Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Witalis 26.01.2025 20:16

Problem ze wzmocnieniami jest taki, że mamy stu piłkarzy na kontraktach i zero kasy. Chyba nawet Królewski nie jest tak oderwany od rzeczywistości, żeby sądzić, że nie potrzebujemy wzmocnień. On po prosu nie ma z czego rzeźbić, choć oczywiście to go nie rozgrzesza, bo jest winnym tego stanu rzeczy.

Jagul 26.01.2025 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1641763)
Widzę że bardzo jesteś szczęśliwy z tego powodu. Nic dziwnego dla płaczków im gorzej tym lepiej :>

Ja po prostu nie zajmuje się groszowymi tematami.
Co tam kasa za Lisa wobec kasy z pucharów, o której wspominasz :lol:

Karherop 26.01.2025 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1641765)
Nie wiem czy Ty jesteś faktycznie taki głupi czy tylko udajesz.

Tu nie chodzi o to żeby nie ściągać młodych piłkarzy (którzy są swoją drogą gówno warci), tylko że powinny być PRIORYTETY.

A nie ma. Mamy krytyczne braki w składzie, a wydajemy pieniądze na młody szrot wątpliwej jakości.

Nie wiesz ile wydajemy, nie wiesz kiedy wydajemy. Pewnie do lipca 2025 KKS Kalisz nie otrzyma ani zlotowki ale wolfy wydal juz wyrok - w klubie zamiast zajac sie priorytetami to rzucaja wszystkie sily zeby podpisac jakiegoś małolata.

Czy ty siebie czytasz?

Udowadniasz tylko ze nie masz pojęcia jak dziala praca klubu i jak wyglada caly proces transferowy. Jak za 2 dni podpisza zawodbika ktory nas realnie wzmocni to wg Twojej logiki zaczeli sie tym zajmowac od soboty :lol:

PS
Szkoda ze Markusie nie jestes tak wyrywany to rzucania nazwiskami Benito, Omraniego czy Bregu i rzuciles w niepamiec jak wygladala struktura kadry Wisly ktora spadala z ligi.

PS.2. Nawet by mi sie nie chciało komentowac ściągnięcia tego młodego z KKSu gdyby ktos juz na pewniaka nie napisal "na 99% sciagamy szrot". I kto tu ma fobie młodych?

Tantal 26.01.2025 21:54

@skarabeus

Jaroch nie dojeżdżał i na początku rundy i na końcu. Można zmęczeniem usprawiedliwiać mecze z Polonią czy Medzią (cały zespół już trochę siadał jakby chcieli jakoś dotrwać do końca), ale katastrofy ze zniczem albo totalnej bierności z łksem to nijak nie tłumaczy. Wydaje mi się że takich sytuacji było od groma więcej, tylko że trzeba byłoby obejrzeć całe spotkania. Teraz tylko przeleciałem przez akcje bramkowe w skrótach meczy (w 30 minut) a i tak wyskoczyły mi tuż obok strzelonych nam bramek dwie inne sytuacje gdzie rywale mieli niebezpieczny strzał albo jakąś groźną sytuację bo Jaroch stał i patrzył jak ktoś go objeżdża.

Facet nie ma doskoku, agresji, szybkości, czucia gry a w pojedynkach w powietrzu zayebał nam trzy gole w dwóch meczach (oba z polonią i 1 ze zniczem). Na moje oko jest najsłabszym zawodnikiem pierwszego składu i jeżeli marzymy w ogóle o awansie musimy znaleźć kogoś lepszego na jego miejsce. Kilka podobnych zawalonych bramek i zostaniemy poza barażami albo staniemy przed 2 wyjazdami pod rząd typu Chorzów Legnica. Te kilka zawalonych meczy to teraz być albo nie być.

Fajnie że ściągamy młodych ale wymiana JEDNEGO NAJSŁABSZEGO ZAWODNIKA ZE SKŁADU na rundę zawsze jest konieczna.

wolfy 26.01.2025 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1641770)
Nie wiesz ile wydajemy, nie wiesz kiedy wydajemy. Pewnie do lipca 2025 KKS Kalisz nie otrzyma ani zlotowki ale wolfy wydal juz wyrok - w klubie zamiast zajac sie priorytetami to rzucaja wszystkie sily zeby podpisac jakiegoś małolata.

Czy ty siebie czytasz?

Udowadniasz tylko ze nie masz pojęcia jak dziala praca klubu i jak wyglada caly proces transferowy. Jak za 2 dni podpisza zawodbika ktory nas realnie wzmocni to wg Twojej logiki zaczeli sie tym zajmowac od soboty :lol:

PS
Szkoda ze Markusie nie jestes tak wyrywany to rzucania nazwiskami Benito, Omraniego czy Bregu i rzuciles w niepamiec jak wygladala struktura kadry Wisly ktora spadala z ligi.

PS.2. Nawet by mi sie nie chciało komentowac ściągnięcia tego młodego z KKSu gdyby ktos juz na pewniaka nie napisal "na 99% sciagamy szrot". I kto tu ma fobie młodych?

Nie wiem ile, ale to transfer gotówkowy. Sam nie wiesz kiedy będzie płacone więc nie zarzucaj mi fantazjowania. Mało prawdopodobne żeby zgodzili się czekać do lipca.

Ja już raz wyliczałem ile młodego szrotu wisi nam na kontraktach. 4-5 Sukiennickich to jeden dobry zawodnik pierwszoligowy. Ale dla Ciebie liczy się tylko żeby było "wincyj młodych Polaków".

Przypomnij mi, ile to milionów euro zarobiliśmy na młodych Polakach w (powiedzmy) ostatnich 5 latach? Ilu z nich sprowadziliśmy do pierwszego składu?
Ile goli i asyst nam dali?
Ile razy byli najlepsi na boisku?

:haha:

Karherop 27.01.2025 08:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1641772)
Przypomnij mi, ile to milionów euro zarobiliśmy na młodych Polakach w (powiedzmy) ostatnich 5 latach? Ilu z nich sprowadziliśmy do pierwszego składu?
Ile goli i asyst nam dali?
Ile razy byli najlepsi na boisku?

:haha:

A co ja mam sie tlumaczyc z nieudolnosci kolejnych wlascicieli
i zarzadzajacych Wisłą? Fajnie ze masz z tego ubaw

Popatrz sobie teraz na skale sprzedazy z esa- 70% ze 100 najdrozszych transferow stanowili Polacy i to w wieku blizej 20 niz 30
https://www.transfermarkt.pl/pko-eks...wettbewerb/PL1

Wisła jak nie zacznie sprzedawać i inwestowac w młodzież to sie nie wygrzebie z długów. Co zupelnie nie znaczy ze ma sie nie wzmacniac zawodnikami doswiadczonymi, bo tacy powinni stanowic 70-80% kadry, tak aby powalczyć o awans.

I tak priorytety... Juz ci napisalem że jak klub ogłasza jakis transfer to nie znaczy że w tle nie dzieja sie inne rzeczy. To sie powinno wydawac oczywiste, ale jak widac trzeba najprostsze rzeczy tłumaczyć.

doktor granat 27.01.2025 12:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tantal (Post 1641771)
@skarabeus

Jaroch nie dojeżdżał i na początku rundy i na końcu. Można zmęczeniem usprawiedliwiać mecze z Polonią czy Medzią (cały zespół już trochę siadał jakby chcieli jakoś dotrwać do końca), ale katastrofy ze zniczem albo totalnej bierności z łksem to nijak nie tłumaczy. Wydaje mi się że takich sytuacji było od groma więcej, tylko że trzeba byłoby obejrzeć całe spotkania. Teraz tylko przeleciałem przez akcje bramkowe w skrótach meczy (w 30 minut) a i tak wyskoczyły mi tuż obok strzelonych nam bramek dwie inne sytuacje gdzie rywale mieli niebezpieczny strzał albo jakąś groźną sytuację bo Jaroch stał i patrzył jak ktoś go objeżdża.

Facet nie ma doskoku, agresji, szybkości, czucia gry a w pojedynkach w powietrzu zayebał nam trzy gole w dwóch meczach (oba z polonią i 1 ze zniczem). Na moje oko jest najsłabszym zawodnikiem pierwszego składu i jeżeli marzymy w ogóle o awansie musimy znaleźć kogoś lepszego na jego miejsce. Kilka podobnych zawalonych bramek i zostaniemy poza barażami albo staniemy przed 2 wyjazdami pod rząd typu Chorzów Legnica. Te kilka zawalonych meczy to teraz być albo nie być.

Fajnie że ściągamy młodych ale wymiana JEDNEGO NAJSŁABSZEGO ZAWODNIKA ZE SKŁADU na rundę zawsze jest konieczna.

Mam nadzieję, że Jaroch zagra wiosną na lepszym poziomie, ale wartościowy zawodnik do rywalizacji z nim by się oczywiście przydał.

wolfy 27.01.2025 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1641787)
Mam nadzieję, że Jaroch zagra wiosną na lepszym poziomie, ale wartościowy zawodnik do rywalizacji z nim by się oczywiście przydał.

No właśnie w Wiśle wszystko opieramy na nadziei.
Mamy nadzieję że Jaroch się ogarnie.
Mamy nadzieję że uda się grać bez defensywnego pomocnika i odbiorów w środku pola.
Że będziemy wygrywać bez jednego zawodnika w składzie który umie dośrodkować, nawet ze stojącej piłki.
Że uda się nie łapać kartek i kontuzji trzem de facto stoperom.
Że dwóch z tych trzech stoperów przestanie kryć na radar i dawać się objeżdżać.
Że losowe odpady w rodzaju Olejarki czy Sukiennickiego nagle u nas rozkwitną, wywalczą awans i sprzedamy je za miliony.

Bardzo dużo tego, a to nie jest kompletna lista.

A tu nagle podpisują jakiś młody szrot i radość wśród pokemonów jaką to przemyślaną politykę kadrową prowadzimy.

@Karherop - jeżeli plan Wisły na wyjście z dlugów to sprzedaż zawodników w PIERWSZEJ LIDZE (bo z tym młodym szrotem i brakami kadrowymi awans to mrzonki), bez szkolenia, skautingu, pionu sportowego z prawdziwego zdarzenia, z losowo ściąganymi młodymi odpadami - to pora ogłosić bankructwo. Nie żartuję.

To co piszesz to jakieś majaki.

FraMat 27.01.2025 14:31

Chodzę dość często na mecze niższych lig w Krakowie i młodych, zdolnych chłopaków jest trochę.
Podejrzewam, że dobrze wyszkolony technicznie (a i tacy są) piłkarz z okręgówki nie byłby gorszy od nabytku z KKS Kalisz, który nie dał o sobie do tej pory usłyszeć.
Nie twierdzę, że zbawiłby Wisłę, twierdzę tylko, że kryteria wyboru są dość dziwne.
I zgadzam się z tezą, że o ile nawet konieczne są pewne inwestycje w przyszłość (raczej odległą) to priorytetem powinno być szukanie doświadczonych, tanich graczy na kluczowe pozycje.
Przykład Mikulca pokazał, że się da.
A w tej chwili mamy straszliwą dziurę w środku pola i na prawej obronie.
Bez jej załatania marzenia o awansie do Ekstraklasy legną pewnie znowu a gruzach.

Karherop 27.01.2025 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1641789)
@Karherop - jeżeli plan Wisły na wyjście z dlugów to sprzedaż zawodników w PIERWSZEJ LIDZE.(bo z tym młodym szrotem i brakami kadrowymi awans to mrzonki), bez szkolenia, skautingu, pionu sportowego z prawdziwego zdarzenia, z losowo ściąganymi młodymi odpadami - to pora ogłosić bankructwo. Nie żartuję.

To co piszes to jakieś majaki.

A co jeden transfer młodego ma do calej reszty? Jedno drugie wyklucza? Nie popadaj w pranoje. Żaden klub nie jest tak jednowymiarowy i dywersyfikuje źródła przychodów. Przy czym o ile sponsorzy, kibice, bilety dobijaja juz u nas do maxa, jedyne czym mozna powalczyć to sprzedaż zawodników. Inwestora nie licze bo to marzenia sciatej głowy.

PS. Fajnie ze taka Miedź sie nie przejmowala że nie moze sprzedawac piłkarzy w 1 lidze za duze pieniądze i przyjela oferte za Bogacza na 2 mln euro.

wolfy 27.01.2025 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1641793)
Chodzę dość często na mecze niższych lig w Krakowie i młodych, zdolnych chłopaków jest trochę.
Podejrzewam, że dobrze wyszkolony technicznie (a i tacy są) piłkarz z okręgówki nie byłby gorszy od nabytku z KKS Kalisz, który nie dał o sobie do tej pory usłyszeć.
Nie twierdzę, że zbawiłby Wisłę, twierdzę tylko, że kryteria wyboru są dość dziwne.
I zgadzam się z tezą, że o ile nawet konieczne są pewne inwestycje w przyszłość (raczej odległą) to priorytetem powinno być szukanie doświadczonych, tanich graczy na kluczowe pozycje.
Przykład Mikulca pokazał, że się da.
A w tej chwili mamy straszliwą dziurę w środku pola i na prawej obronie.
Bez jej załatania marzenia o awansie do Ekstraklasy legną pewnie znowu a gruzach.

Tu się muszę zgodzić, fakty są brutalne: w poprzedniej rundzie grali cokolwiek na poziomie Letkiewicz, Kutwa i Duda.
Rywalizację z Olejarką, Starzyńskim i Młyńskim na pozycji "wejdzie jak wynik będzie bezpieczny" wygrał ostatecznie Kuziemka.

Zresztą sam o tym pisałem - jeśli już musimy inwestować młodych, to przede wszystkim przez rezerwy.

A tu jakiś plastuś z czteroletnim kontraktem z KKS Kalisz przychodzi. Za sumę odstępnego.

Serio?

@Karherop - czyli Miedź wygrała w totolotka, to teraz my przepalimy jeszcze więcej kasy na szrot i może wyjdziemy na zero. Genialna logika.
Masz jeszcze jakieś zabójcze argumenty?

Drozd 27.01.2025 17:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1641769)
Ja po prostu nie zajmuje się groszowymi tematami.
Co tam kasa za Lisa wobec kasy z pucharów, o której wspominasz :lol:

Za część kasy z pucharów spłaciliśmy długi z brodą Cupiała, ale co tam groszowe tematy :lol:

leszekpw 27.01.2025 17:30

Transfer pewnie za frytki na zasadzie by kibice pokroju karheropa się na chwilę odczepili, ze nic sie nie dzieje.

s1mone 27.01.2025 18:41

Wolfy i Markusik dwa pustaki już sobie całą historię doopowiadali:popcorn:

Dla mnie spoko.
A wystarczyło czytać co mówił prezes.
Mówił wprost, że jak będą kogoś brać, to tylko kogoś kto będzie realnym wzmocnieniem i jak tematy główne nie wypalą to możliwe, że transferów nie będzie. Do startu rundy szmat czasu, do końca okna jeszcze więcej - logiczne jest, że transfery lepszych piłkarzy trwają dłużej, bo ze względu na swoje umiejętności mają więcej opcji.

Ja już całkiem abstrahuje od możliwości naszego działu scoutingu, bo to że mam do niego ograniczone zaufanie to spore niedopowiedzenie.

Tak czy siak podpisaliśmy jako uzupełnienie składu młodego nikomu z nas nieznanego bliżej piłkarza z drugiej ligi. Nie wiadomo czy docelowo chłop jest do gry w 1 drużynie czy rezerwach, czy jedynie na pozycję młodzieżowca. Za co krytykować tu klub? Że patrzy też przyszłościowo, a nie tylko tu i teraz?

Krytykować mógłbym jakby lwią część budżetu przeznaczyli na jakiś wysoce ryzykowny transfer, a tak to o co mam krytykować? Jak okno się zamknie można pokusić się o jakiekolwiek wstępne oceny, a i tak pewnie większość z nich będzie chybiona jak to z transferami w piłce bywa.

manson777 27.01.2025 18:49

nie chcę burzyć oglądu oszywistości, ale niejaki JK 12 lub 13 grudnia napisał na tt tak:

A) Wiosna będzie nasza. B) Solidne wzmocnienia C) Awans będzie nasz

Szczególnie pkt b jest zabawny w kontekście ostatniego półtora miesiąca. Chyba że AI chodziło o to, że solidnym wzmocnieniem będzie pozbycie się Młyńskiego i wysłanie na wypo Szywacza, który zresztą może za chwilę wrócić z tej Częstochowy, bo Skra ma zawieszoną licencję i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że nie przystąpi do II rundy.

Jeśli tak miało być to zwracam honor :alleluja:

choć myślę, że raczej AI zerknęła do sakiewki i zobaczyła dziurę bez dna
i tak sprytny plan b poszedł w ....u:rotfl::rotfl:

Karherop 27.01.2025 18:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1641798)
Za co krytykować tu klub? Że patrzy też przyszłościowo, a nie tylko tu i teraz?
.

Tak.

10 znaków

Arkadiusz.Czerepach 27.01.2025 19:38

było w tym smsie ile kosztował nasz nowy nabytek ?

Jagul 28.01.2025 07:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1641796)
Za część kasy z pucharów spłaciliśmy długi z brodą Cupiała, ale co tam groszowe tematy :lol:

To jest ta kasa czy jej nie ma? Bo Ci się narracja zaczyna rozjeżdżać :rotfl:
Spłaciliśmy bo zostaliśmy do tego zmuszeni.

Jagul 28.01.2025 07:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1641801)
było w tym smsie ile kosztował nasz nowy nabytek ?

2zł + VAT.

Ogryzek 28.01.2025 08:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1641798)
Wolfy i Markusik dwa pustaki już sobie całą historię doopowiadali:popcorn:

Dla mnie spoko.
A wystarczyło czytać co mówił prezes.
Mówił wprost, że jak będą kogoś brać, to tylko kogoś kto będzie realnym wzmocnieniem i jak tematy główne nie wypalą to możliwe, że transferów nie będzie. Do startu rundy szmat czasu, do końca okna jeszcze więcej - logiczne jest, że transfery lepszych piłkarzy trwają dłużej, bo ze względu na swoje umiejętności mają więcej opcji.

Ja już całkiem abstrahuje od możliwości naszego działu scoutingu, bo to że mam do niego ograniczone zaufanie to spore niedopowiedzenie.

Tak czy siak podpisaliśmy jako uzupełnienie składu młodego nikomu z nas nieznanego bliżej piłkarza z drugiej ligi. Nie wiadomo czy docelowo chłop jest do gry w 1 drużynie czy rezerwach, czy jedynie na pozycję młodzieżowca. Za co krytykować tu klub? Że patrzy też przyszłościowo, a nie tylko tu i teraz?

Krytykować mógłbym jakby lwią część budżetu przeznaczyli na jakiś wysoce ryzykowny transfer, a tak to o co mam krytykować? Jak okno się zamknie można pokusić się o jakiekolwiek wstępne oceny, a i tak pewnie większość z nich będzie chybiona jak to z transferami w piłce bywa.

Trudno się z tym nie zgodzić.

Drozd 28.01.2025 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1641804)
To jest ta kasa czy jej nie ma? Bo Ci się narracja zaczyna rozjeżdżać :rotfl:
Spłaciliśmy bo zostaliśmy do tego zmuszeni.

Ale mieliśmy z czego spłacić, czy nie? Z czego spłaciliśmy? Z kasy z pucharów, której nie było? A ile zostało po spłacie to pytaj Królewskiego, albo czekaj do grudnia na rozliczenie sezonu 24/25.

Jagul 28.01.2025 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1641810)
Ale mieliśmy z czego spłacić, czy nie? Z czego spłaciliśmy? Z kasy z pucharów, której nie było? A ile zostało po spłacie to pytaj Królewskiego, albo czekaj do grudnia na rozliczenie sezonu 24/25.

Jest to niewątpliwie sukces. Spłaciliśmy kilka milionów długu, a wygenerowaliśmy kilkanaście. Oby tak dalej!

krysztal 29.01.2025 12:32

A jest praktycznie pewne,że pieniądze które zablokowała UEFA i poszły na spłatę Mandziary były już zadysponowane w naszym budżecie więc ostatecznie pewnie nic się w kwestii zadłużenia nie zmieniło.Mamy po prostu jakiegoś nowego wierzyciela ewentualnie komuś innemu wisimy jeszcze więcej.Można się tylko zastanawiać do której rundy zakładaliśmy dojść.

wolfy 29.01.2025 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1641812)
A jest praktycznie pewne,że pieniądze które zablokowała UEFA i poszły na spłatę Mandziary były już zadysponowane w naszym budżecie więc ostatecznie pewnie nic się w kwestii zadłużenia nie zmieniło.Mamy po prostu jakiegoś nowego wierzyciela ewentualnie komuś innemu wisimy jeszcze więcej.Można się tylko zastanawiać do której rundy zakładaliśmy dojść.

Patrząc na to co się dzieje - chyba minimum do fazy grupowej PK.

Markus 10.02.2025 17:49

Potwierdzają się moje wcześniejsze słowa, Poletanovic podpisał kontrakt do 2026 roku. Zastanawiam się tylko w jakim stopniu zawdzięczamy ten ruch Kwietniowi, a w jakim Królewskiemu :evil:

FraMat 10.02.2025 17:53

Ja podejrzewam, ale nie dam za to głowy, że ruch ten jest finansowany w jakiś sposób przez Kwietnia.
Pewnie szkoda by mu było awansować z Wieczystą w chwili gdy Wisła spadnie do II ligi.

Karherop 30.05.2025 07:26

Pora otworzyć nowe okienko...

Odejdą? (koncza sie kontrakty):
Cziczkan
Łasicki, Skrobanski, Szot, Jaroch, Colley
Igbekeme, Gogol, Baena

Mają ważny kontrakt:
Letkieiwcz, Broda, Stępak
Biedrzycki, Kutwa
Poletanovic, Duda, Carbo, Sukiennicki
Kiss, Duarte, Baniowski, Kuziemka
Rodado, Zwolinski,

Wazny kontrakt, ale polamani (nieprzydatni w 2025 roku):
Uryga
Mikulec
Talar
Starzyński

To ze jestesmy u progu rewolucji kadrowej to wiecej niz pewne. Potrzeba na cito 6 nowych obroncow. Ta druzyna niestety jest przesiąknięta porażka. Potrzeba dużo świeżej krwi.

swiety37 30.05.2025 07:31

Na ten moment:
Letkiewicz - PO, Biedrzycki, Kutwa, LO - Carbo, Poletanovic, Duda - Kiss, Zwoliński, Fred

Rodado nie liczę, bo drugi cud z jego zostaniem to się chyba nie wydarzy.

wolfy 30.05.2025 07:34

Baena ma opcję przedłużenia kontraktu AFAIK, ale może go ktoś kupić.
Kiss i Duarte nie mają kontraktów 1+1?
Szot ma chyba jeszcze rok kontraktu.

To tak z pamięci.

Na 90% odejdzie Rodado.

Karherop 30.05.2025 07:40

Duarte i Kiss przyszli z kontraktem 2+1
Kiakos byl w lecie na kontrakcie 1+1

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:49.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl