Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Arapaho 04.07.2011 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1120773)
Na pewno mi będzie wdzięczny za inną analizę - niech nikt nie wyjeżdża o jakimś ciosie poniżej pasa.To bardziej rys historyczny:>
Otóż wiślak68 był znanym i lubianym gościem w tym temacie - to nie dziwne bo jego poglądy były zbieżne tak z poglądami większości, co nie jest niczym złym, jak były zbieżne z poglądami dawnego kierownictwa(co później dało mu fory).
Poglądy jak poglądy - Pis Chrystus narodu - Po - banda największych kanalii - to tak w skrócie.Ogólnie nic niezwykłego;)
To że był bardziej Pisowski niż sam Pis to raz, z tego co pamiętam to nawet gdy Rodziny Katyńskie oficjalnie nie chciały się mieszać w jakieś Pisowskie wojenki(nie pamiętam o co chodziło ale coś tam Pis sobie wyszczekał , podcierając sie rodzinami a rodziny stwierdziły że by ich w to nie mieszać) to on stwierdził że on zna rodziny i te rodziny co zna to są i zawsze będą za Pisem.Można i tak - cała sprawa się jebła kiedy oficjalnie zaczął dołki kopać pod radnym Olszówką , co gorsza nie tylko w rzeczywistości ale tu na forum a może odwrotnie - ogólnie tu i tu
Wtedy wszyscy wymiękli bo jak zawsze należy podejrzewać polityków o to że ściemniają by się przypodobać - najlepiej max pół roku przed wyborami, to Olszówka był gościem z wiślackim sercem od zawsze a nie od przypadku, co potwierdziły nie jakieś anonimowe nołnejmy jak ja tylko osoby działające od dawna na Wiśle

I co się okazało?że ponoć kibic Wisły - wiślak68 a tak na prawdę krakowski członek Pisu, kopał dołki przed radnym tylko dlatego że radny opuścił/został wykluczony z klubu PIS w Krakowie i został radnym niezależnym.
To wystarczyło by wiślak68 - najwierniejszy z wiernych ale nie wierny Wiśle a Pisowi zaczął jechać po radnym i nie za to co on robił a za to że już nie jest z nimi.Typowa zagrywka członka Pisu - nie z nami to przeciwko nam i my cie zgnoimy
Gdyby to było forum Pisu a nie Wisły to jasna sprawa ale to forum Wisły i gnojony był człowiek tylko dlatego że w partii już nie był i to przez niby wiślaka - członka tej partii.

I nie pisze tego z satysfakcją tylko widzę że wiślak68 po chwili gdzie jakieś zdrowy rozsądek kazał mu odpuścić, to znów rządzi i znów rozstawia po kątach.Antykomunizm? - Tylko Pis, gdzie walczących z komuną którzy są w Pisie można by dziś policzyć na palcach jednej ręki ale co oczekiwać po kolesiu który nic nie zrobił dla Wisły a w imię interesów partyjnych ,będzie jechał po człowieku który zrobił/starał się zrobić dużo a jedynym jego minusem było to że był a nie jest w Pisie.

Żal

Rozmawiamy o polityce a ty kolejny raz wyskakujesz z argumentami ad persona. Jak masz problem z wislakiem68 to masz priv i wrzucaj ile chcesz. Parę razy juz pisałem do ciebie żebyś oparł swoje posty na argumentach ale zawsze po moich pytaniach znikasz by pojawić się jak trzeba jakiemus "pisowcowi","moherowi" czy"kibolowi' dowalić

emj10 04.07.2011 09:38

1q2 kiedyś raczej wyśmiałbym Cię za ten post, ale teraz muszę się niestety w 100% z nim zgodzić. Co potrafi zrobić 9 miesięcy w mieście, które brudnymi łapami przejął PiS. Kadrę urzędniczą zwiększył ze 108 osób do 146 osób w ciągu tego czasu, a zatrudnienie znalazł tu choćby Jacek Sasin, czy połowa dawnej Kancelarii Prezydenckiej. Trudno komentować takie sprawy mając osoby w rodzinie, które pracowały dla miasta od dekad, dziadka, który zakładał w latach 50-tych Stolarkę Budowlaną, czy samorządowców działających w mieście od początku lat 90-tych (w tym ojca). Teraz w 9 miesięcy staliśmy się bastionem PiS-u i głównym darczyńcą dla tej partii na wybory parlamentarne.

Jakby ktoś chciał poczytać.
Cytat:

Centrum Pomocy PiS-owi

W każdym mieście powiatowym istnieje instytucja pod nazwą Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. W Wołominie istnieją dwie takie instytucje: wspomniane PCPR, ale też „nieformalne” WCPPiS (czyt.: Wołomińskie Centrum Pomocy PiS-owi). Choć sprawa jest znana, warto ją przypomnieć w kontekście moralnego napominania rządu i Platformy. Nieskazitelny, kryształowy moralnie PiS. PiS, z lubością wytyka PO np. zatrudnienie znajomych i członków rodzin, ale najbardziej wypomina wzrost zatrudnienia urzędników państwowych(!!!).
Wołomin, ściślej rzecz biorąc, Wołomiński Urząd Miejski, stał się istnym przedsiębiorstwem, typu „spółdzielnie socjalna” dla działaczy PiS-u, którzy znaleźli się… bez intratnego zajęcia. Znamy wszyscy, choćby z telewizji fakt, że Jacek Sasin, były wojewoda, ale przede wszystkim, kiedy stracił to stanowisko, człowiek prezydenta Lecha Kaczyńskiego: najpierw doradca, później zastępca szefa kancelarii, dzisiaj doradza burmistrzowi Wołomina. Jest poza nim wielu innych.
Drugi wojewoda, Wojciech Dąbrowski jest dyrektorem w wołomińskim ZEC-u (Zakładzie Energetyki Cieplnej). Tadeusz Daszkiewicz, człowiek prezydenta w stołecznym ratuszu i spec od komunikacji społecznej w NBP Skrzypka, jest Naczelnikiem Wydziału Promocji Kultury, Maksym Gołoś, kiedyś rzecznik wojewody Sasina a potem człowiek prezydenta, jest szefem Wydziału organizacji i Komunikacji Społecznej. Jego z kolei podwładnym, który organizuje spotkania burmistrza (jakby sekretarka, czy co?) jest Marcin Wierzchowski, były radny PiS w jednej z dzielnic Warszawy. Lilianna Zientecka, była radna PiS z Warszawy i Roman Kroner, były szef wojewódzkiego ZUS-u i człowiek prezydenta w komisji weryfikacyjnej Macierewicza tez znaleźli zatrudnienie w Urzędzie Wołomina.
Jakże kuriozalnie brzmi odpowiedź udzielona dziennikarzom przez Gołosia, na pytanie dotyczące przynależności partyjnej przy obsadzie przez niego stanowisk w swoim wydziale: „Poglądy polityczne i przynależność partyjna pracowników Urzędu Miejskiego to ich prywatna sprawa. Nie są, nie byli i nie mogą być o to pytani kandydaci do pracy, gdziekolwiek”. Palant! Jak będę zatrudniał swojego kumpla z organizacji, to nie będę go pytał do jakiej organizacji należy.
Ale jak to jest możliwe? Otóż stało się to możliwe po wygraniu wyborów przez PiS w Wołominie właśnie. To niechlubny wyjątek w okolicach Warszawy. Nowy, młody PiS-owski burmistrz Ryszard Madziar zaczął obsadzać stanowiska ludźmi PiS-u (jak widzimy, ze szczególnym uwzględnieniem zaufanych Lecha Kaczyńskiego), zaraz po objęciu urzędu.
Pracownicy urzędu są wściekli, podobnie radni opozycyjni. Wiele stanowisk zostało utworzone, jak się wydaje po to, aby zatrudnić „odpowiednich” ludzi. A będzie to kosztować mieszkańców ok. 1 mln złotych rocznie.

Arapaho 04.07.2011 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1120816)
1q2 kiedyś raczej wyśmiałbym Cię za ten post, ale teraz muszę się niestety w 100% z nim zgodzić. Co potrafi zrobić 9 miesięcy w mieście, które brudnymi łapami przejął PiS. Kadrę urzędniczą zwiększył ze 108 osób do 146 osób w ciągu tego czasu, a zatrudnienie znalazł tu choćby Jacek Sasin, czy połowa dawnej Kancelarii Prezydenckiej. Trudno komentować takie sprawy mając osoby w rodzinie, które pracowały dla miasta od dekad, dziadka, który zakładał w latach 50-tych Stolarkę Budowlaną, czy samorządowców działających w mieście od początku lat 90-tych (w tym ojca). Teraz w 9 miesięcy staliśmy się bastionem PiS-u i głównym darczyńcą dla tej partii na wybory parlamentarne.

Jakby ktoś chciał poczytać.

Rozumiem że Ty jakbys został powiedzmy burmistrzem obsadziłbyś urzędy ludźmi których nie znasz..... taaa już to widzę. TAk jakbym do Donalda miał pretensje zaraz po wyborach że wybral sobie Grabarczyka i Klicha na ministrów nie wiedzą czy są profesjonalistami czy amatorami w danych dziedzinach. Powiem więcej wybral BRUDNYMI ŁAPAMI (co za tekst Gierek a raczej Cyrankiewicz się kłania) mogłes dodać że to zapchlone karły reakcji....hehe
Inna sprawa jeśłiby sie okaząlo że są to faktycznie niekompetentne pociotki polityków ale tu żadnego merytorycznego argumentu nie zauważyłem.
Staliście się bastionem PiS-u tak jak i bastionem PO jest ponad polowa Polski - bo tak chcieli ludzie którzy poszli na wybory. Trzeba było głosować w mieście na PO to by wam nie zwiększyli do 146 tylko 346 i pewnie wszyscy byliby szczęśliwi bo w każdej rodzinie byłby urzędnik

emj10 04.07.2011 11:41

Rozumiem, że nic nie zrozumiałeś. Jak wrócę do domu to wrzucę artykuły z ostatniego czasu. Trochę się tego uzbierało (tak zacząłem prowadzić teczkę z hakami niczym pewna partia :D)
1. Wołomin przez 20 lat był miastem, gdzie duże partie nie miały nic do powiedzenia. Były kompletnie zmarginalizowane przez lokalne partie centro-prawicowe. Zmieniło się to od tych wyborów.
2. PO z PiSem żyły do wyborów w komitywie i wspólnymi siłami próbowały szkalować burmistrza. Dla mnie to był jeden gips jeszcze do połowy ubiegłego roku, gdy Pan Madziar został mianowany na wiceprzewodniczącego RM za Mikulskiego. Drugim wice był Pan Sulich z PO. Wtedy ich drogi się rozjechały, a w PO nastąpił podział, który trwa do dziś, a nawet się nasilił, bo Wytrykus z PO został przewodniczącym RM parę tygodni temu. Młodzieżówka PO przestała praktycznie istnieć i ta partia będzie miała w regionie wszystkie miejsca ustalane prze centralę.
3. O kampanii wyborczej w moim mieście już pisałem, więc możesz poszukać moje posty na ten temat.
4. Zatrudnienie ok. 40 dodatkowych osób spoza Wołomina powoduje to, że zabiera się miejsca pracy dla Wołominiaków. Miasto stało się przechowalnią nieudaczników z centrali PiS.
5. Pieniądze, które PiS wyciągnie z miasta do czasu kampanii zostaną oczywiście przeznaczone na jesienne wybory, a przywiezieni w teczce Panowie Madziar (burmistrz) i Mickiewicz (zastępca) mają już pewne miejsca na listach wyborczych. Ciekawe kto będzie się wypowiadał w ławach sejmowych za tego pierwszego jak on nawet nie potrafi przeczytać przygotowanego przez Sasina przemówienia bez dukania z kartki.
6. Zapomniałem też dodać, że prawo pracy to nie jest mocna strona HR-owców z centrali PiS. Nie potrafili nawet zwolnić ojca i kilku znajomych, bo ukończenie Kawęczyńskiej czy innej prywatnej uczelni daje taki, a nie inny efekt.

sergio 04.07.2011 12:27

Cytat:

Żal

Żal to mi jest ciebie drogi Wiślaku a za takie jazdy osobiste powinieneś dostac długoterminowego bana.

Jaroo1 04.07.2011 13:44

Cytat:

Staliście się bastionem PiS-u tak jak i bastionem PO jest ponad polowa Polski - bo tak chcieli ludzie którzy poszli na wybory. Trzeba było głosować w mieście na PO to by wam nie zwiększyli do 146 tylko 346 i pewnie wszyscy byliby szczęśliwi bo w każdej rodzinie byłby urzędnik
Ulubiony argument wyborcow i politykow PO/PiSu.
Scenka 1
Rzadzi PiS jest zle
Odpowiedz wyborcow/politykow PiSu jakbyscie wybrali PO to dopiero by bylo zle. My rzadizmy niedobrze, ale nie wybierajcie PO bo by bylo jeszcze gorzej

Scenka 2
Rzadzi PO jest zle
Odpowiedz wyborcow/politykow PO jakbyscie wybrali PiS to dopiero by bylo zle. My rzadizmy niedobrze, ale nie wybierajcie PiSu bo by bylo jeszcze gorzej

Wszedzie tylko mniejsze zlo :D A ja wam powiem wy..c w kosmos PiS/PO/SLD/PSL niech te mordy, ktore rzadza nami kilkadziesiat lat ida do lopaty, dac szanse partia z poza rzadu i BYC MOZE cos sie zmieni. Mysle ze lepiej miec szanse na zmiany niz znowu wybrac kogos z wielkiej czworki i byc pewnym, ze bedzie tak samo zle albo i gorzej

funkykoval 04.07.2011 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spartan (Post 1120196)
Składka na ubezpieczenie rentowe – 13%, finansowana jest po połowie przez pracodawcę i zatrudnionego – płacą oni po 6,5% od podstawy.

Lekko sprecyzuję - składka na ubezpieczenie rentowe od 3 lat wynosi 6 %

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson (Post 1120508)
A wiesz może z czego cena km autostrady wynika??? Bo napewno nie z tego kto jest przy władzy.
Chciałbym przypomnieć pewnym ignorantom, szczającym co sik na swoje gniazdo, że autostrady w Rajchu, Austrii, Francji i GBR były budowane w ramach robót publicznych w oparciu o Plan Marshalla po WWII. Ze względu na to, że Wójek Józek nas przytulił po Jałcie (to że nas tam Zachód wystawił to inna historia), to nie mogliśmy z planu Marshalla korzystać.
Teraz jest taka sytuacja, że wszystkie firmy wiedzą że kasy jest dużo z UE i nie schodzą z kosztów tylko windują ile się da. Prawo zamówień publicznych ma swoje wady - to każdy wie. Oczywiście w naszym kraju nie można więźniów zaprzęgnąć do roboty bo się zaraz geje, lesbijki, SLD, Krystian Legierski na spółę z Amnesty International i HFPC włączą że u nas jest totalitaryzm.

Budowali po wojnie - budują dzisiaj - i do tego budują taniej niż w Polsce. W Chorwacji autostrada z tunelem długości kilkuset metrów - cena za 1km, niższa niż w Polsce. Podobnie jest w Hiszpanii - ceny niższe niż w naszym kochanym grajdole.....
Rekordu tych 10 km za 2 mld złotych przez następne 50 lat chyba nikt nie pobije - wychodzi, że 1 km wybudowano za 200 mln zł !!!!!! Rekord ŚWIATA !!!!!!!!!!!!

Drozd 04.07.2011 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1120991)
Rekordu tych 10 km za 2 mld złotych przez następne 50 lat chyba nikt nie pobije - wychodzi, że 1 km wybudowano za 200 mln zł !!!!!! Rekord ŚWIATA !!!!!!!!!!!!

Nie zapominajmy ze tą brylantową autostradę miesiąc po zbudowaniu trzeba remontować. Bo to ze najdroższa wcale nie znaczy że nadaje się do użytkowania.

1q2 05.07.2011 02:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1120811)
Rozmawiamy o polityce a ty kolejny raz wyskakujesz z argumentami ad persona.

Jakie argumenty ad persona?Przecież ten gość tak postąpił i tu nie ma niczego osobistego.To jest tak jakby w komentarzach dotyczących działalności swojej firmy wpisywał się - świetnie, rewelacyjnie a tamci(konkurencja) to złodzieje i przekręty.
Ja wiem, gość z Twojej bajki politycznej ale to chyba chodzi o coś więcej?
Podałem jakieś dane?zaatakowałem rodem z faktu?'Tu macie zdjęcia jak lizał się z kochanką'?
Napisałem tylko to co było ogólnodostępne...Przykro mi że koleś robiący z siebie wielkiego niezależnego obserwatora sceny, okazał się być gościem który musi mówić to co partia bo do niej należy a oprócz tego jechać po osobie publicznej robiącej w cholerę dla Wisły, tylko dlatego że tak musi robić partyjny wyrobnik.

Nie miej pretensji do mnie tylko zagadaj na priv z wiślakiem68 - czemu przez lata grał komentatora, będąc partyjniakiem i co ważniejsze, czemu dowalał Olszówce - jedynemu radnemu któremu chodziło by stadion został wybudowany w terminie i wyglądał jak stadion a nie jak jakaś dziwna konstrukcja na którą ktoś puścił pawia
Dziś Olszówki nie ma a mamy wiślaka68 - rewelacja;)

ps przepraszam (byłego już niestety) radnego że po nazwisku i że w ogóle używam jego nazwiska ale piszę tylko to co wiem i co było w 100% jawne.Żadnych haków, prywatnych wiadomości(których miałem dokładnie 0) itp
Wszystko było tu, do wglądu pewnie nie będzie bo pokasowano ale jak będzie trzeba dla tych co nie pamiętają, to postaram się udowodnić jak koleś próbował kopać dołeczki przed naszym radnym, gdzie wtedy nikt nie wiedział że to koleś z Pisu.

funkykoval 05.07.2011 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1121316)
Jakie argumenty ad persona?Przecież ten gość tak postąpił i tu nie ma niczego osobistego.To jest tak jakby w komentarzach dotyczących działalności swojej firmy wpisywał się - świetnie, rewelacyjnie a tamci(konkurencja) to złodzieje i przekręty.
Ja wiem, gość z Twojej bajki politycznej ale to chyba chodzi o coś więcej?
Podałem jakieś dane?zaatakowałem rodem z faktu?'Tu macie zdjęcia jak lizał się z kochanką'?
Napisałem tylko to co było ogólnodostępne...Przykro mi że koleś robiący z siebie wielkiego niezależnego obserwatora sceny, okazał się być gościem który musi mówić to co partia bo do niej należy a oprócz tego jechać po osobie publicznej robiącej w cholerę dla Wisły, tylko dlatego że tak musi robić partyjny wyrobnik.

Nie miej pretensji do mnie tylko zagadaj na priv z wiślakiem68 - czemu przez lata grał komentatora, będąc partyjniakiem i co ważniejsze, czemu dowalał Olszówce - jedynemu radnemu któremu chodziło by stadion został wybudowany w terminie i wyglądał jak stadion a nie jak jakaś dziwna konstrukcja na którą ktoś puścił pawia
Dziś Olszówki nie ma a mamy wiślaka68 - rewelacja;)

ps przepraszam (byłego już niestety) radnego że po nazwisku i że w ogóle używam jego nazwiska ale piszę tylko to co wiem i co było w 100% jawne.Żadnych haków, prywatnych wiadomości(których miałem dokładnie 0) itp
Wszystko było tu, do wglądu pewnie nie będzie bo pokasowano ale jak będzie trzeba dla tych co nie pamiętają, to postaram się udowodnić jak koleś próbował kopać dołeczki przed naszym radnym, gdzie wtedy nikt nie wiedział że to koleś z Pisu.

A czy ostatecznie Olszówki nie załatwiła PO nie wystawiając go na listę ???

martin_6 05.07.2011 13:25

Olszówkę załatwiły obie partie, bo żadna go nie chciała na swoich listach. Nie ma się co licytować. Tylko Wisły żal...

wiślak 86 05.07.2011 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1121586)
To gratuluję...
Chwalenie się tym że wygwizdywało się śpiewających hymn Wisły na ich forum to jest jednak rewelacja. Tak trzymaj.
Bez odbioru.

widzisz nie dostrzegasz pewnego rodzaju buntu w tej wypowiedzi.

z tego co napisałeś osoby które nie śpiewały jak był protest to zwykli bandyci, pseudokibice, którym nie zależy na Wiśle.
otóż chciałem cię uświadomić że wcale tak nie jest, a wychwalanie ludzi którzy przyszli na mecz pierwszy drugi albo trzeci raz w życiu i ni z gruchy ni z pietruchy zaczęli śpiewać hymn to jest dopiero rewelacja.

jeszcze prościej: nie gwizdałem, nie śpiewałem, wyszedłem jak było trzeba. siedziałem pisałem sms, rozmawiałem z sąsiadem z krzesełka obok spoglądałem na mecz.

bo dla mnie liczą się trybuny a nie skórokopy które za rok albo półtora odejdą z Wisły...

Drozd:
tak sądziłem że będziesz chciał uciec od odpowiedzi czy chodzisz na mecze bo nie widziałem ani jednego Twojego wpisu dotyczącego meczy albo kibiców. a zapytałem tak z czystej ciekawości.
Z KOWu to mam naszywki i bynajmniej nie jest to rozwinięcie które użyłeś :)
Jeżeli partia PiS nie daje Ci żadnych pieniędzy za nawracanie innopartyjnych to ten świat na głowie stanął. będzie trzeba chyba nasmarować jakieś pismo do zarządu krakowskiego.
a czy Polak patriota może nie być Katolikiem?

martin_6 05.07.2011 17:45

wiślak - dobre pytanie. Ja nie jestem katolikiem, a czuję się Polakiem i patriotą. Ba, pewnie nawet w kwestiach politycznych nie tak strasznie daleko mi od Drozda. Dlatego nie lubię takiego stawiania sprawy.

Drozd 05.07.2011 18:01

A gdzie ja napisałem że Polski patriota musi być katolikiem? Ja tylko napisałem że Polak katolik to moher zdaniem oświeconych. Na wasze "nieszczęście" patriota nie katolik to najpewniej też moher :), a już na pewno ciemnogrodzianin.

wiślak.
Od niczego nie uciekam, tylko to nie temat na takie zwierzenia. Na mecze chodzę, ostatnio karnetu nie mam.

wiślak 86 05.07.2011 18:10

wszystko zależy od tego kto i jak postrzega patriotyzm. Ty napisałeś o ludziach upamiętniających bohaterów którzy oddali życie z Naszą wolność, wywieszający flagi, idący w pochodach itp.

dla mnie powiem szczerze większym patriotą jest koleś wyprowadzający psa i sprzątający po nim niż moher który idzie z jakim jamnikiem zasrywającym cały chodnik a potem biegnie pod krzyż, pomnik, do kościoła, ( przykłady możesz dopisać jak również kolesia z babką zamienić miejscami). uważam że patriotyzm powinien być wykazywany w małych sprawach dnia codziennego a nie tylko od święta.

Bóg Trybun (objawion) 05.07.2011 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1121658)
dla mnie powiem szczerze większym patriotą jest koleś wyprowadzający psa i sprzątający po nim niż moher który idzie z jakim jamnikiem zasrywającym cały chodnik a potem biegnie pod krzyż, pomnik, do kościoła, ( przykłady możesz dopisać jak również kolesia z babką zamienić miejscami)

piękna klisza :-D

pozwolisz, że zamienię miejscami mohera z kolesiem wyprowadzającym psa ale nie sprzątającym i też latającym pod krzyż?

miód malina, Twoje uogólnienia.
Nawet jesli znasz taką osobę (a napiszesz, że oczywiście i to nie jedną, internet wszystko wchłonie :-) ) to wyciąganie wniosków wobec ogółu jest błedem logicznym. Odpowiednie dać rzeczy słowo.
PS. A o takich moherach słyszałeś?

http://www.youtube.com/watch?v=HMrwEO_YRt8

Don Donson 05.07.2011 22:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1121658)
wszystko zależy od tego kto i jak postrzega patriotyzm. Ty napisałeś o ludziach upamiętniających bohaterów którzy oddali życie z Naszą wolność, wywieszający flagi, idący w pochodach itp.

dla mnie powiem szczerze większym patriotą jest koleś wyprowadzający psa i sprzątający po nim niż moher który idzie z jakim jamnikiem zasrywającym cały chodnik a potem biegnie pod krzyż, pomnik, do kościoła, ( przykłady możesz dopisać jak również kolesia z babką zamienić miejscami). uważam że patriotyzm powinien być wykazywany w małych sprawach dnia codziennego a nie tylko od święta.

Urodziłem się na początku lat 80 - komunę lekko liznąłem jako dziecko.
Bezwzględnie NIGDY nie zagłosuję na czerwonych albo ich zstępnych (SLD i inne tego typu lewackie gówna). Nie uważam, że to co teraz jest jest super, ale lepsze to niż rządy komuchów albo ich kolesi.
Wolę ostro w prawo już (przynajmniej wiara się zgadza) niż lekko w lewo.
Żadnej eurotolerancji.

A ja mam w nosie kolesi sprzątających po psie jak mają różową koszulkę, są cytując Starucha "długowłosymi paziami", gejami, metroseksami, noszą obcisłe koszulki i malują paznokcie.
Wolę zapijaczonego, który w razie potrzeby chwyci za broń - bo ci z pieskami to pouciekają jak Ruski przyjdzie.

wi999 05.07.2011 23:11

Ruski nie przyjdzie tylko jak już to zrzuci Ci na głowę jakąś ładną ozdobę choinkową i wtedy to nie będzie miało zbyt wielkiego znaczenia, że ten zapijaczony na kacu postanowi bronić ojczyzny, bo już dawno będzie się unosił razem z różowym sąsiadem, który tejże ojczyzny nie chciał bronić, w powietrzu tworząc ładny grzybek

wislak68 06.07.2011 02:02

Cytat:

Na pewno mi będzie wdzięczny za inną analizę - niech nikt nie wyjeżdża o jakimś ciosie poniżej pasa.To bardziej rys historyczny:>.....

Żal

Nie było mnie przez chwilkę a tu mój ulubiony interlekutor zaczyna dokazywać :rotfl:. No cóż szkoda czasu na roprawianie się z fobiami kolegi 1q2 tym niemniej czuje się w obowiązku króciutko skomentować:
1. Kolega 1q2 oczywiście opowiada duby smalone. Wydaje mi się że każdy w miarę rozsądny człowiek tylko uśmiechnie się nad pomysłami w rodzaju że "zostałem delegowany przez Jarosława Kaczyńskiego po to żeby zdyskredytować na forum kibiców Wisły radnego Olszówkę" :>. Ale gdyby ktoś mimo wszystko miał ochotę zapoznać się z polemiką z radnym i póżniejszą dyskusją na ten temat z kolegą 1q2 to zapraszam do sięgnięcia do archiwum tego tematu (posty inicjujące maja numery 4416, 4432, 11051, 11115). Każdy niedowiarek będzie miał okazję się przekonać jakiego rodzaju "argumentów" używa w dyskusji mój polemista.
2. Niestety kolega 1q2 ma brzydką manierę (zwrócił na to uwagę już wcześniej kolega Arapaho) że swoje braki merytoryczne nadrabia wydumanymi atakami personalnymi i zwykłą konfabulacją. Taka jego uroda.
3. Powiem szczerze że ja osobiście (a z tego co mi wiadomo jest nas dużo więcej na tym forum) miałem zawsze duży ubaw z polemik z kolegą 1q2, ze względu na zupełnie unikalną kombinację swoistego zadęcia "intelektualnego" połączonego z dość powiedziałbym rustykalnym stylem ekspresji. Skutkiem tego dostajemy człowieka który z jednej strony twierdzi że: afera hazardowa to była pułapka założona przez PiS na premiera Tuska, albo że katastrofę smoleńską spowodował śp. prezydent zmuszając do lądowania pilotów a z drugiej strony uważa się za będącego wolnym od wszelkich wplywów eksperta od zasad i moralności. Jeśli o mnie chodzi to to ta sprzeczności bawi mnie na tyle że biorę pod impas jego personalne konfabulacje.
4. Dlatego wbrew opinii wyrażonej na tym forum przez niektórych użytkowników uważam że mimo oczywistych niedostatkówkolega 1q2 dodaje temu forum specyficznego kolorytu. Mnie osobiście przypomina tego posła sprzed bodajże dwoch kadencji który na każdym posiedzeniu Sejmu stał w ramach protestu koło mównicy z kartką reklamującą jego własną stronę internetową. Mógł mieć Sejm swojego dziwaka możemy i my mieć swojego 1q2 :).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzykacz (Post 1120797)
Chodzi mi o to, że Sołżenicyn popełnił monumentalne dzieło literackie na temat zbrodni komunistycznych, które wychowało całe pokolenie ludzi walczących z komunizmem i jest to trochę więcej niż związanie się z antykomunistyczną partią przez wyżej wymienioną trójkę. Jeżeli idzie o wyrzucenie z partii wszystkich "pzpr-owców" to czemu słaby pomysł? Bo okazało by się, że wśród szeregowych działaczy wcale nie ma ich dużo mniej niż w innych partiach i kadry bardzo by się uszczupliły? Do Piłsudskiego z okresu w działalności w PPS politycznie mi daleko ale zgodzisz się chyba, że jego działalności terrorystycznej nie da się porównać z terrorem bolszewickim (miała ona zupełnie inną skalę i służyła innym celom). "Rozgrzeszanie z zabójstw" to żaden zarzut, właśnie zabójstw po 89 roku w Polsce zabrakło, zabójstw na decyzyjnych komunistach, Jaruzelskim, Kiszczaku. Zamiast tego była wódka w Magdalence i "odpieprz się od generała", więc niech mi nikt nie wmawia, że w Polsce się dokonał jakiś przewrót.

1. Myślę że wspomniana trójka (a w zasadzie mówimy tylko o Jasińskim) oprócz związania się z partią antykomunistyczną (czyli jednak antykomunistyczną :>) zrobiła trochę więcej. Pytanie jest ile Twoim zdaniem należy zrobić aby zmyć "plamę komunizmu".
2. Nie wiem jak bardzo uszczupliły by się kadry (ale znając trochę to środowisko wydaje mi sie że naprawde niewiele) ale sądzę że jest różnica pomiędzy człowiekiem który kiedyś z jakichś powodów był szeregowym członkiem PZPR a kimś kto byl etatowym członkiem aparatu represji i ogłupiania (SB, aparat partyjny, nomenklatura).
3. Działalność terrorystyczną Piłsudzkiego można porównać do działalności terrorystycznej bolszwików tylko w okresie 1904-1907. I trzeba stwierdzic że była ona bardziej brutalna. Terror bolszewicki to nie terroryzm tylko sposób rządzenia państwem (jak się zresztą okazało skuteczny).
4. Jeśli sądzisz że zabicie Jaruzelskiego czy Kiszczaka zmieniło by cokolwiek w historii Polski po 1989 to chyba zupełnie nie rozumiesz tego co się stało.
5. A kto Ci wmawiał że w Polsce dokonał się przewrót??

wislak68 06.07.2011 02:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1120874)
Rozumiem, że nic nie zrozumiałeś.....

A ja się zastanawiam kolego emj10 jak to sie stało że nagle w wyborach pomimo tak silnej kampanii ant-PiSowskiej w całym kraju ludzie w Wołominie (a o ile sie orientuję chodzi nie tylko o miasto ale i o cały powiat) postanowili powiedzieć dziekuję tym doświadczonym i związanym z miastem elitom?? Rozumiem że jesteś uwikłany w ten spór osobiście ale czy to przypadkiem nie jest tak że widzisz drzazgę w oku bliźniego a nie widzisz belki w swoim??
A tak w ogóle obrażanie się o to że po wygranych wyborach nastepuję "czyszczenie" to dla człowieka interesującego się plityką naprawdę amatorszczyzna. Rozumiem że dla Ciebie to nowość ale myślę że w życiu przeżyjesz takie zmiany jeszcze przynajmiej kilka razy :>.
A tak przy okazji: jak się ma raport o drogach? Z tego co widziałem to dzisiejsza prasa donosi o raporcie GDDKiA w którym ta szacowna instytucja informuje że przed Euro nie uda się wybudować nawet połowy z planowanych dróg :rotfl:.

1q2 06.07.2011 03:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1121894)
Ale gdyby ktoś mimo wszystko miał ochotę zapaznać się z polemiką z radnym i póżniejszą dyskusją na ten temat z kolegą 1q2 to zapraszam do sięgnięcia do archiwum tego tematu (posty inicjujące maja numery 4416, 4432, 11051, 11115). Każdy niedowiarek będzie miał okazję się przekonać jakiego rodzaju "argumentów" używa w dyskusji mój polemista.

I każdy niedowiarek będzie szukał jakiś liczb? - zacytuj to a nie podawaj jakiś literek nie do odszukania, może Ci się zdaje że teraz nerwowo będę przeszukiwał archiwum ale tak nie jest.Wklej to co zaznaczyłeś i może wtedy zmięknę(chyba że te liczby nie odnoszą się ogóle do meritum:>to rozumiem że masz problem)
A to że zaprzeczasz że dyskredytowałeś radnego, to jest kpina.Jakim ....a cudem wyszło to że jesteś partyjniakiem?
Czy radny Olszówka w ogóle brał udział w jakiejkolwiek gadce politycznej,choćby w tym temacie, w której Ty jesteś mistrzem?
Czy nawet jak przestał być radnym z ramienia Pisu to żalił się tu albo chwalił?Wypisywał tu peany na cześć jednej partii a inną gnoił?Ja do czasu jak zacząłeś wypisywać jakieś dziwne rzeczy na jego temat to nie miałem pojęcia z jakiej partii on jest i mnie to nie interesowało a liczyło się tylko to co robi dla naszego klubu.
To że wyszło jakim jesteś farbowanym lisem to tylko efekt tego że zabolało cię to jako partyjniaka, że ktoś po za Pisem( a bardziej -był z nami a już nie jest) ,robi coś - zwykłe partyjne życie.
Zamiast podawania jakiś liczb które rozumiem są zupełnie po za tą dyskusją(ale dawaj z nimi), to wytłumacz, czemu radny Olszówka Cię zdekonspirował na tym forum, jak na tym forum nie kopałeś pod nim dołków?Dostał jakiegoś olśnienia?, rzucił monetą?Przecież Cię w ogóle nie znał.Na szczęście nie wszyscy mają amnezję.I niestety mój drogi Wiślaku68 - nie wszyscy dadzą się nabrać na Twoją wiślackość.Ty nie jesteś Wiślak68 tylko Pis68,Takie masz priorytety - przykro mi.

A czy ja mam przyjemność odkrywania takich kwiatków?Nie mam - moje poglądy są znane tu i nigdy ich nie ukrywałem ale nigdy życiu bym takich numerów nie wykręcał.Dla mnie jak ktoś autentycznie robi coś dla Wisły to nie ma znaczenia czy jest z partii mi bliższej czy dalszej, czy odległej jak stąd do alfa centauri.

Kiedyś banowano na grube miesiące ludzi co na pytanie o sukcesy rządu(PO), wkleili link z oficjalnej strony gdzie były liczby i nikt nie negował tych liczb ale sam fakt wklejenia był powodem by wykopać taką osobę na kwartał, gdyby ktokolwiek okazał się członkiem PO to dostał by bana dożywotniego , niezależnie co pisał.
Nigdy za tym nie byłem, nie jestem i nie będę ale jest to śmieszne że jak wyszła rzecz jasna, że koleś który rozpływa się nad Pisem, jest jego członkiem, to są głosy by mnie zbanować że w ogóle śmiałem o tym napisać;)
Nie jest Ci wstyd że grałeś obiektywnego a jesteś partyjniakiem i nie przyszło Ci do głowy by to oznajmić?

Mam nadzieje że mnie nie zbanują a tym bardziej ciebie wiślaka68(Pis68) ale moją jedyną intencją było to że jak ten koleś będzie się rozpływał nad zajebistością Pisu to pamiętajcie że jest to członek tej partii a jak w każdej partii - zachwalamy tylko swoje i gnoimy konkurencje.Tak samo jest w PO żeby było jasne i gdyby Pis68 był Po68 to też bym nie popuścił

Ogólnie z mojej strony koniec chyba że Pis68 odniesie się do zarzutów - czemu zgrywał obiektywnego obserwatora nie informując że 'płaci składki' pewnej partii i czemu atakował osobę, będącą w jego partii ale do czasu
No i czekam na rozszyfrowanie numerków, mam nadzieje będących w temacie;) a nawet jeśli nie będą w temacie to z chęcią poznam własne wpisy z lat poprzednich.Domyślam się że nie będę się ich musiał ich wstydzić(choć to różnie bywa;).Na pewno nie ze wszystkiego jestem dumny ale poproszę o konkret to się odniosę.

ps a tak na prawdę to mnie w tym temacie nie ma;)

Marszałek 06.07.2011 09:59

A Wy dalej w tej archeologii tkwicie. Przecież wszystko już zostało napisane, powiedziane i gezena obecnych wydarzeń jest znana. Pewnie,że są tacy, którzy uważają,że przeszłość nie ma wpływu na terażniejszość i przyszłóść,no ale to dziwny przypadek ludzi, i rozmowa z nimi nie ma sensu. Ich problem, nawracać nie ma potrzeby,bo jak ktoś nie kojarzy tak prostych rzeczy, to może mieć problemy z rozumieniem czegokolwiek. Lepiej skupić się na czymś konstruktywnym.

Wykwint intelektulany made in poland. Maszyniści strajkują, rzecz jasna w interesie podróżnych, i jak oznajmili ustami rzecznika, starali się to robić w godzinach najmniej kolidujących z potrzebami podróżnych. Strajk trwał od 7 do 9. Rzeczywiście najlepsza pora na strajk. Co o tym sądzicie.

Druga ciakwostka. XXI wiek a tymczasem, http://www.rp.pl/artykul/2,683353-Kr...-lotnisko.html
Znaczy tam ciekawostka, to norma.

I na koniec obserwacja własna. Gdy ktoś dwa dni temu ktoś jechał w kierunku Myślenic to mocno się musiał zdziwić. Ten co się jeszcze dziwi. Przed Mogilanami, zwężenie. Powód, panowie wyłączyli jedne pas ruchu gdzie ustawili sprzęt do montażu bramki pobierającej opłaty. Pomijam to,że kilka dni po terminie, ale ciekawą pore sobie wymyślili,środek dnia. Stanie od Libertowa do Mogilan. Bravo. Brame założyli w kilka godzin.

Jakiś czas temu,no będzie z kilka lat, przestałem się czemukolwiek dziwć, bo musiałbym łazić wiecznie zdziwiony. I dobrze,bo do dziś po tych kilku wiadomościach, które wyżej przytoczyłem musiałbym dochodzić do siebie.

martin_6 06.07.2011 10:03

A Kamiński to już oficjalnie idzie do PO? Bo dziś w PE tak słodził Tuskowi, tak go bronił przed Ziobrą, jakby był rzecznikiem rządu :>

orzeu 06.07.2011 11:36

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...zginela__.html

Zdjecia do artykulu i podpisy pod nimi :rotfl:
Propaganda juz tak nisko upadla? Ci ktorzy tworza te teksty musza miec swoich czytelnikow za totalnych debili i wrecz gardzic nimi.

flamengista 06.07.2011 11:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1122033)

Propaganda juz tak nisko upadla? Ci ktorzy tworza te teksty musza miec swoich czytelnikow za totalnych debili i wrecz gardzic nimi.

Różnie można to interpretować. Na przykład tak, że nasz premier jest za miękki na męża stanu, bo na każdy przejaw krytyki reaguje bardzo emocjonalnie.

Dla mnie Tusk zachował się w tej sytuacji kuriozalnie. Od tego jest opozycja, żeby krytykować rządzących. Również w Parlamencie Europejskim.

wiślak 86 06.07.2011 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1121675)
piękna klisza :-D

pozwolisz, że zamienię miejscami mohera z kolesiem wyprowadzającym psa ale nie sprzątającym i też latającym pod krzyż?

miód malina, Twoje uogólnienia.
Nawet jesli znasz taką osobę (a napiszesz, że oczywiście i to nie jedną, internet wszystko wchłonie :-) ) to wyciąganie wniosków wobec ogółu jest błedem logicznym. Odpowiednie dać rzeczy słowo.
PS. A o takich moherach słyszałeś?

http://www.youtube.com/watch?v=HMrwEO_YRt8

oczywiście bez najmniejszego problemu możemy te dwie osoby zamienić.
Problem tkwi w czymś innym. Dla Ciebie i kolegi Dona patriotyzm to wielkie manifestacje, czczenie świąt państwowych itd. i oczywiście zgadzam się z tym ale, patriotyzm to postawa człwieka każdego dnia a nie tylko od święta. bo co idę zawiesić flagę na 11 listopada a juz 13 zapominam o tym że trzeba posprzątać wspomniane wcześniej gówno z chodnika? chyba nie o to chodzi.

Don nie chcę być brutalny w tym co napiszę ale chyba nie znasz możliwości armii polskiej i rosyjskiej. w obecnym układzie same wojska umieszczone w Obwodzie Kaliningradzkim przeszłyby przez Polskę jak pielgrzymka do Częstochowy. Brutalne ale prawdziwe i sądzę że nie masz co do tego wątpliwości. Sąsiad nad Tobą napisał aby nie uogólniać więc skąd wiesz czy włąśnie ten koleś w sweterku nie złapie za broń a ten zapijaczony będzie leżał w rowie?

Wróćmy jednak do rzeczywistości. W okresie demokracji jaki niewątpliwie mamy w Polsce postawy patriotyczne (czy określenie kogoś patriotą) ma inny wydźwięk niż w latach wojny bo chyba nikomu nie każecie alakowac Ukrainy aby oddała Lwów? Ta postawa przejawia się w życiu codziennym. Kolejny przykład? proszę bardzo.
Wolontariusze pracujący w hospicjach, szpitalach domach pomocy. I kto tam taki pracuje? Otóż właśnie faceci z wymalowanymi paznokciami, długowłose pazie, a nierzadko więźniowie. I co ich mogę nazwać patriotami czy nie?

Bóg Trybun (objawion) 06.07.2011 12:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1122076)
Problem tkwi w czymś innym. Dla Ciebie i kolegi Dona patriotyzm to wielkie manifestacje, czczenie świąt państwowych itd. i oczywiście zgadzam się z tym ale, patriotyzm to postawa człwieka każdego dnia a nie tylko od święta. bo co idę zawiesić flagę na 11 listopada a juz 13 zapominam o tym że trzeba posprzątać wspomniane wcześniej gówno z chodnika? chyba nie o to chodzi.

Siedzisz w mojej głowie? Czy robisz za Wielkiego Brata?

Drozd 06.07.2011 14:04

To taka natrętna przypadłość młodych wykształconych. Powie ci taki co myślisz, a jak mu odpowiesz że wcale nie to stwierdzi że kłamiesz i każe ci udowodnić :).

Obywatelu czy jesteś pewny że nie jesteś członkiem PO :rotfl:

"Do lubuskiej PO zapisywano ludzi bez ich wiedzy. Śledztwo w tej sprawie wszczęła prokuratura. - Takiej afery w Platformie jeszcze nie było. Sami jesteśmy zszokowani jej skalą – mówi jeden z wysoko postawionych członków tamtejszej Platformy. W regionie wykreślono już z list członków 170 osób."

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/blysk...wiadomosc.html

------------------------
Co tam raport o drogach, był przecież zakład z bycia stroną którego humanitarnie zrezygnowałem :). Dobrze by było gdyby obrońcy cudaka zaświecili oczami, może to wpłynie katalizująco na procesy które powinny zachodzić w istocie szarej.

------------------------
Cytat:

...

Tobie się wydaje że jak nie robisz wokół siebie syfu to już jesteś patriota, a to może jedynie świadczyć o poziomie kultury. Patriotyzm czy to w czasie wojny czy w przerwach między nimi polega na działaniu dążącym do umocnienia pozycji Polski i Polaków w relacjach z innymi narodami. Każde działanie spełniające ten warunek jest patriotyczne. Niektórzy zadowolą się posprzątaniem po swoim psie, żeby gość z zagranicy nie wdepnął i nie złorzeczył na Polskę. Bardo chwalebne, ale polskiej pozycji raczej nie umocni. Natomiast upamiętnianie i okazywanie wdzięczności ludziom którzy w interesie Polski poświęcali swoje prywatne interesy pokazuje dziś żyjącym, że taka postawa to dobry wybór. Bo o wartości życia człowieka stanowi nie tylko stan konta, ale także pamięć i wdzięczność potomnych.

dulli78 06.07.2011 16:31

Cytat:

Problem tkwi w czymś innym. Dla Ciebie i kolegi Dona patriotyzm to wielkie manifestacje, czczenie świąt państwowych itd. i oczywiście zgadzam się z tym ale, patriotyzm to postawa człwieka każdego dnia a nie tylko od święta. bo co idę zawiesić flagę na 11 listopada a juz 13 zapominam o tym że trzeba posprzątać wspomniane wcześniej gówno z chodnika? chyba nie o to chodzi (...)
Wróćmy jednak do rzeczywistości. W okresie demokracji jaki niewątpliwie mamy w Polsce postawy patriotyczne (czy określenie kogoś patriotą) ma inny wydźwięk niż w latach wojny bo chyba nikomu nie każecie alakowac Ukrainy aby oddała Lwów? Ta postawa przejawia się w życiu codziennym. Kolejny przykład? proszę bardzo.
Wolontariusze pracujący w hospicjach, szpitalach domach pomocy. I kto tam taki pracuje? Otóż właśnie faceci z wymalowanymi paznokciami, długowłose pazie, a nierzadko więźniowie. I co ich mogę nazwać patriotami czy nie?

Chyba mylą ci się pojęcia. Co innego to patriotyzm a co innego działalność charytatywna czy społeczna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm
To, że ktoś pomaga np. biednym dzieciom albo sprząta psie kupy wcale nie musi od razu oznaczać, że kocha Polskę.

wiślak 86 06.07.2011 18:13

Drozd nie ma szans abyś mnie wciągnął w dyskusje ze sobą z jednego powodu ja wiem że do swoich racji Ciebie nie przekonam. zresztą w odpowiedzi dulliemu zawarłem chyba wszystko.

PS. nie rozumiem jednego co to oznacza młody wykształcony? bo coś mi się wydaje że nabiera to określenie coraz bardziej negatywnego wydźwięku właśnie przez takie osoby jak Ty. Co w tym złego że studiuję? Powiedz czy w PiSie nie ma ludzi z wyższym wykształceniem i w dodatku młodych? Używasz go myśląc że kogoś obrazisz? wręcz przeciwnie.

dulli- coś mi się wydaje że nie przeczytałeś tej definicji
,za linkiem: Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste,często także gotowością do poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia oraz pracy dla jej dobra.

i jeszcze jeden: Patriotyzm oznacza także postawę prospołeczną przejawiającą się również w pozytywnym działaniu na rzecz rozwoju swojej lokalnej społeczności w różnego rodzaju przedsięwzięciach o charakterze kulturalnym, politycznym i społecznym; uczestnictwo w wyborach, świadomą postawą obywatelską.

Czy praca w szpitalu jest dla dobra Polski? tak. bo jeżeli ktoś to robi z pobudek czysto społecznych i w duchu oddania swojego czasu dla Polski to jest to patriota.
owszem są osoby które robią to dla siebie aby wpisać w CV.
Zresztą podobnie na wojnie ten kto wspiera daną armię bronią wcale nie musi być patriotą a ten co w niej walczy w cale nie musi myśleć o kraju.

orzeu 06.07.2011 18:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1122043)
Różnie można to interpretować. Na przykład tak, że nasz premier jest za miękki na męża stanu, bo na każdy przejaw krytyki reaguje bardzo emocjonalnie.

Dla mnie Tusk zachował się w tej sytuacji kuriozalnie. Od tego jest opozycja, żeby krytykować rządzących. Również w Parlamencie Europejskim.

Ja obstawiam raczej zdjecie przypadkiem wylowione sposord paru godzin debaty. Agresywny, w....iony Ziobro i zalamany jego zachowaniem Tusk, taki byl przekaz z tych fotek.

Wojtas 06.07.2011 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1122033)

Jak zwykle Gówno Prawda wie wszytsko najlepiej .Załosni manipulatorzy.Szkoda mi by bylo tyłka takim śći**wem wycierać.

dulli78 06.07.2011 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1122356)
dulli- coś mi się wydaje że nie przeczytałeś tej definicji
,za linkiem: Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste,często także gotowością do poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia oraz pracy dla jej dobra.

i jeszcze jeden: Patriotyzm oznacza także postawę prospołeczną przejawiającą się również w pozytywnym działaniu na rzecz rozwoju swojej lokalnej społeczności w różnego rodzaju przedsięwzięciach o charakterze kulturalnym, politycznym i społecznym; uczestnictwo w wyborach, świadomą postawą obywatelską.

Czy praca w szpitalu jest dla dobra Polski? tak. bo jeżeli ktoś to robi z pobudek czysto społecznych i w duchu oddania swojego czasu dla Polski to jest to patriota.
owszem są osoby które robią to dla siebie aby wpisać w CV.
Zresztą podobnie na wojnie ten kto wspiera daną armię bronią wcale nie musi być patriotą a ten co w niej walczy w cale nie musi myśleć o kraju.

O to mi chodziło - działalność prospołeczna czy charytatywna może być jednym z elementów postawy patriotycznej. Nie musi. To tylko jedna z cech patriotyzmu i to wcale nie najważniejsza. Przyjmując takie założenie jak ty to każdy jest oddany ojczyźnie bo coś robi i płaci podatki. A tak nie jest - obecnie większość ma gdzieś nasz kraj. Nie szanuje symboli, tradycji, ważnych postaci dla naszej historii, nie zna w całości hymnu narodowego, wywieszanie flagi Polski uważa za obciach.

Drozd 06.07.2011 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1122356)
Drozd nie ma szans abyś mnie wciągnął w dyskusje ze sobą z jednego powodu ja wiem że do swoich racji Ciebie nie przekonam. .

Ale tu nie ma nad czym dyskutować, jeżeli dla Ciebie najbardziej pożądaną formą patriotyzmu jest sprzątanie psich kup,albo praca w szpitalu, to co ja Ci poradzę.

Bo określenie "młody wykształcony" jest dla mnie synonimem prostaka, który jest wykształcony tylko z nazwy, czego nie potwierdza swoim zachowaniem. Patrz imć Dominik T niedościgniony wzór dla wszystkich "młodych wykształconych"

wiślak 86 06.07.2011 20:21

Tak właśnie dla mnie praca w szpitalu o której tutaj mówimy podjęta z miłości do kraju jest większym objawem patriotyzmu niż występowanie na przemarszach.
Co nie oznacza że jedno musi wykluczać drugie.

Każdy ma swoje podejście do tej sprawy: dla jednych to przygotowywanie się cały czas do wojny z potencjalnym wrogiem dla innych służenie państwu w jego strukturach a jeszcze dla innych pomoc społeczna.

Glazik 06.07.2011 20:32

Qrw* co te pajace wstydu zwyklemu Polakowi robia...

TYle mam do powiedzenia jesli chodzi o polityke na dzisiejszy dzien..

Ortas 07.07.2011 09:10

Cytat:

Rząd, który chce szybko załatać lukę w ustawie o dostępie do informacji publicznej, by nie przegrać sprawy przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości, niespodziewanie wprowadził do nowelizacji dodatkowe kontrowersyjne zapisy.
W projekcie MSWiA pojawiły się nowe ograniczenia informacji, które obejmą m.in. stanowiska, opinie, instrukcje lub analizy w procesie komercjalizacji czy prywatyzacji mienia Skarbu Państwa lub gmin, a także postępowań przed sądami, trybunałami i innymi organami orzekającymi, z udziałem Rzeczypospolitej Polskiej, Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Ograniczeniom podlegać będą także instrukcje negocjacyjne na arenie międzynarodowej.
Utajnienie będzie trwało do czasu dokonania ostatecznego rozstrzygnięcia np. prawomocnego wyroku sądu czy zawarcia umowy międzynarodowej. Projektodawca powołuje się „na ochronę porządku publicznego, bezpieczeństwa lub ważnego interesu gospodarczego państwa". Według autorów projektu interes Skarbu Państwa traci na tym, że jego stanowisko jest jawne w pozycji negocjacyjnej.
– Jesteśmy kompletnie zaskoczeni. Ograniczenia do projektu wprowadzono w ostatniej chwili, bez konsultacji z organizacjami pozarządowymi – mówi Krzysztof Izdebski, pełnomocnik Stowarzyszenia Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich. I dodaje zbulwersowany: – Nowelizacja miała dotyczyć zupełnie innych obszarów, jest niezgodna z przyjętymi dwa miesiące wcześniej założeniami.
Tymczasem nowelizacja ma zostać uchwalona jeszcze przed wakacjami, w trybie pilnym. A to oznacza, że projekt w Sejmie będzie głosowany, a nie konsultowany.
Według organizacji pozarządowych zapisy, które zamierza wprowadzić rząd, są niezgodne z konstytucją. Wskazują, że ograniczenie prawa do informacji publicznej może nastąpić wyłącznie ze względu na ochronę wolności i praw innych osób i podmiotów gospodarczych oraz ochronę porządku publicznego, bezpieczeństwa lub ważnego interesu gospodarczego państwa.
– Rozwiązanie przyjęte przez rząd wzbudza poważne wątpliwości co do deklaracji otwartości i przejrzystości obecnego rządu – komentuje Krzysztof Izdebski.
Kilka tygodni temu Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich poprosiło Kancelarię Premiera oraz MSWiA o informacje na temat procesu legislacyjnego tego projektu. Informacji nie otrzymali. – Dzisiaj złożyliśmy skargę do sądu administracyjnego na bezczynność urzędników – mówi Izdebski.
Zmianami w projekcie, które mają ograniczyć dostęp do informacji publicznych, zaskoczony jest dr Grzegorz Sibiga, prawnik z Instytutu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk, który dla MSWiA konsultował kierunek zmian w tym właśnie projekcie.
– Zostały wprowadzone w ostatniej chwili, rzeczywiście nowelizacja nie tego miała dotyczyć, a kontrowersyjny art. 5a pojawił się już po przyjęciu założeń – przyznaje dr Sibiga.
Prawnik ocenia, że rząd wprowadza w ten sposób „nowy rodzaj tajności".
– W standardach międzynarodowych rozgranicza się ograniczenia bezwzględne i względne, które należy stosować w zależności od konkretnej sprawy. Tu rząd poszedł o krok za daleko – uważa dr Sibiga.
Trzy tygodnie temu premier Donald Tusk przegrał sprawę kasacyjną przed Naczelnym Sądem Administracyjnym. Chodziło o odmowę ujawnienia jego polecenia rozpoczynającego działanie tzw. tarczy antykorupcyjnej.
Rzeczpospolita
http://www.rp.pl/artykul/684202-Rzad...e-procesy.html

Drozd 07.07.2011 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ortas (Post 1122584)

Zgodnie ze starą wizją Michnika. Szary obywatel nie musi, a nawet nie powinien wiedzieć co robią namaszczeni do sprawowania władzy. Nowe obostrzenia potrzebne na gwałt bo jakby co to można zawsze postraszyć prokuratorem za"ujawnienia tajemnicy". Tak jak to się dzieje z "Białą księgą Macierewicza". Popieracze cudaka czy już wam spadły łuski z oczu?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Glazik (Post 1122445)
Qrw* co te pajace wstydu zwyklemu Polakowi robia...

TYle mam do powiedzenia jesli chodzi o polityke na dzisiejszy dzien..

Mówisz o truskawkach którymi częstował cudak, czy o kilku zdaniach prawdy których tenże nie planował usłyszeć, a tu klops.

wiślak 86 07.07.2011 11:57

Drozd daj już ....a spokój. teraz Ci truskawki nie pasują? to może mieli ziemniaki albo marchewkę rozdawać??

a co do wypowiedzi pseudoprawnika Ziobry to niech on faktycznie lepiej się za angielski weźmie a nie za gwiazdorstwo!! załatwianie spraw wewnętrznych Polski na forum Europy to kretyństwo. Zamiast stać w jednym szeregu to się musiał wypuścić.

Ortas 07.07.2011 12:49

Warto posłuchac:

http://www.radiownet.pl/publikacje/d...dac-a-sadowski

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl