Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

TIR_DO_SŁUBIC 20.12.2018 23:05

Jak będzie konferencja po meczu to powinni ją zarzucić na telebimach.

max TS 20.12.2018 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1523564)
Jutro ma być konferencja i mają być na meczu. Jeśli to nie dojdzie do skutku to na 99% zapomnijmy o tym ;)

Wplaciles juz cos na akademie? Widzialem za na tt sie zakladales.

Karherop 20.12.2018 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1523564)
Jutro ma być konferencja i mają być na meczu. Jeśli to nie dojdzie do skutku to na 99% zapomnijmy o tym ;)

Ta konferencja jest jutro totalnie nierealna, jeśli w ogóle do niej dojdzie to w sobotę . Przynajmniej na logikę jak to chcą ogarnąć przylatując jutro do Krakowa o 16?

TIR_DO_SŁUBIC 20.12.2018 23:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1523567)
Ta konferencja jest jutro totalnie nierealna, jeśli w ogóle do niej dojdzie to w sobotę . Przynajmniej na logikę jak to chcą ogarnąć przylatując jutro do Krakowa o 16?

Myk samolotem na Balice, potem śmigłowcem na środek murawy. Na smyczy tygrys bengalski. Gość cały na biało.

cinekw 20.12.2018 23:18

Nie będzie żadnej konferencji, nikt nie zapowiadał konferencji, Pietrowski coś przebąkiwał tylko. Ly Vanna jest jak duch i nagle przyjdzie na konferencje? Do tego Pietrowski twierdzi, że Vanna chce działać z tylnego fotela..Jak już to może wybiorą prezesa i w przyszłym tygodniu coś zorganizują dla mediów

Jontek 20.12.2018 23:28

LOL, niektórzy tu już całkiem odlecieli, regan najbardziej. Konferencja w piątek to wymysł tego forum. W wywiadzie było info, że jest możliwa w piątek, ale równie dobrze może być później. I na to się zapowiada.

A co do czekania aż Vanna Ly wyjdzie na konferencję - powodzenia :D Facet jest nie do znalezienia w necie, unika mediów jak ognia, ale luz - kibice chcą to specjalnie dla nich wyjdzie z cienia i zacznie się udzielać :D Na ewentualnej konferencji spodziewajcie się kogoś innego. Vanna Ly jeśli w ogóle będzie to będzie tak skory do wywiadów i konferencji jak Cupiał. A raczej 10x mniej.

Konrad. 20.12.2018 23:42

Jontek dzięki za analizę osobowości Vanna Ly. Jakbyś mógł jeszcze napisać: jego ulubiony kolor, czego pragnie , czego się boi i ogólnie jakim jest facetem?

VanBasten 20.12.2018 23:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jean_meslier (Post 1523514)
@VanBasten Szum informacyjny, a nie wiedza powszechna. To plotka kolportowana przez wiarygodnych dziennikarzy tych samych, którzy twierdzili 2 dni temu, że Wisłę SA przejmuje City Football Group. Majchrowski i Mietta zapewniam Cię, że umowy nie widzieli. Towarzystwo ogłosiło wyraźnie, że całość umowy jest objęta ścisłą klauzulą poufności, więc plotka ta nie bazuje na oficjalnych komunikatach. 100 mln czego? Kasztanów czy kamieni? I ciekawe jak to obliczyłeś? Wisła Kraków SA nie posiada praktycznie żadnego mienia. Jedyną wartością są piłkarze, a Ci mogą w ciągu dwóch tygodni rozwiązać kontrakty. Długi wg najwiarygodniejszych źródeł wynoszą 80 mln złotych. Przypomnę, że najlepszy piłkarz Wisły Carlitos został sprzedany za ledwie 2 mln złotych. Gdyby ktoś kupił Wisłe SA za 100 mln zł i liczył na zwrot kapitału w ciągu 10 lat to musiałby zarabiać na niej 10 mln złotych rocznie na czysto i to nic nie inwestując przez ten okres. A gdzie kapitał na prowadzenie prowadzenie biznesu, na tworzenie corocznego budżetu? Chyba nie wiesz o czym piszesz. Potencjał kibicowski ledwie kilkanaście tysięcy kibiców. Wpływy z reklam, transmisji? To gra o sumie zerowej. Żeby jeden klub zarobił, drugi musi nie zarobić. 20 lat rządów Cupiała i jak widać niektórzy nadal nie zrozumieli, że piłka nożna to słaby biznes dla właścicieli klubów poza kilkoma kluczowymi na świecie drużynami, a pompowanie kasy najszybszą drogą do bankructwa. Czekając na Godota - ciąg dalszy...

Rozumiem , że Ty też tej umowy nie widziałeś ale wiesz ..... Ja się opieram przynajmniej na tym co słyszę od ludzi którzy byli bliżej tego wszystkiego .Może oni wprowadzają nas w błąd , tego nie wiem ale czegoś muszę się trzymać . Ty się trzymasz tylko swojej teorii spiskowej i nie masz na jej potwierdzenie żadnych dowodów ....ale przecież i tak masz rację . To się nazywa paranoja .
A co do ceny za Wisłę to nic nie obliczałem po prostu rzuciłem przykładową kwotą dla zobrazowania różnicy jaka jest przy zakupie klubu z długami i klubu który miałby stabilną sytuację finansową . Ale widzę że Ty tego nie zrozumiałeś i oczekiwałeś od razu całego biznesplanu i szczegółowych wyliczeń .
Natomiast to co piszesz o Wisle to rzeczywiście prawda i tez to powtarzam : Wisłą aktualnie nie ma nic ! Tylko karty piłkarzy . Dlatego też nie wiele ryzykuje bo albo nowy właściciel spłaci te długi i dostaniemy licencje albo nie będzie właścicielem i skończymy w IV lidzę . Aha ....no tak ,przecież nie widziałem umowy ....może nie ma takiej klauzuli ...To w takim razie jeśli jej nie ma i nie będzie musiał robić przelewu a i tak kupi Wisłę to super .....wylądujemy w IV lidze z nowym właścicielem . Widzisz w tym jakiś sens bo ja za grosz .

.

paralaksa 20.12.2018 23:51

Jak Wy chcecie jutro konferencje skoro azjata (ktory bawi sie w czlowieka widmo) bedzie w krk dopiero po 16? :D

Jontek 20.12.2018 23:56

Cytat:

Jontek dzięki za analizę osobowości Vanna Ly. Jakbyś mógł jeszcze napisać: jego ulubiony kolor, czego pragnie , czego się boi i ogólnie jakim jest facetem?
Różowy. Miłości. Myszy. Miłym.

Cytat:

Jak Wy chcecie jutro konferencje skoro azjata (ktory bawi sie w czlowieka widmo) bedzie w krk dopiero po 16?
Nie wytłumaczysz ;) Jutro czeka nas pierwszy przedwczesny pęk dup na forum, bo nie będzie urojonej konferencji. I co lepsze, to będzie ich ostateczny dowód, że to wszystko to bujda.

Konrad. 21.12.2018 00:03

Cytat:

Nie wytłumaczysz Jutro czeka nas pierwszy przedwczesny pęk dup na forum, bo nie będzie urojonej konferencji. I co lepsze, to będzie ich ostateczny dowód, że to wszystko to bujda
Oto wszystkie komunikaty i oświadczenia jakie wydaly te gigantyczne konsorcja które nas przejęły:

--

Możesz mi zaznaczyć fragment o tym, że planują konferencję?

Że właściciel przylatuje jutro o 16?

-----

....a, oni nawet nie udają poważnych. Zadnych komunikatów, nic. A i tak są ludzie, którzy wierzą ze to wszystkie na poważnie...

Jontek 21.12.2018 00:06

Idź Konrad spać, bo moduł czytania ze zrozumieniem i tak już u ciebie zasnął ;)

Gilbert Azory 21.12.2018 00:08

Dobra. Wróciłem po latach i widzę jeden wielki syf. Żegnam szanowne forum ekspertów. Tych za i przeciw. To była na prawdę piękna lektura przez ostatnie dwa dni. A teraz powiem wam co ja robię jak nie mam na coś wpływu. Nic.

paralaksa 21.12.2018 00:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1523578)
Oto wszystkie komunikaty i oświadczenia jakie wydaly te gigantyczne konsorcja które nas przejęły:

--

Możesz mi zaznaczyć fragment o tym, że planują konferencję?

Że właściciel przylatuje jutro o 16?

-----

....a, oni nawet nie udają poważnych. Zadnych komunikatów, nic. A i tak są ludzie, którzy wierzą ze to wszystkie na poważnie...

A czy Cupial wydawal jakiekolwiek komunikaty? :)

Vanna Ly wydaje sie byc osoba powazna, zweryfikowana przez Cuipiala i taka, na ktora media nie moga wyszukac haka.
Gorsza sytuacja w przypadku blaznow tj. Pana Szweda i Pietra. Wyglada na to ze chca zakosztowac zycia na cudzy koszt.

jean_meslier 21.12.2018 00:40

@VanBasten To Ty postawiłeś tezę, że taka klauzula istnieje, więc na Tobie spoczywa obowiązek udowodnienia tego. Nie rozumiesz podstawowych zasad logiki. Wg oficjalnych informacji tj komunikatu TS Wisła, a nie plotek, takiej klauzuli nie ma. Zarząd odpowiada swoim majątkiem za zobowiązania spółki oraz może ponieść odpowiedzialność karną za niezgłoszenie w odpowiednim czasie wniosku o upadłość. Tylko to jest wystarczającym powodem do "znalezienia inwestora". Pytania czy były poręcznia TS dla SA też są zasadne. Jeśli nowy "inwestor" nie podoła to w przypadku upadłości spółki grozi nie 4 liga, tylko likwidacja SA przez Sąd. Wtedy ktoś może wjechać na białym koniu, żeby reaktywować klub piłkarski, wystartować na cudzej licencji, ale już bez długów.

Matios98 21.12.2018 00:41

Swoją drogą ciekawi mnie ile osób na tym forum to fani Jadczaka, bo ten sam Jadczak co jeszcze chyba wczoraj pisał "oby tylko nowego właściciela nie odstraszyli kibole Wisły i Widzewa, którzy chcą palić flagi na meczu", a teraz nawija tak
https://eurosport.tvn24.pl/pilka-noz...je,893995.html

lukaszsz86 21.12.2018 00:54

jadczak taki wielki dziennikarz śledczy a o Vanne pyta ludzi w Kambodży jak on tam może był ze 2 razy na wakacjach

seta 21.12.2018 01:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubad99 (Post 1523375)
Niejaka Olga Dukat która pracowała w Wiśle przez jakiś czas, pracuje obecnie w jego firmie w Kambodży, no chyba że zbieżność nazwisk z naszym byłym Vice.

Imię się zgadza, nazwisko już nie, i tak pracowała w Wiśle i pracuje u niego.

Yggdrasil 21.12.2018 01:22

Słuchajcie.. to oczywiście tak jak 99,9% rzeczy tu pisanych tylko totalne spekulacje, zabawa wyobraźnią itp..
Ale może my cały czas nie widzieliśmy jednej rzeczy

Może my popełniamy grzech egocentryzmu

Może w tym całym cyrku to nie o nas chodzi ? Może Wisła jest tylko ŚRODKIEM a nie CELEM ?
Środkiem do czego ? Pojawiły się teorie, że w negocjacjach z Jackiem, ale jak to już tu było pisane... Jacek takich drobnych kretaczy zjada, przepija i resztkami pluje do kibla.

Ale
Może to chodzi o jakiś totalnie inny wał, nawet w innej części świata ? Dzieki tej akcji, mogą np wypłynąć w ciągu kilku najbliższych dni w dziwacznym miejscu jako właściciele potężnego klubu piłkarskiego w Europie.
Może tych kilka dni wystarczy na ten wał, może chodzi o jakieś gwarancje, jakieś pożyczki, zabezpieczenia..nie mam zielonego pojęcia, tak jak pisałem..zabawa

Zauważcie że są miejsca na świecie BEZ DOSTĘPU DO INTERNETU. Typu Korea Pn, czy nawet w dużej mierze Chiny, gdzie internet jest blokowany. Strzelam na ślepo, ale kto wie.. Będzie chaos informacyjny podobny jak u nas, nikt nie dotrze w pore do informacji że Wisla nie jest już hegemonem, że mamy długi. Ktoś może tak jak TS działać w warunkach skrajnego pośpiechu, albo po prostu nie móc, lub nie chcieć zajmować się rzetelną weryfikacją.

Zrobią swoje w jakimś Sudanie, Birmie czy Wenezueli, nikt nigdy do Krakowa nie przyjedzie, temat zniknie i nikt sie nigdy nie dowie o co chodziło.

Matios98 21.12.2018 01:30

Tak poważnie, odnośnie nowych właścicieli Wisły, to dostrzegam 2 pozytywy, po pierwsze wynajęcie Aon jako firmę która robiła audyt Wiśle (byle meresińskiego nie byłoby na to stać) a po drugie magistrat krakowski pozytywnie zaopiniował Ly Vanna, jako wiarygodnego gościa (co prawda nie od dziś zarówno w rządzie jak i w samorządzie są wałki,ale tutaj trzeba, to traktować raczej, pozytywnie, nic innego nam nie pozostaje)

Matios98 21.12.2018 01:46

Co prawda na razie nie wiemy czy wizyta u Jacka jest przy okazji czy kupno Wisły jest przy okazji, tak czy siak samo to wcale nie uprawnia do stwierdzenia, że mamy do czynienia z jakimś wałkiem. Można ewentualnie rozważyć czy przejęcie Wisły jest uwarunkowane dogadaniem się z miastem.

Augustus Romulus 21.12.2018 02:18

1.Liczenie na LM że zwróci wszystkie koszty jest bardzo mało prawdopodobne nawet jeśli khmerski książe zainwestuje taką kasę co najmniej kilka ekip ma takie same plany,gdyby tylko kasa o tym decydowała to legia od wielu lat miażdzyłaby by innych a tak nie jest.
W ciągu dwudziestu lat tylko jednemu klubowi się to udało,a realną szansę mieliśmy tylko z panathinailkosem ,(nieuznanana bramka Penksy na 2-2 ,minutę później bramka na 3-1,no i może z cypryjczykami ,gnietli nas przez oba mecze,w rewanżu była jedną sytuacja którą wykorzystaliśmy,cakowicie niesprawiedliwe ale mało brakowało.,w pozostałych latach ani my,ani inni nie mielibyśmy żadnych szans .
2,Pakiet wiekszoścowy Realu Valladolid kupił stary Ronaldo za 30 mln$,
3.Nikt nie może zarobić na polskim klubie zazwyczaj są to prywatne ambicje bardzo bogatych Polaków,k którzy muszą dopłacać do tego interesu
4.Nie chcę być złym prorokiem ale jako żywo przypomina to zapowiedzi tureckiego inwestora co chciał pod Warszawą,zbudować tor formuły 1 i kosmodrom ...

Augustus Romulus 21.12.2018 02:33

Notabene Kambodża to chyba najbiedniejszy kraj azjatycki a ich jedyny produkt to heroina i dziecięca prostytucja więc obawy czy nie będziemy pralnią brudnych pieniędzy jest całkowicie uzasadnione.
Lub szukają sprzedawców detalicznych w Europie.

Konrad. 21.12.2018 03:45

Cytat:

Zasięgnąłem języka u moich informatorów z Kambodży i jest to osoba bliżej tam nieznana - komentuje dla Eurosport.pl Szymon Jadczak,
Prze ..... Informatorów ma Nawet w Kambodży...

:lol:

Ivory1906 21.12.2018 05:47

Ta miernota dziennikarska Jadczak to jak by był temat z San Escobar to tez by miał tam informatorów :haha:

funkykoval 21.12.2018 07:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1523593)
Prze ..... Informatorów ma Nawet w Kambodży...

:lol:

Dobre pewnie z nimi rozmawia po kambodżańsku bo w sumie tego co pisze człowiek po polsku nie jest w stanie zrozumieć. Moi informatorzy ...... tutejsze forum w połączeniu z wypowiedzią Magdziarza ?

thechris 21.12.2018 08:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1523568)
Myk samolotem na Balice, potem śmigłowcem na środek murawy. Na smyczy tygrys bengalski. Gość cały na biało.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matios98 (Post 1523589)
Tak poważnie, odnośnie nowych właścicieli Wisły, to dostrzegam 2 pozytywy, po pierwsze wynajęcie Aon jako firmę która robiła audyt Wiśle (byle meresińskiego nie byłoby na to stać) a po drugie magistrat krakowski pozytywnie zaopiniował Ly Vanna, jako wiarygodnego gościa (co prawda nie od dziś zarówno w rządzie jak i w samorządzie są wałki,ale tutaj trzeba, to traktować raczej, pozytywnie, nic innego nam nie pozostaje)

Vanna Ly to podobno kobieta

https://i.iplsc.com/w-luksemburgskim...WB-C122-F4.png

JacekFan 21.12.2018 08:15

a w jakim języku ta konferencja? ten cały Ly po kambodżańsku : jak Majcher da tereny to w to wchodzę. Tłumacz: za rok Liga mistrzów w Krakowie. I tak nas będą kręcić do nowego roku;). Mój typ na dzisiaj: żadnej konferencji nie będzie i niczego się nie dowiemy. Jak przegram nie odzywam się do nowego roku będziecie mieli spokój. :)

it 21.12.2018 08:29

Jakim kambodżańsku (khmersku raczej), jaki Kambodżanin?
Co on ma wspólnego z Kambodżą?
Czy bracia/siostry Wachowscy to Polacy/Polki? Czy będziecie szukać o nich informacji w Polsce, czy może tam gdzie się urodzili i gdzie działają?

Krotochwila 21.12.2018 08:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matios98 (Post 1523589)

To ja raz jeszcze przypomnę: nie ma żadnej pewności, że jakikolwiek audyt się odbył. Ktoś sobie ten AON rzucił, po czym zasłonił się NDA. To jest w zasadzie nieweryfikowalne. Kasztany przeciw dolarom, że żadnego audytu nie było.

nero 21.12.2018 08:44

To jest zabawne, że po paru dniach od podpisania umowy nie wiemy nawet czy kasę ma sypać facet czy kobieta.
To jebnie, nie wyglada to ani poważnie, ani wiarygodnie.

Vinci 21.12.2018 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacekFan (Post 1523598)
a w jakim języku ta konferencja? ten cały Ly po kambodżańsku : jak Majcher da tereny to w to wchodzę. Tłumacz: za rok Liga mistrzów w Krakowie. I tak nas będą kręcić do nowego roku;). Mój typ na dzisiaj: żadnej konferencji nie będzie i niczego się nie dowiemy. Jak przegram nie odzywam się do nowego roku będziecie mieli spokój. :)

Jaka konferencja? :rotfl:
Zobacz sobie, jak wczoraj się Pietrowski zachowywał...
Cytat:

- O której ta konferencja i kto oprócz pana weźmie w niej udział - zapytaliśmy Pietrowskiego wczoraj o godz. 13:30?

- Proszę zadzwonić wieczorem. Podam wszystkie szczegóły - odpowiedział Pietrowski.

Wieczorem już był nieuchwytny.

Wiadomo, że do żadnej konferencji dzisiaj nie dojdzie.

- W klubie nic takiego nie planowaliśmy. Dopóki nie zostaną spełnione warunki umowy, pan Pietrowski nie pełni żadnej funkcji - usłyszeliśmy w Wiśle.

Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/klub-wisla-...ampaign=chrome

mr_kwolf 21.12.2018 08:44

Bardziej prawdopodobne, że AON jedynie pośredniczył w transakcji niż przeprowadzał audyt, ewentualnie bardzo pobieżny. Nie traktowałbym tego faktu jako jakieś wielkie potwierdzenie wiarygodności Vanny i spółki.

szprotson 21.12.2018 08:55

im bliżej deadline tym coraz większe prawdopodobieństwo ze mikołaj sie na....i i nie zostawi prezentów pod choinką?

chujnia z grzybnią, dobrze ze stano ma nastu bienesmenów w poczekalni którzy kupią klub w 12h

lazy 21.12.2018 08:57

Jaka konferencja?
Nie będzie konferencji dopóki deal nie zostanie domknięty i znajdzie się nowy zarząd (przynajmniej prezes). Dla mnie to oczywiste.

max TS 21.12.2018 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1523603)
Bardziej prawdopodobne, że AON jedynie pośredniczył w transakcji niż przeprowadzał audyt, ewentualnie bardzo pobieżny. Nie traktowałbym tego faktu jako jakieś wielkie potwierdzenie wiarygodności Vanny i spółki.

AON i audyt to jakas plotka chyba. Oni w gole maja dzial audytu? Z tego co ja wiem to chyba nie za bardzo... ale moze sie myle.

Dla przypomnienia to Janekx zaczal plotke o AON. Ciekawe kto mu sprzedal to info.

Revenge_vo2 21.12.2018 09:03

@thechris

informacja nie prawdziwa. Jest to mężczyzna. Z jego związków z Kambodża można wymienić współpracę przy budowie obiektów hotelowych.

Wehrmacht 21.12.2018 09:04

Wg mnie to przejmowanie naszego Klubu trafi do podrecznikow jako przyklad oszustwa. Bedzie tym czym jest Krol (swoja droga ciekawe co z nim, bo w necie nie udalo mi sie znalezc o nim absolutnie niczego nowszego niz 2013r.) Jedyne, ale to jedyne pozytywy jakie z calego tego bagna mozna wylowic, to wypowiedzi Kosowskiego i jakies mgliste sprawdzanie tego czlowieka przez magistrat, ze niby to ktos powazny i wiarygodny. Wszystko inne, co do jednego od sposobu przejecia, zerowej, a nawet -100 jawnosci, po zyciorysy tych ludzi, a juz zwlaszcza wypowiedzi, ktore wszystkie sa na zasadzie - znam Bonka (nie zna) Matusiaka (nie zna) prezesem bedzie Stachowiak (nie bedzie), konferencja bedzie moze przed meczem, a moze po, ale to nic pewnego, jeszcze za wczesnie, jeszcze nie czas, zobaczymy, juz niedlugo, rozmawiamy, myslimy, pracujemy. To jest czysta tragikomedia. Jak to stwierdzil moj tata - gdyby to nie chodzilo o Wisle, to wszyscy tu lezelibysmy i ryli ze smiechu, ale ze serce walczy z rozumem, to przejawiamy totalna glupote w jakiejs kompletnie urojonej nadziei, ze moze jednak z szemranego sposobu i okolicznosci i ludzi wygralismy w totka. Ja udaje sie dzis z tata na mecz w przeswiadczeniu, ze to ostatni mecz w Ekstraklasie.

PS. Na koniec dodam jeszcze, ze tak jak to ktos wczoraj napisal na TT chyba - problemy Wisly to sie dopiero zaczna gdy te 12 milionow zostanie przelane.

gris 21.12.2018 09:09

Pietrowksi narobił szumu i rozgłosu wokół siebie. Potem powie, że był tylko pośrednikiem i sam został oszukany jak my wszyscy nabierając się na czcze gadanie. Że na papierze wyglądało to dobrze i tym podobne bzdury.

El'kabat 21.12.2018 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gris (Post 1523609)
Pietrowksi narobił szumu i rozgłosu wokół siebie. Potem powie, że był tylko pośrednikiem i sam został oszukany jak my wszyscy nabierając się na czcze gadanie. Że na papierze wyglądało to dobrze i tym podobne bzdury.

Też jestem podobnego zdania.

Im bliżej 28 tym nerwówka będzie co raz większa.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl