Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Kowalski 18.03.2011 07:04

Z tego co pamiętam PiS miał większość w Sejmie (oczywiście nie bezwzględną) i swojego prezydenta.Nic nie stało na przeszkodzie aby przeprowadzić nowe wybory. Zwalanie na PO winy za to, że J.Kaczyński wszedł układ z Leperem jest nie tylko bzdurne ale i żałosne. PO się nie zgodziło?:rotfl: Nie rozśmieszaj mnie. PO nie godziło sie na wiele innych rzeczy, które JK przeprowadził w tym czasie. J.Kaczyński miał wszystkie karty w ręku i wybrał te kompromitującą. Jeżeli ktoś epatuje prawem i sprawiedliwością, walką z układem itd nie wchodzi w konszachty z L. Że po dwóch latach JK zmienił zdanie? Trochę późno.

BBudowniczy 18.03.2011 07:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kowalski (Post 1066585)
Z tego co pamiętam PiS miał większość w Sejmie (oczywiście nie bezwzględną) i swojego prezydenta.Nic nie stało na przeszkodzie aby przeprowadzić nowe wybory. Zwalanie na PO winy za to, że J.Kaczyński wszedł układ z Leperem jest nie tylko bzdurne ale i żałosne. PO się nie zgodziło?:rotfl: Nie rozśmieszaj mnie. PO nie godziło sie na wiele innych rzeczy, które JK przeprowadził w tym czasie. J.Kaczyński miał wszystkie karty w ręku i wybrał te kompromitującą. Jeżeli ktoś epatuje prawem i sprawiedliwością, walką z układem itd nie wchodzi w konszachty z L. Że po dwóch latach JK zmienił zdanie? Trochę późno.

6 kwietnia 2006 r. PIS złożył wniosek o samorozwiązanie sejmu.

http://parl.sejm.gov.pl/StenoInter5.nsf/0/B988BD50586F9551C1257149005A06B4/$file/15_c_ksiazka.pdf

Wypowiedź Kaczyńskiego uzasadniająca wniosek:

„Jesteśmy optymistami, głęboko wierzymy w nasz program, ale musimy przyjmować do wiadomości sytuację, prawdopodobieństwo sytuacji, że po tych wyborach marszałek Sejmu, premier, rząd, marszałek Senatu będą z innego niż nasze nadania. Wiemy też, że w tej Izbie można by powołać większość, ale mimo wszystko jesteśmy głęboko przekonani, że wybory są najlepszym rozwiązaniem dla Polski.”

Poniżej Tusk nie zgadzający się z nowymi wyborami jeszcze przed złożeniem wniosku:

„Może wypowiemy prezydentowi obywatelskie posłuszeństwo”

http://wyborcza.pl/1,79853,3134878.html

i już po wniosku :

http://www.money.pl/archiwum/wiadomo...,0,146584.html

Wniosek o samorozwiązanie został odrzucony głosami PO, Samoobrony i LPR :

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glos...nAgent&5&15&22

I co Pan na to, Panie Kowalski?

Drozd 18.03.2011 10:08

Ciekawy jestem :)
Bo widać jak na dłoni ze w koalicji z SO i LPR była PO a nie PiS. Bez pomocy PO nie było by premiera Leppera, ani Giertycha. Tylko ze to jest wiedza tajemna i POpieraczom w głowie się nie mieści.

A teraz trochę kabaretu.

"Jednoczymy się w imieniu całej Polski z narodem Japonii w bólu i nadziei na pokonanie skutków katastrofy".

W tym zdaniu gajowy wpisując się do Japońskiej księgi kondolencyjnej zrobił dwa byki. Powinien wystartować w ogólnopolskim dyktandzie :). Byłby nowy rekord.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kolej...wiadomosc.html

Czy można to nazwać wpadką? Bo po mojemu to dowód ostateczny i przesądzający.

Marszałek 18.03.2011 10:43

Te dwa błędy ortograficzne pokazują tylko kto jest kto. Średnio oczytany uczeń gimnazjum takich by nie popełnił. Biedny ten kraj,naprawdę. Dziwić się,że Rosja,Niemcy,Francja tak się cieszą widząc takich gości na odpowiednich stolcach. Najbardziej podobają mi się wypowiedzi płynące z zachodu,wschodu, "Polska teraz to przewidywalny kraj". I jak jeden z drugim powtarzają to sobie w kółko czując się nie wiadomo kim:)Straszne to i smutne zarazem. Drozda masz rację,że jest to dowód przesądzający,tylko ile już było takich dowodów?Żaden z nich nie był ostateczny. Naród ogłupiały, wytresowany wszystko łyknie a wierz mi 60% ludzi nie będzie wiedziała co jest żałosnego w "bulu i nadzieji".

Drozd 18.03.2011 12:12

Tylko niech te 60% nie śmie się nazywać wykształconymi i inteligentnymi. Bo wykształcony i inteligentny, który głosował na gajowego po takiej akcji powinien sobie obciąć mały palec. Na pamiątkę.

Mareq 18.03.2011 12:46

Ortografia to prawdziwa zmora polskich uczniów. I nie tylko... Jarosław Kaczyński też ma z nią kłopoty. Dowody? "Super Express" dotarł do wpisu w księdze pamiątkowej jednej z restauracji. Premier zrobił w nim niezłego byka! Na koncie ma zresztą inne.

"Z wdzięcznością za bardzo miły pobyt i znakomity!!! obiat z nadzieją na kolejne wizyty" - czytamy w księdze pamiątkowej restauracji. Poniżej data i podpis: Jarosław Kaczyński. Czy to naprawdę premier popisał się nieznajomością zasad pisowni?

"SE" poprosił o pomoc grafologa. Do porównania dał mu oświadczenie majątkowe szefa rządu pisane bez wątpienia jego ręką. Jerzy Danton, grafolog z Krakowa, nie ma wątpliwości. Przedstawione kopie odręcznego pisma są kopiami pism autorstwa jednego człowieka - twierdzi. Idziemy więc za ciosem. Czy grafolog też dostrzegł błąd? Czy to nas zawiodło niewprawne oko? "Obiat" zamiast "obiad" to koszmarny błąd ortograficzny - podkreśla Jerzy Danton. W dacie autor również się pomylił - dodaje grafolog.[/quote]

http://wiadomosci.wp.pl/kat,9916,tit...osc_prasa.html

ziew :)

Tylko , to warto zapamiętać

Cytat:

Tylko niech te X% nie śmie się nazywać wykształconymi i inteligentnymi. Bo wykształcony i inteligentny, który głosował na X po takiej akcji powinien sobie obciąć mały palec

murray 18.03.2011 13:05

Bronek zrobił więcej błędów.
Nananana.

A pan tik tak od długu publicznego powoli i jednostajnie wskazówkami łupie nam czaszkę.

Marszałek 18.03.2011 13:15

Czyli rozgrzeszenie jest,bo Kaczyński też błąd popełnił?Jak to, przecież wszystko co z PO jest lepsze co najmniej dwa razy,o ile nie 5. Takie demokratyczne i światowe, oświecone, uczone.
Idąc pewnym tokiem rozumowania,to co innego wpis w księdze gości jakiejś oberży a co innego w księdze kondolencyjnej w Ambasadzie dużego kraju. Poza tym Kaczyński popełnił jeden błąd a ten gość dwa!

Makabra. Widzę.że działa to na zasadzie, a u was biją murzynów. Jak dla mnie nie ma wytłumaczenia takiego błędu,żadnego, i podpieranie się tym,że ktoś inny też popełnił błąd jest żenujące. Parafrazując słowa tego gościa, "jaki prezydent taka ortografia".

Mareq 18.03.2011 13:27

Cytat:

Czyli rozgrzeszenie jest,bo Kaczyński też błąd popełnił?
Nie , mam tylko nadzieje , że Drozd będzie konsekwentny w swoim tępieniu ortograficznych zbrodniarzy :)

Cytat:

Jak to, przecież wszystko co z PO jest lepsze co najmniej dwa razy,o ile nie 5. Takie demokratyczne i światowe, oświecone, uczone.
aaa , to tego nie wiedziałem . Faktycznie jeżeli PO jest teoretycznie 5 razy lepsza od PiSu jeżeli chodzi o bycie oświeconym i uczonym w mowie oraz piśmie , to tego typu błąd przedstawiciela jej środowiska jest karygodny.

Cytat:

Jak dla mnie nie ma wytłumaczenia takiego błędu,żadnego, i podpieranie się tym,że ktoś inny też popełnił błąd jest żenujące.
Nie miałem zamiaru wklejać tego jako usprawiedliwienie. Chciałem pomóc Drozdowi w wyłapywaniu ortograficznych zbrodniarzy wśród polityków i konsekwentnego tępienia ich :)

wolfy 18.03.2011 15:34

Mamy prezydenta-analfabetę wtórnego. Myślałem, że niż intelektualny zaliczyliśmy z Wałęsą, a tu taka niespodzianka.

A najsmutniejsze, że partyjni pałkarze-amatorzy(?) nawet się nad tym nie pochylą, tylko jazda odbijać piłeczkę. Smutne, żałosne, do bólu przewidywalne.

To wielka gafa wpisać coś takiego do księgi kondolencyjnej obcego państwa. I tak się zastanawiam - czy jet sens oszukiwać się, że Broniu reprezentuje tylko tych ubogich duchem, którzy na niego głosowali? Przecież to nieprawda...

Na przyszłość niech ktoś temu baranowi podstawi ściągę z której wszystko spisze, żeby nam wszystkim poruty nie robił.

AYALA 18.03.2011 15:39

coś czuje że Bronek-Samozwaniec jeszcze niejeden numer wykręci.Do tego te jego durne wypowiedzi o śp Lechu Kaczyńskim "jaki prezydent taki zamach" czy "Polski pilot to nawet na drzwiach od stodoły poleci".

Arapaho 18.03.2011 16:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 1066674)
Ortografia to prawdziwa zmora polskich uczniów. I nie tylko... Jarosław Kaczyński też ma z nią kłopoty. Dowody? "Super Express" dotarł do wpisu w księdze pamiątkowej jednej z restauracji. Premier zrobił w nim niezłego byka! Na koncie ma zresztą inne.

"Z wdzięcznością za bardzo miły pobyt i znakomity!!! obiat z nadzieją na kolejne wizyty" - czytamy w księdze pamiątkowej restauracji. Poniżej data i podpis: Jarosław Kaczyński. Czy to naprawdę premier popisał się nieznajomością zasad pisowni?

"SE" poprosił o pomoc grafologa. Do porównania dał mu oświadczenie majątkowe szefa rządu pisane bez wątpienia jego ręką. Jerzy Danton, grafolog z Krakowa, nie ma wątpliwości. Przedstawione kopie odręcznego pisma są kopiami pism autorstwa jednego człowieka - twierdzi. Idziemy więc za ciosem. Czy grafolog też dostrzegł błąd? Czy to nas zawiodło niewprawne oko? "Obiat" zamiast "obiad" to koszmarny błąd ortograficzny - podkreśla Jerzy Danton. W dacie autor również się pomylił - dodaje grafolog.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,9916,tit...osc_prasa.html

ziew :)

Tylko , to warto zapamiętać

Jasne specjalista zatrudniony w SE ...jakoś trudno mi uwierzyć w bład w wyrazie obiad - nie ważne kogo.Pomyłka w dacie ....No dobra.Może to moja "teoria spiskowa"

regis 18.03.2011 16:06

Cytat:

Makabra. Widzę.że działa to na zasadzie, a u was biją murzynów.
Drozd tak mniej więcej od 20 stron robi i jakoś nikomu to nie przeszkadzało ;)

PS Chyba w tym co napisał nasz prezydent jest jeszcze jeden błąd - "i" nie powinno być samo na końcu linijki.

Marszałek 18.03.2011 16:09

Chwila historyczna.Utah wprowadziło złoto i srebro jako walutę, równoprawną z dolarem. Co ciekawe, aż dwanaście innych stanów rozważa taki ruch!

Wojtas 18.03.2011 16:09

Bronek ośmiesza sie dosc reguralnie i to wlasciwie na kazdy temat.

Wystarczy wsłuchać sie w ten bełkot. Czy to w tv ,czy na zywo jak nadyma sie jak paw "głosząc" wyklady na jakis uczelniach -(chocby na Uniwersytecie Slaskim )Ja widac wszytskie wykształciuchy maja swojego mentora :lol:

jakie błedy ortograficzne,taki prezydent.

AS82 18.03.2011 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1066735)
coś czuje że Bronek-Samozwaniec jeszcze niejeden numer wykręci.Do tego te jego durne wypowiedzi o śp Lechu Kaczyńskim "jaki prezydent taki zamach" czy "Polski pilot to nawet na drzwiach od stodoły poleci".

Nie jaki prezydent ,tylko jaka wizyta taki zamach . Co do bledow ortograficznych to rzeczywiscie zenujace ,ale coz takie mamy elity :rotfl:

Kowalski 18.03.2011 16:23

Panie BBudowniczy jakim to więc magicznym sposobem mieliśmy wcześniejsze wybory w 2007?:> Co to zmienia w sprawie wejścia w koalicję z Samoobroną i podawaniem ręki Leperowi? Panie Drozd jeś identyczne głosowanie znaczy koalicja, to w takim razie PiS również bywał w koalicji z SLD:rotfl:

Arapaho 18.03.2011 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1066748)
Nie jaki prezydent ,tylko jaka wizyta taki zamach . Co do bledow ortograficznych to rzeczywiscie zenujace ,ale coz takie mamy elity :rotfl:

W sumie zgoda wizyty przecież organizuje MSZ

martin_6 18.03.2011 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kowalski (Post 1066749)
Panie BBudowniczy jakim to więc magicznym sposobem mieliśmy wcześniejsze wybory w 2007?:>

Durniejszego pytania nie mogłeś wymyślić... Takim magicznym sposobem, że Platformie się odmieniło i tym razem zagłosowała za :>

Kowalski 18.03.2011 16:38

Dziękuję za super inteligentną odpowiedź :-D. Czyli rozumiem Panie martin_6, że nie było sposobu nie wejścia w koalicje z Samoobroną?

Arapaho 18.03.2011 16:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kowalski (Post 1066760)
Dziękuję za super inteligentną odpowiedź :-D. Czyli rozumiem Panie martin_6, że nie było sposobu nie wejścia w koalicje z Samoobroną?

Było - samorozwiązanie sejmu. Taki maly szczegół żeby się samorozwiązał musiała być większość - więc musialaby być to decyzja wspólna PO i PIS albo PIS i SO /LPR - co jest mało prawdopodobne - a nawet jesli to mielibysmy wielotygodniowy okres bez sejmu i rządu.
Ciekawe że nikt się nie czepia PO że złamało ustalenie i wypięło się na koalicję z PIS po dotkliwej porażce liżąc rany, a czepia się że PIS zrobił ze SO/LPR koalicję, SO i LPR którzy nie byli z nikąd tylko wybranymi przez kilkaset tysięcy ludzi posłami - z perspektywy czasu nie gorsi od Platfusow - czym się taki Lepper rózni od Mira z Chlebem czy Sawickiej?

Mareq 18.03.2011 17:04

Cytat:

Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu w pełnym składzie tzw. Wielkiej Izby przyjął odwołanie się Włoch od wyroku w sprawie obecności krzyża w szkole.
Stosunkiem głosów 15 do 2 sędziowie odrzucili pozew Włoszki fińskiego pochodzenia Soile Lautsi Albertin, domagającej się usunięcia krzyża z klasy, do której chodziło jej dwoje dzieci.
http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia...kich-szkolach/

Zwyciężył rozsądek , a ,,duch'' EKPC nie został wypaczony.

Drozd 18.03.2011 17:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 1066692)
Nie , mam tylko nadzieje , że Drozd będzie konsekwentny w swoim tępieniu ortograficznych zbrodniarzy :)

aaa , to tego nie wiedziałem . Faktycznie jeżeli PO jest teoretycznie 5 razy lepsza od PiSu jeżeli chodzi o bycie oświeconym i uczonym w mowie oraz piśmie , to tego typu błąd przedstawiciela jej środowiska jest karygodny.

Nie miałem zamiaru wklejać tego jako usprawiedliwienie. Chciałem pomóc Drozdowi w wyłapywaniu ortograficznych zbrodniarzy wśród polityków i konsekwentnego tępienia ich :)

Tu nie chodzi o ortografię, ból bo boli to druga klasa podstawówki. To nie żadna ortografia tylko żenujący poziom błędu. Określający bezlitośnie. Jak do tego dodać okazję raczej poważną i bliskiego towarzysza "wielbłęda" to gwóźdź sam się w wieko trumny zapada.

No i gajowy to żaden zbrodniarz tylko zwykły nieuk, nawet odmiany na o nie pamięta. Dlatego niech sobie go tępią ci co go wybierali, to im wstyd przynosi.

TSWojtas 18.03.2011 18:26

http://nczas.home.pl/wazne/manifest-...-nowa-prawica/

Marszałek 18.03.2011 19:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSWojtas (Post 1066797)

Nie ma szans aby w Polsce tego typu rzeczy przeszły. Za duża bieda intelektulana, aby większość to zrozumiała. Obecnie mamy etap "bulu".

Tutaj bardziej do ludzi trafia to,że Kaczyński jest niski, niż to,że państwo się zadłuża w gigantycznym tempie na ogromne sumy. Dlatego skupią się na tym aby niski Kaczyński nie doszedł do władzy, niż aby dokonać jakiś racjonalnych wyborów.

W Polsce trzeba prosto i łopatologicznie. Trzeba wymyśleć wroga, nastraszyć nim wszystkich, stosując w celu nawet najgłupsze metody i już. Ja rozumiem i doceniam,że Korwin nie chche poparcia motłochu ale popatrzmy racjonalnie bez niego nigdy nie dostanie się do sejmu, tudzież senatu.

wiślak 86 18.03.2011 20:01

Marszałek prośba wytłumacz mi jak to jest: (pytania jak najbardziej serio)
-MY jako partia Prawicy mamy bronić praw ludzi wierzących - a pod koniec napisał że chce kary śmierci co jest niezgodne z Kościołem.
- kobiety mogą w nim pełnić wyłącznie funkcje sanitarne – w żadnym wypadku nie mogą walczyć z bronią w ręku.- to jak to jest? odpukać nadejdzie jakieś zagrożenie a kobiety nawet te które by chciały walczyć nie będą mogły?
- jakiegokolwiek ograniczania praw innych wyznań wywodzących się z Pisma Świętego.- czyli już Muzułmanów będzie ograniczał?
-Dbać będziemy o wojsko, policję i służby specjalne. Wydatki na ten cel chcemy zwiększyć o połowę. - czyżbyśmy mieli stać się potęgą militarną? zwiększenie wydatków na wojsko nic nie da bo kogo niby mielibyśmy straszyć? Rosję która samym obwodem Kaliningradzkim by sobie poradziła, Niemcy? lata świetlne przed nami w rozwoju militarnym.
- Będziemy walczyć o Prawo – czyli o zlikwidowanie obecnego Lewa- czyli niby wolność ale po myśli partii?
- Odrzucamy jakąkolwiek ingerencję rządów w wolny rynek- a jak było z wielkim kryzysem? czyż nie dzięki ingerencji państw udało się go załagodzić?

BBudowniczy 18.03.2011 20:04

Cytat:

Panie BBudowniczy jakim to więc magicznym sposobem mieliśmy wcześniejsze wybory w 2007?:> Co to zmienia w sprawie wejścia w koalicję z Samoobroną i podawaniem ręki Leperowi? Panie Drozd jeś identyczne głosowanie znaczy koalicja, to w takim razie PiS również bywał w koalicji z SLD:rotfl:

Panie Kowalski, może zapytaj Pan Tuska czemu się mu odmieniło? A tak wogóle co ma piernik do wiatraka?

Cytat:

Nic nie stało na przeszkodzie aby przeprowadzić nowe wybory

udowodniłem Ci że to bzdura

Cytat:

zwalanie na PO winy za to, że J.Kaczyński wszedł układ z Leperem jest nie tylko bzdurne ale i żałosne.

kolejna bzdura, róznież udowodniona

Cytat:

PO się nie zgodziło? Nie rozśmieszaj mnie.

I kolejna bzdura, nawet dostałeś linka z wypowiedzią Tuska i wynikami głosowań

Cytat:

J.Kaczyński miał wszystkie karty w ręku i wybrał te kompromitującą.

Cytat:

Że po dwóch latach JK zmienił zdanie? Trochę późno.

Jak wyżej...Jak na jeden post to sporo andronów,to za dużo nawet jak na przeciętnego Jarkofoba. Dyskretnie sugeruję więc , by podczas dyskusji starać się trzymać faktów, bo to jednak temat polityczny, a nie science fiction.

TSWojtas 18.03.2011 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1066832)
-MY jako partia Prawicy mamy bronić praw ludzi wierzących - a pod koniec napisał że chce kary śmierci co jest niezgodne z Kościołem.
- kobiety mogą w nim pełnić wyłącznie funkcje sanitarne – w żadnym wypadku nie mogą walczyć z bronią w ręku.- to jak to jest? odpukać nadejdzie jakieś zagrożenie a kobiety nawet te które by chciały walczyć nie będą mogły?
- jakiegokolwiek ograniczania praw innych wyznań wywodzących się z Pisma Świętego.- czyli już Muzułmanów będzie ograniczał?
-Dbać będziemy o wojsko, policję i służby specjalne. Wydatki na ten cel chcemy zwiększyć o połowę. - czyżbyśmy mieli stać się potęgą militarną? zwiększenie wydatków na wojsko nic nie da bo kogo niby mielibyśmy straszyć? Rosję która samym obwodem Kaliningradzkim by sobie poradziła, Niemcy? lata świetlne przed nami w rozwoju militarnym.
- Będziemy walczyć o Prawo – czyli o zlikwidowanie obecnego Lewa- czyli niby wolność ale po myśli partii?
- Odrzucamy jakąkolwiek ingerencję rządów w wolny rynek- a jak było z wielkim kryzysem? czyż nie dzięki ingerencji państw udało się go załagodzić?

Był wywołany Marszałek ale postanowiłem że Ja coś skrobne na szyBko:

- Od kiedy kara śmierci jest niezgodna z religią chrześcijańską?To że teraz polityka Watykanu nie popiera kary śmierci nie ma tu nic do rzeczy.Poza tym mieszasz pojęcia strasznie.To że popieramy kulture katolicką nie znaczy że stajemy sie jej "niewolnikiem"
- jak odpukać bedzie jakieś zagrożenie oczywiście nikt im nie zabroni walczyć ale nie w wojsku zawodowym!
- Muzułmanie będą wieszani! Oczywiście nie bedzie promocji multikulti!
-Im masz lepsze wojsko tym masz silniejszą pozycje międzynarodową to chyba oczywiste?
-Precz z komuną ! nie pasuje?
-tak dzięki gospodarce sterowanej udało sie pokonać" kryzys" ...

wiślak 86 18.03.2011 21:10

1) mylisz Chrześcijaństwo z Katolicyzmem(Watykanem). Skoro ludzie w Polsce są w 95% Katolikami to jest to równoznaczne z tym że nie chcą kary śmierci. Jeżeli ją chcą nie mogą być Katolikami to chyba jasne.
2) czyli co? mają robić odziały partyzanckie bo JKM powie że nie mogą służyć w wojsku? co za brednia!
3) I gdzie to równouprawnienie? tu nie chodzi tylko o Muzułmanów ale też o inne religie.
4) No nie do końca. Tak jak już napisałem Polska armia jest sto lat za murzynami w stosunku do armii Niemieckiej.
5) Nie pasuje! Jeżeli ludzie chcą głosować na socjalistów dlaczego by mieli tego nie robić? Bo wielki brat JKM im tego zabroni? kolejna brednia!
6) wyobraź sobie że istnieją poglądy ekonomiczne iż w czasie kryzysu państwo powinny (musi) zareagować gdyż w przeciwnym wypadku stan gospodarki będzie się pogarszał. interwencja państwa doprowadzi do spłycenia cyklu koniunkturalnego.

Osoby które będą się chciały odnieść do tego posta najpierw niech przeczytają ten wcześniejszy (2numery wyżej). to jest jedynie odpowiedź dla Wojtasa.

orzeu 18.03.2011 21:36

O czym ty piszesz? Sprowadziles postulat "Odrzucamy jakąkolwiek ingerencję rządów w wolny rynek" do interwencji w razie kryzysu, a tymczasem tutaj chodzi o cos zupelnie innego. O codziennosc, wszelkie regulacje. Przyklady skrajne i pierwsze z brzegu - cukier dzisiaj i handel limitami emisji CO2.

To samo przy zwiekszeniu wydatkow na wojsko i policje. Uczepiles sie ze armie mamy zacofana, no i? Tutaj chodzi o JAKAKOLWIEK armie bo na dzisiaj nie mamy zadnej, ale przede wszystkim o policje i zwiekszenie bezpieczenstwa obywateli. Dzis policja zajmuje sie tylko sciganiem piratow drogowych i zle parkujacych zamiast pilnowac porzadku bo to im sie oplaca i nie ponosza ryzyka za gowniane pensje.

Kowalski nudzisz juz z naduzywaniem ikonek smiechowych. Poza tym, smiejesz sie z wlasnych "zartow", gratuluje.

TSWojtas 18.03.2011 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1066850)
1) mylisz Chrześcijaństwo z Katolicyzmem(Watykanem). Skoro ludzie w Polsce są w 95% Katolikami to jest to równoznaczne z tym że nie chcą kary śmierci. Jeżeli ją chcą nie mogą być Katolikami to chyba jasne.
2) czyli co? mają robić odziały partyzanckie bo JKM powie że nie mogą służyć w wojsku? co za brednia!
3) I gdzie to równouprawnienie? tu nie chodzi tylko o Muzułmanów ale też o inne religie.
4) No nie do końca. Tak jak już napisałem Polska armia jest sto lat za murzynami w stosunku do armii Niemieckiej.
5) Nie pasuje! Jeżeli ludzie chcą głosować na socjalistów dlaczego by mieli tego nie robić? Bo wielki brat JKM im tego zabroni? kolejna brednia!
6) wyobraź sobie że istnieją poglądy ekonomiczne iż w czasie kryzysu państwo powinny (musi) zareagować gdyż w przeciwnym wypadku stan gospodarki będzie się pogarszał. interwencja państwa doprowadzi do spłycenia cyklu koniunkturalnego.

Osoby które będą się chciały odnieść do tego posta najpierw niech przeczytają ten wcześniejszy (2numery wyżej). to jest jedynie odpowiedź dla Wojtasa.

1) http://www.kosciol.pl/article.php/20041021175534156
2)Jeżeli ktoś nie ma predyspozycji do robienia czegoś na najwyższym poziomie to TAK.Chyba że idziemy w trendy równouprawnienia i innych bredni!
3)A co ze scjentologami i kociarzami?Hasła typu tolerancja,równouprawnienie i tego typu prowadzą ten świat do zagłady.W Polsce tak jak pisałeś jest 95% katolików więc wiadomo że ta religia jest Naszą i trzeba o Nią walczyć. Wiadomo że protestanta czy muzułmanina nikt nie karze gnębić ale nie może być sytuacji aby Poslkie państwo zapraszało różnej maści arabów,żydów itp.Bo to prowadzi do multi-kulti .
4)200 lat temu USA było 500 lat za Europą a jednak teraz jest na odwrót;) Trzeba robić swoje a nie tylko narzekać - UE i NATO nie bedzie trwać wiecznie wiec musimy być gotowi.
5)A jeżlei ludzie chcieliby głosować na nazistów to czemu nie mogą? A przypominam że komunizm był gorszym systemem zbrodniczym tak dla Polski jak i dla świata.
6)Oczywiście że wsytuacji wyjątkowej tak ale obecnie Państwo siedzi w gospodarce cały czas a nie tylko w kryzysie...

Marszałek 18.03.2011 21:54

Cytat:

Chrześcijaństwo to nie tylko KK. A wiara to nie tylko Chrześcijanie.
Cytat:

Muszę tłumaczyć co poeta miał na myśli:)Co to znaczy kobieta chwyta za broń?ten zapis wiązałbym z chęcią budowy w społeczeństwie czegoś takiego jak Honor i sprowadzenie kobiety do jej naturlanej roli.
Dla mnie jest to niekonsekwencja, bo każdy ma prawo robić na co ma ochotę. U mnie kobieta jeśli by chciała to i czołgistką może być oraz szambonurkiem.
Cytat:

- -Dbać będziemy o wojsko, policję i służby specjalne. Wydatki na ten cel chcemy zwiększyć o połowę. - czyżbyśmy mieli stać się potęgą militarną? zwiększenie wydatków na wojsko nic nie da bo kogo niby mielibyśmy straszyć? Rosję która samym obwodem Kaliningradzkim by sobie poradziła, Niemcy? lata świetlne przed nami w rozwoju militarnym.

Nie chodzi o to aby kogoś straszyć. Silne wojsko, doskonale wyposażone i wyszkolone nie musi być używane w celach ofensywnych. Działa to szerzej. Sile wojsko, zaawansowane np. technologicznie, to też inny stosunek np.do polskich dyplomatów,obywateli za granicą. Jak sądzisz czy inaczej by odbierali polskiego konsula wiedząc,że stoi za nim realna siła,czy tak jak obecnie.I nie pisz mi,że jesteśmy w Unii czy Nato. Każdy sobie rzepkę, obecnie, skrobie. Teraz wojsko jest słabo wyposażone i średnio zarządzane. A mimo to wysyła się je na działanie wojenne wszelakiego typu. Po co to?Co z tego mamy, co ma wojsko?nic,wszędzie nic.

Druga kwestia. Silna policja to taka, gdzie będą pracowali ludzie inteligentni z otwartymi umysłami. Oznacza to bezpieczeństwo na ulicach, mniej kradzieży i szybka reakcja w razie zagrożenia. Chodzi zwyczajnie o realizacje rzeczy, do których policja jest powołana. Profesjonalnie i z kulturą. Wszka płacimy za to.

Cytat:

- - Odrzucamy jakąkolwiek ingerencję rządów w wolny rynek- a jak było z wielkim kryzysem? czyż nie dzięki ingerencji państw udało się go załagodzić?

Odrzucamy. Chodzi Ci o krysys 1929-1933 o USA czy Polskę?W Polsce interwencjonizm przyniósł marne skutki, w USA się udało częściowo,boprzyniosło to więcej szkód niż pożytku. Przestępcze było odejście od standardu złota przez Roosvelta,skutki tego widzimy obecnie. Także spójrz na obecny interwencjonizm państwa. Po drugie obecne państwo jedyne co umie, poparte umysłami swych "wybitnych"myślicieli, to drukowanie pustych pieniędzy, z czym to się wiąże nie trzeba pisać.

Poza tym te wszystkie unijne dotacje dla różnych grup. Psuje to rynek,gospodarkę,ludzi,świat,zwierzęta.

wiślak 86 18.03.2011 22:02

orzeu- a co innego oznacza to zdanie? że w ŻADNYM wypadku państwo nie będzie ingerowało w gospodarkę nawet w kryzysie. Cukier to zwykła panika którą wyczuli sprzedawcy taka jest prawda. pewnie zaraz napiszesz o limitach itp. niestety prawda jest taka że ludzie sami sobie zafundowali takie ceny.

Wojtas
1) Nigdzie nie jest napisane że KK dopuszcza karę śmierci wręcz przeciwnie! dałeś link który nic nie wnosi wręcz przeciwnie! wklej mi tutaj JEDEN fragment z tego linku który mówi o stosunku KK do kary śmierci!
2) Pewnie nie wiesz ale w każdej armii świata służą kobiety. i nie ma tu nic do rzeczy równouprawnienie tylko spełnianie obowiązku wobec ojczyzny! tylko nie mów że wyszkolone kobiety ustępują w czymś gamoniowi z poboru.
3) Mówisz o kociarzach a to właśnie oni opierają swoją wiarę na PŚ. to 95% podałem trochę przekornie bo zobacz ile z nich chodzi w niedzielę do kościoła! Protestanta gnębić? Sprawdź na Wikipedii bo o ile dobrze pamiętam to są to Chrześcijanie. Dlatego mi trudno dyskutować ponieważ nie rozróżniasz Chrześcijaństwa od Katolicyzmu Prawosławia czy Baptystów.
4)Zostaniemy przy swoim. Dla Ciebie jest najważniejsza armia która i tak nigdy nie osiągnie poziomu nawet zbliżonego do największych sąsiadów.
5) Mówimy o LEWICY nie komunistach!! wyobraź sobie że program PiSu odnośnie zasiłków jest właśnie lewicowy.
6) Oczywiście zgadzam się że za dużo państwa w społeczeństwie ale zaproponowany postulat jest co najmniej nierealny.

Mareq 18.03.2011 22:09

KK a kara śmierci

2267
]Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem.
Jeżeli jednak ]środki bezkrwawe ]wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem,władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej.
Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale".

Generalnie nie wyklucza , aczkolwiek... ;)

Marszałek 18.03.2011 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 1066893)
KK a kara śmieri
Generalnie nie wyklucza , aczkolwiek... ;)

Rzekłbym, ten tego talmudyczne podejście do sprawy.

wiślak 86 18.03.2011 22:22

Post pod postem po będzie łatwiej czytać
Marszałek
1) W swoich postulatach ewidentnie mówi o katolikach. a w naszej Tradycji forum to należy do Kościoła rzymskokatolickiego.
2) Tutaj się zgadzamy chyba w pełni.
3) I o dziwo tutaj też chyba mamy takie samo zdanie. Tylko czy potrzeba do sprawniejszego zarządzania (i w wojsku i w innych służbach)JKM ze swoimi postulatami o zwiększeniu nakładów? może warto przeorganizować te jednostki?
4) Dotacje np. do rolnictwa istnieją wszędzie (raz w mniejszej raz w większej skali). Oczywiście ludzie mają różne poglądy nt. dofinansowania twierdząc tak jak Ty że psują one rynek. Weź jednak pod uwagę że produkcja rolnicza stałaby się mniej opłacalna a co za tym idzie ceny na żywność by wzrosły. Tak wiem kiedyś nie było dofinansowania i jakoś się żyło.Postanowiono wprowadzić dopłaty z których kraje spoza UE powoli się wycofują np. USA
Dofinansowania przedsiębiorców miały na celu zwiększenie miejsc pracy co moim zdaniem się udało. Dofinansowania PROW miały na celu poprawić sytuację na wsi. ( poprawiło się średnim i dużym przedsiębiorcom bo "małoobszarowi" dostają tylko znikomy procent).

Ależ właśnie WYKLUCZA. Wskaż jedno zdanie które świadczy o tym że w więzieniu można zabić człowieka? Jest napisane że można zabić napastnika (np. w czasie wojny).
przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale"- jest mu mowa o szczególnych przypadkach i w żaden sposób nie odnosi się do kary śmierci.

TSWojtas 18.03.2011 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1066888)
orzeu- a co innego oznacza to zdanie? że w ŻADNYM wypadku państwo nie będzie ingerowało w gospodarkę nawet w kryzysie. Cukier to zwykła panika którą wyczuli sprzedawcy taka jest prawda. pewnie zaraz napiszesz o limitach itp. niestety prawda jest taka że ludzie sami sobie zafundowali takie ceny.

Wojtas
1) Nigdzie nie jest napisane że KK dopuszcza karę śmierci wręcz przeciwnie! dałeś link który nic nie wnosi wręcz przeciwnie! wklej mi tutaj JEDEN fragment z tego linku który mówi o stosunku KK do kary śmierci!
2) Pewnie nie wiesz ale w każdej armii świata służą kobiety. i nie ma tu nic do rzeczy równouprawnienie tylko spełnianie obowiązku wobec ojczyzny! tylko nie mów że wyszkolone kobiety ustępują w czymś gamoniowi z poboru.
3) Mówisz o kociarzach a to właśnie oni opierają swoją wiarę na PŚ. to 95% podałem trochę przekornie bo zobacz ile z nich chodzi w niedzielę do kościoła! Protestanta gnębić? Sprawdź na Wikipedii bo o ile dobrze pamiętam to są to Chrześcijanie. Dlatego mi trudno dyskutować ponieważ nie rozróżniasz Chrześcijaństwa od Katolicyzmu Prawosławia czy Baptystów.
4)Zostaniemy przy swoim. Dla Ciebie jest najważniejsza armia która i tak nigdy nie osiągnie poziomu nawet zbliżonego do największych sąsiadów.
5) Mówimy o LEWICY nie komunistach!! wyobraź sobie że program PiSu odnośnie zasiłków jest właśnie lewicowy.
6) Oczywiście zgadzam się że za dużo państwa w społeczeństwie ale zaproponowany postulat jest co najmniej nierealny.

1)Ok.Przyjmijmy nawet że KK jest wielkim przeciwnikiem KŚ. To nie znaczy że My jako WIP-UPR nie możemy sie w tym przypadku różnić z kościelnymi góru . Czy to jest niewybaczalne i pójdziemy do piekła ?
2) A jeśli mamy identycznie dobrze wyszkolonego chłopa i babe to kto w walce np wręcz według Ciebie ma większe szanse?
3)To temat którego nie da sie ująć w kilku zdaniach .
4)Tu sie nie zgodze.Wiadomo że Rosja jest narazie poza zasiegiem, tak jak Niemcy. Ale w tym momencie nawet Białoruś może Nam skopać dupsko. Polska jest sporym krajem i musi mieć silną armie to oczywista oczywistość - jeśli nie to wogóle ją zlikwidujmy!
5) Komuniści w Polsce zmienili tylko szyld i jadą jako lewica- te same mordy - Kwachu,Miller,Oleksy,generał i reszta.Tak ja to wiem że PIS jest w gospodarce lewicowy dlatego nie można go nazwać Prawica -pomimo w miare prawicowego światopoglądu.
6)Jest napewno idealistyczny

wiślak 86 18.03.2011 22:39

1) traktowanie wybiórcze religii jest śmieszne. najpierw w postulatach piszecie że chcecie chronić katolicką Polskę a później Ty tutaj że nie musicie się z KK zgadzać. coś mi tu pachnie niekonsekwencją. albo jesteś Katolikiem albo nie.
Czy to jest niewybaczalne i pójdziemy do piekła ? to TY powinieneś wiedzieć bo to w waszej partii są takie postulaty odnoszące się do KK.
sam napisałeś: 95% katolików więc wiadomo że ta religia jest Naszą i trzeba o Nią walczyć. to co chcesz walczyć o coś z czym się nie zgadzasz?
2) jeżeli mamy dobrze wyszkolonego chłopa i babę to oboje powinni służyć ojczyźnie. KONIEC KROPKA! jakim prawem zamierzacie pozbawiać kobiety poświęcenia za kraj!
3) skoro tak twierdzisz...
4) To też jest jakiś pomysł (podobnie jak podwojenie funduszy na armię). Dlaczego zamiast stawić na nowe technologie chcecie przeznaczać pieniądze na wojsko?
5) A jak powstanie nowa lewica? to co też będziecie ją miażdżyć? bo się nie spodoba JKM?
6) Idealistyczny był też komunizm...

Kowalski 18.03.2011 22:48

Panie B.Budowniczy jak Pan zinterpretujeszten fragment konstytucji w aspekcie koalicji z Leperem?

"Art. 154.
  1. Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który proponuje skład Rady Ministrów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje Prezesa Rady Ministrów wraz z pozostałymi członkami Rady Ministrów w ciągu 14 dni od dnia pierwszego posiedzenia Sejmu lub przyjęcia dymisji poprzedniej Rady Ministrów i odbiera przysięgę od członków nowo powołanej Rady Ministrów.
  2. Prezes Rady Ministrów, w ciągu 14 dni od dnia powołania przez Prezydenta Rzeczypospolitej, przedstawia Sejmowi program działania Rady Ministrów z wnioskiem o udzielenie jej wotum zaufania. Wotum zaufania Sejm uchwala bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
  3. W razie niepowołania Rady Ministrów w trybie ust. 1 lub nieudzielenia jej wotum zaufania w trybie ust. 2 Sejm w ciągu 14 dni od upływu terminów określonych w ust. 1 lub ust. 2 wybiera Prezesa Rady Ministrów oraz proponowanych przez niego członków Rady Ministrów bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje tak wybraną Radę Ministrów i odbiera przysięgę od jej członków.
Art. 155.
  1. W razie niepowołania Rady Ministrów w trybie art. 154 ust. 3 Prezydent Rzeczypospolitej w ciągu 14 dni powołuje Prezesa Rady Ministrów i na jego wniosek pozostałych członków Rady Ministrów oraz odbiera od nich przysięgę. Sejm w ciągu 14 dni od dnia powołania Rady Ministrów przez Prezydenta Rzeczypospolitej udziela jej wotum zaufania większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
  2. W razie nieudzielenia Radzie Ministrów wotum zaufania w trybie określonym w ust. 1, Prezydent Rzeczypospolitej skraca kadencję Sejmu i zarządza wybory."

TSWojtas 18.03.2011 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1066910)
1) traktowanie wybiórcze religii jest śmieszne. najpierw w postulatach piszecie że chcecie chronić katolicką Polskę a później Ty tutaj że nie musicie się z KK zgadzać. coś mi tu pachnie niekonsekwencją. albo jesteś Katolikiem albo nie.
Czy to jest niewybaczalne i pójdziemy do piekła ? to TY powinieneś wiedzieć bo to w waszej partii są takie postulaty odnoszące się do KK.
sam napisałeś: 95% katolików więc wiadomo że ta religia jest Naszą i trzeba o Nią walczyć. to co chcesz walczyć o coś z czym się nie zgadzasz?
2) jeżeli mamy dobrze wyszkolonego chłopa i babę to oboje powinni służyć ojczyźnie. KONIEC KROPKA! jakim prawem zamierzacie pozbawiać kobiety poświęcenia za kraj!
3) skoro tak twierdzisz...
4) To też jest jakiś pomysł (podobnie jak podwojenie funduszy na armię). Dlaczego zamiast stawić na nowe technologie chcecie przeznaczać pieniądze na wojsko?
5) A jak powstanie nowa lewica? to co też będziecie ją miażdżyć? bo się nie spodoba JKM?
6) Idealistyczny był też komunizm...

1) Widze że musze łopatologicznie : Jesteś kibicem Wisły , ale nie zgadzasz sie z tezami trenera , powiem wiecej - nie lubisz go i chcesz aby odszedł. W takim wypadku jesteś za Wisłą czy nie? Człowiek racjonalny może krytykować(różnić sie z nim,tym) kogoś kogo kocha lub coś w co wierzy to chyba oczywste...
2) Jak sie na froncie spotkają chłop i baba w tym konkretnym przykładzie to kto wygra?Dlatego właśnie mężczyzna "chodzi na polowania" i służy w wojsku bo sprawdza sie w tym lepiej a kobieta rodzi dzieci i zajmuje sie domem bo jest w tym lepsza .Wyjątki potwierdzają regułę!
4)Kiedy nastąpił najwiekszy skok cywilizacyjny na świecie jeśli chodzi o technologie? Podczas II WŚ i zaraza po niej ? Co za dziwny zbieg okoliczności
5) Jaka nowa lewica?Ze Szczuką i Napieralskim? Czerwonych trzeba miażdzyć zawsze i wszędzie!
6) A Ty dalej swoje

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl