Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Wybory prezydenckie 2015 - na kogo zagłosujesz? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9448)

kerim1906 12.05.2015 10:55

Jaroo1 próba 50 tys, zgadzam się z tym co napisałeś w 100 % co do Jowów , z tym że Duda nikomu nic nie liże w tej sprawie, od dawna głosił że popiera referendum obywatelskie , a co do Jowów mówił i mówi że to temat do dyskusji czy w takiej czy innej formie

Zwitter zważ że gdyby ostatnie wybory odbyły się według jowów 95 % parlamentu to platfusiarnia z 305 miejsc i pis coś koło 150 , jowy to nie remedium na nasze bolączki , jowy dla Kukiza i jego zwolenników to strzał w stopę i kolano na dodatek

Kukiz i bulu :D

http://niezalezna.pl/66955-pawel-kuk...go-zobacz-film

Pablo84 12.05.2015 11:00

Jaja. Rosjanie nazywają Komorowskiego rusofobem :D
http://www.fakt.pl/wydarzenia/rosja-...ly,544047.html

kerim1906 12.05.2015 11:15

nie mogłem sobie odmówić, Prezydent i Pierwsza Dama

http://wpolityce.pl/polityka/244179-...m-zobacz-wideo

Jaroo1 12.05.2015 11:17

Cytat:

Cytat:

Szczerze mowiac to nie mam pojecia jakby takie JOWy sie u nas sprawdzily. Chyba nikt nie wie. Korwin uzywajac argumentu przeciwko JOWom w postaci wynikow wyborow w UK odlecial kompletnie. Tutaj jest calkiem inne spoleczenstwo, inny poziom zycia, ludzie tymi wyborami zyja, interesuja sie. To nie jest do konca tak, ze torysi i laburzysci zabetonowali uklad polityczny - oni reprezentuja poglady spolecznestwa po odpowieednim podziale. Dlatego na nich glosuja a nie dlatego, ze to partie. Jakby w UK istnialo takie PO i odpierdalalo to co u nas to w nastepnych wyborach by sie nie dostali albo jeszcze przed wyborami mieliby pozamiatane. Co do szans wejscia do parlamentu przedstawicieli mniejszych partii to najlepszym przykladem jest w tym roku wynik SNP. Ludzie chcieli - ludzie maja i tak to powinno wygladac.
To tylko moje prywatne spostrzezenia oczywiscie ale moim skromnym zdaniem ciezko by bylo w Polsce o to zeby sie sprawdzily patrzac na biernosc ludzi w ciaagu ostatnich 26 lat.

Bo JOWy są dobre dla takich własnie autonomicznych ruchów. Kto głosował na tych niepodległościowców w Szkocji? Ich właśnie połączył ten postulat. Można powiedzieć, że to odrębne Państwo stąd takie wyniki. JOWy zażynają nie tylko małe partie bo czy małą partią jest ta z 13% poparciem czy nawet 20 kilko %? Bo załóżmy, że UKIP ma na terenie WB 23% poparcia a tamci mają po 35% i kto wygrywa? Znowu ich kandydaci wygrywają w okręgach i zgarniają mandaty. Bo UKIPowiec ma w okręgu A 23% głosów, w B 15% w C 30% a tamci mają w każdym w ztych okręgów powyżej 30% - ewentualnie jedni mają mniej niż UKIP ale z kolei drudzy ich rpześcigają. To jest patologia.
I nie zgadzam się, że w JOWach PO by za swoje rządy dostało po piździe. Dlaczego niby teraz nie mogą ludzie się przeciw nim zbuntować? Teraz to nie można zagłosować na PiS/PSL/RN itd? Można ale ludzie głosują na tych najlepszych bo wiedzą, że międyz nimi się toczy walka i nikt nie wybierze według swojego sumienia czyli np RN/PSL/KORWIN tylko wybiera mniejsze zło bo wie, że "odda stracony głos" i wejdzie wróg z PO/PiS - oczywiście ot jest złe ząłożenie ale tak jest.
W obecnym systemie właśnie jeszcze się opłaca zagłosować na RN, KORWINów bo wystarczy, że będa mieli 5% w całej Polsce i się dostaną do Parlamentu a w JOWach na prawdę instytucja "straconego głosu" jest słuszna. No bo po co mam głosować na Rn lub Korwina, niby, że oni zdobędą większośc głosów w moim okręgu tak?
Na prawde uważacie, że moherowe babcie przerzucą się z PiSu na niezaleznych kandydtaów lub na RN, że lemingi i urzednicy, ludzie od "jest chujowo ale stabilnie", "wybieram zgodę i bezpieczeństwo" zrezygnują z popierania PO?

Nie bądźmy naiwni bo to aż śmieszne się robi. Nie trzeba być wielkim filozofem i politologiem żeby wiedziec jak by się w Polsce skończyło wprowadzenie JOWów. I nie wierzę, że ordynacja wpłynie na zachowanie polityków. Dalej beda kłamać, kraśc i zdradzać Polskę a jedynie jak już na prawde nastroje społeczne będa przeciwko nim to wtedy wejdzie inny cudotwórca z PO i zajmie miejsce kolegi.
Bul podpisał tyle ustaw, podniósł wiek emerytalny itd i co? I ma dalej 34% poparcie. To są właśnie JOWy, te wybory, których byliśmy świadkiem. Czyli system gdzie oszust o mało co by nie wygrał z Dudą i system, w którym ten Duda czy Kukiz z tak wysokim poparciem mieliby gówno do powiedzenia bo by się nie dostali do parlamentu. Patologia.

wiesniak842 12.05.2015 12:00

Z PO bardziej chodzilo mi o to, ze w UK jakby istaniala tak "rzadzaca" partia to nie dotrwalaby do nastepnych wyborow. Stad to moje podkreslenie o biernosci spolecznestwa w Polsce. Dlatego tez napisalem, ze powatpiewam w sukces i przydatnosc JOWow w Polsce z jednego prostego powodu, o ktorym sam wspomniales - mentalnosci ludzi.

silver03 12.05.2015 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400112)
nie mogłem sobie odmówić, Prezydent i Pierwsza Dama

http://wpolityce.pl/polityka/244179-...m-zobacz-wideo

Fajny spocik z diametralnie inną dawka emocjonalną niż spot Komorowskiego - i to mi się podoba. W I turze głosowałem za kimś innym, ale śledząc ruchy obydwu sztabów z chęcią zagłosuje na Dudę. Mam nadzieje, że kierunek, który wybrał jego sztab się nie zmieni.

kerim1906 12.05.2015 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1400119)
Fajny spocik z diametralnie inną dawka emocjonalną niż spot Komorowskiego - i to mi się podoba. W I turze głosowałem za kimś innym, ale śledząc ruchy obydwu sztabów z chęcią zagłosuje na Dudę. Mam nadzieje, że kierunek, który wybrał jego sztab się nie zmieni.

to prawda , na szczęście łysy misiek już w urbanoplatfusiarni , komor spoty negatywne , Duda cały czas przekaz pozytywny , włączenie żony i córki w kampanię to strzał w dziesiątkę

DevilMayCry 12.05.2015 13:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1400086)

No to Komoruski dostał wsparcie :haha:

Mnie zastanawia co zrobi część wyborców Kukiza. Wiem, że jest sporo osób którzy oleją 2 turę. Ale co z resztą?

WISŁAZWE 12.05.2015 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DevilMayCry (Post 1400124)
No to Komoruski dostał wsparcie :haha:

Mnie zastanawia co zrobi część wyborców Kukiza. Wiem, że jest sporo osób którzy oleją 2 turę. Ale co z resztą?

Mogą wybrać Dudę, z prostego powodu - Duda za Komorowskiego to zmiana. Co prawda nie o taką zmianę walczyli, ale zawsze coś ;)

wiesniak842 12.05.2015 13:26

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...f8cf778eb902f3

kerim1906 12.05.2015 13:35

po co to wkleiłeś ? o co chodzi ? kto to jest ? spam ?

wiesniak842 12.05.2015 14:05

Kerim kumaczu specjalnie dla Ciebie wytlumaczenie:
Tymczasem sztabowcy pewnego kandydata zorientowawszy się, że w II turze nie mają co liczyć na głosy wyborców Pawła Kukiza, postanowili "oddolnie" działać BYŁEM ZA PAWŁEM KUKIZEM, W II TURZE NIE DAM SWOJEGO GŁOSU NIKOMU!
Co za goście. Czego się nie tkną to spieprzą. W zawodach na największego pierdołę - niekwestionowane drugie miejsce

kerim1906 12.05.2015 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1400129)
Kerim kumaczu specjalnie dla Ciebie wytlumaczenie:
Tymczasem sztabowcy pewnego kandydata zorientowawszy się, że w II turze nie mają co liczyć na głosy wyborców Pawła Kukiza, postanowili "oddolnie" działać BYŁEM ZA PAWŁEM KUKIZEM, W II TURZE NIE DAM SWOJEGO GŁOSU NIKOMU!
Co za goście. Czego się nie tkną to spieprzą. W zawodach na największego pierdołę - niekwestionowane drugie miejsce

czyli spam , dzięki za wyjaśnienie , nie wklejaj tego tutaj , na shoutboxie gdzie trwa "burza mózgow" jak najbardziej :shock:

wiesniak842 12.05.2015 14:24

OK panie Miroslawie, nie bede jak pan nie bedzie spamowal tutaj. Deal?

kerim1906 12.05.2015 14:30

daj przykład spamu ? zresztą o czym gadać ? wklejka żenada

a tutaj bronek "dobra rada" , to dzieje się naprawdę ?

Podczas swojego wiosennego spaceru, Bronisław Komorowski trafił na młodego człowieka, który zapytał go o przyszłość dla młodych obywateli.
Jak mam przeżyć za dwa tysiące?
— zapytał młody człowiek.
Weź kredyt, znajdź pracę
— odpowiedział urzędujący prezydent. Komorowskiego uratowała urzędniczka:
Musimy już iść
— zakrzyknęła odpychając chłopaka.
Zirytowany chłopak zakrzyknął za Komorowskim:
Pro Civili!

myślę że dobry tekst przemawiający do wyborców Kukiza , ja uważam że i tak bez problemu większość poprze Andrzeja Dudę ale wkleić nie zaszkodzi :)

http://blogrb.salon24.pl/646862,list...wyborcy-kukiza

ABGwislakABG 12.05.2015 14:53

Mirek- proste pytanie, zero-jedynkowe- jak zagłosuję na Dudę głosujesz na Kukiza na jesień? :)

kerim1906 12.05.2015 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1400136)
Mirek- proste pytanie, zero-jedynkowe- jak zagłosuję na Dudę głosujesz na Kukiza na jesień? :)

wiesz że ja Pisowiec :-D , i będzie potrzebne ogranie urbanoplatfusiarni , ale zapewniam że znajdę co najmniej trzech "leniwców kukizowców" których "zapędzę" do głosowania :D

ABGwislakABG 12.05.2015 14:59

Skoro nie masz zamiaru sam być gotowy na taki układ (jak to zostało nazwane, ja bym zapisał ugodę) po kiego grzyba wklejasz taki list? Faktycznie spam? Sztuka dla sztuki, będąca profanem?

Jaroo1 12.05.2015 14:59

Cytat:

Z PO bardziej chodzilo mi o to, ze w UK jakby istaniala tak "rzadzaca" partia to nie dotrwalaby do nastepnych wyborow. Stad to moje podkreslenie o biernosci spolecznestwa w Polsce. Dlatego tez napisalem, ze powatpiewam w sukces i przydatnosc JOWow w Polsce z jednego prostego powodu, o ktorym sam wspomniales - mentalnosci ludzi.
Ale zauważ, że każdy ma swoje problemy i mentalność Brytyjczyków - jak dla mnie - też jest zjebana. Ja wiem, że na zachodzie się żyje lepiej, mają tam socjal, jak chcą pracować to pracują i mogą godnie żyć, infrastruktura lepsza ale... no właśnie ale jak oni mogą głosować na partie, które są za pedałami, aborcją, wpuszczaniem brudasów do siebie. Nawet jak coś się dzieje - murzyn zarzyna ich żołnierza na ulicy - to dalej brną w tą swoją zjebaną tolerancję.
I my jako Polska mamy problemy i oni jako bogaty zachód mają swoje problemy, swoją propagandę medialną i upośledzenie umysłowe większości obywateli.

kerim1906 12.05.2015 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1400139)
Skoro nie masz zamiaru sam być gotowy na taki układ (jak to zostało nazwane, ja bym zapisał ugodę) po kiego grzyba wklejasz taki list? Faktycznie spam? Sztuka dla sztuki, będąca profanem?

nie pieprz głodnych kawałków , autor nie jest Pisowcem , nie porównuj sytuacji nieporównywalnych , czytaj ze zrozumieniem

"I nie jestem Dudą bezkrytycznie zachwycony, co dopiero wspominać o PiS. Tak jak Ty chcę zmiany."

kluczowe zdanie autora , ma to coś wspólnego ze mną ?

ABGwislakABG 12.05.2015 15:05

Jak nazwałem Cię kiedyś Pisowcem strasznie zaprzeczałeś. Parę minut temu sam siebie tak określiłeś. Fakt, wyszedłem przed szereg. Myślałem, że dostatecznie sam siebie zdefiniowałeś. Myliłem się ;)

kerim1906 12.05.2015 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1400143)
Jak nazwałem Cię kiedyś Pisowcem strasznie zaprzeczałeś. Parę minut temu sam siebie tak określiłeś. Fakt, wyszedłem przed szereg. Myślałem, że dostatecznie sam siebie zdefiniowałeś. Myliłem się ;)

powtórzę , nie pieprz głodnych kawałków , każdy na tym forum wie że jestem Pisowcem ( żeby nie było , nie mam i nie miałem nigdy nic wspólnego z partią , jakąkolwiek zresztą) , a Ty łaskawco nie wiesz i się wysilasz z "profanem"

ABGwislakABG 12.05.2015 15:09

Ale będąc Pisowcem jesteś też wyborcą Pisu, jakim jest autor tego odezwu, listu czyż nie?

fialo 12.05.2015 15:13

W języku polskim zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery, przecinkow nie stawiamy w losowych miejscach, zdania budujemy z użyciem podmiotu i orzeczenia w ten sposób, by jasno przekazać swoją myśl. Przydatne tez jest używanie kropek, gdyż budowanie zdań wielokrotnie złożonych to nie jest Twoja mocna strona. Popracuj zarowno nad fleksją jak i stylem wypowiedzi, bo trochę robisz siarę wyborcom Andrzeja Dudy. Serdecznie pozdrawiam, język polski nie gryzie !

kerim1906 12.05.2015 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1400145)
Ale będąc Pisowcem jesteś też wyborcą Pisu, jakim jest autor tego odezwu, listu czyż nie?

co by nie powiedzieć o autorze jest bardzo umiarkowanym wyborcą Pis-u , ja głosuję na Pis od 2005 roku ,chociaż w wielu sprawach byłem i jestem krytyczny, jednak porównywanie mnie z autorem to nieporozumienie

fialo do spania i do roboty , w przerwie do szkoły , żegnam

ABGwislakABG 12.05.2015 15:21

Jesteś tzw. Pisowcem-light. Drozd czy Gwiaździsty by się nie kompromitowali takim listo-apelem, z początkiem przypominającym do złudzenia poniedziałkowy spot gajowego maruchy. Wyborca PiSu czy PiSowiec- jaka różnica? I ten, i ten wrzucając kartę z krzyżykiem go popiera. Wrzucasz coś, czego sam nie jesteś w stanie dotrzymać- jak i cała partia. Złapałeś się na bardzo prowizorycznie zastawioną wnykę.

Elefant 12.05.2015 15:32

Demokracja nie robi się lepsza od systemu głosowania.
Demokracja robi się lepsza od analizowania, myślenia i zaangażowania.

Gdyby ludzie, a szczególnie ówcześni młodzi ludzie więcej analizowali i myśleli w 2007 roku słoneczko Peru nigdy nie doszłoby do władzy.
A tak zabrali babci dowód (taki ówczesny fetysz antysystemowy) i przy okazji mocno nadwyrężyli gałąź na której siedzieli.
Co było wówczas do przewidzenia, tylko wystarczyło trochę pomyśleć.

Demokracja jest sztuką ugrywania możliwie dużej puli.
Jeżeli moje nie wygra w 100 % warto dać głoś na to co da 50 % (oczywiście oceniając na podstawie szerszej perspektywy niż poniedzielnowyborcze przebudzenie i obietnice). Zawsze jest to krok w dobrym kierunku.
Nie pójście na wybory, bo nie będzie moje w 100 % na wierzchu to jak oddanie 100 zł nieznajomemu by Ci kupił piwo w sklepie. W dziewięciu na dziesięć przypadków nie będzie ani piwa ani stówki.

kerim1906 12.05.2015 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABGwislakABG (Post 1400148)
Jesteś tzw. Pisowcem-light. Drozd czy Gwiaździsty by się nie kompromitowali takim listo-apelem, z początkiem przypominającym do złudzenia poniedziałkowy spot gajowego maruchy. Wyborca PiSu czy PiSowiec- jaka różnica? I ten, i ten wrzucając kartę z krzyżykiem go popiera. Wrzucasz coś, czego sam nie jesteś w stanie dotrzymać- jak i cała partia. Złapałeś się na bardzo prowizorycznie zastawioną wnykę.

zapamiętaj , nie jestem Drozdem czy Gwiazdzistym , jestem sobą i nie potrzebuję niczyjej klaki ,jak zrównujesz wpis autora z "poniedziałkowym bulem" to współczuję wyczucia , ja uważam że to dobry pomysł aby dotrzeć do wyborców Kukiza i zmieść ze sceny politycznej komora , a Ty i pozostali "antysystemowi" dalej wymyślajcie jak zrobić co by komor został na kolejne lata i urbanoplatfusiarnia z nim ,najlepszego

ABGwislakABG 12.05.2015 15:41

Rzecz w tym, że ja nie wyświadczam jako "antysystemowiec", bo nie jestem wyborcą Kukiza niedźwiedziej przysługi swoimi wpisami Bronkowi. Najlepszego ;)

Jagul 12.05.2015 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1400151)
ja uważam że to dobry pomysł aby dotrzeć do wyborców Kukiza i zmieść ze sceny politycznej komora , a Ty i pozostali "antysystemowi" dalej wymyślajcie jak zrobić co by komor został na kolejne lata i urbanoplatfusiarnia z nim ,najlepszego

Kerim wrzucasz jakiś śmieszny apel w wiadomym celu. Chcesz nabić wynik dla Dudy. Po czym na zadane wprost pytanie czy oddasz głos na Kukiza w następnych wyborach zasłaniasz się, że jesteś pisowcem.
Gdzie tu sens i logika?
Ewidentnie Twojemu kandydatowi lepiej się wiedzie na tym forum, kiedy Ty się na nim nie wypowiadasz.

siara 12.05.2015 16:15

Tu już nie chodzi o sam PiS, tu chodzi by pokazać miłośiwie panującym, że naród nie jest głupi i ślepy. Komorowski robi wszystko by się teraz przypodobać. Stal się jow-ialny ;) Za chwilę jak sondaże będą niekorzystne, stwierdzi iż w Smoleńsku był zamach...

kerim1906 12.05.2015 16:41

Jagul a właściwie o co Ci chodzi ? kolejny "antysystemowiec" zatroskany o Dudę? , paradne

ABGwislakABG "Rzecz w tym, że ja nie wyświadczam jako "antysystemowiec", bo nie jestem wyborcą Kukiza niedźwiedziej przysługi swoimi wpisami Bronkowi. Najlepszego"

przełożysz na nasze ?

wiesniak842 12.05.2015 16:55

:lol: On dalej nie rozumie umie.

kerim1906 12.05.2015 16:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1400160)
:lol: On dalej nie rozumie umie.

kolejny przydupas i klakier ? , co z wami ? a Ty miałeś nie spamować

ABGwislakABG 12.05.2015 17:02

Wiesz, nie wiem jak, jest, po , pisowsku.

Masz wyborców, Kukiza, rozumiesz , ? Za idiotów, którzy się nabiorą na sztuczny miód, jako stary miś. A tak, nie jest. Sam , ten apel , to abstrakcja , w którego , nie wierzysz, sam, Tym wyzywaniem, od "antysystemowców", i kombinowaniu, by, bul, wygrał, wybory ze spoconym, wąsem, jak zapuści , sam dobrze wiesz. To jest, ta niedźwiedzia , przysługa.

Sorry , szybko pisze , myśli chce , uchwycić.

kerim1906 12.05.2015 17:08

no to uchwyciłeś, po całości , myśli oczywiście

FraMat 12.05.2015 17:42

Jak głosowali więźniowie?

Areszt Śledczy Warszawa Mokotów Warszawa ul. Rakowiecka 37

1 Komorowski Bronisław Maria 57.43%
2 Kukiz Paweł Piotr 17.82%
3 Ogórek Magdalena Agnieszka 6.68%
4 Duda Andrzej Sebastian 6.44%
5 Palikot Janusz Marian 5.45%
6 Korwin-Mikke Janusz Ryszard 3.71%
7 Jarubas Adam Sebastian 1.24%
8 Kowalski Marian Janusz 0.50%
9 Wilk Jacek 0.50%
10 Tanajno Paweł Jan 0.25%
11 Braun Grzegorz Michał 0.00%

Areszt Śledczy Warszawa Ciupagi 1

1 Komorowski Bronisław Maria 53.24%
2 Kukiz Paweł Piotr 18.66%
3 Ogórek Magdalena Agnieszka 12.77%
4 Duda Andrzej Sebastian 6.29%
5 Palikot Janusz Marian 4.52%
6 Korwin-Mikke Janusz Ryszard 3.34%
7 Braun Grzegorz Michał 0.39%
8 Kowalski Marian Janusz 0.39%
9 Wilk Jacek 0.20%
10 Tanajno Paweł Jan 0.20%
11 Jarubas Adam Sebastian 0.00%

por. http://www.fronda.pl/a/najwieksze-po...iow,51295.html

Komorowski wygrał też w Korei Północnej, Białorusi i w Rosji

Paweł 12.05.2015 20:11

Świetny artykuł

Cytat:

Czego to dowodzi? Może więźniowie myślą, że jak Bronisław Komorowski zostanie prezydentem Polski, to na wzór Władimira Putina wypuści na wolność kilka tysięcy skazanych?
Jest prezydentem od 5 lat i co, wypuścił?

FraMat 12.05.2015 20:19

https://twitter.com/Komorowski/statu...12734476115969

Polecam, oczywiście nie sam wpis Bula, ale komentarze

Coglin 12.05.2015 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kukiz
Szanowni Kandydaci,
skoro zabiegacie o głosy mojego elektoratu to spotkajcie się z nim! Przyjmijcie zaproszenie do Hali Widowiskowo-Sportowej w Lubinie. To ta sama, w której odbywał się nasz wieczór wyborczy. Termin do ustalenia.
Spotkajcie się z ludźmi, którzy zapytają Was o naszą przyszłość. O Polskę. Zróbcie debatę, którą z przyjemnością poprowadzę. Odpowiedzcie na nasze pytania a wówczas każdy z nas będzię wiedział czy iść na wybory a jeśli tak to na kogo oddać swój głos.
Na tym własnie polega demokracja.
Co Wy na to? Emotikon smile

Duda:
https://scontent-cdg.xx.fbcdn.net/hp...ef&oe=55C23B79

U Bronka zapanowała cisza :D

p.s. https://www.youtube.com/watch?v=MuH2yhr8yTU :lol:

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl