![]() |
Cytat:
Kiedyś byly równie fatalne mecze, ale były też przebłyski plus jedna czy dwie wiodące drużyny, które strzelały sporo bramek, miały akcje, strzały z dystansu itp. Teraz jest ogólny marazm plus 2-3 indywidualności, które robią różnice. A większość bramek i tak pada po kuriozalnych błędach przeciwnika. Żeby nie było, pamietam chyba 0-4 z Grodziskiem Wasze, ale mi chodzi o lata 2000-2004, gdy poziom był z roku na rok coraz wyższy. Gdzieś własnie od 2004 roku zaczęło się psuć wszystko i lipa trwa do dziś. |
W zeszłym sezonie grając kompletną chałę, przegrywając za Skorży wszystkie mecze z czołowymi drużynami, w dodatku grając cały sezon na wyjeździe (w Sosnowcu) i gdyby nie łeb Jopa to jeszcze zdobylibyśmy MP ! I co ? tamten sezon niby był na wyższym poziomie ?
|
Cytat:
Wieszczycki ma to do siebie, że jak coś przepowie to można być niemal pewnym, że jego słowa sie nie sprawdza. |
Cytat:
We Francji jest tak samo, teraz tam wszyscy narzekają ze liga gra bardziej defensywnie i wszyscy zaczynają od obrony a nie jak było wcześniej od ataku. Ale nikt nie mówi że poziom ligi spadł mimo iż awansuja u nich np. Arles Avignon czy Montpellier które po awansie jest w stanie bić się o pierwszą "5". Poziom ligi spadł to pusty slogan którym najłatwiej sie tłumaczyć. Spójrzmy na ilość powołań z naszej ligi dziś a np. 5 lat temu. Zresztą, skoro Patryk Małecki który był jeźdzcem bez głowy zaczyna się uczyć języka, zaczyna grać pod taktykę i wg. poleceń trenera i w końcu widac po nim zmianę, jeśli była by to zmiana in minus można by dywagować że jest gorzej, ale dla mnie stał się lepszym piłkarzem niż był przedtem. A lepszym można się stac tylko i wyłącznie grając z lepszymi, a nie gorszymi. Oceniając poziom ligi przez puchary : Mistrz Polski Lech Poznań 09/10 ograł Man City, Juventus i był bliski wyeliminowania Bragi - finalisty Ligi Europy ;] |
Zdania nie zmienilem, poziom poszedl w dol i przekonamy sie o tym w pucharach, zapewniam :) Mowie ogolnie o wyczynach orlow z naszej ligi.
|
No to może policzmy głosy Panowie! :D
W sobotę będzie dobry meczyk po którym przekonacie się, że mecze z udziałem Włodarczyka, Surmy i Zieńczuka nie stały na wyższym poziomie niż teraz. |
kreseq - A dalej wierzysz w kilkanaście bramek Mazengi ?
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie. |
Cytat:
Legia chyba tez nie, wiec nie wiem jak mielibysmy sie o tym obniżeniu poziomu przekonać |
Cytat:
|
To może ja powiem tak po środku :D Liga ma obecnie większy potencjał niż w poprzednich latach, ale też bardziej niż w poprzednich latach go nie wykorzystuje! :D
Cytat:
|
Cytat:
88 minuta, Arka - Lechia, 2011 ;) (albo to Węgrzyn był, ale na 90% jednak Wieszczycki) |
Widze ze tylko ( mam nadzieje ze jednak nie ) Sartre zrozumial o co chodzilo w tym tekscie...
Nie zaprezentujemy sie gorzej mam nadzieje ( Nie zdemolujemy stadionu 345 druzyny rezewr rowerzystow z Ukrainy w chwili gdy beda nas golic 2:0. Wy pewnie tez nie przegracie z pasterzami koz gorskich. Tak czy siak bedzie wybornie :) |
Satre dobrze to ujął czego ja nie mogłem ująć pisząc jedną sprawną ręką. Potencjał większy, lepsi piłkarze (generalnie), ładniejsze stadiony, ale nie do końca wszystko wykorzystane. Co do Europejskich Pucharów to tam trochę szczęścia też musi dopisać. Gdyby nie Kotorowski nie było kilku miesięcy spuszczania się nad Amiką.
|
Cytat:
dyplomatycznie, tylko że nie przemawia to do mnie, co innego gdybyśmy rozmawiali o Koronie czy Górniku.Ale Legia ? nieporadność i niezdolność. a to nie tak,ze My byliśmy/jesteśmy po raz kolejny po prostu lepsi? Wybaczcie, że traktuje Was jako kibiców Legii ktorymi of corse jesteście, ale dla mnie Legia to jedyny przeciwnik Wisły. A Wy piszecie że nieporadność.EEE. no i co do pucharów, pamietajcie ze jesli nie chcecie sie skompromitować, zawsze można odpuscic i ktoś inny zagra!Zastanówcie się. |
Cytat:
Jak ktoś ma wideo z tej bramki, to może sobie usłyszeć. Z tej całej ekipy C+ da się słuchać Mielcarskiego i Łapińskiego. Szkoda, że tego drugiego tak rzadko można usłyszeć, bo naprawdę inteligentnie się wypowiada, nie "szczela" jak Przytuła, nie wali truizmów jak Wieszczycki i nie jest "fajny" jak Węgrzyn. Brzęczek i Śrutwa pojawiają się tak samo często jak kometa Halleya. A Mielcarski to światowy człowiek i z niejednego pieca chleb jadł, więc siłą rzeczy sporą wiedzę na temat futbolu ma. |
Cytat:
|
Tyle,że Wisła idzie jakby swoją ścieżką.Trener z inną niż polska myślą szkoleniową, Stan, który robi genialne transfery jak do tej pory. Niech w połowie przyszłe wzmocnienia będą tak dobre jak te obecne,to odstawiamy ligę na kilka kroków. Zatrudnienie fachowców się opłaca. Czy Holendrzy dadzą radę w Europie? Ciężko tak naprawdę odpowiedzieć ale na pewno unikniemy kompromitacji z "Estończykami". Wg mnie Wisła jest zespołem innym mentalnie. Dojrzalszym. Ale czy na LM?Pocieszające jest to,że Stan zdaje sobie sprawę z braków i nie szafuje sloganem walki o LM.
|
Cytat:
Lech męczył sie z Azerami w lipcu by potem ograć City grając 20x lepiej. |
Damy radę z przygotowaniami. Maaskant to nie Skorża czy Kasperczak, którzy potrafią przeleżeć do góry jajami pół wakacji a potem bić się z Azerami o stawkę :]
A liga w tym roku? Najgorsze w całym sezonie wcale nie były nudne mecze czy ogólne spłaszczenie tabeli ale to, że liderujący w tabeli strzelców Frankowski i Żewłakow mają po 11 bramek na 3 kolejki przed końcem. Trochę dramat, bo jest okazja, by był to najgorszy król strzelców w polskiej lidze obok Gerarda Cieślika w 1953 roku (też miał 11). |
tylko ze Cieslik zagrał wtedy w bodajze 12 meczach
|
Cytat:
PS. Cytat:
Na razie mamy zlepek drużyny z kilkoma indywidualnościami (Meleks, Mały, Genkow). To może być nawet za mało na Karabach i Levadię. |
Cytat:
Teraz kluby nawet częściej kupują młodzież z niższych lig, ale lokują ich w ME i do pierwszych składów przebijają się najlepsi z drużyn ME. Dawniej ME nie było, były rezerwy, gdzie było wielu 23-26 latków, teraz rezerwy zastąpiły drużyny ME, gdzie są sami zawodnicy do lat 21, wspierani okazjonalnie przez starszych kolegów. Więc generealnie... Cytat:
Regularnie grają (około 15 spotkań i więcej) w tym sezonie: Grzegorz Sandomierski (21, Jagiellonia Białystok) Wojciech Wilczyński (20, Arka Gdynia) Marcin Budziński (20, Arka Gdynia) - do momentu kontuzji. Mateusz Klich (20, Cracovia Kraków) Tomasz Kupisz (21, Jagiellonia Białystok) Maciej Rybus (21, Legia Warszawa) Ariel Borysiuk (20, Legia Warszawa) Michał Kucharczyk (20, Legia Warszawa) Maciej Sadlok (21, Polonia Warszawa) Artur Sobiech (20, Polonia Warszawa) Paweł Lisowski (20, Ruch Chorzów) Maciej Jankowski (21, Ruch Chorzów) Bartosz Rymaniak (21, Zagłębie Lubin) Damian Dąbrowski (18, Zagłębie Lubin) Arkadiusz Woźniak (20, Zagłębie Lubin) Łukasz Tymiński (21, Polonia Bytom) Kamil Późniak (21, Lechia Gdańsk) Epizody zaliczają: Adrian Rakowski (20, Zagłębie Lubin) Patryk Bryła (21, Zagłębie Lubin) Adrian Błąd (20, Zagłębie Lubin) Rafał Wolski (18, Legia Warszawa) Michał Żyro (18, Legia Warszawa) Piotr Malarczyk (20, Korona Kielce) Jakub Bąk (17, Korona Kielce) Maciej Makuszewski (21, Jagiellonia Białystok) Jakub Słowik (19, Jagiellonia Białystok) Bartłomiej Pawłowski (18, Jagiellonia Białystok) Hieronim Zoch (20, Arka Gdynia) Paweł Czoska (20, Arka Gdynia) Krystian Żołnierewicz (17, Arka Gdynia) Łukasz Budziłek (20, GKS Bełchatów) Rafał Pietrzak (19, Górnik Zabrze) Marcin Kamiński (19, Lech Poznań) Kamil Drygas (19, Lech Poznań) Mateusz Możdżeń (20, Lech Poznań) Robert Wojsyk (20, Polonia Bytom) Paweł Wszołek (19, Polonia Warszawa) Łukasz Teodorczyk (20, Polonia Warszawa) Sebastian Zalepa (20, Widzew Łódź) Piotr Mroziński (18, Widzew Łódź) Rafał Janicki (18, Lechia Gdańsk) Jakub Zejglic (20, Lechia Gdańsk) Jakub Popielarz (21, Lechia Gdańsk) Wymieniłem tylko polskich zawodników. Szału nie ma, ale specjalnej tragedii również, biorąc pod uwagę fakt, że w rozgrywkach I ligi młodych gra w sumie spora ilość. Jest też moim zdaniem spora ilość zawodników z ME i I ligi, która spokojnie poradziłaby sobie w środku i dole tabeli drugiej ligi, ale trenerzy mimo wszystko w dalszym ciągu wolą stawiać na zawodników zza granicy może nie tyle dużo lepszych, co bardziej doświadczonych. Cytat:
Arka to generalnie zły przykład. Popatrz na Cracovię, Widzew, Górnika, Lechię, Śląska, Jagę czy nawet Polonię Warszawa (bo ich problemem nie były kiepskie transfery tylko trenerzy i Józek). Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ciężko stwierdzić, że poziom ligi się podniósł. Po każdym mistrzostwie liczyliśmy na awans do LM, a teraz chyba mało kto uważa to za realne. Mistrz kraju nie jest gotowy do walki o LM, a drużyny z miejsc 2-3, ktokolwiek nimi nie będzie - do walki o LE.
Niemniej jednak poziom zespołów z dołu tabeli jest z pewnością wyższy niż kilka lat temu. Wystarczy spojrzeć na kadry tych drużyn. Przecież piłkarz klasy Saidiego mógłby być równie dobrze w drużynie z czołówki tabeli. Nawet u nas, może nie byłby gwiazdą, ale solidny zmiennik coś jak kiedyś Paulista. A Arka? Przecież ich dwóch piłkarzy miało grać u nas - bramkarz Moretto i Jan Bożok. Mistrz jest słabszy niż "Wisła Kasperczaka", ale pisanie, że to najsłabszy mistrz od lat, bo zdobył tyle, a tyle punktów jest bez sensu. Po prostu ogon tabeli jest mocniejszy. |
Cytat:
Mistrzostwo dla Wisły - kwestia stworzenia dobrej drużyny i jej siły mentalnej. Skorża nie potrafił wykrzesać ze swoich piłkarzy kolektywu, a Jagiellonia w tej rundzie spuchła i jest w tym momencie drużyną w rozsypce. Wisła zdobyła to mistrzostwo zasłużenie. I nawet odstawiając wszelkie sympatie i miłości, była najlepiej zorganizowaną drużyną w lidze. Kiedy trzeba było, pokazywała, że ma jaja. Owszem, były porażki, ale były one pochodną budowy drużyny. Inne kluby tego nie zdołały wykorzystać, co świadczy o ich słabości i braku mentalności zwycięzcy. Jeśli chodzi o liczbę punktów, które zdobyła Biała Gwiazda, to one nic nie mówią. Każdy sezon to inna historia i za rok może być tak, że Wisła zdobędzie 80 punktów, a do utrzymania wystarczy ich 20. |
Cytat:
Po pierwsze na dwoch Holendrach w Wisle. Jeden jest dobrym trenerem (o ile nie bardzo dobrym) a drugi jest swietnym ( i to w wymiarze europejskim) Dyrektorem Sportowym. Prezesie Basalaju ktory "rowna w gore". Mam na mysli to ze pracujac z fachowcami sam staje sie jeszcze lepszym fachowcem. Sklad. Nie mamy - jak wielu twierdzi - szrotu i halu. W mojej ocenie potrzebujemy (do pierwszego skladu) 2,3 zawodnikow (roznica jest w ocenie Cikosza, w mojej ocenie chlopak sie wyrabia i pracujac pod okiem fachowcow Chaveza i Jaliensa "nabiera ksztalkow" bocznego obroncy. Lewy obronca, lewy pomocnik potrzebni sa od zaraz do pierwszego skladu. Dalej, potrzeba na (lawke) napastnika, srodkowego ofensywnego pomocnika, stopera. Naprawde nie jest zle, potrzebujemy wzpocnien ale nie jest tak ze musimy wymienic 70% druzyny zeby miec szanse przejsc IV runde eliminacji. Wierze w Stana i Cupiala. Pareiko - (Cikos), Jaliens, Chavez, ......... - Sobolewski, Wilk, Melikson - ........, Genkov, Malecki. Cos czuje ze w tym roku, kiedy nawet rodzime media sa przeciwko Wisle, ten "najslabszy i najmniej doceniamy mistrz" awansuje do Champions League. I odjedzie konkurencji w kraju na pare lat.... |
Cytat:
|
Cytat:
Z twoich danych gołym okiem widać, że dwa kluby wyróżniają się zdecydowanie, jeśli chodzi o dawanie szans młodym. W pierwszym przypadku nie ma niespodzianki - jest nim Legia. W drugim pewne zaskoczenie - chodzi o Zagłębie. Cytat:
Pomocników nie chce mi się liczyć, ale wystarczy wspomnieć, że w Wiśle był Kosowski z Szymkowiakiem, w Legii Karwan, Piekarski i Vuko, w Pogonii Drumlak, Dźwigała i Gęsior, Ruchu - Gorawski, Surma, Woś, Madej... Każdego z tych grajków pamiętam i wiem, że prezentowali co najmniej przyzwoity poziom. Gdybym miał dzisiaj wyliczać, to nie wiem czy doliczyłbym się więcej niż 4 na każdą pozycję. |
Cytat:
tak poza tym to juz nie ma czegos takiego jak puchar uefa |
Cytat:
Co za parodia parodii parodii! Edit: że nas nie szanują, to wiadomo od lat. Ale żeby aż tak bardzo nie szanowali siebie samych? Ja bym nie dał rady usiąść przed mikrofonem, powiedzieć takie dyrdymały i nie czuć się jak szmata... :D |
Cytat:
|
Drabczyk - lubię go ! :)
PS. jednak za tym pucharem w Legii schowa się znacznie wiecej osób (pisali o tym na weszlo - gratuluję trafnego scenariusza ! ) |
Cytat:
ten cały Drabczyk pobił właśnie kibica Cracovii jeśli chodzi o tekst tygodnia , przypominam że miał mocną kandydaturę w postaci tekstu " Żyd Żydowi Żydem " :rotfl: pamiętam jak niedawno weszlo napisało , że wszyscy rywale Legii powinny jej kibicować w finale PP , bo to będzie oznaczać sprzatnięcie problemów pod dywan i szansę dla Macieja S. na pozostanie w Legii . kolejny sezon kompromitacji i gry nieudolnych piłkarzy |
Skorża to bardzo dobry trener. Facet perfekcyjnie przygotowany do treningów. Trudno u niego na zajęciach o przypadek, wszystko jest dostosowane do pewnej myśli, co potwierdzają nie tylko jego klakierzy. Tak więc warsztatowo trudno mu cokolwiek zarzucić. Taktyk z niego też zacny. Problem jest taki, że dobrze sobie Maciek radzi tylko wtedy, gdy.... problemów nie ma. Najlepiej przychodzić mu do klubu, w którym drużyna jest ze sobą zżyta i po prostu potrzebują dobrej ręki do tego, by wygrywać. Dlatego świetnie wypaliła jego wiślacka jedenastka w rundzie jesiennej 2007/2008.
Gdy przychodził do Legii, musiał nie tylko wprowadzić swoje metody, ale też skonsolidować drużynę i potrafić nią wstrząsnąć przy słabszych spotkaniach. W Wiśle tego problemu nie miał, bo miał Kosowskiego i Sobolewskiego, którzy potrafili przemawiać do drużyny. Pamiętacie jak skończył swoją przygodę z Wisłą? Widzieliśmy człowieka, który nie miał pomysłu na zespół, choć ten ciągle był na pierwszym miejscu tabeli. Z Legią jest tak samo. Doczłapał do europejskich pucharów dzięki PP, ale w lidze radzi sobie miernie. Głównie dlatego, że nie potrafi dotrzeć do każdego zawodnika indywidualnie i metodą "dziel i rządź" stworzyć prawdziwą drużynę. Gdy ta przegrywa, nie potrafi on przemówić do piłkarzy i odwrócić losy spotkania. Widać to było świetnie w spotkaniu ze Śląskiem - po straconej bramce Legia straciła zęba i nie potrafiła zrobić efektywnego sztycha. A propos Śląska. Jeżeli Lenczyk odejdzie - Skorża to byłby idealny dla wrocławian trener. Dostanie niezłą ekipę, która nie gra ze sobą od wczoraj i będzie mógł wprowadzić swoje metody. |
Cytat:
Cytat:
|
Ależ Sartre, o co Ci chodzi? Nie da się uszczęśliwić wszystkich, a zapewniam Cię, że wiele osób ma "Legię, o jakiej marzyli", więc po co coś zmieniać? :-)
|
Cytat:
|
Cytat:
Sprawdza się idealnie, tylko pewnie zmiana trenera jest nieunikniona ale mam nadzieje że Maciej S. wyladuje w Poznaniu a w 2012 bedziemy swietować 14 mistrzostwo |
Cytat:
Jeżeli chodzi o wypowiedź Drabczyka to trzeba go trochę zrozumieć. Przecież wręczenie przykładowo 5 mln euro duetowi Miklas/Jóźwiak wcale nie gwarantuje znacznego podniesienia jakości drużyny. Logicznym wydawałoby się więc zatrudnienie nowego dyrektora sportowego z doświadczeniem, a ten powinien rozejrzeć się za trenerem i zawodnikami. Problem w tym, że w zarządzie Legii nie znają się za bardzo na piłce, gdyż prawie każdy dostał tam się z ITI. |
Cytat:
Cytat:
Jestem też pewien, że do tego grona dołączy Górnik, oczywiście jak się wcześniej finansowo nie rozsypie. W Zabrzu mają fajny skauting w niższych ligach i ostatnio wyciągają stamtąd zdecydowanie najciekawszych, najbardziej wyróżniających się zawodników. Chociaż Nawałka jakoś wyraźnie tych młodych regularnie do składu nie wprowadza, woli stawiać raczej na doświadczonych zawodników i poniekąd go rozumiem. Ale też taki Jonczyk gdyby nie kontuzja, pewnie do tej pory by wychodził na ich lewej pomocy, bo w meczach w których grał, prezentował się bardzo, bardzo dobrze. A innych kilku zaliczyło pojedyncze epizody. Cytat:
Ze środkowych obrońców naprawdę dobry poziom pokazują tacy zawodnicy Chavez, Madera, Jodłowiec, Celeban, Banaś, K.Bąk mimo wszystko też Arboleda, obiecująco wyglądają Vucko z Trivunoviciem, bardzo dobrze przed kontuzją grał Nawotczyński, solidnie grają piłkarze w stylu Bieniuka czy Grodzickego, jest tu też zawodnik z najlepszym CV od lat w naszej lidze, czyli Jaliens. Sporo jest bardzo dobrych defensywnych pomocników takich jak Wilk, Sobolewski, Murawski, Injac, Bandrowski, Borysiuk, Vrdoljak, Grzyb, Panka, Broź, Kaźmierczak, Sawala, Trałka, Surma, kilku młodych typu Budziński, Tymiński, Dąbrowski i jeszcze kilku innych, świetnie jesienią prezentował się Gol, teraz zaczyna powoli się budzić w Legii - ta pozycja jest chyba w naszej lidze najlepiej obsadzona ze wszystkich. Boki pomocy to głownie Pawłowski, Kupisz, Kirm, Małecki, Sobota, Traore, Ntibazonkiza, Małkowski, Wróbel, Smolarek, nieśmiertelny W.Grzyb, czy ostatnio zupełnie niezły Gasparik. Jest też może niezbyt wielka ilość rozgrywających, ale naprawdę bardzo ciekawie się prezentujących, typu Stilic, Mierzejewski, Melikson, Klich, Mila, Radovic, Jeż, Krivets, Dzalamidze, uśpiony potencjał ma moim zdaniem Cabral, w stagnacji pogrążają się utalentowani Późniak i Cetnarski, oznaki olbrzymiego potencjału wykazuje młody Wolski z Legi, ale on to akurat melodia przyszłości. W ataku - tak jak ktoś powiedział przedtem - większość stosuje grę jednym napastnikiem, doliczyłem się około 12-13 drużyn regularnie grających takim ustawieniem. I tak są Genkow, Rudnevs, Sobiech, Sernas, Frankowski, Hubnik, Niedzielan, Jankowski, Sikorski, Nowak czy Żewłakow, plus kilku innych ich uzupełniających. W Lechii za strzelanie bramek odpowiada Traore, w Śląsku mają Diaza, który grać w piłkę potrafi, ale jeszcze się w pełni nie zaaklimatyzował. Generalnie pomimo sprzedarzy Brożka, Robaka i Grosickiego, ogólny poziom napastników w lidze strasznie nie ucierpiał. Podsumowując...dobrych Polaków w tej lidze rzeczywiście trochę ubywa, z takich, których można wysłać do niezłych klubów zagranicznych pozostali chyba już tylko Sandomierski, Rzeźniczak, Jodłowiec, Murawski, Bandrowski i Wojtkowiak (obaj przed kontuzjami), Kaźmierczak, Małecki, Sobiech może w niedalekiej przyszłości Borysiuk, Gol czy Czarek Wilk. Poniekąd jest to oczywisty skutek uboczny tego, że mamy kilkukrotnie większą ilość dobrych zawodników spoza Polski niż kiedyś, oni "zabierają" szansę pokazania swoich umiejętności Polakom, jednak raczej w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ale też ogólna liczba wartościowych zawodników w tej lidze mimo wszystko chyba jednak niższa nie jest. |
Cytat:
Realnie patrząc chciałbym abyśmy przez 2-3 sezony pograli w fazie grupowej Ligi Europy a następnie zyskując rozstawienie awansowali dzięki temu do upragnionej Ligi Mistrzów. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:43. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl