![]() |
Nie da się czytać tego forum . Ze skrajności w skrajność . Nie mam zamiaru bronić nowego właściciela bo jaki on jest to się okaże chociaż niektórzy już wydali wyrok . Sprawa jest prosta sprzedaż została zabezpieczona klauzulą spłaty zadłużenia do 28.12 . Kasa wpłynie to znaczy , że jest szansa na jaką stabilność i właściciela , którego na coś stać .Nie wpłynie to do transakcji nie dojdzie i wrócimy do punktu wyjścia z przed tygodnia .
|
Cytat:
Moze i jestem paranoikiem ale nich mi ktos poda jakies racjonalne wytlumaczenie w jaki sposob absolutny golas dostawal co jakis czas grube pozyczki. Idz do banku i poweidz, ze chcesz 1000zl pozyczki. Oznajmij im, ze nie niczego wartosciowego nie posiadasz a na twojej wyplacie jest cesja bo od wielu miesiecy nie placiles za czynsz za mieszkanie. Powiedz mi czy ci udzielili pozyczki. ;-) P.S. po co komu LM czy Liga Europy jak to moze sie zdarzyc a moze nie. Liczy sie tak naprawde liga i jakby nie patrzec to hiszpanska ludzie ogladaja od Buenos Aires po Tokyo a Wisle w porywach 150 tysiecy ludzi. No nie jest to najlepsza platforma to zarabiania pieniadzy. Jesli ktos ma 40 milionow Euro to chyba lepiej mu by bylo zainwestowac w jakies Recreativo Huelva bo kilka razy w roku zagra z Realem, Barcelona, Atletico, Valencia itd. Reklame na koszulce sprzeda nie za milion zlotych tylko za kilka milionow euro. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@VanBasten A Ty skąd niby wiesz, że sprzedaż jest zabezpieczona klauzulą spłaty? Proszę o źródło. TS Wisła wydała wczoraj oświadczenie, :"We wtorek 18 grudnia doszło do spotkania przedstawicieli Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków z luksembursko-brytyjskim konsorcjum funduszy inwestycyjnych, podczas którego podpisano warunkową umowę sprzedaży 100 procent akcji Wisły Kraków SA.Szczegóły umowy są objęte ścisłą klauzulą poufności. Uprawomocnienie umowy nastąpi w najbliższych dniach." Nie ma niczego o wzmiankowanej klauzuli. Warunkowość umowy może polegać na wpłaceniu 1 euro. Przy określonych okolicznościach klauzula spłaty nie byłaby w interesie sprzedawcy, bo SA ma same długi i może być tak, że lepiej się jej pozbyć.
|
Nie rozwiewam plotek. Uwazam ze inwestorzy sa poważni i nie będziemy żałować.
To jest poważne ze inwestor bedzie 2-3 dni w Krakowie. Ma majatek warty miliardy dolarów do zarządzania a poświęca nam tyle czasu. Mówiłem ze lvbet zostaje poki co a potem na trykoty wejdzie inna spółka. Na razie będzie prawdopodobnie w innym miejscu na koszulce ale tego nie wiem. Stadion ma mieć tez sponsora tytularnego a operatorem stadionu będzie wisła |
Cytat:
Jeżeli spłaca dług to - ewentualny Żyrant czyli TS dostaje swój weksel z powrotem. A jeśli dług miałyby zostać wystawione na sprzedaż przez kogoś, to żeby wykupić dług nie musi przejmować Wisły. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
2. Żadnego klubu hiszpańskiego z Primera Division nie kupi za 13 mln złotych. Obstawiam że 80 mln euro to minimum ile trzeba wyłożyć za najbiedniejszy klub, o ile nie więcej . I raczej niea.wielu które w ogóle są na sprzedaż. 3. Polska jest wśród krajow mocno rozwijających , na pewno jeśli jego intencje są czysto biznesowe chce tu ugrać kilka pieczeni na jednym ogniu, budowlanka itp To oczywiście teoretycznie rozważania. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Współpracownik Eleven Sports, licencjowany trener piłkarski. Przeważnie zajmuje się szkoleniem młodzieży. |
Cytat:
PS . Po za tym gadanie że po co mu Wisła z długami tez jest głupie . Bo owszem mamy jakieś 40 mln długu i dlatego sprzedajemy klub za 1 eur . Gdybyśmy nie mieli długów to koszt kupna Wisły wyniósłby pewnie ok 100 mln . Więc komuś kto planuje taki zakup i tak się to opłaca . |
Cytat:
Powiem tyle że jak by mi ktoś tych gości przedstawił i oferował abym zainwestował moje pieniądze to chyba nikt rozsądny by w to nie wszedł. Goście anonimy, sterujący tym wszystkim jakiś dotychczasowy no nejm agent? Sorry ale przez prace czasem się kręcę z różnymi biznesmenami, i zazwyczaj ci co rzacuja największe znajomosci i z kim kręcą interesy potem na parkingu wsiadają do 15 letniego Merca z przekręconym licznikiem. |
Cytat:
|
Cytat:
Z drugiej strony jak ze strony 4 inwestorów usłyszałem o Peszce i Firmanie to pomyślałem ze oni chcą wejść w klub tak jak Cupiał a dla mnie ważniejsze jest poustawianie finansów klubu w przeciągu 2 sezonów co przy moim scenariuszu byłoby możliwe |
@MaLk A jak wyglada zdolność kredytowa TS. Chodzi o to, że Marzenka jest w zarządzie i w SĄ i TS. Czy teoretycznie mogła sama sobie podżyrować pożyczkę ??
|
Cytat:
Poza tym TS ewidentnie nie ma żadnej woli do tego, aby użyć gruntów dla ratowania SA. Nie będę oceniał czy słusznie, czy niesłusznie. Tutaj akurat dominuje pogląd, że słusznie. |
Cytat:
|
@VanBasten Szum informacyjny, a nie wiedza powszechna. To plotka kolportowana przez wiarygodnych dziennikarzy tych samych, którzy twierdzili 2 dni temu, że Wisłę SA przejmuje City Football Group. Majchrowski i Mietta zapewniam Cię, że umowy nie widzieli. Towarzystwo ogłosiło wyraźnie, że całość umowy jest objęta ścisłą klauzulą poufności, więc plotka ta nie bazuje na oficjalnych komunikatach. 100 mln czego? Kasztanów czy kamieni? I ciekawe jak to obliczyłeś? Wisła Kraków SA nie posiada praktycznie żadnego mienia. Jedyną wartością są piłkarze, a Ci mogą w ciągu dwóch tygodni rozwiązać kontrakty. Długi wg najwiarygodniejszych źródeł wynoszą 80 mln złotych. Przypomnę, że najlepszy piłkarz Wisły Carlitos został sprzedany za ledwie 2 mln złotych. Gdyby ktoś kupił Wisłe SA za 100 mln zł i liczył na zwrot kapitału w ciągu 10 lat to musiałby zarabiać na niej 10 mln złotych rocznie na czysto i to nic nie inwestując przez ten okres. A gdzie kapitał na prowadzenie prowadzenie biznesu, na tworzenie corocznego budżetu? Chyba nie wiesz o czym piszesz. Potencjał kibicowski ledwie kilkanaście tysięcy kibiców. Wpływy z reklam, transmisji? To gra o sumie zerowej. Żeby jeden klub zarobił, drugi musi nie zarobić. 20 lat rządów Cupiała i jak widać niektórzy nadal nie zrozumieli, że piłka nożna to słaby biznes dla właścicieli klubów poza kilkoma kluczowymi na świecie drużynami, a pompowanie kasy najszybszą drogą do bankructwa. Czekając na Godota - ciąg dalszy...
|
Cytat:
Dejcie spokój dupciowi, bo być może ktoś mu coś mówi i tutaj przekazuje, a to że ktoś kto ma zdrowy rozsądek i w to nie wierzy to inna sprawa. Tak, więc nie zachowujcie się jak dzieci, które dowiadują się, że Mikołaja nie ma... Chce niech pisze, kto chce łykać niech łyka, kto nie ten nie. Przecież nie pisze, że tak będzie, tylko że ma takie info... |
Cytat:
|
Nie wiem ile lat już tu nie pisałem ;)... Oczywiście sytuacja mentalna jak na rollercoasterze.
Co do gruntów... Grunty na których można "coś" postawić są własnością TSu. Tak więc można postawić hipotezę, że Vanna na etapie negocjacji mógł dogadać się z TSem w ich sprawie. Umowa jest tajna, może chodzić np o dzierżawę terenu pod inwestycje itp. Przecieki były, że bardzo ważnym elementem układanki miała być Akademia i to przy niej miałoby ww. "coś" powstać. Tak więc optymistycznie (?) (bo czy chcemy, żeby TS udostępniał/oddał grunty pod hotel?) patrząc inwestor od Jacka potrzebuje tylko, a może i aż przychylności. Oby tak było. Pozdro! |
@MaLk
Cytat:
|
Cytat:
|
Dobra ale cały czas jest jedno pytanie czy Marzenka mogła z formalnego punktu sama sobie wystawić weksel będąc w zarządzie i w SA i TS ??? Bo to jest ważne pytanie?
|
@Jontek TS Wisła kupiła je z 98% bonifikatą od miasta i nie mogła ich sprzedać przez 10 lat, żeby nie musieć zwrócić rzeczonej kwoty. Wartość na tamten czas około 75 mln złotych. Poza tym nie można na nich wybudować apartamentów, co najwyżej hotel, co trochę obniża ich wartość przy sprzedaży. Poza tym, po co ruszać grunty na ratowanie SA skoro klub może upaść i można wystartować od IV ligi bez długów. Pomyśl trochę. A grunty na pewno kiedyś pójdą pod młotek, ale nie na ratowanie SA.
|
Ale nie mówimy o sprzedaży, dzierżawa (?) albo inwestycja w Akademię (z hotelem, jakimś centrum konferencyjnym) na zasadzie inwestor buduje na gruntach TS z podziałem zysków... Oczywiście tylko gdybam.
|
Cytat:
|
Też jestem tego zdania, że jak są możliwości do zarobku to należy z niego korzystać (tereny TS). Trzymanie gruntu tylko po to by go trzymać i niezarabiać na nich to jest kiepska opcja. Nie wiem dlaczego tak jest i nie znam wszystkich szczegółów. Być może TS chciałby coś z tym zrobić ale z jakiś względów nie może. Ciekawy temat i fajnie byłoby na temat tych gruntów i możliwości ich zagospodarowania dowiedzieć się więcej.
|
Skoro mamy się trzymać faktów, to mam zwięzłe i krótkie pytanie. Czy ktoś wie, czy doszło do zapowiadanego dziś spotkania Stolarczyka z Pietrowskim? Dobcio? Ktokolwiek?
Mam nadzieję, że to pytanie nie zostanie zintepretowane jako plucie na właścicieli, krytyka, czy czarnowidztwo ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Rozumiem ze niektórym w głowie się nie mieści ze ktoś może dostrzegać w Wiśle potencjał czy to promocyjny czy finansowy ale taki Wisła posiada, zwłaszcza kiedy przyjąć że "fanatycy" zamiast rządzeniem i terroryzowaniem zwykłych zainteresowanych sportem kibiców skupią się na dopingu. Dopingu dla grającej drużyny a nie kumpli z za krat powsadzanych czy to za bieganie z maczetami, handlowanie prochami czy za okradanie własnego klubu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:31. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl