Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Elendil 16.07.2022 19:43

najpierw to oni muszą zacząć grać jak drużyna, a ostatnio Wisła robiła to tak dawno, że już zapomniałem. To gra drużynowa, tutaj nawet jakbyśmy jakimś cudem jednego asa sprowadzili, to nie kiwnie 5 na raz i nie strzeli gola (i tak co mecz, przez cały sezon, po kilka razy... tia). Jasne, można było być bardziej aktywnym na rynku transferowym, ale główny problem leży w grze CAŁEJ drużyny, nie pojedynczych piłkarzy. A to już kwestia wiadomo czyja...

wiśnia 16.07.2022 19:43

No to przynajmniej jedno się wyjaśniło, tym składem awansu do ekstraklasy nie będzie.

Arked 18.07.2022 10:36

Tak. Albo przyjdzie 2-3 ofensywnych zawodników albo nic z tego nie będzie. Siła ofensywna z Fernandezem marnowanym na szpicy jest prawie zerowa.

Karherop 18.07.2022 10:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1587761)
No to przynajmniej jedno się wyjaśniło, tym składem awansu do ekstraklasy nie będzie.

Awansu się nie robi w 1 kolejce. Nawet się go nie robi w jednej rundzie.

Teraz potrzeba na mus wg mnie 2 napastnikow by "ożywić" grę i dac szansę na czołówkę (4-6 miejsce) po jesieni. Zaryzykuję stwierdzenie że im dłużej będzie trwała liga to będziemy grać lepiej i miejsce w barażach jest osiągalne.

Szneka 18.07.2022 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1587924)
Awansu się nie robi w 1 kolejce. Nawet się go nie robi w jednej rundzie.

Teraz potrzeba na mus wg mnie 2 napastnikow by "ożywić" grę i dac szansę na czołówkę (4-6 miejsce) po jesieni. Zaryzykuję stwierdzenie że im dłużej będzie trwała liga to będziemy grać lepiej i miejsce w barażach jest osiągalne.

Naprawdę poza Perreirą, momentami Dudą, Jarochem, Wachowiakiem dostrzegłeś jakieś pozytywy po sobotnim meczu?

Karherop 18.07.2022 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1587928)
Naprawdę poza Perreirą, momentami Dudą, Jarochem, Wachowiakiem dostrzegłeś jakieś pozytywy po sobotnim meczu?

Jeśli oceniać tylko ten jeden mecz to żadne.

Nie straciliśmy cudem bramki.

Oraz to że po prostu musi dojść do nas jeszcze napastnik. Pytanie czy wyniesie nas ponad ligowa młocke i kiedy nasza gra zatrybi.

sandomingo 18.07.2022 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1587941)
Pytanie czy wyniesie nas ponad ligowa młocke i kiedy nasza gra zatrybi.

Póki co bardziej zasadne wydaje się pytanie nie "kiedy" a "czy" w ogóle zatrybi. Bo po tych 16 meczach pod batutą Wuja nie ma póki co powodów, żeby na to czekać i liczyć.

Szneka 18.07.2022 12:38

kolega Sandomingo ma rację. 16 meczów pod wodzą wuja i gramy .......a . W meczu z Sandecją ani jednego schematu rozegrania, żaden stały fragment gry nie był dokładnie zagrany a wpuszczenie na boisko Fazlagicia to był jawny sabotaż.
Propozycja dla naszych szefów- skontaktujmy się z osobą, która wcisnęła nam Fazlagicia i ściągnijmy Ją do nas. Może za te samo lub niewiele mniejsze pieniądze wytransferuje np Szota czy Wachowiaka.

sandomingo 18.07.2022 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1587946)
kolega Sandomingo ma rację. 16 meczów pod wodzą wuja i gramy .......a . W meczu z Sandecją ani jednego schematu rozegrania, żaden stały fragment gry nie był dokładnie zagrany a wpuszczenie na boisko Fazlagicia to był jawny sabotaż.
Propozycja dla naszych szefów- skontaktujmy się z osobą, która wcisnęła nam Fazlagicia i ściągnijmy Ją do nas. Może za te samo lub niewiele mniejsze pieniądze wytransferuje np Szota czy Wachowiaka.

Jeżeli w podobnym stylu jak z Sandecją przegramy w Rzeszowie i z Arką - co osobiście uważam za wielce prawdopodobne - to zacznie się ściąganie szrotu od zaprzyjaźnionych agencji...

Karherop 18.07.2022 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1587942)
Póki co bardziej zasadne wydaje się pytanie nie "kiedy" a "czy" w ogóle zatrybi. Bo po tych 16 meczach pod batutą Wuja nie ma póki co powodów, żeby na to czekać i liczyć.

Nie napisałem nigdzie że to będzie z Brzeczkiem. Choć raczej będzie. Za zbyt wiele obszarów jest odpowiedzialny i nikt się z nim nie rozliczył po kilku kolejkach.

Nie jesteśmy aż takimi dziadami by spaść z tej ligi, więc obstawiam że coś wygrany, coś przegramy, może wiecej strzelimy niż stracimy i będzie górna połówka tabeli po jesieni.

Czy będzie coś więcej - tu trzeba się już naprawdę postarać. O staniu się średniakiem 1 ligi już kilka innych zespołów może coś powiedzieć.

sandomingo 18.07.2022 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1587949)
Nie napisałem nigdzie że to będzie z Brzeczkiem. Choć raczej będzie. Za zbyt wiele obszarów jest odpowiedzialny i nikt się z nim nie rozliczył po kilku kolejkach.

Nie jesteśmy aż takimi dziadami by spaść z tej ligi, więc obstawiam że coś wygrany, coś przegramy, może wiecej strzelimy niż stracimy i będzie górna połówka tabeli po jesieni.

Czy będzie coś więcej - tu trzeba się już naprawdę postarać. O staniu się średniakiem 1 ligi już kilka innych zespołów może coś powiedzieć.

W sumie to piszemy o tym samym.
W przerwie zimowej, która spędzimy w granicach miejsc 8-10 pojawi się dylemat czy na wiosnę ma być Wuja czy ktoś inny.
No i rzecz jasna transfery ratunkowe, przede wszystkim napastnika.

pi0tr3k94 18.07.2022 18:10

Śliwa, Abramowicz, Chuca, J.Carlos, Janicki i pewnie kogoś jeszcze pominąłem. Wszyscy grają sobie w eklasie. Wszyscy pożegnani bez żalu, większość z nich wyśmiewana i wyszydzana na tym forum.
Teraz oglądamy podobny spektakl np. z Fazlagiciem. Wyśmiać zniszczyć zdeptać w glebę, niech idzie grać gdzie indziej a za rok-dwa lata będziemy narzekać że czemu gra w jadze czy innym radomiaku a u nas potykał się o własne nogi.

guardian_angel 18.07.2022 19:49

Ja nawet po Pietrzaku niespecjalnie ubolewałem... Więc jaki jest powód, że:

1. Słabi lub przeciętni gracze już tacy w Wiśle pozostają, a wystarczy 1 sezon w nowym klubie, by nagle wznieść się na ekstraklasowy poziom?
2. Nieźli gracze, po 4-5 meczach zaczynają grać taką tragedię, że głowa mała (Frydrych, pewnie Savic gdzie indziej byłby jednym z lepszych piłkarzy tej naszej bieda ligi).

Brak jakichkolwiek wymagań? Ciśnienia na jakiekolwiek osiągnięcia? I skoro kolega obok się nie stara, to moje starania się i tak nie mają sensu, sam meczu nie wygram... Tak sobie wyobrażam myślenie piłkarza Wisły.

guardian_angel 18.07.2022 19:52

Ja nawet po Pietrzaku niespecjalnie ubolewałem... Więc jaki jest powód, że:

1. Słabi lub przeciętni gracze już tacy w Wiśle pozostają, a wystarczy 1 sezon w nowym klubie, by nagle wznieść się na ekstraklasowy poziom?
2. Nieźli gracze, po 4-5 meczach zaczynają grać taką tragedię, że głowa mała (Frydrych, pewnie Savic gdzie indziej byłby jednym z lepszych piłkarzy tej naszej bieda ligi).

Brak jakichkolwiek wymagań? Ciśnienia na jakiekolwiek osiągnięcia? I skoro kolega obok się nie stara, to moje starania się i tak nie mają sensu, sam meczu nie wygram... Tak sobie wyobrażam myślenie piłkarza Wisły. Bo ciężko mi sobie wyobrazić, żeby któryś trener z rzędu miał taki fatalny wpływ na piłkarzy - ostatni piłkarze, którzy zrobili jakikolwiek postęp to był Kostal czy Kort za Stolarczyka.

FraMat 18.07.2022 20:18

No nie przesadzajmy, czasami w drugą stronę to też tak działa:
- Carlitos u nas był najlepszym graczem i strzelcem ligi, przeszedł do eLki i spuścił z tonu
- Mączyński był świetny, przeszedł do eLki i.... rozczarowanie
- Cierzniak w Wiśle zbierał znakomite recenzje - wymusił przejście do eLki i tyle o nim słyszano
- Melikson czarował w Wiśle, odszedł do Valenciennes i kicha (no, ale to inna liga), podobnie Biton

kogoś pominąłem?

krysztal 18.07.2022 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pi0tr3k94 (Post 1587968)
Śliwa, Abramowicz, Chuca, J.Carlos, Janicki i pewnie kogoś jeszcze pominąłem. Wszyscy grają sobie w eklasie. Wszyscy pożegnani bez żalu, większość z nich wyśmiewana i wyszydzana na tym forum.
Teraz oglądamy podobny spektakl np. z Fazlagiciem. Wyśmiać zniszczyć zdeptać w glebę, niech idzie grać gdzie indziej a za rok-dwa lata będziemy narzekać że czemu gra w jadze czy innym radomiaku a u nas potykał się o własne nogi.

Wina kibiców,szczególnie tych piszących tutaj na forum.Wyśmiewają się z piłkarzy i ci nie mogą rozwinąć skrzydeł i pokazać pełni swoich umiejętności.Na pewno problemem nie jest jakość treningów i ogólnie sytuacja w klubie.

Drozd 18.07.2022 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1587973)
No nie przesadzajmy, czasami w drugą stronę to też tak działa:
- Carlitos u nas był najlepszym graczem i strzelcem ligi, przeszedł do eLki i spuścił z tonu
- Mączyński był świetny, przeszedł do eLki i.... rozczarowanie
- Cierzniak w Wiśle zbierał znakomite recenzje - wymusił przejście do eLki i tyle o nim słyszano
- Melikson czarował w Wiśle, odszedł do Valenciennes i kicha (no, ale to inna liga), podobnie Biton

kogoś pominąłem?

Zauważ że to wszystko przykłady z przed rządów Trio. Odkąd Błaszczykowski odpowiada za poziom sportowy każdy u nas obniża loty. Wyjątkiem był okres z Hyballą do jajeczka...

doktor granat 18.07.2022 21:37

Jeszcze kilka meczów Skowronka po przyjściu Turgemana, Żukowa i Heberta przed.covidem.

ReMix 18.07.2022 21:45

Drozd, uwazaj bo zaraz sekta zarzadu cie zje..

Drozd 18.07.2022 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1587979)
Jeszcze kilka meczów Skowronka po przyjściu Turgemana, Żukowa i Heberta przed.covidem.

Czyli zanim dopadł ich syndrom Wisły "o nic nie gramy" Kraków pod rządami Błaszczykowskich. Po wygranej w Zabrzu dającej utrzymanie nikt nic już nie musiał, aż do przyjścia Hyballi kiedy mieliśmy 1pkt przewagi nad ostatnim miejscem i w perspektywie żydów Legię i Lecha. Potem seria 11 spotkań ze średnią 1,63 p/m i praktycznie pewne utrzymanie więc znowu nikt nic nie musiał, a że niemiec wiadomo. świr kazał zapieprzać na treningach i neczach, to trzeba go było zwolnić za wyniki. Dalej to już równia pochyła ... Jednak wszystko byłoby dobrze gdyby Błaszczykowski nie zajebał :rotfl: niestety zajebał i dalej zajebuje, ale to wszystko dla dobra Wisły...

OnizukaTSW 18.07.2022 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greg25 (Post 1587299)
No akurat wolfy i Karherop dodają coś sensownego do dyskusji, u Was jest to krytyka dla samej krytyki, wszystkiego totalnie! Rozumiem chłopczyku, że chcesz uciszać jedynych merytorycznie wnoszących cokolwiek sensownego do dyskusji! Dobrze, że wspomniałeś GrzesiaS z Wislaportal, bo ten gość też stara się coś tam skrobać merytorycznie na każdy temat i na dzień dobry dostaje kilkanaście minusów od dyżurnych szarksików, którym nie w smak jakakolwiek dyskusja! Już pokazaliście w historii Naszego Klubu na co was stać, akcja z Bednarzem, zwolnienie Smudy, bo postanowił się wam nie kłaniać w pas, akcje z przejęciem klubu i złodziejstwo na potęgę, skończywszy na powszechnej kolaboracji z kibolstwem Cracovii!!! I wy chcecie kogokolwiek pouczać srajuchy...?!!! Zajmij się chłopczyku procesem swojego bossa, który przyciśnięty do muru piszczy jak dziewczynka i sypie was wszystkich po kolei. Jesteście tak obciachowi i prymitywni w waszych poczynaniach, że średnio rozgarnięty inteligentny gość widzi to na kilometr, ale tym razem wasze ustawki nie przejdą, brudne łapska precz od Naszego Klubu!!!
Oczywiście można założyć, że jesteś tylko pożytecznym idiotą w rękach kibolstwa i pewnych rzeczy intelektualnie nie ogarniasz, ale to Twój problem...

No i potwierdza się to co napisałem, że takie osobniki jak wolfy, GrzesiuS czy Ty cierpią na syndrom oblężonej twierdzy. Można mieć różne zdanie na dany temat, ale wolfy każdego kto ma inne zdanie od niego atakuje ad personam. To jest już objaw szuryzmu. To że ktoś jest przeciwnikiem obecnej degrengolady w klubie i obecnych właścicieli, wcale nie oznacza, że popiera Sharksów. Świat jest o wiele bardziej skomplikowany niż Wam się wydaje. Akurat ja od dawna nie miałem złudzeń czym skończą się rządy Sharksów i Sarapaty w Wiśle, w momencie kiedy większość nadal ich popierała. Powiem więcej, uważam Sharksów za największych grabarzy w dziejach klubu. A ataki ad personam wobec mnie świadczą o braku argumentów.

PS. Akurat GrzesiuS jest klakierem każdego zarządu i sam sobie wielokrotnie zaprzeczał. Zresztą Sarapatę i rządy Sharksów bronił do samego końca. To samo było z Meresińskim i Vanną Ly. Jego komentarze to jest typowe wodolejstwo, które prawie nigdy się nie sprawdza.

Greg25 19.07.2022 00:50

Każdy ma prawo do krytyki, ale nazywanie ludzi, którzy za wszelką cenę dzisiaj trzymają jakoś ten klub s....ysyństwem, na co pozwolił sobie jeden taki debil na tym forum niestety obraża również mnie, jako normalnego kibica! Owszem, konstruktywna krytyka jest czasami niezbędna, była chociażby zbawienna, jak w czasach Cupiała w transferach mieszał Zdzisio Kapka i nikt tego nie kontrolował, ale nazywanie ludzi, którzy wkładają w zarządzanie klubem całe serducho i własne pieniądze s....ysynami, to już totalne przegięcie i ja osobiście też czuję się tu obrażany!

Akurat ten Vanna Ly, czy jak mu tam, moim skromnym zdaniem i od początku to podejrzewałem, był zwykłym słupem Sharksów, zwłaszcza, jak się pojawił jeszcze ten szwedzki menel, z tym polskim cwaniaczkiem... Dzisiejsza sytuacja jest zgoła odmienna, nie nie kochani, niestety budżet wciąż się nie spina, nie spłacamy wszystkiego do czego jesteśmy zobowiązani i kategoryczne żądanie wzmocnień ponad stan posiadania, które wcale nie muszą wypalić, może faktycznie nas zaprowadzić w miejsce, w którym jeszcze niedawno był Ruch Chorzów...

A propos słabych wyników i braku presji na zawodników, jak to niektórzy tutaj podkreślają, naprawdę polecam przeczytanie wywiadu z Maćkiem Sadlokiem na TVP Info. Fajny wywiad, który powinien dać co niektórym do myślenia, dlaczego niektórzy zawodnicy omijają nas szerokim łukiem (była w tym sezonie sytuacja z zawodnikiem, który wybrał Piasta Gliwice, ze względu na mniejszą presję...), naprawdę warto czasami spojrzeć w lustro i nie szukać źdźbła w oku swojego adwersarza, podczas gdy sami mamy czasami sporych rozmiarów belki za powiekami...

On tam poruszył obrażanie własnej rodziny, oraz niesamowity hejt w stosunku do Bogusia, ....a kto będzie następny?!!! Fazlagic, młody Duda, Stażyńskiemu już się obrywa po każdym meczu...

Być może ten mityczny napastnik, z którym rozmawiamy, oglądał transmisję ostatniego meczu, a zwłaszcza ostatnią scenę, w której nasi zawodnicy boją się podejść do kibolstwa, idą tam, jak na ścięcie, żeby dostać salwę motywujących bluzgów...

krysztal 19.07.2022 08:34

To niech idzie do Legii ten mityczny napastnik z którym tak namiętnie rozmawiamy.Tam nie tylko usłyszy kim jest piłkarz który nie umie prosto kopnąć piłki ale też fizycznie poczuje niezadowolenie kibiców.Zdradzę ci sekret.Kibice Piasta nie muszą przypominać swoim zawodnikom po co są w klubie i o co grają bo ci zdają sobie sami z tego sprawę.
A jak zapomną to niech będą pewni delegacji na treningu.
Pod tym względem chyba tylko w Niecieczy mogą spać spokojnie tak że nie pleć bzdur.Jak piłkarza przerasta presja zagrania sezonu tak aby się nie s.......ić z ligi to niech weżmie łopatę i idzie gdzieś na budowę albo innej sezonowej pracy tak żeby mu się ilość wolnego zgadzała

Elendil 19.07.2022 10:51

Cytat:

Każdy ma prawo do krytyki, ale nazywanie ludzi, którzy za wszelką cenę dzisiaj trzymają jakoś ten klub s....ysyństwem,
Jedyni ludzie, ktorzy trzymają w całości ten klub, to ci, którzy w liczbie ok. 16 tysięcy pojawili się ostatnio na 1-ligowym meczu. Im wcześniej sobie to uświadomisz, tym szybciej zmądrzejesz.

Ani Brzęczek, ani Dawid nie dają temu klubowi nic, czego nie dałbym randomowy trener i prezes z III ligi. Kuba to przynajmniej daje swoją markę, ale tych dwóch? Mogą sobie spożywczak prowadzić.

Oczywiście do tego dochodzi też grupa ludzi, którzy w klubie są za zasługi, a nie efekty ich pracy. Dopóki tak będzie, dopóty będziemy na wpół amatorskim klubem.

Cytat:

w której nasi zawodnicy boją się podejść do kibolstwa, idą tam, jak na ścięcie, żeby dostać salwę motywujących bluzgów...
Jesteś rzecznikiem piłkarzy czy klubu? Bo chyba nic innego nie wyjaśnia pisania takich głupot. Gościu, ci piłkarze, trener i zarząd dopiero co s.......ili się z 18-zespołowej ekstraklasy, wygrali JEDEN (!!!) mecz w roku 2022 o punkty, a mamy połowe lipca. Teraz dodatowo zaprezentowali taką kaszanę, że prędzej Sandecja awansuje do e-klasy, niż my. A mimo to ciągle jesteśmy w top3 najlepszych frekwencji w Polsce. Co my, jesteśmy ich matkami że mamy ciągle głaskać po główce? Czy oni jeszcze nie opuścili przedszkola?

Karherop 19.07.2022 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1587997)
To niech idzie do Legii ten mityczny napastnik z którym tak namiętnie rozmawiamy.Tam nie tylko usłyszy kim jest piłkarz który nie umie prosto kopnąć piłki ale też fizycznie poczuje niezadowolenie kibiców.Zdradzę ci sekret.Kibice Piasta nie muszą przypominać swoim zawodnikom po co są w klubie i o co grają bo ci zdają sobie sami z tego sprawę.
A jak zapomną to niech będą pewni delegacji na treningu.
Pod tym względem chyba tylko w Niecieczy mogą spać spokojnie tak że nie pleć bzdur.Jak piłkarza przerasta presja zagrania sezonu tak aby się nie s.......ić z ligi to niech weżmie łopatę i idzie gdzieś na budowę albo innej sezonowej pracy tak żeby mu się ilość wolnego zgadzała

To że ktoś nie boi się gry z presją to nie znaczy że ją wytrzyma. Z gości którzy do nas trafili w tym oknie to co najwyżej Pereira i Balic mogą nie mieć pojęcia w co się wpakowali. Mamy młody skład który musi się dotrzeć i tyle.

Tego też trzeba się nauczyć. A przypomnę że nasza ostatnia jedenastka miała średnia wieku 23.9 a La porównania Sandecji 28.8. w tym nasi rywale mieli gości na boisku w wieku 32, 34,36 czy 35 lat

I to nawet zabawne że nawet nie wiadomo czemu ten mityczny napastnik nie chce do nas przyjść, a już na niego wylano wiadro pomyj ��

Nawet Brzęczek już to przyznał, że gość jest dogadany tylko obecny klub robi problemy.

krysztal 19.07.2022 12:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1588026)
To że ktoś nie boi się gry z presją to nie znaczy że ją wytrzyma. Z gości którzy do nas trafili w tym oknie to co najwyżej Pereira i Balic mogą nie mieć pojęcia w co się wpakowali. Mamy młody skład który musi się dotrzeć i tyle.

Tego też trzeba się nauczyć. A przypomnę że nasza ostatnia jedenastka miała średnia wieku 23.9 a La porównania Sandecji 28.8. w tym nasi rywale mieli gości na boisku w wieku 32, 34,36 czy 35 lat

I to nawet zabawne że nawet nie wiadomo czemu ten mityczny napastnik nie chce do nas przyjść, a już na niego wylano wiadro pomyj ��

Nawet Brzęczek już to przyznał, że gość jest dogadany tylko obecny klub robi problemy.

To nie ja zacząłem bajdurzyć i snuć domysły dlaczego tego napastnika jeszcze nie ma.
To super że się dogadali z zawodnikiem a zapomnieli o klubie.pewnie nie chcą go puścić za darmo widząc że nam się w dupie pali.No jak tak można,przecież my nikomu problemów nie robimy

Jagul 19.07.2022 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1588029)
No jak tak można,przecież my nikomu problemów nie robimy

Też tego nie rozumiem.
My ludzie ugodowi nawet pozwalamy aby turasy i arabusy nam nie płacili za transfery piłkarzy, a nam to rzucają kłody pod nogi i pieniądze chcą...

Drozd 19.07.2022 13:07

Czyli o kasie za Aschrafa można zapomnieć? I nie ma problemu?

krysztal 19.07.2022 13:20

A daj spokój.Najgorzej się o pieniądze kłócić.Ważne że zawodnicy wiedzą że tu problemów nie robimy i można się wypromować.Pewnie dlatego ruch w szatni jak na dworcu

Jaroo1 19.07.2022 14:15

W klubie wyszli z założenia, że gentelmeni o pieniądzach nie zarabiają. .... z tymi Turkami ale my trzymamy fason i nie będziemy kwestii piniendzy poruszać.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl