![]() |
Cytat:
|
Z tych ekip z którymi graliśmy, uwzględniając dodatkowo czy mecz był u nas czy na wyjeździe to Stal jest po prostu mocną drużyną. Arka też jest mocna ale z nami grali w osłabieniu.
Także trafiliśmy na dobrego rywala i nas opieprzyli jak chcieli. Kolejna weryfikacja w piątek i coś czuję, że jesteśmy teraz jak na etapie spadania z eklapy gdzie "każdy mecz traktujemy jak finał", wiele podniety będzie, jeden dwa gongi i po meczu, ewentualnie bez ładu, składu i ambicji nudne remisy lub wymęczone zwycięstwa. Zobaczcie sobie na tabele 1 ligi i bilanse domowe/wyjazdowe. Praktycznie z tymi co np wygraliśmy na wyjeździe to się okazuje, że każdy wygrywa, a np z takim Chrobrym przegraliśmy u nich, i to jedyne zwyciestwo ich na ich terenie. Potrafimy jeszcze fartem wygrać ze średniakami. Czyli podsumowując, z lepszymi w....... (aczkolwiek do tych lepszych to zaliczam tylko Stal i Arkę, no i zaskoczyłem się ale Puszcza ma dojebane wyniki, przegrali na wyjeździe z ŁKSem, Ruchem, wygrali z PBB i nami, także to jest mocna ekipa w tej lidze), z cieniasami w....... albo wygrana i ze średniakami też w zależności od farta albo wygramy albo porażka - gdzie ostatnio już poszło to w stronę pewnej porażki. Idziemy jak burza, chyba na rekord 1/14 |
Cytat:
Co do przyszłego meczu.. szczerze to chciałbym, żebyśmy dostali srogi wpier** przy ponad 20 tys kibicach, Brzęczek by miał wtedy mega gorące i całkiem możliwe, że pod naciskiem kibiców/mediów straciłby stołek, ALE w przypadku porażki do samego Ruchu będziemy tracić już 8pkt.. jak dla mnie strata nie do odrobienia przez nas.. mecz bardzo wazny.. |
Cytat:
|
Cytat:
Pochwal się, to będzie bardzo ciekawa informacja. A co do drugiej kwestii, mówisz że piszę głupoty... No to posłuchaj. W polskiej piłce normą jest że zawodnik zatrudniony jest "na kontrakt" czyli tzw. jednosobowa działalność gospodarcza. I na 99% zakładam że tak jest w przypadku Urygi i Ondraszka. Czyli ZUS nic nie płaci tylko płacić musi klub. I szlus. Owszem, 1% daję na to że jest to umowa o pracę . I wtedy , rzeczywiście, płacenie przejmuje ZUS. Ale na 99% tak nie jest. |
Cytat:
|
Cytat:
Napisz w następnym poście następujące frazy: 1. cracovia to stara curva -10 razy 2. corupcjovia jebana jest - 5 razy Na razie tyle, czekam |
Cytat:
Tak więc twój ulubiony menedżer Wuja świadomie wybrał opłacanie kontuzjowanego zawodnika nad pieniądze jakie mógł zaoszczędzić do budżetu. A czy Uryga będzie kiedyś wzmocnieniem (nie byłby, jak piszesz, bo to fantastyka, wrzuciłeś tekst "Świat rzeczywisty versus Świat idealny.", a sam się poruszasz cały czas w swoich wpisach w świecie idealnym w którym gdyby nie coś to by byłybo pięknie) to mam spore wątpliwości. Już w tamtym sezonie gdy cudem udało mu się na chwilę wyleczyć to wyglądał kiepsko. A teraz ponad rok bez grania, tutaj pytanie brzmi raczej czy on w ogóle będzie się nadawał do uprawiania sportu nawet na I-ligowym poziomie. No więc nie nie wiem czemu wrzucasz tutaj jeszcze większe idiotyzmy niż produkuje Wuja na konferencjach. |
W piątek dostajemy oklep od Ruchu , i Jurek dokonuje praktycznie niemożliwego, w połowie września tracimy szansę na bezpośredni awans..
|
Cytat:
Po pierwsze, jeśli te przepisy są takie oczywiste to dlaczego nie rozwiązano w ten sposób umowy z Mehremicem, Hugim, Sobolem i jeszcze kimś? Po drugie, zupełnie nie rozumiesz co chcę przekazać. Pokazuję że brak zdrowego Urygi , w formie z czasu jego gry w Płocku jest realnym osłabieniem . Z takim założeniem został zakontraktowany do nas. Realnie i rzeczywiście .Tylko tyle. A że życie jest nieprzewidywalne... Po trzecie , twoich wypowiedzi oceniał nie będę. |
Cytat:
Młodzi tu giną, praktycznie każdy obniża swoje loty = traci czas, karierę bo np taki Żukow, miał się rozwiać, a stracił 3 lata na stanie w miejscu, a jak już na prawdę kogoś nie lubimy to ciągamy na niego kontuzje i chłop połamany po roku już praktycznie się do niczego nie nadaje. U nas nawet Kuba bije rekordy swoje w długości kontuzji. Porażka. I teraz tak na serio. Trener to wierzchołek tej góry, Brzęczek to zwykły patałąch trenerski ale jeśli my kiedykolwiek chcemy się rozwijać, robić progres i móc skorzystać z umiejętności dobrego trenera, to musimy sobie odpowiedzieć na pytanie o co ....a chodzi z tymi kontuzjami i zatracaniem się młodych "talentów" czy ogólnie stanie w miejscu w rozwoju również starszych piłkarzy. Bo to jest główny problem w Wiśle, że nam się klub stacza od x lat, a razem z nami prawie 100% kadry naszej. Przecież ten Kliment strzelający więcej goli w 8 meczach, wchodząc z ławki w Pilznie w LM i lidze czeskiej (5 goli) czyli więcej niż w Wiśle przez cały sezon, w 25 meczach - 4 gole, to jest jakiś kur.a niesmaczny żart. |
Cytat:
Przepisy są oczywiste, z polskim zawodnikiem możesz rozwiązać, z zagranicznym jest ryzyko, bo ten może odwołać się do FIFA. Dlatego z zagranicznymi graczami Wuja kontraktów nie rozwiązał, z polskimi mógł bez przeszkód, ale nie chciał. Po drugie, zdrowego Urygi już nie ma, tak jak nie ma zdrowego Boguskiego sprzed faulu Borysiuka, ani Dawidowskiego z Amiki Wronki czy Garguły z Bełchatowa. To kim był Uryga sprzed wakacyjnego incydentu, nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Jeszcze jakbyś przywoływał tego Urygę w kontekście zeszłego sezonu w Ekstraklasie i spadek uzasadniał jego brakiem, to można by się było chociaż uśmiechnąć, natomiast przywoływanie jego osoby w kontekście tego sezonu jest totalnie absurdalne. |
Cytat:
skoro sam masz informacje o zapisach w kontrakcie, że w przypadku kontuzji pensja nadal jest pokrywana przez klub to może Ty się pochwalisz wiedza |
Czy po ewentualnej porażce Brzęczek straci posadę ?
Cytat:
3. coruptovia1907 - 7 razy 4. dośrodkovia - 2 razy |
Cytat:
Skąd masz informacje o wysokości kontraktów Urygi i Ondraska?To jakieś oficjalne info czy "widzimisie" |
Cytat:
|
Można chorować, ale wtedy nie zarabiasz albo ZUS płaci Ci jałmużnę..
Pierwsze słyszę, żeby moi klienci (w tym przypadku Wisła) opłacali mi chorobę |
nie no nie chce mi sie wierzyc zeby jakikolwiek profesjonalny pilkarz podpisal kontrakt w ktorym po zlapaniu kontuzji zostaje na lodzie...
|
Cytat:
Wisła płaci zawodnikom bez względu na to czy są gotowi do gry czy nie. |
Zaczynacie kombinować, a tutaj jest zbyt dużo elementów składowych, żeby odpowiedzieć czy ZUS płaci i ile płaci. Na JDG też można mieć dobrowolne "chorobowe", ale są różne ograniczenia. Są też kwestie NNW i takie tam. Jest kwestia tego, jaki jest zakres obowiązków piłkarza, bo umowa może obejmować także inne usługi, np. marketingowe, które można świadczyć także pomimo kontuzji. Zbyt dużo niewiadomych.
|
Jak po porażce Brzęczek zachowa posadę, to będziemy mieć ewidentny sygnał, że włodarze nawet nie liczą na awans i go nie chcą. Może Trio 1 liga odpowiada? Bliższe wyjazdy, nie trzeba się aż tak bardzo martwić o utrzymanie...
|
Cytat:
Wydaje mi się, że od przerwy zimowej będą już wdrażane jakieś przygotowania kibiców do nadchodzącego marazmu. |
Akurat do marazmu to już nas nie trzeba przyzwyczajać
|
Cytat:
Otóż moja teza którą postawiłem brzmi tak: Wskutek kontuzji Urygi, Wisła posiada zasób który nie może pomóc na boisku a za który trzeba płacić co miesiąc konkretną sumę. Skutkiem tego jest brak możliwości zastąpienia go (Urygi) innym zawodnikiem o podobnej klasie gdyż wiązałoby się to dodatkowym, nieujętym w budżecie wydatkiem. Ergo, nasz potencjał , wskutek długotrwałej kontuzji Urygi jest słabszy. Co do przepisów o możliwości rozwiązania kontraktu , które nazywasz "oczywistymi". Owszem, słyszałem że takie są ale nie słyszałem żeby ktoś z nich korzystał (pomijam dogadanie się stron za porozumieniem). Poza tym twierdzisz iż polski zawodnik nie może odwołać się do FIFA. Podaj uzasadnienie takiej tezy bo takie ujęcie jednoznacznie świadczy o nierównym traktowaniu i wręcz "dyskryminacji" . Co do dalszych losów sportowych Alana to być może masz rację . Ale jest też wiele przykładów że zawodnicy wychodzą z różnych problemów zdrowotnych . Ok , zobaczymy jak będzie w tym przypadku. |
Cytat:
Przyznam się że widziałem kiedyś draft takiego kontraktu ( bez nazw, nazwisk, kwot) w którym jednoznacznie zapisano że przez cały czas kontraktu , niezależnie od kontuzji czy nieszczęśliwych wypadków zawodnik ma prawo wystawiać fakturę. Jedynym wyjątkiem są przypadki zawinione przez zawodnika (czyli np jechał po pijaku samochodem , wjechał w drzewo i złamał nogę) Owszem, w tym kontrakcie były też premie za realne osiągnięcia na boisku. Można zakładać że ten składnik nie jest wypłacany. Żeby była jasność , kontraktu Urygi nie widziałem, nie wiem co w nim jest. Ale życiowe doświadczenie, logika oraz np. fakt że Wisła dążyła metodycznie do ściągnięcia go z Płocka, musi skutkować (hipo)tezą że zawodnik zabezpieczył sobie różne sprawy w podpisanym (na 5 lat) kontrakcie. W tym i to, że w wypadku kontuzji ma pewność comiesięcznego wynagrodzenia. |
Cytat:
Nie mówię, że Wisła miała się postawić okoniem ale nie mówmy że klub ma za wszystko płacić. |
Cytat:
Natomiast jakby udało się to włożyć do kategorii "nieodpowiedzialne zachowanie zawodnika" to pewnie by nie musiał. Co do "stawania okoniem" to przypomnę zdarzenie dotyczące zawodnika o nazwisku Jovanovic. Nasi spece rozwiązali (2014 lub 2015 rok) z nim kontrakt, opierając się na opinii lekarzy , że ma jakąś poważną chorobę (nie pamiętam jaką) która uniemożliwia mu kontynuowanie kariery. Tenże piłkarz wrócił do swojej ojczyzny(Serbia?) , tam zdobył inną opinię lekarską i z tym poszedł do sądu. I wygrał . I ten dług finalnie spłacało/spłaca nasze kochane Trio. |
Tak czy siak - jesteśmy w d...ie.
|
Wuja musi odejsc..
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie czepiam się tylko próbuję wykluczyć taką sytuację że PZPN 'zatwierdzi" obniżenie kontraktu a piłkarz(polski) pójdzie do FIFA. I co, FIFA go pogoni czy nie? |
Cytat:
https://www.pzpn.pl/public/system/fi...omentarzem.pdf W skrócie: W sprawach krajowych obowiązują przepisy PZPN, które MUSZĄ uwzględniać pewne rzeczy narzucone przez FIFA. FIFA w przepisach przewiduje zasadę, że można rozwiązać kontrakt z uzasadnionych przyczyn sportowych. PZPN reguluje to swoimi wewnętrznymi przepisami i jako taką przyczynę wskazuje spadek z ligi. Dodatkowo wszystkie spory na linii piłkarz polski - klub polski rozstrzyga PZPN. Czy mimo wszystko można iść z tym do FIFA? Pewnie można tak jak zwykły obywatel może pisać do jakiegoś europejskiego trybunału sprawiedliwości. Ale wydaje mi się, że w takiej sprawie nikt w FIFA się nad tym nie pochyli. Inaczej ma się sprawa z piłkarzem zagranicznym. On z automatu jest chroniony przepisami FIFA. Tutaj nieco inny przykład z drugiej strony błoń ale myślę, że dobrze on obrazuje w jaki sposób działa prawo PZPN/FIFA https://transfery.info/ekstra/artyku...niczych/165549 |
Cytat:
Finalnie jednak jakieś (niech będzie że niewielkie) ryzyko sporu z FIFA istnieje. Co do sporów w ETS to znam jedną osobę która wygrała z naszym państwem |
Piłkarzy których chcieliśmy się pozbyć to żeśmy sie pozbyli.Których chcieliśmy zatrzymać to żeśmy zatrzymali.Dziwna jest tylko sprawa Hugiego i tyle.Urygę świadomie zostawili wiedząc że chłop rok nie zagra.Gdyby chcieli sie go pozbyć Alan nie robił by im pod górkę........enie o nie spinającym się budżecie to może bym przyjął jakby u sterów była Sarapata z Dukatem a nie goście którzy prowadzą milionowe interesy.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja coś czuję, że z Urygi to będziemy mieć tylko pożytku, co z Dawidowskiego.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jagul ci wkleił przepisy FIFA i tam masz dokładnie napisane jakie sprawy rozstrzyga FIFA. Cytat:
Co do zawodników rozwiązanych na bazie przepisu PZPN, to np. Mateusz Spychała i Paweł Sokół z Korony Kielce. |
Jeśli Brzęczek Sobolewski i Kmiecik mają honor i ambicję to dziś po meczu razem z resztą sztabu powinni złożyć dymisję. Dno i wodorosty taki poziom Naszej Wisły pod ich wodzą
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:32. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl