Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Arapaho 03.08.2010 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez filip74 (Post 951422)
Ale jak wyglądają schody na D wiesz bo na stronie (352) której jest fotka z ich wyglądem coś pisałeś , i wiesz że takie schody są na każdy sektor trybuny . I nie pisz że są to jakieśtymczasowe , bo tylko mnie upewniasz że nie byłeś na stadionie Wisły , a przynajmniej na trybunie E gdzie schody mają taką samą budowę.

Stwierdzenia że wyglądają mi na tymczasowe a nie wiem jak wyglądają - mają jednak zasadniczą różnice.
Schody na pozostałe trybuny były wylewane a na D wyglądają na stalową konstrukcję. NIe mam tu jednak pewności - to fakt nie byłem w środku -i o ile wiem żaden kibic tam nie był :)
Co do możliwości wchodzenia bokami trybuny - nie ma takiej możliwości przejścia są za małe- było to sprawdzane
Co do możliwości wejścia na trybunę bez któregokolwiek stropu i klatek schodowych i ich oświetlenia -przede wszystkim za względów bhp nie ma takiej opcji-chyba że zrobią jakiś przewał. Natomiast sanitariaty (toi toie) pewnie możnaby tymczasowo ustawić przed trybuną

Kotwa 03.08.2010 20:57

Ale o co chodzi dokładnie ztą D przecież na mecz z USA wchodziłem normalnie po schodach no i z tego co pamiętam kibelki też były

rafal777 03.08.2010 20:58

Pytanko. Czy już gdzieś oficjalnie ogłoszono, że prezydent nie musi odpowadać na interpelację? Zniesiono ten obowiązek? Bo z tego co mi się wydaje termin pierwszej juz dawno minął a właśniej w niej było wiele kluczowych pytań.

Panie Darku, jeśli prezydent nie odpowiada na interpelację (nie mówimy tu już nawet o odpowiedzi w terminie) jakie Pan, jako poseł ma narzędzia bo to zmienić/przyspieszyć? Czy coś takiego w ogóle przysługuje posłom?

Arturo Qr2nów 03.08.2010 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 951544)
Co do możliwości wejścia na trybunę bez któregokolwiek stropu i klatek schodowych i ich oświetlenia -przede wszystkim za względów bhp nie ma takiej opcji-chyba że zrobią jakiś przewał. Natomiast sanitariaty (toi toie) pewnie możnaby tymczasowo ustawić przed trybuną

Biegi są przecież rozdzielone podestami, szerokość schodów oraz ich ilość jest zaprojektowana tak aby umożliwić ewakuację, umieszczenie tymczasowego oświetlenia również nie jest barierą nie do przeskoczenia, a jako sanitariaty można wykorzystać mobilne toalety. Nie wydaje się to być nierealne.

Stavanger 03.08.2010 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 951556)
Pytanko. Czy już gdzieś oficjalnie ogłoszono, że prezydent nie musi odpowadać na interpelację? Zniesiono ten obowiązek? Bo z tego co mi się wydaje termin pierwszej juz dawno minął a właśniej w niej było wiele kluczowych pytań.

Panie Darku, jeśli prezydent nie odpowiada na interpelację (nie mówimy tu już nawet o odpowiedzi w terminie) jakie Pan, jako poseł ma narzędzia bo to zmienić/przyspieszyć? Czy coś takiego w ogóle przysługuje posłom?

Z tego co wiem z przygotowań do matury z wiedzy o społeczeństwie, to w parlamencie każdy ma prawo złożyć interpelacją a obowiązkiem pytanego jest udzielić na nie odpowiedzi w ciągu 21 dni od daty złożenia tej interpelacji. Ale nie wiem czy podobnie ma się sprawa jeśli idzie o prezydentów miast.

crazykaro 03.08.2010 21:13

Ja tam ostatnio składałem zapytanie do ZIKITu odnosnie rezygnacji z granitu przy stadionie Wisły. Ku mojemu zaskoczeniu odpisali, że wcale nie zrezygnowano tylko odstąpiono do czasu az inwestor będzie miał środki finansowe.... czyli zrezygnowano :-/

krakus76 03.08.2010 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 951556)

Pan Darek jest RADNYM. A posłowania można mu tylko życzyć :)

filip74 03.08.2010 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kotwa (Post 951554)
Ale o co chodzi dokładnie ztą D przecież na mecz z USA wchodziłem normalnie po schodach no i z tego co pamiętam kibelki też były

a może to była jednak E

zbymak 03.08.2010 21:58

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...isly,id,t.html

Pablo84 03.08.2010 22:29

Mi osobiscie, sprzedaż nazwy stadionu, gdyby chociaż część kasy szła do klubu, no ale tak jak dziennikarz napisał w ostatnim akapicie, jest to dosyć delikatna sprawa.
Bo przecież nikt sobie nie wyobraża obiektu z pewną nazwą np producenta żarówek... :lol:

PiotrG 04.08.2010 00:09

Najpierw, niech oni skończą ten stadion. W chwili obecnej wątpię, aby znalazł się sponsor, który wyłoży grubą kasę za nazwę nieskończonego obiektu ze "świetną" opinią.
Po skończeniu budowy, jeśli Wisła będzie się dobrze prezentować, to będzie można trochę kasy na tym wytrzepać. Tylko nie łudźcie się, że pieniądze pójdą do kasy klubu, no way...

KuKoC 04.08.2010 05:10

Korona stadionu na dobre wpisala sie w panorame miasta.

kliknij na zdjecie by powiekszyc
http://adamwalanus.pl/krakow/ap0708au.jpg

@ Tomy
Zdjecie tylko przeklejam i nie wiem skad bylo robione.

rafal777 04.08.2010 07:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakus76 (Post 951570)
Pan Darek jest RADNYM. A posłowania można mu tylko życzyć :)

Ale wtopa, tak jest zagalopowałem się :) Ale może będę dobrym prorokiem :)

Tomy 04.08.2010 07:52

KuKoC skąd zrobione zdjęcie?

lucas1906 04.08.2010 08:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KuKoC (Post 951681)
Korona stadionu na dobre wpisala sie w panorame miasta.

kliknij na zdjecie by powiekszyc
http://adamwalanus.pl/krakow/ap0708au.jpg

Zdjęcie nie jest zrobione z Krzemionek ?

Wicked 04.08.2010 08:19

Na krzemionkach to jest ta wieża TV w lewym górnym rogu. Na stronie autora podane jest ze fotka robiona z kopca Krakusa.

bridgeburner 04.08.2010 08:52

Przepraszam ale niech mnie ktoś oświeci
W przypadku gdyby Wisła została operatorem CAŁEGO stadionu
to dlaczego to nie klub a miasto miałoby prawo do sprzedania nazwy stadionu
i czerpania z tego tytułu profitów?

Pero 04.08.2010 10:15

4 sierpień - 3 maszty oświetleniowe, brak podwieszonego oświetlenia pod dachem, chyba już nikt nie łudzi się że na 9 sierpnia boisko będzie oświetlone z 2 stron....

szymonw7 04.08.2010 11:54

Może jak przejdziemy Azerów to postawią rusztowanie i na nim umieszczą tymczasowe oświetlenie. Coś na wzór w poznaniu tylko że w jednym narożniku

Ofsajd 04.08.2010 14:08

Mam takie pytanie odnośnie wielkości pomieszczeń biurowych, czy wszystkie biura są tej samej wielkości czy są tam mniejsze i większe biura? http://www.stadionwisly.info/dane_te...buna_wschodnia z tego wynika ze na poziomie +15 są pomieszczenia średnio 45metrowe, a na poziomie +5 ~30metrowe.

btw. I jeszcze lekki offtop: jakie są ceny wynajmu biur w okolicy stadionu ?

Above 04.08.2010 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ofsajd (Post 951878)
Mam takie pytanie odnośnie wielkości pomieszczeń biurowych, czy wszystkie biura są tej samej wielkości czy są tam mniejsze i większe biura? http://www.stadionwisly.info/dane_te...buna_wschodnia z tego wynika ze na poziomie +15 są pomieszczenia średnio 45metrowe, a na poziomie +5 ~30metrowe.

Biura różnią się od siebie wielkościa.
Większość jest tej samej wielkości (nie pamiętam dokładnie ile m2), ale są też mniejsze i większe.

Na poziomie +5 (czyli 1 piętro) średnia powierzchnia biur jest mniejsza, ponieważ dużą część tego piętra zajmują sky box'y, a na poziomie +15 (3 piętro) będą same biura i sale konferencyjne.

Pero 04.08.2010 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 951924)
A co do nazwy stadionu to nie róbcie sobie jaj .Oczywistym jest że kasa z ewentualnej sprzedaży nazwy nalezy się właścicielowi a nie operatorowi .Właścicielem jest miasto i ono wyłozyło kasę na budowę i miasto powinno mieć z ewentualny zysk z nazwy . Równie dobrze mógłby się o taką kasę ubiegać np.operator bufetu na stadionie . Niestety Wisła nie ma tu nic do powiedzenia .

Za bardzo upraszczasz sprawę. W umowie między miastem a operatorem może zostać zawarty punkt że to operator ma prawo do sprzedaży nazwy.

Coolpick 04.08.2010 16:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 951924)
Jakoś nie wierzę , że z taką grą przejdziemy Azerów .Spodziewam się raczej kolejnej bolesnej porażki typu 3-0 .Oni nas spokojnie wyczekają i skontrują co przy naszej obronie nie będzie jakimś super wyczynem .Tak więc zawracanie sobie głowy tym czy następną rundę LE zagramy u sibie jest lekko śmieszne :)
A co do nazwy stadionu to nie róbcie sobie jaj .Oczywistym jest że kasa z ewentualnej sprzedaży nazwy nalezy się właścicielowi a nie operatorowi .Właścicielem jest miasto i ono wyłozyło kasę na budowę i miasto powinno mieć z ewentualny zysk z nazwy . Równie dobrze mógłby się o taką kasę ubiegać np.operator bufetu na stadionie . Niestety Wisła nie ma tu nic do powiedzenia .

Moim zdaniem to jednak Wisła powinna czerpać zyski z nazwy. Skoro byłaby operatorem stadionu, to powinna również mieć prawo do dysponowania nazwą obiektu, na czas, w którym dzierżawi obiekt.

anthony09 04.08.2010 17:03

Wisła czerpała by pewnie zyski z tego ale na wzór tego, że płaci mniej za dzierżawę stadionu, bo koszt stadionu wtedy spada o ileś tam milionów ...

Arapaho 04.08.2010 21:57

Żeby nie czekać na odpowiedz z interpelacji- telebimy u judaszy już są zamontowane
Elewacja wykończona
Kostka brukowa jest
Na niczym nie oszczędzają
Jak zachodzi podejrzenie że można się od tych zdjęć zarazić febrą albo malarią.Posta skasować

http://i34.tinypic.com/2m35x0l.jpg

http://i36.tinypic.com/iemjaf.jpg

WislaFan123 04.08.2010 22:05

I ile wieksze bylyby koszty budowy jezeli CALA elewacja na Wisle bylaby wylozona czyms podobnym, moglby byc inny kolor? 5-10mln? 1-2% calosci inwestycji, a jaka roznice sprawia, i nie zadne malowanie... naprawde nam nie wiele trzeba do tego stadionu dolozyc, a moze mimo wszystko wygladac niezle, zrobic elewacje, iluminacje, zazielenic okolice i posprzatac, zrobic wejscia od Park Jordana, co trudne by nie bylo, wystarczy schodku w niektorych miejscach i jakis podjazd dla niepelnosprawnych.. A dodatkowo u nich Bog wie jak tez nie wystaje klima..

anthony09 04.08.2010 22:14

Czemu do kija u pasiaków telebim jest na dachu a u nas pod dachem ? Nie wieżę, że nie dałoby się podobnie przy wykorzystaniu odpowiedniej konstrukcji ...

1q2 04.08.2010 22:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 952126)
Żeby nie czekać na odpowiedz z interpelacji- telebimy u judaszy już są zamontowane
Elewacja wykończona
Kostka brukowa jest
Na niczym nie oszczędzają

Nie podoba Ci się nasza elewacja? no nie żartuj nawet.Przecież to dzieło sztuki

http://stadionwisly.info/fotorelacje...dion_wisly.jpg

Piękny betonik zamiast jakiejś śmiesznej kostki.Nawet udało się zaoszczędzić na przykryciu folią krzesełek, bo kto to widział by tak marnować nasze pieniądze.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 952147)
Czemu do kija u pasiaków telebim jest na dachu a u nas pod dachem ?.

Z pierwszego rzędu wspaniałych skyboxów nie widać całego boiska więc na telebimie będą mecz oglądać i zadbano o jak najlepszą widoczność.

Pablo84 04.08.2010 22:48

1q2, przez ciebie poplułem herbatą monitor!

Oprócz tego żółć mnie zalewa

PiotrG 04.08.2010 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 952147)
Czemu do kija u pasiaków telebim jest na dachu a u nas pod dachem ? Nie wieżę, że nie dałoby się podobnie przy wykorzystaniu odpowiedniej konstrukcji ...

Na Cracovii dach jest niżej i powieszenie telebimu pod dachem jest przez to niemożliwe - zasłoniłoby widok kibicom na murawę.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 952169)
Z pierwszego rzędu wspaniałych skyboxów nie widać całego boiska więc na telebimie będą mecz oglądać i zadbano o jak najlepszą widoczność.

Tylko o samym telebimie zapomniano...

Co jak co, ale sposobu realizacji obiektu można Cracovii tylko pozazdrościć. U nas sprawa stadionu się jeszcze "troszkę" pociągnie.

dj_ibutti 04.08.2010 23:55

Prezydenta mamy judaszowatego, to i o swoje zadbać potrafi...

PiotrG 05.08.2010 01:36

Prezydent powinien dbać o wszystkie inwestycje, w końcu wydaje pieniądze publiczne, a nie własne.
Bagno przy budowie naszego obiektu to dzieło 3 podmiotów - prezydenta, który stadion powierzył ludziom od budowy dróg oraz nie przeprowadził konkursu na projekt; ZIKITu, który nie poczynił żadnych starań, aby zatrudnić osobę kompetentną, przeprowadzić kompletne przetargi oraz nadzorować projektanta i wykonawcę; biuro Obtułowicza, które narobiło gnoju z projektem - błędy oraz narobienie opóźnień w dostarczaniu i zmian w konstrukcji względem projektu przetargowego na przeszło 70mln PLN.
A tak ZIKIT razem z projektantem rozpiertolili masę kasy na bezsensowne rzeczy i nieudolną realizację przetargów i mamy kwiatki, jak obcinanie wykończeniówki elewacji, brak kiosków i telebimów. Gdyby zrealizowano przetargi kompleksowo w oparciu o kompletny projekt, to byłyby wszystkie elementy, granit przed trybunami, a koszt budowy zmieściłby się w 450mln, jak nie mniej.
Polimex robi kontrakt życia, bo ciągnie ile chce, budując przy tym małym nakładem sił.
ZIKIT jest tak nieporadny, że nawet nie ma pojęcia, gdzie ciąć koszta, podobnie projektant, który zgadza się na bzdurne propozycje ZIKITu, gdy znacznie więcej pieniędzy można oszczędzić na innych rzeczach, oszczędności byłyby większe, bez straty dla estetyki stadionu.

Za budowę, którą można było zrealizować za 450mln, trzeba będzie zapłacić 550mln. Prezydent, ZIKIT i Obtułowicz powinni za to beknąć. Teraz ważne, aby mieszkańcy Krakowa, którzy są kibicami Wisły usłyszeli o całej sprawie, wspaniałych rządach Majchrowskiego i odpowiednio zagłosowali w wyborach.

sandomingo 05.08.2010 06:59

Dzisiaj rano, ok. 7 przejeżdżałem w pobliżu obu stadionów no i patrząc na intensywność prac (przynajmniej na zewnątrz) to na Kałuży praca wre, czego u nas nie można niestety powiedzieć.
JAJA

4fan_player 05.08.2010 07:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 952199)
Prezydenta mamy judaszowatego, to i o swoje zadbać potrafi...

Sami go sobie wybraliście. Zacznijcie coś w tym Krakowie robić bo to już naprawdę nie jest śmieszne. Ten stadion chyba nigdy nie powstanie :/

Pablo84 05.08.2010 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 952212)
Prezydent powinien dbać o wszystkie inwestycje, w końcu wydaje pieniądze publiczne, a nie własne.
Bagno przy budowie naszego obiektu to dzieło 3 podmiotów - prezydenta, który stadion powierzył ludziom od budowy dróg oraz nie przeprowadził konkursu na projekt; ZIKITu, który nie poczynił żadnych starań, aby zatrudnić osobę kompetentną, przeprowadzić kompletne przetargi oraz nadzorować projektanta i wykonawcę; biuro Obtułowicza, które narobiło gnoju z projektem - błędy oraz narobienie opóźnień w dostarczaniu i zmian w konstrukcji względem projektu przetargowego na przeszło 70mln PLN.
A tak ZIKIT razem z projektantem rozpiertolili masę kasy na bezsensowne rzeczy i nieudolną realizację przetargów i mamy kwiatki, jak obcinanie wykończeniówki elewacji, brak kiosków i telebimów. Gdyby zrealizowano przetargi kompleksowo w oparciu o kompletny projekt, to byłyby wszystkie elementy, granit przed trybunami, a koszt budowy zmieściłby się w 450mln, jak nie mniej.
Polimex robi kontrakt życia, bo ciągnie ile chce, budując przy tym małym nakładem sił.
ZIKIT jest tak nieporadny, że nawet nie ma pojęcia, gdzie ciąć koszta, podobnie projektant, który zgadza się na bzdurne propozycje ZIKITu, gdy znacznie więcej pieniędzy można oszczędzić na innych rzeczach, oszczędności byłyby większe, bez straty dla estetyki stadionu.

Za budowę, którą można było zrealizować za 450mln, trzeba będzie zapłacić 550mln. Prezydent, ZIKIT i Obtułowicz powinni za to beknąć. Teraz ważne, aby mieszkańcy Krakowa, którzy są kibicami Wisły usłyszeli o całej sprawie, wspaniałych rządach Majchrowskiego i odpowiednio zagłosowali w wyborach.

Dopiero po ukończeniu stadionu może wkroczyć NIK a pózniej CBA?.Przecież to jest ****a nie możliwe co się dzieje.
Jak widzę teraz np, babranie się z konstrukcją telebimu (który niewiadomo kiedy zamontujemy) zamiast zapierdalaniem nad dachem oraz montowaniem oświetlenia, to naprawdę ręce mi opadają...
Ja wiem, że IV runda nie nierealna (podobnie jak faza grupowa), ale mogli by chociaż sprawiać pozory.

Arapaho 05.08.2010 08:12

Ludzie wcale nie dla jaj wkleiłem zdjęcia judaszy. Trzeba zrobić szum wokół stadionu i trzeba wykorzystać sytuację że wybory się zbliżają.PISZCIE MAILE DO RADNYCH I BEZPOŚREDNIO DO PREZYDENTA. Kto może niech składa zapytania do ZIKIT-u. Musimy w siebie uwierzyć - jesteśmy wyborcami i potencjalną siłą.Muszą się z nami liczyć i nie wycierać sobie nami gęby. Robią u judaszy piękną elewację, telebimy ,kostkę.U mistrzów Polski nie może być gorzej- a powinno być znacznie lepiej.Albo się zbierzemy teraz do kupy i wymusimy w najlepszym momencie wykończenie tego obiektu albo zostaniemy z tym co mamy ( i z tym czego nie mamy). Już raz z podpisami pod petycją był problem.Pokażcie że to byl wypadek przy pracy.Poprzednia akcja mailowa w sprawie dodatkowej kasy się udała.Teraz też musi się udać.Kto da rade niech zbierze adresy i poda na forum.Zasypać dziadów mailami i pismami ,jak prasa to podłapie to albo będzie stadion na miarę mistrzów albo pogrzebiemy ich politycznie

Pablo84 05.08.2010 08:18

Tylko nie na forum. Wiadomo dlaczego.

wojtala8 05.08.2010 09:30

Żeby tego było mało to stadion Pasiastych ma elewacje w całości z MARMURÓW!! a u nas brudny beton itp. Dla mnie jedynym rozwiązaniem jest zbiorowy pozew do sądu przeciwko Komuchowi M, pseudo projektantowi O. i zikitowi. Sprawą powinien zająć się prokurator i agencja antykorupcyjna bo dla mnie jasno wynika że jest to sprawa korupcjogenna. Żadna ku..a komunistyczna ani urzędasy nie będą pluć nam w twarz. Dlatego moim zdaniem właściwe było by pozwanie do sądu, nasłanie do zbadania sprawy biuro antykorupcyjne oraz wielka akcja anty promocyjna Komucha itd. Tylko przed każdym meczem powinno się rozdawać ulotki wszystkim kibicom informujące o wszystkich zaniedbaniach ze strony komunisty, ZIKiTu i projektanta. To jest marnotractwo pieniędzy Miejskich za które prezydent powinien siedzieć.

joshi 05.08.2010 09:38

****a, momentami tego się nie da czytać. Kiedy zrozumiecie, że nasz stadion jest inny niż u sąsiadki. Został zaprojektowany na swój sposób w odbiennej estetyce - betonowej, a ich w innej - z płytami elewacyjnymi. To, że akurat Wam nie podoba się beton nic nie znaczy, bo są tacy którym on się podoba.
Rozumiem Wasze rozgoryczenie, ale co wynika z takiego postu jak wojtali?
Napiszesz pozew? Złożysz doniesienie? Bo jeśli nie to po co takie pisanie?
Trzeba zająć się konkretami to nie było kilkunastu osób do zbierania podpisów..

żeby nie było całkiem ot, na stronie Stowarzyszenia są nowe zdjęcia z budowy hali

mgła 05.08.2010 09:42

Mam pytanie jak duże będą telebimy (jak w końcu zawisną)? Zna ktoś rozmiary?, Pytam bo nie udało mi się tego znaleźć nigdzie, a ciekawa jestem

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl