Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie Inwestycje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=86)

pysio 06.03.2012 16:40

Przejście przy Dworcu Głównym PKP. Remont rozpoczęty

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/n...0c58bd95_o.jpg

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...,id,t,zid.html

Kocur 02.05.2012 08:40

Cytat:

Właściciel dawnego hotelu Cracovia chce postawić w jego miejscu centrum handlowo-usługowe. - Nie chcemy powtórki z Galerii Krakowskiej - mówią władze miasta i zapewniają, że zgody na to nie dadzą. Na razie Cracovia podzieliła losy hotelu Forum - olbrzymie reklamy przesłoniły ją w całości

W pierwszej połowie maja nowy właściciel hotelu Cracovia spółka Echo Investment z Kielc, ma publicznie ogłosić wstępną wizję dotyczącą zarówno funkcji, jak i formy przyszłego kompleksu. Swoje plany zdradziła już jednak władzom miasta na spotkaniu konsultacyjnym.

Okazuje się, że inwestor chce postawić w miejscu hotelu centrum handlowo-usługowe. Napotkał jednak na zdecydowany sprzeciw. - Nie wydamy zgody na budowę w tym miejscu centrum handlowego, bo nie chcemy, aby powtórzył się błąd z Galerią Krakowską. Ścisłe centrum miasta to nie miejsce dla sklepów wielkopowierzchniowych - mówi stanowczo Elżbieta Koterba, wiceprezydent ds. rozwoju miasta. - Teren po Cracovii to dla miasta bardzo ważny obszar, dlatego przed dwoma tygodniami, na wniosek prezydenta, radni uchwalili przystąpienie do planu miejscowego obejmującego również ten teren. Inwestor został o tym poinformowany i będzie musiał dostosować do tego swoje plany.

Z jednej strony szkoda - może by przy okazji zaorał ten supermarket obok :D

emailowiec 17.05.2012 16:48

http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=602 - przebudowa stadionu na Suchych Stawach. Tyle kasy poszło, a efekty mizerne.

Kocur 29.05.2012 14:47

Cytat:

1 czerwca Przewozy Regionalne wprowadzają nowy rozkład jazdy - podało Radio Kraków. Będzie więcej połączeń, ale równocześnie zdrożeją bilety. Najbardziej wzrośnie cena biletów na szynobusy do Balic.

Przejazd z Dworca Głównego na lotnisko będzie kosztował nie 12, a 19 złotych. Pasażerowie pytają - czy to w związku z Euro 2012. Przewozy Regionalne oczywiście odpowiadają, że nie, a wzrost cen tłumaczą tym, że drożeją paliwa.

Ja bym sobie dał rękę uciąć że cena była koło 5 zeta za ten pociąg ...

19 zł :shock:

Za 28 zł ostatnio mnie iCar spod domu zawiózł do Balic.

Pablo84 29.05.2012 15:10

http://www.youtube.com/watch?feature...v=r-4xpmlG2kM#!

Krakus! 04.06.2012 09:19

Ciekawi mnie dlaczego wejście i ogólnie cały przód galerii w tej wizualizacji jest zwrócony nie na Ul. Opolską tylko w kierunku ul. Chełmońskiego gdzie są pola i łąki. Jadąc ulicą Opolską za kilka miesięcy zobaczymy brzydki zad galerii ze stanowiskami dla tirów i wjazdem na parking zamiast z pewnością ładniejszej fasady. Zwrócenie jej przodem do Opolskiej na pewno poprawiło by wrażenie estetyczne tego terenu choćby dla wjeżdżających do Krakowa turystów od strony A4.

P.e.c.h 04.06.2012 10:31

Być może jest to związane jakoś z tym, że nie było możliwe budowanie ronda na Jasnogórskiej na skrzyżowaniu z Sosnowiecka, a dopiero na skrzyżowaniu (właściwie zbudowanie skrzyżowania z estakadą) ze Stawową, a skoro tak, to front zrobili od Stawowej. Zresztą tam na stawowej ma być jeszcze Decathlon, być może Obi + jakieś budynki biurowe, więc centrum tej inwestycji to nie Sosnowiecka i tyły Ikei i Makro, a wyremontowana Stawowa i wszystko dookoła niej.

Kocur 24.06.2012 09:00

Cytat:

Strefa płatnego parkowania w Krakowie ma się powiększyć niemal o połowę. Urzędnicy miejscy chcą rozszerzyć ją o całe Grzegórzki i stare Podgórze. Projektem uchwały w tej sprawie radni miejscy zajmą się już na najbliższej środowej sesji. Jeśli go poprą, zmiany wejdą w życie w lutym 2013 r. Cieszą się mieszkańcy, bo łatwiej znajdą miejsce do parkowania pod domem, a denerwują przyjezdni kierowcy i właściciele firm.

http://d.naszemiasto.pl/k/r/0c/f0/4fe579aaa010e_o.jpg

Zaczynam się martwić o moje miejsce pod blokiem na Prądniku ... nasi radni są okazem totalnych zjebów :shock:

GOalkeeper 17.07.2012 13:44

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...d.html#galeria

Elendil 25.07.2012 22:33

właśnie, co sądzicie o tym projekcie mogilskiej? Znajomi rowerzyści podpisują petycję, a ja, jak kierowca czterech kołek, zastanawiam się jak bardzo zmiana na dwa pasy z czterech wpłynie na korki w tym miejscu.

Sialalalala 25.07.2012 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1264890)
właśnie, co sądzicie o tym projekcie mogilskiej? Znajomi rowerzyści podpisują petycję, a ja, jak kierowca czterech kołek, zastanawiam się jak bardzo zmiana na dwa pasy z czterech wpłynie na korki w tym miejscu.

dużo szumu, nic poza tym :)

MatMario 26.07.2012 07:45

Ja bym zrobił 4 pasy ścieżki rowerowej a dla samochodów jeden pas który w zależności czy jest rano czy popołudniu to prowadziłby albo do albo z miasta.

StelmiOriginal 26.07.2012 09:02

Ja jestem 100% za tym nowym projektem. Od szybkiego ruchu samochodów jest aleja Pokoju z conajmniej 2 pasami w każdą stronę, al. Pokoju łączy się z Mogilską/Jana Pawła II ulicą Lema... Nie ma potrzeby zostawiania 2 pasow w kazda strone, bo jak sie da przykładowo 3 pasy to kazdy bedzie jezdzil i pedzil Mogilska, a od tego jest al. Pokoju...

Sialalalala 26.07.2012 09:12

z Jana Pawła też zrobić alejkę spacerową i otoczyć wystawą zdjęć naszego Papieża !! wszędzie drogi rowerowe 4pasmowe najlepiej a strefę płatnego parkowania rozciągnąć aż do huty!! posadzić drzewa i sprowadzić dzikie zwierzęta !! i tych koniecznie tych zielonych z rospudy czy jak to się zwało !!

MatMario 26.07.2012 09:44

I urzędnicy na rowery, policja na rowery, straż miejska na rowery, i kto żyw to na rowery!!!

Wszystkie ulice giną, zabijany handel przez galerie itp a rowerzyści się obudzili że będą ulepszać Mogilską, kto tam przyjdzie kupować i ile tych pomieszczeń handlowych tam jest, pierwszy kawałek od ronda, a później słabiej, słabiej a od policji to się już nic nie dzieje żeby ktoś tam z buta pociągnął...

Skipper 26.07.2012 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1264890)

Pytanie o jakim odcinku Mogilskiej mówimy ? Od ronda Mogilskiego do mniej więcej komendy Policji ? Jakby zrobili tak jak na Królewskiej, tzn. 1 pas dla aut oraz że auta mogą też jeździć po torach tramwajowych, to może by to jakoś wyglądało. Pytanie skąd miasto weźmie kasę na tak duży projekt ?

StelmiOriginal 26.07.2012 12:50

Albo najlepiej po krakowsku: ze 2 estakady, 3 tunele, co by ruch odbywał się płynniej...

murray 26.07.2012 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 1264981)
Albo najlepiej po krakowsku: ze 2 estakady, 3 tunele, co by ruch odbywał się płynniej...

Po krakowsku to trzeba stawiać dywanowo ekrany akustyczne. Im więcej, im wyższe i im brzydsze - tym lepiej.

Wertian 26.07.2012 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sialalalala (Post 1264933)
z Jana Pawła też zrobić alejkę spacerową i otoczyć wystawą zdjęć naszego Papieża !! wszędzie drogi rowerowe 4pasmowe najlepiej a strefę płatnego parkowania rozciągnąć aż do huty!! posadzić drzewa i sprowadzić dzikie zwierzęta !! i tych koniecznie tych zielonych z rospudy czy jak to się zwało !!

Pewnie, najlepiej wszystko wyasfaltować a co się ostanie zalać betonem!

Kocur 08.08.2012 13:00

Cytat:

Prezydent Jacek Majchrowski planuje, aby ceny biletów MPK znów poszły w górę. Gdyby do tego doszło, za jednorazowy przejazd tramwajem lub autobusem trzeba byłoby zapłacić nawet 3,5 zł, czyli o 30 gr więcej niż obecnie.

Dzięki temu miasto miałoby pieniądze na przeprowadzenie poważnej zmiany w siatce połączeń komunikacji miejskiej, czyli na tzw. remarszrutyzację.

Problem w tym, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy w Krakowie bilety drożały już dwa razy. Cena najpopularniejszego blankietu - jednokrotnego kasowania wzrosła w sumie o 70 groszy! Dla porównania, we Wrocławiu - o 60 gr, w Gdańsku - o 50 gr, a w Poznaniu tylko o 40 gr.

Radni miejscy mają więc podzielone zdania na temat kolejnej podwyżki. A to do nich należy ostateczna decyzja w tej sprawie. - Prezydent nie chce powiedzieć wprost, że nie radzi sobie z finansami miasta. Znów chce sięgać do kieszeni mieszkańców, aby rozwiązać problem - mówi Mirosław Gilarski, radny niezależny.

- Nigdy się nie zgodzę na kolejną podwyżkę. To już jest przesada. Prezydent powinien lepiej poszukać oszczędności w spółkach miejskich, gdzie jest m.in. przerost zatrudnienia - podpowiada radny Józef Pilch (PiS).

Z kolei radny Wojciech Wojtowicz (PO), przewodniczący Komisji Infrastruktury Urzędu Miasta Krakowa nie jest przeciwny podwyżce, ale stawia warunki. - Jeżeli miałoby do niej dojść, podrożeć powinny tylko bilety jednorazowe. Okresowe należy utrzymać na obecnym poziomie - uważa Wojtowicz.

łubu dubu łubu dubu niech nam żyje prezydent Majchrowski

a ten radny też jakiś z defektem ... najlepiej podnieśmy ceny jednorazowych do 5 zł i zostawmy same bilety miesięczne ... co za gość

:evil:

WISŁAZWE 29.08.2012 19:56

Taka mała ciekawostka, wakacje się kończą i:

http://lovekrakow.pl/aktualnosci/1-w...nkow_1803.html
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/kol...nkow_1813.html

Polecam, żeby się ktoś nie zdziwił jak będzie gdzieś jechał.

gypsy 29.08.2012 20:05

Cytat:

Las Mogilski - Lasek Mogilski
are you kidding me? im się już chyba w du*ach poprzewracało...

Sialalalala 29.08.2012 20:34

a dziś na mogilskiej rowerowcy mieli niemiłą niespodziankę, znajomość przepisów o ruchu drogowym kuleje ?

WISŁAZWE 31.08.2012 17:20

Wszystkim korzystającym z komunikacji miejskiej polecam zajrzeć dziś na stronę mpk!

Zmiany rozkładów jazdy, a także tras autobusów jak i likwidacja niektórych linii.

GOalkeeper 06.09.2012 10:10

Może mnie ktoś uświadomić co buduję się koło Makro na Zakopiance?

Kocur 06.09.2012 10:45

?!?! Galeria Bronowice buduje się koło Ronda Ofiar Katynia ...

Do Zakopianki daleko ;)

Bąbel 06.09.2012 11:16

Na Zakopiańskiej też jest Makro :) Ale nie mam pojęcia co tam budują :)

GOalkeeper 06.09.2012 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1274769)
?!?! Galeria Bronowice buduje się koło Ronda Ofiar Katynia ...

Do Zakopianki daleko ;)

Koło Makro na Bronowicach to wiem, że ma być Galeria, ale zastanawia mnie co się tworzy koło drugiego Krakowskiego Makro. Coś tam wiercą w ziemi tak jakby pod magazyn, ale nic nigdzie nie jest napisane na ten temat.

Kocur 15.10.2012 07:59

Cytat:

Zgoda dla prezydenta na podwyżki podatków, które mają wyciągnąć Kraków z finansowego kryzysu w zamian za budowę metra i wyhamowanie likwidacji szkół. To mają być podstawowe założenia porozumienia między Platformą Obywatelską i Jackiem Majchrowskim. Oficjalny dokument zostanie podpisany z końcem października i zakończy prowadzone od czerwca tajne rozmowy.

Nie wiem czemu mnie to nie dziwi ale jak pewna partia zacznie "myśleć" to podwyżka podatków jest murowana ...

I jeszcze fakt że budowa metra za ileś mld złotych ma zasypać dziurę w budżecie miasta ... ?? chyba ziemią z wykopów ....

MatMario 15.10.2012 08:44

Siedzi trzech mądrych i myśli:
- To co zrobimy likwidujemy szkoły?
- EEE nauczyciele się w....ią.
- Ale budżetu nie domkniemy jeśli będzie jak jest.
- No ale przecież można podatki podnieść.
- Ty dobre, to jeszcze trochę podniesiemy i metro zbudujmy!
- Super! Jesteśmy postępowi! Będzie metro!
- Chłopaki, My to mamy pomysły :D

Gwiaździsty 15.10.2012 10:34

Metra oczywiście nie będzie ale kasą na metro niejeden z nich sięzabawi, a to kasa za opracowania, a to za projekt, a to za studium itd. do usranego końca.

WiślakNH 15.10.2012 10:45

Od lat w tym kraju dzieją sie cyrki i chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego.Jako przykład jeden z tysięcy podam informacje,że w Polsce tyle samo % z podatku idzie na drogi co w Niemczech,reszte można sobie samemu dopowiedzieć,a drogi to tylko jeden z przykładów.

Kocur 15.10.2012 15:03

Cytat:

Prezydent Miasta Krakowa prof. Jacek Majchrowski został doktorem honoris causa Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej. Profesor Majchrowski odebrał tytuł z rąk rektora uczelni prof. Michała Śliwy.
To chyba za to metro :rotfl:

Kocur 16.10.2012 10:22

No to jeszcze kolejna perełka w wykonaniu naszego prezio:

Cytat:

Prezydent Krakowa umorzył 10 tys. zł wierzytelności jednemu z banków. Urząd może i chciałby ściągnąć dług, ale nie jest w stanie z powodu bałaganu w archiwach. Radni są oburzeni, bo miasto jest przecież w kryzysie.

Kocur 25.10.2012 10:29

Majcher z lokalną PełO wyrasta na lidera w rankingu ...

Cytat:

Prezydent Jacek Majchrowski nominował działacza Platformy Obywatelskiej Jacka Jankowskiego na członka rady nadzorczej Krakowskiego Parku Technologicznego. To prawdopodobnie wynik tajnych rozmów koalicyjnych między PO i prezydentem, które trwały od czerwca do początku października.

Obie strony zarzekały się, że rozmawiają tylko o przyszłości miasta, ale nominacja członka zarządu krakowskiej PO na stanowisko z pensją 3,7 tys. zł miesięcznie może temu przeczyć.

Opozycja nie ma złudzeń. - Zawsze mówiłem, że w tych rozmowach nie chodzi o dobro miasta, lecz o stanowiska - twierdzi Józef Pilch, radny PiS.

Prezydent Majchrowski dziwi się oskarżeniom. - Nawet nie wiedziałem, że jest członkiem PO. Pan Jankowski ma potrzebne kompetencje. To były pracownik wydziału skarbu, który zresztą go rekomendował - mówi.

Jacek Jankowski jest radcą prawnym. Zasiadał już w radzie nadzorczej Mazowieckiego Portu Lotniczego Warszawa - Modlin, a obecnie jest w zarządzie spółki Apollo Films. We władzach KPT zastąpi zmarłego niedawno prof. Andrzeja Oklejaka, który był równocześnie pełnomocnikiem prezydenta ds. prawnych.

Majchrowski zapewnia, że podczas negocjacji z PO nie ustalano zmian na stanowiskach, mimo iż w kuluarach magistratu mówi się, że Platforma może chcieć przejąć dwa z czterech foteli wiceprezydentów.

Politycznej nominacji Jankowskiego zaprzecza też Bogusław Kośmider, radny PO i jeden z uczestników rozmów z prezydentem. - Pan Jankowski to znakomity specjalista z doświadczeniem. Trudno dyskwalifikować kogoś z powodu konotacji politycznych - uważa.

Voin 26.10.2012 16:20

Na miejscu dawnej Krakchemii (Almy) budowany jest biurowiec Alma Tower. Prawdopodobnie będzie miał 15 pięter, w usługach znajdzie się sklep Alma, wyższe kondygnacje pójdą pod biura. W następnym etapie planuje się wyburzenie McDonalda i wypożyczalnie video, a na ich miejsce postawienie kolejnych biurowców lub mieszkań.
http://img52.imageshack.us/img52/7075/alma3.jpg
Tu trochę zdjęć z placu budowy: http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=269

Kolumbus 26.10.2012 16:55

Tytułem wyjaśnienia, czywiście nie chodzi o sklep Alma (Krakchemia) tylko ich budynek który został zburzony i na jego miejsce powstaje biurowiec.

WISŁAZWE 12.11.2012 11:03

Dużo zmian od 17 listopada!

http://kmkrakow.pl/nowy-uklad-linii.html

Warto zapoznać się już w tym tygodniu, żeby nie było zdziwienia :)

GOalkeeper 16.11.2012 20:25

A takie pytanie co powstaje koło Tesco na Kapelance? KIedyś słyszałem że mają tam powstać biurowce.

Marszałek 16.11.2012 20:45

Buduja biurowców ile wlezie,bo outsorcing sie do Krakowa pcha. Ciekawe tylko co kiedy wszyscy przeniosą się gdzie indziej. Już dwie firmy mają problem z naborem pracowników. Ale co się dziwić, robota urzędnika mało kogo zaczyna interesować.

I co wtedy, przerobią biurowce na mieszkania ? :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl