![]() |
Tak patrzę na Amicę (pomijam kwestie kibicowskie) i nie ukrywam że im zazdroszczę organizacji i zarządzania klubem. Pisałem to już kilka razy (rok temu?) że Wisła nie ma co się porównywać do Legii i Warszawy, ale do takich klubów jak Amica czy Lechia. Podobny potencjał gospodarczy regionów i podobny potencjał kibicowski/konsumencki.
Dlaczego o tym piszę? Bo gdybyśmy byli chociaż dobrze zarządzani (nie bardzo dobrze, ale dobrze) to nasza Wisła byłaby finansowo i organizacyjnie na poziomie klubiku z Wronek. Krew mnie zalewa jak patrze jak przejebaliśmy naszą pozycję w lidze zmieniając wizje zarządzania klubem od bandy do bandy. Teraz jest to samo, byle coś sklecić na już. Tymczasem Amica postawiła lata temu na szkolenie młodzieży i świetny skauting w naszej części Europy. Nie sprowadzała "starych gwiazd" jak Ljuboja, ale młodych piłkarzy na których może coś zarobić. Plus świetne szkolenie młodzieży. Nie mogli sprowadzać w Poznaniu gwiazd jak Ljuboja bo miasto i region jest sporo biedniejszy od Warszawy. Przecież ich budżet to 50% budżetu loserów. A mimo to znaleźli własną drogę. Brakuje kasy na wzmocnienia prze LM? Sprzedadzą któregoś z wychowanków jak Linetty czy Kownacki. Owszem popełniali sporo błędów np. trzymanie na siłę Rumaka itd, ale kierunek jaki obrali jest dobry. Za nimi podąża Lechia, ale jeszcze im trochę brakuje. Podsumowując - jeśli kluby z takich miast jak Poznań czy (mam nadzieję) Gdańsk - gdzie potencjał jest podobny jaki ma Wisła są w stanie wygrywać tą ligę, to i dla nas może nadejdą lepsze dni. (Warszawa to inny poziom zamożności i nie ma co ich porównywać z Krakowem). Pozostaje tylko pytanie - czy zmiany i długookresowy plan działania i jego realizacja jest możliwe u Cupiała? Moim zdaniem niestety nie. |
Przekleństwem Wisły była złota zasada "ma być sukces, już, teraz".
Teraz jesteśmy, gdzie jesteśmy. |
Cytat:
W Krakowie dzięki kibicującym inaczej takiej atmosfery nie wytworzysz jeszcze przez lata. |
Ja z lekkim ( na razie ) niepokojem oczekuję startu przygotowań do rundy jesiennej - odchodzi 4 piłkarzy ( to jest w miarę pewne ), z tego jeden jak chciał - robił różnicę, pozostałych 3 oprócz chęci potrzebowało jeszcze trochę szczęścia, a na horyzoncie jedno zastępstwo ( Cywka ). Temat sponsora zaginął w pomroce dziejów, 6 miejsce w lidze ( mniejsze wpływy z C+ na koniec roku ), niepopłacone zaległości ( układ układem, ale płacić trzeba będzie ) - właściciel jest, a jakoby go nie było... Quo Vadis Wisło...?
|
19 - tylu mamy mieć na starcie zawodników, a kadra ma być uzupełniona juniorami
Buchalik, Miśkiewicz 2 Głowacki, Guzmics, Jović, Sadlok, Czekaj, Burliga 6 Cywka, Guerrier, Sarki, Uryga, Boguski, Jankowski 6 Brożek 1 Razem 15. Doliczając Dudkę, Barrientosa i Stępińskiego 18. Zastanawia, kim jest ta jedynka. |
Ten 19 to prawdopodobnie Chrapek na wypożyczeniu
|
Tomasz Zając i masz 19.
|
A Żemłe liczyliście?
|
Zając i Żemło nie jako juniorzy liczeni? :/
|
Poznaliśmy przyczyny niskiej frekwencji. To nie słaba postawa piłkarzy, niskie miejsce w lidze, czy brak szczęścia. Ludzie nie chodzą na mecze bo kiełbasa jest zimna! Rozumiem ich, wcale się nie dziwię, że przestali chodzić. Ja rozumiem, jeden, góra dwa mecze zjeść zimną kiełbasę ale żeby przez pół sezonu?!
A tak serio, dziś zgaszone zostało ostatnie światełko z tyłu głowy na temat jakichkolwiek lepszych czasów dla naszego klubu. Jubileusz 110-lecia naszego klubu będzie smutny.. Bardzo smutny. |
Cytat:
"zaawansowanymi rozmowami z zawodnikami z wyższych poziomów rozgrywkowych niż ekstraklasa" "trzema zespołami jednocześnie pracującymi nad zorganizowaniem sponsora koszulkowego" "różnymi mniejszymi pomysłami zwiększenia strumienia przychodów" Ale fakt faktem że odnośnie frekwencji to powiedział wyraźnie, że po prostu piłkarsko zespół jest za słaby, żeby ludzie chodzili. I dodał swoje ulubione "i nad tym chcemy pracować". |
Nie ma nawet co liczyc na sprzedaz klubu, bo Cupial musial by z dlugu zrobić strate(a to spory pieniadz nawet w czesci).
Spisanie takiej kwoty nie wchodzi w gre. Gaszcynskiego nie ma sie co czepiac. Kto moze wycisnac cos w sytuacji gdy, nie ma frekwencji, zainteresowanie klubem nikłe, głowny sponsor pieniedzy daje niewiele, nie ma za bardzo kogo sprzedac, a w koncu nie ma juz czym przyciagnac kibicow na stadion. Powoli koncza sie stare gwiazy Brozek, Glowa, Dudka, ktore były w stanie grać w Wisle z sentymentu. Czeka nas coraz wiekszy regres sam siebie napedzajacy z sezonu na sezon. Kolejny krok milowy to spadek. |
Dla mnie konferencja na bogato...
Ma być 19 piłkarzy plus mlodziez ale budżet placowy ma być nizszy niż na ten rok( A już na ten rok zapewnie był porazajaco wysoki)... Sponsora jak nie było tak nie ma... Czy jest trener czy go nie ma to chyba nie wie nikt... ....Nagle po czym Moskal zaczyna wspominać o przygotowaniach na nowy sezon... ....mimo tego ze nawet nie padlo jedno słowa na temat tych przygotowan.. Pieprzenie o tym ze dziennikarze powinni nakrecac pozytywna koniunkture wokół Wisły... I hit o zimnych kiełbaskach i braku wody -....a jakiś PRL... Konferencja całkowicie o niczym...Zaczyna się oddalać to malutkie biale swiatelko na końcu tego coraz dłuższego tunelu... |
Cytat:
Juz za moment, za chwileczkę kupi sponsor koszuleczkę.... |
Juz od tylu lat co chwile ktos pisze ze czeka nas spadek.
Wiemy ze jest ciezko i pewnie jeszcze przez dlugi czas nic sie nie zmieni. Ale Kur..a, spadek ? Jak ktos moze kochac ten klub i pisac o spadku ? NASZA, NASZA WIARA NIEZACHWIANA |
Cytat:
No i nie wiem po co nam Stępiński, który nie przebił się nawet wtedy, gdy Brożek nie grał... |
Cytat:
Buchalik,Miskiewicz,Jovic-Głowacki,Guzmics,Burliga,Sadlok.Uryga,Boguski,Broż ek,Cywka,Guerrier i Sarki to jest 13... Nie wiadomo co z Dudka,Stepinskim i Barrientosem... Wliczamy do tej 19 Żemłe czy juniorow?? |
Cytat:
|
i Czekaj 15...
|
Cytat:
|
Czyli mamy kadre 16 zawodowych kopaczy czyli prawie zamknieta....
I podejście góry w stylu...."Będzie lepiej, bedzie taniej i wszystko będzie dobrze..." |
Zapomnieliście o Bieszczadzie
|
Panowie,panowie...
Ja naprawdę byłem ogromnym zwolennikiem Gaszynskiego w Wisle... Ale jak dla mnie jego swiatlo gasnie coraz bardziej i obawiam się ze z koncem roku może wygasnąć... Chociaż mi go naprawdę zal ale "Swojej góry z Myslenic" nie przeszkoczy... |
"Prezesem klubu jest od pół roku i złożył już całą serię obietnic, których potem nie był w stanie zrealizować. Dziś złożył kolejne."
To zdanie, a dokładniej 2 zdania w artykule PS dobitnie ukazują co się u nas dzieje. Obiecanki cacanki, a głupiemu radość jak to mówią. Zwolnienie Moskala stworzy sytuacje, gdzie będziemy płacić 3(!!!) trenerom. Ciekawe jak to przyjmie budżet. Prawda jest brutalna:nie ma zawodników, nie ma kibiców, nie ma sponsora. NIE MA NIC!!! |
Cytat:
P.S. Kupiłem szalik, to i kupie kiełbasę, jak obicują że ma być ciepła. :D |
Może ktoś sprawdzić ilu zawodników zagrało w Wiśle we właśnie zakończonym sezonie?
|
Cytat:
|
Cytat:
Wg tego 23 zawodników w lidze. Plus Bieszczad, Kolanko i Kuczak w PP z Lechem. |
Cytat:
|
Cytat:
Sarki - będzie się rehabilitował i nie wiadomo kiedy i czy będzie grał Stempiński - na razie strata czasu Barrientos - być może rozkwitnie, jak kwiat, a może nie Czekaj - ciągłe kontuzje mięśniowe i to raczej się nie zmieni |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl