![]() |
Cytat:
Lepiej w ten sposób niż klnąc i wyzywając zawodzących grajków. |
Kutwik ma do czerwca 2027.
Jak się utrzyma jako czołowy stoper to obstawiam, że za rok siądą do negocjacji. Zwłaszcza, jak mu jeszcze kila takich strzałów z dystansu siądzie. |
Tu jak zawsze, otwieranie szampanów po jednej dobrej kolejce a później mokra szmata w pysk xd
Co do Kuziemki czy innych, takie mecze pokazują jedynie, że chłopaki potencjał i możliwości mają. Problem polega na tym, ze póki co w Wiśle nie było nigdy pomysłu jak takich zawodników prowadzić i rozwijać. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wychodzących "hitów transferowych" będzie więc zapewne mniej, ale chyba niezupełnie z tych powodów, o których pisałeś, czyli poprawy mentalności. Natomiast większe ostatnio pieniądze w klubach zapewne przełożą się na większe pieniądze wydawane przez polskie kluby, a więc w pewnym sensie można liczyć na więcej hitów transferowych przychodzących. Znowu - niekoniecznie z powodów mentalnościowych ;) Cytat:
|
Cytat:
|
Mi Kuziemka przypominał trochę Kubę tymi swoimi rajdami, nie sądziłem, że on mi ma aż taki potencjał. Jak dla mnie bezapelacyjnie potm na równi z Fredem.
Ja generalnie się cieszę, że wreszcie mamy trenera przez duże T. Obstawiam, że z Jopem w końcu wywalczymy awans. |
Cytat:
Co jak co, ale Królewski kontrakty przedłużać umie całkiem nieźle. |
Cytat:
|
Cytat:
Odnośnie przepalania pieniędzy przez Raków to trochę wygląda jakby doszli tam do wniosku, że większym problemem jest zderzenie z polskimi rozgrywkami, niż kwestie czysto sportowe. Jednym słowem płacą za to, że ktoś nie wystraszy się intensywności gry w ESA po kilku meczach oraz za to, że jeśli wejdzie w tę intensywność to nie rozsypie się jak szklanka. |
Cytat:
Żeby unaocznić - jeśli wierzyć transfermarkt (co do czego pewności nie mam), w całej historii polskiego zaplecza ekstraklasy zdarzyły się 4 (słownie: cztery) transfery wychodzące z drugiego poziomu rozgrywkowego za kwotę co najmniej 500k euro. Przy czym 2 (słownie: dwa) z nich w zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze tenże Żurawski i tenże Kosowski grali na poważnie w piłkę - w pierwszej dekadzie tego wieku - i dotyczyły tak naprawdę transferów bezpośrednio po spadku (Glik 2010 i Iwański 2008), w praktyce więc dotyczyły piłkarzy, którzy grali i zostali wypatrzeni w ESA. W praktyce w ostatnich 15 latach zdarzyły się więc całe 2 (słownie: dwa) takie transfery, z czego jeden cztery lata temu (Sobociński), drugi w tym roku (Bogacz). I żaden z nich nie ma za sobą success story. Takie to mamy te realia 2025 roku... i tak, oferta 500k euro za zawodnika z I ligi na tym tle jest ewenementem nawet w 2025 r. :P |
Bo I liga to parodia piłki nożnej. Nie oszukujemy się, te ligę mogą rotacyjnie odwiedzic co sezon 1-3 lepsze kluby po spadku z ekstraklasy plus gdzieś tam po latach gnicia w pierwszej lidze w końcu zespol zbuduje jakaś Wisła czy inny GKS Katowice. Ogólnie to jest wyścig paralityków o miejsca 3-6 i awans przez baraże, a 1-2 lepsze kluby zasłużenie awansują z top 2.
Dlatego zawsze mnie tutaj dziwi robienie z Rodado kota. Tak, dla Wisły to kot ale tylko dlatego że jesteśmy w dołku, największym w historii. Chłop się wyróżnia w Wiśle i I lidze ale wydaje się że już wyżej może być z tym ciężko bo jakoś nikt się za niego nie zabiją - a to coś znaczy. Z I ligi szansę mają wydostać się młodzi Polacy i taki Czubak, który był prawie równie jak Rodado skuteczny, w końcu transferu się doczekał itd To samo można napisać o każdym pilkarzu Wisły, czy to Kutwa w którym pokładamy nadzieję czy Carbo. I liga to jest piaskownica, doły ekstraklasy to tez kopanina ale wlansie ta ekstraklasa może być jedyną weryfikacja dla piłkarzy Wisły i innych pierwszoligowych kopaczy. Dlatego nikt za szrot I ligowy nie chce płacić bo zwyczajnie tu się kopie po czole a nie gra w piłkę |
Cytat:
Jak sobie przeleciałem na szybko to 500k ledwo łapie się do top20 transferów w ESA w tym okienku, to naprawdę nie są jakieś kosmiczne pieniądze, jak niektórym się wydaje. Wszyscy dość mocno trąbią, że pierwsza liga poszła w górę z poziomem. Przy fakcie, że wszyscy trzej beniaminkowie utrzymali się w bez problemu w ESA, jest chyba w tej ocenie coś więcej niż marketing. A, że jeden z nich, w którym jeszcze dość świeżo pamiętają te rozgrywki, postanowił zapłacić za kogoś 500k. Zdementowali to w ogóle? Bo jeśli to fake to zdementowaliby to na bank, żeby nie robić sobie pod górę z negocjacjami gdzie indziej, a jeśli maile poszły, to co najwyżej nie potwierdzą. I bynajmniej nie twierdzę, że on tam pójdzie i zostanie gwiazdą ligi, żeby któryś antyfan przypadkiem od razu się nie zesrał. Rozmawiamy wyłącznie o tym czy ktoś faktycznie mógłby tyle zapłacić za pierwszoligowego grajka. Cytat:
|
@Cymes dobrze piszesz
Dodalbym od siebie, że 1 liga wymaga bardzo dużej kreatywnosci/zmiany sposobu gry wzgledem szczególnie zespołów ktore spadaly z esa. Nagle musza sie przestawić z biernego grania w niskiej obronie na gre pro-aktywna. M.in dlatego ciężko co roku pozbierac sie beniaminkom (a juz chocby Ruch, ŁKS i Warta z zeszlego sezonu to modelowy przykład), którzy nagle musza byc stroną dominujaca żeby grać o cos. Z drugiej strony zespoly ktore wywalczyły awans mają juz ogarnieta faze atakowania dostaja w bonusie duzo wiecej miejsca z przodu. To moze tlumaczyc liczby Villara/Repki czy wczesniej choćby Kozubala. Najbardziej dostają w kość natomiast zawodnicy defensywni. U nich ciężko żeby przenieść 1:1 dokonania z 1 ligi do esa. |
Cytat:
Jak chce się zarabiać na transferach młodych to trzeba awansować do Ekstraklasy. Tylko wtedy wymagania co do piłkarzy też idą w górę. Cytat:
|
To działa w dwie strony, dotyczy trochę również zawodników defensywnych i generuje dziwne rzeczy nawet wewnątrz tej ligi. Wyciągasz takiego Mikulca ze spadkowicza, w którym przez parę lat nie widział na oczy nic poza rąbanką w niskich ligach. Wsadzasz go do drużyny, która ma piłkę i gra w piłkę, dajesz mu tą piłkę i nagle jest jedno wielkie łatafak, bo...przecież...kurła...to był klasyczny, wybiegany drwal i nic więcej. Podejrzewam, że nawet w klubie bardziej podchodzili do tego - Kiakos starter, Mikulec backup. Tak jak pisałem, kurewsko specyficzne rozgrywki.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Haha, tylko na wyjeździe.
Mecz z ŁKS w domu oglądałem już w tv |
Cytat:
Wisła w domu, Framat w domu Wisła w......., Framat w....... |
Nie napisałem że w domu. Napisałem że w tv.
Co jest pod tymi kropkami? |
Cytat:
Szczęśliwego lotu! :-p 19 sierpnia może lecisz? :> |
Cytat:
Cytat:
Ten jak dalej kłamie xD w p I e r d o l ;) |
Cytat:
FraMat pisze po polsku, a nie byle jak więc konstrukcja zdania wskazuje, że sens jest jak powyżej. |
Cytat:
. |
Dla jasności dla chomików:
Domowy mecz z ŁKS oglądałem w tv. Wyjazdowy z Tychami zastanie mnie w podróży służbowej. ps. 19 sierpnia w porze meczu jestem w Onesti (Rumunia) |
chomik,
niejasna jest Twoja logika i sposob odbierania jezyka polskiego. |
Cytat:
|
Panowie, z całym szacunkiem, ale o czym wy tu .......icie :lol:
Ja napieprzam F5, żeby poznać naszego nowego bocznego obrońcę, a wy mi robicie fałszywe alarmy. |
Cytat:
:p ps. Też czekam na wieści o wzmocnieniach/uzupełnieniach. Chociaż.... może sam samolot wystarczy? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl