Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Simao1 11.07.2010 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez blanco (Post 932549)
Nie wydaje mi się skoro boisko ma mieć 68 m szerokości :-/

Standardowa szerokość boiska...

Może najpierw zaczekaj, aż skończą kłaść trawę?

KuKoC 11.07.2010 20:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez blanco (Post 932549)
Nie wydaje mi się skoro boisko ma mieć 68 m szerokości :-/

Na pewno linia boczna nie bedzie tak daleko jak ty ja narysowales. Jesli zauwazysz to ty zacząłeś od drugiej pleksy a to juz 40 metrow od krawedzi fosy.
Moze to troche wytlumaczy bo juz mam dosc placzu jakby ta linia boczna miala byc przy samej gwiezdzie na D.
okolo 15 metrow do fosy plus metr-poltora przez fose do pierwszego krzeselka i mamy nasze 17 metrow.
Wspaniale nie jest ale niektorzy chyba z lornetkami chca przychodzic.

http://img143.imageshack.us/img143/7956/liniaboczna.jpg

blanco 11.07.2010 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KuKoC (Post 932619)
Na pewno linia boczna nie bedzie tak daleko jak ty ja narysowales. Jesli zauwazysz to ty zacząłeś od drugiej pleksy a to juz 40 metrow od krawedzi fosy.
Moze to troche wytlumaczy bo juz mam dosc placzu jakby ta linia boczna miala byc przy samej gwiezdzie na D.
okolo 15 metrow do fosy plus metr-poltora przez fose do pierwszego krzeselka i mamy nasze 17 metrow.
Wspaniale nie jest ale niektorzy chyba z lornetkami chca przychodzic.

Jeśli będzie tak jak Ty to narysowałeś to odległość jest całkiem w porządku. Intrygowało mnie to,bo wszyscy moi znajomi mówią, że stadion byłby fajny gdyby nie te głupie 17 m . Mnie też to się jakoś udzieliło no ale poczekajmy aż boisko będzie całkiem gotowe,to już niedługo ! ;)

felipe 11.07.2010 22:45

Źle narysował tą czarną linię... W ogóle nie uwzględniono perspektywy, tylko walnięto równolegle do asfaltu na fotce.
Skoro asfalt ma 4-5 metrów, to fragment lini przy prawej krawędzi przebiega z 7-8 metrów od trybun, a nie te 17 chyba.

wojteq_NH 11.07.2010 23:29

linia będzie pomiędzy wejściem a pleksą na D/E... tak jak narysował KuKoC

crazykaro 11.07.2010 23:37

Linia może i będzie ale jej ciąg dalszy skręcił w stronę trybuny:P

KuKoC 12.07.2010 00:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 932755)
Linia może i będzie ale jej ciąg dalszy skręcił w stronę trybuny:P

Może i skręciłem w stronę trybuny ale 80cm od podłoża do pierwszego rzędu też nie jest uwzględnione, co mniej więcej koryguje perspektywę.

PiotrG 12.07.2010 01:29

Ktoś się zastanawiał gdzie podział się granit, który miał stanowić ciąg pieszy ulicy Reymana i nawierzchnię placów przed trybunami D/E/W?
Tutaj: http://img51.imageshack.us/img51/5016/lipiec2010024.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/3...iec2010013.jpg

rafalek 12.07.2010 09:34

Nie no...w takie coś to nie wierzę. Była w ogóle jakaś afera z granitem, bo nie słyszałem? Natomiast jeżeli okazałoby się to prawdą, to k**** tłumem pod UMK i na widły tego Majchrowskiego...

Tenzen 12.07.2010 09:44

Praktycznie dokładnie tam będzie linia boiska. Sektory na D i E mają po 20m więc łatwo zobaczyć te 2, 3m przed końcem sektora.
Dobrze przynajmniej, ze ten pas asfaltu będzie mniejszy niz myslalem.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez blanco (Post 932383)

@PiotrG - jeśli to by była prawka to ja pie**ole. Ale warto było by o to zapytać przy najbliższej interpolacji dla pewności.

nt5 12.07.2010 09:44

A ten granit, to potwierdzona informacja? Może tak samo jak z kostka na okolo murawy zrezygnowali ze wzgledow bezpieczenstwa.

Donki 12.07.2010 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nt5 (Post 932857)
A ten granit, to potwierdzona informacja? Może tak samo jak z kostka na okolo murawy zrezygnowali ze wzgledow bezpieczenstwa.

To zobacz sobie na zdjecia PiotraG, na ale moze na Cracovii bezpieczniej wiec tam on byc moze, u nas nie:lol:

choyrak 12.07.2010 10:21

nie lubie sie czepiac wszystkiego ale --- najwazniejsze zeby dobrze ogladalo sie z tego stadionu mecz ! tyle.
co za imbecyle stawiaja trybuny w takiej odleglowsci od plyty boiska ??
niech jeszcze k**** zrobia tam bieznie albo tor zuzlowy wokół !

Tenzen 12.07.2010 10:46

Nikt nigdy chyba w tym temacie nie przyczepił się do tego, że trybuny D i E mają po 100m. Jest jak jest i teraz inaczej się nie dało.

KuKoC 12.07.2010 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 932908)
Nikt nigdy chyba w tym temacie nie przyczepił się do tego, że trybuny D i E mają po 100m. Jest jak jest i teraz inaczej się nie dało.

Mam nadzieje ze to ironia:shock:

krakus76 12.07.2010 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez choyrak (Post 932883)
nie lubie sie czepiac wszystkiego ale --- najwazniejsze zeby dobrze ogladalo sie z tego stadionu mecz ! tyle.
co za imbecyle stawiaja trybuny w takiej odleglowsci od plyty boiska ??
niech jeszcze k**** zrobia tam bieznie albo tor zuzlowy wokół !

Jest jedna rzecz dla której warto żyć
POJEMNOŚĆ
i nie zmienia się nic ...

Przeanalizuj to i sam sobie odpowiedź dlaczego tak a nie inaczej oddalone są trybuny od boiska ;-)

Donki 12.07.2010 10:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakus76 (Post 932912)
Jest jedna rzecz dla której warto żyć
POJEMNOŚĆ
i nie zmienia się nic ...

Przeanalizuj to i sam sobie odpowiedź dlaczego tak a nie inaczej oddalone są trybuny od boiska ;-)

Akurat pojemnosc nie ma tu znaczenia.
Odległosc jest tylko przez to że trybuny D i E są za szerokie maja 100 m :-/

krakus76 12.07.2010 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 932922)
Akurat pojemnosc nie ma tu znaczenia.
Odległosc jest tylko przez to że trybuny D i E są za szerokie maja 100 m :-/

Gdyby trybuny D i E były węższe to automatycznie spadłaby pojemność stadionu. To samo tyczy się trybun A i C. To czysta logika, jeśli się mylę to prosze żeby mnie jakiś inżynier poprawił.

crazykaro 12.07.2010 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakus76 (Post 932932)
Gdyby trybuny D i E były węższe to automatycznie spadłaby pojemność stadionu. To samo tyczy się trybun A i C. To czysta logika, jeśli się mylę to prosze żeby mnie jakiś inżynier poprawił.

To teraz taka zagadka: wytlumacz jakim cudem stadion Lcha ma za bramką trybunę długości 115m a trybuny boczne będą bliżej boiska ??:>

Donki 12.07.2010 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakus76 (Post 932932)

Gdyby byly weższe, mogly by byc wyzsze, i po problemie :-p

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 932936)
To teraz taka zagadka: wytlumacz jakim cudem stadion Lcha ma za bramką trybunę długości 115m a trybuny boczne będą bliżej boiska ??:>

Trybuny Lech 115 m mają wraz z naroznikami ;), poprawcie mnie jesli sie myle

krakus76 12.07.2010 11:34

Mają 115 m bo mogą tyle mieć. W przeciwieństwie do naszej lokalizacji od wchodu stadion Lecha nie graniczy z Parkiem Jordana. Z tego co pamiętam to był właśnie taki problem żeby się zmieścić z tym obszarze.

Niech wypowidzą się mądre głowy co można było zrobić wiedząc jakie są warunki terenowe, sytuację zastaną (trybuny za bramkami), pojemność stadionu, itp.

PiotrG 12.07.2010 12:50

Z tym granitem to była gruuuba ironia :P
Chodziło mi z grubsza o to, że u nas wyleją morze asfaltu ze wszystkich 4 stron świata, a tam nikt nie wpadł na pomysł, aby z granitu rezygnować czy bajerów typu podświetlenia zieleni.

rozarian 12.07.2010 13:10

Gdy Obtułowicz majstrował pierwszą trybunę za bramką o długości grubo powyżej stu metrów(przy reg.szer.boiska 68 m),to ja jakichś wielkich protestów w Krakowie nie słyszałem.Nie wiem jak na tym forum,bo tak długo tu nie jestem,ale od razu było wiadomo,że będzie to coś takiego,jakby komuś w czasie tynkowania wewnątrz domu,wsadzić w ścianę zgniłe jajo.Smród gwarantowany.

willow 12.07.2010 13:16

Ale siara z tym asfaltem na Reymana. Przynajmniej ciąg pieszy mogli zrobić z płyt granitowych albo porfiru. A oni chlasnęli na całej powierzchni asfalt. Przecież jak przyjdą upały takie jak teraz, ludzie tam będą buty zostawiać. Że już o estetyce nie wspomnę...

jurukuru 12.07.2010 13:24

Chyba lepiej by było, jakby ul.Reymana została taka jak była. Jak ten asfalt wygląda a raczej nie wygląda?!

krakus76 12.07.2010 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jurukuru (Post 933056)
Chyba lepiej by było, jakby ul.Reymana została taka jak była. Jak ten asfalt wygląda a raczej nie wygląda?!

Tia ... dziury w ASFALCIE, rozpadający się chodnik, "estetyczne ogrodzenie" .... Czy ktoś tu czasem myśli pisząc coś takiego ? To takie myślenie jak osób które zbierają śmieci do domu. Dla nich wszystko jest w porządku tylko że sąsiedzi mają problem z ich syfem, zapachem i robactwem.

Asfalt który kładą nie jest tych "płynnych" więc nikt butów nie zostawi nawet jeśli byłoby 50 stopni. Są też pewne plusy takiego rozwiązania. Po deszczu, czy po opadzie śniegu płyty granitowe czy podobne to istne lodowisko. Jest kilka takich miejsc w Krakowie gdzie można to sprawdzić i przy okazji wywinąć orła. I to są miejsca gdzie nie ma "opadu" liści. Jak ktoś dobrze spojrzy to zobaczy że przy ulicy rosną drzewa. Życzę wszystkiego dobrego przy poślizgu na na takich liściach tym osobom którym nie podoba się asfalt (zarówno poślizgu samochodem jak i poślizgu podeszwowego ;-) ).

Niepolomice 12.07.2010 13:46

Jedno mnie ciekawi... gdzie to 20 tys osob wiecej zostawi swoje auta....

crazykaro 12.07.2010 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niepolomice (Post 933073)
Jedno mnie ciekawi... gdzie to 20 tys osob wiecej zostawi swoje auta....

A gdzie zostawiało te 20tys samochody jak jeszcze nie było całego stadionu?

wonski_eNHa 12.07.2010 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 933076)

Chyba się lubisz cofać do przeszłości, nie może być mowy o tym że 25-30 tys kibiców będzie przyjeżdżać 2 godziny przed meczem lub wcześniej tylko dla tego żeby mieć gdzie samochód zostawić.
Już widzę jak byś się cieszył gdybyś musiał parkować po osiedlach jadąc na zakupy do galerii, czy innego centrum handlowego.

Niepolomice 12.07.2010 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 933076)

nowy stadion, tyle pieniedzy a infrastruktura obok dramat !
Myslisz ze ludzie beda chciec przyjezdzac calymi rodzinami na mecz i parkowac po garazach osiedlach czy Bog wie ile czekac aby wyjechac z meczu, chyba nie jezdzisz autem to nie wiesz...

Podniecanie sie nowa murawa asfaltem czy czym kolwiek nie ma zbednego sensu.. lepiej byloby zamknac ten temat i nie komentowac juz nic i jedynie same zdjecia ogladac.

Markus 12.07.2010 14:04

Rozmawiacie cały czas o trybunie wschodniej...

Ale nie mniej ważne: czy zaczęły się jakiekolwiek prace przy dostosowaniu trybuny północnej i przenoszeniu kontenerów uniemożliwiających korzystanie z trybuny południowej?

Czy w tych dwóch sprawach, choć czas niemiłosiernie ucieka, cokolwiek się zmienia, dzieje?

crazykaro 12.07.2010 14:15

2 lata temu to nie taka odległa przeszłość
Poza tym to morze asfaltu przed D i E nie jest wylewane bez powodu. Co daje że będzie parking skoro wyzjazd z Reymonta na aleje jest po meczu conajmniej beznadziejny. Z takim połączeniem to nawet największy parking jest bezużyteczny. Nie wiem kiedy ma ruszyć budowa parkingu przed muzeum narodowym ale w tym momencie jest to najbrdziej przyszłościowy parking pod względem jego umiejscowienia względem obu stadionów.

Ja tam na mecze jeżdzę komunikacją miejską i nie narzekam, szybko i sprawnie

rav 12.07.2010 15:20

Na północnej nic się nie dzieje. Kontenery też nie są przenoszone, ale to akurat można załatwić szybko, więc póki daleko do odbioru chociażby trybuny wschodniej nie ma się co z tym babrać.

Mea 12.07.2010 15:22

Cytat:

Tia ... dziury w ASFALCIE, rozpadający się chodnik, "estetyczne ogrodzenie" .... Czy ktoś tu czasem myśli pisząc coś takiego ? To takie myślenie jak osób które zbierają śmieci do domu. Dla nich wszystko jest w porządku tylko że sąsiedzi mają problem z ich syfem, zapachem i robactwem.

Asfalt który kładą nie jest tych "płynnych" więc nikt butów nie zostawi nawet jeśli byłoby 50 stopni. Są też pewne plusy takiego rozwiązania. Po deszczu, czy po opadzie śniegu płyty granitowe czy podobne to istne lodowisko. Jest kilka takich miejsc w Krakowie gdzie można to sprawdzić i przy okazji wywinąć orła. I to są miejsca gdzie nie ma "opadu" liści. Jak ktoś dobrze spojrzy to zobaczy że przy ulicy rosną drzewa. Życzę wszystkiego dobrego przy poślizgu na na takich liściach tym osobom którym nie podoba się asfalt (zarówno poślizgu samochodem jak i poślizgu podeszwowego ;-) ).
Co do tego asfaltu to częściowo masz Krakus76 racje ze moze być tylko zeby go zabarwili na jakis granitowy kolor i byłoby nawet przyjemniej. Tak jak ścieżka rowerowa będzie z asfaltu barwionego na czerwono. Taki asfalt naprawdę nie wygląda źle - ale czarny!!!!!!!!

Mario Nh 12.07.2010 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 933085)
Ja tam na mecze jeżdzę komunikacją miejską i nie narzekam, szybko i sprawnie

Nie każdy ma takie szybkie i sprawne połączenie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 933117)
Na północnej nic się nie dzieje. Kontenery też nie są przenoszone, ale to akurat można załatwić szybko, więc póki daleko do odbioru chociażby trybuny wschodniej nie ma się co z tym babrać.

Rav gdzie mają zostać przeniesione te kontenery?
Staram się śledzić na bieżąco temat ale to umknęło mojej uwadze.

EDIT: Jak tak patrze na te zdjęcia i przechodzę koło stadionu pasiastych no k*&^!!! Ładnie u nich jest to wszystko odpicowane. Estetyka a u nas? Beton i drzewa.
Róbmy jakąś manifestacje czy co do cholery bo to już przechodzi ludzkie pojęcie!
A najbardziej wkurza człowieka ta bierność naszego klubu! Czy Oni są ślepcami?

Arapaho 12.07.2010 16:03

Trzeba po prostu dorobić temu stadionowi historię.Umieścić tabliczki że ten obiekt jest to niedawno odkryty na tych terenach przez polskich archeologów obiekt Majów przybyły Wisłą na łodziach Wikingów- cud techniki cywilizacji drugiego tysiąclecie przed Chrystusem- zaadoptowany do potrzeb stadionowych przez wirtuoza w dziedzinie architektury Wojciecha O.
Wtedy będzie to najbardziej znany obiekt tego typu na świecie.

PiotrG 12.07.2010 16:22

Cytat:

Rav gdzie mają zostać przeniesione te kontenery?
Zapewne wrócą do tego, kogo są własnością. Zawartość kontenerów, czyli biura Wisły zostaną przeniesione na trybunę wschodnią, innej opcji nie ma.

Niepolomice 12.07.2010 16:25

Brakuje stadionowi esetyki z zewnatrz i to bardzo... nie ma kasy na telebimy to nie ma tym bardziej na wykonczenie go... zabrali sie za budowe stadionu od d**** strony... zamiast caly na nowo to po kawalku i takie sa plusy... przy odpowiednim oswietleniu i odpowiedniej fasadzie a nie betonie i wykonczeniu... zieleni ławkach stadion byłby o niebo lepszy.. a tak znajac zycie fasada bedzie popisana wczesniej czy pozniej i tyle..

PiotrG 12.07.2010 16:43

Tu nie chodzi o etapową budowę, a o formalną część tej etapowej budowy.
Wystarczyło ogłosić przetargi na kompletne trybuny, zapisać wysokie kary finansowe za opóźnienia i byłoby finito. A tutaj ogłoszono najpierw przetargi, po czym je unieważniono (ze względu na zbyt wysoką cenę), po czym ogłoszono je ponownie (zapewne obcinając część elementów) i wielkie hurra, bo cena niska. Później zaczęła się szopka, bo te brakujące elementy próbowano zrzucić na Wisłę, a tej jak wiadomo po prostu nie stać na wydanie kilkudziesięciu mln PLN na dokończenie prac. Później zaczęło się klejenie - IT i kołowrotów na wschodniej, później IT i wykończeniówki na zachodniej, do tego doszły zmiany projektowe konstrukcji - 105mln PLN dołożono po przetargach do trybun E/W, a one ciągle nie są kompletne - brak telebimów i kiosków gastronomicznych, które znowu próbują zrzucić na Wisłę.
Zaczęło się też cięcie kosztów - aby sfinansować murawę zrezygnowano z granitu przed trybunami N/S/W na rzecz asfaltu. Zrezygnowano też z wykończenia elewacji trybuny wschodniej, bo ta zamiast betonu architektonicznego wykonana jest ze zwykłego, który miał być wykończony, a nie będzie.

Przydałoby się przekazać inwestycję ZISowi, aby ten dokończył budowę - zaplecze północnej + resztę brakujących elementów, równocześnie pilnując Polimexu aby oddał trybunę zachodnią w terminie.

rav 12.07.2010 18:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 933163)
Przydałoby się przekazać inwestycję ZISowi, aby ten dokończył budowę - zaplecze północnej + resztę brakujących elementów, równocześnie pilnując Polimexu aby oddał trybunę zachodnią w terminie.

ZIS wzbrania się przed tym rękami i nogami - i wcale im się nie dziwie.

Co do kontenerów, to chodzi o przesunięcie części z nich, żeby odblokować przejście do trybuny południowej. Jeszcze zanim otwarta zostanie zachodnia i tam przeniesione biura.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl