![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Po za tym w lutym br. Melikson chyba widział, że ten Standard ch.. grał, więc kłóciłbym się czy byłby to dla niego awans sportowy... |
Cytat:
Jednak mając taką ofertę warto sobie zadać pytanie "czy warto?". Nie, nie warto. Jest tyle wart, ale za tyle nam się nie opłaca go sprzedawać (niewielki zysk, a w końcu to lider drużyny!). Jak Melikson chce odejść to niech znajdzie kupca za minimum 2 mln euro. Mam nadzieję, że tak mu nasi włodarze przedstawili problem. Poza tym 1.2 mln euro to chyba nawet mniej niż suma za jaką przyszedł + koszta menedżerskie + wypłacony kontrakt. Zawodnika, który jest liderem drużyny nie wolno nam sprzedawać za tyle. Ktoś musi chcieć go kupić do tego stopnia, że przepłaci. A co do tego honduraskiego napastnika to... zależy ile nas będzie kosztował jego transfer. Owszem osiągnięcia słabe, ale jest to zawodnik w wieku naszego Stanka. Najmłodsi gracze regularnie grający w naszej kadrze mają minimum 24 lata. Jeżeli miałby niewiele kosztować to warto zaryzykować. Kto wie: może się pokaże na tym turnieju olimpijskim? Ktoś wie, czy nasi obserwują nadal tego Gajosa? |
Wiem że to kompletne science fiction i raczej nie ma szans ściągnąć tych zawdoników do Wisły, ale skoro w tym temacie są propozycje to napiszę swoje przemyślenia.
1. Pozbyć się słabych,mało perspektywicznych piłkarzy + tych co kończą się kontrakty: Jovanic, Lamey, Jaliens, Diaz, Pajlic, Chavez, Bunoza, Jirsak, Nunez, Biton, Kirm, Boguski = 12 zawodników Ale z uwagi na to że nie będziemy grać w pucharach w następnym sezonie nie trzeba za nich kupować 12 innych zawodników, wystarczy 4-5 i uzupełnić kadrę młodymi. Kupujemy : Kupisza, Sobotę, Głowackiego, Oleksego i Pawła Brożka Z wypożyczeń wracają : Burliga, Chrapek, Nalepa I najważniejsze : zostawiamy Maora Meliksona I wtedy mamy kadrę: GK: Pareiko, Kurto OB: Jovanovic, Burliga, Głowacki, Czekaj, Nalepa, Uryga, Oleksy PO: Małecki,Iliev, Kupisz, Sobota, Wilk, Sobolewski, Chrapek, Melikson, Garguła NA: Genkov, Brożek, Szewczyk Wg. mnie najlepsze ustawienie przy tej kadrze to 1-4-4-2 i oparcie gry na Meliksonie : Pareiko - Jovanovic, Czekaj, Głowacki, Oleksy - Kupisz, Sobolewski, Melikson, Sobota - Genkov, Brożek Uważam że w Polskiej lidze nie ma co wychodzić dwoma defensywnymi pomocnikami bo wtedy robi się młócka a z jednym to nie licząc bramkarza mamy proporcje 50-50 ( 5 zawodników broniących i 5 atakujących). W tym ustawieniu dużą rolę spełnialiby Melikson i obaj skrzydłowi Kupisz( nazywany młodym Kosowskim) i Sobota - bardzo szybcy zawodnicy. Tylko uwaga że Melikson musiałby grać jak klasyczny rozgrywający tak jak chociażby w rewanżu z Litexem a nie wozić piłkę na 3 rywali. Wtedy rozgrywa piłkę do skrzydłowych a w polu karnym mamy 2 napastników. Sobol sam ogarnie odbór. Z takim składem przy Probierzu spokojnie możnaby było walczyć o Mistrzostwo Polski. |
Cytat:
Natomiast z ekonomicznego punktu widzenia Małeckiego bym zostawił. Pozbyć się Kirma. W ich miejsce Pawłowskiego i jakiegoś młodego skrzydłowego i gramy:D Albo od bidy jak nie będzie chętnych to zostawić Kirma i kupić Pawłowskiego w miejsce Ilieva. Jest dużo rozwiązań oby wyszły korzystnie dla nas. Co do Honduranina to jestem za takimi transferami, aczkolwiek uważam, że to kolejna kaczka dziennikarska. |
Paweł Brożek dostał powołanie na Euro, coraz mniej wierzę, że do nas wróci już w tym roku...
|
Cywkę można spróbować ściągnąć :) Był skłonny przejść do Śląska, tak więc tym bardziej do Wisły.
|
Cytat:
|
Tomasz Cywka opuszcza Reading - ciekawe czy chciałby wrocic do Polski.
|
Paweł Brożek dostał powołanie??
Przecież ogłoszenie kadry jest dopiero po 22. |
Cytat:
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html
Gdyby przyszedł według mnie byłoby to wzmocnieniem, gdy jest w formie naprawdę dobrze gra. Oglądałem kilka meczy z jego udziałem. |
Cytat:
|
Hmm, jak Bednarz się nastawia na słabe wyniki na następny sezon, to po co ściągać nowych zawodników, można wyrzucić paru(no oprócz LO) zaoszczędzimy sporo kasy. A na wysokie miejsce mamy spore szanse, tylko trzeba nam dobrej formy. Przecież podobna kadra zdobyła MP.
|
Romell Quioto aka Carlos Costly ciekawe czy ten pierwszy( Romello) jest przykrywką dla transferu do Wisły tego drugiego(Costlego)??. Aczkolwiek już raz za kadencji Legionisty(aka Bednarz) Costly był przymierzany do gry w barwach Wisły
|
Costly jest obecnie wolny..
|
Po co nam Costly? Lepiej postawić na kogoś sprawdzonego... 3...2...1... Bednarz START!
http://www.transfermarkt.de/de/beto/...ler_98745.html |
Cytat:
Burliga? Jeszcze jakiś czas temu na niego liczyłem, dopóki nie obejrzałem pełnego meczu z jego udziałem. Być może w swojej najlepszej formie prezentowałby się podobnie do Lameya. Chcesz grać 4-4-2, a jednocześnie chcesz mieć dwóch napastników? Bo Szewczyka którego nikt w poważnym meczu na oczy nie widział to nie liczę. Moim zdaniem pierwsi do sprzedania to Małecki, Chavez i Melikson, a pierwsi do opchnięcia to Burliga, Jovanić i Jaliens. Kontrakty przedłużyć z Sobolewski, Pareiką i Jirsakiem. Wtedy kadra wyglądałaby tak: GK: Pareiko, XXX, XXX PO: Jovanović, XXX ŚO: Czekaj, Bunoza, Nalepa, Uryga, XXX LO: XXX, XXX ŚP: Sobolewski, Wilk, Chrapek, Jirsak, Garguła W: Kirm, Iliev, XXX, XXX, XXX N: Genkov, XXX, XXX, XXX Czyli 13 zawodników. Na bramkę nie są potrzebne wielkie inwestycję, na pewno nie ma potrzeby zaprzątania sobie głowy Skorupskimi za milion euro. Gliwa z Polonii Warszawa? Na ławkę, czemu nie. Na prawą obronę pewnie sprowadzimy kogoś w stylu Singlara, albo Alvareza - niezły zawodnik, miejmy nadzieję, za małe pieniądze. Na środek obrony Głowacki, albo inny doświadczony stoper (Baszczyński?), bo nie możemy zostać ze średnią wieku u stoperów 22 lata. Lewa obrona - niewiadoma. Z Polskiej ligi brałbym tylko Rumianego z Legii, ale to jest sci-fi. Na pewno konieczny będzie transfer gotówkowy, i to pewnie za nie małą gotówkę. Plus rezerwowy. Środek pomocy - Michał Pazdan. Nie ma co wiele więcej pisać, podobno chłopak ma ofertę z Krakowa, a na pewno nikogo do środka nie kupimy, jeśli Garguły nikt nie kupi (albo nie uda się obniżyć mu kontraktu). A Pazdan to chłop z Krakowa, nawet jeśli to Gumior. Jest w wieku Wilka, kiedy przychodził do Wisły, a wszyscy widzieliśmy jak bardzo podniósł poziom Czarek przez te dwa sezony. Skrzydłowi: Cywka, Kupisz, może Makuszewski, któremu się kontrakt. Atak: Brożek, może wypożyczyć Sobiecha? Na pewno Cani z Polonii zagwarantowałby te 10 bramek (ale tani nie będzie na pewno), do głowy przychodzi mi jeszcze... No cóż. Jankowski, ale dla nas za drogi, oraz Piech i Nakoulma, ale tylko do gry z kontry. Ciekawe, czy Zagłębie bardzo by sobie ceniło swoich piłkarzy? Konkretnie Woźniaka, Rakowskiego i Błąda... |
Cytat:
Imho można by próbować z Sobiechem w tym okienku. |
Costly ? Z nim jak grał w Bełchatowie były tylko problemy, no ale może sie zmienił.Wiadomo człowiek jest jak drzewo i musi sie wyszumiec.
A gdzie te talenty z niższych lig ? Licze że jakaś perełke Bednarz wyłowi np z Rakowa,GKS Tychy czy Garbarni |
Cytat:
|
Ja tak sobie ostatnio myślałem czemu nie spróbować czegoś nowego. Np. ustawienia 3-5-2. Mamy sporo środkowych obrońców na kontraktach plus Głowacki ma przyjść. Na bok kupilibyśmy zawodników którzy potrafią grać i w obronie i w pomocy idealni Dudu z Widzewa i Olkowski z Górnika, obaj solidni w obronie, a i potrafią coś z przodu zrobić. Takim ustawieniem gra kilka drużyn w Serie A np. Juventus i Napoli. Łatwo przejść z defensywy do ofensywy i na odwrót.
Np.: -------------Pareiko ---Jovanovic--Głowacki--Czekaj Olkowski--Wilk--Sobolewski--Dudu --------------Melikson --------Genkov--Brożek Przyczym nazwiska to kwestia umowna bo bardziej o ustawieniemi chodzi. |
Taki nawet ciekawy ten Twój pomysł. Tylko jak grac na 3 obroncow to musza byc bardzo dobzi, Jovanovic nadaje sie super na takie połączenie prawego obroncy i stopera, Głowa jako szef, no i za Czekaja kogos koniecznie, bo przy grze trzema obroncami nie ma miejsca na błędy
Troche za defensywnie mi sie jednak wydaje, bo ci skrzydłowi to mimo wszystko bardziej wysunięci obrońcy i do tego dwójka defensywnych, w sumie w Twoim składzie jest tylko trzech stricte ofensywnych graczy |
Napoli u nas się nie sprawdzi.... bez sensu. Do tego trzeba bocnych defensywnych pomocników z niesamowitą kondychą..
|
Tominho po co Costly w Wiśle ??? Bo już kilka razy był przymierzany a po Bitonie ktoś będzie musiał wzmocnić siłe ataku .Zwłaszcza że w ślady Bitona może pójśc jeszcze Małecki,Melikson,Genkow.No i najważniejsze TOMEK11 mówił że Costly jest wolny.A zawodnicy z kartą w ręku to specjalność Legionisty
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Teodorczyka i Wszołka można by kupić:D Jak chcemy Polaków to kogo jak nie ich?
|
Widzew idzie w ślady ŁKSu i niestety ma na minusie 13mln .Więc latem będzie wielka wyprzedaż w Łodzi.Co do Polonii to jeszcze wszytko możliwe oprucz wyprzedaży zapewne w nowym sezonie wróci Drzymała z nowym inwestorem i sponsorem i utrzyma wszystko w ryzach.Więc raczej z Polonii to tylko brazylijczyk Bruno były podopieczny Probierza.Aczkolwiek Wie ktoś do kiedy Keleman ma kontrakt?? jako alternatywa dla Pareiki który jest 1 z 9 niewiadomych na następny sezon
|
Cywka odchodzi teraz ze swojego klubu, Janocie bodaj kończy się kontrakt. Nie wiem jak grają, mogę bazować się jedynie w tym wypadku tylko sygnałami z 90minut.pl i statystykach ich występów. Od takiej oceny są u nas Żurawski i Kuźba. Mam nadzieję, że skuteczność będą mieli podobną jak za dawnych lat gry w Wiśle ; ). Warto żeby ktoś z nich chociaż raz ich obejrzał. Być może byliby w naszej obecnej sytuacji wzmocnieniem, być może tylko solidnymi rezerwowymi, a być może są za słabi. Jednak ciekaw czy u nas w ogóle ktoś się nimi interesował.
Tak samo można spróbować wypożyczyć Sobiecha na ten sezon. Fajnie byłoby ściągnąć Tomka Kupisza z Jagiellonii. Można byłoby zimą wysłać zapytanie do Śląska o Milę. Wtedy zostanie mu pół roku kontraktu. Pewnie wielu się nie zgodzi, ale uważam, że można byłoby też pomyśleć o kimś z dwójki Zieńczuk - Kosowski. Taki doświadczony, znający wiślackie realia, piłkarz by nam się przydał. Ciekaw jestem też ceny za Kaźmierczaka. To mógłby być następca Radka Sobolewskiego. Niestety jesteśmy w takiej sytuacji żeby ściągnąć młodego zdolnego piłkarza to musimy go wypatrzeć już po kilku dobrych meczach, wykorzystać sytuację w klubie lub kończący się kontrakt. Warto byłoby, więc chociaż zaproponować kontrakt młodemu Teodorczykowi oraz Rakowskiemu. Wysłać do Polonii zapytanie o cenę Wszołka - ew. zaproponować procenty dla JW. Zapytać Zagłębie o cenę Woźniaka, GKS o cenę Mateusza Maka, Górnik o cenę Olkowskiego i Milika. Niech będzie takich 8-10 piłkarzy w wieku 18-22 lata w naszej kadrze. To nie jest dużo. 15 piłkarzy w wieku 24+, 8 piłkarzy w wieku 18-22 i kilku wychowanków. |
jeśli już bawimy się w takie fantasy to i ja nie omieszkam się od wrzucenia swojej "myśli" :D
http://vpx.pl/i/6seNq.png ŚO 31.12.2012 | (?) http://www.transfermarkt.de/en/tomas...ler_27261.html ŚO 30.06.2012 | FREE http://www.transfermarkt.de/en/arkad...ler_14896.html LO 30.06.2013 | KONTRAKT ZOSTANIE ROZWIĄZANY PRZEZ PZPN http://www.transfermarkt.de/en/dudu-...ler_58446.html PS 30.06.2012 | FREE http://www.transfermarkt.de/en/tomas...ler_38558.html LS 30.06.2012 | FREE http://www.transfermarkt.de/en/vacla...ler_63955.html N 30.06.2013 | (?) http://www.transfermarkt.de/en/pawel...ler_14909.html wszyscy za darmo oprócz Jodłowca i Brożka którzy hipotetycznie ze względu na swoje kontakty więcej niż 1mln kosztować nie powinni, zakładając lekką ręką że za kompletnie nieprzydatnych i mających niewspółmierne do Wisły umiejętności: Jovanica weźmiemy 100k€ Bunozę 150k€ Kirma 400k€ Gargułę 200k€ Boguskiego 100k€ co daje nam w sumie już ok.1mln€, praktycznie pewne jest że w czerwcu odejdzie nam 6-7 kontraktów co również pozwoli zaoszczędzić myślę że sporą kwotę więc teoretycznie z kasą na tych 2 zawodników problemów być nie powinno :D<koniec sf>:D |
Wilk przy jednym defensywnym pomocniku powinien być rezerwowym. Po wejściu Sobolewskiego było widać między nimi kolosalną różnicę. Warto też ogrywać młodego Urygę. Marzyłbym o ściągnięciu Kaźmierczaka ze względu na jego walory ofensywne.
W ogóle linia Kupisz, Kaźmierczak, Mila, Makuszewski, czyli połowa pomocy Jagiellonii i połowa pomocy Śląska byłaby niezła, ale znając życie oba kluby zażądałyby w sumie jakieś 3-4 mln euro ; ) |
Pilar idzie do Volfsburga, jak kolega nie zauważył, Głowacki spoko, tylko u nas ściąganie emerytów (nikt nie wmówi mi że piłkarz w wieku 33 lat nim nie jest....) nie wychodzi zbyt dobrze - casus Żuraskiego, Lameya, Jaliensa... Brożek też może się nie odbudować, no bo któż jest to w stanie przewidzieć? (nie powiodło mu się zarówno w Trabzonsporze, jak i Celticu - ba, tam po 3 meczach się na nim poznali... Co do reszty mógłbym ewentualnie się zgodzić... Szkoda, że nie przeczesujemy dobrze takich lig jak słowacka, czeska, węgierska... mógłby ktoś ciekawy wpaść, zwłaszcza, że drużyny z tych krajów pojawiały się w ostatnich latach w CL, a nam się to nie udawało...
|
TOMEK 11 przyjacielu napisz na priv jak wrzuciłeś ten skład na forum jak możesz
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Dla mnie Wisła powinna zainteresować się przede wszystkim dwoma zawodnikami- Celebanem ze Śląska i Wróblem z Bełchatowa- Ten drugi to zdecydowanie najlepszy zawodnik Bełchatowa. Gość ma dobry drybling i przedewszyskim myśli na boisku co w na polskich boiskach nie jest normą. Nawet w ramach zamiany oddać Bełchatowowi zupełnie bezproduktywnego Gargułę który oprócz podawania na oślep lub do tyłu i wymachiwania rękami niema nic do zaoferowania (przypomnę że niedawno zapisał się on także do historii światowego futbolu trafieniem piłką w jednoosobowy mur 50 metrów od bramki:P ).
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:35. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl