Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie Inwestycje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=86)

yarow 19.02.2013 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1299668)
No to niech rada przyciska. Odbudować brakujaca część i samoloty lądują. [...]

W zachodniej części jak najbardziej, lądują :). Osobiście żałuję, że ten pas przepołowiono.

Cytat:

[...] Pozdrawiam i życzę zdrowia w walce. Czasem trzeba mieć jakiś cel.

Dzięki :)
Również zdrowia Ci życzę. Pozdrawiam.

Kaan 21.03.2013 08:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez onet (Post 1299675)
Praca Justyny Posiecz-Polkowskiej, artystki związanej z gdańską Akademią Sztuk Pięknych, zwyciężyła w międzynarodowym konkursie Mall Wall Art na mural na elewacji Galerii Krakowskiej. Projekt, którego autorka otrzyma 20 tys. zł nagrody, zostanie zrealizowany w maju. .

http://m.ocdn.eu/_m/0a1b00bda7eeee6c...cf869,21,1.jpg

Chciałbym zobaczyć inne projekty konkursowe. Ten mnie zaskoczył pozytywnie, trudno ozdobić gówno żeby nie wyglądało jak gówno, więc nie jest źle.

piotrek06 21.03.2013 08:36

a moim zdaniem były dużo ciekawsze projekty niż ten

E: projekty http://mural.galeria-krakowska.pl/pl...ane-prace.html

Kocur 21.03.2013 08:46

Tu można obejrzeć prace - nie wiem czy wszystkie ale sporo

Kaan 21.03.2013 10:55

:)

Właściwie to, po przeglądnięciu, większość prac jest lepszych od wybranego w konkursie.

MatMario 21.03.2013 10:56

Wychodzi na to że szyby jak odpadały tak dalej by leciały to trzeba to jakoś zmienić.

Kocur 21.03.2013 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1304525)
:)

Właściwie to, po przeglądnięciu, większość prac jest lepszych od wybranego w konkursie.

Widzę że 99% osób które przeglądnęły te prace ma takie samo zdanie :)

Nie wiem kto decydował w konkursie ale wybór w odniesieniu do innych prac jest maksymalną porażką.

fialo 21.03.2013 11:44

Średnio przekonuje mnie ta "nowoczesna sztuka"..

yarow 22.03.2013 00:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1304506)
[...] trudno ozdobić gówno żeby nie wyglądało jak gówno [...]

Twój komentarz bardzo mi się podoba :)

gypsy 22.03.2013 17:27

Średnio mi się ten zwycięski projekt podoba. Ktoś mi powie, co to w ogóle jest? :P

Wszystkich nie przejrzałam, ale choćby ten jest ładniejszy:
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/v-...5b1aeb_w1i.jpg

-S- 22.03.2013 20:03

Kryterium jakim się jury kierowało to chyba neutralność. Nikt nie powie czy fajnie wykonane czy nie, bo nikt nie wie co to jest.

Kocur 27.03.2013 09:04

Jak widać można wybrać coś ciekawego.

Akademia Górniczo-Hutnicza wyłoniła zwycięzcę konkursu na mural, który ozdobi ścianę jednego z budynków uczelni przy ul. Czarnowiejskiej. Wygrał projekt przedstawiający lokomotywę parową, wizje latającego statku z I połowy XX wieku i nowoczesny akcelerator cząsteczek.

http://d.naszemiasto.pl/k/r/fd/29/51529afa9d359_g1.jpg

yarow 27.03.2013 19:46

Kolejny urzędniczy idiotyzm:

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/re...pieniadze.html

MatMario 11.04.2013 09:29

Chyba najlepszy temat do tego aby podyskutować o tym co ZIKIT wymyślił w sprawie nowej organizacji ruchu w strefie A,B,P1.

Mocno biję się z myślami na temat proponowanych zmian. Ma to jakieś podstawy żeby działać, ruch na 100% się zmniejszy jednak biję się z myślami czy taki radykalizmy jest nam potrzebny. W chwili obecnej nie stwierdzam jakiegoś nadmiernego zatłoczenia pierwszej obwodnicy, wyłączenie sygnalizacji bardzo fajnie rozwiązało sprawę korków, idzie to płynnie, MPK w korkach nie stoi więc nie wiem jak oni chcą podnieść prędkość MPK o 30%.

Z drugiej strony jak czytam o dwukierunkowych ścieżkach rowerowych to mnie jasna krew zalewa i ten przykład jestem w stanie przerobić nawet na związki partnerskie. Najpierw było zróbcie ścieżkę, później zróbcie kontrapas a teraz pedalaże dostają dwukierunkowe ścieżki rowerowe...

Podsumowując, sam pomysł ok ale jaki jest sens jego wprowadzenia? Żeby jeszcze trochę ścieżek rowerowych, użytkowanych przez 7 msc w roku wyrwać?

Kocur 11.04.2013 09:36

Jeśli wynikiem ma być zmniejszenie ruchu to debilna decyzja.
Jeśli ma być bezpieczniej i MPK ma mieć priorytet to ok.

A dlaczego pierwsze debilne?

Bo jeśli teraz wyjeżdżam z Krowoderskiej i chce jechać do Placu Matejki 300 metrów to skręcam w lewo.
Jeśli będzie kierunek przeciwny to zrobię 3 km wokół całego Starego Miasta żeby się dostać w to samo miejsce.

MatMario 11.04.2013 09:51

Nie żebym się czepiał ale z Krowoderskiej jest nakaz w prawo :D

Te jednokierunkowe ulice to nie jest zły pomysł, ale jest on sensowny przy rozładowania korków których na dzień dzisiejszy tam nie ma.

Jak oni obliczyli 30% szybszy przejazd dla MPK to jest dla mnie tajemnicą.

Kocur 11.04.2013 12:11

Krowoderska to tylko przykład ;)

Co do zwiększenia prędkości to faktycznie dziwne - bo pracuje w sąsiedztwie 1 obwodnicy, codziennie przechodzę koło Dworca, jeżdżę MPK i jeszcze nigdy nie stałem w korku dłużej niż 2 minuty.

Gwiaździsty 10.06.2013 08:55

Ciekawa historia jednej inwestycji:

Cytat:

Układ krakowski: Kraków Business Park do likwidacji

Po niemal pięciu latach śledztwa prokuratury w sprawie Kraków Business Park wciąż nie został sporządzony akt oskarżenia wobec Adama Świecha, właściciela 75 proc. udziałów KBP. Tymczasem Sąd Apelacyjny w Krakowie w kwietniu br. postanowił rozwiązać spółkę i ustanowić jej likwidatora.

Kwietniowy wyrok może oznaczać koniec nieźle prosperującej firmy i narazić na utratę pracy wiele osób (obecnie na terenie KBP zatrudnionych jest niemal 6 tys. pracowników). Podkrakowskiej gminie Zabierzów grozi utrata podatków, a państwu – w najgorszym razie – pojawienie się niemałej armii bezrobotnych. W związku z otwarciem likwidacji spółki likwidator wezwał wierzycieli do zgłaszania ich wierzytelności do połowy sierpnia br.

KBP

Kraków Business Park w podkrakowskim Zabierzowie to centrum biurowe, które powstało w 1997 r. Łącznie 50 tys. mkw. powierzchni biurowych w czterech biurowcach wynajmuje od KBC m.in. kilka międzynarodowych korporacji, w tym Shell, HSBC, UBS, Amway, UPM czy Asseco. Jeszcze rok temu kierownictwo kompleksu informowało media o planach jego poszerzenia o następny biurowiec o pow. 22 tys. mkw. i stworzenia miejsc pracy dla kilku tys. osób.

Konflikt wspólników

W 2007 r. spółka KBP należała do wspólników: Adama Świecha (75 proc. udziałów), Andrew Kozlowskiego, Izabelę Kozlowski i Jana Domanusa (łącznie 25 proc. udziałów). W połowie 2008 r. mniejszościowi udziałowcy złożyli w prokuraturze doniesienie o popełnieniu licznych przestępstw przez Świecha, z których największe to podejrzenie o kierowanie przezeń grupą przestępczą, która miała wyprowadzić z KBP dziesiątki mln zł, narażenie Skarbu Państwa na utratę 14,5 mln zł i pranie brudnych pieniędzy. Jednocześnie ci sami wspólnicy złożyli do sądu wniosek o rozwiązanie spółki KBC, co uzasadniali „trwałym konfliktem” między nimi a Świechem. Wśród powodów wymieniali m.in. pozbawienie mniejszościowych wspólników należnych im zgodnie z prawem uprawnień oraz działania Świecha, który miał dopuścić się wobec spółki i mniejszościowych udziałowców „licznych przestępstw”.

Za kratki

Prokuratura zareagowała niemal natychmiast. W związku doniesieniem mniejszościowych wspólników Świech został w sierpniu 2008 r. aresztowany. W efekcie za kratami spędził ponad pół roku. Po czym został wypuszczony, ponieważ prokuratura nie była mu w stanie przedstawić dowodów winy. Sprawa toczy się już piąty rok. Jak mówi Świech - "w tym czasie na zdrowiu podupadła moja rodzina, spółka znacznie straciła na wartości, naruszone zostało dobre imię moje i najbliższych, a prokuratura – która w mediach grzmiała, że ma tak mocne dowody – nadal nie jest w stanie sporządzić aktu oskarżenia". Nietrafne decyzje urzędników mogą zniszczyć życie ludzi, zniszczyć przedsiębiorstwa, które dają możliwość pracy tysiącom obywateli naszego kraju. Czy to nie jest klęska wymiaru sprawiedliwości?

Bardzo powolny wymiar sprawiedliwości

Na pytanie "GPC" o przyczyny tak długiego śledztwa Prokuratura Okręgowa w Krakowie tłumaczy, że „trwa ono przez cały ten okres czasu z uwagi na wyjątkowo skomplikowany charakter badanych zdarzeń oraz ich rozmiar”. A obecnie „realizowane są czynności w drodze międzynarodowej pomocy prawnej przez właściwe organy USA i Szwajcarii. Przez kilka lat tutejsza prokuratura oczekiwała m.in. na zakończenie 47. kontroli skarbowych”. A efektów postępowania prokuratorskiego nadal brak.

Mniejszościowi wspólnicy podtrzymują oskarżenia

Andrew Kozlowski powiedział nam o działaniach prowadzonych przeciwko swojemu b. wspólnikowi: „Długi czas trwania postępowania karnego świadczy nie o braku dowodów (gdyby ich nie było, prokurator zwyczajnie umorzyłby bowiem postępowanie). (…) Oczywiście wolałbym by rozstrzygnięcie tej sprawy miało miejsce szybciej, jednak lepiej by wszystko zbadano i wyjaśniono dokładnie”.

Wielkie pieniądze w grze

Gra o zdobycie kontroli nad KBP jest wielowątkowa, obie strony konfliktu szukają sprawiedliwości nie tylko w Polsce, ale także w sądach USA. Spór toczy się bowiem o olbrzymie kwoty. Według szacunków samych zainteresowanych cytowanych w lokalnej prasie istniejące w Zabierzowie nowoczesne biurowce oraz grunty pod kolejne mogą być warte nawet pół miliarda złotych. W razie sprzedaży przez likwidatora majątku firmy za taką kwotę Świech uzyskałby 375 mln zł, zaś pozostali wspólnicy – 125 milionów. Już od początku konfliktu mniejszościowi udziałowcy wywierają nacisk na Świecha, by wspólnie sprzedać spółkę, a jednocześnie uzyskać korzystniejszą cenę za swe udziały. Na to jednak Świech nie chce się zgodzić.

Sprzeczne decyzje sądu

Krakowski Sąd Okręgowy swoim wyrokiem z 22 listopada 2012 r. oddalił powództwo mniejszościowych udziałowców o rozwiązanie spółki. Zdaniem Sądu Okręgowego mimo konfliktu między wspólnikami od połowy 2008 r. spółka KBP w dalszym ciągu funkcjonuje. Pół roku później 11 kwietnia br. Sąd Apelacyjny w Krakowie zmienił wyrok Sądu Okręgowego i zdecydował rozwiązać spółkę KBP, ustanawiając jej likwidatora. Swoją decyzję uzasadniał m.in. naruszeniem uprawnień mniejszościowych wspólników, którzy „z istniejącej struktury organizacyjnej KBP nie osiągają przychodów”, a Świech „jak najbardziej”. Ten ostatni komentuje: „nie ma takiego kraju, żeby udziałowiec z 25 proc. udziałów zarządzał udziałowcem z 75 proc. udziałów”. I dodaje: „w apelacji padło postanowienie o likwidacji firmy na podstawie opinii, która została zamówiona na zupełnie inny – wciąż toczący się – proces karny, gdzie nie zapadł żaden wyrok”. Świech w tej sytuacji złoży wniosek o kasację, „by bronić swojej firmy przed upadkiem”.
http://niezalezna.pl/42200-uklad-kra...-do-likwidacji

Kocur 28.12.2013 15:53

Cytat:

Marta Razowska: "Osie czasu" to opowieść o architekturze czy o Krakowie?

Marek Dunikowski: Odwiedzający wystawę zobaczą wydarzenia z dziejów Krakowa, które nas poruszyły, zapadły w pamięć, które są nam wyjątkowo bliskie z zupełnie prywatnych powodów. Nie chcieliśmy kolejnej tradycyjnej architektonicznej wystawy. Dlatego stworzyliśmy scenariusz trzech osi czasu, z których pierwsza to projekty biura DDJM, druga to oś wydarzeń polityczno-gospodarczych, wreszcie trzecia - kulturalno-społecznych. Nie ukrywam, że ich połączenie jest bardzo osobiste, bo zestawiając projekty z wydarzeniami, kierowaliśmy się głównie emocjami.

Który z pokazanych projektów jest panu najbliższy?

- Jednym z największych przeżyć było tworzenie Muzeum Obozu Zagłady w Bełżcu. Trudno mi było sobie wyobrazić ogrom tragedii, która się tam wydarzyła. Ważne jest dla mnie także Europejskie Centrum Muzyki Pendereckiego. No i krakowski "Szkieletor". To już nie tylko historia, ale prawdziwa epopeja. W roku, w którym Krzysztof Leśnodorski i Zdzisław Arct wygrywali konkurs na projekt siedziby NOT, ja zdawałem egzamin wstępny na Wydział Architektury. A teraz zrządzeniem losu i po kilkudziesięciu latach burzliwych dziejów tego budynku przyszło mi kończyć "Szkieletora".

Jako zdeklarowanemu moderniście chyba nigdy nie było panu łatwo w tak konserwatywnym mieście jak Kraków?

- Nadal nie jest. Prościej byłoby na przykład w Warszawie, gdzie zrobiliśmy parę projektów. My, krakowianie, mamy przekonanie, że jesteśmy pępkiem świata i każdy, kto chce wnieść do niego coś nowego, musi najpierw błagać o pozwolenie. Jest w nas przesadne megalomańskie przekonanie o absolutnej ponadczasowości. Dlatego trudno wprowadzać do Krakowa nową jakość, na którą trzeba się otworzyć, a nie tylko petryfikować tradycję. Oczywiście wartości trzeba chronić, ale wszystko musi być zrównoważone. Dlatego sam siebie nazywam liberalnym konserwatystą.

Projektuje pan już 40 lat. Czy po latach może pan stwierdzić, że Kraków jest już bardziej otwarty na zmiany?

- Takie pytania są trudne, bo można na nie prosto, ale fałszywie odpowiedzieć. Jest lepiej, choć to miasto bardzo trudne do wszelakiego inwestowania, bo brakuje w nim chętnych do podejmowania odważnych decyzji. Brakuje także jasnej definicji i uporządkowania urbanistycznej doktryny konserwatorskiej, czyli ustalenia tego, jak zachować wartości, nie hamując rozwoju. Nie da się dorożką doścignąć pendolino. Miasto musi dopuszczać duże inwestycje, bo to pociągnie za sobą kapitał, a wtedy dobrobyt ludzi wzrośnie.

Władze miasta działają pod presją konserwatorów?

- Miasto musi zdecydować, czy jest otwarte, czy ulegnie presji, która pozornie chroni tradycję. Dobrze, że prezydent podejmuje wiele decyzji progresywnych. Ale decydowanie o przestrzeni architektonicznej Krakowa należy też do wielu instytucji, które moim zdaniem trzeba jeszcze raz zdefiniować. Kraków potrzebuje szerszej dyskusji na ten temat. Zatwierdzanie studium czy planów miejscowego zagospodarowania to krok w dobrą stronę, ale niewystarczający. Władze muszą mieć świadomość, że miasto to żywy organizm.

Czyli sprawne tworzenie planów miejscowych dobrze służy miastu?

- Architektura jest dziedziną par excellence gospodarczą, a w gospodarce najgorsza jest niepewność. Inwestorzy nie mogą być zaskakiwani. Jeśli inwestor zna plan, nie inwestuje w ciemno. A architekci to nie niebieskie ptaki, które tworzą ułudną przestrzeń. Projektowanie i inwestowanie mają swoje fundamenty w banku, w kredycie, w ludziach, którzy podejmują ryzyko, żeby ten kredyt wziąć. Na szczęście liczba zatwierdzonych planów miejscowych szybko wzrasta. Czy są dobre, to zupełnie inne zagadnienie, ale dzięki nim inwestorzy wiedzą, co im wolno, a czego nie, i chętniej wykładają kapitał.

Gdyby miał pan nieograniczone możliwości, co wybudowałby pan w Krakowie? Czy byłyby to nowojorskie wieżowce?

- Nie, uporządkowałbym miasto przestrzennie. Lubię gęste miasto, nie przepadam za taką rozsypaną kaszką, jaką jest architektoniczna przestrzeń Krakowa. W tym mieście jest jeszcze dużo do zrobienia. Powinniśmy przede wszystkim systematycznie pracować nad jakością. Jest lepiej, bo powstają teraz ważne projekty historyczne, czyli hala na Czyżynach czy Centrum Kongresowe. Mam też nadzieję, że w sposób rozsądny, ale jednocześnie odważny, będzie można przebudować wejście na Błonia. Drzemie w nich niewykorzystany potencjał.

A co by pan zburzył?

- Dzisiaj zburzyłbym Forum. Ktoś teraz pewnie powie, że to symbol swoich czasów. Ale moim zdaniem stanowi zbyt jaskrawy kontrast dla bulwarów, Wawelu czy kościoła Na Skałce. Zburzyłbym też hotel Cracovia. Nie oszukujmy się, czas tamtych struktur już dawno minął. Oczywiście można wykupić je za publiczne pieniądze i przemienić w muzeum, tylko po co? Dzisiejsza Cracovia w swojej strukturze przestrzennej i funkcjonalnej nie ma prawa działać. Ona się zdekapitalizowała, czas nadać jej nowe funkcje.

Przez chwilę myślałem że gość jest Wiślakiem i mu się wyrwało że chce zburzyć supermarket ale to "tylko" chodziło o hotel ;)

adam_09 28.12.2013 16:23

W moim uznaniu gość całkiem sensownie się wypowiada. Z uwagi na swoje wykształcenie jak i zawód jestem szczególnie związany z architekturą i budowlanką w Krakowie i w całości potwierdzam wszystkie "wady" obecnej gospodarki urbanistyczno - przestrzennej.

Voin 29.12.2013 21:20

Ale z tym zburzeniem Forum to nieźle dowalił do pieca. Zburzyć to można Sheratona koło Wawelu, Stodołę Ludwinów, Hiltona, różowy domek przy Konopnickiej, ale nie Hotel Forum, który w porównaniu do ww. odznacza się genialną architekturą i bryłą! Mimo, że jest to dość wysoki budynek, to wydaje się bardzo lekki, poprzez zastosowane w nim rozwiązania - cały ciężar jest "unoszony" prze wąskie filary.
Ponadto, Dunikowski tak chciałby zburzyć Hotel Forum, a co w zamian proponuje?
To co w górnej połowie obrazka:
http://img148.imageshack.us/img148/208/img6341zd5.jpg

Czyli też coś w stylu modernistycznym, ale coś o wiele gorszego i większego, coś co właśnie zepsuje widok z Wawelu.

alterego 29.12.2013 21:44

wiecie może co się buduje na wylotówce z Krakowa na Skałe (Prądnik Biały). Wygląda na nową stację benzynową al równie dobrze może to być osiedle...

adas123 29.12.2013 21:59

w sensie na zielonki?biedronka dla odmiany,wiem bo podwykonuje tam troche:)

alterego 30.12.2013 12:39

w sensie tam. Kurde stacja by się przydała a nie Biedronka :/ lipa

Kocur 30.12.2013 12:52

Stacja benzynowa? Przecież tam jest dookoła pełno :)
W sensie wzdłuż Opolskiej to chyba jest z 5 minimum - każda inna. No ale na wylotówce faktycznie nie ma.

Osobiście już mam migrenę jak widzę kolejną budowaną Biedronkę - nie to że nie kupuję u nich, niektóre towary mam sprawdzone od wielu miesięcy. Ale po co na każdym osiedlu po 5 sklepów ?

A hitem jest Biedronka i Lidl obok siebie jak się jedzie od Wiślickiej na Strusia w NH.

alterego 30.12.2013 13:09

właśnie na wylotówce (w tym kierunku) ani jednej nie ma... Spory ruch tam jest i myślę, że mieli by branie. kolejna biedronka jest około kilometra dalej. Biedronków jak mrówków niestety.

gypsy 30.12.2013 15:18

Znowu biedronka? Już ich chyba ze trzydzieści w Krakowie ;) Lepiej by to zbudowali: http://pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/...towe_ceny.html

Kocur 30.12.2013 15:21

Zgodnie z informacją prasową Biedronki - w 2013 roku zakładano otwarcie w Polsce 365 sklepów i na początku grudnia plan był realizowany w 100% ;)

Jedna dziennie .......................

WiślakNH 30.12.2013 15:24

Co sie dziwicie,w tym kraju powstają od lat same sklepy,oczywiście w większości zagraniczne,gdzie dochód idzie na zachód.Ale wiadomo będą mówić,że powstały miejsca pracy,co z tego,że na ogół bez umowy o pracę, za minimalną krajową bądź niewiele więcej.

alterego 30.12.2013 15:57

hmm właśnie w biedronce ludzie mają umowy o prace (stawki prawie, że najniższe ale umowa o prace). PIP ik kiedyś siadł na zadki to się boją ;)

Pablo84 30.12.2013 18:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1343270)
Stacja benzynowa? Przecież tam jest dookoła pełno :)
W sensie wzdłuż Opolskiej to chyba jest z 5 minimum - każda inna. No ale na wylotówce faktycznie nie ma.

Osobiście już mam migrenę jak widzę kolejną budowaną Biedronkę - nie to że nie kupuję u nich, niektóre towary mam sprawdzone od wielu miesięcy. Ale po co na każdym osiedlu po 5 sklepów ?

A hitem jest Biedronka i Lidl obok siebie jak się jedzie od Wiślickiej na Strusia w NH.

Zapomniałeś jeszcze o Kauflandzie.

P.e.c.h 30.12.2013 23:11

Przy ROK tez budują lidla więc do wyboru do koloru ;)

Kolumbus 31.12.2013 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1343296)
Zapomniałeś jeszcze o Kauflandzie.

Jest jeszcze Lewiatan, bliziutko

Kocur 14.01.2014 08:31

W sumie po części to temat inwestycyjny :)

Cytat:

Prawie 100 mln euro zł rocznie- tyle mogą wynieść kary, które Unia Europejska nałoży na Polskę za przekraczanie norm zanieczyszczenia powietrza. To mniej więcej tyle, ile kosztuje wybudowanie potężnego Centrum Kongresowego w Krakowie.

Termin dostosowania się do unijnych przepisów już minął. Do 2011 r. mieliśmy znacząco zmniejszyć poziom pyłu zawieszonego, a do końca 2013 r. - rakotwórczego benzoalfapirenu.

W obydwu przypadkach nie udało się tego zrobić. - Kary są nieuniknione. Nie wiadomo tylko, kiedy zostaną nałożone - mówi Andrzej Guła z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Przypomina, że zgodnie z prawem unijnym, w ciągu roku może być maksymalnie 35 dni, w których przekroczone są normy zanieczyszczenia powietrza. Tymczasem mieszkańcy Krakowa przez ponad 200 dni w roku oddychają smogiem.

W ostatnim rankingu zajęliśmy niechlubne trzecie miejsce na liście najbardziej zanieczyszczonych miast Europy. Smog dusi również mieszkańców innych małopolskich miast: Nowego Sącza, Tarnowa, Gorlic czy Olkusza.

To, że do tej pory nie zostaliśmy ukarani, zawdzięczamy powolnemu działaniu unijnych instytucji. - Kar możemy spodziewać się za trzy lub cztery lata. Nie będą nakładane wstecz - mówi Ryszard Listwan, zastępca wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska. Zanim jednak do tego dojdzie, służby ochrony przyrody próbują zmobilizować najbardziej zanieczyszczone gminy na terenie Małopolski do poprawy jakości powietrza.

- Nie możemy karać, tylko namawiać do likwidacji pieców węglowych - mówi Ryszard Listwan. Namowy nie przynoszą na razie rezultatów. Jedynie w Krakowie podjęte zostały radykalne kroki, które mają doprowadzić do likwidacji smogu. Od 1 października 2018 r. nie będzie można ogrzewać mieszkań piecami opalanymi węglem.

- Liczymy na to, że do 2018 r. uda nam się doprowadzić do tego, że powietrze będzie spełniać normy unijne - mówi Marek Sowa, marszałek województwa małopolskiego. Na ten cel ma trafić co najmniej 110 milionów euro do 2020 roku dla całego województwa. Połowę z tej kwoty ma otrzymać Kraków.

Nawet jednak jeśli uda się poprawić jakość powietrza w Krakowie, to problem pozostanie w innych miastach Małopolski.

Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa małopolskiego uważa, że w tym roku trudno się spodziewać, aby samorządy podejmowały tak radykalne kroki jak zakaz palenia węglem. - W roku wyborczym nikt nie podejmie tak niepopularnej decyzji, zwłaszcza w kraju, który żyje z węgla - mówi wicemarszałek.

Jego zdaniem władze małopolskich miast powinny jednak przynajmniej wymusić montowanie bardziej ekologicznych pieców, które zmniejszają poziom zanieczyszczeń o 90 proc.

Unijne kary nałożone zostaną na rząd, który każe je płacić najbardziej zanieczyszczonym gminom. Na razie jednak nikt w Polsce nie wie, w jaki sposób ta operacja zostanie przeprowadzona
Od kilku lat trochę siedzę w temacie gówna którym oddychamy ale tak mnie zastanawia, MPEC jest spółką miejską - więc miasto powinno w ramach uchwalania budżetu przewidzieć rozwój sieci grzewczej - a ostatnio czytałem, że na ten rok MPEC ma kwoty rzędu 1mln zł ... może za to ulotki wydrukować ;)

Kocur 22.01.2014 19:44

Ale jaja - może przy okazji zahaczą o stadion ? :-p

Cytat:

Wojewódzki Konserwator Zabytków Jan Janczykowski zgadza się na zburzenie Hotelu Cracovia - dowiedziało się Radio Kraków.

Konserwator stawia jednak warunek. Obiekt, który miałby powstać w jego miejscu, musiałby być zbliżony gabarytami do dawnego hotelu.

Przypomnijmy, że właściciele starego hotelu Cracovia już od dawna starali się za wszelką cenę przekonać władze miasta do wydania zgody na zburzenie budynku, postawienia większego i zlokalizowania w nim galerii handlowej.

30 stycznia ma się odbyć spotkanie z władzami miasta i inwestorem, w czasie którego zostanie zaprezentowany nowy projekt obiektu.

Spółka Echo Investment chce go zbudować w miejscu po Hotelu Cracovia.

luke1906 23.01.2014 08:05

Skończy się na tym, że powstanie kolejna badziewna 'galeria'. Posmarują komu trzeba, ludzie będą trochę protestować, znajdzie się jakiś temat zastępczy co by odwrócić uwagę, po czym budowa ruszy. W tym mieście nic innego nie potrafią zbudować.

Kocur 23.01.2014 08:25

A'propos galerii byłem ostatnio pierwszy raz zobaczyć tą w Bronowicach.

Brzydszej i mniej praktycznej nie widziałem w życiu. Nie dość że 50% zajmuje Auchan, to jeszcze człowiek idzie długim korytarzem do końca i ... wraca tą samą drogą, oglądając te same witryny, jakaś masakra.

luke1906 23.01.2014 08:56

Dla mnie ma dwa plusy - mam po drodze z roboty i jest pusto. Mogę szybko i bezstresowo zrobić zakupy :)

MatMario 23.01.2014 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1345718)
Ale jaja - może przy okazji zahaczą o stadion ? :-p

Majster: Coś cie ....a zrobili?!
Koparka: Jak to co, Kauflanda burzymy!
M: Hotel mieliście burzyć, a sklep stawiać! A nie na odwrót!!
K: Ale jak tak Kaufland koło Kauflanda? I przecież podpisane było że cracovia...

:D

A wiadomość w miarę dobra. Bo zaczyna coraz bardziej ten budynek straszyć. Oczywiście jest opcja że wyburzą i się dopiero zaczną jaja dziać i stawiać nie zaczną ale zawsze to bliżej do czegoś nowego.

Galeria Bronowice jest mega dziwna. Parkingu całe hektary, Auchan z dwa razy za duży, poszczególne sklepy też jakieś ogromne. Jedno co fajne to światełka nad miejscami w garażu które pokazują czy jest wolne czy nie

Kocur 29.01.2014 09:52

Cytat:

Bogusław Kośmider, przewodniczący rady miasta Krakowa, przygotował projekt uchwały, według którego prof. Bronisław Geremek ma stać się patronem drogi na Dębnikach, odchodzącej od ul. Komuny Paryskiej w kierunku zachodnim.
Nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji politycznej, ale uważam że to ostatni kandydat jaki by mi przyszedł do głowy.
Chociaż w sumie ulica "komuny" pasuje ...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:38.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl