![]() |
CO2 nie jest w żaden sposób niebezpiczene!! Efekt cieplarniany jest zjawiskiem pozytywnym! I gdyby nie on to średnia tempreratura na ziemi wynosiłaby -5 stopni. Według wszelkich badan NAUKOWYCH potwierdzone jest że wypływ CO2 na wzrost temperatury to około 5%. A za ocieplenia/oziębienia odpowiada głównie wiatr słoneczny i promieniowanie kosmiczne. Organizacje POLITYCZNE mówiące o zagrożeniu związanym z CO2 nie mają nic wspólnego z nauka... I mówie to jako osoba, która z geografią i tym tematem miała przez jakis czas do czynienia. Tak samo nie można jeszcze jednoznacznie strwierdzić czy klimat sie ociepla/oziębia czy pozostaje bez zmian - bo posiadamy szczegółowe dane z za krótkiego okresu.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szansą jest np: eliminacja wahań kursowych (bardzo ważna sprawa dla firm, nie będzie problemów typu - za mocna złotówka, eksport nieopłacalny etc) Inna szansa to dostęp do europejskiego rynku usług finansowych (większa konkurencja usług bankowych na rynku unijnym poprawi sytuacje na naszym rynku a może się to objawiać np tańszymi kredytami). Z reguły na początku jest ciężko, trudny okres przejściowy ale z czasem sytuacja się poprawia. To normalne i przy każdej reformie jest podobnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
On poznał co to CCCP na własnej skórze, i jak widzi podobieństwa to wie co mówi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wspomne tylko o jednym teoretycznym przykładzie - gospodarce Niemiec zagraza inflacja, polskiej potrzeba, w cyklu którym się znalazłą taniego pięniądza. Pytanie brzmi - na co decyduje się Bank Jewropejski - na obniżke stóp czy na ich podniesienie? A taka drobnostka jak krwawica jaką zafundowano nam, abysmy mieli silny pieniądz, to już nie ma znaczenia? A koszt obrony kursu podczas okresu przejsciowego? Cytat:
Cytat:
A zyska jeszcze bardziej, gdy zniesie się kwoty i ograniczenia produkcyjne bo bez problemu na równych warunkach (wolny rynek) rozprawi się z konkurencją starej UE.. myślisz ze graj to starej UE? Cytat:
No chyba że chcesz podkreślić że zgadzasz się iż ograniczenia jakie na nas nałożono dzieki socjalizmowi UE nie służą nam, a jełśi je zniesiemy to tylko na tym skorzystamy i jestes spokojny o wynik, jak ja. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
:-/ |
Wilku i Jery
w związku z Waszymu wypowiedziami na temat CO2, proponuję wybudować sobie domek w pobliżu np.cementowni, co pozwoli Wam korzystać dzień po dniu z dobroczynnego wpływu CO2 na organizm człowieka. :P P.S. Cytat:
|
Cytat:
Mam na myśli ten konkretny o ile sie nie mylę francuski wynalazek. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja piszę o normalniej konkurencji, przy której będziemy mieli niskie ceny na żywność a nie tak jak teraz ciagłe podwyżki. Cytat:
__________________________________ Cytat:
Illargui nie baw się tak - wiesz doskonale że problemem przy cementowni nie jest CO2, a pyły produkcyjne. A to już inna bajka, i pilnowanie tego popieram jak najbardziej. Chcesz ekologii - prosze bardzo, zacznijmy dbac o siebie. Zakaz przemysłowego tuczu zwierząt, zakaz szprycowania zywności chemią, zakaz produkcji (czy ściślej używania na masową skalę) sztucznych hormonów (głownie mowa o żeńskich) które już kilogramami gromadzą się w wodach trafiając z kanalalizacji do oczyszczalni a stamtąd (nierozłożone) do nich, a jak hormony są niebezpieczną zabawką to chyba każdy wie. Znasz komunistyczne normy zawartości różnego syfu w żywności? Dlaczego dzisiaj większość wędlin mój pies nie chce tknąć? - nie ma to związku z dostosowaniem sie i tu do prawa UE? Za komuny z kilograma "miesa" robiono/wychodziło nie więcej niż 850 gr. szynki, dzisiaj "sztukmistrze" potrafią zrobić i 1300-1400 gr. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cuul
Pytałeś mnie o Cytat:
Cenckiewicz tłumaczy dość dokładnie (opierając się o dokumenty), iż SB utworzyło Biuro Studiów SB MSW, aby przedłużyć ten okres współpracy na lata 80-te. Książka przede wszystkim mówi o udokumentowanym okresie wspólpracy Wałesy z bezpieką w latach 70-tych. O udokumentowanych przedsięwzięciach tejże bezpieki przeciwko Wałesie w latach 80-tych. A także (a może przede wszystkim) o udokumentowanym procesie niszczenia dokumentów przez Prezydenta Wałęsę i jego esbeckich wspólników w latach 90-tych. I to nie są już domysły. A ta część Twojej wypowiedzi Cytat:
Chyba nie spodziewałeś się, że streszczę Ci 700 stronnicową książkę?? |
Cytat:
Wersję z motorówką, autorzy odrzucają, analizując kilka innych nie narzucają jednoznacznej odpowiedzi, ani w którym miejscu przez ten płot się przedostał, ani czy dokonał tego samodzielnie. Co ciekawe sam Wałęsa w "Drodze nadziei" podaje dwie sprzeczne z sobą wersje "skoku przez płot". |
Cytat:
:> |
Temat z Bolkeim juz zaczyna być nudny- toć sam Mistrz Zakonu - Michnik Adam stwierdził, że Wałęsa miał chwile słabości - toć nawet na ostatnich wytycznych o co walczyc i dokąd zmierzać w GW jest mowa o tym, że błąd młodości nie może zdyskredytować całego dorobku życia.
Dyć sam Andrzej Czuma - poseł na sejm RP z ramienia Najjaśniejszej, jedynej przewoniej sile Narodu Platformy Obywatelskiej - Główny Dyzurny Dekaczyzator Kraju stwierdził, że najlepiej dla Wałesy byłoby, gdyby sie przyznał a tu widzę wiadmości i okólniki dla wyznawców przychodzą z duzym opóźnieniem - przeca jesteśmy głobalna wioska nie? Ja rozumiem, że nie do każdego dochodzi smses od Adasia i sztabu wojskowego ale Panowie i Panie -= miejcie litość, miejcie litość |
Słabość to rozmowy w 70 latach .
Dzieki takiemu wątkowi w przyszlości o Wałęsie lepszy film powstanie ,bardziej heroiczny . Niemal wszyscy zwolennicy Wałęsy mówią że ta książka je do d.... . I nie łapcie za słówka ,bo np.Centkiewicz i Gontarczyk powiedzieli że Wałęsa ma swoje zasługi i to nie może tego przekreślać . A słabość w "ustach" zwolenników Wałęsy ma inną symbolikę . |
Cytat:
Tak jak ten o Marianie Zacharskim w TVN - wielkim agencie ...... Armii Czerwonej |
Cytat:
Raz że o tym nie wiedzieli a dwa,przecież służyli dla Polski . |
Cytat:
Oraz jak opłata (tj. podwyzszenie kosztów produkcji za którą i tak płaci konsument) wływa na proces technologiczny, tj. na zmiejszenie jego wydzielania? ________________ Cytat:
:rotfl: Nie ma jak poprawa humoru z rana. Heroizmu szukasz - ogladnij sobie spektakl o Pileckim. Cytat:
Jakie stosujecie stopnie sk*rwienia? |
Cytat:
Skoro już wątek został poruszony może weźmiemy na tapete sprawe "Olina"? Podobno Oleksy dostał ostatnio jakąś ciepłą posadke jako radca do spraw z Europą Wschodnią czy coś w tym stylu. Że też są ludzie którzy mogą się kompromitować a i tak zawsze spadają na 4 łapy... |
Cytat:
Cytat:
he,he 20% stężenie CO2 zabija w kilka minut, 30% zabija natychmiast - niezależnie od ilości tlenu. Powyżej 10% CO2 - omamy, duszności,śpiaczka. Powyżej 5% - duszności, zawroty glowy itp. Niemniej nie jestem sobie w stanie wyobrazić przemyslu, który wyprodukuje tyle CO2, żeby jego stężenie globalnie było wyższe niż dajmy na to te 10%. Lokalnie może i owszem. Co do wiatru slonecznego i promieniowania kosmicznego - istnieją owszem teorie, ale one mówia, że np. wiatr słoneczny owszem ma wpływ na ocieplenie, ale odppowiada za około 35% tegoż. Reszta to gazy cieplarniane. Jak opłata wpływa - no pewnie tak, że jeżeli komuś się opłaca zmienic proces technologiczny, żeby produkować mniej CO2 to zmienia, jak nie to płaci i piszczy. (My będziemy piszczeć, chociaż nie wszyscy). Czyli mówiąc oględnie - słabo wpływa na razie. Na marginesie podobno CO2 tez kosztuje gospodarke - w zależności od opracowań od 3 do prawie 100 USD za tone. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
__________________ Cytat:
Cytat:
Ja pisze o czym innym, a ty odnosisz się do czegoś innego. Przeczytaj jeszcze raz uwaznie co napisałem. Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
A nie dwukrotnie - raz fundując dopłaty, dwa - płacąc wiecej za to że są sztuczne ograniczenia produkcyjne. Tak to trudno u licha zrozumieć? Do tego interesuje mnie zysk Polaków. Cytat:
Masz problem ze zrozumieniem własnych twierdzeń? Cytat:
I przyjmij ze aby był wolny handel żadni komisarze, coś w kształcie państwa nie jest potrzebne. |
Cytat:
- tak samo jak słyszałeś, że PRL była państwem samodzielnym a w przypadku wojny NATO- UW - polskie wojsko stanęłoby po stronie NATO... A Zbychu o słowa o "bardzo zaprzyjaźnieniu" zapewne wziął z art 6 pkt 2 konstytucji PRL 2) nawiązuje do szczytnych tradycji solidarności z siłami wolności i postępu, umacnia przyjaźń i współpracę ze Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich i innymi państwami socjalistycznymi, Oczywiscie słyszał też, że Kostytucja PRL - była suwerenną decyzją ludu pracującego miast i wsi - a włodarze tego państwa byli wybierani suwerennie przez a jak - lud miast i wsi. - o czym my mamy rozmawiać... dramat.... |
Cytat:
I o ile taka Europa ma obnizyc produkcje gazow, to np Australia czy Islandia ma zwiekszyc. W irlandii to juz widac w budownictwie. Domy sa klasyfikowane wg. emisji wlasnie CO2. Tak ja na pralkach czy lodowkach macie takie teczowe karteczki z literkami od A do E. Ja np. uwazam ze to bardzo dobry pomysl. Z tymi ograniczeniami. |
Cytat:
Azot - 78,09 % Tlen - 20,95 % Argon - 0,93 % Dwutlenek węgla - 0,023 - 0,050 % Inne gazy szlachetne - 0,0025 % Emisja CO2 przez czlowieka to ok. 2-3% ogolu CO2 w atmosferze. Obecna ilosc CO2 w atmosferze z powodu czlowieka wynosi (biorac maksymalne wartosc): 3%*0,05% = 0,000015 % Aby zawartosc CO2 w atmosferze wzrosla do owych 10% to czlowiek musialby wyprodukowac: 10% / 0,000015% = 6 666,66 razy wiecej CO2 niz robi to dzisiaj. Powodzenia! Diabelska liczba :lol: Pamietajmy tez ze zwiekszajac zawartosc CO2 w powietrzu zwieksza sie tez punkt odniesienia w postaci 100% skladu powietrza, zatem liczba ta jest jeszcze wieksza, pewnie ponad 7 tys. razy. Wzrost o "7 tys. razy" to dla lepszego obrazu wzrost o 700 000 % :lol: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I nie usmiecha mi się płacić większych rachunków za prąd (tak się akurat dziwnie składa że obejmie to tylko tych nowych w UE) bo komuś się roi w głowie globalne ocieplenie. Jak na Grenlandii zamiast krów (IX-XII w.) beda mogły się paść słonie, wtedy owszem stwierdze coś jest na rzeczy i może z tym cos człowiek ma wspólnego. |
no chłopaki - gruszki na wierzbie = cud gospodarczy
poparcie SLD = poparcie PO styl rządów SLD = styl rządów PO (choć SLD był lepszy) tempo narastania elektoraru negatywnego wobec Millera = tempo wobec Tuska wszystko sie zgadza jak do tej pory - i tu naraz http://fakty.interia.pl/kraj/prawo_i...aferze,1146112 Miller też wiedział, Kwaśniewski również - i nawet dyktafony są w akcji Końcowka SLD = końcówka PO ? |
w polityce bodaj z kwietnia lub maja był dobry art. o ociepleniu...
co do ograniczneń,... wszystko zależy od kosztów utrzymania jak i alternatyw urządedzn emitujacych CO2 i inne gazy... tylko czy ktoś to obiektywnie obliczył bo jak wiadomo są rózn e grupy interesów ;) Ps. skutkiem zwiększenia "złych" gazów w atmosferze... najprawdopodniej będzie oziębienie planety, patrz wybuch wulkanów indonezyjsjikch na przestrzeni lat(min. krakatau) po których nastąpił spadek globalny temperatury o 0,5C do 1 C |
Cytat:
"Najfaniejszy" był wybuch Toby - prawie sprzątnął nasz gatunek z powierzchni ziemi. Jak obliczają genetycy populacja ludzka skurczyła się do kilku tys. osób. Podobnie jest z gepardami, są cholernie blisko spokrewnione ze sobą, mają prob;emy z rozmnażaniem do tego kurczący się obszar ich wystepowania i są na skraju zagłady pomimo iż wydaje się że nie są rzadkie - tyle że nie jestem pewny czy to wynik, Toby czy czegoś innego |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:41. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl