Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

For_FuN_ 12.07.2026 16:15

Uryga to na 99,9% nie wyjdzie w pierwszym meczu Ekstraklasy. Jeśli sytuacja zdrowotna naszych stoperów jest taka sama. To są przygotowania i tylko sparing. W dodatku obie drużyny się nie umówiły na wynik i widzowie dostali to, co dostali("widowisko" bez goli).

grogoriogreg 12.07.2026 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1665737)
To tak w temacie rotacji w drużynie :>

Cały Twój problem polega na tym, że jesteś zbyt tępy, by zrozumieć różnice pomiędzy przygotowywaniem drużyny do sezonu, w którym ma zagrać 37 spotkań (Wisła), a np.55 spotkań (jak nasi wczorajsi rywale).

Równie dobrze możesz mieć do trenera Jopa pretensje, że ten nie potrafi skoczyć 200m w Planicy :|

adfurle 12.07.2026 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1665737)
Co powiedział trener Wrexham na temat szans Wisły w Championship.

Trudno mi powiedzieć. Myślę, że Championship to bardzo mocna liga. Wisła Kraków ma w drużynie dużo zawodników technicznych, więc można by powiedzieć, że gdyby grali w naszej lidze, to rywalizowaliby dobrze. Nie wiem, jaka jest siła całej kadry, ponieważ w Championship wiele zależy od głębi składu, bo jest dużo meczów w środku tygodnia i trzeba zmieniać skład z soboty na wtorek, a potem znów na sobotę. Ta liga stawia fizyczne wymagania. Czy skład Wisły byłby przygotowany na takie wyzwania, nie wiem, bo nie przyglądałem się temu dogłębnie, ale po tym, co widziałem dzisiaj, mogę powiedzieć, że wyglądają na dobrą drużynę - odpowiedział rozlegle Parkinson.

To tak w temacie rotacji w drużynie :>

Na forum Wrexham Wisłę oceniono na dolną połówkę Championship, albo jeszcze niżej.

Drozd 12.07.2026 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1665739)
Cały Twój problem polega na tym, że jesteś zbyt tępy, by zrozumieć różnice pomiędzy przygotowywaniem drużyny do sezonu, w którym ma zagrać 37 spotkań (Wisła), a np.55 spotkań (jak nasi wczorajsi rywale).

Równie dobrze możesz mieć do trenera Jopa pretensje, że ten nie potrafi skoczyć 200m w Planicy :|

Cały Twój problem polega na tym, że jesteś zbyt tępy żeby zrozumieć, że to że czegoś robić nie musisz. Nie znaczy, że tego robić nie powinieneś. Choćby po to żeby się tego nauczyć.

Rozumiem, że w aktualnym sezonie celowo odpadniemy z PP i broń Boże nie będziemy walczyć o czołowe miejsca w lidze, żeby trener Jop dalej nie musiał skakać 200 m w Planicy?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adfurle (Post 1665740)
Na forum Wrexham Wisłę oceniono na dolną połówkę Championship, albo jeszcze niżej.

Motorycznie i fizycznie wyglądaliśmy trochę jak przedszkolaki :). Ci co pisali przed meczem, że to słaby przeciwnik powinni szczekać pod stołem. Ale warto podkreślić, że to zupełnie inna fizyczność niż w naszej 1 lidze. Twarda gra ale bez chamstwa i nastawienia na rąbanie po kościach.

Ale, żeby tak grać, na takiej intensywności potrzeba mieć głębię składu i umieć z niej korzystać. To o tym wspominał ich trener, że to jest konieczność kiedy grasz wtorek sobota. Przez co drużyna musi umieć grać w różnych zestawieniach. Stwierdził, że nie zna możliwości Wisły w tym aspekcie dlatego nie może ocenić jak dałaby sobie radę w ich lidze.

pepe72 12.07.2026 22:10

W sparingu z Podbeskidziem testowany był (w drugiej połowie) Oumar Conte
https://www.transfermarkt.pl/oumar-c...pieler/1218115

Karherop 13.07.2026 07:46

W zeszlym sezonie zaliczył 2 symboliczne występy w serie B. Tak to Primavera i calkiem niezłe liczby.

Patrzac jak kręcił, jak poruszal sie w meczu z PBB to bardziej gracz na 1-2 lige niz 3 . Ciekawy zawodnik.

Arked 16.07.2026 11:43

Dobrze widzę, że Rodado i Ertlthaler już trenują z drużyną?

Karherop 16.07.2026 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665889)
Dobrze widzę, że Rodado i Ertlthaler już trenują z drużyną?

Trenuja juz od zeszłego tygodnia. Teraz w trening wszedl nawet Grujcic.

Patrzac na przygotowania to Julek jest jakieś 2-3 tygodnie w plecy za reszta, a Rodado 1-2. Wszakże Roda wykonywał fizyczna pracę tylko bezkontaktowa.

Będą dochodzić z forma meczami. Moze klub ogarnie jakiś sparing po meczu z Gieksa

Arked 16.07.2026 12:22

Indywidualnie to chyba obaj trenowali cały czas. Więc kondycyjnych zaległości pewnie nie mają jakichś ogromnych. Natomiast teraz widzę, że już normalnie trenują z resztą, aczkolwiek zdjęcia mogą być mylące.

krysztal 16.07.2026 13:55

Czyli przeszczep nogi u Ertlthalera się udał ? Ufff całe szczęście...

Karherop 16.07.2026 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1665895)
Indywidualnie to chyba obaj trenowali cały czas. Więc kondycyjnych zaległości pewnie nie mają jakichś ogromnych. Natomiast teraz widzę, że już normalnie trenują z resztą, aczkolwiek zdjęcia mogą być mylące.

Tyle ze Roda mogl robic biegu i sprinty, Julius niekoniecznie. Obstawiam ze szybciej Rode zobaczyny w 1 składzie, choć jeszcze nie na giekse

pepe72 17.07.2026 22:02

Jutrzejszy sparing z Brnem na Meczykach:
https://www.youtube.com/live/kDrwHfl..._NV72fxSIPeW1E

Karherop 18.07.2026 08:01

Ciekawe tylko który sklad wybiegnie o 11 a ktory o 13. Z drugiego nie ma transmisji

wolfy 18.07.2026 10:43

Wyglądamy tragicznie w sparingu.
Duda to jest chyba najbardziej na siłę promowany i wpychany do składu kopacz w nowożytnej historii Wisły.

AgresywnyChomik 18.07.2026 10:56

Rożne Dudy to jeden wielki lol.
Carbo bardzo słabo.
Skrzydłowi bez gry w sumie.

Na plus Mezonans, z piłką kot oraz to że potrafimy presować.

Jak na próbę generalną to tragedia.

wolfy 18.07.2026 11:27

"Lepsze dośrodkowanie Dudy, to już nie był pierwszy słupek, to już nie był pierwszy obrońca" :lol:

Dośrodkował wprost na głowę stopera przeciwnika...

pepe72 18.07.2026 11:38

Będzie jednak transmisja z drugiego sparingu na YT na Wiśle. Planowany start o 13 ale idzie burza więc może przyspieszą.

pepe72 18.07.2026 11:40

Skład na pierwszy sparing z Artisem Brno: Łubik - Giger, Uryga (C), Maisonneuve, Krzyżanowski - Duda, Carbó - Kuziemka, Duarte, Bozić - Sanchez

Zmian nie przewiduje się.

0:1 50'
1:1 Uryga 83'
2:1 Krzyżanowski 89'
2:2 90'

obie nasze bramki głową

pepe72 18.07.2026 12:42

Drugi sparing:
Letki, Mikulec, Kutwa, Biedrzycki, Lelieveld, James, Omić, Staszak, Ertlthaler, Youan, Angel

1:0 Youan 39'

46' Pławiński za Youana
59' Tokarczyk za Ertlthalera
67' testowany (murzynek) za Rodado
75' Cymbaliuk za Omicia

AgresywnyChomik 18.07.2026 12:57

Youan widać że ma umiejętności, kilka naprawdę fajnych zagrań tylko że nasi po ciężkim obozie a ten na świeżości jedzie.

Vuko 18.07.2026 13:10

Youan posadzi na ławie Kuziemkę, widać u niego lekkość gry. Według mnie mógłby nawet grać na 9 w zastępstwie za Rodado.

grogoriogreg 18.07.2026 13:50

Youan pięknie się przywitał - prawe skrzydło może być jego główną pozycją w naszej taktyce. Widać, że w grze defensywnej - podobnie jak Kuziemka - nie jest orłem, ale szybkościowo i siłowo przebija Maćka (który dziś dał piękną asystę przy golu na 2:1). Jest to skok jakościowy w porównaniu do Kissa czy Nikaja ;)

Witalis 18.07.2026 14:12

Uryga w podstawowym składzie to zły prognostyk. On nie dawał sobie rady w ekstraklasie pięć lat i trzy duże kontuzje temu.

FraMat 18.07.2026 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1665976)
Uryga w podstawowym składzie to zły prognostyk. On nie dawał sobie rady w ekstraklasie pięć lat i trzy duże kontuzje temu.

Szkoda, że dowiemy się o tym, za jakieś 4 mecze.
Być może na treningach wygląda OK, ale jakoś nie wierzę w przeniesienie jego dyspozycji z treningów na mecze w ekstraklasie

masada 18.07.2026 16:02

Gdybym nie znał aktualnej sytuacji (głównie chodzi mi o dochodzenie do dyspozycji po kontuzjach paru piłkarzy) i dostał do wyboru dzisiejsze dwa składy i pytanie, który wybieram na pierwszą kolejkę, to bardzo możliwe że postawiłbym na ten drugi ;)

Łubik - Giger, Uryga, Maisonneuve, Krzyżanowski - Duda, Carbó - Kuziemka, Duarte, Bozić - Sanchez
Letkiewicz - Mikulec, Kutwa, Biedrzycki, Lelieveld, James, Omić, Staszak, Ertlthaler, Youan, Rodado

Ale widać, że już w tej chwili jest rywalizacja na dosłownie każdej pozycji - i to cieszy.

cygan 18.07.2026 16:02

ja jestem pozytywnie nastawiony na nowy sezon ,mamy kadrę 20 dobrych zawodników,jest walka o każdą pozycje,brawo basha i Jarek K.Bedzie walka o pierwsza 6

FraMat 18.07.2026 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1665978)
Gdybym nie znał aktualnej sytuacji (głównie chodzi mi o dochodzenie do dyspozycji po kontuzjach paru piłkarzy) i dostał do wyboru dzisiejsze dwa składy i pytanie, który wybieram na pierwszą kolejkę, to bardzo możliwe że postawiłbym na ten drugi ;)

Łubik - Giger, Uryga, Maisonneuve, Krzyżanowski - Duda, Carbó - Kuziemka, Duarte, Bozić - Sanchez
Letkiewicz - Mikulec, Kutwa, Biedrzycki, Lelieveld, James, Omić, Staszak, Ertlthaler, Youan, Rodado

Ale widać, że już w tej chwili jest rywalizacja na dosłownie każdej pozycji - i to cieszy.

Coś w tym jest, mało tego, młodzi też się dobrze pokazują - Plawiński i Tokarczyk.
A jeszcze jest Guillemenot.

Karherop 18.07.2026 16:44

Cytat:

To samo pomyślałem.

A jeszcze jest Jeremmy, Grujcic, Pławinski, Tokarczyk a nawet Jaroch w razie kadrowej tragedii.

Zbudowaliśmy na papierze naprawdę szeroka i mocna kadrę. Rywalizacja powinna napędzać zawodników do podnoszenia swojego poziomu.

pepe72 18.07.2026 17:00

Cytat:

Dobrze, że napisałeś "gdybym nie znał".
Druga 11 to rekonwalescenci, nowi i młodzi.
Jak zobaczyłem kontuzję Juliusa i chyba z 5 minut przerwy to mało nie zeszłem przed monitorem.
Myślę, że w pierwszych kolejkach będzie po 4-5 zmian i to raczej bliżej 60 minuty.

AgresywnyChomik 18.07.2026 17:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1665977)
Szkoda, że dowiemy się o tym, za jakieś 4 mecze.
Być może na treningach wygląda OK, ale jakoś nie wierzę w przeniesienie jego dyspozycji z treningów na mecze w ekstraklasie

Problemem jest to że my się nie musimy dowiadywać ważne żeby Pan trener to jak najszybciej załapał

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl