy będą wspólnie moderować dyskusję i naprzemiennie zadawać pytania i wtedy będzie uczciwie.

Sonda w tym temacie do zmiany. Nie jest sprecyzowane, o jakie wybory chodzi - do Sejmu czy Senatu. A Palikot na przykład nie wystawia swoich ludzi do Senatu, a OdS nie startuje do Sejmu.

Przy okazji, jest nowy sondaż autorstwa Marcina Palade (nieidealny, ale najlepszy w Polsce - moja i nie tylko moja opinia po latach obserwacji). Różnica między PO i PiS-em 2,5% na korzyść Platformy. We wcześniejszym sondażu przy różnicy o pół procenta większej PiS już był na lekkim prowadzeniu w sondażu wyborczym (tzn. przy założeniu frekwencji 40% i 7 zarejestrowanych komitetów wyborczych). Teraz na razie takiego zestawienia nie ma, może później się pojawi. Tak czy inaczej, biorąc pod uwagę błąd statystyczny, trzeba uznać, że obie partie oscylują w okolicach remisu. Jeszcze miesiąc, zobaczymy, jak się potoczy kampania. Powinno być ciekawie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl