Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Aro1234 06.05.2009 17:48

Co ciekawe na temat tego zadania 3 na poziomie rozszerzonym na różnych forach rozgorzała ciekawa dyskusja no i wygląda na to, że pytanie jest źle sprecyzowane, a co za tym idzie dwie odpowiedzi (A i D) powinny zostać uznane za poprawne... :-) Brawo , oby tak dalej szanowne CKE! Ciekawe ile błędów zrobią na maturze z historii, matematyki, biologii i geografii...

PaluchTSW 06.05.2009 18:19

Do wszystkich zdających GEOGRAFIĘ ROZSZERZONĄ <---- tylko rozsz.

w związku z tym że 15 pw na minute to za dużo umieszczam tutaj info jakie zagadnienia będą na 100% i trzeba się tego nauczyć.

- Przemysł górniczy i hutniczy Polski
- układ słoneczny (masy planet, cechy , słońce orbity, wszystko)
- Unia Europejska i wszystkie organizacje światowe (cefta,efta,who itd itp......)
- Konflikty Światowe (wskazac opisac itd)
- Najnowsze panstwa (wskazac na mapie Timor Wschodni, Erytrea, Mianmar)
- Restrukturyzacja gospodarki Polski

unpredictable_wislaczka 06.05.2009 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 722043)
Brawo , oby tak dalej szanowne CKE! Ciekawe ile błędów zrobią na maturze z historii, matematyki, biologii i geografii...

Właśnie robię zeszłoroczną i już jeden znalazłam,a to dopiero połowa. W tym roku bankowo też jakiś będzie,ale jeżeli mam dzięki temu dostać darmowe punkty, to dla mnie bomba:D

Paluch czy Ty wiesz,co Ci ludzie zrobią,jak się okaże,że tego nie było:D

Macie jakiś sposób na nauczenie się prezentacji z polaka? W sensie,że kujecie zdanie w zdanie na pamięć czy tylko tak mniej więcej o co chodzi. Siedzę nad tą swoją pracą i mimo,że temat o Krakowie to jak nie chce wejść tak nie chce :/

WhiteStarDvisionTheBest 06.05.2009 18:40

dobry sposób? nauczyłem sie na pamięć,w dniu egzaminu jeszcze raz przeczytałem streszczenia,zdałem 18 na 20;P tylko jak Ci wypadnie wtedy jedno słowo,albo jak sie zatniesz to lipa :D

Aro1234 06.05.2009 18:41

ja sie nie ucze na pamięć, czytam, czytam i jeszcze raz czytam.

PaluchTSW 06.05.2009 18:43

lipe mam bo ani 1 lektury nie przeczytalem do prezentacji, wystarczą mi streszczenia przeczytane pare razy + ladnie nauczona prezentacja? (mam nowele doktor piotr, moralność pani dulskiej, ojca goriot, treny i przypowieść o synu marnotrawnym - przeczytalem <duma> ) :D

temat "motyw ojca"

kriz69 06.05.2009 19:19

a ma ktos moze jakies prognozy czego mozna sie spodziewac na podstawowej geografii

WhiteStarDvisionTheBest 06.05.2009 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kriz69 (Post 722175)
a ma ktos moze jakies prognozy czego mozna sie spodziewac na podstawowej geografii

podbijam pytanie.

DrewniaQ 06.05.2009 20:38

Mam jutro prezentację. U nas w szkole wymyślili, że wyniki podają co ileś osób (5-10). Po tym jak skończę, muszę czekać i czekać. Jestem drugi od początku, więc spodziewam się minimum 1:30 oczekiwań. Mogliby zmienić system. Człowiek tylko gnuśnieje w budynku. A jak u was?

palikot 06.05.2009 20:39

ja jutro zdaje angielski ustny, i sram, bo nie wiem co moze byc? ma ktoś jakąś koncepcje? Trunde łatwe to zdawał ktoś już?

PaluchTSW 06.05.2009 20:47

nie ma się co bać jeśli podstawowy. Bedzie do opisania obrazek i zadadzą Ci pare pytan do niego naprawde na poziomie przedszkola. Jesli bedziesz mowic po angielsku kali pić kali jeść to i tak dostaneisz max punktow jesli tylko zawrzesz wszystkie info z obrazka i odpowiesz na pytania.

bartek89TS 06.05.2009 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 722269)
ja jutro zdaje angielski ustny, i sram, bo nie wiem co moze byc? ma ktoś jakąś koncepcje? Trunde łatwe to zdawał ktoś już?

Ja dzis zdawałem ustny angielski:) Powiem Ci tak, niby wydaje sie to trudne, ale jesli ja zdałem a naprawde z anglika orłem nie jestem i uczyć się praktycznie nic nie uczyłem :):) Jak wszedłem to trochę nie kumałem co babki z komisji do mnie nawijają po angielsku i czasem to chyba troche nie na temat odpowiadałem, ale one podchodziły do mojej wypowiedz bardzo sympatycznie :D tz. śmiały sie i ja tez , bo sam dobrze wiedziałem ze gadam głupoty:)A jednym zdaniem to przebiłem chyba wszystkich :D:D Miałem zadania przeprowadzić negocjacje na temat, że koleżanka wyjeżdża do Anglii i prosi mnie, żebym zajał sie jej psem, moim zadaniem było odmówic, podac powód a nastepnie zaproponować kompromis.Wszystko szło ok do czasu jak miałem zaproponowac kompromis:D Zabrakło mi słów i nie wiedziałem co powiedzieć i wyjechałem z takim zdanie dosłownie : MY FRIENDS ZAOPIEKUJĄ SIĘ YOUR DOG:lol::lol::lol: Nie wiedziałem jak jest zaopiekuja się i wogóle z nerwów zgłupiałem no i zaskoczyłem szanowną komisje takim zdaniem, ale podeszły do tego z usmiechem i sie zasmiały i na tym się skonczył egzamin :p Ogólnie miałem wchodzić jako 13 i czekałem na swoja kolej 4 godziny...dramat,jak bym wiedział to bym przyjechał troche później, a nie na 8 :/ U mnie wyniki ogłaszali co 5,6 osób, to tez było denerwujące bo na wynik czejkałem ok 2 godzin...:)

palikot 06.05.2009 21:52

heh... to widze ze lajtowo... gadać to ja potrafie, tylko gorzej jak ktos cos do mnie mówi... wtedy jest problem... ale jakoś sobie poradzę x) dzieki

Coolpick 06.05.2009 22:55

trzymac jutro kciuki za niemiecki rozszerzony ;]

palikot 07.05.2009 11:07

no angielski na 15 punktów... nie wiedziałem ze tak łatwo x)

pirat.z.karaibow 07.05.2009 12:04

LUDZIE! RATUJCIE!

Na pewno ktoś z Was posiada słownik motywów literackich. Potrzebuję pewnie motyw buntu, patriotyzmu, rycerza, rewolucji.

Poproszę najlepiej o skan, a jeśli się nie da to zdjęcie aparatem fotograficznym

Naprawdę pilne! Help :(

gris 07.05.2009 12:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 722644)
LUDZIE! RATUJCIE!

Na pewno ktoś z Was posiada słownik motywów literackich. Potrzebuję pewnie motyw buntu, patriotyzmu, rycerza, rewolucji.

Poproszę najlepiej o skan, a jeśli się nie da to zdjęcie aparatem fotograficznym

Naprawdę pilne! Help :(

http://motywy-literackie.klp.pl/

Coolpick 07.05.2009 12:33

pisal tu ktos niemca rozszerzonego?

WhiteStarDvisionTheBest 07.05.2009 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 722610)
no angielski na 15 punktów... nie wiedziałem ze tak łatwo x)

powiedz coś wiecej,jak wyglądał ten egzamin i czy da sie zdac czy nie;p? bo ja słaby z angielskiego jestem i mam obawy ..:(

WiślakNH 07.05.2009 12:43

W ogóle to by mógł ktoś dokładniej opisać ustny z angielskiego (jaki obrazek miał itd) :)

Bojar 07.05.2009 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 722659)

Tak. :-) Wg mnie nawet lajtowo poszło. A Tobie?
Kiedy będą odpowiedzi gdzieś na necie?

PrawdziwośćDlaGry 07.05.2009 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PaluchTSW (Post 722078)
Do wszystkich zdających GEOGRAFIĘ ROZSZERZONĄ <---- tylko rozsz.

w związku z tym że 15 pw na minute to za dużo umieszczam tutaj info jakie zagadnienia będą na 100% i trzeba się tego nauczyć.

- Przemysł górniczy i hutniczy Polski
- układ słoneczny (masy planet, cechy , słońce orbity, wszystko)
- Unia Europejska i wszystkie organizacje światowe (cefta,efta,who itd itp......)
- Konflikty Światowe (wskazac opisac itd)
- Najnowsze panstwa (wskazac na mapie Timor Wschodni, Erytrea, Mianmar)
- Restrukturyzacja gospodarki Polski

a skąd ta pewność? :)

Aro1234 07.05.2009 12:58

Macie jakieś przypuszczenia w kwestii geografii podstawowej?

Coolpick 07.05.2009 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bojar (Post 722674)
Tak. :-) Wg mnie nawet lajtowo poszło. A Tobie?
Kiedy będą odpowiedzi gdzieś na necie?

nom tez mysle ze w porzadku, chociaz druga czesc mi sie wydawala trudniejsza niz na probnej, za to pierwsza chyba latwiejsza ;] o 15 na gazeta.pl niby maja byc

unpredictable_wislaczka 07.05.2009 13:04

A ma ktoś już za sobą rozszerzony angielski ustny?:)

Mam pytanie jeszcze do osób,co są już po polskim. Jak bardzo odbiegają pytania komisji od prezentacji? W sensie,że jak mam np. obraz,gdzie Kościuszko przysięga na Rynku po podpisaniu Konstytucji, to mogą mnie zapytać o coś z nim związanego i 3 maja?

Pytam,bo z racji pięknego systemu w mojej szkole historię skończyłam już w 1 klasie i nie za bardzo pamiętam,po co Franciszek Józef przyjechał do Krakowa,a taki obraz też mam:D

anika 07.05.2009 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 722659)

tak...
jestem trochę zawiedziona, bo o ile pierwsza część całkiem znośnie, to moim zdaniem druga była trudniejsza niż wszystkie, które robiliśmy na niemieckim.
trzecie HV dość trudne
i ostatnie ćwiczenie gramatyczne też niespecjalnie.

w ogóle napisałam opowiadanie, bo czym je skreśliłam i napisałam od nowa i już na temat.

jak poszło?

PaluchTSW 07.05.2009 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 722687)
Pytam,bo z racji pięknego systemu w mojej szkole historię skończyłam już w 1 klasie i nie za bardzo pamiętam,po co Franciszek Józef przyjechał do Krakowa,a taki obraz też mam:D

to sie przygotuj i dowiedz po co to bedzie lajt. Normalne pytania mogą być jak na pisemnym tylko ze zadane ustnie i związane z Twoim tematem.

Natkan 07.05.2009 13:53

ej pomóżcie z restrukturyzacją gospodarki w Polsce na geo rozszerzoną. Co powinienem wiedzieć ?

MS Wiślak 07.05.2009 14:30

Kto pisał niemca na podstawie i wogóle jak poszło ?

palikot 07.05.2009 15:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WhiteStarDvisionTheBest (Post 722666)
powiedz coś wiecej,jak wyglądał ten egzamin i czy da sie zdac czy nie;p? bo ja słaby z angielskiego jestem i mam obawy ..:(

ja też orłem nie jestem... ale bylo tak: wchodze do srodka wiadomo sprawy takie jak dowod losowanie koperty z tematem... potem każą ci usiąść z boku - 5 minut masz na przygotowanie sie. masz kartke na której mozesz sie przygotować mozesz sobie napisać sciąge i potem to czytac w sumie... ja napisałem, ale nie czytałem:D po za tym miło,fajnie śmiesznie... trzeba pamietać, ze obrazek opisujesz w czasie teraźniejszym ja mialem na obrazku jakiś dzieciaków w muzeum, co dotykali woskową rybę... po za tym 3 scenki z życia ja miałem m.in negocjowanie z kolegą, czyli: przyjezdza do mnie ja mu proponuje spanie u mnie w domu on chce w hotelu, ja mowie ze drogo, wiec proponuje kompromis spanie w motelu :-P takie bzdety...tyle pamietam x) ogólnie trzeba sie strasznie postarać zeby nie zdać tz. przyjść otworzyć jape i sie zamknąć w sobie... jak kogoś stres nie dopadnie to zda...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl