Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

rw88 11.05.2011 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez małpa (Post 1089239)
Bo traci tylko oczko do Jagi, a jak wiadomo gdy przychodzi nowy trener, z inną wizją, z innym pomysłem na grę, z innym podejściem do piłkarzy to nie odrazu się wygrywa prawda ?

Cztery słowa - Polonia Warszawa Jacek Zieliński.

Sartre 11.05.2011 09:35

Cytat:

Cztery słowa - Polonia Warszawa Jacek Zieliński.
Dwanaście słów: Jurij Szatałow - Cracovia Kraków; Orest Lenczyk - Śląsk Wrocław; Jan Urban - Zagłębie Lubin;

EDIT: jeszcze a propos zmian trenera:

http://www.legia.net/wiadomosci,4149...sko_legii.html

Trudno powiedzieć ile w tym prawdy (- "czy będzie pan trenerem Legii?" - "Ahoj!"), ale to zdecydowanie jest mój rodzaj muzyki. Oby do powyższej listy dodać kolejne cztery słowa... Vladimir Weiss - Legia Warszawa; Ahoj!

PhantomRanger 11.05.2011 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1089272)
E, to był pikuś. Największą traumą był rewanż w Atenach, a konkretnie końcowy fragment meczu po bramce Sobolewskiego.

Do dziś mi gula skacze po tym jak nas tam przekręcili.

rw88 11.05.2011 09:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089286)
Dwanaście słów: Jurij Szatałow - Cracovia Kraków; Orest Lenczyk - Śląsk Wrocław; Jan Urban - Zagłębie Lubin;

Fakt...:D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089286)
EDIT: jeszcze a propos zmian trenera:

http://www.legia.net/wiadomosci,4149...sko_legii.html

Trudno powiedzieć ile w tym prawdy (- "czy będzie pan trenerem Legii?" - "Ahoj!"), ale to zdecydowanie jest mój rodzaj muzyki. Oby do powyższej listy dodać kolejne cztery słowa... Vladimir Weiss - Legia Warszawa; Ahoj!

Wbrew pozorom jest to całkiem realna kandydatura. Otoczka wokół Legii jest naprawdę imponująca, świetny stadion, dobrze prowadzona akademia, wysoka frekwencja, świetny doping, możny sponsor, gwarancja występów w pucharach od III rundy, powoli poprawiają się też warunki treningowe (o ile się nie mylę Legia ma trenować w ośrodku piłkarskim w Sulejówku / Legionowie).

To wszystko wygląda naprawdę bardzo zachęcająco i nietrudno będzie skusić jakiegoś niezłego zagranicznego trenera do pracy w Legi w mojej opinii. O ile oczywiście zagwarantuje mu się odpowiednie zarobki. A dla samego Weissa na pierwszy rzut oka Legia jest niezłym wyborem na powrót do piłki klubowej.

pawelwislak 11.05.2011 09:59

z przykrością stwierdzam że po porażce Polonii z Bytomia, pasiaści są faworytem do utrzymania i nawet po wpier.... od nas prawdopodobnie się utrzymają, tym samym Polonia B. zapewne spada i będzie to początek jej końca chyba biorąc pod uwagę stan finansów.

Niestety nie dane nam było zakosztowanie najpiękniejszego scenariusza w historii polskiej piłki: Derby Wisła Mistrz, pasiaki 1 liga

emj10 11.05.2011 10:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1089296)
(o ile się nie mylę Legia ma trenować w ośrodku piłkarskim w Sulejówku / Legionowie).

Sulejówek, który ma problemy finansowe po wybudowaniu ośrodka. Także musi pozyskać jakiegoś partnera, który będzie partycypował w kosztach utrzymania ośrodka i nie tylko.

Poczekajmy z Weissem. Ja miałem inne informacje :P

Marszałek 11.05.2011 10:25

Probierz wystawił sobie fatalną laurkę. Dymisja,nie dymisja,jak zwał tak zwał. Facet zwyczajnie dał do zrozumienia,że nie chce w kluczowym momencie dla drużyny, mieć z nią cokolwiek wspólnego. Okazał się nieodpowiedzialny. Nie wyobrażam sobie aby po takim występie, ktoś mógł z czystym sumieniem go podpisać?Bo jaką ma gwarancje,że Probierz nie wywinie mu takiego samego numeru?Czegoś takiego nie widziałem, nie słyszałem. Ciężko mi to zrozumieć, tym bardziej,że Probierz robił w Jagiellonii co chciał.

W Jagiellonii przed wieloma kopaczami najważniejsze mecze w ich przygodzie z piłką. Z Legią będą rywalizować o drugie miejsce. Pewnie tylko w snach o tym marzyli. Nie chce mi się jakoś wierzyć w to,że graliby przeciwko trenerowi i robili mu na złość. Po co? Przecież to nie są super kopacze,którzy poz zakończeniu sezonu będą mieć miliony ofert na grubą kasę. Niektórzy na tym osiągnięciu będą jechali całe życie. Szansa na to,że powtórzą kiedykolwiek tak dobrą lokatę w lidze są minimalne. Tak więc tu i teraz,a trener mówi im do widzenia. Nieprawdopodobne.

Kolejną sprawą jest to,że ktoś kiedyś tam powiedział,po wygranym spotkaniu z Jagiellonia,że już zdobyliśmy MP. Co dziwne co niektórzy w to uwierzyli. Gdzie i jak?Przy tak nierównej grze naszego zespołu, dopóki istnieją matematyczne szanse to trzeba walczyć. Jakie było zdziwienie gdy nagle okazało się,że Jagiellonia doszła nas na 3 punkty,no ale głupio było odwoływać wcześniejsze wypowiedzi,że to już mistrz jest. Podobnie ma się sprawa z spadkowiczami. Kto zagwarantuje,że Cracovia się utrzyma? Znów jakiś pismak mozolnie wysnuła jakąś teorię i wszyscy to kupują. Nie,nie utrzymała się. Tak samo jak Arka i Polonia Bytom. Na przestrzeni tylu kolejek, które zostały do końca może zdarzyć się wiele.

Sartre 11.05.2011 10:47

Cytat:

Nie wyobrażam sobie aby po takim występie, ktoś mógł z czystym sumieniem go podpisać?
A Amica? Scenariusz, że Probierz dogadał się z Kuchenkami, a dopiero potem zdecydował na "dymisję" jest dla mnie całkiem realny. Ba, przychodzi mi do głowy trochę makiawelistyczny scenariusz:

1. Amika dogaduje się z Probierzem.
2. Probierz po porażce z Polonią chce rozwiązania kontraktu za porozumieniem stron ("dymisja"), co oczywiście jest nie do przyjęcia dla Jagiellonii ("odmowa dymisji"), bo przecież kontrakt jest kontrakt i chociażby okresy wypowiedzenia obowiązują. To nie ma znaczenia, wiadomo od początku że klub się nie zgodzi i Probierz o tym wie. Wypowiada kontrakt i prowadzi drużynę do końca sezonu w ramach okresu wypowiedzenia.
3. W związku z dymisją i ogólnym pogorszeniem atmosfery dookoła Jagiellonii nikt nie ma już wielkich pretensji do Probierza, że Jagiellonia do końca nie zagra dobrze - a z trenerem sabotującym grę i w nieciekawym klimacie o porażki nietrudno. Jagiellończycy przegrywają nie tylko z Legią, ale jeszcze kilka meczów do końca, ostatecznie przestając się liczyć zupełnie w wyścigu o puchary, kończąc np. na 5 albo 6 miejsu.
4. Jagiellonia na 5/6 miejscu oznacza, że do pucharowego zagospodarowania pozostają 2 miejsca na jakieś 5 drużyn: Legia, Lech, Śląsk, Lechia, może Polonia jakimś psim swędem. W dodatku Lechia słabuje ostatnio, a Polonia ma trudny terminarz i też może nie dać rady, zresztą tam klimat też marny. W Śląsku jest wojna na górze. Mało tego - Legia praktycznie nie ma znaczenia dla tego wyścigu, bo start w pucharach ma z PP, a MP nie zdobędzie - więc którego miejsca by nie zajęła, w końcowym rozrachunku nie ma znaczenia. Szanse Kuchenkorza na zagranie w Pucharach są niebagatelne.
5. Probierz przechodzi do Lecha i byczy się w europejskich pucharach z lepszą drużyną, niż miał na Podlasiu, w dodatku za lepszą kasę i w lepszych warunkach. Szansa życia dla polskiego Guardiolli.

Ten scenariusz to raczej taka zabawa, ale w sumie czemu nie? :)

arti 11.05.2011 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089283)
Ależ to idiotycznie brzmi z tą "dymisją" i "nie przyjmowaniem dymisji". Co to, Probierz z mianowania jest? To minister ds. Jagiellonii jest, czy coś? :D
Tzn. ja wiem o co chodzi*, ale brzmi to absurdalnie :) Zresztą cała sytuacja jest mocno patowa dla obu stron - no bo Probierz musi prowadzić drużynę, od której się odwrócił, a klub będzie musiał takiego trenera znosić. I pewnie, jak zawsze, poszło najzwyklej w świecie o kasę :D
* Probierz chciał rozwiązania kontraktu za porozumieniem stron, a Jagiellonia się nie zgodziła - więc teraz Probierz będzie musiał ponosić wszelkie konsekwencje zerwania kontraktu, jakie ma w tym kontrakcie zapisane - jeżeli jest zdeterminowany z Jagiellonii odejść.

Zaznaczam, że nie wiem co się tam dzieje, ale może jest taka hipoteza, że taki poziom kwasu jest w szatni, że Probierz już tego nie odwróci więc chce się zwinąć. Może bez niego chłopaki wezmą się do roboty i zdołaja obronic pudło.
Generalnie to chyba ktos tam albo i wszyscy nie wytrzymali psychicznie szczęścia (PP, bdb jesień), które na nich spadło. Cóż... bywa i tak.

rw88 11.05.2011 11:01

Ta wersja Sarte w sumie ma sens. Skoro jest już dogadany z Pyrami, to trudno żeby mu zależało, aby jego były klub grał w pucharach kosztem tego przyszłego / aktualnego.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1089313)
Zaznaczam, że nie wiem co się tam dzieje, ale może jest taka hipoteza, że taki poziom kwasu jest w szatni, że Probierz już tego nie odwróci więc chce się zwinąć. Może bez niego chłopaki wezmą się do roboty i zdołaja obronic pudło.
Generalnie to chyba ktos tam albo i wszyscy nie wytrzymali psychicznie szczęścia (PP, bdb jesień), które na nich spadło. Cóż... bywa i tak.

To też ma sens i pewnie jedna z tych dwóch wersji jest prawdziwa, albo i jedna, i druga jednocześnie.

Marszałek 11.05.2011 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089307)

Hipoteza mająca ręce i nogi muszę przyznać. Ale to tylko hipoteza. Przyszłość pokaże jak będzie.

Czemu nie zrobiono tego w bardziej cywilizowany sposób?W Bayernie Van Gaal nie będzie prowadził Bayernu w przyszłym roku, a wiadomo o tym od dawien dawna.Podano to do publicznej wiadomości. To samo swego czasu było z Mourinho. Prowadził Inter a wiadomym było,że przejmie Real. Tez nikt niczego nie ukrywał. Czemu Probierz nie podał się do dymisji na papierze w tygodniu, informując w między czasie o tym piłkarzy?
Osiągnąłby to samo a byłoby normalnie. A tak to rzeczywiście może dojść do pewnych domysłów godzących w samego Probierza. Tak czy siak faceta po takim numerze nie zatrudniłbym nigdzie. Nawet do tarcia chrzanu.

kreseq 11.05.2011 11:33

Na bank jest dogadany juz z kims ( oby z Lechem ) i cala reszta nie ma tak naprawde znaczenia.

Slodkie pierdzenie o efekcie miotly itp mozna sobie darowac.

tofik 11.05.2011 11:45

Wyniki (można napisać, że tradycyjnie) pod Wisłę :) Dzisiaj czeka nas spotkanie z gatunku niespotykanych. Niezły, potrafiący wygrywać pojedynki w europie przeciwnik, zmotywowany na 100%, walczący o życie.
Sam jestem ciekawy jak wypadniemy.

wonski_eNHa 11.05.2011 12:06

Jak wypadniemy? Zakręcimy gaz kuchenką!

- Probierz bankowo jest już z kimś dogadany
- Powinien się podać do dymisji w tygodniu i nie pierdzieć nic o efekcie miotły
- Jagiellonia skończy sezon na 4 miejscu
- Amica POZnan* z zakręconym gazem pobiega 15 minut i padnie - pierwszy gol dla Wisły. Fakt, że będą zmotywowani i nakręceni na nas jak na mecz z Realem/Barceloną, ale to my jesteśmy Wisła, a kim są oni??
- Cracovia, gorsza niż enigma. Same niewiadome. Stój!... jest jedna wiadoma, Janusz lubi dawać.
- ...

flamengista 11.05.2011 12:55

Wronski - obyś się nie mylił, bo inaczej będziesz największym błaznem na tym forum, obiektem niewybrednych żartów. A już podpis to naprawdę kuszenie losu.

studio 11.05.2011 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wonski_eNHa (Post 1089342)
Jak wypadniemy? Zakręcimy gaz kuchenką!

- ...

może mało inteligentny jestem ale jak można zakręcić kuchenką gaz? :shock:
-------

Dziwne gadanie o motywacji na 100%, oni tak pieprzą od początku sezonu a wyniki jakie są takie są. Kwestia przyzwyczajenia.

Sartre 11.05.2011 13:43

Cytat:

może mało inteligentny jestem ale jak można zakręcić kuchenką gaz? :shock:
Bierzesz kuchenkę i zakręcasz nią gaz. Takie trudne to, żeby zrozumieć?

spirit 11.05.2011 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089401)
Bierzesz kuchenkę i zakręcasz nią gaz. Takie trudne to, żeby zrozumieć?

Gaz się zakręca w kuchence, nie kuchenką ;)

studio 11.05.2011 13:51

Najwidoczniej w Warszawie dobrze nie kształcą.

Sartre 11.05.2011 13:56

A czy ja mówię, że to ma sens? Ja tylko mówiłem jak można zakręcić kuchenką gaz :D Podszkólcie się trochę z sarkazmu, bo widzę że w Poznaniu tego nie uczą :D

Marszałek 11.05.2011 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1089406)
Najwidoczniej w Warszawie dobrze nie kształcą.

Wykształceni z dużych miast....:)

Ar222 11.05.2011 14:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1089415)
Wykształceni z dużych miast....:)

Młodzi, dodajmy :>

spirit 11.05.2011 14:35

Żeby tylko na wybory zdążyli...

flamengista 11.05.2011 15:20

Ale jaja:

http://www.sport.pl/pilka/1,65039,95..._licencji.html

Cytat:

Siedem klubów nie otrzymało licencji na grę w piłkarskiej ekstraklasie w sezonie 2011/2012 - poinformował przewodniczący Komisji ds. Licencji PZPN Hilary Nowak.

Licencji nie otrzymały Polonia Bytom, Górnik Zabrze, Śląsk Wrocław, Lechia Gdańsk, Jagiellonia Białystok, Polonia Warszawa i Ruch Chorzów. Zastrzeżenia dotyczyły dwóch kryteriów: finansowych i infrastrukturalnych - powiedział Nowak na konferencji prasowej po obradach komisji w siedzibie PZPN.

Klubom przysługuje odwołanie do Komisji Odwoławczej PZPN.
Co ciekawe, nie ma tu Pasów.

Sartre 11.05.2011 15:29

Hę? Co? Kuźwa, mają rozmach :D A wszystko tylko po to, by Cracovię utrzymać w lidze... :D

Czy to oznacza, że zmniejszamy ekstraklasę do 12 zespołów czy coś?

I co w tym gronie robią Śląsk, Polonia W., Lechia czy Jagiellonia, bo trochę nie ogarniam o co można realnie się do nich przyczepić?

Chciałbym też zwrócić uwagę, że nie ma w tym gronie niepłacącego zawodnikom Widzewa.

Cinek1906 11.05.2011 15:30

Ciekawe, że Cracovia ze względów finansowych dostała licencję..

Kociewiak 11.05.2011 15:33

Arka przygrywa juz z Ruchem 0:1 :D

Dubi 11.05.2011 15:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1089552)
Hę? Co? Kuźwa, mają rozmach :D A wszystko tylko po to, by Cracovię utrzymać w lidze... :D

Czy to oznacza, że zmniejszamy ekstraklasę do 12 zespołów czy coś?

I co w tym gronie robią Śląsk, Polonia W., Lechia czy Jagiellonia, bo trochę nie ogarniam o co można realnie się do nich przyczepić?

Chciałbym też zwrócić uwagę, że nie ma w tym gronie niepłacącego zawodnikom Widzewa.

znając życie i tak wszyscy ostatecznie otrzymają licencję , odnosnie Widzewa, z tego co wiadomo, piłkarze dogadali sie z wladzami więc nie wiem czemu się dziwisz.

mitmichael 11.05.2011 15:49

Czyli co, zamieniamy połowe ekstraklasy na połowe 1 ligi czy lige zmniejszamy do 12 zespołow? Jak nie dostana takie kluby jak Slask, Polonia W, Lechia czy Jagiellonia to ciekawe ktore z 1 ligi dostaną.

Jazon 11.05.2011 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kociewiak (Post 1089561)
Arka przygrywa juz z Ruchem 0:1 :D

No i z czego tu się cieszyć? Jak chcemy, żeby Kraksa spadła, to trzeba kibicować Arce i Polonii B.

edit: a sorry, dopiero teraz zauważyłem po sygnaturce, że kolega z Gdańska;)

_gilardino_ 11.05.2011 15:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dubi (Post 1089570)
znając życie i tak wszyscy ostatecznie otrzymają licencję .

Nie znasz życia - Łks Łódź

Kociewiak 11.05.2011 16:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1089534)

Lechia pewnie za to, że nie dostarczyli chyba jeszcze wszystkich dokumentów dotyczących nowego stadionu

rw88 11.05.2011 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cinek1906 (Post 1089556)
Ciekawe, że Cracovia ze względów finansowych dostała licencję..

A nie jest tak, że oni mają ten dług wobec Comarchu?

tarantulaw2 11.05.2011 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1089590)
Czyli co, zamieniamy połowe ekstraklasy na połowe 1 ligi czy lige zmniejszamy do 12 zespołow? Jak nie dostana takie kluby jak Slask, Polonia W, Lechia czy Jagiellonia to ciekawe ktore z 1 ligi dostaną.

Na dzień dzisiejszy, jak by utrzymali decyzje? Spada 7 zespołów za brak licencji + 2 z ostatnich miejsc. Czyli leci (w nawiasie kto zastępuje):
- Arka (Podbeskidzie)
- Cracovia (ŁKS)
- Polonia Bytom (Flota Świnoujście)
- Górnik Zabrze (Sandecja N-S)
- Śląsk Wrocław (Piast Gliwice)
- Lechia Gdańsk (Ruch Radzionków)
- Jagiellonia Białystok (Bogdanka Łęczna)
- Polonia Warszawa (Górnik Polkowice)
- Ruch Chorzów (Warta Poznań)

:-D

Przypominam , że w myśl "nowych zasad" nie przesuwa się zespołów na ostatnie miejsca tylko lecą z miejsca które zajęli. Nie wiem co w przypadku gdy zajmie msc spadkowe (czyli jak np zajmie 15. to czy leci do I ligi, czy niżej).

emj10 11.05.2011 16:26

Żeby nie było to kilka klubów powtarza się od paru lat jeśli chodzi o licencję, bądź nadzór.

2011
Licencji nie otrzymały Polonia Bytom, Górnik Zabrze, Śląsk Wrocław, Lechia Gdańsk, Jagiellonia Białystok, Polonia Warszawa i Ruch Chorzów.

2010
Czternaście klubów piłkarskiej Ekstraklasy otrzymało licencję na grę w najwyższej klasie rozgrywkowej w sezonie 2010/11. Licencję otrzymały wszystkie kluby, które się o nią ubiegały.

W kilku przypadkach zdecydowaliśmy o nadzorze, bowiem dopatrzyliśmy się pewnych niedociągnięć. Polonia Bytom, Jagiellonia Białystok i Ruch Chorzów otrzymały nadzór finansowy i infrastrukturalny, zaś Wisła Kraków i Cracovia - infrastrukturalny.

2009
Polonia Warszawa, Cracovia, Łódzki KS, Piast Gliwice i Arka Gdynia nie otrzymały od Komisji PZPN ds. Licencji Klubów Ekstraklasy pozwolenia na występy w przyszłym sezonie w najwyższej klasie rozgrywkowej.

Marszałek 11.05.2011 16:27

Ale Wy to interpretujecie, tak jakbyście się urodzili wczoraj.
Poszło info,że kluby nie dostały licencji i to aż tak licznie. Młody,wykształcony z dużego miasta, myśli -"no to pewnie przez to że Pan Premier znalazł jakieś uchybienia, ci kibole........ i Nasz Dzielny z Najdzielniejszych"

Wiadomym jest,że każdy z tych klubów zagra w przyszłym sezonie w E-klasie. Spokojnie.

tarantulaw2 11.05.2011 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1089624)
Wiadomym jest,że każdy z tych klubów zagra w przyszłym sezonie w E-klasie. Spokojnie.

Akurat co do np. Bytomia pewności czy zagra nie mam. Chociaż pewne jest , że nie spadnie tych 7 klubów.

Kociewiak 11.05.2011 16:46

Arka juz 0:2 w plecy z Ruchem. No to Sledziki już mogą sie pożegnac z ekstraklasą :)

szprotson 11.05.2011 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tarantulaw2 (Post 1089630)
Akurat co do np. Bytomia pewności czy zagra nie mam. Chociaż pewne jest , że nie spadnie tych 7 klubów.

o Bytomiu od 2 miesięcy chodziły ploty że nie ma bata by dostali licencje.

emj10 11.05.2011 16:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1089656)
o Bytomiu od 2 miesięcy chodziły ploty że nie ma bata by dostali licencje.

A w Zabrzu od kilku tygodni.

Najbardziej zagrożone brakiem licencji jest trio ze Śląska.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl