![]() |
Cytat:
Ale to nie chodzi wyłącznie o realizm, chodzi też o uznanie za pożądaną umiejętności dokonania przez polityka syntezy różnych koncepcji itp. w celu wyboru najwłaściwszego w danym momencie, ale także i o umiejętność modyfikacji przyjętych założeń z uwagi na zmianę okoliczności. Nie wierzę w NP, bo nie mają żadnego doświadczenia i żadnych realnych możliwości. I nigdy nie będą mieć, bo Polacy zwyczajnie nie mają poglądów zbliżonych do prezentowanych przez NP. Z punktu widzenia możliwości wpływu NP na politykę jedynym rozwiązaniem, które mogłoby przynieść jakiekolwiek rezultaty, to doprowadzenie do jakiegoś sojuszu, wchłonięcie przez inną partię. Dobrze zorganizowane, spójne ideologicznie środowisko, miałoby szansę na odgrywanie znaczącej (na pewno nie głównej, ale znaczącej) roli, a co za tym idzie, wpływ na politykę takiego ugrupowania. ps. Czytam właśnie o tym, że Kowal zastąpił Kluzicę w PJN. Gdyby ktoś miał w NP olej w głowie, to właśnie z Kowalem by zaczął rozmawiać o wspólnym starcie. Razem z Markiem Jurkiem (próbowałem wygooglać czy on jest zaangażowany w ten projekt, czy nie, ale mi się nie udało). PJN miał się łączyć z SKLem. W sumie to by było już kilka środowisk politycznych, szanse na 5% może by były. A dużo większe na 3% i dotację z budżetu. |
Cytat:
Odnośnie Korwina, to Ziemkiewicz (w tym linku, który wrzucił emj10) ma 100% racji, to jest osoba, która UPRowi - czy ogólnie ideom wolnościowym - po prostu szkodzi. A tragiczne jest to, że nikogo innego nie mamy. Cytat:
Niestety, ale Nowa Prawica czy jak to się teraz nazywa, poza fajnymi ideami, nie ma nic - nie ma programu (programu, nie zbioru chwytliwych hasełek a'la "raz sierpem, raz młotem"), nie ma projektów ustaw, nie ma kadr, nie ma zaplecza. I szans na jakikolwiek sukces wyborczy (sukces, czyli 3%) też nie ma, niestety. Znowu będzie 2,4%, znowu będzie pisanina Korwina "jeszcze tylko kroczek, jeszcze tylko jedne wybory i WYBUCHNIEMY" i znowu będzie z tego wielki ch*j. Niestety. |
Cytat:
|
regis@
Koalicja z kim nie była by dla Ciebie splunięciem w twarz? Będziesz głosował na NP? Czy nie chcesz tracić głosu ;). |
@Xavy
Program - mają? Na stronie Nowej Prawicy nie ma o programie nic. Na stronie UPR też. Strona WiP nie działa. Poza tym dla mnie pisanie "obniżymy podatki tak nisko jak się da" to jest dokładnie takie samo gadanie jak PO parę lat temu - czyli propaganda, a nie program. Konkrety. Projektów ustaw - może jestem naiwny, ale chyba jakby mieli, to by się pochwalili? Kadry - skoro poprzednik NP (WiP - UPR) w poprzednich wyborach był w stanie w Małopolsce zgłosić swoich kandydatów tylko w Krakowie i powiatach myślenickim, gorlickim i chrzanowskim, to o czym my tu mówmy? W 4 powiatach na 22? A przecież to jest jeden z tych regionów, gdzie zawsze Korwin & co. notowali jedne z lepszych wyników. A to wcale nie jest jakiś niechlubny wyjątek. Zaplecze - wystarczy, że sobie posłucham http://www.kontestacja.com/?p=episode&episode=670 - rozmowa z szefem KNP w Poznaniu. Gość zero konkretów, zero wiadomości, cały czas "mnie nie interesuje ich zdanie", "ja nie wiem", "zobaczymy", "straciłem wątek", "ciężko powiedzieć". Taki człowiek ma być szefem KNP w jednym z największych regionów kraju? Przecież on zachowuje się, jakby miał ludzi, do których mówi, głęboko w dupie, a przecież mówi do swoich potencjalnych wyborców. No i to wspomnienie na samym początku, że KNP w Poznaniu to już jest NAWET grupa kilkudziesięciu osób. @Drozd Koalicję bym zaakceptował z Jurkiem na przykład. Na NP pewnie zagłosuję, bo kogo mam innego? |
Cytat:
Jednak ani razu nie było wspomniane, że celem Korwina jest w tych wyborach zgarnięcie całej puli. Polacy nie mają poglądów zbieżnych z NP, więc siłą rzeczy wygrana graniczy z niemożliwością. Celem na dziś jest dostanie się do Sejmu, zaistnienie w mediach i wzbudzenie w narodzie duchu antysystemowego. |
@regis
"A koalicja z LPR i bodajże PR (Jurkiem) swego czasu? Jak dla mnie (wyborcy UPR czy jak tam oni się wtedy nazywali) to było splunięcie w twarz." To jak w końcu? Pasuje Ci ten Jurek czy nie? Mówisz ze na NP zagłosujesz a za chwilę biadolisz że nie dostaną nawet 3 %, zastanów się trochę. Wszystko co spowoduje ze koalicja "nocnej zmiany" ,wczoraj mieliśmy rocznicę, trafi na śmietnik historii jest chwalebne. Prawie dwadzieścia lat ruinowania Polski do zdecydowanie za dużo. Dlatego jak chcesz kogoś przekonać do głosowania to nie zniechęcaj a wtedy może będzie 10% ;). |
Cytat:
Cała reszta mnie nie interesuje, wiem jak wyglądają wystąpienia Korwina w mediach. Zainteresowanie będzie, ale na płaszczyźnie humorystycznej. |
Cytat:
Jeśli chodzi o drugą część wypowiedzi: przedstawiona propozycja współpracy z PJN, PR i SKL wydaje się brzmieć rozsądnie ale moim zdaniem i tak nie ma szans realizacji. Wchodzimy trochę w polityczną kuchnię ale: 1. Nie jest tajemnicą że już od dłuższego czasu PiS pracuje nad tym żeby do wyborów przystąpić szeroką koalicją która obejmie tak PJN (bez tych "spalonych") jak i Jurka, Balazsa i to co jeszcze zostało z LPR czy Samoobrony. Z tego co mi wiadomo to wszyscy z wymienionych ostro sie targują ale wstępnie każda z tych grup skłania się do takiego własnie rozwiązania (choć np: Jurek upiera się żeby jego PR miała w PiS statut taki jak CSU w koalicji z CDU :rotfl:). Jeśli zrealizowałby się ten scenariusz to siłą rzeczy NP pozostaje startować samodzielnie (i to będzie dla nich katastrofa) albo próbować podłączyć się do "koalicji" (co oznaczałoby próbę realizacji wariantu opisnego przez Ciebie powyżej). 2. W przypadku nie dojścia do utworzenia " dużej koalicji" wydaje mi się że wariant realizacji koalicji: Kowal, Korwin, Jurek, Balazs będzie bardzo trudny do przeprowadzenia (bardzo trudno było by mi sobie wyobrazić bliską współpracę Balazsa z Jurkiem czy Kowalem a jeśli dodamy do tego jeszcze Korwina to robi się dynamit). Ale nawet zakladając wariant optymistyczny (koalicja powstaje i przekracza próg wyborczy) mam graniczące z pewnością przekonanie że Gruby Artek ogra pozostałą trójkę w sposób bezwzględny. I cały klub jak i kasa z dotacji będą kontrolowne własnie przez niego a pozostali będą robić za marionetki. |
Cytat:
|
Ja tylko celem uzupełnienia mojego nieco przydługiego posta odnośnie sądownictwa wkleję link, bo bezpośrednio się odnosi do tego, o czym pisałem.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/od-pr...wiadomosc.html Jasne, że wszystko zależy od wykonania, jasne, że wiele nie da się nauczyć, ale przynajmniej jakieś minimalne odruchy rozsądku taki przedmiot zaszczepi. |
Covec przesłało do GDDKiA wypowiedzenie umowy na wykonanie odcinków A2
"Powodem decyzji konsorcjum jest: niesprawiedliwe, niepotrzebne oraz bezzasadne przedłużanie terminów płatności przez inwestora, zaniżanie ilości oraz wartości wykonanych prac budowlanych przez głównego inżyniera kontraktu, nieobiektywna weryfikacja i ocena wykonanych prac na budowie przez osoby nadzorujące projekt oraz nieoczekiwany wzrost cen na rynku materiałów budowlanych. W związku z powyższym konsorcjum nie jest w stanie kontynuować prac na budowie" - czytamy w komunikacie. http://biznes.onet.pl/covec-przeslal...3,1,news-detal Zatem na mecz otwarcia cudak będzie kibiców spławiał Wisłą na barkach, jak węgiel :). Ma to swoje plusy, nie będzie korków w stolycy bo ich wyładują na plaży tuż obok stadionu tam to w blasku ognisk żądni emocji przybysze będą podziwiać zapierające dech widowisko. Na gigantycznym ekranie przymocowanym na konopnych linach(ekologicznych) do mostu poniatowskiego. Wcześniej w zatęchłych PiSowskich czasach planowano że goście wypełnią trybuny Stadionu Narodowego, ale zarzucono ten zaściankowy pomysł i odpuszczono sobie budowę na stadionie schodów, bo stanowią one barierę dla niepełnosprawnych. Po meczu wszyscy solidarnie zasikają ogniska, zwycięzcy spłyną komfortowo do Gdańska, a pokonani w mozole i trudzie powiosłują do Krakowa bo tam na parkingu pod Wawelem czekają autokary żeby zawieźć ich autostradą do Wrocławia. Dla kibiców starszych i nie umiejących pływać, zapobiegliwie wyczarterowano eskadrę balonów na gorące powietrze i trzy dwuosobowe paralotnie. Rezerwacja miejsc na stronie www.cudapaniecuda.po |
Bardziej mi się podoba to co wczoraj usłyszałem w telewizji a propos budowy stadionu w Warszawie. Gośc z naodowego centrum sportu (czy jak sie ta instytucja zwie) stwierdził publicznie, że przetarg wygrała firma, ktora złożyła oferte niższą o ok,. 300 mln od wyliczeń inwestorskich.
To, że najniższa to jeszcze pikuś, ale to oferta superdumpingowa. Konsorcjum zdecydowało sie dopłacić do budowy 300 milionów, żeby tylko budowę mieć... I te oferte przyjęto! Tu szczegóły http://www.stadionnarodowy.org.pl/ak...ka-sa-i-pbg-sa |
Później konsorcjum nie zapłaci podwykonawcom i po kłopocie. Ci z A2 też już pewnie kasy nie powąchają, a cudak bedzie się chwalił że zaoszczędził.
|
Jeśli chodzi o Chińczyków, to wszystkim zależało, żeby im się nie udało, i tyle jest do powiedzenia w tym temacie.
|
Mnie tylko dziwi jedna rzecz: a mianowicie najazd na rzad z powodu przeprowadzonych przetargow. Niech jakis kumaty mnie poprawi ale czy w przetargach nie chodzi o to aby wybierac oferte ktora jest najtansza? Przeciez caly sens tego jest taki zeby wybrac jak najtansza oferte. Zleceniodawca oglasza przetarg, wykonawcy (znajacy wszystkie szczegoly) zglaszaja swoje oferty i potem wybiera sie ta ktora jest najtansza. Jezeli wykonawca sie nie wywiazuje to idzie sie do sadu albo narzuca kary zgodne z kontraktem. Teraz, co by bylo gdyby zleceniodawca wybral niejantansza oferte? Czy nie mialby procesu o niegospodarnosc publicznych pieniedzy? Jaki wobec tego stosowac klucz jezeli tym kluczem nie sa pieniadze?
|
Kumaty nie jestem, ale jak wystawisz ogłoszenie
"kupię golfa trójkę" i zgłoszą sie gotowi sprzedać za 5 000zł; 6 000zł i 300 zł. To którą ofertę wybierzesz? Zakładając że chce tym golfem jeździć Twoja laska. Kupisz najtańszy shit i będziesz jej tym tłumaczył jak jej zdechnie gdzieś w lesie :). Tak właśnie tłumaczy cudak. Jest coś takiego jak kosztorys (cena katalogowa) która obrazuje obiektywnie koszty. Za chińskie odcinki A2 1,7 mld. Chińczycy obiecali że wybudują za 750 mln. Cudak uwierzył :). Uważasz że należy mu się premia? |
Ale jezeli podpisujesz kontrakt to tam napewno musi byc cos odnosnie jakosci czy standardow uzywanych materialow. Nie jest tak ze wykladasz co chcesz. Przyklad z samochodem jest o tyle nietrafiony ze rzad nie wyklada swoich pieniedzy, tylko srodki publiczne. A te podlegaja kontroli. Czy gdyby wybral drozsze oferty nie mialby kontroli z NIK-u? oskarzen o niegospodarnosc? Przeciez to nie jest tak ze wygrala firma ktora zarejestrowana dwa dni wczesniej na Bora Bora, tylko podmiot ktory wykonywal wczesniej podobne profekty. Nie zebym bronil PO, to tylko takie moje luzne przemyslenia.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Takie proste zestawienie.
Znany juz powszechnie filmik i reakcja zakompleksionego narodu i nienawidzacej wlasnego kraju "artystycznej" pseudoelity: http://www.youtube.com/watch?v=-SaAZKC7vkQ A ponizej reakcja dumnego narodu i przedstawicieli tamtejszego swiata "artystow" (bardziej pasuje celebrytow): http://www.liveleak.com/view?i=5b0_1246924508 To jest temat na prace dla socjologow. Dlaczego w Polsce i USA tak odmienne sa reakcje na patriotyzm, rowniez w mediach przez przedstawicieli swiata muzyki w jakims programie rozrywkowym. |
Takie są reakcja bo takie mamy wychowanie. Patriotyzmu nikt w Polsce nie uczy, wprost przeciwnie. Zostają jednostki które są z rodzin patriotycznych i fanatycy polskiej historii. Smutne jest też to że nawet spośród kibiców - naturalnego matecznika postaw patriotycznych w Polsce - my chłopcy z R22 nie prezentujemy nic. Żadnych akcji , żadnych opraw, żadnych flag- pare osób na forum - to wszystko. Co tu sie więc czepiać typowego leminga tresowanego w rozpalaniu grilla i w podziwianiu wyzwolonych europejczyków w różowych sweterkach
|
Cytat:
|
orzeu, temat o którym wspominasz jest bardzo ciekawy, i nie da się go w jednym zdaniu opisać
raz, że ludziom znaczenia słów kompletnie się poprzestawiały dwa, że wielu wierzy miłość i pokój bez znoju łez (sami się domyślcie o co chodzi) PS. http://www.youtube.com/watch?v=UsvfM...&feature=share ;-) |
Cytat:
2. Zwróć prosze uwagę na komunikat Covecu: "Powodem decyzji konsorcjum jest: niesprawiedliwe, niepotrzebne oraz bezzasadne przedłużanie terminów płatności przez inwestora, zaniżanie ilości oraz wartości wykonanych prac budowlanych przez głównego inżyniera kontraktu, nieobiektywna weryfikacja i ocena wykonanych prac na budowie przez osoby nadzorujące projekt ...". Podawany przez nich powód decyzji to nie niska cena ale( ujmując to oględnie) trudna współpraca z inwestorem. |
Pray wycenie budowli nie podaje sie najtańszych czy najdozszych kwot tylko usrednione. Kosztorys architekta jest zazwyczaj na oko przy średnich cenach rynkowych. Jeśli budowlaniec ma tańsze rozwiązania, materiały itp to mu wyjdzie kosztorys niższy od szacowanego.
Jak ja wyceniam dom pom180 euro za stopę kwadr. to jest to kwota średnia na rynku w Dublinie. I znajdzie sie firma irl która zbuduje po 195 i Polska za 120. 300mln przy takiej skali inwestycji to może wcale nie być dużo. Prawo dużych i małych liczb. |
Odnośnie NP i ewentualnej likwidacji ZUS http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1011
i fragment jak to pomysły UPR a obecnie NP są "niepoważne" Cytat:
|
Cytat:
Pomijam tutaj pewnie równie ważną kwestię, że najczęściej w komisjach przetargowych są krewni i znajomi królika nie mający pojęcia o tym co robią, z ewentualnie jakimś listkiem figowym pt. "profesjonalista", ale aby nie podpaść pod niegospodarność mieniem publicznym w praktyce głównym czynnikiem decydującym o wygraniu przetargu jest CENA. Tak było, jest i będzie - niezależnie czy rozstrzygałby o tym Tusk, Kaczyński czy Napieralski. Wynika to z przekonania, że przetargi są ustawiane - ale przecież dobrze "ustawiony przetarg" wystarczy zaprogramować na etapie SIWZ i w ten sposób ustawia sie przetargi. Dopóki nie naspi zmiana w prawie - przede wszystkim w komisjach przetargowych powinni znaleźć się kompetentni ludzie oraz przyjąć, że cena jest jednym z istotnych warunków, ale nie rozstrzygającym w 1 czy 2 rozdaniu, wówczas nie byłoby takich problemów jak opisał to Drozd. Jeżeli kosztorys opiewa na 1 mln zł, a pojawiają się 3 oferty: 500 tys, 750 tys i 800 tys zł to niekoniecznie ta najtańsza musi być najkorzystniejsza. |
Cytat:
Zauważ, że w tym co piszę nie ma co do zasady krytyki samych koncepcji (poza bzdurami co do sądownictwa), jest za to krytyka NP ze względu na ich nieumiejętność wprowadzania swoich koncepcji w życie, ze względu na brak kadr, doświadczenia itp. Te kwestie, które podnoszę, w zasadzie przesądzają, że ten program nie ma szans na realizacją, bo nawet w razie wygranej nie będzie miał kto ich realizować. Stąd ewentualnym rozwiązaniem byłoby pokazanie gotowych projektów, dzięki czemu można by pokusić się o ocenę, co ta partia potrafi, co ma gotowe i jakie są szanse. A co do innych partii, to już pisałem wcześniej - NP podobno jest inną partią, niż te, które są przy korycie, więc nie przystoi sympatykowi NP pisać, że u innych partii nie jest lepiej. --- Jeśli chodzi o partie skompromitowane, to są to przede wszystkim kwestie oceny, bo ja nie uważam, by Kaczyński się skompromitował. Wbrew wszelkim oczekiwaniom dość istotnie obniżył obciążenia fiskalne: 1) podatek dochodowy - na 18 i 32%, podniesione progi, zwiększona kwota wolna od podatków - wg. szacunków, przyjmując dane za 2008 r. w 2009 r. z PIT wpłynęło do budżetu ponad 9 mld zł mniej. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,tit...l?ticaid=1c713 2) obniżenie składki rentowej - wg szacunków łącznie ok. 20 mld zostało/zostanie w kieszeniach podatników, 3) ulgi na dzieci (do 2016 r. wg szacunków 26 mld zł zostało/zostanie w kieszeniach podatników) 4) zniesiono podatek od spadków i darowizn wśród osób najbliższych Jak uważasz, że to jest kompromitacja tamtego rządu, to jak nazwać działalność publiczną i polityczną np. JKMa, który w życiu żadnego podatku nie obniżył? |
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...?kategoria=663
19 czerwca. Fertnera 1. Każdy z dowodem na Kraków może zagłosować i przeciwstawić się orwellowskiemu prawu. |
równie dobrze można zagłosowac za bezpieczeństwem...
|
|
Cytat:
|
Cytat:
Herra o "dumpingu" http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/m...2,artykul.html Cytat:
|
Tusk w jednym z ostatnich wywiadów powiedział że dziś już by sie nie zgodził na organizacje w Polsce Euro bo zwyczajnie nie stac to
|
Ciekaw jestem jaki wpływ na scenę polityczną będą miały ostatnie ruchy Tuska, przyjęcie Arłukowicza i teraz koalicja z SdPl. Jak się zachowa część elektoratu bliższa Gowinowi, czy poprze PJN, czy część PO przejdzie do PJN, jak się zachowa SLD i jaki wpływ na wynik SLD będą miały te ruchy.
Są to może małe ruchy, ale potencjalnie może być to wstęp do znacznych przetasowań. |
Cytat:
|
Dwa lata i się skapneli ??
A powiedz mi gdzie My mamy stadion, od początku wszyscy wiedzą że jest ......... i dalej go nie ma a nawet jest koncepcja żeby go Klub skończył bo miasto nie ma pieniędzy. Masz rację w jednej kwestii że do puki o wygranej w przetargu będzie decydować cena to będzie zawsze bajzel. Niestety jeśli o przetargu nie będzie decydować cena to wygrywać będą Ci co dadzą więcej w łapę. Kto więc jest winny ?? wydaje mi się że My sami nie dorośliśmy jeszcze do zasad wolnorynkowych, na zachodzie w przetargach liczy się cena niestety żaden zachodni przedsiębiorca nie pomyślałby o tym żeby zanizyć kwotę albo zrobić przekręt bo już by go nie było. Cóż jeszcze dużo wody w "Wiśle" musi upłynąć |
Cytat:
|
Cytat:
ps Za dwa lata minie 10 lat jak się tu zarejestrowałem. Ja pier*ole. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:24. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl