![]() |
Cytat:
:lol: ----- |
Cytat:
|
Tak na szybko...
Kwaśniewski, Tusk, Miller, Pawlak, Balcerowicz, Cimoszewicz, Buzek, Lech Kaczyński, Wałęsa Kolejność nieprzypadkowa. |
Cytat:
Jak w takim razie mierzy się zmysł analityczny i skuteczność liderów partii jeśli nie wygranymi wyborami? Sam się sobie dziwię ale w całej rozciągłości zgadzam się z Migalskim. Bez Kaczyńskiego PiS nie istnieje, z nim - nic nie wygra. edit: Jeszcze jedno; jeśli dopuszczenie do władzy Samoobrony i LPR było tym wlaśnie przejawem analizy sytuacji i przemyślanym posunięciem to rzeczywiście jest to poziom dla mnie nieosiągalny... |
Cytat:
|
JK na dobrą sprawę stał się znowu pierwszoligowym politykiem jakieś 6-7 (po kilkunastoletnim niebycie) kiedy to PiS zaczął zyskiwać na znaczeniu. Wcześniej jako polityk PC, członek koalicji AWS-UW nie miał aż tak wiele do powiedzenia na scene politycznej, a ograniczał się jedynie do różnych harców. Nie był wcześniej traktowany zbyt poważnie w odróżnieniu od brata, który w tym czasie zajmował stanowisko prezesa NIK, z którego został odwołany, a także był ministrem sprawiedliwości.
Tak więc JK plasuje się gdzieś na początku drugiej dziesiątki w towarzystkie Oleksego, czy Olechowskiego. Miał szansę przebić się w stronę pierwszej piątki, a nawet pierwszej trójki, ale jego obecny stan psychiczny może mu to utrudnić. |
Cytat:
|
Za to znalazł się w Twoje Dziesiątce: Miller, którego czasy świetności trwały może z trzy lata; Cimoszewicz i Buzek, którzy nigdy nie byli przywódcami żadnej partii, a jedynie konsumentami sukcesów formacji, w których byli; Pawlak, który nigdy nie wygrał żadnych wyborów; Balcerowicz, który w gruncie rzeczy nie jest politykiem, tylko ekonomistą; czy Wałęsa, który po 1995 nic już nie znaczy. Czyli zostają akurat Tusk i Kwaśniewski, z czym się mogę zgodzić.
Trochę konsekwencji i obiektywizmu, ja nie mam problemu z docenieniem politycznego talentu nielubianych przeze mnie Tuska czy Kwaśniewskiego. Cytat:
|
Nie wiem czemu deprecjonujesz np. takiego Millera i Balcerowicza, którzy od końca lat 80-tych do 2003 pierwszy, a do 2007 roku drugi byli głównymi graczami sceny politycznej w naszym kraju, a zarazem decydującymi jeśli chodzi o tempo i rodzaj przemian w naszym kraju na początku lat 90-tych. Jak dla mnie w tym dwudziestoleciu odcisnęli o wiele większe piętno na nasz kraj niż Jarosław Kaczyński.
Cimoszewicz i Buzek to takie bański stańki, ale jak widać cały czas utrzymują się powyżej poziomy wody. Pawlak to odrębny przypadek mimo wszystko trzymający się wysoko przez ponad 20 lat, mający chyba największe doświadczenie w polityce ze wszystkich zasiadających w ławach sejmowych. Wałęsa znalazł się wyłącznie w tym zestawieniu ze względu na to, że do niego należała pełnia władzy prezydenckiej na początku lat 90-tych, a to nie to samo co władza obecnego prezydenta Komorowskiego. Oczywiście wszystko to jest pisane bez melioratywnej, ani pejoratywnej oceny ich dokonania, a jedynie podkreślam fakt ich działań i pozycji na scenie politycznej w naszym kraju. A wracając do samego JK to już kilka razy pisałem, że to polityk o największym potencjale z obecnie działających, mający charyzmę, cechy przywódcze i nie bojący się podejmować kontrowersyjnych decyzji, który bardzo możliwe, że właśnie marnuje swoją karierę polityczną. Nigdy na niego nie głosowałem i nie zamierzam głosować, ale ma w sobie to "coś" czego brakuje Tuskowi. |
Nie chcę koalicji z SLD. Napieralskiego oceniam negatywnie i on nie ma mojego zaufania. Napieralski jest bardzo słabym przywódcą, biegłym w intrygach, który z dużą łatwością niszczy swoich przeciwników. Napieralski ma też słabe kwalifikacje intelektualne. Nie wiem, czy on w ogóle coś czyta, czy on się do czegoś odwołuje, czy zna historię Polski. Szef SLD jest niebywale cyniczny i powierzchowny. Partia adoracji Palikota nie powstanie. Ruch Palikota może okazać się ruchem wymierzonym w PO. Krzyż nie jest problemem. Niech stoi. Demonstracja pod krzyżem bardziej szkodzi PiS i tym ludziom niż rządowi, premierowi, prezydentowi, PO czy innym. PiS ma tylko jedną wersję wydarzeń - Rosjanie wspólnie z Tuskiem zamordowali najlepszego prezydenta , a teraz Kaczyńskiemu należy się mauzoleum albo pomnik co najmniej wielkości kolumny Zygmunta, który będzie miał stanąć przed Pałacem Prezydenckim. Zespół Macierewicza urządza błazenadę. Ja ponad 10 lat temu mówiłem już, że Jarosław Kaczyński jest największym destruktorem w Polsce i swojego zdania o nim do dzisiaj nie zmieniłem - powiedział Stefan Niesiołowski, wicemarszałek Sejmu i poseł PO.
|
Cytat:
|
Ja bym jednak nie przypisywał samemu Jarosławowi Kaczyńskiemu jakiś niezwykłych cech, które pozwoliły mu wrócić na tapety, a tak naprawdę zaistnieć, bo na początku lat 90-tych to był jedynie epizod w gabinecie Lecha Wałęsy, a raczej to wszystko było spowodowane słabością lewicy, która oddała bez walki wybory w 2005 roku i ciepłemu przyjęciu programu solidarnej Polski.
Przypomniałem sobie właśnie program PiS-u o nazwie "Solidarne państwo solidarnych obywateli" z jesieni 2005 i muszę przyznać, że plan był zbyt ambitny jak na tamte czasy, a powiedziałbym nawet że niewykolny nie tyle przez kadencję co przez całe dziesięciolecie: http://wiadomosci.gazeta.pl/wybory20...5,2961904.html Najciekawsze fragmenty: Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Emj10 - wymienisz? Nie? Dziękuję. :)
|
0 22 skad u ciebie takie uwielbienie i oddanie w kierunku Kaczynskiego? Przeciez PiS to partia w wiekszosci ludzi zakłamanych, Społeczniaków, Konfidentow itd itp Ja nie mowie ze PO jest super i bez skazy. Ja ogolnie jestem apolityczny i mam na ten sektor zycia uczulenie, ale jak widze kaczke w TV i jego switge to juz wogole dostaje wysypki i roznego rodzaju konwulsji! A to co sie dzieje po tragedii smolenskiej i to jak Kaczynski podburza nastroje w srod spoleczenstwa jak snuje teorie spiskowe dziejow to juz wogole wola o pomste do nieba!!!!
|
Cytat:
:-) P.S. To jest kolejna choroba wojny polsko-polskiej. Ludzie zaangażowani w jednych albo w drugich nie są w stanie pojąć, że można docenić kogoś za jakąś jedną rzecz, na podstawie faktów (tak, faktów) bez uwielbienia, popierania, zaangażowania. To że uważam Tuska za świetnego polityka (w dziedzinie skuteczności) i raczej smutny żart niż męża stanu, a Kaczora za wariata i 'jedynego człowieka który wrócił' nie znaczy, że jestem za PO albo za PiS albo przeciw PO albo przeciw PiS. Ot, po prostu nie mam problemu w związku z podaniem faktu. Nie muszę udawać, że ziemia jest płaska albo Kraków Warszawą. |
Nie kolejna, a ta sama choroba, która trwa nieprzerwanie od wielu lat. Za chwilę się zacznie jej nawrót, czyli wybory samorządowe. Chyba i tak wolę swoje podwórko niż krzyżowców i podróże do Wietnamu :)
|
Cytat:
|
Cytat:
To dlaczego TVN nie poszedł z kamerą nagrać swoich 10 godzin? Tylko wszystkie "media" zaczęły pyszczyć że propaganda? Że aktorzy, mimo że występowali prywatnie? Odpowiedź jest prosta. Zdyskredytować , ośmieszyć nazwać idiotyzmem, oszołomstwem itd. Stary komuszy sposób. Idiotyzmy to opowiadała Krzywonos podpuszczona przez Tuska, tu nikomu nie przeszkadzało że wszystko ukartowane? Twoim zdaniem powinienem dokument Pospieszalskiego traktować niepoważnie? Bo skąd wiem, że nie był powycinany? Chyba sobie jaja robisz. Czy Pospieszalski w nim coś komentuje? Nie. Więc nic nie tłumaczy. Na pogrzeb Kaczyńskiego Prezydent Gruzji leciał przez sześć krajów bo z Europy nie latały do Krakowa samoloty, byli obecni wszyscy sąsiedzi, na Węgrzech i W Tbilisi stoją już pomniki Kaczyńskiego. I dla ciebie nie ma o czym mówić? Kaczyński swoim gestem uratował niepodległość narodu, wszyscy używający mózgu to rozumieją, reszta ma to w dupie i uważa że niepotrzebnie. Komorowski by na pewno nic nie zrobił. Przez co w TVN stałby się mężem stanu :). :) Myślisz że to kłamstwo? Bo Macierewicz o tym mówi, a jako minister w rządzie Jana Olszewskiego miał dostęp do dokumentów już w 92' roku? Czyli w miarę na świeżo. Faktycznie takim nie wolno wierzyć, to oszołomy i "małpy z brzytwą". Kto by pomyślał że Cimoszewicz były członek PZPR mógłby być ruskim agentem. Tylko ktoś niespełna rozumu. |
Cytat:
|
Cytat:
Hitler był wybitny , uwiódł cały naród Niemiecki , jeśli tak to definiujemy to nie można temu zaprzeczyć. O22 pisze że docenia Tuska za jego skuteczność , to wielki ukłon z jego strony :-D , to ja musze przyznać że Kaczyński jest skuteczniejszy w swoim szaleństwie trzyma się dobrze . Tyle tylko że ,ma bardzo małe szanse żeby znowu wejść na szczyt , utracił swoją świeżość i "niewinność" . |
Nie wiem czy było, czy nie, ale inicjatywa, którą warto poprzeć:
Petycja przeciwko wprowadzeniu VAT-u na książki |
Cytat:
Swoją drogą, może to już czas, żeby rzeczywiście PiS upadł. Jak padnie PiS, to za chwilę padnie i PO, bo zabraknie tematów zastępczych i ludzie zaczną rozliczać rząd. Nawet TVN nie pomoże, bo nie jest przystosowany w działaniu w środowisku bez Kaczyńskiego. A na powstałej pustce może powstać coś zupełnie nowego. |
Cytat:
Wielu ludzi głosuje na PO, bo "PiS to ekstremiści i nienormalni ludzie", albo na PiS bo "PO to liberały i sprzedadzą Polskę". A tak mogłaby powstać partia na kształt europejskiej chadecji. Ach te marzenia :) |
Ja bym chciał polskich Republikanów, ale wiadomo, marzenia :)
|
Cytat:
Upadek Pis byłby napewno dobry ,Platforma musiałaby się dopasować do nowej sytuacji i nabrać dynamiki , zobaczył byś wtedy kto tu tak naprawde wywołuje tematy zastepcze . Platforma tak szybka nie upadnie , co najwyżej mogliby stracić władze na rzecz jakiejś dynamicznej , odważnej i nowoczesnej partii - tyle tylko że takiej nie ma , a Platforma siłą rzeczy będzie musiała być dynamiczniejsza bez Pisu . Cytat:
|
Cytat:
Wracając do teraźniejszości, wydaje mi się, że powstanie nowej formacji z Gowinem, Rasiem z jednej strony, Poncyliuszem, Migalskim z drugiej, do tego z takimi ludźmi jak Rokita czy Marcinkiewicz, jest kwestią czasu. Zbyt dużo ludzi na prawicy nie ma obecnie swojego miejsca na scenie politycznej. |
Cytat:
|
I kto nimi będzie rządził? Gowin? :D
Płonne marzenia. Chwilowo zmierzamy w stronę systemu dwuipółpartyjnego, czyli sprawdza się to co pisałem, że bariery wejścia dla nowej partii są zbyt duże, a lewica stanie się oczkiem w głowie zarówno PO, jak i PiS. |
Kontra to bardziej pomysł Pis a niżeli Platformy , Migalski między innymi rzucił hasło " gdzie dwóch się bije , tam dwóch korzysta".
Gdyby była konstruktywna opozycja nastawiona bardziej na rozwiązania , to samo to zmieniałoby zasadniczo scene polityczną i potencjał polityczny Polski . Moim zdanie taka pozytywna opozycja byłaby też skuteczniejsza - systematycznie by rosła , a rządzący jesli nawet nie byłoby do nich wiekszych zastrzeń, to poprostu by się wyczerpywali . Platforma jest bardzo dojrzała na warunki polskie , szczegolnie dobrze wygląda przy Pis i Sld Oni się teraz dostosowali do sytuacji , na dziś być może brakuje im dynamiki i odwagi , ale oni przynajmnie potrafią zachować jakąś stabilność , moim zdaniem w bieżących działaniach są solidni . Pis nawet stabilności nie potrafi zagwarantwać wrecz przeciwnie beda z czyms wojować , jak don kichot , po czym sami się rozlecą . Platforma pokazała jak narazie zdecydowanie mniej niż więcej , jej wyborcy oczekują od niej więcej , ale też mają na uwadze to jaki jest moment , sytuacja , słaba ale destruktywna opozycja w Platformie wiedzą że już po wyborach samorządowych będą musieli więcej pokazać . Ja uważam że zdecydowanie stać ich na to , ale to się okaże . Ps . szybciej wypali Partia Palikota :),a nizeli tych starych konserwatystów . |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:29. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl