Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

MatMario 02.08.2010 16:59

Jak wrócimy to ten stadion będzie wielką prowizorką bez widoków na odpowiednie załatwienie niektórych spraw które są jeszcze do okiełznania.

PiotrG 02.08.2010 17:03

Wrócić można, a nawet należy, tylko tak sformułować umowę najmu, że miasto będzie musiało dokończyć obiekt.

Arapaho 02.08.2010 17:28

Zagadka - kto wie czym się różni podświetlenie elewacji Krakowskiej Szkoły Wyższej im A.F.Modrzewskiego od podświetlenia naszego stadionu?
Drugie pytanie co a raczej kto łączy nasz stadion z KSW jest zbyt proste więc nie zadaję :/. To się nazywa byznes

Pablo84 02.08.2010 17:33

PiotrG mam pytanko.
Załóżmy, mamy stadion na 4 rundę LE.Gdzie, jak myslisz umieszczą główną kamerę telewizyjną, gdzie będą stanowiska komentatorskie,dziennikarskie - przecież to też trzeba przygotować...

PiotrG 02.08.2010 17:37

Kamera to nie problem, można ją ulokować na trybunie wschodniej lub na jakiejś tymczasowej konstrukcji/podnośniku przy trybunie zachodniej.
Co do stanowisk komentatorów - od biedy można ich upchnąć nawet w skyboxach, jeśli nie, to pod "daszkiem" na trybunie wschodniej (postawić tam tymczasowe pomieszczenia). Miejsca dla prasy ulokować na górnym poziomie trybuny wschodniej. Problem stanowić będzie podciągnięcie instalacji, ale w dobie łączności bezprzewodowej przy odrobinie chęci, nie będzie z tym wielkiego kłopotu.

runner 02.08.2010 18:52

Czy po drugiej stronie Błoń na Cracovii chłopcy lubią generalnie się przytulać :) , czy to może źle zaprojektowany rozstaw krzesełek ?? ....niezły ścisk, a wydają się siedzieć normalnie....

http://s.fothost.pl/upload/10/31/fe143398.jpg

crazykaro 02.08.2010 19:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez runner (Post 950839)
Czy po drugiej stronie Błoń na Cracovii chłopcy lubią generalnie się przytulać :) , czy to może źle zaprojektowany rozstaw krzesełek ?? ....niezły ścisk, a wydają się siedzieć normalnie....

http://s.fothost.pl/upload/10/31/fe143398.jpg

Tamtejszy stadion był zaprojektoany na mniejszą ilość krzesełek tylko że niby jakieś przyszłe wymogi ekstraklasy sprawiły że ma być 15 tys i w taki sposób ze stadionu 12 tys zrobili 15 tys i dziwią się że cena taka niska :lol:

Ciekawe jak to u nas będzie wyglądało? Swoją drogą u nas też można by tak ściaśniać i by nam wyszedł stadion 40-tysięczny :D

Darson1986 02.08.2010 19:08

Nareszczie działają kamerki na http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gos...ow/kamera.html

Nadal tylko 2 maszty oświetleniowe :/

63.5 Kg 02.08.2010 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Darson1986 (Post 950854)
Nareszczie działają kamerki na http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gos...ow/kamera.html

Nadal tylko 2 maszty oświetleniowe :/

Jutro bedzie 3

jutro 02.08.2010 20:06

na kamerce widać, że świeci się światło w narożniku północ-zachód wiec może jakiś mały przełom w systemie pracy robotników. Czyżby to była 3-zmiana? Mam nadzieje że coś się teraz ruszy...

Hanex 03.08.2010 07:29

Na pewno sie ruszy, w grudniu po południu. A tak na serio to juz nie wierze aby cokolwiek sie ruszylo z prostej przyczyny - wykonawca nie dostaje zadnych kar za opoznienia, wiec go to rybka czy zrobi robote za tydzien czy za 2 miesiace. Po co ma wiecej dokladac do interesu. Niestety, jak dla mnie to miasto zawalilo z Niedzialkowska na czele.

Niko22 03.08.2010 07:54

jest i 3 masz z oświetleniem jesli mają zdażyć do 9 sierpnia to tylko z 4 masztami, ale tu pytanie czy 4 maszty wystarczą chyba............ niewiem

Tenzen 03.08.2010 08:27

5 masztów + dodatkowe oświetlenie pod dachem. Jak oni chcieli zdążyć na poprzednie rundy eliminacyjne to ja nie mam pojęcia.

Pablo84 03.08.2010 09:02

To wie tylko Majchrowski.

RLY 03.08.2010 09:25

Na wcześniejsze rundy nie było wymagane oświetlenie.

jutro 03.08.2010 09:37

Jak to możliwe że nie było wymagane oświetlenie, skoro graliśmy o takich godzinach, że w drugiej połowie juz oświetlenie było włączone

QBAS 03.08.2010 09:57

To o której godzinie w tej rundzie był mecz decydowała w dużym zakresie TV. Dopiero od kolejnej rundy jest zalecenie, żeby mecze odbywały się w godzinach wieczornych, przy sztucznym świetle. A dokładna godzina jest chyba też dopiero ustalana z TV

dj_ibutti 03.08.2010 09:58

Nie chcę wyjść na seksistę, ale jak można było powierzyć zarządzanie tą budową i projektem Kraków 2012 (czy jak się on tam zwał) kobietom? Jak mogą kontrolować czy wszystko jest dobrze, jak w życiu pewnie na stadionie nie były, a jak my pasjonowaliśmy się meczami z PAO, Lazio itp. to one przełączały na M jak Miłość...

Niko22 03.08.2010 10:15

no żeby oni skończyli całe oświetlenie i to dodatkowe pod dachem to myśle koniec sierpnia cos sie uruchomii
niewiem stadion ma miec 2000 luxów juz pod hd a z tego co wyczytałem na 4 runde potrzeba 1200luxów może w tym jest jakiś haczyk. no ale z reszta nie liczmy już na cuda bo na tej budowie juz tylko same dziwy są

medyk 03.08.2010 10:19

wg mnie nie powinnismy wchodzic na stadion do momentu az nie bedzie skonczony w 100% mam tu głównie na myśli trybune D moge sie założyc ze jeśli tak nie zrobimy to D bedzie jeszcze pare lat stała pusta a tak to miasto bedzie musiało cos z tym zrobic

Arapaho 03.08.2010 10:22

Akurat dach i oświetlenie są w stanie w tydzień zrobić - tyle ze musieliby pracować na 3 zmiany.
Jedyne co jest dla mnie zagadka, a o czym nikt nie mówi to zasilanie tego oświetlenia.Na zachodniej jest dopiero stan surowy bez żadnych stałych instalacji więc pewnie i rozdzielni nie ma- wątpie żeby dopuścili podczas odbiorów zasilanie tymczasowe

sandbender 03.08.2010 10:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 951103)
Jak mogą kontrolować czy wszystko jest dobrze, jak w życiu pewnie na stadionie nie były, a jak my pasjonowaliśmy się meczami z PAO, Lazio itp. to one przełączały na M jak Miłość...

Ona nie musi absolutnie wiedzieć co jest potrzebne na stadionie, a co nie, chociaż byłoby wskazane. Jak się nie zna to jej obowiązkiem jest zatrudnić sobie kogoś kto wie i na tym zjadł zęby. Ona pewnie jest managerem projektu wiec ma jeszcze milion innych rzeczy do roboty w projekcie niż wertowanie dokumentacji.

Arapaho 03.08.2010 10:34

To jest cały obraz tej budowy - kluczowe osoby - Obtułowicz i Niedziałkowska - nie maja pojęcia o budowie stadionów.A do tego niestety B.C. olał sprawę i nie wyznaczył nikogo kto by nadzorował budowę i konsultowal projekt stadionu na bieżąco.Gdyby był ktoś z klubu kto się tym zajmuje nie byłoby wiekszosci błedów.taka jest prawda.Owszem klub nie miał takiego obowiązku ale dla własnego dobra powinien być na bieżąco z procesem budowy.Nie byłoby jaj z północną, brakiem murawy, monitoringu,telebimów itd a tak to płacą teraz ciężka kasę za stadion na SS i maja znacznie mniej kasy z biletów.Cóż za błędy/głupotę/ (wybrać co kto woli) się płaci.Widać maja kasę.Siedzieli przecież zaraz przy stadionie 2 lata i co nie widzieli w klubie że na pólnocnej nic się nie dzieje?Sam widziałem wielokrotnie ex-prezesa Wilczka w okolicach stadionu i co nie zaglądnął na budowę i nie spytał czemu nikt nie robi nic na trybunie.NIe sprawdził tego co my sprawdzaliśmy nie raz w dokumentacji przetargowej- co jest a czego nie ma.Inaczej niż brak kompetencji tego nazwać nie można.Żenada.Teraz nagle rozmowy - płacz i zgrzytanie zębami.

Pedro88 03.08.2010 11:39

mam pytanie odnośnie oddania trubun ,nie wiadomo kiedy wreszcie będzie można obejrzeć mecz na R22 w ekstraklasie,bo z tego co wiem to z arką gramy na hutniku?i czy trzy trybuny będą oddane do urzytku jednocześnie?

Arapaho 03.08.2010 11:46

Przeczytaj sobie chociaż kilka stron tego tematu to się dowiesz kiedy będą albo nie będą oddane do urzytku...

szymonw7 03.08.2010 12:13

słyszałem że trybuna D będzie pusta bo nie można się do niej dostać.

kweber 03.08.2010 12:28

http://stadion.legia.com/budowa/?akt=16562

tutaj też wykładają płyty prefabrykowane sztuczną trawką.
jeśli u nas będzie wyglądać podobnie to nie mam większych zastrzeżeń.

Pero 03.08.2010 12:55

Wiadomo już jak rozwiązali sprawy z kasami?

63.5 Kg 03.08.2010 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szymonw7 (Post 951207)
słyszałem że trybuna D będzie pusta bo nie można się do niej dostać.

Przeciez to jest wiadome od dawna ze nie ma klatek schodowych...

filip74 03.08.2010 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 951354)
Przeciez to jest wiadome od dawna ze nie ma klatek schodowych...

Może dokładniej by było jak byś napisał że klatki są nie dokończone . Biegi schodowe i spoczniki (bo tak się je chyba nazywa ) są wykonane i na trybunę da się po schodach wejść.

Arapaho 03.08.2010 16:08

Nie da się wejść - bo:nie ma stropów ani wylewek , nie ma sanitariatów i do nich instalacji wod-kan, grzewczych,elektrycznych i wentylacyjnych , nie ma klatek o których piszesz. Przepisy prawa budowlanego i bhp nie dopuszczają do użytku obiektu jeśli nie ma w/w.Co do schodów wcale nie jestem przekonany czy czasem nie były one tymczasowe dla potrzeb budowy i czy teraz nie muszą być wylewane docelowe

Charlie 03.08.2010 16:41

A czy przy wnętrzu D są wogóle na obecną chwilę prowadzone jakieś prace? Bo chyba zlecono to w końcu Polimexowi...

rafalek 03.08.2010 16:47

A tymczasem podwieszono konstrukcję pod telebim na zachodniej..

Arapaho 03.08.2010 16:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 951407)
A czy przy wnętrzu D są wogóle na obecną chwilę prowadzone jakieś prace? Bo chyba zlecono to w końcu Polimexowi...

^^Tego nie wiedzą najstarsi górale. Niby pracownicy klubu przechodzą tam tysiące razy, niby zjawiają się na stadionie fotografowie .A nikt nie jest w stanie się spytać ani cokolwiek napisać w tej sprawie.

filip74 03.08.2010 17:06

Ale jak wyglądają schody na D wiesz bo na stronie (352) której jest fotka z ich wyglądem coś pisałeś , i wiesz że takie schody są na każdy sektor trybuny . I nie pisz że są to jakieśtymczasowe , bo tylko mnie upewniasz że nie byłeś na stadionie Wisły , a przynajmniej na trybunie E gdzie schody mają taką samą budowę.

Arturo Qr2nów 03.08.2010 17:20

Zastanawiam się czy nie ma możliwości doraźnego przystosowanie trybuny D... Dokładnie mam na myśli wykończenie i zabezpieczenie barierkami istniejących schodów oraz wytyczenia doń tymczasowych dróg dojścia. Do tego postawić przed trybuną kilka Toi-Toi'ów i stanowisko grillowe na kiełbachy. Rozwiązanie mało estetyczne, ale na jakiś czas by mogło być. Wydaje mi się, że w takim wariancie mogłyby też być prowadzone prace nad wykończeniem trybuny. Z drugiej jednak strony obawiam się, że taka prowizorka mogłaby przetrwać jakiś (niemały) okres czasu...

PiotrG 03.08.2010 17:43

wątpię, że dopuszczono by to du użytku, bo prawie 6tys ludzi miałoby budowę stropu nad głową, do tego wnętrze byłoby rozkopane ze względu na instalacje przeróżnej maści.
Trybunę i tak należałoby przeprojektować, obecny projekt blokuje jakiekolwiek wykorzystanie komercyjne.
Toalety i kioski przenieść na parter, a drugą kondygnację wykorzystać pod działalność komercyjną (chociażby klub kibica).
Po zakończeniu prac nad stropem +1 i wykończeniu parteru można byłoby wpuścić kibiców wnętrzem, przy czym na piętrze trwałyby prace wykończeniowe. W obecnej formie projektu, muszą być wykończone obie kondygnacje, aby udostępnić wnętrze.

runner 03.08.2010 19:18

Pan Bartek: Pani Dyrektor, bo datę trzeba podawać...
Pani Działkowska: jaką datę, czego datę..?
Pan Bartek: no Pani Dyrektor, no datę na Wisłę, no datę kiedy się z tym remontem uporamy, kibice pomału domagają ....
Pani Działkowska: no coś trzeba wymyśleć, odwlec przede wszystkim uwagę, bo nam się dziennikarze zaraz zlecą, Długa jeszcze nie skończona, a i na Katyniu problemy....
Pan Bartek [po chwili]: Pani Dyrektor to się trzymajmy teraz października, najlepiej może końca,
Pani Działkowska: słusznie Panie Bartku, słusznie...a powody jakie damy...bo na brak kontaktu z klubem to już nie bardzo możemy... ??
Pan Bartek [myśli]:...powody powody .....hmmm, może…powody od nas niezależne !!!!
Pani Działkowska [uradowana]: brawo Panie Rzeczniku Brawo, krótko i sensownie, powody od nas niezależne..:)

Arturo Qr2nów 03.08.2010 20:26

Piotrze:
Z technicznego punktu widzenia byłoby to możliwe, choć pewnie niewygodne dla ekipy budowlanej. Podstawowe pytanie, to takie, czy jest możliwość wpuszczania ludzi bokami trybuny podczas gdy są to bardzo wąskie gardła, a do tego na zachodniej trwają prace budowlane... Jeżeli jest taka opcja, to kombinacje nie mają sensu. W przeciwnym wypadku można próbować. Budowa stropu, po wytyczeniu dróg o szerokości schodów (wewnątrz trybuny) nie powinna być problemem nie do przeskoczenia. Wystarczy "wybić" parę szyb tak by dostęp miał szteter i lać stropy. W newralgicznych miejscach (przy klatkach schodowych) pracę można byłoby prowadzić podczas przerwy w rozgrywkach. Takie rozwiązanie nie uniemożliwia też wykonania wylewek, czy podprowadzenia instalacji. Jeżeli jakaś tymczasowa droga przecinałaby ewentualną instalację, to taką drogę można przeprowadzić po mostku - takim, jak ustawia się podczas kopania chodników.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 951536)
można w ogole dostosowac tylko wejścia do takiego stanu jak byly dawniej na AB, toi-toi na zewnątrz"

O to, to. Tylko, że wewnątrz drogi do schodów trzeba byłoby wytyczyć i ogrodzić tak, aby zabezpieczyć budowę.

picasso 03.08.2010 20:36

można wogole dostosowac tylko wejścia do takiego stanu jak byly dawniej na AB,toi-toi na zewnątrz i przerwac prace do zakonczenia sezonu.na budowę wrócic w grudniu,sprężyc się i do rozgrywek wiosennych wykończyć trybunę "D"

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl