Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Vuko 17.06.2026 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1665015)
Tak na dobrą sprawę to do zamknięcia kadry potrzebujemy dobrego bramkarza, środkowego obrońcę, ofensywnego pomocnika, prawego pomocnika i napastnika. 5 transferów dobrej jakości, tak jak obiecał Królewski i myślę, że jest szansa spora na powalczenie o pierwszą ósemkę.

Przede wszystkim potrzebujemy defensywnego pomocnika.

For_FuN_ 17.06.2026 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665014)
Wisła nie miała i nie ma pierwszoligowego składu. Wisła była Ekstraklasowym klubem w 1 Lidze.

Oderwanie od rzeczywistości ma swoje granice. Już słuchałem analizy naszego składu przez ludzi występujących mediach i słusznie nas wskazują jako kandydata do spadku. Z mojej perspektywy(stałego oglądacza Ekstraklasy) mamy zaledwie kilku piłkarzy na ten poziom, co jest smutne patrząc jakie środki były przepalone przez 4 lata. Dla przypomnienia, w ostatnich latach były kluby, które zmiotły pierwszoligowych rywali w drodze po awans i potem z hukiem spadały. Taka jest przepaść między pierwszą ligą, a Ekstraklasą. Nie będzie to widocznie w jednym spotkaniu, ale będzie widoczne na przestrzeni całego sezonu. Miedź w sezonie 2021/2022 zdobyła 77 punktów, a potem wiadomo co wydarzyło się w najwyższej klasie rozgrywkowej. Też finansowo kluby z elity odjechały, bo teraz widzę tutaj u niektórych szok, że jakiś tam klubik wydał 1 mln lub 1,5 mln euro na transfer jednego piłkarza.

sandomingo 17.06.2026 15:56

Najpilniej potrzebujemy właśnie środkowego defensywnego pomocnika, który zrobi różnice w środku pola oraz napastnika, bo data powrotu Rodado to wielką niewiadoma.
Wbrew opiniom, przepraszam Faktom, środek pola w osobach Igbekeme i Dudy zostanie w ekstraklasie po prostu zjedzony.

As 17.06.2026 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vuko (Post 1665020)
Przede wszystkim potrzebujemy defensywnego pomocnika.

Ja jestem ciekawy Staszaka. Juz zanim go oddalismy do Lecce to wygladal na ogarnietego.

W Lecce gral wszystko od deski do deski na defensywnym i wlasciwie odkad przyszedl do nich to poprawily sie ich wyniki. W wywiadzie z Karczem mowil, ze bardzo poprawil sie w defensywie.

Pewnie okaze sie na obozie ale moze byc tak, ze mamy juz defensywnego pomocnika w klubie.

Drozd 17.06.2026 17:39

A ta Ekstraklasa to jaki niby poziom? Od dawna wiadomo, że kiedy będzie więcej miejsca to będzie nam łatwiej, a autobusów w polu karnym na pewno będzie mniej.

Kluczowa będzie głowa, jeżeli sztab zbuduje w zespole pewność i potwierdzi to obraz gry to pójdziemy ostro w górę jeżeli chodzi o możliwości.

Przydało by się żeby ktoś nauczył się strzelić celnie z 20 metrów 3/6 prób, a nie 1/10 tak jak teraz.

Arked 17.06.2026 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1665026)
Oderwanie od rzeczywistości ma swoje granice. Już słuchałem analizy naszego składu przez ludzi występujących mediach i słusznie nas wskazują jako kandydata do spadku. Z mojej perspektywy(stałego oglądacza Ekstraklasy) mamy zaledwie kilku piłkarzy na ten poziom, co jest smutne patrząc jakie środki były przepalone przez 4 lata. Dla przypomnienia, w ostatnich latach były kluby, które zmiotły pierwszoligowych rywali w drodze po awans i potem z hukiem spadały. Taka jest przepaść między pierwszą ligą, a Ekstraklasą. Nie będzie to widocznie w jednym spotkaniu, ale będzie widoczne na przestrzeni całego sezonu. Miedź w sezonie 2021/2022 zdobyła 77 punktów, a potem wiadomo co wydarzyło się w najwyższej klasie rozgrywkowej. Też finansowo kluby z elity odjechały, bo teraz widzę tutaj u niektórych szok, że jakiś tam klubik wydał 1 mln lub 1,5 mln euro na transfer jednego piłkarza.

Oderwaniem od rzeczywistości jest typowanie Wisły do spadku. Wisła może spaść tak samo jak prawie każdy inny klub, bo to jest Ekstraklasa. Ale żadnym głównym kandydatem do tego nie będziemy. Problem z tymi ekspertami od Ekstraklasy jest często taki, że marne mają pojęcie o 1 Lidze i samej Wiśle.

Z drużyn, które awansowały z 1 ligi za okresu naszego tam pobytu, nikt nie grał na takim poziomie jak Wisła. Punktowanie to nie wszystko. Niektóre kluby wręcz do Ekstraklasy się wtoczyły, np GKS który mimo to teraz zagra w pucharach.

Owszem, są kluby bogatsze, które w przeciwieństwie do nas mogą robić gotówkowe transfery co zwiększa im pole wyboru zawodników oraz mogą kupować zawodników młodszych. Nie jest to jednak różnica, która może za nas zrobić kandydata do spadku. Widzisz efekt tego "finansowego odjeżdżania" w tabeli, gdzie do pucharów awansują Górnik i GKS?

Karherop 18.06.2026 07:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1665026)

Akurat ludzie występujący w mediach co najwyzej udaja że sie na czyms znaja. Chocby nawet kwestia Wieczystej - gdzie im do rozmachu Korony czy Pogoni, a pompuja Kwoetnia na drugiego Dobrzyckiego.

Np taki Rokuszewski, niby wiedza ogromna, a jak przychodzi co do czego to zdarzalo mu sie nawet nie wytypować poprawnego rozstrzygnięcia 1 (jednego) spotkania w kolejce na 9 możliwych. Ekspert ekstraklasy!

Motor dwa lata pod rzad typownany do spadku. Efekt 7 i 12 miejsce
Plock typowany do miejsca 18 - efekt 1 i 8 miejscem po rundzie i sezonie.

azor 18.06.2026 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665050)

Np taki Rokuszewski, niby wiedza ogromna, a jak przychodzi co do czego to zdarzalo mu sie nawet nie wytypować poprawnego rozstrzygnięcia 1 (jednego) spotkania w kolejce na 9 możliwych. Ekspert ekstraklasy!

Motor dwa lata pod rzad typownany do spadku. Efekt 7 i 12 miejsce
Plock typowany do miejsca 18 - efekt 1 i 8 miejscem po rundzie i sezonie.

Typowanie meczów jako kryterium eksperckości? Kretyński argument, zwłaszcza przy ekstraklasie, która jest zwyczajnie słaba i nieprzewidywalna.

Arked 18.06.2026 09:31

Przede wszystkim jak ktoś jest ekspertem od Ekstraklasy to nie ma prawa wiedzieć nic o 1 Lidze, bo nie da się oglądać obu lig na raz. I sami to przyznawali w tych materiałach które widziałem. Oni dosłownie nie znają naszych piłkarzy. Nie wiedzą kto to jest.

Karherop 18.06.2026 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1665053)
Typowanie meczów jako kryterium eksperckości? Kretyński argument, zwłaszcza przy ekstraklasie, która jest zwyczajnie słaba i nieprzewidywalna.

A czy napisałem że to jedyne?

Jeslli ktos nie potrafi przewidzieć 1 wyniku w kolejce to poza nieprzewidywalnością ligi o czym to swiadczy?

Moze po prostu o tym o czym pisze @Arked przy czym częściej widzę postawę: nie znam sie, ale sie wypowiem

azor 18.06.2026 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665066)
A czy napisałem że to jedyne?

Jeslli ktos nie potrafi przewidzieć 1 wyniku w kolejce to poza nieprzewidywalnością ligi o czym to swiadczy?

Hmmmm...o niczym?

For_FuN_ 18.06.2026 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665030)
Oderwaniem od rzeczywistości jest typowanie Wisły do spadku. Wisła może spaść tak samo jak prawie każdy inny klub, bo to jest Ekstraklasa. Ale żadnym głównym kandydatem do tego nie będziemy.

Teraz mi podaj wyniki z ostatnich lat, czyli ile beniaminków awansowało i ile w następnym sezonie spadało. Podyskutujemy o faktach, bo to jest główny argument. Wiem, że piłką się nie interesujesz, ale sprawdź, sprawdź też ostatni sezon i czy przypadkiem Arka i Termalika nie spadły od razu :D. Wiem, że żyjesz bajdurzeniem o budżecie 60-70 mln zł(co jest totalną bzdurą), ale popatrz na nasz skład i teraz mi wymień piłkarzy, którzy byli gwiazdami Iszej ligi na przestrzeni całego sezonu(żeby to się nie ograniczyło do dwóch nazwisk :D). Żeby myśleć o utrzymaniu trzeba mieć piłkarzy, którzy przerastali ligę i mówię tutaj o 10-12-13-14.

Arked 18.06.2026 21:52

For_FuN_, niespecjalnie mnie obchodzą inne beniaminki bo żaden z nich nie był podobny do obecnej Wisły. Arka i Termalica w sezonie, w którym nas wyprzedziły były gorszymi drużynami niż Wisła w większości aspektów. GKS zresztą również. Mamy wystarczająco dobrych piłkarzy, żeby z powodzeniem grać w Ekstraklasie, a pewnie będziemy mieć jeszcze kilku dodatkowych do końca okna. Klucz leży gdzie indziej, niż w wysokim budżecie. Przygotowanie fizyczne, taktyczne, spójność i dopasowanie zawodników, kolektyw itd. Oczywiście w dłuższej perspektywie czasu nasze możliwości transferowe będą musiały być większe, żeby walczyć z najlepszymi. Ale póki co mówimy TYLKO o spokojnym ligowym bycie. Wisłę absolutnie stać na to już w tym momencie.

azor 18.06.2026 22:02

Kamiński odchodzi z Pogoni - jako doświadczona opcja nr. 2 na bramce, to może nie najgorszy pomysł?

Arked 18.06.2026 22:22

Opcją nr 2 u nas na 100% Letkiewicz.

Karherop 19.06.2026 06:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665084)
Opcją nr 2 u nas na 100% Letkiewicz.

I co jak co, zasłużył na to.

azor 19.06.2026 07:19

Bezsensem jest trzymanie Letkiewicza jako 2. Albo 1 albo wypożyczenie.

emjot 19.06.2026 07:55

rzekomo Carbo zostaje
bo "chcą mu dać szansę sprawdzenia się w eksie"
transfery.info

choć podchodziłbym z dużą dozą rezerwy do takich newsów, bo goal z kolei pisał że w czwartek miał podpisać kontrakt ten Francuz z Belgii a tu... cisza :P

As 19.06.2026 08:06

Byc moze Francuz przyjechal i byla intencja zeby go podpisac ale mu cos wyszlo podczas badan.
Byc moze wrzucili go do dokladniejszego przebadania i sie wszystko opoznilo.

Karherop 19.06.2026 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1665088)
Byc moze Francuz przyjechal i byla intencja zeby go podpisac ale mu cos wyszlo podczas badan.
Byc moze wrzucili go do dokladniejszego przebadania i sie wszystko opoznilo.

Te wszystkie teorie spiskowe pojda do kosza jesli go po prostu przedstawia dzisiaj podczas otwarcia restauracji

A Carbo? Zostaje z biedy i sentymentu. Cóż wiecej dodac.

Arked 19.06.2026 11:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1665086)
Bezsensem jest trzymanie Letkiewicza jako 2. Albo 1 albo wypożyczenie.

Wypożyczenie tak, ale myślę, że u nas wcale nie zakładają z góry, że Letkiewicz walkę o 1 przegra.

stary dziad 19.06.2026 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665089)
A Carbo? Zostaje z biedy i sentymentu. Cóż wiecej dodac.

Tak, bieda to nasza podstawowa strategia transferowa...

Karherop 19.06.2026 12:10

Witamy Maxenca w Wiśle, oby został u nas skała nie do przejścia.

pepe72 19.06.2026 12:14

Maxence Maisonneuve dołącza do Białej Gwiazdy! 26-letni francuski obrońca związał się z Klubem umową do 2028 roku z możliwością przedłużenia o kolejny sezon. Witamy w Wiśle

https://x.com/WislaKrakowSA/status/2067928096481673578

Karherop 19.06.2026 13:33

Konia z rzędem temu kto wytypuje parę stoperów która wyjdzie na pierwszy mecz esa.

Wraz z bokami obrony to nasza najlepiej zabezpieczona pozycja. Pora na kolejne.

masada 19.06.2026 14:02

Fajnie, może nie cały skład, ale chociaż linię defensywną uda nam się zestawić z samych kuców :D
A poważnie wygląda na dobry ruch.

sandomingo 19.06.2026 14:24

Gość wygląda na ogóra, oby boisko zweryfikowało go pozytywnie.
Większość "kariery" to amatorskie ligi we Francji, 3 liga belgijska itp. Dodatkowo nie grzeszy szybkością.

Moim zdaniem jego max to pozycje nr 18-20 w drużynie. Zawodnik o poziom niżej niż Biedrzycki, Grujcic czy Kutwa.

Jeżeli te "wzmocnienia" mają tak wyglądać to lepiej faktycznie grajmy składem pierwszoligowym.
Powalczymy o spadek tak czy siak - ale przynajmniej dług się nie powiększy.

pepe72 19.06.2026 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1665096)
Konia z rzędem temu kto wytypuje parę stoperów która wyjdzie na pierwszy mecz esa.

Wraz z bokami obrony to nasza najlepiej zabezpieczona pozycja. Pora na kolejne.

Dziś obstawiałbym Biedrzycki-Grujcić

Szneka 19.06.2026 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1665100)
Gość wygląda na ogóra, oby boisko zweryfikowało go pozytywnie.
Większość "kariery" to amatorskie ligi we Francji, 3 liga belgijska itp. Dodatkowo nie grzeszy szybkością.

Moim zdaniem jego max to pozycje nr 18-20 w drużynie. Zawodnik o poziom niżej niż Biedrzycki, Grujcic czy Kutwa.

Jeżeli te "wzmocnienia" mają tak wyglądać to lepiej faktycznie grajmy składem pierwszoligowym.
Powalczymy o spadek tak czy siak - ale przynajmniej dług się nie powiększy.

Sandomingo, przyjacielu jeszcze gość nie kopnął piłki w naszych barwach a już jazda po nim? :D
Przypominam się z wygraną za typowanie sezonu- zerknij na priv

pepe72 19.06.2026 15:56

Lista kończących się kontraktów:
Kod:

1 Broda      (zakończony)
 5 Józek      (zakończony)
 6 Alan      (automat)
 8 Carbo
11 Nikaj      (zakończony)
12 James      (1+1)
18 Talar
22 Starzyński
25 Jaroch    (+6 miesięcy)
30 Wiśniewski (zakończony)
31 Cziczkan  (zakończony)
57 Kawała
75 Skrobański (rok w rezerwach)
80 Olejarka  (zakończony)
97 Biedrzycki (1+1)
99 Sanchez    (1+1)

Skrobański

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl