Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

brylant17 31.03.2019 19:27

Cóż zostają trzy mecze do końca trzeba dwa wygrać jeden zremisować.....

Adasss 31.03.2019 20:08

@brylant: ale co ty liczysz? Ile punktów trzeba do zajęcia 4-tego miejsca po sezonie zasadniczym? :pobity:

bódyń 31.03.2019 20:55

Mogiel odpalil swoja liczarke
https://i.ibb.co/QXbLdyB/Zrzut-ekran...1-21-54-41.png

pepe72 31.03.2019 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1536785)
Cóż zostają trzy mecze do końca trzeba dwa wygrać jeden zremisować.....

Dokładniej to trzeba zagrać nie gorzej niż dwa zespoły z tych trzech: Amica, Korona i Zagłębie L. :)

Interesujące nas mecze:
Kod:

28:
Cracovia - Korona Kielce
Lech Poznań - Pogoń Szczecin
Zagłębie Lubin - Górnik Zabrze
Zagłębie Sosnowiec - Wisła Kraków

29:
Korona Kielce - Zagłębie Lubin
Lechia Gdańsk - Lech Poznań
Wisła Kraków - Piast Gliwice

30:
Lech Poznań - Jagiellonia Białystok
Piast Gliwice - Korona Kielce
Zagłębie Lubin - Wisła Kraków

Inna sprawa, że po następnej kolejce interesujące nas mecze mogą się zmienić.
Jest już szansa, że przegrywając 3 mecze zostajemy w top8.

Resztę trzeba policzyć.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1536797)
@brylant: ale co ty liczysz? Ile punktów trzeba do zajęcia 4-tego miejsca po sezonie zasadniczym? :pobity:

Śmieszki śmieszkami ale kilka wyników 0:0 w tej kolejce (i poprzedniej) zalatuje "meczami przyjaźni"

Tantal 31.03.2019 20:55

Po dzisiejszym meczu apetyty rosną....

Trudno nie mierzyć w puchary z taką grą. W tej chwili gramy najbardziej efektowną piłkę w Polsce. Jeśli nie najlepszą, to na pewno najbardziej atrakcyjną dla oka.

W Sosnowcu mam nadzieję będą trzy punkty, Zagłębie traci masę bramek a my mnóstwo strzelamy. Nawet jak oni coś nas ugryzą, to powinno skończyć się np. tak jak z sąsiadką.

Dużo osób boi się meczu z Piastem, ale wydaje mi się, że może też przesadnie. Sprawdziłem jak sobie radzą na wyjeździe z drużynami lepszymi bądź będącymi chwilowo w formie. Generalnie - mizeria. Przegrana z Legią. Przegrana z Cracovią. Przegrana z Lechią. Remis z Lubinem. Punktują superregularnie ze słabszymi drużynami, z mocnymi nie mają argumentów. Lechia ostatnio wypunktowała ich po profesorsku.

Jednym słowem - duża, duża szansa na kolejne 6 punktów i podpięcie się w okolice strefy pucharowej.

Szewa 31.03.2019 21:00

Jak dla mnie faworytem do odpadnięcia z ósemki na ten moment obok Korony jest Lech. Terminarz: Pogoń, Lechia, Jagiellonia. Dwa mecze z bezpośrednimi rywalami o górną połówkę, jeden z liderem. No kurde, nawet jak się ogarną po zwolnieniu Nawałki i zaczną coś grać, to będzie im ciężko, bo wszystkie te drużyny będą szarpać z całych sił. Ciężko będzie miała też Pogoń, mecze z Lechem i Legią na wyjeździe to mimo formy tych obu drużyn nie są łatwe spotkania.

Najłatwiejszy terminarz jak dla mnie ma Zagłębie, myślę że do meczu z nami będą mieli już zaklepaną ósemkę. Możliwe że my też, ale tego jestem mniej pewny.

Tak czy inaczej myślę, że wygrana z Sosnowcem załatwi sprawę. Piękne jest to, że nasi bezpośredni rywale będą często grać ze sobą, także punkty wszyscy jeszcze potracą.

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na to, że to polska liga, ale obecnie trudno nie być optymistą :D

Karherop 31.03.2019 21:08

Kod:

27        28        29        30       
Pogoń          42        1        0        3        3        48
Jaga                  41        1        3        3        0        47
Lech                40        1        3        3        3        49
cracovia            42        3        3        3        3        51
Korona                40        1        0        3        3        46
Wisła                41        3        3        3        0        47
Zagłębie        40        3        3        0        3        46

Uaktualniam moją prognozę. Zespoły walczace o awans wygrywają swoje spotkania, w meczach drużyn z tabelki między sobą wygrywa gospodarz.
Pogrubioną czcionką spotkania których wyniki już są znane.
Kolumna skrajna z lewej aktualna zdobycz punktowa, kolumna skrajna z prawej symulacja.

Przed tą kolejną wirtualnie mieliśmy 9 miejsce, w tej chwili jesteśmy w 8.
Do szczęscia zabrakło straty punktów przez Zagłębie i parchów...

Uważam, a jestem w zasadzie szczerze przekonany, że 4 punkty w ostatnich 3 meczach dadzą nam awans.
Gwarantuje to 6 punktów.

pepe72 31.03.2019 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tantal (Post 1536810)
Po dzisiejszym meczu apetyty rosną....

Trudno nie mierzyć w puchary z taką grą. W tej chwili gramy najbardziej efektowną piłkę w Polsce. Jeśli nie najlepszą, to na pewno najbardziej atrakcyjną dla oka.
...

W "Lidze -" w Weszło twierdzili, że nie dostaniemy licencji UEFA na puchary.

s1mone 31.03.2019 21:36

Kowal to akurat wielki wtajemniczony w finanse Wisły.

Trzeba to traktować jako zwykły domysł, a nie fakt objawiony.

Karherop 31.03.2019 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1536817)
W "Lidze -" w Weszło twierdzili, że nie dostaniemy licencji UEFA na puchary.

W pierwszym rzucie możemy oczywiście nie dostać.
Natomiast przypomnijmy, że ogłoszenie werdyktu kto ma licencję, a kto nie następuje ok 15 maja
Do tego będzie 5 dni na odwołanie od decyzji.

I będzie to w okolicach 35-36 kolejki, więc sytuacja w tabeli nam powie, czy walczymy jeszcze o te puchary, czy nie ma już o co się starać.

Arkadiusz.Czerepach 01.04.2019 11:32

idziemy na mistrza !

brylant17 01.04.2019 11:57

Po ligę mistrzów :lol: zjedz na ziemię nie dawno byliśmy w czarnej dupie

Arkadiusz.Czerepach 01.04.2019 12:22

czemu na ziemie , wiadomo jak jest , ale jesli mistrza aktualnego jedziemy cztery do jaja, to dlaczego nie mielibysmy odrobić tych kilka pkt do Lechii ?

puchary to inna bajka, wiadomo że skończymy w sierpniu , "nie ma już słabych drużyn" ;)

Garret 01.04.2019 13:47

Kilku? Chyba kilkunastu. Mamy piętnaście punktów straty do lidera, zostało 30 do zdobycia.

Ja wiem, ze prima aprilis i w ogóle, ale miejmy jakieś granice. :D

Arkadiusz.Czerepach 01.04.2019 13:50

mea culpa , nie zaglądnąłem przed postem w tabele

no to idziemy na puchary :) 5pkt jak najbardziej realne

funkykoval 01.04.2019 14:32

28 kolejka ważne mecze:

Cracovia - Korona Kielce - tu by najbardziej pasował remis....albo wygrana Korony
KGHM Zagłębie Lubin - Górnik Zabrze -- najlepiej wygrana Zabrzan, ewentualnie remis

Lech Poznań - Pogoń Szczecin - tutaj też remis najbardziej by nas urządzał ...

Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok - wygrana Legii sprawi, że Jaga będzie miała lekko obsrane gacie...

Piast Gliwice - Wisła Płock - fajnie gdyby Piast stracił jakieś punkty

Zagłębie Sosnowiec - Wisła Kraków - zwycięstwo, w ostateczności remis....

29 kolejka
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Sosnowiec - gdyby Jaga straciła tu punkty, to bym się nie pogniewał

Korona Kielce - KGHM Zagłębie Lubin - najlepiej remis, ewentualnie wygrana Korony (wolałbym w 8-ce grać z Kielcami niż z Lubinem)

Lechia Gdańsk - Lech Poznań - wygrana Lechii może pozbawić Amikę szans na grę w 8-ce

Miedź Legnica - Cracovia - tutaj oczywiście lepiej gdyby to Miedź się przełamała (tak jak przełamała sie jesienią na Wiśle)

Pogoń Szczecin - Arka Gdynia - Pogoń raczej punktów nie straci, ale ....... remis byłby cudownym wynikiem dla Nas
Wisła Kraków - Piast Gliwice - Tylko wygrana - nawet w przypadku remisu w Sosnowcu jesteśmy w wymarzonej ósemce.....

30 kolejka
Cracovia - Lechia Gdańsk- tylko wygrana Lechii - pejsaści do dolnej ósemki....

KGHM Zagłębie Lubin - Wisła Kraków - każdy punkt będzie mile witany, ale jeżeli zdobędziemy 4 pkt we wcześniejszych meczach to to spotkanie nie będzie miało znaczenia (chyba żeby ewentualnie wypchnąć sąsiadkę z górnej ósemki)

Lech Poznań - Jagiellonia Białystok to może być pojedynek o górną ósemkę dla obu klubów bo terminarz mają niestety trudny....

Legia Warszawa - Pogoń Szczecin - w sumie wynik obojętny - my raczej już ani Legii ani Lechii nie dogonimy...

Piast Gliwice - Korona Kielce - dobrze żeby Piast nie wygrał - wówczas mielibyśmy ich na wyciągnięcie ręki w rundzie finałowej.....
A tak poza tym biorąc pod uwagę aktualną formę naszych graczy - oczekuję 3 zwycięstw na koniec zasadniczego sezonu....

Karherop 01.04.2019 15:18

Oczywiście pragmatycznie patrząc: I Lechia i Legia powinny do końca wygrywać, bo i tak ich nie dogonimy, a grają z naszymi rywalami z tabeli czyli odpowiednio Lech, cracovia i Jagiellonia, Pogoń.

Jeśli wygramy w Sosnowcu to wg mnie jesteśmy jedną nogą w 8. Możemy nawet powoli się rozglądać, za miejscem 4, co dałoby 4, zamiast 3 meczów u siebie. Jednak dogonienie Piasta w tej rundzie to już s-f. Wygrana 6 spotkań z rzędu zdarzyła nam się ostatnio.... chyba jeszcze za Skorży.

Awans do 8 rozstrzygnie się wg mnie w dwóch spotkaniach:
Korona Kielce - KGHM Zagłębie Lubin
Lech Poznań - Jagiellonia Białystok

Wojtas 01.04.2019 18:45

Ale musimy wygrac w Sosnowcu,to moze byc kluczowy mecz,i moze byc cholernie trudny ,bo wcale sie nie zdziwie jak bedzie ciezej niz z Legią.

pepe72 01.04.2019 18:47

Dwa warunki do wejścia do top8 są już znane.

1. Zdobywamy 9 punktów w 3 meczach
2. Dwa zespoły z trzech za nami: Lech, Korona i Zagłębie - zdobywają max 1 punkt więcej niż my.

Po weekendzie poleciało 2 trenerów więc nie wiadomo jak będzie grała Amica i Legła.

Karherop 01.04.2019 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1536918)
Ale musimy wygrac w Sosnowcu,to moze byc kluczowy mecz,i moze byc cholernie trudny ,bo wcale sie nie zdziwie jak bedzie ciezej niz z Legią.

Gra najgorsza defensywa z najlepszą ofensywa, do tego ostatnio wladowalismy 4 bramki prawie najlepszej defensywie..

Obstawiam hokeyowy wynik 4-2 dla nas.

pepe72 01.04.2019 20:35

E-klapa, a Zagłębie walczy o życie. Stolar musi popracować nad psychiką.

Wojtas 01.04.2019 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1536929)
Gra najgorsza defensywa z najlepszą ofensywa, do tego ostatnio wladowalismy 4 bramki prawie najlepszej defensywie..

Obstawiam hokeyowy wynik 4-2 dla nas.

Hah no tu sie zgodze z jedym ale.......

to jest Ekstraklasa i stety albo niestety tu sie wydarzyc moze wszytsko.Juz nie takie rzeczy sie dzialy.DO takiego meczu trzeba podejsc dobrze psychicznie i bron boze nie jechac tam na zasadzie oni sa ostatni w tabeli to 3 pkt sa juz nasze.

Blixa 01.04.2019 23:05

W ostatnicg czterech meczach strzelilismy 15 bramek co dobrze wrozy bo defensywa Sosnowca jest slaba. Z drugiej strony ich ofensywa jest o wiele lepsza niz sie wydaje. Trudno w to uwierzyc ale oni strzelili wiecej bramek niz... Cracovia (35 vs 32).

s1mone 01.04.2019 23:29

Szczerze?

To będzie trudny mecz.
Powinniśmy ich ogolić, ale 0:1 po kontrze mnie wcale nie zdziwi mając w pamięci mecz przy R22.

As 02.04.2019 09:15

Patrzac jedynie na punkty to puchary sa w tym sezonie jak najbardziej mozliwe natomiast bedac realista uwazam, ze sie nie zalapiemy.
Niestety zabraknie nam lawki w klucowych momentach - zaraz za kartki bedzie pauzowac Wasyl i Sadlok i niestety bedzie jeden czy drugi mecz w placy. Niestety zycia sie nie oszuka.
Ja osobiscie bede mega zadowolony jak skonczymy w gornej 8.

Adasss 02.04.2019 11:51

Wyliczenia nieaktualne ... babol w algorytmie ...
Wyniki może aż tak bardzo by się nie różniły ... ale jednak zawsze.

wiertar 02.04.2019 12:07

Ja z innej beczki: utrzymanie mamy już pewne czy jeszcze nie?

swiety37 02.04.2019 12:13

Mamy 17pkt przewagi na 30 możliwych jeszcze do zdobycia.

Karherop 02.04.2019 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiertar (Post 1536994)

Matematycznie nie ma szans uzyskania utrzymania przed zakończeniem 30, może 29 kolejki.

As 02.04.2019 12:19

Cytat:

Wedlug Mogielnickiego mamy w tym momencie 86% szans na gorna osemke. To by dawalo 14% na dolna osomke i z tego nalezaloby wyliczyc jakis procent na zajecie miejsca spadkowego.

Adasss 02.04.2019 13:01

Cytat:

Nawet jakbyś znalazł kogoś kto napisałby algorytm do policzenia tego, to bez dostępu do jakiegoś superkomputera się tego nie policzy :P
Za duża złożoność obliczeniowa.

P.S. Obstawiam w ciemno, że wyszłaby tak mała wartość szansy na spadek, że ta zabawa nie warta byłaby świeczki.

Blixa 02.04.2019 13:11

Trudno sobie wyobrazic zebysmy przegrali wszystkie mecze do konca sezonu bo chyba tylko taki scenariusz musialby sie stac zebysmy spadli.

mr_kwolf 02.04.2019 13:11

Bukmacherzy płacą 150 za każdą złotówkę postawioną na spadek Wisły. Z tego wynika że szanse na to wyceniają na maksymalnie 0.5%. A pewnie i mniej bo przy takich wysokich kursach marża bukmachera również idzie mocno w górę.

pepe72 02.04.2019 17:40

Cytat:

Mamy 41 punktów, więc nie ma ... we wsi ;)
Statystycznie nikt z top 10 nie ma szansy na spadek w tym sezonie.

Adasss 02.04.2019 22:03

Wyliczenia nieaktualne ... babol w algorytmie ...
Wyniki może aż tak bardzo by się nie różniły ... ale jednak zawsze.

Karherop 03.04.2019 08:09

Po wczorajszych wynikach najważniejsze dla nas, że awansowaliśmy na 6 miejsce w tabeli.
Strata punktów przez Zagłębia jest dla nas świetną wiadomością.

Istnieje szansa, że ostatnie spotkanie będzie "o pietruszkę" Zagłębie niesamowicie sobie skomplikowało szanse na awans.
Dzisiaj trzeba trzymać kciuki za pomyślne wyniki w meczach
Legia - Jaga
Lech - Pogoń (wygrana Pogoni jest nam na ręke, ew. remis)

Dodatkowo jeśli dzisiaj Lech nie zdobędzie dzisiaj żadnego punktu, to Piast zagwarantuje sobie matematycznie miejsce w 8, choć i już teraz s-f jest że z niej wypadną.
Natomiast ważne jest to z perspektywy naszego kolejnego meczu.

SZYMEK_TSW 03.04.2019 10:23

Generalnie przy naszych 3 punktach dzisiaj jest ogromne prawdopodobieństwo (jeśli pójdzie po naszej myśli w innych meczach), że mecz z Piastem będzie już o pietruszkę. Nie zapominajcie, że zarówno z Lechem jak i Koroną mamy lepsze bilanse bezpośrednich pojedynków.
W meczach pomiędzy zainteresowanymi w walce o 8 najkorzystniejsze są remisy, bo wtedy 1 punkt bezpowrotnie znika.

Arkadiusz.Czerepach 03.04.2019 10:30

nie śledze PP odkąd nas tam nie ma , pytanie :

czy czwarte miejsce w lidze daje aktualnie awans do europy ?

SZYMEK_TSW 03.04.2019 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1537104)
nie śledze PP odkąd nas tam nie ma , pytanie :

czy czwarte miejsce w lidze daje aktualnie awans do europy ?

Jeśli Puchar Polski wygra Lechia Gdańsk lub inna ekipa z podium ;)

Sylwus1988 03.04.2019 10:50

Właśnie dlaczego piszecie ze gramy o pietruszke po tym jak zagwarantujemy sobie awans do ósemki. Nawet do 3 miejsca nie brakuje nam tak wiele. A myślę ze nasi piłkarze i sztab mają na tyle ambicji w sobie że dadzą z siebie wszystko w walce o jak najlepszą lokate na koniec więc każdy kolejny mecz jest ważny. Ileż lat mamy czekać na powrót do pucharów, w tamtym roku było blisko ale w końcu musi to kiedyś nastąpić i dlaczego by nie teraz. No ale jak narazie faktycznie skupmy sie na zagwarantowaniu sobie górnej połówki bo przegrać 3 mecze pod rząd też sie może przytrafić. Tylko ze potem dalej trzeba iść przed siebie w drodze po jak najlepsze miejsce na koniec a nie grać o pietruszke

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl