Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Mario Nh 17.07.2010 11:06

Kolejny wzór? Cyrk przyjeżdża do miasta.
Tylko niebieskie krzesełka.

QBAS 17.07.2010 11:16

Wisła Pany - jako wzór wg mnie odpada
twarz Reymana - wg niewykonalne, żeby wyglądało dobrze, po drugie nie jest to aż tak rozpoznawana postać i 9 na 10 osób będzie się zastanawiać czyja to facjata. Nie o to chodzi
chyba z tych propozycji SKWK najlepsza są niebieskie krzesełka lub zwykła szachownica (jak na C) tylko bez żadnych napisów

P.S. Szkoda, że nawet sprawa wzoru krzesełek nie została przemyślana całościowo. Czyli mamy 4 trybuny i myślimy jak zrobić żeby CAŁOŚĆ wyglądała dobrze. Każda trybuna była robiona jako osobna. Oczywiście nie jest to uwaga do SKWK (przynajmniej nie tylko).
No ale nic. Trzeba zrobić tak, żeby najwięcej wyciągnąć z tego co mamy obecnie

P.S.2. Szkoda, że kolorem przewodnim na naszym stadionie jest niebieski, a nie czerwony...

element 17.07.2010 11:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 936511)
To nie jest Deyna którego większość Polaków kojarzy tylko Reyman który grał kiedy kamery dopiero powstawały. Jak w ogóle wygląda projekt tego wzoru bo aż jestem ciekaw.

Co to znaczy "tylko Reyman" ?
W chuju mam co kojarzą Polacy, a co nie. I kiedy były kamery. Nie dla nich te wzory.
To jest nasz Reyman, nasza legenda i świętość. I to nie jest Deyna- to jest Henryk Reyman. Dwie różne osoby.
Ja za rysami twarzy Reymana byłem od początku ale czy to jest wykonalne bo szczerze wątpię. Być może i tak ale pewnie musiałoby to pochłonąć sporo pracy i PROFESJONALIZMU. Przede wszystkim musiałby powstać wzorowy projekt osoby, której grafika na wysokim poziomie nie jest obca. Zrobić dokładne wyliczanki z rzędami krzesełek i ilością. Mi to się widzi tak że te rysy twarzy są gdzieś na boku (przed narożnikiem), a nad rysami na piętrze napis Henryk Reyman. Jeśli nici z tego to "Wisła Pany" tylko tą samą czcionką co na C (czyli prosty napis) żeby nie było mieszanki dwóch różnych koncepcji.

anthony09 17.07.2010 11:20

No to znowu będzie chyba dreszczyk emocji ... z tymi Azerami ;/ Mamy szczęście w losowaniu ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że gramy z nimi nie przy R22, bo znowu na Hutniku będzie nieciekawie, pewnie z 1:0 dla nas a u nich nerwówka, przy R22 zupełnie inaczej się gra, przy R22 to nawet Barcelona nie ma szans :D:D
A tak w ogóle to takie pytania w interpelacji są natręctwem ;/ One są trochę takie na zasadzie "jak dokopać Majchrowi". Takie pytania powinny być kierowane do odpowiedniej osoby zajmującej się stadionem, bo Majcher gó** wie na temat tego stadionu, tak samo zresztą pewnie o stadionie Pasów.
Powinna być odpowiednia osoba do kierowania tym stadionem, bo tutaj nie wiadomo do kogo są te pytania ? Do Majchrows
Pytanie jak

7. Jakie kary finansowe zapłaci wykonawca w związku z opóźnieniem oddania trybuny wschodniej o około 8 miesięcy względem terminu zapisanego w umowie (grudzień 2010)? Opóźnienie z winy projektanta wynosiło około jednego do dwóch miesięcy, jednak wykonawca, prowadząc bardzo wolno prace wykończeniowe, dorzucił do tego około 6 miesięcy. Kary za takie opóźnienie spokojnie pokryłyby koszt brakujących elementów, jak telebimy, kioski gastronomiczne czy budowę zbiornika retencyjnego.

Żadnej kasy miasto klubowi nie odda, bo i tak robi dla klubu profesjonalny stadion klasy "Elite", cóż może rozpieszczeni zostali ostatnio kibice przez stadniony budowane na Euro i chcą mieć wszystko idealnie ale niestety nie wszędzie się da ... bo odnośnie telebimu to nie da się go położyć gdzie indziej na tym stadionie i wiele innych spraw tego typu podobnych .
Pytanie jest po prostu głupie, bo jest wiadomą, że stadion jest Miejski budowany za Miejską kasę i niekoniecznie dla Wisły, w każdym razie może wejść jeden potężny miliarder i kupi jakiś klubik w Krakowie i będzie chciał grać na R22 i Miasto może mu dać nawet operatora... a Wisła może co najwyżej powąchać.
Jestem realistą i niestety błędy są także po stronie zarządu Wisły, nie ma podpisanego operatora, nie ma decyzji.

Według mnie Wisła powinna podpisać tą umowę już wcześniej i mieć decydujący wpływ na tą budowę a nie P. Niedziałkowska, bo ten stadion jest nie dla niej i tyle. Wisła ma operatora i decyduję, że tutaj jest asfalt, a tu płyta jeżeli oczywiście jest to bez względu na koszty stadionowe.
Zobaczymy co będzie do tego 21 lipca i co z tą trawą, bo jest po prostu fatalna jak się patrzy z kamerki.
Budujemy stadion na za pięć dwunasta i tyle ... wszystko teraz jest na gorąco, coraz większe napięcie, bo tutaj trawa niedobrze położona, bo elewacja zbyt brzydka itp.

willow 17.07.2010 11:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 936534)
W chuju mam co kojarzą Polacy, a co nie. I kiedy były kamery. Nie dla nich te wzory.
To jest nasz Reyman, nasza legenda i świętość. I to nie jest Deyna- to jest Henryk Reyman. Dwie różne osoby.
Ja za rysami twarzy Reymana byłem od początku ale czy to jest wykonalne bo szczerze wątpię. Być może i tak ale pewnie musiałoby to pochłonąć sporo pracy i PROFESJONALIZMU. Przede wszystkim musiałby powstać wzorowy projekt osoby, której grafika na wysokim poziomie nie jest obca. Zrobić dokładne wyliczanki z rzędami krzesełek i ilością. Mi to się widzi tak że te rysy twarzy są gdzieś na boku (przed narożnikiem), a nad rysami na piętrze napis Henryk Reyman. Jeśli nici z tego to "Wisła Pany" tylko tą samą czcionką co na C (czyli prosty napis) żeby nie było mieszanki dwóch różnych koncepcji.

Jak chcesz na prawdę uczcić Reymana, to wystaw mu pomnik, a nie profanuj jego osobę plastikowymi krzesełkami.
A ze stadionu zrobi nam się za chwile wiejska umajona figurka.

dyftong 17.07.2010 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 936535)
7. Jakie kary finansowe zapłaci wykonawca w związku z opóźnieniem oddania trybuny wschodniej o około 8 miesięcy względem terminu zapisanego w umowie (grudzień 2010)? Opóźnienie z winy projektanta wynosiło około jednego do dwóch miesięcy, jednak wykonawca, prowadząc bardzo wolno prace wykończeniowe, dorzucił do tego około 6 miesięcy. Kary za takie opóźnienie spokojnie pokryłyby koszt brakujących elementów, jak telebimy, kioski gastronomiczne czy budowę zbiornika retencyjnego.[/SIZE]

[/COLOR][/SIZE]Żadnej kasy miasto klubowi nie odda, bo i tak robi dla klubu profesjonalny stadion klasy "Elite", cóż może rozpieszczeni zostali ostatnio kibice przez stadniony budowane na Euro i chcą mieć wszystko idealnie ale niestety nie wszędzie się da ... bo odnośnie telebimu to nie da się go położyć gdzie indziej na tym stadionie i wiele innych spraw tego typu podobnych .
Pytanie jest po prostu głupie, bo jest wiadomą, że stadion jest Miejski budowany za Miejską kasę i niekoniecznie dla Wisły, w każdym razie może wejść jeden potężny miliarder i kupi jakiś klubik w Krakowie i będzie chciał grać na R22 i Miasto może mu dać nawet operatora... a Wisła może co najwyżej powąchać.
Jestem realistą i niestety błędy są także po stronie zarządu Wisły, nie ma podpisanego operatora, nie ma decyzji.

Według mnie Wisła powinna podpisać tą umowę już wcześniej i mieć decydujący wpływ na tą budowę a nie P. Niedziałkowska, bo ten stadion jest nie dla niej i tyle. Wisła ma operatora i decyduję, że tutaj jest asfalt, a tu płyta jeżeli oczywiście jest to bez względu na koszty stadionowe.
Zobaczymy co będzie do tego 21 lipca i co z tą trawą, bo jest po prostu fatalna jak się patrzy z kamerki.
Budujemy stadion na za pięć dwunasta i tyle ... wszystko teraz jest na gorąco, coraz większe napięcie, bo tutaj trawa niedobrze położona, bo elewacja zbyt brzydka itp.

Szanowny Panie: to nie chodzi o kasę dla klubu, tylko o pieniądze na linii inwestor (misto - czyli moje i twoje pieniądze które co roku Ci skubią i jak się tutaj okazuje marnotrawią) a wykonawca. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w branży nazwijmy to prywatnej jeżeli w mojej firmie ktoś nie wywiązuje się z terminów to są przewidziane kary umowne i płacimy jeżeli nie było trzęsienia ziemi, opadów gradu wielkości jabulani czy czegoś podobnego. W tym przypadku wygląda natomiast na tg że ktoś dorwał (wykonawca) pięknego inwestora który widać że zapłaci jak tylko wykonawca będzie chciał - do tego dochodzą opóźnienia, zmiany w projekcie, pójście na łątwiejsze (tańsze) rozwiązania bo nie ma żadnej osoby która jest za to odpowiedzialna i zostałaby pociągnięta do konsekwencji ze strony inwestora . Po prostu owinięcie wokół palca, terminy mają w dupie a kasa nadal leci a do tego wszystkiego nie przejmują się jeszcze żadnymi karami finansowymi których może się okazać że w umowie nie ma albo się jak to starym zwyczajem dogadają.
Miasto jest w tym wypadku piękną przepraszam za porównanie "krową dojną" - tylko pozazdrościć takiego inwestora wykonawcy (szkoda tylko że to nasze pieniądze są "wyprowadzane").

M89 17.07.2010 11:38

Jutro deszcz popada to i trawka urośnie... ;)

Markus 17.07.2010 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez morgenes (Post 936411)
Panie Darku,

Jeśli mogę coś zasugerować, to w następnej interpelacji prosiłbym o zobowiązanie Prezydenta Majchrowskiego do podania konkretnie z imienia i nazwiska osób odpowiedzialnych za uchybienia w budowie stadionu i to na każdym etapie.
Nie bawmy się w odpowiedzialność zbiorową. Chciałbym poznać personalia konkretnych delikwentów, którzy podejmowali takie a nie inne decyzje (lub ich zaniechali).

pozdrawiam

Też chętnie poznałbym nazwiska tych niekompetentnych delikwentów-kombinatorów. A potem klub lub jakaś grupa kibiców powinna nająć prawników, by zbadać, czy nie znalazłby się jakiś paragraf do podania ich do sądu z powództwa cywilnego, by ktoś jednak za swoją nieudolność i kłamstwa beknął...

rav 17.07.2010 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 936534)

Słowo "tylko" ma dwa znaczenia. W tym wypadku tylko = lecz.

Szachownica, bez napisów.

wislacki 17.07.2010 12:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 936579)

ot co!
jestem za :-)
123456789

Karherop 17.07.2010 12:09

Jedyne rozsądne wyjście to napis Maciej Skorża !

skwk piało by z zachwytu

Dzisiaj jak widac dalsze wylewanie asfaltu . Wygląda on przyzwoicie w porówananiu do tej nieszczęsnej trawy .
Wygląda też na to że zamontowano 100% krzesełek na C . Idealnie to nie wygląda , ale to akurat najmniejszy problem .

Mam obawy że najbliższy mecz z Litwinami nie będzie naszym ostatnim na Hutniku . Wszystko wskazuje na to że rozegramy tam także mecz III rundy oraz pierwszy mecz z Arką ( chyba że będziemy grali o zmroku , zgodnie z ustaloną godziną ) . To wszystko przechodzi już ludzkie pojęcie .

Mario Nh 17.07.2010 12:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 936590)
Jedyne rozsądne wyjście to napis Maciej Skorża !

skwk piało by z zachwytu

Po jakie licho dolewasz oliwy do ognia?!

Jaroo1 17.07.2010 12:38

Cytat:

Jak chcesz na prawdę uczcić Reymana, to wystaw mu pomnik, a nie profanuj jego osobę plastikowymi krzesełkami.
-w sumie racja. Wyobrazacie sobie ze iles set osob siada 4 literami na twarzy Reymana?...
-mysle ze ciezko byloby wykonac taki projekt
-na zachodniej powstala koslawa 9,0 czy ucieta 6 a Wy chcielibyscie zeby robotnicy ulozyli twarz ludzka ;)

Proud 17.07.2010 12:45

Proponuję nie rozmieniać postaci Henryka Reymana na drobne.

Jestem za symetryczną kratownicą.

Worcester 17.07.2010 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez morgenes (Post 936545)
A ze stadionu zrobi nam się za chwile wiejska umajona figurka.

Popieram. Wizerunek Reymana byłby odpowiedni tylko na trybunie za bramką. Wchodzi tutaj w grę sektor E i tylko w przyszłości, bo z tego co się orientuję to wymiana krzesełek na trybunach za bramkami to melodia przyszłości. To tak z punktu widzenia estetyki i jakości wykonania (bo wizerunek ułożony z krzesełek na trybunie dwupiętrowej to zły pomysł).
Chociaż tak i tak skłaniałbym się ku opinii morgenesa - należałoby się zastanowić czy taki sposób oddania szacunku Wielkiemu Wiślakowi jest odpowiedni.
Jestem zdecydowanie za szachownicą ( identyczną jak na sektorze C ), lecz bez napisów. :)

mateusz212 17.07.2010 13:36

silver1906ts 17.07.2010 14:03

Szachownica, bez napisów jest najrozsądniejszą opcją.Bez żadnego cyrku.

pawelwislak 17.07.2010 14:05

Szachownica bez napisów bez dodatkowych wzorów napisów czy nie wiadomo czego już i tak za dużo się tego zrobiło...

jaro1985r 17.07.2010 14:08

Mógłby ktoś pokombinować i przedstawić cały stadion jak się będzie prezentował z krzesełkami niebieskimi, z szachownicą i z napisem Wisła Pany. Takie trzy projekty ułatwią na pewno wybór. Bo wyobraźnia a rzeczywistość zawsze się różnią. Reyman moim zdaniem odpada

UW&I 17.07.2010 14:12

Pozwólcie że zapytam po co wpisujecie tu swoje propozycje wzoru na krzesełkach skoro SKWK jasno napisało kto ma prawo głosu w tej sprawie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł inny na wygląd trybuny to jest mail od tego...

maci0s 17.07.2010 14:22

a coś takiego??
WHITE STAR ??http://maci0s.republika.pl/propozycja.jpg

sorry za jakoś ale mam zwichnięty nadgarstek a lewą ani tyle nie narysuje;)

bloodraven 17.07.2010 14:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maci0s (Post 936682)
a coś takiego??
WHITE STAR ??http://maci0s.republika.pl/propozycja.jpg

sorry za jakoś ale mam zwichnięty nadgarstek a lewą ani tyle nie narysuje;)

Z całym szacunkiem, ale mieszkamy w Polsce, gdzie obowiązuje ustawa o języku polskim. A stadion jest jednak naszą wizytówką:-)

crazykaro 17.07.2010 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez UW&I (Post 936675)
Pozwólcie że zapytam po co wpisujecie tu swoje propozycje wzoru na krzesełkach skoro SKWK jasno napisało kto ma prawo głosu w tej sprawie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł inny na wygląd trybuny to jest mail od tego...

My nie wymyślamy nowych wzorów tylko komentujemy to co zostało zaproponowane. Nasze głosy i tak nie będą miały znaczenia wiec maila nie bede wysyłał tylko po to zeby zasmiecic komuś skrzynkę. A jeśli ktoś będzie chciał poznać opinie to wszystko jest na forum

maci0s 17.07.2010 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bloodraven (Post 936684)
Z całym szacunkiem, ale mieszkamy w Polsce, gdzie obowiązuje ustawa o języku polskim. A stadion jest jednak naszą wizytówką:-)

to wymysl cos na 10 znakow bez WISŁA 1906 :/

zbymak 17.07.2010 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maci0s (Post 936686)

Boguś Cupiał:lol:

medyk 17.07.2010 14:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maci0s (Post 936686)

to nie pomyslisz ze po co na siłe? poprostu zrobic bez napisu

jurukuru 17.07.2010 14:45

Jestem za tym by były to niebieskie krzesełka. Najlepiej identyczny wygląd całej trybuny jak na E.

choyrak 17.07.2010 14:58

przestancie - to ma byc stadion, darujcie sobie te kolorki i napisy bo to smiech na sali.

Hudy 17.07.2010 15:23

wszystko najważniejsze już jest czyli Biała Gwiazda i napis Wisła Kraków i jedyną opcją godną uwagi jest ta szachownica

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dymcol (Post 936722)
a ja bym był za całą czerwoną trybuną, prezentowało by się ładnie z sektorem E.

może to jest właśnie dobre rozwiązanie patrząc na tą przerwę czyli okrąglak

ale to już trzeba sprawdzić na wizualizacjach

anthony09 17.07.2010 15:44

Najlepiej jakby wzór zostawić dla przyszłego sponsora stadionu, któremu opłacałoby się bardziej i za większą forse jakby miał napis z krzesełek na stadionie ;) taki napis PEPSI ARENA fajnie by wyglądał :D
Najlepiej jakby Miasto ogłosiło jak najszybciej konkurs na nazwę nowego obiektu, bo szczerze to Stadion Miejski to tak sobie brzmi ;/ Najlepiej jak byłoby Orlen Arena :) Idealnie pasowałoby do trybuny

arth_ur 17.07.2010 16:05

A może by tak na nowym AiB podobnie jak na C zamiast WISŁA to KRAKÓW, zamiast 1906 obecny rok 2010. Tylko z tym że co roku trzeba by było zmienić datę. Fajne by było nawiązanie że Wisłą Kraków trwa nieprzerwanie. A zmiana cyfry to chyba najwyżej jeden dzień roboczy.

troj88 17.07.2010 16:10

"Kraków" można by napisać, ale te cyfry daty to raczej średni pomysł ;)

szym_ek 17.07.2010 16:49

a przypadkiem trybuna VIP nie będzie przeszkadzać ?
tzn chyba nie będzie dało sie dać jakiegoś napisu czy nawet symetrycznej szachownicy zrobić skoro na środku będzie odgrodzona trybuna z innymi krzesełkami niż na całym stadionie

To-Masz 17.07.2010 17:06

A po cholere robić tam jakikolwiek napis, szachownicę lub coś w tym stylu?! To będzie trybuna na której będą siedzieć dziennikarze, VIP-y i pewnie większa część dawnych bywalców sektorów A i B. Trybuna raczej rzadko będzie pokazywana w TV, a jeśli już to częściej z perspektywy pawilonu medialnego niż przeciwległej trybuny. Mam nadzieję, że ten stadion który zawsze będzie najpiękniejszym na świecie nie będzie przypominał domku z klocków ułożonym przez tatę 3 letniego chłopca. Tak żeby na siłę było jak najbardziej kolorowo...

willow 17.07.2010 17:36

No weźcie jeszcze k...wa barierki girlandami obwieście a pod dachem zamocujcie baloniki. Koniecznie w trzech kolorach. A jak komuś mało, to jeszcze proponuje dołożyć oświetlenie choinkowe. Będzie jak na wiejskim weselu.

U siebie w pokoju też macie takie disco-polo?!

Żadnych napisów. W ostateczności szachownica.

Ogryzek 17.07.2010 17:38

Też uważam że żadnych napisów. Nie ma co przesadzać i popadać w "barok" jakiś:)

wojti11795 17.07.2010 17:56

http://wt02.wrzuc.to/obrazek/Ss8RTFqtP/jklu.png

Pamietacie jeszcze ten projekt. Był na prima aprilis, ale moze pójść w to żeby zrobić jakiś rysunek a nie pisać słów

WislaFan123 17.07.2010 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojti11795 (Post 936802)
http://wt02.wrzuc.to/obrazek/Ss8RTFqtP/jklu.png

Pamietacie jeszcze ten projekt. Był na prima aprilis, ale moze pójść w to żeby zrobić jakiś rysunek a nie pisać słów

Grzeje wam tam w Polsce grzeje... nawet jesli to ironia, to i tak ochloncie...

bunny 17.07.2010 18:32

Ludzie rzucają pomysły trafione albo nietrafione a tu od razu krytyka, lepiej sami coś wymyślcie ... a jak już krytykujecie to przynajmniej podawajcie rzeczowe argumenty (a nie hasła: "bez sensu", "grzeje Ci").

Dla mnie bardzo ciekawym pomysłem jest twarz Henryka Reymana (bardzo trudna do wykonania), w końcu nie zapominajmy, że stadion nosi jego imię i nazwisko, więc jest to jak najbardziej na miejscu.
Niewątpliwie, byłby to oryginalny pomysł bo z tego co kojarzę, żaden stadion w PL nie czegoś podobnego.

* co do zarzutu, że się siedzi na twarzy Reymana : no to co mamy powiedzieć ? nie róbmy w ogóle wzorów, bo siedzimy na BG, bo siedzimy na dacie powstania Naszego Klubu ... wg mnie argument bezzasadny

Lepiej rzucać pomysłami może któryś będzie dobry, albo się go odpowiednio zmodyfikuje

tyle ode mnie :)

WislaFan123 17.07.2010 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bunny (Post 936831)
Ludzie rzucają pomysły trafione albo nietrafione a tu od razu krytyka, lepiej sami coś wymyślcie ... a jak już krytykujecie to przynajmniej podawajcie rzeczowe argumenty (a nie hasła: "bez sensu", "grzeje Ci").

Dla mnie bardzo ciekawym pomysłem jest twarz Henryka Reymana (bardzo trudna do wykonania), w końcu nie zapominajmy, że stadion nosi jego imię i nazwisko, więc jest to jak najbardziej na miejscu.
Niewątpliwie, byłby to oryginalny pomysł bo z tego co kojarzę, żaden stadion w PL nie czegoś podobnego.

* co do zarzutu, że się siedzi na twarzy Reymana : no to co mamy powiedzieć ? nie róbmy w ogóle wzorów, bo siedzimy na BG, bo siedzimy na dacie powstania Naszego Klubu ... wg mnie argument bezzasadny

Lepiej rzucać pomysłami może któryś będzie dobry, albo się go odpowiednio zmodyfikuje

tyle ode mnie :)

To jesli juz mamy mowic tak argumentowo.. to jednym sektorem na ktorym w gre wchodzilaby twarz Reymana to E, przez srodek, tak samo czerwone tlo jak na D, ale zamiast gwiazdy twarz z bialo-czarnych krzeselek.. i jak ktos zauwazyl, trudno bedzie zrobic ten sam wzor, najwyzej moze krzeselka na dole czerwone, u gory niebieskie.. albo czerwono bialo niebieski idac od dolu, badz poprostu zostawic niebieskie..

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl