Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

jerry1990 05.07.2009 12:58

Tylko z tego co wiem to w dzisiejszym czasach nie ma klubu który by po prostu wypożyczał na 6 miesięcy ( mówie tu o szanujących sie klubach) Zawsze jest klauzula że może dojść do transferu definitywnego i podejrzewam że jak byśmy mieli go wziąć to właśnie z taką opcją kupna po pół roku bądź po roku :)

szprotson 05.07.2009 13:00

a ja myśle ze jest na pół roku, gdyż zarabiać może dużo.
a czemu pół roku? Bo w pół roku się wyjaśni czy mamy pieniadze z Ligi Mistrzów czy nie.
a jeśli mamy, to wypozyczenie sie przedłuża

nicolas 05.07.2009 13:01

nie kwestionowałbym wartości sportowej półrocznego wypożyczenia, jeśli będzie dawał z siebie wszystko i pokazywał swoje umiejętności - przysłuży się przez pół roku, potem zostanie zastąpiony lub przedłuży kontrakt.

Tylko pytanie mam o jego motywację. Jak na miejscu włodarzy PAO traktowalibyście zawodnika, którego wypożyczyliście, żeby się ogrywał i brylował w słabej lidze polskiej? Wróci, oni oglądną nagrania meczów z jego udziałem i od razu wskoczy do pierwszego składu PAO? Liczyłbym, że w Atenach ktoś zrobi na nich dobre wrażenie i postęp w trakcie pół roku.

Zastanawiam się nad sensem wypożyczeń. A może większy sens jest gdy zawodnik przychodzi ze słabszego klubu, niż jak wysyłany jest na banicję z silnego klubu do Wisły?

63.5 Kg 05.07.2009 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PotiWisla (Post 756804)
Chociażby po to żeby pomógł w awansie do LM.

Czyli awansujmy do LM a potem mozemy puscic wszystkich bo cel zostanie osiagniety...czysty idiotyzm.
Wypozyczenie ma tylko sens wtedy gdy sie zabezpieczymy opcja wykupu za w miare sensowne pieniazde...

AYALA 05.07.2009 13:04

Fulham może odpuści sobie kupno Brożka bo chcą ściągnac Croucha .Jakby tak udało sie awansowac do ligi mistrzów w co mocno wierze to cena za Brozia pewnie by znaczaco wzrosła wiec powinno sie Pawła bezwzględnie zatrzymac.
http://www.portsmouth.vitalfootball....e.asp?a=159786

felipe 05.07.2009 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 756798)
Tez jestem przeciwko wypozyczeniom do klubu. Pogra, wypromuje sie i odejdzie. Juz lepiej sprowadzic kogos definitywnie.

Tylko, że Wisły chyba nie stać na sprowadzenie za spore pieniądze solidnego obrońcy na (mimo wszystko) ławkę rezerwowych...

A biorąc pod uwagę, że na jesień:
a) gramy 17 kolejek ligowych
b) gramy byc może nawet 12 spotkań pucharowych w Europie
c) gramy w pucharach krajowych (czasem i podstawowy piłkarz musi wystąpić w PE czy PP)

... to trzeba mieć ciut więcej niż 4 solidnych obrońców + zapchajdziura Diaz (Burligi itp nie liczę nawet, nie ta para kaloszy). I właśnie tacy piłkarze "na rundę" mają sens, pamiętając o naszych realiach finansowych.

Ogryzek 05.07.2009 13:07

Czy podobna sytuacja nie była z Matusiakiem? Też był do nas wypożyczony jak pamiętam i chyba nie miał kwoty odstępnego. Uważam że jeśli wypożyczenie ma sens powinna być wpisana kwota odstępnego w naszym zasięgu.

Karherop 05.07.2009 13:10

Widze że niektórzy się tutaj strasznie podniecają tym Brazem , a ja jestem bardzo sceptyczny co do tego wypożyczenia . Dobrze że przyjdzie do nas , o ile będzie miał klauzule pierwokupu , w przeciwnym razie radziłbym troche stonować te fantazje o drugim Marcelo , bo można się bardzo rozczarować. Szczegolnie jak będzie musiał zagrać z konieczności w el.LM ( bądzmy szczerzy , przychodzi do nas aby zasilić ławke rezerwowych ) i wyjdzie tutaj jego brak ogrania, to że przez ostatnie pół roku siedział na ławie oraz brak zrozumienia z kolegami z defenzywy . Marcelo na początku kariery u nas też zaliczyl pare klopsów , o których już wszyscy zapomnieli na wiosne .

Przypominam też że w PAO w pierwszym składzie grał przeciętny Wawrzyniak , a świetny gracz jakim jest według wielu David Braz siedział na rezerwie . Mi to daje sporo do myślenia .

Maciuś 05.07.2009 13:10

Kwota odstepnego nic praktycznie nie daje. Najwazniejsza jest chec samego zawodnika. On przyszedl (przychodzi) z silniejszego klubu do slabszego wiec ciągoty beda do PAO na 99%.

PotiWisla 05.07.2009 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 756811)
Czyli awansujmy do LM a potem mozemy puscic wszystkich bo cel zostanie osiagniety...czysty idiotyzm.
Wypozyczenie ma tylko sens wtedy gdy sie zabezpieczymy opcja wykupu za w miare sensowne pieniazde...

A gdzie ja napisałem że można puścić wszystkich zawodników ?.Była mowa tylko o jednym.A opcja pierwokupu to podstawa.

fialo 05.07.2009 13:14

Nie no ludzie ogarnijcie się trochę. Przychodzi do nas facet, który w U20 Brazylii ma rozegranych więcej meczy niż Marcelo, a wy jeszcze narzekacie zamiast się cieszyć? Niektórym, to naprawdę ciężko dogodzić. Nie ma transferów - źle. Są transfery - zaczynają się lamenty. A dlaczego na pół? Jak nie ma klauzuli, to nie warto.. Musimy sobie zdać sprawę z tego, że chwilowo nie jesteśmy Realem Madryt.

Poza tym jestem pewien, że Pan Bednarz kwestię transferu Braza rozwiązał w taki sposób, aby Wisła osiągnęła z niego jak największą korzyść. Co by nie mówić Bednarz jest właściwym człowiekiem na właściwym miejscu i należy mu się naprawdę szacunek.

Braz będzie dużym wzmocnieniem przed el.LM . Chyba, że niektórzy wolą demona szybkości Mariusza J. ?

qwertyq 05.07.2009 13:14

Chciałbym przypomnieć, że między Panata a Wsłą jest przepaść (finansowa). Braz zarabia tam zapewne dużo więcej niż mógłby dostać u nas. Po drugie Panata nie puści go za 500k euro. Chyba, że nie wiążą z nim żadnych nadziei to mogą go sprzedać za taką cene. Sprawa jest prosta. Jeżeli możemy wypożyczyć go na rok to brać. Jeżeli udałoby się to zrobić z opcją pierwokupu za powiedzmy 500k euro to oczywiście to zrobić, bo jeżeli się sprawdzi to jest dobry grajek za dobrą cene. Chociaż osobiście myślę, że chodzi tutaj tylko o to aby chłopak się ograł, Panata niechętnie go sprzeda, na pewno nie za taka cene ;] Co nie zmienia faktu, że trzeba wzmocnić defensywe choćby na ten rok.

pawelo84 05.07.2009 13:20

Z tego co pamiętam to Braz był bardzo zdeterminowany by wyjechać do Europy, chyba nawet pół sezonu w ogóle przez to nie grał. Dlatego też nie ma co się dziwić że mógł odstawać od graczy PAO, nawet od regularnie grającego w Legii Wawrzyniaka. Patrząc jednak na to co pokazywał w Brazylii, gdzie grał w podstawowym składzie Palmeiras, oraz na to że rozegrał więcej meczy w młodzieżówce niż Marcepan może to świadczyć o tym, że to jest zawodnik o dużych możliwościach.

Bekas 05.07.2009 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 756811)

1. Nie wszystkich - tylko Braz bedzie mial taka klauzule.
2. Przeciez to jest oczywiste, ze po dobrym sezonie (LM), odejdzie od nas 2-3 zawodnikow.
ALE
3. LM= minimum 7 mln E
4. Wypromowanie zawodnika w LM podwyzsza kwote transferu, czyli np. Diaz nie za 1,7 mln, a 2,7 mln.
5. Majac kase za LM i juz z powrotem swoj stadion mozemy podniesc budzet, sprowadzic lepszych zawodnikow, miec wieksze szanse na sukces w pucharach - itd.
To sa teoretyczne rozwazania, ale jak najbardziej realne.
Dam Ci przyklad - gdybysmy awansowali do LM, to myslisz, ze Szymek by poszedl do Trabzonsporu za 800 tys E? Odchodzenie zawodnikow z klubu jest nieuniknione, pytanie czy transfery sa robione z sensem. Jest tylko jeden klub na swiecie, z ktorego nikt za cholere nie chce odejsc - Real Madryt.

prober 05.07.2009 13:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bekas (Post 756833)
Jest tylko jeden klub na swiecie, z ktorego nikt za cholere nie chce odejsc - Real Madryt.

LOL, wolne żarty. Dla piłkarskich emerytów - zgoda. Ale dla graczy na dorobku Real nie jest jakąś nadzwyczajną atrakcją (poza oczywiście kwestiami finansowymi).
Cała mnogość piłkarzy pięć razy bardziej wolałaby mieć kontrakt w Barcelonie, Milanie, Juventusie, MU czy Arsenalu.

canarinhos 05.07.2009 13:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bekas (Post 756833)
Jest tylko jeden klub na swiecie, z ktorego nikt za cholere nie chce odejsc - Real Madryt.

Dla Andrzeja Niedzielana jest Wisla Krakow ;)
Dla Tomka Dawidowskiego byla Wisla Krakow

Proximus 05.07.2009 13:46

Porównania Warzywniaka do Braza są idiotyczne. Każdy trener świata się zgodzi że najmniej jest lewych obrońców. Przykład naszego kraju nawet to pokazuje. U nas przyzwoitych lewych obrońców jest może trzech. Często w klubach jest tak że prawych obrońców jest trzech, lewy jest jeden i ten jeden jest na poziomie najgorszego prawego. A jak jakikolwiek lewy obrońca się wybije to od razu idzie do Anglii czy Hiszpanii bo są tam najbardziej potrzebni

Kordel_Walker 05.07.2009 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez canarinhos (Post 756851)

Dla Jopa będzie Wisła.

WislakP 05.07.2009 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 756817)
Czy podobna sytuacja nie była z Matusiakiem? Też był do nas wypożyczony jak pamiętam i chyba nie miał kwoty odstępnego. Uważam że jeśli wypożyczenie ma sens powinna być wpisana kwota odstępnego w naszym zasięgu.

Miał kwotę odstępnego. Mogliśmy go wykupić za 800 tysięcy ojro.

canarinhos 05.07.2009 14:03

http://pilkanozna.pl/index.php/Wydar...ożka.html

Szansa,ze Brozek zostanie sie jednak chyba zwieksza..

"Oprócz nazwiska Viduki w ostatnich dniach pojawiły się także kandydatury Petera Croucha, Benjamina Mwaruwariego oraz Pawła Brożka"

AYALA 05.07.2009 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez canarinhos (Post 756851)

nie ma sie z czego sie śmiac , oni oboje prawie 500 tyś Euro połykaja rocznie a to jak na nasze realia ogromna kwota a praktycznie niczego do drużyny nie wnoszą.Za te pieniądze można by ciekawego zawodnika kupic.

canarinhos 05.07.2009 14:07

Dawidowski juz nie polyka, miejmy nadzieje ze Niedzielan tez juz nie bedzie.

przemek_wisla 05.07.2009 14:08

Po transferze Kirma i Braza, potrzeba Nurkovicia - fajne parady mial we wczorajszym sparingu :) i Napadziora: ale ja bym wolał jakiegos napastnika w wieku 25-27 lat co by był ograny na arenie miedzynarodowej. Arthuro .... moze. A Stuani jak by zagrał u nas tak jak w urugwaju to byłoby świetnie. mógłby byc naszy Rengifo. 6 bramek w LM by chyba wystarczyło :)

IncognitoTSW 05.07.2009 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 756869)
nie ma sie z czego sie śmiac , oni oboje prawie 500 tyś Euro połykaja rocznie a to jak na nasze realia ogromna kwota a praktycznie niczego do drużyny nie wnoszą.Za te pieniądze można by ciekawego zawodnika kupic.

Yy.. to któryś był kobietą?

WislakP 05.07.2009 14:13

A moze my weźmiemy tego Vidukę? Za darmo jest przecież.:D:D

A tak poważnie: wygląda na to że droga do transferu Brozia jeszcze daleka, a jeśli to nie Fulham, to drużyna nie grająca w europejskich pucharach. Nie jest źle...

klubus 05.07.2009 14:21

ej ej uspokujcie się z Brazem zobaczymy co będzie nawet na testach nawet nie jest! Opanujcie się nie róbmy nadziei, że będzie to super obrańca i za pół raku Panathinaikos nam go sprzedam za pół darmo. Lepiej pogadać o Viniciusu czy Nurkoviciu bo z nimi Wisła jest bliska podpisania kontraktów!

canarinhos 05.07.2009 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez klubus (Post 756887)
ej ej uspokujcie się z Brazem zobaczymy co będzie nawet na testach nawet nie jest! Opanujcie się nie róbmy nadziei, że będzie to super obrańca i za pół raku Panathinaikos nam go sprzedam za pół darmo. Lepiej pogadać o Viniciusu czy Nurkoviciu bo z nimi Wisła jest bliska podpisania kontraktów!

No przeciez z Viniciusem nie podpisza kontraktu, bez jaj

klubus 05.07.2009 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez canarinhos (Post 756890)
No przeciez z Viniciusem nie podpisza kontraktu, bez jaj

możliwe po jego wczorajszym meczu można powiedzieć że jest gorszy nawet niż Beto

Pastor777 05.07.2009 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislakP (Post 756883)
A moze my weźmiemy tego Vidukę? Za darmo jest przecież.:D:D

A tak poważnie: wygląda na to że droga do transferu Brozia jeszcze daleka, a jeśli to nie Fulham, to drużyna nie grająca w europejskich pucharach. Nie jest źle...

Osobiście stawiam na Tottenham. Po pierwsze dlatego, że z nami grali i mecz był naprawdę wyrównany, po drugie kadra zespołu mocno zawodzi, i po trzecie - mają niezłe rozeznanie w polskim rynku. Nie wiem czy mają u nas skauta, czy też ktoś ogląda raz na czas mecze naszej ligi, ale zaproszenie na testy w zeszłym roku Przyrowskiego musiało wyniknąć z jakichś obserwacji i sądze, że podczas nich w oko trenerom wpadł również Brożek.

Półka wysoka, ale Tottenham stać na błedy, więc jeśli utopią 3-4 miliony euro to nikt w Londynie nie będzie płakał zbyt długo...

Edit
Inną prawdopodobną opcją jest West Ham. Ich napastnicy kiepsko sobie ostatnio radzili, klub jest z Londynu... Kto wie...

mateusz212 05.07.2009 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez klubus (Post 756887)

Vinicius to dla mnie jest bliski pojechania do domu....a nie kontraktu...

koyoot 05.07.2009 14:31

Zebyscie sie nie zdziwli ze uzytkownik CzlowiekBC(...) mial racje. Do mnie tez dotarlo info ze to nie Fulham sie interesuje Brozkiem. Nie wiem czy prawdziwe akurat.

Baala 05.07.2009 14:40

Fulham - bierze Viduke, Brożek co najwyżej jest gdzieś trzeci, czwarty na ich liście napastników do kupienia
West Ham - Interesują się Jimenezem i chcą wypożyczyć Manciniego z Interu, czyli Brożek to nie ta pułka piłkarska jak dla nich
Tottenham - z tego co wiem to chcą do napadu kupić niejakiego Fernando Llorente za 14mln Euro, po cichu liczą że uda im się wyjąć Huntelara

Więc jesli ktoś chce Brożka to wątpie żeby to była jedna z tych drużyn.

Bekas 05.07.2009 14:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prober (Post 756842)
LOL, wolne żarty. Dla piłkarskich emerytów - zgoda. Ale dla graczy na dorobku Real nie jest jakąś nadzwyczajną atrakcją (poza oczywiście kwestiami finansowymi).
Cała mnogość piłkarzy pięć razy bardziej wolałaby mieć kontrakt w Barcelonie, Milanie, Juventusie, MU czy Arsenalu.

Kasa, kasa, chodzi mi kase. Czy ktos potrafi wyciagnac z Realu zawodnika, jezeli Real chce go zostawic? A w druga strone? Real potrafil namowic zawodnikow i z Barcy i z Man U

chudy2001 05.07.2009 14:55

bedzie ok jesli zakontraktują Braza, narazie wygląda to słabo, bo mało gra i to tylko wypożyczenie więc i tak musimy sciagnac dodatkowych obroncow i tego napastnika.

Pan Jotka 05.07.2009 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 756902)
Fulham - bierze Viduke, Brożek co najwyżej jest gdzieś trzeci, czwarty na ich liście napastników do kupienia
West Ham - Interesują się Jimenezem i chcą wypożyczyć Manciniego z Interu, czyli Brożek to nie ta pułka piłkarska jak dla nich
Tottenham - z tego co wiem to chcą do napadu kupić niejakiego Fernando Llorente za 14mln Euro, po cichu liczą że uda im się wyjąć Huntelara

Więc jesli ktoś chce Brożka to wątpie żeby to była jedna z tych drużyn.

Jakos jak ogladam takie coś to nie mogę sobie wyobrazić Brożka w tamtej lidze :

http://www.youtube.com/watch?v=zINZxzrQ5Ig
Zresztą zadnego innego pilkarza z Polski z wyjątkiem Błaszczykwoskiego tam nie widze.

el Nuero 05.07.2009 15:27

Wisełka a gracze z Włoch - potwierdzenie

Zrobiłem mały wywiad po włoskich serwisach. Duże gazety sportowe czy strony www oficjalnie potwierdzają zainteresowanie Wisły DWOMA graczami Regginy. Drużyna ta (spadła z Serie A), ma od czerwca 2009 nowego trenera i robią porządki. Nas interesuje, że:

Cytat:

Stuani (23) ed Alvarez (24) sono due elementi destinati a lasciare Reggio. Dalla Polonia si dà come molto forte l'interesse che il Wisla Cracovia ha nei confronti dell' attaccante (...). La Reggina nell'eventuale operazione potrebbe inserire anche l'esterno destro, che ha comunque il gradimento dei dirigenti polacchi. Il Wisla conosce bene la situazione dei due che devono necessariamente essere ceduti dagli amaranto (za: tutto mercato web).
http://www.regginacalcio.com/gallery/Stuani/rosa.jpg Christian Ricardo Stuani - Attaccante (napastnik)
http://www.regginacalcio.com/gallery/Alvarez/rosa.jpg Pablo Alvarez - Difensore (prawy obrońca)

A po polsku: Stuani i Alvarez to dwóch graczy, którzy mają opuścić drużynę z Reggio. Ze strony polskiej daje się zauważyć duże zainteresowanie Wisły Kraków odnośnie napastnika. Przy ewentualnym transferze Reggina może dołączyć prawego obrońcę, który spodobał się polskim władzom klubowym. Wisła doskonale zdaje sobie sprawę, że ci dwaj koniecznie (necessariamente) muszą być sprzedani (devono essere ceduti).

W moim odczuciu nasz dyrektor sportowy bardzo dobrze to rozgrywa. Jeśli uda się sprowadzić Braza na obronę, wtedy z Regginy wystarczy kupić Stuaniego do ataku (niespełna 23 lata, cena prawdopodobnie 0,5 mln euro). Jeśli Braz nie będzie chciał (tu wiadomości są sprzeczne: nie przychodzi - czy przychodzi?), wtedy będzie można dokupić Alvareza. "Minusem" Urugwajczyków jest fakt, że trzeba za obu płacić, plusem - że Reggina b. mocno odchudza kadrę i pewnie dałoby się wynegocjować korzystniejszą cenę.

Krissu 05.07.2009 16:48

Pa, pa, Andrzejku?

_ukoL 05.07.2009 16:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 756952)

Bardzo szkoda, że mu się we Wiśle nie udało przez tą cholerną kontuzję. Bardzo chciałem kiedyś zobaczyć Niedzielana w trykocie Wisły ale niestety ze zdrowiem człowiek nie wygra. Po kontuzji już był cieniem tego Niedzielana którego pamiętam z czasów gry w NEC, gdzie w formie na prawdę był dobrym snajperem.

maRgrabkarz 05.07.2009 17:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez el Nuero (Post 756920)
Zrobiłem mały wywiad po włoskich serwisach. Duże gazety sportowe czy strony www oficjalnie potwierdzają zainteresowanie Wisły DWOMA graczami Regginy. Drużyna ta (spadła z Serie A), ma od czerwca 2009 nowego trenera i robią porządki. Nas interesuje, że:

http://www.regginacalcio.com/gallery/Stuani/rosa.jpg Christian Ricardo Stuani - Attaccante (napastnik)
http://www.regginacalcio.com/gallery/Alvarez/rosa.jpg Pablo Alvarez - Difensore (prawy obrońca)

A po polsku: Stuani i Alvarez to dwóch graczy, którzy mają opuścić drużynę z Reggio. Ze strony polskiej daje się zauważyć duże zainteresowanie Wisły Kraków odnośnie napastnika. Przy ewentualnym transferze Reggina może dołączyć prawego obrońcę, który spodobał się polskim władzom klubowym. Wisła doskonale zdaje sobie sprawę, że ci dwaj koniecznie (necessariamente) muszą być sprzedani (devono essere ceduti).

W moim odczuciu nasz dyrektor sportowy bardzo dobrze to rozgrywa. Jeśli uda się sprowadzić Braza na obronę, wtedy z Regginy wystarczy kupić Stuaniego do ataku (niespełna 23 lata, cena prawdopodobnie 0,5 mln euro). Jeśli Braz nie będzie chciał (tu wiadomości są sprzeczne: nie przychodzi - czy przychodzi?), wtedy będzie można dokupić Alvareza. "Minusem" Urugwajczyków jest fakt, że trzeba za obu płacić, plusem - że Reggina b. mocno odchudza kadrę i pewnie dałoby się wynegocjować korzystniejszą cenę.

Czlowieku, zdradz mi przede wszystkim co Cie sklonilo do tej szalenczej mysli by szukac pilkarzy grajacych we Wloszech ktorymi sie Wisla niby interesuje?! Jak, skad, dlaczego, po co?!... :shock:

WislakP 05.07.2009 17:27

Może po to, żeby pokazać że to solidne grajki, i żeby nikt nie marudził jakich to Wisła beznadziejnych zawodników sprowadza.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl