Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

kreseq 15.07.2010 10:55

Napieralskiego to babcia na ulicy pograzyla...co dopiero gdyby mial o czyms decydowac :D Gosciu ma fajna zone, nawet fajny usmiech, ubiera sie ok, ale jest bez jajec i prawie przebija w tym braku kregoslupa mistrza sciemy czyli Komorowskiego.
Taki z niego polski Zapatero jak z Bartoszewskiego doktor.

jachting 15.07.2010 11:03

Skuteczną taktyką SLD byłoby połączenie tej świezosci i nowoczesności z kampanii(akcent na centro-lewice) plus maksymalna współpraca na rzecz Polski , merytoryczne podejscie , nie dorażna polityka a długofalowa i stawiajaca główny akcent na interes kraju , bo takie przepychanki z z dnia na dzien , tak aby swoje miec na wierzchu są tak naprawde balastem w dłuższej perspektywie .

Obecnie nie widze specjalnej roznicy miedzy Pisem a Sld - po za tym że Sld nie idzie na wojne i nie pisze az takiego s-f .

Bóg Trybun (objawion) 15.07.2010 11:19

Odnoszac sie do tego, co napisal Watts:

"Dobro wspolne" dla wyborcow pana Napieralskiego to oczywiscie obowiazkowa sciepa wszystkich na wszystko: in vitro, aborcja, parytety (spokojnie rangersie, na razie "tylko" dla kobiet [to tak jak stwierdzic: na razie tylko 2 + 2 = 5]). Widze, ze dalej dodajesz sobie animuszu emotkami po wlasnych komentarzach. Bezcenne.

Cala reszte Twojej wypowiedzi mozna zamknac w stwierdzeniu - "ale to juz bylo". Przerabialismy juz i Dzierzynskiego, i Brystygierowa. Z tej formacji wyrosl pan Napieralski. Odcina sie? No tak, socjalizm do tej pory "nie wyszedl, bo ludzie byli zli". Za to ustroj elegancki. W takim razie: do jakich wzorcow dazy pan Napieralski? "Zapatero". O to wspaniale. Wyobraz sobie, ze mozna nie zgadzac sie z socjalizmem i eurotworem nie tylko przez analogie do czasow minionych. Socjalizm jest jedna wielka blaga, ktora mowi, ze dzierzy gotowy przepis na wolnosc: plenipotencja panstwa to podstawa w jej realizowaniu. Dziekuje postoje. A glosowac na politycznego czipendejla w stylu Napieralskiego, ktory chodzi na pasku "zaprawionych w bojach" betoniarzy z PZPRu moga Ci, ktorzy kiedys "wybierali przyszlosc" z Papa Dance. I ci, ktorym wsluchac sie w ta wspaniala nute nie bylo dane, bo w tym czasie gubili mleczaki.
A "przeszlosc - to jest dzis, tylko cokolwiek dalej")

Resentymenty endeckie i wycieczki po oenerach zachowaj rowniez dla siebie. Tak sie jakos sklada, ze to wlasnie ci ludzie, srodowisko AK,NSZu i lesnych zdalo egzamin z historii. Napisalo go wlasna krwia. Co przy najszczerszych checiach ciezko przypisac GLowcom i im podobnym.

Patriotyzm to uczucie a nie doktryna. Problem tkwi gdzie indziej. Przedwojennego PPSu w stylu Daszynskiego czy Limanowskiego w Polsce nie wskrzesi nikt, dopoki "umocowana" SLD trzyma lape na wszystkim, co lewicowe. Dales swietny przyklad - Michnik i Walter. Dla Ciebie tez wzieli sie znikad? Ich majatki, kontakty, media, ktore "przedstawiaja obraz" - rowniez? Nie jest przypadkiem, ze Bugaj - czlowiek o zdecydowanie lewicowych pogladach - trzyma sie z dala od tej "koncesjonowanej" czesci towarzyszow.

@Goral, dziel i rzadz, wiadomo. Tym niemniej spor idzie o kwestie cos wiecej niz krzesla - mocowanie "spoza", czyli w skrocie: jagiellonska czy krola Stasia.

*nie mam mozliwosci wstawiania polskich znakow.

orzeu 15.07.2010 11:27

Wg saklaka w Polsce 8 milionow ludzi slucha radia Maryja, no coz. Mozna i tak. Wychodzi nam radio ze sluchalnoscia wieksza niz rmf, zet i wszystkie ptogramy polskiego radia razem wziete.
Poza tym dla niego argumentem przeciw pisowi jest to ze "poparl go Kosciol". Nie wiem co jest w tym zlego ale jak widac sa tacy ktorym to przeszkadza. W USA sprobuj isc do wyborow mowiac ze jestes przeciw kosciolowi, jak zrobisz 3% to masz u mnie medal i skrzynke wodki.

jachting nie widzi roznicy miedzy sld a pisem. Tez ciekawa heca.

Naprawde zamierzacie wdawac sie w tego typu polemike?

Bóg Trybun (objawion) 15.07.2010 11:40

Jeszcze tylko dwa zdania do "forumowej gwiazdki no.1" czyli micha z k.:

ksiadz Sowa - "przedwyborcze pielgrzymowanie do Dziwisza" - posel Ras - Dominikanie - Szymon Holownia - TVN Religia - ksiadz Boniecki - Tygodnik Powszechny - mowia Ci cos te slowa?

jachting 15.07.2010 11:43

Nie widze róznic miedzy sld a Pisem o tyle że Sld niczym się nie wyróżnia na jego tle .

orzeu nikt ci nie karze tu dyskutować , ja też cię zazwyczaj nie rozumiem , po prostu tu piszą ludzie z różnych planet politycznych .

Watts 15.07.2010 11:52

Cytat:

"Dobro wspolne" dla wyborcow pana Napieralskiego to oczywiscie obowiazkowa sciepa wszystkich na wszystko: in vitro, aborcja, parytety (spokojnie rangersie, na razie "tylko" dla kobiet [to tak jak stwierdzic: na razie tylko 2 + 2 = 5]).
Nie przeczę bo piszesz prawdę, ale myślę że to kwestia osobnej dyskusji pod kątem osobistych poglądów. Napisałem o tym raczej w kontekście Kaczyńskiego jako zbawcy narodu i Napieralskiego (tu już nawet nie chodzi o samego Grzesia, wstaw sobie tutaj Komorowskiego albo innych "idoli" elektoratu konserwatywnego)-zła wcielonego, jakoby in vitro lub aborcja były zamachem na polskość którego skutkiem będzie degrengolada i apokalipsa narodu polskiego oraz Kościoła katolickiego w naszym kraju. Może koloryzuję i przesadzam, ale tak wynika z niektórych wypowiedzi.

Cytat:

Cala reszte Twojej wypowiedzi mozna zamknac w stwierdzeniu - "ale to juz bylo". Przerabialismy juz i Dzierzynskiego, i Brystygierowa. Z tej formacji wyrosl pan Napieralski. Odcina sie? No tak, socjalizm do tej pory "nie wyszedl, bo ludzie byli zli". Za to ustroj elegancki. W takim razie: do jakich wzorcow dazy pan Napieralski? "Zapatero". O to wspaniale. Wyobraz sobie, ze mozna nie zgadzac sie z socjalizmem i eurotworem nie tylko przez analogie do czasow minionych. Socjalizm jest jedna wielka blaga, ktora mowi, ze dzierzy gotowy przepis na wolnosc: plenipotencja panstwa to podstawa w jej realizowaniu. Dziekuje postoje. A glosowac na politycznego czipendejla w stylu Napieralskiego, ktory chodzi na pasku "zaprawionych w bojach" betoniarzy z PZPRu moga Ci, ktorzy kiedys "wybierali przyszlosc" z Papa Dance. I ci, ktorym wsluchac sie w ta wspaniala nute nie bylo dane, bo w tym czasie gubili mleczaki.
A "przeszlosc - to jest dzis, tylko cokolwiek dalej")
Nie jestem debilem i nie zamierzam kwestionować win socjalizmu czy komunizmu, bo to raczej sprawa oczywista. Nie przemawia natomiast do mnie idea Napieralskiego i w ogóle lewicy jako "dumnych" spadkobierców sowieckiego okupanta. Nie wierzę również w apokaliptyczne wizje Polski socjalistycznej (piję tu do Twoich refleksji "ustrojowych"). Tym bardziej że jestem zdania iż całkowite zerwanie socjalnego mariażu jaki zakładał np. Korwin-Mikke spowoduje że górnicy, pielęgniarki, nauczyciele - you name it - będą gotowi puścić wszystko z dymem. Co oczywiście nie oznacza, że jestem za - cytując JKM - "utrzymywaniem leniwych nygasów". Wracając do Napieralskiego, nie nazwałbym go nawet socjalistą sensu stricto, aczkolwiek jako mało zdecydowany wyborca mam wciąż szczerą nadzieję że przyszłość lewicy w Polsce to nie będzie tylko SLD i socjaldemokracja, bo za socjalem również nie jestem i raczej nie będę. Umiarkowany liberalizm obyczajowy to dla mnie kwestia zdecydowanie ważniejsza.

Cytat:

Resentymenty endeckie i wycieczki po oenerach zachowaj rowniez dla siebie. Tak sie jakos sklada, ze to wlasnie ci ludzie, srodowisko AK,NSZu i lesnych zdalo egzamin z historii. Napisalo go wlasna krwia. Co przy najszczerszych checiach ciezko przypisac GLowcom i im podobnym.
Przyznaję Ci rację jeśli chodzi o AK itd., ale nie lubię generalizacji. Pisząc o bieganiu z falangą bardziej miałem na myśli twory pokroju NOP, które oprócz biegania za pedałami, plakatów typu "bomby na Izrael" oczywiście że mają inicjatywy godne przyklaśnięcia (taki najbliższy przykład - pomnik i grobowiec H. Reymana), raczej czuję do nich głęboką awersję. Konkludując, nigdy, ale to nigdy nie postawiłbym znaku równości między AK a dzisiejszymi Falangopodobnymi. Tematu ugrupowań przedwojennych nie poruszam bo to inna broszka i ich tradycja nie uprawnia dzisiejszych radykałów do przypisywania sobie "słusznych" postaw, choć nie wątpię że w obliczu prawdziwego zagrożenia przelewaliby krew za ojczyznę. Ale krew NOP-owca niczym się nie różni od krwi innych.

Cytat:

Dales swietny przyklad - Michnik i Walter. Dla Ciebie tez wzieli sie znikad? Ich majatki, kontakty, media, ktore "przedstawiaja obraz" - rowniez?
Prędzej chodziło mi o przecenianie ich wpływu na wydarzenia polityczne i obwinianie ich rzekomego stałego paszkwilanctwa na rzecz pewnych opcji politycznych. Wiadome że mają swoje za uszami i da się dostrzec niektóre stronnicze sygnały z Agory i ITI, ale niektórym już się wszystko miesza w głowie - raz SLD, raz PO i na końcu wychodzi na to, że jedynym słusznym i niekwestionowalnym punktem widzenia są niebezpiecznie zahaczające o chorobliwe fobie insynuacje niezależnej.pl, Gazeta Polska i pospieszalskie Warto Rozmawiać, co zresztą ktoś tutaj już celnie napisał.

Cytat:

Widze, ze dalej dodajesz sobie animuszu emotkami po wlasnych komentarzach. Bezcenne.
Używam emotikon żeby podkreślić ironiczny charakter mojej wypowiedzi, w przeciwieństwie do niektórych naburmuszonych politykierów z tego tematu którzy zawzięcie perorują o spiskach i żydolewackich układach, w których na miejsce SLD nagle wskoczył wcielony czort z PO na czele z prezydentem-elektem.

St@chu 15.07.2010 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 934857)
jachting nie widzi roznicy miedzy sld a pisem. Tez ciekawa heca.

Gospodarczo i jedni są za socjalem i drudzy, więc pod tym względem bym się akurat zgodził z tezą... Gdyby patrzeć tylko z tego punktu widzenia.

cpc 15.07.2010 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 934881)
Gospodarczo i jedni są za socjalem i drudzy, więc pod tym względem bym się akurat zgodził z tezą... Gdyby patrzeć tylko z tego punktu widzenia.

jak i trzeci (PSL), że o czwartych nie wspomne (LSD)
Pozostaje głosować na UPR :-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 934784)
Zuch dziewczyna!

orzeu 15.07.2010 12:17

Gospodarczo moj drogi to prawie zadna z partii sejmowych sie zbytnio od siebie nie rozni. Przybysz z planety Melmak napisal calosciowo bezwchodzenia w detale. Pewnie gdzies uslyszal i powtarza. Nic tez nie poradze na to ze nie rozumie co inni pisza.

emj10 15.07.2010 12:32

Polemikę? Toć są jakieś resentymenty, powielanie utartych stereotypów i niepotrzebne docinki.

Lepiej pomyślcie co zrobić na swoim osiedlu, w swoim mieście, swojej gminie, czy powiecie, aby standard życia się poprawiał i to niezależnie od tempa wzrostu zarobków. Przecież jest tyle inicjatyw lokalnych, które można kultywować od pamięci o ludziach i miejscach, przez budowanie społeczności lokalnej, aż po wspólne przedsięwzięcia kulturalno-edukacyjne.

We wtorek zrobiłem sobie pieszą wycieczkę z Wilanowa na Pragę Płn. i zobaczyłem, że przez ostatnie lata Warszawa się jednak mocno zmieniła. Nie tylko w kwestii inwestycji, ale także jeśli chodzi o styl życia mieszkańców, a także poprzez postępującą multikulturowość. Odnawiane są kamienice na Starej Ochocie, czy w Śródmieściu, rozwija się komunikacja miejska, powstają nowe teatry i galerie, coraz lepiej sobie radzą różnego typu instytucje (Węgierski Instytut Kultury, Instytut Francuski), tworzone są ścieżki rowerowe i nie zapomina się o małej architekturze miejskiej. W okolicach Pałacu Kultury stworzyła się wielonarodowa mieszanka kloszardów i artystów tj. pamiętam to z Paryża czy Hamburga lat 90-tych. Okolice przyszłego Stadionu Narodowego to taki "Kocioł Wschodni", bo obok siebie żyją Wietnamczycy, Turcy i Romowie. Charakterystycznym miejscem stanie się wjazd na Most Świętokrzyski od strony Tamki bo tam we wrześniu będzie otwarte Centrum Nauki Kopernik, zagospodarowane będzie nadbrzeże Wisły (niech wezmą przykład z Budapesztu), na wprost po prawej będzie widoczny Stadion Narodowy, a po prawej trochę dalej Stadion Legii.

Do czego zmierzam? Najistotniejsze są tak naprawdę wybory samorządowe, czynny w nich udział, a także konsultowanie decyzji władz z mieszkańcami. Nie żebym jakoś specjalnie lubił "Bufetową", ale należy docenić ją za wykorzystanie wielu szans inwestycyjnych z pieniędzy UE, bo nie każdy potrafii to wykonać, a także za odwagę w przyznaniu kasy na Stadion Legii (tak wiem, czego się nie robi dla wujcia Waltera), co w Warszawie wzbudziło oburzenie, a w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, czy Wrocławiu było czymś zupełnie normalnym. Dlatego wybierajmy mądrze, z pożytkiem dla nas wszystkich!

jachting 15.07.2010 13:04

orzeu po co te wycieczki osobiste , jako moderator powinieneś świecic dobrym przykładem :)
Zrozum że ludzie mają różne postrzeganie rzeczywistości , inne "mapy świata" ( cudzysłów abyś nie odebrał tego zbyt dosłownie ) . Chcę cię zrozumieć ale nie zawsze potrafie , choć pewnie z choinki się nie urwałeś

Pis w opozycji ma jakis pomysł na siebie , Sld zaś jest reakcyjny , reaguje na to co się dzieje . Dlatego też siłą rzeczy Pis wszystko ustawia , a sld chcac czy nie chcac jest w tego tle , bo nie ma pomysłu na siebie .
Dlatego też nie widać specjalnych różnic miedzy Pis a Sld , tak ogólnie wiadomo że są ale co z tego ?
Patrzac skrajnie pewnie ma to jakies znaczenie , ale do mnie osobiscie to nie przemawia .

orzeu 15.07.2010 13:14

Co innego nie rozumeic, co innego nie zgadzac sie. Pierwsze swiadczy slabo o intelekcie, drugie to zwykla przypadlosc ludzka.

St@chu 15.07.2010 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 934920)
Do czego zmierzam? Najistotniejsze są tak naprawdę wybory samorządowe, czynny w nich udział, a także konsultowanie decyzji władz z mieszkańcami. Nie żebym jakoś specjalnie lubił "Bufetową", ale należy docenić ją za wykorzystanie wielu szans inwestycyjnych z pieniędzy UE, bo nie każdy potrafii to wykonać, a także za odwagę w przyznaniu kasy na Stadion Legii (tak wiem, czego się nie robi dla wujcia Waltera), co w Warszawie wzbudziło oburzenie, a w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, czy Wrocławiu było czymś zupełnie normalnym. Dlatego wybierajmy mądrze, z pożytkiem dla nas wszystkich!

Zgadzam się z tą tezą. Trzeba jednak pamiętać, że faktyczna władza, jaka jest w samorządach jest mocno ograniczona. Kompetencje, jakie są przekazane w ustawie o samorządzie terytorialnym mogłyby być dużo większe i wtedy faktycznie każda gmina, powiat, czy województwo mogłoby samo kształtować swój rozwój...

Obecnie dużo decyzji zależnych jest od organóz centralnych i wydaje się to być nie do końca właściwe. Wszak nikt tak dobrze jak lokalna wspólnota, czy lokalna władza nie zna swoich problemów...

Pytanie jednak, czy jakikolwiek organ centralny z przyjemnością odda swoje kompetencje tylko w imię tego, że taki system mógłby być i zapewne byłby bardziej efektywny. Niestety skostniała struktura decyzji administracyjnych i administracji wciąż w jakimś stopniu ogranicza nas rozwój, że nie wspomnę chociażby o wałkowanym tu jakiś czas temu temacie dot. urzędników, którzy tak naprawdę decydują o tym co się dzieje w tym, czy innym ministerstwie.

jachting 15.07.2010 13:21

orzeu
Chyba jednak nie do konca ...
Jeśli ktoś naprawde coś rozumie , to się z tym zgadza . Bo zgadzasz się z tym co uznajesz za prawde . Nie zapedzaj sie za daleko , bo ogólnie łatwo by mi było wszystkie skrajności uznać jako odchył i coś nie zdrowego .

sambo 15.07.2010 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 934920)

no to w takim razie jest niezły wyjątek. Tak samo jak wyjątkiem jest magistrat miejski Kraku. Natomiast cała reszta to głód i ubóstwo.

Samorządy terytorialne są głupie głupotą niekompetencją i ignorancją urzędników i politykierów tzn wójtów. Ogólnie idea jest OK ale ten kto mówi o oddaniu władzy w ręce samorządów chyba nie wie jakim nierządem stoją polskie samorządy.

Po prostu dramat - jak ja słyszę o takich wzniosłych ideach to mi ciarki po plecach przechodzą. Ja już wolę mieć centralistyczne państwo niż władzę baby ok lat 50 pracującą w zawodzie lat 30, która nie zna podstawowych przepisów KPA! Niemożliwe? Ja się stykam z tym na codzień

0 22 15.07.2010 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 934788)
W każdym razie jak widać Kaczyński był "hojniejszy" .
Swoją drogą , dziwne jest to że oni obiecywali i zachowywali sie tak jakby ubiegali się o fotel premiera ...

Ja wiem czy był 'hojniejszy'? Chodzi o te badania RP? Że Kaczor tam 50 mln, a Komorowski 35 mln? Ok, ale w licznik Kaczora wrzucona jest Olimpiada, która robi różnicę, bo RP wyceniła ją na ponad 20 mln, a przecież wiadomo, że to coś jak 'druga Irlandia'. Wtedy trzeba by wliczyć Tuskowi z 1000 miliardów euro, bo tyle byłoby nam potrzebne by osiągnąć poziom infrastrukturalny czy społeczny jaki jest na Wyspach. Bzdura.

Cytat:

Komorowski teoretycznie może coś zrobić we wspolpracy z rzadem , a co mógłby Kaczynski ?
Blokować chore pomysły rządu? Co za podejście.. skutkuje albo zniesieniem tego urzędu, bo byłby bezsensowy albo głosowaniem zawsze na tych, którzy rządzą, bo wtedy 'może coś zrobić we współpracy z rządem'.

AYALA 16.07.2010 09:41

"Patrzcie, jak ląduja debeściaki"
http://wiadomosci.onet.pl/2198428,11...iaki,item.html

emj10 16.07.2010 09:49

Poczekajmy na oficjalne potwierdzenie tych informacji. Choć zgadza się to z tym co twierdziłem na świeżo, że zwykle najbardziej prawdopodobny jest czynnik ludzki przy tego typu katastrofach, choć nie należy wykluczyć zamachu, bądź usterki maszyny.

kreseq 16.07.2010 09:53

1) Prezydent mogl sobie naciskac. Jesli natomiast PILOCI ZAWODOWI i KONTROLA LOTOW nie potrafia ocenic czy mozna ladowac czy nie to juz jest kpina. Pilot MA PRAWO I MA OBOWIAZEK odmowic ladowania jesli uwaza ze moze to byc niebezpieczne. MA PRAWO I OBOWIAZEK!!!. Jesli nie umie tego ocenic, a co gorsza nie potrafi odmowic bo "boi" sie kogos i ma w d**** reszte zalogi to nie powinien byc PILOTEM ZAWODOWYM. Niech lata awionetka.
2) Prace nad stenogramami odbywaja sie w malej grupie specjalistow. Czemu wiec ciagle sa przecieki, i czemu nikt z tym nic nie zrobil? Moze komus zalezy by wywlekac po kawalku "fakty"?Moze po prostu nikt nie panuje nad ta zgraja "specjalistow" ?

Poraza mnie jak ludzie latwo potrafia "na szybko" miec wyrobiony betonowy poglad na cala sprawe, majac tylko szczarkowe i jeszcze nie do konca sprawdzone informacje.

St@chu 16.07.2010 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarosław Kaczyński
Jeżeli prezydent Komorowski usunie krzyż, który stoi pod Pałacem Prezydenckim, to będzie zupełnie jasne, kim jest i po której w różnego rodzaju sporach dotyczących polskiej historii jest stronie.

Stary dobry ton Kaczyńskiego. Kim jest jak nie zrobi po naszej myśli? Jak to kim?! Nie-Polakiem, antypatriotą, co nadgorliwsi dodadzą zapewne jeszcze Ruskiem, albo Żydem... No i oczywiście ponad wszelką wątpliwość stoi tam, gdzie stało ZOMO...
Nasza polityka sięgnęła bruku. Dobrze, że nie PiS w tej chwili rządzi, bo wszelkie kwestie nie poruszające tematu katastrofy zostałyby całkowicie zaniechane...

A podniecanie się rzekomymi przeciekami jest tyleż sensowne, co gdybanie o babci z wąsami. Ani nic do tematu nie wnosi, ani nic nie wyjaśnia, a jedyne czym skutkuje to kłótnie i kolejne bezsensowne teorie. Żałuję, że zaczął się wyścig w mediach na tego typu publikacje, bo skutki tego są wyłącznie niszczące...

AS82 16.07.2010 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 935873)
Stary dobry ton Kaczyńskiego. Kim jest jak nie zrobi po naszej myśli? Jak to kim?! Nie-Polakiem, antypatriotą, co nadgorliwsi dodadzą zapewne jeszcze Ruskiem, albo Żydem... No i oczywiście ponad wszelką wątpliwość stoi tam, gdzie stało ZOMO...
Nasza polityka sięgnęła bruku.

To część naszego społeczeństwa jest taka , bo przecież gdyby takich ludzi nie było, Kaczyński by tego nie mówił, mówi tak ,bo wie ,że jego słowa trafią na podatny grunt . Oczywiście ta druga część społeczeństwa która się śmieje z wszelakich teorii spiskowych tego typu ,odcina się od Kaczyńskiego , tak więc gadając w tonie insynuacyjnym "nie można mieć jednocześnie zjeść i mieć ciastka"

JEDREK76 16.07.2010 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 935873)
Nasza polityka sięgnęła bruku. Dobrze, że nie PiS w tej chwili rządzi, bo wszelkie kwestie nie poruszające tematu katastrofy zostałyby całkowicie zaniechane...

A podniecanie się rzekomymi przeciekami jest tyleż sensowne, co gdybanie o babci z wąsami. Ani nic do tematu nie wnosi, ani nic nie wyjaśnia, a jedyne czym skutkuje to kłótnie i kolejne bezsensowne teorie. Żałuję, że zaczął się wyścig w mediach na tego typu publikacje, bo skutki tego są wyłącznie niszczące...

Przede wszystkim jest to wyjęta z kontekstu, przez dziennikarza, część wypowiedzi Kaczyńskiego, który kontynuując miał powiedzieć iż "[...] krzyż ustawiony przez harcerzy przed Pałacem można przenieść dopiero wtedy, gdy w tym miejscu stanie pomnik upamiętniający ofiary katastrofy smoleńskiej [...]"

całość artykułu http://fakty.interia.pl/polska/news/...-krzyz,1507125

o co zresztą proszą sami harcerze będący autorami pomysłu
http://www.rp.pl/artykul/509612_Prze...ie_pomnik.html

Kaczyński w moim odczuciu popełnia błąd wracając w koleiny, w które wpuszcza Go cały czas PO wraz z częścią mediów, zajmujących się miast przeglądaniem "szuflad pełnych ustaw, które wcześniej blokowane były przez Prezydenta Kaczyńskiego" kolejnymi wypowiedziami szefa opozycyjnej partii.

Z drugiej strony w tej katastrofie zginął Prezydent z Małżonką, troje wicemarszałków (Sejmu, Senatu), pokaźna liczba posłów, senatorów i ważnych Osób zarówno dla Naszej Historii, jak i chwili obecnej. Ta katastrofa jest bezprecedensowa w skali nie tylko Polski ale i Świata. Trudno oczekiwać aby partia opozycyjna i jej lider, którzy w tej katastrofie stracili swoich Braci, Przyjaciół podchodzili do sprawy beznamiętnie widząc jak beznadziejnie jest prowadzone to śledztwo i jakie zaniechania zostały popełnione przez Premiera i Rząd.

St@chu 16.07.2010 14:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 936015)
Z drugiej strony w tej katastrofie zginął Prezydent z Małżonką, troje wicemarszałków (Sejmu, Senatu), pokaźna liczba posłów, senatorów i ważnych Osób zarówno dla Naszej Historii, jak i chwili obecnej. Ta katastrofa jest bezprecedensowa w skali nie tylko Polski ale i Świata. Trudno oczekiwać aby partia opozycyjna i jej lider, którzy w tej katastrofie stracili swoich Braci, Przyjaciół podchodzili do sprawy beznamiętnie widząc jak beznadziejnie jest prowadzone to śledztwo i jakie zaniechania zostały popełnione przez Premiera i Rząd.

Z tego też powodu, aby wyjaśnić przyczyny katastrofy skierowali temat dyskursu publicznego na jakże, z tego punktu widzenia, ważny temat krzyża przed pałacem, tego kim będzie Komorowski jak go usunie oraz ruskiej trumny...

Bez załatwienia powyższych spraw na pewno nic się o tej katastrofie nie wiemy...

Coś czuje, że owa biała księga, o której opowiadał JK również będzie szalenie dużo wnosiła do tematu, o ile faktycznie powstanie...

JEDREK76 16.07.2010 15:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 936027)
Z tego też powodu, aby wyjaśnić przyczyny katastrofy skierowali temat dyskursu publicznego na jakże, z tego punktu widzenia, ważny temat krzyża przed pałacem, tego kim będzie Komorowski jak go usunie oraz ruskiej trumny...Bez załatwienia powyższych spraw na pewno nic się o tej katastrofie nie wiemy...

A że tak przekornie zapytam, w ogóle wg. Ciebie ma prawo Kaczyński na ten temat się wypowiadać czy też nie ma??

Krzyż postawili harcerze w okresie żałoby z jasną i czytelną intencją, aby powstał w tym miejscu pomnik ku czci ofiar, Komorowski po wyborach planował pozbyć się "kłopotu-problemu", z pominięciem autorów ustawienia tam krzyża układając się z Episkopatem, nawet nie czyniąc aluzji w kontekście pomnika czy też jakiegokolwiek upamiętnienia ofiar katastrofy. Jest faux pas?? W moim odczuciu jest. Czy jest to jedna z najbardziej palących spraw w Polsce?? Dla mnie (jak i pewnie dla Ciebie) nie, natomiast dla bliskich ofiar (Kaczyński i większość w PiSie) jest to b. istotne. Tak jak istotne są ich odczucia po "podróży" do Smoleńska gdzie musieli identyfikować swoich najbliższych, gdzie ani mnie ani Ciebie nie było, odczuć w/w nie mamy.

Cytat:

[...]Coś czuje, że owa biała księga, o której opowiadał JK również będzie szalenie dużo wnosiła do tematu, o ile faktycznie powstanie...

A ja pozwolę sobie ją skomentować kiedy powstanie, bo materiału do umieszczenia w niej już jak widać jest sporo.

Drozd 16.07.2010 15:26

Cytat:

Z tego też powodu, aby wyjaśnić przyczyny katastrofy skierowali temat dyskursu publicznego na jakże, z tego punktu widzenia, ważny temat krzyża przed pałacem, tego kim będzie Komorowski jak go usunie oraz ruskiej trumny...

Bez załatwienia powyższych spraw na pewno nic się o tej katastrofie nie wiemy...

Coś czuje, że owa biała księga, o której opowiadał JK również będzie szalenie dużo wnosiła do tematu, o ile faktycznie powstanie...

Komu nagle zaczął krzyż przeszkadzać? Chyba ci się coś pokręciło. Ruska trumna z ciałem Prezydenta Polski stała w błocie a Tusk pozował do zdjęć. Myślisz że to nie mówi o stosunku PO do całej sprawy? Czego konsekwencją są postępy w "śledztwie". PO to Złodziejska partia która myśli tylko o własnym interesie, a Polaków ma w dupie. Kaczyński mówi o tym otwarcie dlatego taki kwik wszędzie.

harimata 16.07.2010 22:08

Kaczyński mówi to co myśli połowa Polaków a nawet i więcej.

Skończyło się mamienie Polaków, że to wszystko co powie Kaczyński jest śmieszne i złe.
Jest nas kilkanaście milionów nie damy się zastraszyć i zmanipulować propagandzie Tuska i Michnika.
Komorowski to nie mój prezydent wstydzę się go.

emj10 16.07.2010 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 936325)
Kaczyński mówi to co myśli połowa Polaków a nawet i więcej.

A skąd Ty to wiesz, że ponad połowa Polaków? Jeśli tak to ok. 20 mln ludzi.
Kolejny inteligent Palikot twierdzi, że jego popiera 9 mln ludzi i dlatego myśli o założeniu partii...
A reszta kogo popiera? Michnika, Rydzyka, czy Napieralskiego?

Ludzie naprawdę przestańcie wypisywać takie głupoty, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Jeśli jest was tak wielu, jednych i drugich, zwolenników Kaczyńskiego i Palikota to załóżcie swoje państwa i wynocha.

Ciastek1 16.07.2010 23:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 932760)

PS. Włochy złożyły petycję (nie znam fachowej nazwy) w Strasburgu ws. krzyży w miejscach publicznych aby była możliwość ich wieszania w szkołach itp i większość krajów w UE ich poparła nawet takie kraje gdzie katolików jest bardzo mało tylko nie Polska.
Ale co się dziwić skoro szef MSZ to żydek a większość polityków to nieudolne świnie pokroju paikota.

Kolega wie ,że istnieje coś takiego jak Konstytucja RP? Radze się z nią zapoznać . Jeżeli już wieszamy te krzyże po wszystkich ścianach to czemu nie powiesić obok menory bądź gwiazdy Dawida - to są również symbole religijne a w Polsce przecież wciąż żyje odsetek wyznawców judaizmu.

martin_6 17.07.2010 00:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ciastek1 (Post 936363)
Kolega wie ,że istnieje coś takiego jak Konstytucja RP? Radze się z nią zapoznać . Jeżeli już wieszamy te krzyże po wszystkich ścianach to czemu nie powiesić obok menory bądź gwiazdy Dawida - to są również symbole religijne a w Polsce przecież wciąż żyje odsetek wyznawców judaizmu.

Nie słyszałem o takich prośbach. Myślę, że jeśli w którymś miejscu żyłoby wielu żydów (powiedzmy - 20% chociaż), to można o podobnym rozwiązaniu pomyśleć.

Ja jestem niewierzący, ale symbole religijne w niczym mi nie przeszkadzają. Śmieszą mnie niektórzy inni ateiści przypominający religijnych fundamentalistów, wojujący z religią na każdym kroku, obrażający wierzących. Po prostu to, o co ateiści walczyli od wieków, czyli tolerancja, w pełnej krasie...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl