Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

doktor granat 27.07.2025 17:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1650650)
ale że sprzedajecie już Kuziemkę po jednym meczu na zachód? :rotfl:

aha

lodu proponuję na rozgrzane głowy

Następny mecz dopiero za 8 dni, trza się jakoś rozerwać..
Lepiej w ten sposób niż klnąc i wyzywając zawodzących grajków.

pepe72 27.07.2025 17:53

Kutwik ma do czerwca 2027.
Jak się utrzyma jako czołowy stoper to obstawiam, że za rok siądą do negocjacji. Zwłaszcza, jak mu jeszcze kila takich strzałów z dystansu siądzie.

Jaroo1 27.07.2025 17:59

Tu jak zawsze, otwieranie szampanów po jednej dobrej kolejce a później mokra szmata w pysk xd
Co do Kuziemki czy innych, takie mecze pokazują jedynie, że chłopaki potencjał i możliwości mają. Problem polega na tym, ze póki co w Wiśle nie było nigdy pomysłu jak takich zawodników prowadzić i rozwijać.

Arked 27.07.2025 18:44

Cytat:

aha

Mi się generalnie marzy, żeby sprzedaże zawodników przestały być nazywane hitami transferowymi rozgrzewającymi wyobraźnie. Taka mała zmiana mentalności, gdzie klub nie jest kramem z piłkarzami tylko firmą prowadzącą działalność rozrywkową w postaci dobrej gry w piłkę nożną. Hit transferowy - tylko zawodnik przychodzący do klubu/ligi.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1650649)
Bogacz to raczej ewenement na polskim rynku transferowym niż wiarygodny punkt odniesienia. Ile znasz podobnych transferów z I ligi?

Bo 1 Liga jest pustynią jeśli chodzi o młodych utalentowanych Polaków. Tacy jeśli w niej grają to są zazwyczaj wypożyczeni z Ekstraklasy.

MaLk 27.07.2025 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1650658)
Mi się generalnie marzy, żeby sprzedaże zawodników przestały być nazywane hitami transferowymi rozgrzewającymi wyobraźnie. Taka mała zmiana mentalności, gdzie klub nie jest kramem z piłkarzami tylko firmą prowadzącą działalność rozrywkową w postaci dobrej gry w piłkę nożną. Hit transferowy - tylko zawodnik przychodzący do klubu/ligi.

Jesteśmy o tyle bliżej do takiej sytuacji, że na Zachodzie właśnie kończy się "moda" na polskich piłkarzy w ogóle. To znaczy, że po krótkiej fali, na której chwilowe sucess story młodzieży Lecha, przypadki Lewandowskiego i Piątka oraz włoskie kluby, które w sumie zrobiły dobry klimat na kupowanie za stosunkowo pieniądze młodych polskich piłkarzy, nikt już za bardzo nie chce płacić większych kwot za wyróżniających się młodych w ESA, a co dopiero z I ligi ;)

Wychodzących "hitów transferowych" będzie więc zapewne mniej, ale chyba niezupełnie z tych powodów, o których pisałeś, czyli poprawy mentalności.

Natomiast większe ostatnio pieniądze w klubach zapewne przełożą się na większe pieniądze wydawane przez polskie kluby, a więc w pewnym sensie można liczyć na więcej hitów transferowych przychodzących. Znowu - niekoniecznie z powodów mentalnościowych ;)

Cytat:

Bo 1 Liga jest pustynią jeśli chodzi o młodych utalentowanych Polaków. Tacy jeśli w niej grają to są zazwyczaj wypożyczeni z Ekstraklasy.
Więc tym bardziej nie ma co opowiadać o tym, jaki to poziom milijonowych transferów osiągnęliśmy :P

Karherop 27.07.2025 19:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1650653)
Następny mecz dopiero za 8 dni, trza się jakoś rozerwać..
Lepiej w ten sposób niż klnąc i wyzywając zawodzących grajków.

Ja bym posprzeczal się o ewentualne wzmocnienia składu, gdyby jakiekolwiek byly w toku.

s1mone 27.07.2025 20:16

Mi Kuziemka przypominał trochę Kubę tymi swoimi rajdami, nie sądziłem, że on mi ma aż taki potencjał. Jak dla mnie bezapelacyjnie potm na równi z Fredem.

Ja generalnie się cieszę, że wreszcie mamy trenera przez duże T. Obstawiam, że z Jopem w końcu wywalczymy awans.

Arked 27.07.2025 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1650652)
Bardziej bałbym się o Kutwę. Ile on ma kontraktu?

Co jak co, ale Królewski kontrakty przedłużać umie całkiem nieźle.

FraMat 27.07.2025 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1650653)
Następny mecz dopiero za 8 dni,

Cholera jasna... za 8 dni? w poniedziałek? Nosz.... ja znowu w samolocie

Cymes 27.07.2025 22:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1650475)
Szczególnie jak sie trafi klub taki chocby jak Rakow ktory uwielbia przepalac kase na młodych. Takiego Pieńke kupili teraz za 1.5 mln euro... To jest jakis kosmos patrzac przez pryzmat umiejętności i tego co on faktycznie wniesie do Rakowa.

Mysle ze jakby sie dogadali nawet na 800k + 200k w bonusach to by poszedł gdziekolwiek, chocby do Costamsporu.

Chyba bardziej zszokowała mnie bańka za Makucha rok temu, zwłaszcza że dużo trudniej było wytłumaczyć to metryką. Tylko...no właśnie, jeśli coś dzieje się raz/drugi/trzeci, to czy jest to powód do szoku, czy po prostu nowa rzeczywistość. Tymczasem czytając zaskoczenie niektórych ofertą 500k, można odnieść wrażenie, że zawiesili się w 99r. jak Kosa czy Żuraw przychodzili za bańkę. A jak w 2025 komuś się wydaje, że ciągle mamy 1999, to już nawet nie chcę pisać czego to jest objawem.

Odnośnie przepalania pieniędzy przez Raków to trochę wygląda jakby doszli tam do wniosku, że większym problemem jest zderzenie z polskimi rozgrywkami, niż kwestie czysto sportowe. Jednym słowem płacą za to, że ktoś nie wystraszy się intensywności gry w ESA po kilku meczach oraz za to, że jeśli wejdzie w tę intensywność to nie rozsypie się jak szklanka.

MaLk 27.07.2025 23:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cymes (Post 1650666)
Tymczasem czytając zaskoczenie niektórych ofertą 500k, można odnieść wrażenie, że zawiesili się w 99r. jak Kosa czy Żuraw przychodzili za bańkę. A jak w 2025 komuś się wydaje, że ciągle mamy 1999, to już nawet nie chcę pisać czego to jest objawem.

Zależy czy rozmawiamy o ofercie dla klubu ekstraklasowego czy I-ligowego.

Żeby unaocznić - jeśli wierzyć transfermarkt (co do czego pewności nie mam), w całej historii polskiego zaplecza ekstraklasy zdarzyły się 4 (słownie: cztery) transfery wychodzące z drugiego poziomu rozgrywkowego za kwotę co najmniej 500k euro.

Przy czym 2 (słownie: dwa) z nich w zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze tenże Żurawski i tenże Kosowski grali na poważnie w piłkę - w pierwszej dekadzie tego wieku - i dotyczyły tak naprawdę transferów bezpośrednio po spadku (Glik 2010 i Iwański 2008), w praktyce więc dotyczyły piłkarzy, którzy grali i zostali wypatrzeni w ESA.

W praktyce w ostatnich 15 latach zdarzyły się więc całe 2 (słownie: dwa) takie transfery, z czego jeden cztery lata temu (Sobociński), drugi w tym roku (Bogacz). I żaden z nich nie ma za sobą success story.

Takie to mamy te realia 2025 roku... i tak, oferta 500k euro za zawodnika z I ligi na tym tle jest ewenementem nawet w 2025 r. :P

Jaroo1 28.07.2025 00:44

Bo I liga to parodia piłki nożnej. Nie oszukujemy się, te ligę mogą rotacyjnie odwiedzic co sezon 1-3 lepsze kluby po spadku z ekstraklasy plus gdzieś tam po latach gnicia w pierwszej lidze w końcu zespol zbuduje jakaś Wisła czy inny GKS Katowice. Ogólnie to jest wyścig paralityków o miejsca 3-6 i awans przez baraże, a 1-2 lepsze kluby zasłużenie awansują z top 2.

Dlatego zawsze mnie tutaj dziwi robienie z Rodado kota. Tak, dla Wisły to kot ale tylko dlatego że jesteśmy w dołku, największym w historii. Chłop się wyróżnia w Wiśle i I lidze ale wydaje się że już wyżej może być z tym ciężko bo jakoś nikt się za niego nie zabiją - a to coś znaczy. Z I ligi szansę mają wydostać się młodzi Polacy i taki Czubak, który był prawie równie jak Rodado skuteczny, w końcu transferu się doczekał itd To samo można napisać o każdym pilkarzu Wisły, czy to Kutwa w którym pokładamy nadzieję czy Carbo.

I liga to jest piaskownica, doły ekstraklasy to tez kopanina ale wlansie ta ekstraklasa może być jedyną weryfikacja dla piłkarzy Wisły i innych pierwszoligowych kopaczy. Dlatego nikt za szrot I ligowy nie chce płacić bo zwyczajnie tu się kopie po czole a nie gra w piłkę

Cymes 28.07.2025 01:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1650671)

Żeby unaocznić - jeśli wierzyć transfermarkt (co do czego pewności nie mam), w całej historii polskiego zaplecza ekstraklasy zdarzyły się 4 (słownie: cztery) transfery wychodzące z drugiego poziomu rozgrywkowego za kwotę co najmniej 500k euro.

Przy czym 2 (słownie: dwa) z nich w zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze tenże Żurawski i tenże Kosowski grali na poważnie w piłkę - w pierwszej dekadzie tego wieku - i dotyczyły tak naprawdę transferów bezpośrednio po spadku (Glik 2010 i Iwański 2008), w praktyce więc dotyczyły piłkarzy, którzy grali i zostali wypatrzeni w ESA.

W praktyce w ostatnich 15 latach zdarzyły się więc całe 2 (słownie: dwa) takie transfery, z czego jeden cztery lata temu (Sobociński), drugi w tym roku (Bogacz). I żaden z nich nie ma za sobą success story.

Takie to mamy te realia 2025 roku... i tak, oferta 500k euro za zawodnika z I ligi na tym tle jest ewenementem nawet w 2025 r. :P

Tak na szybko kojarząc to Czubak pół roku temu poszedł do Belgii za 700k, więc tak nie do końca wierzyłbym w ten transfermarkt. Po pół roku grzania ławy Motór odkupił go za 400 z CV, w którym w sumie dalej nie bardzo jest coś poza 1 ligą.

Jak sobie przeleciałem na szybko to 500k ledwo łapie się do top20 transferów w ESA w tym okienku, to naprawdę nie są jakieś kosmiczne pieniądze, jak niektórym się wydaje. Wszyscy dość mocno trąbią, że pierwsza liga poszła w górę z poziomem. Przy fakcie, że wszyscy trzej beniaminkowie utrzymali się w bez problemu w ESA, jest chyba w tej ocenie coś więcej niż marketing. A, że jeden z nich, w którym jeszcze dość świeżo pamiętają te rozgrywki, postanowił zapłacić za kogoś 500k. Zdementowali to w ogóle? Bo jeśli to fake to zdementowaliby to na bank, żeby nie robić sobie pod górę z negocjacjami gdzie indziej, a jeśli maile poszły, to co najwyżej nie potwierdzą.

I bynajmniej nie twierdzę, że on tam pójdzie i zostanie gwiazdą ligi, żeby któryś antyfan przypadkiem od razu się nie zesrał. Rozmawiamy wyłącznie o tym czy ktoś faktycznie mógłby tyle zapłacić za pierwszoligowego grajka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1650672)
I liga to jest piaskownica, doły ekstraklasy to tez kopanina ale wlansie ta ekstraklasa może być jedyną weryfikacja dla piłkarzy Wisły i innych pierwszoligowych kopaczy. Dlatego nikt za szrot I ligowy nie chce płacić bo zwyczajnie tu się kopie po czole a nie gra w piłkę

Ta liga jest kurewsko specyficzna. Taki Repka zrobił 3/2 w sezonie z awansem. W debiucie w ESA zrobił 8/2 i już gra w pucharach z Rakowem. Villar u nas 5/5 i pod koniec było widać, że ma już dość. W Jadze 3/7 mimo, że poziom wyżej i puchary. itd.itp. Powiedziałbym raczej, że cholernie trudno jest ocenić kto ile realnie jest tutaj wart, bo niektórzy stąd wychodzą i radzą sobie wyżej jednak zaskakująco dobrze.

Karherop 28.07.2025 08:06

@Cymes dobrze piszesz

Dodalbym od siebie, że 1 liga wymaga bardzo dużej kreatywnosci/zmiany sposobu gry wzgledem szczególnie zespołów ktore spadaly z esa. Nagle musza sie przestawić z biernego grania w niskiej obronie na gre pro-aktywna.

M.in dlatego ciężko co roku pozbierac sie beniaminkom (a juz chocby Ruch, ŁKS i Warta z zeszlego sezonu to modelowy przykład), którzy nagle musza byc stroną dominujaca żeby grać o cos.

Z drugiej strony zespoly ktore wywalczyły awans mają juz ogarnieta faze atakowania dostaja w bonusie duzo wiecej miejsca z przodu. To moze tlumaczyc liczby Villara/Repki czy wczesniej choćby Kozubala.

Najbardziej dostają w kość natomiast zawodnicy defensywni. U nich ciężko żeby przenieść 1:1 dokonania z 1 ligi do esa.

wolfy 28.07.2025 08:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1650671)

Albo patrzy się na to realnie, albo żyje marzeniami.

Jak chce się zarabiać na transferach młodych to trzeba awansować do Ekstraklasy. Tylko wtedy wymagania co do piłkarzy też idą w górę.

Cytat:

aha

A to już nasi forumowi mistrzowie wciskania korków do szampana z powrotem.

Cymes 28.07.2025 09:09

To działa w dwie strony, dotyczy trochę również zawodników defensywnych i generuje dziwne rzeczy nawet wewnątrz tej ligi. Wyciągasz takiego Mikulca ze spadkowicza, w którym przez parę lat nie widział na oczy nic poza rąbanką w niskich ligach. Wsadzasz go do drużyny, która ma piłkę i gra w piłkę, dajesz mu tą piłkę i nagle jest jedno wielkie łatafak, bo...przecież...kurła...to był klasyczny, wybiegany drwal i nic więcej. Podejrzewam, że nawet w klubie bardziej podchodzili do tego - Kiakos starter, Mikulec backup. Tak jak pisałem, kurewsko specyficzne rozgrywki.

Karherop 28.07.2025 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cymes (Post 1650683)
To działa w dwie strony, dotyczy trochę również zawodników defensywnych i generuje dziwne rzeczy nawet wewnątrz tej ligi. Wyciągasz takiego Mikulca ze spadkowicza, w którym przez parę lat nie widział na oczy nic poza rąbanką w niskich ligach. Wsadzasz go do drużyny, która ma piłkę i gra w piłkę, dajesz mu tą piłkę i nagle jest jedno wielkie łatafak, bo...przecież...kurła...to był klasyczny, wybiegany drwal i nic więcej. Podejrzewam, że nawet w klubie bardziej podchodzili do tego - Kiakos starter, Mikulec backup. Tak jak pisałem, kurewsko specyficzne rozgrywki.

Mikulec nie wygladal na drwala nawet będąc w Resovii. W meczu z nami świetnie wyglądał na wiosne 2024. Kwestia wylacznie tego ze bedac kibicem Wisly i orietowac sie kto w gra Resovii trzeba byc niezlym freakiem.

doktor granat 28.07.2025 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1650665)
Cholera jasna... za 8 dni? w poniedziałek? Nosz.... ja znowu w samolocie

To dobrze bo jak jesteś w samolocie w czasie meczu to Wisła wygrywa:D

FraMat 28.07.2025 17:03

Haha, tylko na wyjeździe.
Mecz z ŁKS w domu oglądałem już w tv

AgresywnyChomik 28.07.2025 18:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1650719)

Wisła na wyjedzie, Framat na wyjeździe
Wisła w domu, Framat w domu
Wisła w......., Framat w.......

FraMat 28.07.2025 18:08

Nie napisałem że w domu. Napisałem że w tv.
Co jest pod tymi kropkami?

pepe72 28.07.2025 20:12

Cytat:

Z GKSem gramy na wyjeździe.
Szczęśliwego lotu! :-p

19 sierpnia może lecisz? :>

AgresywnyChomik 28.07.2025 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1650725)
Nie napisałem że w domu. Napisałem że w tv.
Co jest pod tymi kropkami?

Cytat:

Ten jak dalej kłamie xD
w p I e r d o l ;)

doktor granat 28.07.2025 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1650739)
Ten jak dalej kłamie xD
w p I e r d o l ;)

Mecz z ŁKS był u siebie (w domu), a tv nie wiadomo gdzie.
FraMat pisze po polsku, a nie byle jak więc konstrukcja zdania wskazuje, że sens jest jak powyżej.

AgresywnyChomik 28.07.2025 21:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1650742)
Mecz z ŁKS był u siebie (w domu), a tv nie wiadomo gdzie.
FraMat pisze po polsku, a nie byle jak więc konstrukcja zdania wskazuje, że sens jest jak powyżej.

Jego orginalne zdanie jest co najmniej niejasne ;)

.

FraMat 28.07.2025 21:42

Dla jasności dla chomików:
Domowy mecz z ŁKS oglądałem w tv.
Wyjazdowy z Tychami zastanie mnie w podróży służbowej.

ps.
19 sierpnia w porze meczu jestem w Onesti (Rumunia)

skarabeus 29.07.2025 10:54

chomik,
niejasna jest Twoja logika i sposob odbierania jezyka polskiego.

AgresywnyChomik 29.07.2025 12:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1650765)
chomik,
niejasna jest Twoja logika i sposob odbierania jezyka polskiego.

Możliwe że lata życia na emigracji dają w końcu o sobie znać, nie będę się spierał.

Arked 29.07.2025 14:18

Panowie, z całym szacunkiem, ale o czym wy tu .......icie :lol:

Ja napieprzam F5, żeby poznać naszego nowego bocznego obrońcę, a wy mi robicie fałszywe alarmy.

FraMat 29.07.2025 15:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1650784)
Panowie, z całym szacunkiem, ale o czym wy tu .......icie :lol:

Ja napieprzam F5, żeby poznać naszego nowego bocznego obrońcę, a wy mi robicie fałszywe alarmy.

Faktycznie, pora zrobić temat: FraMat i jego podróże, oraz wpływ jego obecności w samolocie na aktualnie odbywający się mecz Wisły.
:p

ps.
Też czekam na wieści o wzmocnieniach/uzupełnieniach.
Chociaż.... może sam samolot wystarczy?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:54.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl