![]() |
Cytat:
Tyle, że te potęgi to: USA, Chiny, Indie, Brazylia i ew. Rosja. Tak, nawet Rosja się nami specjalnie nie interesuje. A już USA mają nas w głębokim poważaniu. |
Ciekawy wywiad ze Staniszkis dzisiaj rano w kontrwywiadzie RMF:
http://www.rmf24.pl/opinie/wywiady/k...pis,nId,333301 |
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ankructwo.html
upss coś czuję, że Euro nie prędko wprowadzimy |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=7999 :idea: A że ojro nie będzie to dobrze. |
Jesli jeszcze nie bylo:
http://biznes.interia.pl/news/wielki...kolana,1609318 Propnuje nie wyciagac zbyt daleko idacych wnioskow bo glowa rozboli. |
Cytat:
Szacunki zza Oceanu potwierdzają: Polska ma gigantyczne zasoby gazu łupkowego. Co więcej, po zsumowaniu rezerw gazu konwencjonalnego oraz wydobywalnych zasobów gazu uwięzionego w skałach, okazuje się, że żaden kraj w Europie, poza Rosją, nie ma tyle gazu do Polska. Więcej pod tym adresem: http://m.rmf24.pl/ekonomia/news-pols...lat,nId,333467 I chyba w tym przypadku, też trzeba uważać na daleko idące wnioski... |
Mówione o tym już było parę miesięcy temu. Polski Instytut Geologiczny podawał info że stwierdzone złoża gazu konwencjonalnego zapewniają 100% pokrycie zapotrzebowania Polski. Problem w tym że trzeba zainwestować parę miliardów PLN i pooczekać 4-5 lat na początek eksploatacji. NIestety mamy rząd który w tym czasie podpisuje wieloletnią umowę z Rosją na zbyt duże jaknanasze zużycie-ilościgazu , do tego za kwoty znacznie wyższe niż płacą np.Niemcy czy Francuzi. Pomijam drobny fakt że UE nas ratuje przed niektórymi niekorzystnymi zapisami w umowie. Jak tu nie myśleć że ktoś miał głęboką kieszeń kosztem milionów Polaków?
Już nie mówię o gazie łupkowym bo tylko frajer sądzi że wszystkie - co do jednego- największe koncerny amerykańskie zabijałyby się o koncesje w Polsce jeśliby nie byli w 99% pewni że są tu OPŁACALNE- złoża, a do tego sprzedawane za grosze - ale o tym już tu pisałem.Zysk polskiego państwa będzie tylko i aż 19% podatku z zysku ze złóż, pierwszeństwo w zakupie i opłata tranzytowa. Dla porównaia Norwegia ma 79% zysku z każdego żłoża- jeśli go oczywiście sama nie eksploatuje |
Cytat:
W normalnym kraju media by o tym trąbiły przez miesiąc a u nas pier...lą o czemu Kaczyński poszedł do tego sklepu a nie innego albo czy Doda ma różowe majtki czy dziś jest bez majtek. Pomyśleć że ci zdrajcy będą rzadzic następne 4 lata |
Dzisiaj czytam informacje o tym ze Tusk "byl pewien ze sledztwo rosyjskie nie bedzie obiektywne". Przeczytalem i pierwsza mysl sie od razu nasuwa. Jak to? Wiedzial ze bedzie i mimo to im sledztwo przekazal? A teraz gdy sledztwo osmieszylo Polske on jeszcze sie do tego przyznaje? No bez jaj, jakas schizofrenia, o co tu chodzi? I po chwili znalazlem wyjasnienie zagadki:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/ka...wiadomosc.html Naprawde brak slow zeby to skomentowac. Odnosnie gazu, Arapaho juz napisal. Rewelacyjna sprawa wynegocjowac sobie umowe ktora jest nam tak potrzebna jak przedluzenie canal+sport dla ekstraklasy na nowych, gorszych warunkach w momencie gdy transmisje z meczow dostalaby tv publiczna. |
Ale to wszystko o czym piszecie to zaściankowe PiSowskie biadolenie. Mody inteligentny ma powazniejsze problemy. Co o nas piszą w zagranicznej prasie albo czy czasem nie jesteśmy zbyt mało postępowi.
Już dawno proponowałem ankietę na forum. Żeby się miarodajnie przekonać ilu mamy "młodych inteligentnych z dużych miast" którzy mózgu używają okazjonalnie, kiedy trzeba wybrać smak lodów gałkowych, bo w TVN ani GW tego nie napisali. |
Cytat:
To niech maja inne problemy. Mimo że mnie to też dotyka to bardzo dobrze że tym wszystkim nowobogackim , mainstreamowym inteligentom przetrzepią tyłki. Niech placą krocie za paliwo, warzywa,owoce ,mięso, czynsze,prad albo niech spadają Niemiaszkom pucować mieszkania i podcierać tyłki. Widocznie niektórzy zamiast używać mózgu wolą dostać po dupie |
uzupełnienie do artykułów o cudownym kontrakcie gazowym:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
A co do gazu łupkowego. Chyba nie sądzicie,że nawet jak jego wydobycie rzeczywiście dojdzie do skutku,to że my jako kraj cokolwiek na tym zyskamy?Szejkanat nam żaden nie grozi, spokojnie. Poza tym Rosjanie przygotowali się na taką ewentualność, podpisując dobra dla nich umowę gazową. |
Cytat:
Przy okazji dziwi mnie postawa PISu w sprawie RAŚ, a wiadomo, że TL wzmacnia w Polsce regionalizację a być może również przekształcenie nawet w federacje. Trzeba było myśleć o tym wcześniej a nie płakać teraz. |
Nie każdy? Nie wierzę przecież tylko zaściankowy moher z PiS może nie dostrzegać że nasz wielki wódz macho picu i jego kamraty wszytko co robią, robią "dla dobra Polski". Chlebowskiego nie czytałeś?
Co to znaczy RAŚ? Kto miał myśleć wcześniej? Wnuk wermachtowca? |
Cytat:
Ty tak na poważnie ? :-/ |
Ruch Autonomii Śląska
|
|
Cytat:
http://wpolityce.pl/view/9987/Czy_po...sklonil__.html http://wpolityce.pl/view/10014/Komen...aleznych_.html |
tym razem bardziej humorystycznie, rodem z RMFu od Olbratowskiego
http://doc.rmf.pl/rmf_fm/au/wsd/snd/olo20110328.mp3 afera hazardowa:D |
Cytat:
|
OBCHODY ROCZNICY 10 KWIETNIA W KRAKOWIE :
10 kwietnia godz. 7.30 zbiórka na rynku głównym (na placu między Kościołem Mariackim a Sukiennicami) godz. 8.00 przejście ul. Grodzką pod krzyż katyński, na placu św. Idziego godz. 8.41 minuta ciszy, złożenie przez parlamentarzystów PiS razem z Martą Kaczyńską kwiatów na grobie śp pary prezydenckiej godz. 8.45 odczytanie listy ofiar, które zginęły w katastrofie 10 kwietnia 2010 r. godz. 9.00 wysłuchanie najważniejszych wypowiedzi śp Lecha Kaczyńskiego godz. 10.00 msza św. na Wawelu pod przewodnictwem Kardynała Stanisława Dziwisza Obecność obowiązkowa ! |
Cytat:
Cytat:
|
Szmatławiec już tłumaczy :)
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/ka...wiadomosc.html ""Teraz wyobraźmy sobie, że jakaś delegacja rosyjska zjawia się w Polsce na cmentarzu czerwonoarmistów, którzy zmarli w obozach jenieckich po wojnie 1920 r., i nikogo nie prosząc o zgodę ani nie konsultując niczego, umieszcza tam napis o »ofiarach polskiego ludobójstwa«" - pisze dalej i zadaje pytanie: "Jak byśmy to nazwali?"" Dla tych frajerów strzał w tył głowy to, to samo co śmierć z wycieńczenia. Nie mówiąc o tym dlaczego czerwonoarmiści byli w obozie, a dlaczego nasi oficerowie. Nie rusz GWna bo śmierdzi. Cytat:
|
Cytat:
Proponuję zmienić sklepy w których kupujesz :) |
Cytat:
|
ciekawy rozmowa Jerzego Jachowicza z Ewą Stankiewicz i Janem Pospieszalskim.Warto posłuchac
http://www.radiownet.pl/#/publikacje...pospieszalskim |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A kogo należy rozliczyć za przymuszenie posłów PiSu głosujących za ratyfikacją traktatu w sejmie ? Napisałeś w swoim życiu chociaż jedno zdanie obiektywne o PiSie tudzież Kaczyńskich ? Żeby nie było niedomówień , ja byłem za ratyfikacją TzL , natomiast Twój fanatyzm i bezgraniczna wiara w PiS , imponują :) |
Cytat:
|
Cytat:
Jest to kwestia podstaw.Absolutnych podstaw czy fundamentow zdrowego Państwa. Nikt poza PIS tego nie próbuje zrobić. NAtomaist jakby się to udalo- to następnym krokiem są drogi do osiągnięcia dobrobytu i pewnie w niejednej sprawie nie będę się zgadzał z PIS-em ale żeby zbudować dom trzeba postawić fundament. jeśli ktoś zaczyna go budować od zakupu mebli i telewizora to byle podmuch wiatru pozbawia go wszystkiego. |
Cytat:
Stacje benzynową też mam sobie zmienić? Bo ja tam wolę zmienić rudego cudaka na porządnego premiera. Który będzie poczuwał się do odpowiedzialności za ceny towarów i warunki życia ludzi dzięki którym ma wygodny stołek. A co Ci w tym co mówi Pospieszalski nie pasuje? Tylko konkretnie. Cudak najpierw oddał śledztwo rosji a po roku mówi że nie spodziewał się rzetelności ze strony rosjan. Za takie coś tylko trybunał stanu. To tak jakby powierzyć komuś nie swój samochód przypuszczając ze ten ktoś samochód skasuje. Robi tak tylko debil albo celowo działający na szkodę właściciela samochodu. Innego wyjścia nie ma. Dlatego rudy fałszywiec pod trybunał. Cytat:
Pamiętasz o ustawie kompetencyjnej którą obiecał Tusk? W zamian za poparcie PiS dla TL. Więc za oszukanie posłów PiS trzeba rozliczyć rudego jakbyś nie wiedział. Ustawa kompetencyjna jest? Nie ma. Bo ten bubel przepchnięty po katastrofie smoleńskiej to śmiech na sali. Cały czas piszę obiektywnie i to że tobie sie wydaje inaczej tego faktu nie zmieni. Skoro byłeś za ratyfikacją to jesteś winny tego co sie już zaczyna dziać i co będzie się działo niedługo. UE ma zamiar podnieść akcyzę na diesla. Przez co będzie on o kilkadziesiąt groszy droższy niż benzyna. Dzięki serdeczne. Nie chciał bym sie wypowiadać na temat Twojego poziomu fanatyzmu bo to już zwyczajne zaślepienie. |
Cytat:
Cytat:
Ludzie są bardzo otumanieni co było mi dane zobaczyć wczoraj na obchodach rocznicy katastrofy Smoleńskiej, jak i przedwczoraj podczas rozmów z towarzystwem pisowsko-lprowskim. To samo mogę powiedzieć o osobach, z którymi spotykam się na co dzień, a prezentują zupełnie przeciwną opcję polityczną. Wydaje mi się, że od wejścia do UE, gdzie wyznacznikiem ekstremalnych odchyłów była lewicowa Samoobrona, która ramię w ramię z rydzykowym LPR były za tym aby Polska nie weszła do UE, te odchyły nie tyle się powiększyły co poszły w bok. Różowo-czerwony salon od zatwardziałych komunistów w postaci Michnika, czy Urbana po celebrytów i dziennikarzy pokroju Olejnik nie tyle stał się bardziej czerwony, czy bardziej różowy, co poszedł o krok do przodu i zaproponował nam "nowoczesną demokrację" przy użyciu medialnej inżynierii społecznej w postaci telewizji. Zarówno TVP, które namaścił Urban w czasie przemian, jak i powstające w połowie lat 90-tych TVN i Polsat obrały linię zgodną z poglądami swoich założycieli, czyli Wejcherta, Waltera i Solorza mających bogate teczki PRL-owskie. Telewizja trafiła doskonale, bo na grunt bardzo podatny na taką dezinformacje, czyli pokolenie 20-30 latków na początku lat 90-tych (obecnie 40-latkowie i 50-latkowie), a następne pokolenia wypiły to uwielbienie do seriali TVP, tokshowów i programów rozrywkowych TVN i Polsatu z mlekiem matki. Najbardziej pasuje mi do tego cytat, który usłyszałem kiedyś na konferencji o mediach: "Powiedz mi co oglądasz, a powiem Ci kim jesteś". Jedyną inicjatywą w jakiej dostrzegam ziarenko nadziei na stworzenie prawdziwie socjalnej lewicy jest "Krytyka Polityczna". Niestety skupili wokół siebie za dużo niepotrzebnych osób typu Środa, czy Szczuka, które ciągną ich w dół. Generalnie ta strona w Polsce nie ma nam do zaoferowania nic poza antyklerykalizmem i pustką światopoglądową, gdyż nawet ich ideały lewicowe tj. równość i wolność poszły w niepamięć. Nie lepiej wygląda obóz postsolidarnościowy rozciągający się od centrum po skrajną prawicę, który zamiast być skonsolidowany rozczłonkował się na wiele drobnych grup wzajemnej adoracji. Ja ze względu na swoje poglądy obarczam właśnie partie prawicowe o to jak obecnie wygląda Polska, bo począwszy od "grubej kreski" Mazowieckiego, przez uwalenie lustracji rękami Macierewicza i JKM, po "spółdzielnię" AWS i prawdziwy początek kolesiostwa w spółkach Skarbu Państwa za ich rządów, aż po wyniszczającą od kilku lat nasz kraj dominację dwóch partii PiS i PO to właśnie ta opcja szkodzi sama sobie i Polsce bardziej od lewicy. A wszystko to zaczęło się od uwłaszczenia się przywódców dawnej "Solidarności" na początku lat 90-tych. W kontrze do dawnych TW, SB-ków, UB-ków i innych osób wysoko sytuowanych w PRL-owskich realiach i posiadających dojścia do lewego kapitału, prawicowi politycy postanowili dorobić się na dobru wspólnym zarabiając krocie na prywatyzacji i obsadzaniu siebie i własnych rodzin w spółkach państwowych. Wystarczy iść do centrali PGNiG i spytać się ile jest osób o tych samych nazwiskach. Zapewniam, że to nie są lewaki :D Prawica faktycznie przez ten pęd do darmowej kasy zapomniała o istotnym instrumencie jakim są media i oddała praktycznie wszystko lewicy. Później nie zostało już nic innego jak robienie nocnych przewrotów w TVP w wykonaniu PiS, czy wkupianiu się Tuska w łaski wujka Waltera maślanymi oczami. Ani pierwsza metoda nie przyniosła skutku ze względu to, że było się w TVP nieproszonymi gośćmi, ani druga nie mogła przynieść skutku, bo w końcu nastąpił taki moment, że wajcha poszła w dół. Prawicowa publiczność znalazła sobie jednak nowe miejsca do łykania kazań Sakiewicza, czy innych. Zdominowała blogosferę i próbuje wyprzeć zewsząd osoby, których poglądy są choćby ciut inne od jedynie słusznej linii, nie tylko partyjnej PiS, czy dawnej LPR, ale szerszego spektrum ludzi podatnych na tego typu opowieści. Ja się śmieję, że są to owieczki idące na rzeź, a nawet ostrzej, ale nie chce być tak okrutny dla niektórych forumowiczów. Konkluzja może być tylko jedna. Mamy takie media na jakie zasłużyliśmy, a jedyną dobrą rzeczą jaką mógł zrobić Tusk w czasie swoich rządów to był zamysł rozwalenia TVP. Ku mojej rozpaczy wycofał się z tego pomysłu i mamy dalej lewicowe status quo na rynku mediów. |
Cytat:
Rozumiem , że liczy się osiągnięcie pewnego celu i wy uważacie , że PiS wyznając pewne wartości jest w stanie ten cel osiągnąć. Nie wymagam żeby wierny wyborca PiSu atakował tą partię za każdą gafę czy wpadkę z zajadłością gazety wyborczej. Natomiast są takie pewne kwestie , których obrona w tak karkołomny sposób przypominający walenie głową w mur , musi wzbudzać politowanie u postronnego obserwatora. Lech Kaczyński brał udział w szczycie lizbońskim w 2007 r gdzie miały miejsce finalne negocjacje nad treścią traktatu i uznał je za sukces strony polskiej. Nie miał wtedy żadnych zastrzeżeń co do podpisania teksu traktatu , co prawnie oznaczało akceptację jego treści. Następnie już na gruncie prawa polskiego w procesie wdrażania tego traktat w jego ramy podpisał akt ratyfikacyjny. Ponosił on zarówno prawną jak i polityczną współodpowiedzialność za wprowadzenie tego Traktatu w ramy polskiego porządku prawnego . Dlatego każdy kto uważa iż ten traktat jest zły , ma jak najbardziej słuszne prawo obwiniać również Lecha Kaczyńskiego za ten stan rzeczy. Już widzę oczami wyobraźni sytuację , gdy któryś z ministrów rządu Tuska podpisuje akt prawny , którego skutki są opłakane , będąc pod presją polityczną premiera i jak każdy ze zwolenników opozycji broni tego ministra , bo to zły premier na niego naciskał :) Kto ma moc złożenia podpisu jest odpowiedzialny za to co podpisał. Cytat:
Cytat:
Za PAP z 2009 r. Cytat:
Cytat:
Abstrahując już od tego , że ja jestem winny bo byłem za mając gówno do powiedzenia w całej procedurze prawnej prowadzącej do wejścia tej umowy w życie , ale osoby które nacisnęły w sejmie i senacie przycisk ZA podczas głosowania nad wyrażeniem zgody na ratyfikację winne nie są.Winna również nie jest osoba , która przewodniczyła polskiej delegacji w Lizbonie i uznała te negocjacje za sukces , a następnie podpisała akt ratyfikujący Traktat . Winny jestem JA . Zajebista logika :lol: Cytat:
|
Cytat:
Którymi Pisowskimi dziennikarzami obsadził Wildstain TVP? Pośpieszalski,Ziemkiewicz czy Stankiewicz- byli wcześniej. Wyrzucil za to Lisa czy Żakowskiego? Dla każdego w publicznej TV powinno być miejsce a nie tylko dla zwolennikow syna Ozjasza Szechtera Cytat:
|
Wy tu gadu gadu a wg. prasy (nie reżimowej), strażnik żyrandoli kosztuje polskiego podatnika 170 mln zł. rocznie, czyli wiecej niż cały dwór królowej brytyjskiej (145 mln zł.) Aby żyło sie lepiej. Wszystkim.
|
http://samorzady.pb.pl/2405716,87563...-kukulcze-jaja
Cytat:
|
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl