![]() |
Czyli stadion wraz z otaczająca infrastruktura wcale nie wyjdzie tak tanio. Doliczając koszt parkingów, nowe ogrodzenie, jakiś porządne wybrukowane drogi dojścia i pare innych rzeczy kosmetyczno upiększających, dojdzie jeszcze sporo kasy.
|
Cytat:
W przetargach nie jest to precyzyjnie określone. |
Cytat:
|
O parkingach pisano raptem 2 dni temu http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=20074 i jest tam fragment "Koszt budowy trybuny zachodniej wyniesie ponad 153 mln zł., a budowa zakończy się w ciągu 15 miesięcy od momentu podpisania umowy. Polimex-Mostostal zbuduje także place, parkingi i drogi dojazdowe. Zwycięskie konsorcjum przedstawiło najkorzystniejszą (najtańszą) ofertę." Czyli wychodzi na to że wszystko jest wliczone w sumę 153 mln.
|
no i?
przed głownym budynkiem stadionu nie ma parkingów? |
a tak z zupełnie innej beczki. Mam nadzieje że przez całą budowe i zmianę otoczenia naszego stadionu nie zniknie z jego okolicy czerwony fast food. Hamburgery max nigdzie nie smakują tak jak tam:)
|
Cytat:
A co do stadionu, to wczoraj na VIPowskiej miała miejsce jakaś delegacja. Oprócz tego pojawił się kontener Polimexu oraz dwóch sympatycznych panów zdejmowało barwy Budimexu :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Przecież w Poznaniu jest już rozstrzygnięty przetarg. Jeśli się nie mylę to wygrała go Hydrobudowa. Chyba pomyliło im się z Wrocławiem.
|
Myślę że nie musimy się obawiać lekceważenia budowy naszego stadionu przez Polimex-Mostostal. Taka inwestycja to dla firmy bardzo duży prestiż i jeśli są tylko pieniądze na budowę to będą na pewno robić wszystko żeby wykonać prace jak najlepiej i bez poślizgów w terminach.
|
poza tym... kazdy dzien zwloki kosztuje Polimex 14 tys zlotych (11 tys w przypadku gdy nalicza sie od wartosci netto, tego nie wiem :/ )
watpie zeby spolke bylo stac np przy 100 dniowym opoznieniu (tylko 3 miesiace) na puszczenie lekka reka ok 1,5 mln zlotych w dobie kryzysu :) zrodlo: http://www.polimex-mostostal.pl/uplo..._nr_4_2009.pdf |
Cytat:
Dokładnie tak, Panowie nie piszcie teorii spisków, to nie film z Melem Gibsonem. Dla każdej firmy to prestiż budować stadiony pod Euro, zapewne gdyby Euro było w Krakowie (w co głęboko wierzymy) banery Polimexu lub jakaś flaga z ich logiem gdzieś pewnie będzie powiewała wokół stadionu.:-) Jedynego czego można się spodziewać, to poślizg z terminem całkowitego wyposażenia stadionu i zagospodarowania terenu wokół. Terminy, które są wymienione w przetargach, nie obejmują pełnej infrastruktury. Oddadzą nam stadion i zostanie 1-1,5 roku na inne wykończenia i drobiazgi (o ile coś możemy nazwać drobiazgiem). Miejmy nadzieję, że uda się wtedy poprawić niedociągnięcia rozwiązań typu wystające elementy klimatyzacji, poprawa elewacji itp. Ja miałbym pomysł na wstawienie na całej długości trybun pasa elektronicznych banerów, gdzie przed każdym spotkaniem można by przygotować oprawę graficzną |
Cytat:
|
Oczywiście że możemy się spodziewać poślizgów w terminach. Wyobrażacie sobie aby dwupoziomowa trybuna wschodnia na prawie 13 tys. miejsc powstała w ciągu 10 miesięcy podczas gdy mniejsze i mniej skomplikowane nowe sektory D i E były budowane po 2 lata?! Czasami się zastanawiam po co składa się deklaracje, że nowa trybuna C powstanie do połowy grudnia tego roku skoro jest to termin po prostu nierealny... Mam tylko nadzieję, że opóźnienia nie będą znaczne bo w końcu za każdy ewentualny dzień zwłoki wykonawca zobowiązany jest płacić zamawiającemu, czyli miastu. A co do otoczenia stadionu to jeszcze długo będzie to ogromny plac budowy. Na pewno jeszcze przez wiele miesięcy, może nawet przez kilka lat po wybudowaniu samego stadionu, będą tam prowadzone prace. Oby tylko wszystkie projekty, włącznie z budową nowej hali Wisły, zostały zrealizowane. Gdyby tak się stało to mielibyśmy w Krakowie na prawdę dobrej jakości cały kompleks sportowy. Zwłaszcza zależy mi na hali, bo jej projekt jest na prawdę dość ciekawy. Co do hoteli to nie wiem czy aby na pewno aż tyle jest ich nam na Wiśle potrzebnych... Ale każde uporządkowanie terenu wokół stadionu byłoby korzystne, bo pamiętajmy że przez lata był on w opłakanym stanie. Mało jest w Polsce takich stadionów wokół których byłby taki "burdel" jak u nas... Mam nadzieję że przy okazji budowy stadionu swoje oblicze zmieni też jego najbliższe otoczenie. Chociaż do tego co było kiedyś (i nadal jest) zawsze miło będę wracał we wspomnieniach;) Miałem przyjemność poznać każdy kąt wokół stadionu Wisły i muszę przyznać, że to na co można tam było natrafić czasami wprawiało mnie w zdumienie... Miałem przyjemność zobaczyć na terenach w pobliżu boisk treningowych (czy raczej tego co przypomina boiska treningowe) np. zające, bażanty i inne sympatyczne zwierzęta... Ale i tak niezapomniany był mecz ligowy na Reymonta w trakcie którego na boisko wbiegł zając. Nie pamiętam już z kim wtedy graliśmy i kiedy to dokładnie było, ale bardzo miło to wspominam;) Będzie mi trochę brakowało takich atrakcji po przebudowie naszego stadionu... A tak w ogóle to dobrze, że o tym że wokół stadionu na R 22 mieszka tyle zwierzaków nie dowiedzieli się ekolodzy, bo jeszcze zaczęli by się przywiązywać do okolicznych drzew... No i budowa opóźniłaby się pewnie znacznie więcej niż w wyniku protestów Budimexu...
|
grudzien to termin jak najbardziej realny - wszystko zalezy od ilosci ludzi i sprzetu na budowie.
|
Powyższy artykuł, to tylko jako ciekawostka był wklejony. Natomiast jakiś poślizg pewnie będzie.
Co do samej budowy, to całkowita cisza. Przywożone i układane są tylko kontenery za trybuną D. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...236b5ce73.html Budowa ma zaś wystartować w czwartek. Więc jutro i w środę będzie zwożony sprzęt. |
Cytat:
|
Cytat:
A co do tych ludzi wracających z Irlandii to masz rację, wracają - tzn. wrócą w najbliższym czasie - na święta wielkanocne... Ale potem wyjadą znowu do Irlandii... Widzę, że trochę udzielił Ci się optymizm pana Tuska;) Szkoda tylko że nie wiele ma to wspólnego ze stanem faktycznym... Idąc tą drogą można by też tak jak członkowie PO mówić, że spada bezrobocie - owszem spada... Bo wszyscy wyjechali do Irlandii, a reszta do Londynu... Ale wracając do konkretów to powiem tyle, że paradoksalnie jest jeden plus tego że prace budowlane na R 22 tak znacznie się przedłużają. Mianowicie dzięki temu był czas na to, żeby zmodyfikować i udoskonalić projekt. Gdyby Kraków był normalnym miastem, w którym wszystkie inwestycje realizuje się profesjonalnie i terminowo, to na Reymonta powstałby już kilka lat temu obiekt zbudowany według starej wersji projektu, która zakładała wybudowanie m. in. jednopoziomowej trybuny C i jedynie zadaszenie dotychczasowych sektorów A i B, bez budowy narożników (chodzi mi o najstarszą wersję projektu). Na potrzeby EURO 2012 projekt poprawiono i jeśli zostanie on zrealizowany to będziemy mieli w Krakowie obiekt na wysokim poziomie, wyglądający wbrew temu co niektórzy mówią, na prawdę przyzwoicie i nowocześnie. Przyznam, że moje obawy o realizację tego projektu - miejmy nadzieję nieuzasadnione - biorą się stąd, że na stadionie Wisły już wiele rzeczy w przeszłości zaniedbywano... Wszyscy pewnie pamiętają, a jak nie to znają choćby ze zdjęć słynne "oczodoły" które straszyły na naszym stadionie od końca lat 80-tych aż do momentu zbudowania żelbetonowych sektorów A i B w 1997 roku, stare maszty oświetleniowe, które zamiast poddać konserwacji zdemontowano i przez dziesięć lat czekaliśmy na nowe, doprowadzenie terenów przylegających do samego stadionu do opłakanego stanu i skrajnego zaniedbania, itd. Teraz sytuacja jest oczywiście inna - Polska i Kraków przygotowują się do organizacji EURO 2012 i w naszym mieście znalazły się pieniądze na inwestycje związane z przebudową stadionu im. H. Reymana, jednak mimo mojego optymizmu wolę poczekać na efekty prac;) Nasi miejscy urzędnicy już wielokrotnie dawali plamę, więc nic dziwnego że możemy miec powody do obaw... |
Cytat:
zauważ, że spora cześć czasu przy trybunach D i E zeszła na "zabawy" w ziemi - czyli palowanie, a to jest już za nami (tylko tutaj w inny sposób to było robione), wystarczy teraz wywiezc ziemie i można lecieć w góre. przy odpowiedniej ilości ludzi, sprzętu i zaangażowania jak najbardzijej do zrobienia w 10 miesięcy. ponadto odnosze wrażenie, że przy aktualnych przetargach jest jakas organizacja, wszyscy patrza im na rece (miastu, wykonawcy), no bo trzeba zdazyc. a jak budowal B-D to w zasadzie robili to jak im sie chcialo, grzebali sie z tym dosc dlugo. samo to ile oddawali zaplecze pod E mowi samo za siebie. zdaje sie ze miasto nie bardzo to kontrolowalo. teraz jest juz inaczej, takie odnoszewrazenie. trzeba byc dobrej mysli. |
Cytat:
teraz jeśli chodzi o termin.ja sie nie upieram,że zostanie on dotrzymany co do dnia,ale z naszego kibicowskiego punktu widzenia nie ma znaczenia czy roboty będa zakończone 1.12 czy 31 01 następnego roku.zima i tak stadion jest nieużywany.tak podchodząc do tego terminu uważam że jest on niezagrożony.do tej pory problemem było finansowanie inwestycji,a w zasadzie jego brak.teraz gdy euro jest coraz bliżej wszyscy zrozumieli,ze zabawa sie skończyła i trza cos robić.dopóki nie zapadła decyzja gdzie będzie euro,to budowa stadionu jest realna w zaplanowanym terminie.problemy się mogą zaczać w momencie gdyby się okazało,że uefa nas nie wybrała.wtedy nasza kasa pójdzie na wrocław i gdańsk zapewne.tylko tutaj widze zagrożenie. |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.stadionwisly.info/obrazki/projekty/a01.jpg chujowo wygląda, właśnie z racji braku narożników.. przez co na mordę rzucają się te ohydne szczeliny, o których poniżej.. Co do nowego, niby są narożniki, ale szczeliny na projekcie są dosyć widoczne, na żywo będzie gorzej wyglądać: http://www.stadionwisly.info/obrazki/projekty/d13.jpg http://www.stadionwisly.info/obrazki/projekty/d14.jpg http://www.stadionwisly.info/obrazki/projekty/d19.jpg które szpecą cały stadion... nie wspominając o wjeżdżaniu deszczu, śniegu itp na te części trybun, to największy minus tego stadionu, bo gówno zwane okrąglakiem jakoś przeżyję.. ale z tymi szczelinami to mnie ****ica bierze. Te odstępy to nie 5 metrów, to dużo, dużo więcej.. Jedyne pocieszenie to takie że porównując te szczeliny do tych na Zagłębiu (tu jest totalna porażka), Wronek czy Legii ( tutaj w sumie porażka podobna do tej w Lubinie : http://stadion.legia.com/images/projekt/11.jpg ) do tych na Wiśle to piekło a niebo. Na szczęście u nas będą tylko gdzieś w rogu i daj Boże jakoś się wpasują w resztę, u nich na obrębie całego stadionu. Dla mnie osobiście to totalny debilizm robić takie odstępy między dachem a trybunami. |
Tak, właśnie to jest najstarsza wersja projektu pana Obtułowicza. Tak jak powiedziałem, to jedyny plus wynikający z opóźnień przy przebudowie naszego stadionu że realizowana jest inna wersja, po udoskonaleniach. Najnowsza, obowiązująca wersja jest o wiele lepsza. Nie jest pozbawiona mankamentów, ale według mnie nie jest to też wcale zły projekt. Nowe trybuny A i B oraz C prezentują się na prawdę dobrze i nawet jeśli okaże się, że wizerunek naszego nowego stadionu będzie w rzeczywistości trochę odbiegać od tego co jest na wizualizacjach to i tak będzie on na dobrym poziomie. Najnowsza wersja w przeciwieństwie do starszych nadała według mnie temu stadionowi "charakteru". No i od wewnątrz, dzięki dwupoziomowym trybunom wzdłuż boiska stadion będzie wyglądał okazalej. Jeśli chodzi o "aspekty kibicowskie" nowego stadionu, to korzystne jest to, że trybuna D - serce naszego stadionu, na którym umieszczony jest młyn jest jednoczęściowa. Stwarza to na pewno lepsze możliwości niż gdyby miała być dzielona na dwa piętra.
|
z forum skyscrapercity:
Cytat:
|
równie dobrze można napisać że to projekt dla Legii czy Stal Stalowej Woli.
nie wspominając o tym że na taki stadion Polskie kluby wraz z władzami nie mogłyby sobie pozwolić. Ot, taki pic na wodę fotomontaż. |
Narożniki jakby nie wyglądały to chyba każdy się zgodzi, że lepiej żeby jednak były - i na szczęści będą. W końcu wg mnie właśnie stadion mający trybuny dookoła murawy i z narożnikami robi najlepsze wrażenie. A to że można to byłoby lepiej zaprojektować to inna sprawa... ;)
|
Zauważcie że trybuny D i E w przyszłości można podnieść ( wydłużyć ) do góry, wtedy zrównają się z C oraz A i B. Nie narzekajmy, ważne że stadion powstanie.
|
Cytat:
|
Zarzucasz Obtulowiczowi amatorke?
|
W kamerce przez cały dzień pusto wszędzie... i niby jutro zaczynają. jutro czy w czwartek?
|
5 lutego mają zacząć.
|
Jak na razie zwożone są kontenery za sektor D ;)
|
Cytat:
|
Panowie a wiecie co mnie dobija w stadionie te wentylatory czy co to jest (prawy górny róg) http://sport.onet.pl/0,1260069,11345...oreportaz.html aha i nie wiecie czy oni tą elewacje pomalują mam nadzieje ze tak :-)
Dla mnie te wentylatory są tragiczne, i mi sie wydaje jakby ta elewacja była np:niebieska to dużo ładniej by to wyglądało :-/:p |
Cytat:
|
jedno mnie zastanawia skoro jest problem z odleglascia trybun od boiska z uwagi ze bedzie ona spora to dlaczego jak widac na tym zdjeciu "dziora" miedzy trubunami za bramkami a tymi wzdluz lini bocznej wynosi na oko z 3 merty. dlaczego tych trybun nie mozna wybudowac troche blizej boiska byloy by same korzysci blizej do boiska i mniejsze luki miedzy trybunami. jak jest jakies przeciwskazanie to chetnie wyslucham:)
http://www.stadionwisly.info/obrazki/projekty/d13.jpg |
poczytaj temat.
była o tym mowa kilka razy. przede wszystkim przepisy, a także kasa za reklamy na bandach etc. |
Odległość trybun od boiska nie będzie w ostateczności wcale taka duża jak się wydaje. Przede wszystkim tak jak było to już tutaj mówione wielokrotnie, w stronę budowanego nowego sektora C zostanie przesunięta płyta boiska w celu wyśrodkowania, bowiem tak jak widać to obecnie jest ona bliżej trybuny A i B. Dodatkowo murawa zostanie obniżona, przez co również poprawi się widoczność z trybun. Osobiście radzę poczekać na ukończenie budowy stadionu. Wtedy zobaczymy jak to wszystko będzie prezentować się w rzeczywistości. Ale wydaje mi się, że wcale z tą odległością nie będzie tak tragicznie...
|
Nieprawda - narożniki zostały ostatecznie tak zaprojektowane, że tylko częściowo nie przylegają to D i E, ta makieta jest nieaktualna - jak chcecie się rozwodzić nad takimi szczegółami to pooglądajcie najpierw materiały przetargowe a potem piszcie...taka moja propozycja.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl